Dodaj do ulubionych

Sylwester w teatrze?

IP: *.tor.dial.tht.net 29.11.02, 14:47
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!
Bede pod koniec roku w Polsce i chcialbym spedzic sylwestra troche inaczej
niz zwykle. W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktorys teatr organizuje
sylwestra? Chodzi mi o przedstawienie, a potem jakas symboliczna lampka
szampana.
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: jo Re: Sylwester w teatrze? IP: voodoo2:* / 10.48.109.* 29.11.02, 16:02
      Teatr Bagatela co roku organizował takiego Sylwestra.. Nie wiem jak będzie w
      tym roku.

J
      • Gość: Toja Re: Sylwester w teatrze? IP: *.tor.dial.tht.net 29.11.02, 18:22
        Dzieki
        • trudny2002 Kto zna ? 29.11.02, 20:30
          Datę dzienną pokazania po raz pierwszy Kurtyny Siemiradzkiego w teatrza
          Słowackiego w Krakowie?
          Czy kiedy otwarto Teatr , to kurtyna już była?
          trudny
          • jottka Re: Kto zna ? 29.11.02, 20:38
            siemiradzki nie zdążył przygotować kurtyny na otwarcie teatru (21.X.1893), o
            czym uprzedzał. skończył pracę nad nią w lutym 1894, wkrótce później
            przewieziono ją do krakowa (z rzymu).

inaugurację uswietniała żelazna kurtyna malowana przez antoniego tucha

ale nie znalazłam daty dziennej 'premiery' siemiradzkiego, może jeszcze dojdę
            • trudny2002 Jottka 29.11.02, 20:40
              Będę ogromnie wdzieczny, ale to wcale nie musi być natychmiast...dzieki
              serdecznie...
              trudny
              • jottka Re: Jottka 29.11.02, 20:45
                czekaj, ale ty chcesz datę dzienną i to wszystko, czy ciekawi cię w ogóle jej
                historia?

krótkie info jest w 'architekturze krakowskich teatrów' kazimierza nowackiego,
                kraków 1982, rysunki + projekty wcześniejszych kurtyn do słowackiego można
                znaleźć w: 'teatr i jego architekt' jacka purchli, kraków 1993
                • trudny2002 Re: Jottka 29.11.02, 20:52
                  I historia i ciekawostki i nawet plotki i detale niesprawdzone...
                  i jasne dzienna data. też związane z nią anegdoty, przygody...
                  Pozwole sobie odezwać się do Ciebie do skrzynki ale pewnie w poniedziałek.
                  Teraz też zaraz znikam, taki los
                  tez się jakiś Andrzej ni stąd ni...
                  trudny
                • jottka no, jest 29.11.02, 20:53
                  18 kwietnia 1894, 'publiczności przybyło niewiele' (jan michalik, dzieje teatru
                  w krakowie w latach 1893-1915, t.1)

kurtyna kosztowała 15 000 złr i była jedną z trzech kurtyn teatru (oprócz tej
                  żelaznej była i taka normalna)
    • Gość: kobita Re: Sylwester w teatrze? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 21:32
      Co za ludzie....Centru Kultury Zydowskiej organizowalo koncerty muzyki powaznej
      mniej lub bardziej. Nie wie czy i w tym roku tak bedzie. Sprawdz...

Co za ludzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka