Dodaj do ulubionych

Budimex Nieruchomości - cenne info

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:21
Witam wszystkich

Chciałbym podzielić się informacjami, które dla przyszłych klientów firmy
Budimex Nieruchomości, mogą okazać się cenne.

Do tej pory nie miałem dużych zastrzeżeń do dewelopera. System finansowania
przyjazny dla kupującego, budowa rosnąca w oczach.

Mojego spokoju nie mąciły nawet ewidentne błędy w umowach przedsprzedaży -
zarówno lokalu mieszkalnego jak i garażu. Sporo literówek (podobnych w obu
umowach), błędy stylistyczne (pomijam już specyficzny prawniczy sposób
konstrukcji zdań). Wyglądało to tak, jakby prawnik Budimexu uważał się za
wszechwiedzącego, który tworzy dokumenty idealne, nie wymagające choć jednego
wtórnego przeglądnięcia. Moim hitem w jednej z umów było zdanie o długości 7
linijek bez ani jednego znaku interpunkcyjnego. Sam nie jestem geniuszem
interpunkcji ... ale ja nie tworzę umów za które inkasuję sporą sumkę.

Ale do rzeczy. Sielankę przerwał etap zmian lokatorskich w planie mieszkania.
Jeśli zdecydujecie się na dostosowanie rozkładu pomieszczeń, armatury,
grzejników, punktów świetlnych i gniazdek to musicie się liczyć ze sporymi
kosztami.
Słowa bym nie pisnął:
- na opłatę za opinię projektanta ( w końcu podpisuje się pod planami),
- ani na opłatę za wykonanie nowych planów wykonawczych mieszkania (wykonawcy
w końcu muszą wiedzieć gdzie ja chcę to gniazdko, gdzie ściankę i kaloryfer),
- nawet koszty dodatkowych ścian, gniazdek, ujęć wody i odpływów są do
zaakceptowania (w końcu nie liczę na ich charytatywne pobudki).

Ale dlaczego nie chcą odjąć od powyższych kwot
- kosztów kilkunastu metrów kwadratowych ścian, których nie postawią,
- kosztów parapetów, których nie chcę,
- punktów sanitarnych, których nie chcę?

Tego zrozumieć nie potrafię. Tak samo nie potrafię zrozumieć dlaczego w
przypadku przesuwania punktów świetlnych, bądź gniazdek działa następująca zasada:
Jeżeli przesuwasz gniazdko o więcej niż metr to jest to traktowane jako
dodatkowe gniazdko. Nie ważne, że przesunięcie gniazdka powoduje, że będzie
ono bliżej puszki - czyli zużyją mniej kabla. Nie muszę oczywiście dodawać -
że jeśli jednocześnie z "dodatkowym gniazdkiem" rezygnuję z dotychczasowego to
nie zobaczę z tego ani grosza w ostatecznym rozliczeniu.

Podsumowując - jeśli coś przerabiasz to w sporej ilości przypadków płacisz dwa
razy za np. gniazdko. Raz w cenie mieszkania, a drugi raz podczas zmiany.

I wcale nie chcę napisać, że Budimex jest całkowicie BE. Uważam tylko, że
takie zagrania są ewidentym i bolesnym świadectwem rynku, na którym warunki
dyktuje deweloper.

Pozdrawiam
Zniesmaczony(ewidentnie)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaem Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.chello.pl 09.03.06, 23:11
      czytam i ... wydaje mi się, że sam napisałem.
      Miałem i mam takie same uwagi. Stylistykę, logikę a nawet grafikę do umowy sam
      zrobiłem, przekazałem w biurze i - nie zaakceptowali. Dali swój bełkot i tyle.
      Nie ukrywam, że długo negocjowałem zapisy, ale nie udało mi się wiele uzyskać.
      Jestem tez po rozmowie w sprawie tzw. zmian lokatorskich. GRANDA !!!
      Płacenie z góry, za nie wiadomo co i to ogromne kwoty. Dlaczego tak ?
      Godzine tłumaczyłem Pani Agnieszce co mi sie nie podoba i widziałem ją w
      totalnej niemocy i zdziwieniu.
      Dzisiaj wysłałem swoje uwagi do projektu umowy - aneksu na zmiany. Tak, chce
      zmian bo mieszkanie jest "żle zaprojektowane".
      Może to okazja, byśmy WSPÓLNIE powalczyli o rozsądne umowy w których nie
      jesteśmy w pozycji parterowej i zmuszni do astronomicznych dodatkowych wydatków.
      Liczę na kontakt wszystkich zainteresowanych - przyszłe dobre sąsiedztwo
      zobowiązuje !!!

Pozdrawiam,
      kaem
    • Gość: Monika P. Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.pekao.com.pl 27.09.06, 13:35
      Budimex Nieruchomości i solidność to nieporozumienie !!!

Wiem jak bydowali na ul.Wyspowej - tragedia ... z zewnątrz to może wygląda i
      ładnie, ale jakość wykonanych prac jest fatalna. Brak ocieplenia dachu i źle
      wykonane rynny - efekt to przemarznięte ściany i grzyb w niektórych miejscach
      po roku użytkowania. Proponuję porządnie się zastanowić nad kupnem mieszkania
      wybudowanego przez tego developera.
      Nie chcę mówić o narzuconym Zarządcy, który jest niekompetentny i wręcz
      bezradny na problemy mieszkańców.

BUDIMEX NIERUCHOMOŚCI - 100 % PARTACTWA - to jest dobra reklama
      • Gość: budi Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 13:37
        zobaczcie jak jest gdzie indziej. Budimex wcale nie obiega standardami od
        innych deweloperów. A jeśli coś jest standardem to ciężko mie do tego pretensje.
        To normalna firma, która zeby przetrwac czasem musi kombinowac!
        • Gość: front narodowy PiS Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:32
          trele morele wyrobniku Budimexu!!
    • Gość: maja Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 22:30
      Cuuuuuuuuuudowna reklama!!
    • Gość: sim Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:02
      jaka jest cena za 1 m.kw. na Osiedlu Nad Wilgą? Wie ktoś?
      • Gość: M Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:49
        ZOSTAłY OSTATNIE MIESZKANIA CHYBA OKOłO 8 TYś
      • Gość: wiilga Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 15:37
        Mim proponwali ok. 7700 zł 3 tygodnie temu.
        • Gość: m Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:02
          7900-8550 zależy od piętra
          • Gość: dsd Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:30
            Super, to jeszcze lepiej ;-))) Oni juz kompletnie zwariowali... Zobaczcie sobie
            jak idzie sprzedaz Salwatora na Siewnej kolejnego etapu za 7,5/m2. W 3 tyg.
            sprzedali moze 2 mieszkania.
            • Gość: m Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:14
              a w Budimexie zostało kilka mieszkan ze 120-tu
              • Gość: podgórzanka Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: 62.233.163.* 26.10.06, 22:24
                To mnie właśnie dziwi (że tak szybko zeszły za taką cenę) - nie sądzę, żeby ich
                wartość miała w przyszłości jakoś niesamowicie wzrosnąć, bo przecież tam pójdzie
                droga szybkiego ruchu tuż obok.
                • Gość: dsd Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 23:34
                  W zyciu nie zaplacilbym 8K/m2 w tej lokalizacji, naprawde rozejrzyjcie sie po
                  rynku. Na Twardowskiego Leopard sprzedaje w tych cenach z widokiem na Wawel,
                  200 metrow od r. Grunwaldzkiego. Ludzie łapia sie na korzytna forme platnosci,
                  tylko nie zdaja sobie sprawy, ze Budimex daje wam "kredyt" Jak sie
                  interesowalem tymi bloczkami w kwietniu cena byla 4,8 - 5,2, teraz to jakis
                  absurd ;) Ale chyba nie dla wszystkich jak widac... ;) Gratuluje swiernego
                  zakupu nad smierdzaca rzeczka ;)
                • Gość: gosc Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:10
                  Ta trasa pójdzie chyba ok. 300 m na południe, więc nie tak blisko
                  • Gość: podgórzanka Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: 62.233.163.* 27.10.06, 16:44
                    300 m na południe? Na pewno nie. Tam jest zwarta zabudowa jednorodzinna i nowe
                    bloki, musieliby wszystko wywłaszczyć. Za to tuż obok bloków Budimeksu będzie
                    wolny pas i to nim właśnie pójdzie przedłużenie trasy pychowickiej. Wystarczy
                    zobaczyć teren przy Zakopiance, na wysokości sanktuarium, gdzie rozebrano stare
                    budynki, właśnie pod drogę, żeby mieć pojęcie o lokalizacji trasy. Nie wiem,
                    jakim cudem Budimex tam wcisnął swoje bloki.
                    Chyba że miasto postanowiło zakończyć trasę pychowicką na Grota-Roweckiego i nie
                    będzie jej ciągnąć do Zakopianki, o czym nie wiem.
                    • Gość: gosc Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:11
                      Ale tuż obok nie ma którędy przebiegać. Wszędzie bloki lub domki.
    • Gość: eryk Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 22:48
      nasd Wilga Angole kupili 30 mieszkań , pewna informacja
    • Gość: jachu Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.unregistered.net.exatel.pl 03.01.07, 10:01
      pracowałem w budimexie - fajna firma
    • Gość: Xx Re: Budimex Nieruchomości - cenne info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 09:14
      Takie zmaiany trzeba ustalać zaraz przy podpisaniu umowy, a pprzynajmniej
      trzeba zawrzeć w umowie zapis który później uchroni wszystkich przed kłopotami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka