Dodaj do ulubionych

Bloki na Obozowej bez dojazdu

30.03.06, 21:26
Oto kolejna piorunująca wiadomość w sprawie osławionej ostatnio ulicy
Obozowej. Otóż okazuje się, że bloki przy ul. Obozowej numery od 45 do 48
(zbudowane przez firmę Sobola) niedługo mogą w ogóle nie mieć drogi
dojazdowej do swoich klatek.A już z pewnością ich mieszkańcy nie będą mieli
gdzie parkować swoich samochodów.
Droga, na kórej obecnie parkujemy swoje samochody, została
najprawdopodobniej sprzedana przez GMINę deweloperowi (jeszcze nie wiadomo,
któremu), który ma zamiar na przylegającej do niej działce budować bloki.
Pewnie argumentem była tu niezbędność dla korzystania z działki, na której
blok powstanie, tylko, że dla naszych bloków ta droga też jest niezbędna..
Czujemy się oszukani. Najpierw drogę przejęła gmina, nie wiadomo do końca, na
jakich zasadach. Droga ta, ponieważ w gminie za drogę uznawana nie była
(tylko za zwykłą działkę), nie była nawet oświetlana. My sami oświetlamy ją
od czterech lat lampami zamontowanymi na blokach. Co więcej, nigdy nie była
też odśnieżana. Za odśnieżanie też płacimy my.
W zeszłym roku ionteresowaliśmy się możliwością jej wykupu, czy też
wydzierzawienia. Możliwa była jednak tylko dzierżawa, i to za słone pieniądze.
A teraz to?
Nasza droga nie należy już do gminy, tylko do prywatnego właściciela. My
natomiast, jeżli zostawią nam możliwość przechodu, to już niekoniecznie
przejazdu, a już na pewni nie parkowania.
Tylko co my mamy zrobić z naszymi samochodami?
Tak na oko jest ich około 50. Miejsce, które podobno ma być naszym
parkingiem,za blokiem nr 48b, zmieści najwyżej 10 samochodów.
Pozostałym zostanie parkować gdzieś indziej, a w pobliżu takich miejsc nie ma.
Wpadliśmy.

Obserwuj wątek
    • emrg Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 31.03.06, 01:17
      Przepraszam ja troszkę nie jestem w temacie jeśli chodzi o numeracje. Jak rozumiem, chodzi o bloki Soboli stojące w pewnej
      odległości od Gwieździstej, równoległe do pierwszego etapu Proinsu?

może takie kilka krótkich pytań:
      1. Skąd ta informacja?
      2. Jeśli droga jest obecnie prywatna to znaczy, że wasze wspólnoty graniczą z tą inwestycją, czy byliście powiadamiani o wszczęciu postępowania o Warunki Zabudowy dla nowej inwestycji?
      3. Co wiemy o tej inwestycji (dewloper/jaki etap przygotowań)?
      4. Jak gmina mogła przejąć drogę na niewiadomo jakich zasadach? To była wasza własność jak rozumiem, więc musielibyście wydać na to zgodę?

jeśli mogłabyś odpowiedzieć na te kilka pytań, może będę w stanie jakoś pomóc, w miarę możliwości

pozdrawiam
      • micholinek Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 31.03.06, 10:34
        wyslalem zapytanie do mojego developera - Firmy Sobola.
        czekam na odpowiedz.

• obozow-y Ale przegięcie! Chodzi o drogę przy 2 et.Sobola? 31.03.06, 11:01
          Chyba trzeba będzie załatwić dobrego prawnika! Bo to już kolejna afera w tym
          miejscu!
          • micholinek Re: Ale przegięcie! Chodzi o drogę przy 2 et.Sobo 31.03.06, 15:17
            Developer wciaz milczy.
            natomiast wydaje sie, ze pojazdy budowy nie moga jezdzic ta droga kostka
            brukowa kryte - lecz tzw Nowoobozową.
            wiec przynajmniej podczas budowy parking chyba moze dzialac
            • ania20002 Re: Ale przegięcie! Chodzi o drogę przy 2 et.Sobo 31.03.06, 17:26
              Każda budowa kiedyś się kończy..
      • ania20002 Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 31.03.06, 17:20
        Dziękuję, że zainteresowałeś się tematem.
        Chodzi o bloki Soboli - tzw. II etap. Jeśli stanąć na "rozstaju", gdzie w prawo
        można pojechać do tzw. I etapu Soboli (równoległego do Gwieździstej),a prosto
        do Lewiatana, to do tych bloków skręca się w lewo - i właśnie tą feralną drogą,
        jedzie się wzdłuż działki, na której stanąć mają nowe bloki. Działka jest za
        domem na rogu, w którym mieści się zakład kaletniczy, czy też rymarski.
        Informacja pochodzi podobno od Rady Dzielnicy. Nie została do tej pory
        potwierdzona w gminie.
        Nie byliśmy powiadamiani o postepowaniu w sprawie wydania wzizt, prawdopodobnie
        dlatego, że nasze wspólnoty owszem, graniczą, ale z drogą, a nie z działką, dla
        której wztka miała zostać wydana. Prawdopodobnie droga sprzedana została już po
        wydaniu wztki. Bardzo sprytnie..
        Narazie jeszcze nie wiadomo, jaki to deweloper, tak jak pisałam, nie mamy
        jeszcze dokładnego obrazu sytuacji.
        Co do drogi, to nie wiem, jak to się stało, że z należącej do dewelopera stała
        się gminną. Wprowadzając się, zastałam taki dziwny stan.

Wiem, że bloki mają być czteropiętrowe, a więc wyższe, niż nasze. To też
        niespecjalnie nam się podoba, chociaż wydaje się niczym w kontekście grożącgo
        nam widma biegania przed i po pracy kilkaset (choć nie wiem, czy to nie jest
        nazbyt optymistyczne założenie) metrów do własnego bloku.
        Lepiej jest nawet na starych, zwykłych osiedlach, gdzie bloki z wielkiej płyty..
        • emrg Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 31.03.06, 18:58
          czyli jednak wiemy bardzo mało,
          Na pewno udałbym się do biura Soboli i dowiedział się jak to się stało, że działka jest własnością miasta.
          Później pewnie dobrze byłoby jak najszybciej napisać list adresowany do Prezydenta Miasta Krakowa dokładnie opisując całą sprawę,
          wraz z zapytaniem czy ta działka ma ważną decyzję WZiZT czy też pozwolnie na budowę. List złożyć na dziennik podawczy w Urzędzie
          Miasta (pl. Wszystkich Świętych) w ciągu 30 dni mają obowiązek odpowiedzieć. Wtedy dokładnie wiemy na czym stoimy. Oczywiście
          odpowiedź z odpowiedniej jednostki miejskiej (więc zapewne wydz. Architektury).

ruczaj.org/plan/struktura.jpg
          Na powyższym planie cała droga, a nawet parking na samej górzej jest własnością miasta, rozumiem, że wg tego co mówisz obecnie jest prywatny.
          Bardzo ciekawa sytuacja, bo w takim przypadku nie mielibyście gdzie parkować.
          Właściciel mógłby od jutra zarządać np. 100 zł/miesięcznie za miejsce postojowe na jego działce. Prawda?

Słyszałem, żeby drogi były komunalizowane, ale w przypadku miejsc parkingowych to chyba niedopuszczalne, a już conajmniej bardzo dziwne jest, żeby po skomunalizowaniu działka była odsprzedawna komuś innemu.

Przedziwna historia.

...
          Mam jeszcz jedną małą teorie, może temat nie dotyczy waszej drogi, ale drogi przebiegającej przez środek prywatnej działki (tej z domem). [spójrz na plan]
          • ania20002 Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 02.04.06, 22:53
            Bardzo dziękuję!
            Rzeczywiście, trzeba będzie zrobić wszystko, jak napisałeś. To zresztą nie
            jedyny nasz problem, bo z drugiej strony naszych wspólnot (Obozowa 48a i 48 b)-
            pomiędzy blokami Proinsu a naszymi - powstać ma kolejny blok, chociaż to
            oznaczałoby, że przez okna podajemy sobie ręce, a mieszkańcy parteru żyją, nie
            oglądając słońca.
            Dobra kancelaria prawnicza jest tu chyba niezbędna. Albo.. wyprowadzka?
            • emrg Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 03.04.06, 01:36
              U mnie znowu kłania się wiedza o numeracji :)
              [nie cierpię tego osiedlowego rozgardiaszu, dziesiątek poprzecznych uliczek o tych samych nazwach i numeracjach budynków ustalanych na podstawie nie wiem czego, czy tak ciężko tworząc nową ulicę użyć nowej nazwy! Poetów, roślinek czy czego tam jest chyba pod dostatkiem, to taka tylko uwaga natury ogólnej :]

> pomiędzy blokami Proinsu a naszymi - powstać ma kolejny blok, chociaż to
              > oznaczałoby, że przez okna podajemy sobie ręce, a mieszkańcy parteru żyją, nie
              > oglądając słońca.
              Spokojnie nie żyjemy na 'Dzikim Zachodzie', wbrew pozorom, na wszystko są odpowiednie przepisy. Z tym wszystkim walczy się na etapie WZiZT.

Jeśli chodzi o odległość bloków jest to 4m od granicy działki (jednego i drugiego budynku, więc razem 8m), więc dopóki nie macie kilku metrowych rąk poranne podawanie sobie dłoni może być nieco utrudnione ;)

Jest odpowiednie rozporządzenie "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie".

www.salamandra.org.pl/prawo/r_warunki_techn_budyn.html
              [dokładnie:
              "1) dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi - 4 m.
              2) dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą bez otworów - 3 m."

i dalej:
              "§ 13. 1. Odległość budynku mającego pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi od innych obiektów powinna umożliwiać naturalne oświetlenie tych pomieszczeń, z zachowaniem przepisów § 57 i 60. Warunek ten uznaje się za spełniony, jeżeli odległość od obiektu przesłaniającego jest:
              1) nie mniejsza niż jego wysokość - dla obiektów przesłaniających o wysokości do 55 m włącznie,
              2) nie mniejsza niż 55 m - dla obiektów przesłaniających wyższych niż 55 m.
              2. Wysokość obiektu przesłaniającego, o której mowa w ust. 1, liczy się od poziomu dolnej krawędzi najniżej położonych okien budynku przesłanianego do poziomu najwyższej zacieniającej krawędzi obiektu przesłaniającego.
              3. Odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być mniejsze, jeżeli będą spełnione inne warunki określone w rozporządzeniu oraz będzie zapewnione, z okna budynku przesłanianego, pole widzenia o kącie 60o w płaszczyźnie poziomej, a obiekt przesłaniający, znajdujący się w tym polu, jest usytuowany w odległości nie mniejszej niż jego wysokość.
              § 60. 1. Pokój mieszkalny oraz pomieszczenie przeznaczone do zbiorowego przebywania dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole, z wyjątkiem pracowni chemicznej, fizycznej i plastycznej, powinny mieć zapewniony czas nasłonecznienia co najmniej 3 godziny w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 8oo-16oo.
              2. W mieszkaniu wielopokojowym dopuszcza się ograniczenie wymagania ust. 1 co najmniej do jednego pokoju, przy czy w zabudowie uzupełniającej (plombowej) dopuszcza się ograniczenie wymaganego czasu nasłonecznienia do 1,5 godziny, a w odniesieniu do mieszkania jednopokojowego nie określa się wymaganego czasu nasłonecznienia."]

Daj znać co udało ci się ustalić u Soboli, później pomyślimy czy nie zwrócić się o pomoc do radnych. Jeśli jest jakiś ewidentny przekręt zawsze jest jeszcze prasa, oni bardzo lubią takie temty.

Inna sprawa, że niestety musimy się liczyć nasileniem deweloperskich działań tego typu. Zostało kilkanaście miesięcy na upchanie czego się tylko da, a później zacznie obowiązywać lokalny plan zagospodarowania dla Zalesia-Kobierzyna, skończy się niekoniecznie 'dobre sąsiedztwo'.

--
            • emrg Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 03.04.06, 01:45
              a jeśli mowa o wąskim pasku działki pomiędzy Sobolą a ostatnio oddanym Proinsem to tam nie mam miejsca na żadne budynki, więc tym akurat bym się nie przejmował
        • emrg Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu 31.03.06, 18:59
          i jeszcze coś co dziwi mnie w tej sprawie najbardziej...

Po co inwestor miałby kupować drogę od miasta? Nie łatwiej korzystać z niej za darmo?

--
    • obozow-y Czy wiadmomość jest na 100% pewna? 31.03.06, 15:50
      Bo mam nadzieję jeszcze że to był przedwczesny Prima-Aprilis...
      • ania20002 Re: Czy wiadmomość jest na 100% pewna? 31.03.06, 17:25
        To chyba niestety nie jest pima aprilis. Zastanawiające, czy droga sprzedana
        została w drodze przetargu, czy w trybie bezprzetargowym, a jeśli tak, to
        dlaczego? Poza tym, czy urzędnicy robili w ogóle wizję lokalną? Bo chyba w jej
        trakcie dość łatwo zorientować się, że tu, oprócz mieszkańców nowego bloku, już
        mieszkają ludzie. I to całkiem sporo.
        • obozow-y Bardzo dziwne... 04.04.06, 13:43
          Z informacji które uzyskałem w Urzędzie Miasta nie wynika żeby ta droga była
          sprzedana. Z tego co się dowiedziałem wynika że taka transakcja musi być
          zaopiniowana przez kilka instytucji a chyba nie była. W związku z tym jeszcze
          raz jednak proszę o jakieś konkrety dotyczące tej transakcji - bo jak będzie
          więcej takich newsów to ktoś tutaj w końcu na zawał zemrze..
          • sebael Re: Bardzo dziwne... 04.04.06, 15:47
            Szczerze mówiąc to ten "njus" trochę mnie zdziwił ;) Z tego co widziałem to
            przecież tam są chyba wyjazdy z garaży? No nie ma bolca, jakoś wyjechać z
            takiego garażu trzeba.
    • micholinek Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu - TAK MIRABUD 02.04.06, 00:51
      www.mirabud.pl

Mirabud buduje te bloki. Male bloczki zroznicowana wysokosc poszcegolnych
      scian - od 2 do 4 pieterek. Oddanie IIkw.2007
      • wallander Re: Bloki na Obozowej bez dojazdu - TAK MIRABUD 06.04.06, 08:54
        Jednak nie Mirabud. Dzwoniłem do nich. Oni będą budować bliżej Torfowej,
        powiedzmy na wysokości "Maćka", po drugiej stronie Obozowej.
        • wallander Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 48 b 06.04.06, 20:20
          1. Inwestycja na działce "chłopa z domku", na przeciw II etapu SobÓla przy
          Obozowej nie ma jeszcze WZiZT. Nie mam pewności, że działka jest sprzedana
          jakiemuś deweloperowi (jak to sprawdzić?).

2. Od Przewodniczącego Rady Dzielnicy (PRD) dowiedziałem się, że trafił do Rady
          wniosek o wydanie opinii związanej z planowaną budową. Została wydana
          negatywna opinia, ponieważ po pierwsze: nie ma możliwości dojazdu, po drugie
          nasze dzisiejsze miejsca parkingowe zastąpiłyby zjazdy do podziemnych garaży,
          po trzecie nowe bloki zaplanowano jako czteropiętrowce, więc za wysokie.

3. Według opinii PRD szybko powninniśmy udać się do wydziału architektury UM
          (kto to może zrobić? może wspólnota? może nasz prawnik?) i w imieniu mieszkańcó
          postarać się aby nas traktowano jako stroną w tej sprawie (do tej pory jesteśmy
          pomijani, informuje się tylko miasto, prawdopodobnie z tego względu, że działka
          przylega do miejskiej drogi). Wtedy będzimy protestować.

4. Nasza droga dojazdowa jest nadal miejska. Rozmawiałem z paniami z wydziału
          dróg i komunikacji, miasto jakimś cudem jeszcze jej nie przehandlowało ;).

5. Rozmawiałem też o tym czy na wysokości śmietnika będziemy mieć skrzyżowanie
          i ruch uliczny z Nowoobozowej. Tu wedug PRD decyzja należy do nas, to kwestia
          organizacji ruchu, ustawienia znaku zakazu wjazdu i ewentualnie zagrodzenia
          drogi. Warto byśmy już dziś zdecydowali się czego chcemy. Jakie jest Wasze
          zdanie? Zablokujemy drogę kosztem naszego dojazdu do Nowoobozowej?

6. Pytałem o możliwość pomocy w uporządkowaniu ruchu (np. drogi
          jednokierunkowe) przez Gwieździstą i najbardziej dziurawy odcinek Obozowej
          (łączy on "Lewiatana" z "Maćkiem"). Jest taka ewentualność, ale trzeba
          pamiętać, że Gwieździsta to już Dzielnica Dębniki więc z kim innym trzeba
          rozmawiać. Powinniśmy się naradzić jaki pomysł byłby tutaj dla nas wszystkich
          najlepszy, w urzędzie za nas tego szybko nie wymyślą.

7. Widziałem mapę naszej okolicy i wiem, że w pobliżu są tylko dwie działki
          należące do gminy. Niemałe, bo po ok. 1 tys. m2. Położone są mniej więcej na
          wysokośći Obozowej 76 czyli w okolicy jedynej huśtawki i piaskownicy na osiedlu
          (w pobliżu dwupiętrowych domków położonych na przedłużeniu Torfowej). Wkrótce
          RD wystosuje do wydziału skarbu UM wniosek o zaadaptowanie terenu na ogródek
          jordanowski (przydałoby się osiedlowe boisko do koszykówki), RD chętnie
          przekaże na ten cel pieniądze.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
          • obozow-y Re: Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 06.04.06, 23:38
            Super, że udało Ci się zebrać tyle informacji; ja też dowiedziałem się że
            wszystko wskazuje na to że droga jest miejska. Ciekawe (jeśli tak jest)skąd
            pojawiła się ta informacja. A co do dyskusji to ja akurat uważam że:
            Ad 5. Uważam że zdecydowanie należy się odciąć od Nowoobozowej - jest przecież
            blisko nowa szersza droga która będzie miała połączenie (między Proinsem a 4
            et. Sobola).
            Ad 6. Uważam że najlepsza byłaby Gwieździsta jako jednokierunkowa (no chyba
            żeby mogła być 2x szersza :)
            Ad 7. Super by było jakby powstał ogródek przy Torfowej (zanim jakiś deweloper
            się zainteresuje terenem).
          • emrg Re: Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 07.04.06, 01:45
            Witaj!

> 1. Inwestycja na działce "chłopa z domku", na przeciw II etapu SobÓla przy
            > Obozowej nie ma jeszcze WZiZT. Nie mam pewności, że działka jest sprzedana
            > jakiemuś deweloperowi (jak to sprawdzić?).
            Można podstępem. Jeśli jesteś poważnie wyglądającym jegomościem :), ładnie się ubrać i w sumie można podpytać właściela czy nie jest zainteresowany sprzedażą działki.

Nadal nie mogę się nadziwić, że ktoś mógł kupić od miasta wasze miejsca parkingowe, to jest zwyczajny SKANDAL! Nawet jeśli nie uda mu się nic wybudować, to już w tym momencie nie macie gdzie parkować. Korzystacie jedynie z jego dobrej woli, która po tym jak zacznie się oprotestowywanie jego inwestycji może się zamienić w opłatę za miejsce parkingowe.

> 3. Według opinii PRD szybko powninniśmy udać się do wydziału architektury UM
            > (kto to może zrobić? może wspólnota? może nasz prawnik?) i w imieniu > >mieszkańcó postarać się aby nas traktowano jako stroną w tej sprawie (do tej >pory jesteśmy

Tutaj apelowałbym o poinformowanie współmieszkańców, tak naprawdę forum czyta pewnie stosunkowo mały procent osób z tych bloków... opiszcie całą historię i poroznoście po skrzynkach wszystkich potencjalnie zainteresowanych. Można się umowić na jakieś spotkanie wspólnot, złożyć się na prawnika. Na 100% nie można tak tego zostawić.

> 4. Nasza droga dojazdowa jest nadal miejska. Rozmawiałem z paniami z wydziału
            > dróg i komunikacji, miasto jakimś cudem jeszcze jej nie przehandlowało ;).
            po co mieliby robić coś takiego?

Co do Gwieździstej może jednak dwukierunkowa tyle, że z wydzielonymi miejscami do mijania. Oczywiście idealnie by było, żeby powstała dwukierunkowa, no zobaczymy jak to będzie wyglądało na planie.

> (w pobliżu dwupiętrowych domków położonych na przedłużeniu Torfowej). Wkrótce
            > RD wystosuje do wydziału skarbu UM wniosek o zaadaptowanie terenu na ogródek
            > jordanowski (przydałoby się osiedlowe boisko do koszykówki), RD chętnie
            > przekaże na ten cel pieniądze.

ruczaj.org/plan/struktura.jpg
            No niby tak, ale jedna z tych działek leży w pasie Nowoobozowej, (druga jest obok) powinna wystarczyć na mały plac zabaw.

Super z tymi informacjami...
            Będę się starał, żeby sprawa sprzedaży miejsc parkingowych została opisana w prasie. Na razie muszę to potwierdzić.

..
            Dzisiaj dzwoniłem do krakowskiego Biura Planowania Przestrzennego, projekt Planu Zagospodarowania dla obszaru Kobierzyn-Zalesie zostanie wyłożony do publicznego wglądu już w okolicach września. Już niebawem skończy się czas dziwnych WuZetek, dobrego sąsiedztwa i samowoli deweloperów.
            ..

ruczaj.org.pl
          • emrg Re: Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 07.04.06, 10:25
            No, a ja rozszerzam sobie wiedzę na temat możliwości sprzedaży działek komunalnych.

Sprawa wygląda tak, jest bardzo mało prawdopodobne, żeby działka została sprzedane w normalnym trybie jako dopełnienie sąsiadującej, w takim przypadku potrzebne jest szereg opinii z różnych wydziałów miasta, przeprowadzone są wizje lokalne, ostatecznie na sprzedaż musiała by wydać zgodę Rada Dzielnicy IX.
            Nie podejrzewam, żeby radni zgodzili się na coś takiego.

Jest jednak inna ścieżka, mianowicie odzyskanie wcześniej skomunalizowej działki. W przypadku gdy działka (lub część działki) nie została wykorzystana zgodnie z celem komunalizacji (być może w tym przypadku była to szeroka droga) właściciel może domagać się zwrotu swojej nieruchomości, wtedy proces odzyskania trwa bardzo krótko, pomijana jest konieczność wydania decyzji przez RD, wydział planowania czy skarbu. Podejrzewam, że w tym przypadku dokładnie tak to mogło wyglądać.

Nie jestem ekspertem, ale być może w grę wchodzi ponowna komunalizacja tej działki, w sumie to chyba jedyna nadzieja.
            • obozow-y Re: Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 07.04.06, 11:42
              emrg - czy masz jakieś informacje (oprócz postu ani20002) które by potwierdzały
              że działka nie należy już do miasta? Bo jeśli miałaby być
              ponownie "sprywatyzowana" to w grę wchodzi tylko Sobol, bo to była jego
              działka. I wtedy rzeczywiście byłoby przechlapane...
              • emrg Re: Informacja dla mieszkańców Obozowej od 46 do 07.04.06, 12:26
                poza tym co było napisane na forum nie mam żadnych informacji

Po potwierdzenie trzeba by się udać do Wydziału Skarbu na Grunwaldzką, niestety obowiązki zawodowe nie bardzo mi na to pozwalają. Dzwoniłem do odpowiedniej jednostki nieco sobie z panią poteoryzowaliśmy o możliwościach sprzedaży działki gminnej (stąd mój poprzedni post), ale po szczegółowe informacje trzeba się zgłosić osobiście.
                • wallander Droga jest nadal miejska 07.04.06, 18:45
                  Pisałem o tym w poście w punckie 4. Nie ma mowy o sprzedaży działki prywatnemu
                  deweloperowi. Trzeba jednak przyglądać się tej sprawie jako strona.
    • sebael A może zrzutka na prawnika? 02.04.06, 18:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka