Dodaj do ulubionych

Sami budujmy dla siebie

31.03.06, 12:21
Marzymy o mieszkaniu ale przerażają nas gwałtownie rosnące ceny na
krakowskim rynku. Studiujemy oferty, czytamy o działkach, oglądamy
budowy ale mieszkania nam cenowo uciekają. Podejrzewamy przedsiębiorców
o zbyt wysokie narzuty na koszty i wewnętrznie się buntujemy a
przecież SAMI MOŻEMY ZAŁOŻYĆ SPÓŁDZIELNIĘ która wybierze działkę, zleci
wykonanie dokumentacji - wg naszych wskazówek - dobierze wykonawców
poszczególnych elementów i wybuduje taki budynek jaki sobie wymarzymy.

Do prowadzenia spraw fachowych można wynająć doświadczonych specjalistów,
któtych w Krakowie nie brakuje. Grupka winna być tak duża jak wymaga
tego prawo spółdzielcze / 15 - 24 /. Wszyscy członkowie współdecydują.
Zarząd wybieramy spośród tych z nas, którzy chcą się tym zająć.
Kontrolujemy każdy krok tak zarządu jak i naszych podwykonawców.
Komunikujemy się nowocześnie / gg, skype, internet /.

Mnie się marzy malutki 3 piętrowy dom / 16 mieszkań / położony w
otoczeniu zieleni. Spółdzielnię rozwiązujemy po wybudowaniu inwestycji.

Takie budowanie pozwoli nam zaoszczędzić na kosztach i da nam efekt
jakiego oczekujemy w miejscu wybranym przez nas. Czy 16 inwestorów
zdoła uchwalić wspólny plan ?
Co o tym myślisz ? Napisz maila na adres: gniazdo21@wp.pl
Myślę o tym całkiem poważnie i zapraszam również poważnie myślących.
Jeżeli uzbiera się grupka to spotkamy się w jakimś ogródku przy
herbatce. POZDRAWIAM.
Obserwuj wątek
    • jsb22 Re: Sami budujmy dla siebie 01.04.06, 11:26
      Od wczoraj zgłosiło się już trzech chętnych. Oby tak dalej.
      Pozdrawiam
      • Gość: Yanek Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 11:35
        życzę powodzenia, ale jak brutalnie zetkniecie się z rzeczywistością to dacie
        sobie z tym spokój. No chyba że nie przeraża was rozpoczęcie budowy przy dobrych
        wiatrach za jakieś 3 lata.
        powodzenia
        • Gość: breslauer Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.autocom.pl 01.04.06, 13:06
          to bardzo dobry pomysł, ale niestety...nierealny. Przykro to pisać ale jeśli
          chcecie zbudować coś w mieście, to utkniecie już na etapie szukania działki. A
          jak ją cudem znajdziecie, to nie poradzicie sobie z protestami. Bo skąd
          weźmiecie na łapówki, skoro nie będzie lewej kasy?. A lewą kasę tworzy się z
          łapówek jakie płacą architektci, wykonawcy i dostawcy.
          Chcecie się tym babrać?
          • jsb22 Re: Sami budujmy dla siebie 01.04.06, 15:07
            Breslauer - mówisz, że bez łapówek nawet takiego malutkiego domku nie
            wybudujemy ? Mówisz to z jakiejś osobistej praktyki czy tylko tak
            ogólnie, bo tak wszyscy mówią ? Ja nie wierzę w taką "totalną"
            korupcję. Rozumię, że jeżeli światowa sieć buduje market to motywuje
            ona urzędników - bo pozwolenia pojawiają się szybko. Nasz domek nie
            będzie nikomu przeszkadzał. Napisz coś więcej jak masz jakieś konkretne
            doświadczenia i praktyczne informacje.
            • Gość: Pan Kazio Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.fbx.proxad.net 01.04.06, 16:08
              to jest tragiczne po prostu, ten kraj
              ktos ma genialny pomysl, bo tak go oceniam, ale sie okazuje, ze uczciwie po
              prostu sie nie da
              a moze jednak probowac, mimo wszystko, trzeba cos zmienic, najgorsze to sie poddac
              calym sercem jestem z Wami
              pozdrawiam
            • Gość: Yanek Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 19:07
              Mnie abolutnie nie chodzi o żadne łapówki, poprostu w gąszczu przepisów i ich
              interpretacji (każdy urzędas ma swoją) poprostu ciężko wam będzie coś zrobić.
              Bardzo szybko Was to zniechęci, bo cinnego jak ktoś buduje dla zysku i podczas
              jednej inwestycji przygotowuje następną, a co innego gdy ktoś czeka na własne
              upragnione "em", a przez czasem idiotyczne decyzje urzędników termin ten coraz
              bardziej się oddala.
              Druga sprawa to troszkę zmienicie zdanie o cenie mieszkań jak usłyszycie od
              wykonawcy (firmy budowlane) ile liczą za wybudowanie metra budynku do
              indywidualnego wykończeni.
          • Gość: bud Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.ghnet.pl 18.04.06, 00:35
            ja wiem jak to zrobić, ale nie będe pisał na forum bo ktoś to jeszcze podchwyci
            i nic z interesu nie wyjdzie. piszcie na maila: informacjabudowlana@op.pl
      • boombastic Re: Sami budujmy dla siebie 06.04.06, 18:52
        Pomysl jest bardzo ciekawy - popiram w 100% i dolaczam do grupy tych Odwaznych
        ktorzy chca sie tego podjac. Wyslalem Ci juz maila na skrzynke z obszerniejszym
        komentarzem;-). Wiem ze nie bedzie latwo, ale dlaczego nie mozemy chociaz
        sprobowac...? jezeli okaze sie na samym poczatku ze sprawa jest nie
        do "przejscia" to przynajmniej powiemy sobie: trudno, wielka szkoda ale
        sprobowalismy...

czekam na dalsze wiesci

boombastic
      • Gość: Zainteresowany Czy macie jeszcze wolne miejsca ? IP: *.itelekom.pl 28.04.06, 20:35
        Proszę tutaj napisać odpowiedź.
    • jsb22 Re: Sami budujmy dla siebie 03.04.06, 11:40
      Jest nas już 4 chętnych. To dobry początek. Parę wyjaśnień:
      Działka jest w tym przedsięwzięciu najważniejsza. Śledzę oferty na
      portalu "Dominium" i "KRN". Myślę o działce w miejscu gdzie jest
      zatwierdzony plan miejscowy. W takim przypadku pozwolenie budowlane
      można dostać w ciągu jednego - dwu miesięcy. Mam projekty przykładowych
      budynków - jako pewne wzorce do analizy. Przy dobrych ukadach można
      myśleć o zamieszkaniu pod koniec przyszłego roku !! Sądzę, że budując
      w taki sposób można zaoszczędzić do 25 % kosztów to znaczy cena m2
      może być niższa niż 3 000 zł. Szczególnie jednak zależy mi na tym aby
      nie iść do jakichś "molochów". Dzisiaj roześlę maile do tych, którzy
      wstępnie zgłosili zainteresowanie. POZDRAWIAM.
      • Gość: Yanek Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.technika.net.pl 03.04.06, 12:42
        "W takim przypadku pozwolenie budowlane można dostać w ciągu jednego - dwu
        miesięcy"

oj chłopie życie brutalnie sprowadzi Cię na ziemie.
      • Gość: simp Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.realitypump.pl 03.04.06, 14:55
        hmmm... sam bym byl chetny ale wydaje mi sie ze nie w tym rzecz...
        checi mozna miec... a prawda jest taka ze to chyba rzeczywiscie nei takie proste

wystarczy spojrzec na doswiadczonych developerow ktorzy maja kapital, firme,
        doswiadczenie, znajomosci, kontakty, i renome... i co i nadal co chwile slychac
        o inwestycji ktorej nie udalo sie ukonczyc w ciagu 2-3 lat .. a ilu nie udalo
        sie rozpoczac...
        wydaje mi sie ze nie jest to takie proste aczkolwiek nie mowie ze nie mozliwe...

ja probowalem tylko kupic mieszkanie, juz kilka z reszta .. bo z zadnym w koncu
        nie doszlo to do skutku bo ciagle bylo cos nie tak... jak nei developer robil
        problemy (zezwolenia, podnoszenie cen, opinie i takie tam) to znowu banki (
        wyliczanie zdolnosci, papiery...) w kazdym razie dluga historia... czasami
        wydawalo mi sie ze ani bank ani developer nie chce zarobic... bo maja klienta w
        d...e w dlatego wlasnie mysle ze jak dojdzie do tego wszystkiego jeszcze
        znaleznie dzialki kupno, projekt domu, znalezienie firm, ludzi ktorzy beda to
        nadzorowac, potem jeszcze kasa ktora bedzie potrzebna od poczatku nie kazdy ma
        gotowke niektorzy biora kredyty, banki nie daja kasy bez zezwolen, dojda do
        tego chore przepisy prawne i powolna praca urzedasow... i rzeczywistosc moze
        okazac sie naprawde ciezka... ale tak czy inaczej powodzenia zycze.. mozliwe ze
        sie myle:)
        • jsb22 Re: Sami budujmy dla siebie 04.04.06, 10:35
          Można też rozumować tak. Normalny Kowalski w miejscowości X buduje
          dla siebie dom. Ma te same problemy. A nas będzie kilkunastu. Co
          zespół to nie pojedynczy człowiek.
          • tin.a Re: Sami budujmy dla siebie 04.04.06, 11:34
            Pomysł jak najbardziej realny. Podobny tok postępowania jak Awimu. Jeśli się
            nie chce wydawać 6000 za m2 warto poczekać te 2-3 lata na swoje M o dobrym
            standardzie.
    • innylogin Re: Sami budujmy dla siebie 05.04.06, 12:03
      trzymam za Was kciuki. i ja bym się nie bał tak bardzo. Wszyscy strasza, a
      przeciez nie tylko developerzy domy budują, więc bez przesady. Nie wydaje mi
      się, żeby pomysł był nierealne. Najwiekszy problem, to zebrac ludzi, którzy chcą
      i poważnie podchodza do sprawy.
      a pozwolenia, biurokracja itp? wszystko się da załatwić. Normalne że trzeba się
      uchodzić, ale gdzie nie trzeba? Albo się płaci kilka tysiecy za metr, albo
      poświęca trochę czasu, zdrowia i nerwów, ale ma się dokładnie to co się chce,
      bez beznadziejnej fuszery i bez ciągnących się w nieskończoność reklamacji.

trzymam kciuki.
    • Gość: a Re: Nie łatwiej wybudować SOBIE dom IP: 195.116.22.* 05.04.06, 14:49
      tak tylko mnie naszło
      • tonika11 Re: Nie łatwiej wybudować SOBIE dom 05.04.06, 15:19
        Zalozyciel watku mial prawdopodobnie na mysli budowe w Krakowie. Kupienie
        dzialki w naszym miescie dla siebie samego bedzie drogo kosztowac.(sama tak
        kombiniowalam by wybudowac dom, ale kupilam u dewelopera mieszkanie - bo koszt
        dzialki mnie przerosl). Co innego jesli wybuduje sie bloczek i cena bedzie
        podzielona na kilka rodzin zamieszkujacych w bloczku na rzeczonej dzialeczce.
        pzdr
    • Gość: Zachwycony Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.itelekom.pl 06.04.06, 12:04
      Taka akcja bardzo by mi leżała ale boję się, że utopię pieniądze i
      zostanę przez cwaniaków budowlańców oszukany. POZDRO
      • boombastic Re: Sami budujmy dla siebie 06.04.06, 18:53
        Pomysl jest bardzo ciekawy - popiram w 100% i dolaczam do grupy tych Odwaznych
        ktorzy chca sie tego podjac. Wyslalem Ci juz maila na skrzynke z obszerniejszym
        komentarzem;-). Wiem ze nie bedzie latwo, ale dlaczego nie mozemy chociaz
        sprobowac...? jezeli okaze sie na samym poczatku ze sprawa jest nie
        do "przejscia" to przynajmniej powiemy sobie: trudno, wielka szkoda ale
        sprobowalismy...

czekam na dalsze wiesci

boombastic
        • Gość: havi Re: Sami budujmy dla siebie IP: 80.50.251.* 08.04.06, 14:41
          Też byłbym zainteresowany tematem, obecnie mam mieszkanie z AWIMU ale małe.
          czas na zmianę, to bardzo dobry pomysł, ciekawe czy mając działkę można by się
          do nich podłączyć tzn. żeby oni mogli prowadzić dalej inwestycję wg założonego
          wcześniej przez nas projektu
          ... a może by tak sprobować w którejś z okolicznych gmin graniczących z
          krakowem, może tam też się uda zbudować blok, może urzędy są bardziej przyjazne?
          • Gość: architekt Re: Sami budujmy dla siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:35
            tylko jak bedziecie przegladać gdzie kupić jaką działke to przede wszystkim
            zerknijcie na plany zagospodarowania miasta. oczywiscie zbudowanie czegokolwiek
            jest latwiejsz i szybsze (administracyjnie) jeesli dzialka jest na terenie
            objetym miescowym planem zagospodarowania przestrzeni (tzn nie trzeba juz
            Wzetki). a jesli nie ma miejscowegp planu zagospodarowania przestrzeni to warto
            tez zerknac czy nie ma jkiejs "miny", ktora moze byc np stanowisko
            archeologiczne. wiec jesli chcecie np zbudowac cos na takim miesjcu to
            momentalnie wchodza archeolodzy i w najgorszym przypadku jak cos znajda moze sie
            okazac ze nic nie zbudujecie allbo przynajmniej po 2och latach. dzialka jest
            rowniez atrakcyjna jak sa w poblizu sieci - wod-kan, elektr, moze deszczowa
            (rzadko) a moze i gazu. pozdr
    • Gość: ciekawski Życzę sukcesu IP: *.itelekom.pl 11.04.06, 08:08
      Bardzo dobry w założeniu pomysł ale czy realny ? Będę bacznie
      obserwował.
    • jsb22 Już nas jest 12 chętnych 15.04.06, 12:07
      Dzisiaj jest nas już 12 chętnych, myślę ze za jakieś dwa tygodnie
      będzie komplet. Zapraszamy do udziału !
      • Gość: bud Re: Już nas jest 12 chętnych IP: *.ghnet.pl 18.04.06, 00:36
        ja wiem jak to zrobić, ale nie będe pisał na forum bo ktoś to jeszcze podchwyci
        i nic z interesu nie wyjdzie. piszcie na maila: informacjabudowlana@op.pl

--------------------------------------------------------------------------------
        • Gość: Alina Gdzie chcecie budować ? IP: *.itelekom.pl 23.04.06, 08:52
          Dla mnie najważniejsza jest lokalizacja. Chce mieszkać jak najbliżej
          CENTRUM
      • Gość: Radek Re: Już nas jest 12 chętnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 10:22
        Bardzo prosze o kontakt!!! probowalem skontaktowac sie z wasza grupa juz od
        miesiaca, niestety nie dostalem zadnej wiadomosci. moj adres rz_2005@interia.pl
        • Gość: ramalena Re: Jestem bardzo zainteresowana IP: *.chello.pl 05.05.06, 10:39
          Gniazdo21 czy masz już kompletną grupę chętnych do budowy domu wielorodzinnego?
          Ja jestem bardzo zainteresowana Twoją propozycją. Napisałam do Ciebie e-maila,
          ale pozostał bez odzewu. Daj znać jeżeli stanowicie już komplet. Pozdrawiam.
          ramalena
    • Gość: obserwator Widzę, że już są naśladowcy .... IP: *.itelekom.pl 15.05.06, 20:49
      Pojawił się inny e - mail z taką samą ofertą czy to żart ? Czy
      naśladowanie tego oczywistego sposobu budowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka