Dodaj do ulubionych

TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza

IP: *.nat.dsuj.pl 13.04.06, 22:27
Witam.
Zamierzam zakupić mieszkanie przy ul.ks. Jancarza od firmy TBS-Budrem (spółka-córka firmy Budrem).Czy są wiarygodni jako developer?Czy mają opóźnienia w budowie i czy podpisane z nimi umowy są bezpieczne?Będę wdzięczna za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola22 Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:10
      Hi Gaba ! Budrem słyszałam, ze jest ok.Ajakie maja ceny za m2 i kiedy planuja
      odbiór, bo nic nie słyszłam o tej inwestycji?
    • Gość: asik Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:27
      poślizg ok.14 miesiecy mur beton .uwierz
      • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 14.04.06, 11:37
        Trzy lata temu kupilem tam TBS-a wlasnie na Jancarza.Zwodzili (trzymali kasę, kretaczyli)dwa lata, potem dowiedzialem sie ze TBS-a nie bedzie, a kase oddadza jak ktos wykupu moje mieszkanie jako wlasnosciowe. Wkoncu sie wkurzylem i udalo sie ta kase przelac na ukonczona inwestycje na na Felinskiego. Teraz od pol roku mieszkam na swoim (reszta byla na kredyt). Reszte sam sobie dopowiedz lub poczytaj forum TBS na Janczarza dowiesz sie reszte.
        Tak na marginesie ten budujacy sie juz blok to jeszcze jeszce mozna negociowac ale ten ktory ma dopiero powstac kilkanascie metrow od planowanej lini tramwajowej to bym sie zastanawial.
        • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:48
          Ja zamierzam kupić tam mieszkanie własnościowe, nie w systemie TBS,ale i tak
          chciałabym jak najwiecej wiedziec o tym developerze i o ich
          wiarygodnosci...mimo,ze nazwa spolki to TBS-Budrem,to mieszkania, które
          budują,będą własnościowe.
          • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 14.04.06, 15:16
            masz moje gg 2193688 moge na kilka rzczy Ci opowiedziec.
            • Gość: mar Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:08
              Z końcem lat 90-tych mieli trzy letni poslizg z rozpoczęciem budowy na ks.
              meiera za hotel systemem, ale potem wybudowali. Ciągle działają jak za komuny.
            • Gość: frugos Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:14
              czesc :) tutaj tez pisujesz? :)
              • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 16.04.06, 10:53
                Witaj frugos, tak tak tez czytam to forum i az mi sie wlos jezy co sie dzieje z "budowlanką" w krakowie
                • Gość: frugos Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:13
                  strach sie bac ;) ja naszczescie mam to juz za soba ;)

pzdr
                  • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 16.04.06, 22:46
                    Wiem, wiem tamto forum tez studiuje :-)
                    My mamy juz naszczescie to jak napisales za sobą :-)
                    i uufffffffff
          • Gość: tbs budrem!!!!!!!! TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.236.spine.pl 26.03.07, 21:59
            kto kupil mieszkanie w tbs budrem prosze o kontakt na gg 6201885 (chodzi o
            wzrost ceny mieszaknia)
    • Gość: frugos Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:02
      budrem to oszusci, ktorzy przez dwa lata obracali moimi pieniedzmi smiejac sie i
      klamiac mi sie w zywe oczy (wiecej na forum tbs, opisywalem to kilka razy)
      dopiero jak zobaczyli prawnika to puscili po nogach i oddali kase
      dodatkowo wiem, ze oplaty w budrem np. na Felinskiego (TBS) sa skandalicznie
      wysokie (gj energii ok. 50 zl! ciepla woda po 17 zl/m3)
      ponadto do "PANI PREZES" nie mozna sie dostac bez rozpychania sie lokciami
      ja dziekuje ta taka "firme"

:(

pzdr, wesolych swiat
      • Gość: jarek Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: 87.207.219.* 15.04.06, 13:33
        Potwierdzam, złodzieje - lepiej trzymać się od nich z daleka!
        • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 16:41
          Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która już podpisała umowę przedwstępną z
          TBS-Budrem na zakup mieszkania przy ul. Jancarza i jest zadowolona z jej warunków??
          • Gość: frugos Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:13
            bez urazy kolezanko, ale wyglada na to, ze podjelas juz decyzje i na sile chcesz
            sobie udowodnic, ze robisz dobrze

a ja radze - dobrze sie zastanow ;)

pzdr
            • magda_mn Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 02.05.06, 14:13
              zgadzam sie w 100% z negatywnymi opiniami dot. Budremu.
              również miałam podpisaną umowę przedwstępną na mieszkanie w TBS, zwodzili mnie
              przez 2 lata ( obracając w tym czasie moimi pieniędzmi..) a kiedy postanowiłam
              rozwiązać umowę i odzyskać pieniądze zaczęły się schody - oświadczyli, że
              oddadzą moje pieniądze dopiero gdy znajdzie się chętny , który kupi
              zarezerwowany dla mnie lokal( w międzyczasie zaczęli wycofywać się z TBS-u) i
              może nastąpić to za pół roku a nawet rok...lub jeśli nie chcę ponosić ryzyka
              wielomiesięcznego oczekiwania na chętnego , to mogę je zakupić na własność, a
              pan, który również uczestniczył w rozmowie ( przedstawiciel jednego z banków,
              które mają, mówiąc delikatnie, najmniej korzystną ofertę kredytów hipotecznych
              na rynku)pomoże załatwić mi kredyt...acha i jeszcze objawili mi jeden
              nieistotny dla Budremu szczegół - a mianowicie , że koszt mieszkania,które
              było zarezerwowane dla mnie - w tbs wycenione było na niespełna 150.000zł,
              natomiast własnościowe oszacowali na 190.000 zł....
              zagotowałam i następnym razem ( podstępnie - inaczej się nie da!)umówiłam się
              na spotkanie z panią Prezes, na które przybyłam z prawnikiem i pismem
              rozwiązującym umowę z winy Budremu...rozmowa nie należała do
              najprzyjemniejszych - bo pani Prezes nie grzeszy kulturą osobistą - ale po
              trzech miesiącach odzyskałam swój wkład - oczywiście bez odsetek " naleznych za
              dwuletnie zamrożenie"
              Szczęśliwa jestem , że mam to za sobą ,a nazwe Budrem i moje doświadczenia
              opowiadam ku przestrodze, bo nikomu nie życzę nerwów,niepewności o swoje
              pieniądze i bezsilności której doświadczyłam..
              Dobrze radzę - zastanów się czy chcesz zaufać developerowi na temat którego
              kraży tyle niepochlebnych opinii, a jeśli mimo wszystko się zdecydujesz -
              przygotuj z prawnikiem swoją propozycje umowy przedwstępnej - bo ich egzemplarz
              jest jednostronny i nie daje , żadnych praw/zabezpieczeń dla
              kupującego/partycypanta - wiem co piszę - na tej podstawie rozwiązałam z nimi
              umowę - uswiadomił mnie mój prawnik (szkoda, ze nie wynajęłam go przed
              podpisaniem umowy...cóż błędy młodości)
              Zycze powodzenia!

już szczęśliwie zamieszkująca własne M:)
              • frugos79 Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 02.05.06, 23:30
                wiesz Magda, ze jak czytam Twoja historie to tak jakbym wspominal moja? :)
                • Gość: misiek Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 06.05.06, 22:26
                  Witaj.
                  Ja mieszkam w tbs budrem na ul. Meiera.
                  Zdecydowanie odradzam Ci jakikolwiek interes z tą firmą.
                  To złodziej i ignoranci.Jeśli chcesz się z nimi użerać...
                  Wybór należy do Ciebie.
                  • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.nat.dsuj.pl 07.05.06, 12:44
                    Mieszkasz w systemie TBS?Bo teraz sytuacja w TBS Budrem jest inna,sprzedają mieszkania WŁASNOŚCIOWE na Jancarza, tyle tylko,ze nazwa firmy została ta sama...szukamy potencjalnych właścicieli mieszkań własnościowych,jakie tam mają powstać...
                    • Gość: Slazak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.ericpol.pl 19.05.06, 10:41
                      Nie mam wielkiego doswiadczenia z ta firma ale umowe podpisalem i wplacilem
                      zaliczke. Umowa od strony formalnej wyglada dosc dobrze... Zobaczymy teraz jak
                      sie inwestycja bedzie rozwijac. Jak na moje oko to troche wolno im to idzie...
                      Mam nadzieje ze szybko przyspiesza... Pozdrawiam
                    • Gość: Thorgalkr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:40
                      Witam,

Jestem przyszłym właścicielem mieszkania na Jancarza (Zauskich) chetnych do
                      mailowania prosze o kontakt mtabak@torx.pl
                    • Gość: mtabak@torx.pl Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 17:31
                      Ja kupiłem mieszkanie na jancarza
                    • Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 04.06.06, 18:40
                      witam,

Także zawarłem umowę o mieszkanie na Jancarza, trochę późno ale dopiero dziś
                      zebrało mnie na szukanie opinii na temat tej firmy, fakt nie są zbyt
                      zachwycające... szczególnie poślizgi w realizacjach. Jak będzie w
                      rzeczywistości wyjdzie w praniu.

W każdym razie, moją standardową umowę zaraz po podpisaniu zaniosłem do
                      zaprzyjaźnionego developera i okazało się że nic tam specjalnego nie ma czego
                      nie byłoby w innych umowach.

Ostatecznie w kontaktach z Budremem nie udało mi się tylko zaglądnąć do
                      Dziennika Budowy aby sprawdzić datę, ale postaram się sprawdzić to przy
                      następnej wizycie - chyba że ktoś zaglądał i wie jaka jest data rozpoczęcia
                      budowy?

Przejeżdzam dość często ul. Jancarza, ilość pracowników na budowie rzeczywiście
                      nie poraża ale mam nadzieję że wszystko będzie OK. Od daty rozpoczęcia budowy
                      mają 18-miesięcy + 90 dni na wywiązanie się z umowy i oddanie mieszkań.

Pozdrawiam
                      Piotr
    • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.nat.dsuj.pl 05.06.06, 13:25
      My też nie jesteśmy specjalnie zachwyceni tempem prac budowlanych,ale w porównaniu z innymi developerami należy chyba cieszyć się,że w ogóle coś się dzieje na placu budowy:)Trzeba być dobrej myśli i mieć nadzieję,że jeśli będzie opóźnienie,to nieznaczne...
      • Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 24.06.06, 13:47
        No i z budynkiem nr 1 zaczynają się wreszcie wychylać ponad fundamenty :-)

Dopytywałem ostatnio o datę w Dzienniku Budowy - jest to listopad 2005, zatem
        licząc 18 miesięcy powinni skończyć na maj 2007. Biorąc pod uwagę dodatkowe 90
        dni zabezpieczenia (a raczej je wykorzystają) mieszkanka powinny być oddane do
        końca wakacji.

Zostaje tylko cierpliwie czekać :-)

Pozdrawiam
        Piotr
      • Gość: frugos Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 12:02
        > w porównaniu z innymi developerami należy chyba cieszyć się,że w ogóle coś się
        dzieje na placu budowy:)

i tak wypowiada sie _pracownik_ BUDREMU! - niech da to do myslenia tym, ktorzy
        sie jeszcze nie zdecydowali!

ta firma to skandal i tragedia!
        • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.nat.dsuj.pl 25.06.06, 22:48
          Bardzo interesująco jest dowiedzieć się, że jestem pracownikiem Budremu:))Viekawe, skąd takie informacje:))))Bo ja sama z działką developerską mam tylko tyle wspólnego, że właśnie kupiłam mieszkanie:)))Gratuluję (wątpliwego) jasnowidztwa:)
        • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.236.spine.pl 27.06.06, 19:01
          Skandal to owszem ale tragedia to jeszce nie, mam dos dobre "kontakty" z ta firmą
          Sam mieszkam w jedym z budynkow tej firmy a przedtem jeszce wchodzilem w sklad grupy odbierajace usterki w innym budynku tej firmy, niedorobki itp. tak ze swoje wiem.
          SKANDAL tak ale tragedia ? dewloper przecietny.
          wiecj na dla zainteresowanych na GG 2193688
          P.S. Nie jestem pracownikiem Budremu , Budremu 1, Marsa czy Merkurego bo to jedno i to samo
          • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 28.06.06, 18:43
            hej, my tez kupilismy mieszkanko na ul.jancarza od firmy TBS Budremu, mamy
            nadzieje ze duzych problemow i opoznien nie bedzie:)
            • Gość: Fiorina Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.altar.net.pl / *.236.spine.pl 28.06.06, 21:40
              Opoznieneie bedzie, okolo 2-3 miesiecy (z autopsji znam) ja jak odbieralem mieszkanie to gosciu w lazience jeszce tynki poprawial a wykanczali sory jesze wykancaja budenek na Felka, a odbior mialem rok temu
      • Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 29.06.06, 08:57
        >> że jeśli będzie opóźnienie,to nieznaczne

"[...]Niedotrzymanie przez Towarzystwo zobowiązań w zakresie terminowości
        przekazywania mieszkań z jego winy, rodzi po jego stronie obowiązek zapłaty
        Nabywcy kar w wysokości odsetek ustawowych wartości zgromadzonych wpłat za
        każdy dzień zwłoki[...]"

A ja myślę że w przypadku mieszkań własnościowych przy Jancarza wszystko będzie
        na czas, same odsetki ustawowe to chyba 13,5% w skali roku, więc (jeśli dobrze
        policzyłem) każdy dzień zwłoki kosztowałby ich ponad 8000 zł (licząc same
        mieszkania w bloku numer 1).

Będziemy tez widzieć perspektywy opóźnienia po bloku nr 2, który ma być oddany
        w IV kwartale tego roku, ostatnio widziałem że zaczynają tam już wstawiać okna,
        więc idzie w dobrym kierunku.

>> ta firma to skandal i tragedia!
        Póki co nie mogę podzielić Twojego zdania, mam też nadzieję, że nie wykrakasz
        nic złego :)
        • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 30.06.06, 21:10
          tez mam taka nadzieje...
          • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 01.07.06, 09:48
            a moze stworzymy osobne forum dla przyszlych mieszkancow ? co Wy na to?
            pozdrawiam
            • Gość: Slazak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.ericpol.pl 03.07.06, 16:45
              To nie jest glooopi pomysł :) Pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców
              • Gość: moze mieszkaniec Forum TBS- BUDREM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 11:59

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40534
                =)
                • Gość: piotr Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.chello.pl 14.08.06, 12:56
                  > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40534
                  wyłącz tam wymuszone logowanie to może ludzie się zaczną się odzywać

trochę dziwne, dla bloku nr 1 Budrem podał na swoich stronach 30 września 2007,
                  nie wiem skąd akurat taka data, jest to o miesiąc dłużej niż próbowałem
                  wyliczyć w poście wyżej
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=40269212&a=44134711
                  niby miesiąc w tą czy w tamtą nie robi różnicy, chyba że to data ostatecznego
                  oddania inwestycji wraz z zagospodarowaniem terenu, byłoby miło gdyby klucze
                  oddali jednak do końca wakacji

aha, na stronach podali też nową cenę 4200 zł / m2...

przejeżdzałem ostatnio przez Jancarza, w bloku nr 2 wstawili już wszystkie okna
                  i zaczęli okładać go styropianem, mury naszego bloku powoli zaczyna już widać z
                  ulicy :)
                  • Gość: Gaba Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.nat.dsuj.pl 15.08.06, 11:28
                    Hmm,my tez mamy nadzieję,że ta data 30 września to już absolutnie końcowa data oddania bloczku gotowego do zamieszkania,łącznie z infrastrukturą wokół...bo przecież przepisowe 18 m-cy od daty rozpoczęcia budowy mija w czerwcu:)Chyba że Budrem już planuje wykorzystać 3 miesiące zwłoki,które ma zagwarantowane w umowie...
                    Pozdrawiam:))
                    • Gość: Majka Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.compower.pl 16.08.06, 20:21
                      czesc, fajnie ze jacys sasiadzi sie ujawaniaja:) taz mam nadzieje zet en 30
                      wrzesnia to to termin ostateczny. A mam takie pytanko czy slyszeliscie moze o
                      jakis planach budremu budowania jescze jednego bloku w okolicach naszej budowy?
                      pozdrawiam
                      • Gość: misio Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.nat.dsuj.pl 16.08.06, 21:50
                        A skad takie wiesci?
                      • Gość: piotr Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.chello.pl 17.08.06, 02:08
                        >> czy slyszeliscie moze o jakis planach budremu budowania jescze jednego bloku
                        w okolicach naszej budowy?

tak, i o ile dobrze pamiętam ma stać za blokiem nr 2, zaznaczone "?" na mapce
                        img145.imageshack.us/my.php?image=jancarzajd8.jpg
                        podobno w okolicy ma też lecieć szybki tramwaj, byłoby fajnie
                        • Gość: Majka Re: Forum TBS- BUDREM. IP: *.compower.pl 17.08.06, 20:10
                          no ja wlasnie tez slyszalam ze za tym blokiem nr 2 i tylko bylam ciekawa czy
                          ktos tez o tym slyszal. Szybki tramwaj bylby fajny ale nie bardzo wierze w to
                          ze to bedzie szybko. Fajnei by bylo gdyby ten nasz bloczej juz stal...:)
    • Gość: piotr Fotki - maj 2006 IP: *.chello.pl 20.08.06, 00:43
      właśnie znalazłem na dysku dwie fotki z maja 2006 z naszej budowy

blok 2:
      img135.imageshack.us/my.php?image=bloknr2maj2006wy0.jpg
      fundamenty bloku 1:
      img244.imageshack.us/my.php?image=fundamenty1maj2006mu5.jpg

2-kę nadal okładają styropianem, a 1-ka od strony zachodu ma już kawałek
      parteru :) jutro zapodam kilka świeżych fotek
    • Gość: piotr Fotki - sierpień 2006 IP: *.chello.pl 20.08.06, 13:19
      fotki z 18 sierpnia 2006
      .
      img219.imageshack.us/my.php?image=obraz1wv8.jpg
      img219.imageshack.us/my.php?image=obraz2yp2.jpg
      img97.imageshack.us/my.php?image=obraz3ym6.jpg
      img97.imageshack.us/my.php?image=obraz4sf2.jpg
      img143.imageshack.us/my.php?image=obraz5cu2.jpg
      img143.imageshack.us/my.php?image=obraz6xd0.jpg
      • mtabak Re: Fotki - sierpień 2006 22.08.06, 09:06
        Hej Piotr - fajne fotki ... powiedz mi o co chodzi z tym wymuszonym logowaniem
        na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40534 ???

Chciałbym abyśmy tam mogli sie przeniesc z rozmowa.

Ja tez czesto przejezdzam przez Jancarza i obserwuje postepy. Jezeli chodzi o
        blok 2 (mniejszy) to termin oddania to Grudzień pierwsza połowa. Przynajmniej
        tak mowi insp. nadzoru. W środku bloku kładą już gładzie na ścianach (1/3 bloku
        zrobiona). Czy jest tu może ktoś na forum z klatki 3 ? (licząc od lewej strony
        czyli od petli tramwajowej z III pietra ? )

Co zaś do 3 bloku to wydaje mi się że on jednak będzie stał za blokiem nr 1 -
        czyli najbardziej od ulicy. Tak widziałem na planach i tak też jest napisane w
        uchwale rady dzielnicy XV która opiniowała projekt - oto link:
        www.dzielnica15.krakow.pl/?s=uch&n=247
        P.S. Fajne fotki
        • Gość: piotr Re: Fotki - sierpień 2006 IP: *.chello.pl 22.08.06, 12:32
          >> o co chodzi z tym wymuszonym logowaniem
          po prostu aby odpowiedzieć na podanym przez Ciebie forum należy być
          zarejestrowanym użytkownikiem gazeta.pl, nie można odpowiadać tam jako "gość"
          .
          >> Chciałbym abyśmy tam mogli sie przeniesc z rozmowa.
          na razie chyba niezbyt dużo jest do omawiania, nie ma żadnych istotnych
          problemów ani z inwestycją ani z developerem
          .
          >> W środku bloku kładą już gładzie na ścianach
          super :) ważne ze coś się dzieje, widziałem że od strony Załuskich stoją silosy
          ale nie wiedziałem po co już, skoro na tynk zewnętrzny jeszcze za wcześnie
          .
          >> Co zaś do 3 bloku to wydaje mi się że on jednak będzie stał za blokiem nr 1
          To chyba nie możliwe i będzie stał za blokiem nr 2 - zobacz: "Budowa budynku
          mieszkalnego wielorodzinnego nr 3 z parkingami i drogą dojazdową na działkach
          nr: 162/1, 162/4, 162/6 obr. 5 Nowa Huta wraz z infrastrukturą techniczną
          dodatkowo na działkach nr: 162/3, 162/5, 117/23 obr. 5 Nowa Huta przy ul. A. J.
          Załuskich w Krakowie"
          .
          plan: img201.imageshack.us/my.php?image=img0746planey8.gif
          działki:
          162/1 - droga dojazdowa i parkingi przed blokiem 1
          162/4 - działka pod bud 2
          162/6 - spora trójkątna niezagospodarowana jeszcze działka
          162/3 - droga dojazdowa i parkingi pomiędzy blokiem 1 i 2
          162/5 - nie wiem co to może jakis budyneczek techniczny
          117/23 - ulica Załuskich
          .
          i na uzasadnienie uchwały, która chyba wyraźnie mówi że chodzi o działkę nr
          162/6 za blokiem nr 2:
          "Od strony zachodniej przylega do terenów Firmy „DOM – BUD”, na których
          realizowana jest zabudowa mieszkaniowa, zaś od strony południowej i wschodniej
          graniczy z pasem drogowym przy ul. A. J. Załuskich. Strona północna sąsiaduje z
          działkami tego samego inwestora tj. Towarzystwa Budownictwa
          Społecznego „BUDREM”, na których realizowane są budynki mieszkalne nr 1 i 2."
          .
          .
          >> P.S. Fajne fotki
          dzięki :)
          • Gość: Gaba Re: Fotki - sierpień 2006 IP: *.nat.dsuj.pl 22.08.06, 12:42
            Zgadzam się z Piotrem; dzwoniłam do Budremu i wyraźnie powiedziano mi, że blok nr 3 będzie stał ZA blokiem nr 2, czyli w głębi osiedla Oświecenia, na to samo zresztą wskazuje numeracja działek wspomniana w uchwale...
          • Gość: mtabak Re: Fotki - sierpień 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:10
            po prostu aby odpowiedzieć na podanym przez Ciebie forum należy być
            > zarejestrowanym użytkownikiem gazeta.pl, nie można odpowiadać tam jako "gość

a jak to zmienic ?
        • Gość: majka Re: Fotki - sierpień 2006 IP: *.compower.pl 22.08.06, 16:12
          ja też dzwoniłam i kobieta w Budremie powiedziała że blok nr 3 ma stanąć za
          blokiem nr 2, a przed blokiem nr 1 ma być jakiś pas ochronny dla ewentualnego
          szybkiego tramwaju.
      • mtabak Re: Fotki - sierpień 2006 22.08.06, 14:12
        Piotrze... a ty jesteś mieszkańcem którego bloczku ?
        • Gość: piotr Re: Fotki - sierpień 2006 IP: *.chello.pl 22.08.06, 16:31
          blok nr 1, ale jeszcze nie mogę nazwać się mieszkańcem :)
    • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 23.08.06, 08:54
      Witam wszystkich,

Dziś z samego rana byłem na budowie... jedno tam jest fajne.. że można wejść do
      środka.. Jeżeli chodzi o blok nr 2 (którego jestem przyszłym mieszkańcem) to
      tak.. ściana od strony budynku nr 1 już prawie cała ocieplona (dziś pewnie
      skończa) i do połowy ocieplenie zostało jużpokryte 1 warstwą.. Co do mieszkań
      to piętra 4,3 i 2 mają już na ścianach tynki.. (właśnie się suszą). Zaczynają 1
      piętro. W przyszłym tygodniu mają robić od 4 piętra wylewki. Pocieszające to,
      bo dość sprawnie im to idzie.. Ja już dziś mogłem przechadzać się po swoim
      wytynkowanym lokum :)

Co do budybku nr 1 to robota wrze.. więcej tam ludzi niż przy naszym :) Nadal
      murują prawą stronę bloku i zavczynają przymierzać się do lewej...

Chciałem zrobić zdjęcia z góry na bloczek nr 1 ale padły mi bateryjki :( -
      zrobię jutro rano..

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i liczę na to że odezwie się w końcu ktoś z
      bloku 2 - no i może z mojej klatki ....

• Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 23.08.06, 11:24
        >> Ja już dziś mogłem przechadzać się po swoim
        >> wytynkowanym lokum :)
        moje gratulacje :)
        .
        >> Chciałem zrobić zdjęcia
        o, byłoby bardzo miło zoaczyć z góry 1-kę.
        .
        przy okazji i z ciekawości jeśli mógłbyś zrobić fotę z ostatniego piętra bloku
        nr 2 - chodzi mi o widok na północ, północny-zachód
        • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 23.08.06, 11:40
          > przy okazji i z ciekawości jeśli mógłbyś zrobić fotę z ostatniego piętra
          bloku
          > nr 2 - chodzi mi o widok na północ, północny-zachód

img182.imageshack.us/img182/6519/kuchnia3st8.jpg
          img179.imageshack.us/img179/3562/kuchnia4fg7.jpg
          Mniej wiecej :)
          • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 23.08.06, 11:44
            ten drugi to:

img205.imageshack.us/img205/3695/kuchnia4bi7.jpg
            sorki
            • Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 24.08.06, 00:20
              tak jak przypuszczałem, widoczki z okien są przyjemne, szczególnie ładne są tam
              zachody słońca :) dzięki za foty
              • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 25.08.06, 20:09
                tez chcialabym juz przechodzic sie po swoim mieszkanku..:)nie moge sie tego
                doczekac...pozdrowienia dla wszystkich sasiadow:)
    • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 29.08.06, 08:49
      Witam wszystkich..

Zalaczam zdjecia z dzisiaj tj 29.08. Przepraszam za kiepska jakosc ale robione
      z samochodu. Tak lało że nie wysiadałem a po budowie nie ma jak chodzić bo
      tonie się w błocie...

Z ważniejszych zmian... Budynek nr 2 już kolorują :) zrfobiony front do połowy.
      Jeżeli chodzi o Wasz... nr 1... to urusł o ok 1 m w góre :)

Jak trochę podeschnie zrobie nowe...

Pozdrawiam....

img208.imageshack.us/img208/7240/pict0001jc8.jpg
      img177.imageshack.us/img177/7214/2et5.jpg
      img177.imageshack.us/img177/9662/3xs4.jpg
      • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 31.08.06, 20:30
        dzieki za fotki:) pozdrawiam
    • mtabak Nowe Fotki - 1 Września 01.09.06, 08:56
      Ello Wszystkim !!

TAk jak obiecałem skoro tylko słoneczko wyszło jak zaglądnąłem na budowe... :)
      Cieszy mnie to, że za każdym razem jak tam jestem (nawet co pare dni) ciągle
      widze postępy... Dziś np. u nas (blok nr2) wieszają kaloryfery :)
      Załączam pare fotek w TYM OBIECANE DLA PIOTRA ZDJĘCIA WSZEGO BLOKU Z GÓRY ...
      Pozdrawiam i zapraszam do aktywnego uczestnictwa na forum tych którzy jeszcze
      sie nie ujawnili...

img378.imageshack.us/img378/8379/8xw8.jpg
      img386.imageshack.us/img386/6853/9hj3.jpg
      img386.imageshack.us/img386/3269/5yu2.jpg
      img386.imageshack.us/img386/2476/6gq1.jpg
      img456.imageshack.us/img456/4579/2uv0.jpg
      img456.imageshack.us/img456/2640/3yd5.jpg
      img456.imageshack.us/img456/9449/1ri1.jpg
      img309.imageshack.us/img309/5821/4lg8.jpg
      • Gość: piotr Re: Nowe Fotki - 1 Września IP: *.chello.pl 01.09.06, 19:58
        dzięki za fotki, fajne :-)
        • Gość: Majka Re: Nowe Fotki - 1 Września IP: *.compower.pl 02.09.06, 10:46
          witam wszystkich!nie wiem ktore mieszkania zakupiliscie ale musze przyznac, ze
          denerwuje mnie troche bliskosc siebie balkonow:( pozdrawiam i zycze milego
          weekend:)
          • Gość: piotr Re: Nowe Fotki - 1 Września IP: *.chello.pl 02.09.06, 15:28
            > denerwuje mnie troche bliskosc siebie balkonow:(
            widziałem układ balkonów na planach całego budynku, najgorzej chyba będą mieli
            Ci co mają balkony w wewnętrznych narożnikach bloku, dodatkowo pomiędzy
            balkonami chyba będzie jeszcze jakoś po skosie okno od klatki schodowej
          • mtabak Re: Nowe Fotki - 1 Września 03.09.06, 10:25
            Hejka Majka i PIotr... i inni milczacy ;)

NO racja.. z tymi balkonami to "przegięcie".. U mnie w bloku też mnie to
            denerwuje. Są 2 typy balkonów wnękowe i wystające... Ja mam niestety obydwa
            balkony wnękowe. W salonie wygląda to koszmarnie gdyż balkon jest po pierwsze
            mały ..(na szerokość dzwi+jedna kwatera) a po drugie projektant był na
            tyle "mądry" że w jego 3/4 długości wprowadził podpore... Sami zobaczcie na
            zdjęciu jak to wygląda... :( ECH WSZYSTKO PSUJE.....

img182.imageshack.us/img182/6506/salon1at0.jpg
            Pozdrawiam,
            • Gość: Majka Re: Nowe Fotki - 1 Września IP: *.compower.pl 03.09.06, 15:22
              witam ponownie!no faktycznie ta podpora to troszke kiepski pomysl.
              Ach te balkony....mlej niedzieli:)
    • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 04.09.06, 12:45
      Hej wszyscy !!

Z racji tego, iż dziś znów byłem na budowie (tym razem przymus) postanowiłem
      zwrócić Wam (mieszkańcom bloku nr 1 ) uwagę na prostą a jednak zapomnianą
      przeze mnie rzecz.
      Śledźcie kochani postęp prac na budowie, przemyślcie za wczasu plan i
      rozplanowanie waszego mieszkania (ścianki, przyłącza co-kan) i inne rzeczy gdyż
      gdy już wam to postawią potem może być problem... ze zmianą.
      MImo tego, że u mnie ekipa jest naprawdę SUPER - wszyscy kierownicy ekip to
      równe chłopy to za niektóre zmiany które trzeba robić już na etapie kiedy są
      zrobione trzeba płacić ...
      Np dziś u mnie zorientowałem się że w miejscu w którym chciałbym mieć meble
      kuchenne będzie wisiał kaloryfer... więc chcę go zlikwidować a zamiast niego
      powiększyć ten który wisi obok... niestety wszystkie kaloryfery są już
      zamówione standarowe i większy trzeba sobie kupić samemu... (i zostaną mi 2
      mniejsze :) )... na szczęście zdążyłem ze zmianami murarskimi, wod-kan i
      prądowymi chcociaż nie zdążyłem już zmienić schodów (już zostały wylane)

Tak więc sąsiedzi.. trzymajcie rękę na pulsie i co jakiś czas orientujcie się
      nad zaawansowaniem prac.. zwłaszcza że chłopaką na prawdę robota idzie całkiem
      całkiem...

U nas z blokiem nr 2 poślizgu nie ma. Termin oddania to początek grudnia.. W
      tym tygodniu testują rury do CO i zaczynają robić wylewki... Zaczynają także
      robić klatki schodowe.. tak więc nie jest źle.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na kogoś ze swojego bloku .. a może i
      klatki .. :)
    • Gość: dyson Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: 195.26.15.* 06.09.06, 10:59
      Witam, wraz z narzeczona czekamy na nasze mieszkanie w budynku nr 1 (tym na
      wrzesien 2007). Milo nam powitac przyszlych sasiadow.

kontakt dyson@gazeta.WYTNIJ_TO.pl
    • Gość: piotr Aneks do umowy w bloku 1 IP: *.chello.pl 06.09.06, 12:26
      Czy ktoś z Was dostał już aneks do umowy o kupno mieszkania w bloku nr 1 ?

Do mnie własnie przyszło, że zmieniają termin oddania bloku na 31 grudnia 2007
      roku a podpisanie aneksu to jedyna forma przedłużenia umowy.

• mtabak Re: Aneks do umowy w bloku 1 06.09.06, 12:33
        Hej Piotr...

Co do aneksu to takie sprytne działanie. Bo w razie czego nie beda musieli
        płacić. Generalnie to tak ze mają 18 miesięcy na oddanie mieszkan. MAx moga
        spoznic sie o 3 miesiace co do nominalnego terminu. Potem za każdy dzień zwłoki
        płacą odsetki od wartości każdego z mieszkan.
        Ale w sumie i tak wyjscia nie macie.. SZKODA ZE DOPIERO W GRUDNIU :(

Pozdrawiam,
        • Gość: piotr Re: Aneks do umowy w bloku 1 IP: *.chello.pl 06.09.06, 12:53
          hej,

> Co do aneksu to takie sprytne działanie.
          też mi coś podobnego przyszło do głowy, ale to nie jest sprytne działanie,
          tylko kombinatorstwo i wykorzystywanie naiwności.
          .
          > Ale w sumie i tak wyjscia nie macie... SZKODA ZE DOPIERO W GRUDNIU
          Widzisz problem w tym, że ja nie lubię jak mnie ktoś robi w jajo. W mojej
          branży 1 dzień opóźnienia od umowy stanowi kolosalną różnicę i wiążą się z tym
          poważne konsekwencje i to nie to, że muszę zapłacić odsetki - mnie po prostu
          Klient za robotę nie zapłaci wcale.
          .
          Przecież mają 3 miesiące zapasu na sutuacje awaryjne. Powinni je wykorzystać a
          nie stawiać nowy termin realizacji.
          .
          Co więcej, takimi aneksami mogą przedłużać w nieskończoność, sam aneks NIE
          gwarantuje terminu dopóki w umowie jest zawarty punkt że "Towarzystwo może
          odstąpić od umowy z ważnych powodów, które winien Nanywcy uzasadnić"... no i
          uzasadnili powód i odstępują od umowy, chyba że podpiszemy aneksy...
          • Gość: dyson Re: Aneks do umowy w bloku 1 IP: 195.26.15.* 06.09.06, 12:55
            powiedz prosze ze to jakis zart z tym aneksem :(
            • Gość: piotr Re: Aneks do umowy w bloku 1 IP: *.chello.pl 06.09.06, 13:01
              dokładny zapis aneksu brzmi:
              .
              Strony zgodnie ustalają, iż w umowie wprowadza się następujące zmiany:
              wykreśla się zapis w par.4, ust.1 o dotychczasowej treści:
              .
              "Towarzystwo zobowiązuje się do ukończenia budowy mieszkania do 18 m-cy od dnia
              rozpoczęcia inwestycji"
              .
              Który obecnie otrzymuje brzmienie:
              .
              "Towarzystwo zobowiązuje się do ukończenia budowy mieszkania do dnia 31 grudnia
              2007 r."
              .
              .
              bardzo mi przykro ale to nie jest żart :(
          • mtabak Re: Aneks do umowy w bloku 1 06.09.06, 12:56
            ale w sumie to sie dziwie... ciekawe dlaczego .. tak ogolnie rzecz biorąc to
            robota im idzie..

z tego co rozmiawialem z kierownikami od swojej budowy .. to u Was jest inny
            wykonawca i ponoc nie idzie im tak szybko jak naszym góralą...

Jeżeli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć zadzwoń do biura i poproś z Panem
            Stefanem - do insp. nadz. bud. - strasznie rowny gość a na pewno udzieli ci
            bliższych informacji o powodach...

Pozdrawiam,
          • Gość: KAROL Re: Aneks do umowy w bloku 1 IP: 62.233.162.* 06.09.06, 12:58
            Jakie uzasadnienie podali?
            • Gość: dyson Re: Aneks do umowy w bloku 1 IP: 195.26.15.* 06.09.06, 13:13
              Dzwonilem do biura wlasnie i powiedzieli mi w niezbyt mily sposob zebym sobie
              poczytal pismo jak przyjdzie. Na moje nalegania o jakies wytlumaczenie i to ze
              jestem teraz za granica i nie dam rady przeczytac pisma pani powiedziala ze
              musiano jakies dodatkowe prace zrobic przy fundamentach.

Ja nie chce straszyc nikogo, tym bardziej samego siebie ale mamy tak:
              - kolejne opoznienie, teraz wzlgedem pierwszego planowanego ukonczenia budowy
              juz pol roku
              - na stronie budremu widac w ofercie ciagle sporo mieszkan z bloku nr 1

Laczac te fakty mam nadzieje ze deweloper nie ma problemow finansowych....
      • luk-as Re: Aneks do umowy w bloku 1 07.09.06, 17:14
        Witam
        Jestem (mam nadzieję) jednym z przyszłych mieszkańców bloku nr 1. Dostaliśmy z
        żoną aneks i wkurzyliśmy sie strasznie(delikatnie mówiąc).
        Po pierwsze co do terminu... gadka o słabym i nienośnym gruncie to kit jakich
        mało. Przy pozwoleniu na budowę domku jednorodzinnego trzeba mieć opinię
        geologiczną, a przy takim budynku niezbędne są odwierty i badania geologiczne.
        Bez tego żaden konstruktor, nie zaprojektuje fundamentów jak nie będzie wiedział
        na czym ma posadowić. Jednym słowem jak ktoś to już tu słusznie zauważył - nasz
        szanowny deweloper kręci.I to widać gołym okiem. Na marginesie ciekawy jest
        termin odkrycia nienośnych gruntów, skoro płyta fundamentowa wraz z częścią
        ścian fundamentowych stoi wykonana od początku roku 2006.
        Drugie co mnie wkurza, a na co nikt nie zwrócił uwagi, to lekką ręką
        wykreślenie sobie jednej instalacji z projektu. Mówię o instalacji gazowej.
        Uzasadniają to "analizą kosztów eksploatacji na innych budynkach". Bardzo
        chętnie zobaczyłbym taką analize, a zdjęcie błazna który to napisał powiesiłbym
        na tablicy zakazów wejścia do Media Markt. Ciepło z MPECu jest tańsze ale tylko
        dla wykonawcy,ponieważ MPEC sam daje wymienniki ciepła a kasę za nie zapłacą ...
        abonenci w swoich comiesięcznych rachunkach. Jednym słowem nasz kochany
        deweloper zrobił sobie oszczędności naszym kosztem. Brawo Państwo z BUDREMU..
        mam nadzieje że długo was i wam podobnych na rynku budowlanym oglądać nie
        będziemy musieli.

Zwracam szanownym sąsiadom jeszcze uwagę na to, że w naszym nowym aneksie nie ma
        mowy o indywidualnym liczniku ciepła.... czyżbyśmy mieli płacić za naszych
        sąsiadów a nie za rzeczywiste zużycie?? te czasy już minęły kiedy rachunek całej
        spółdzielni mieszkaniowej dzielono na liczbe lokali mieszkalnych. Mam nadzieję
        że to tylko niedopatrzenie...ale przy takim kręceniu dewelopera wolę powalczyć o
        zmianę treści aneksu.

A tak wogóle... gdzie po zapłaceniu sporej części kasy za przedmiot umowy można
        sobie od tak zmieniać warunki tej umowy...... NIGDZIE..... tylko w naszym
        polaczkowie...

I jeszcze jedno .. ktoś pytał w jakim tempie można by normalnie( podkreślam
        normalnie bez szaleństwa) zakończyć tę budowę... odpowiadam z całą
        odpowiedzialnością że góra do czerwca/lipca 2007. Trzeba by mieć tylko
        zapewnioną ekipe budowlaną a nie jak nasz Budrem zmieniać i szukać teraz, kiedy
        sezon budowlany wrze. Tę ogromną nieodpowiedzialność wobec klientów którzy ze
        swojej części umowy wywiązują sią i płacą, panowie z budremu wezmą na swoje
        sumienie (czy mają je...). Jeżeli ktoś mi nie wierzy co do możliwości wykonania
        prac w terminie .. niech obserwuje co się dzieje na budowie za płotem. DOM-BUD
        buduje tak, że naprawde przyjemnie popatrzeć.

Co do jakości naszych bloków... pozostaje dużo do życzenia. Zresztą każdy, nawet
        nie fachowiec widzi różnice miedzy budowami które sąsiadują z naszym przyszłym
        domem. Mieszkańcom bloku 2 zwróce tylko uwagę na brak izolacji termicznej rurek
        z ccw od licznika na klatce do mieszkania. Warto by dopłacić chłopakom na
        budowie żeby taką izolacje chociaż teraz ułożyli( można rozciąć osłonke i po
        nałożeniu na ułożone przewody skleić taśmą) warto to zrobić. Informuje tylko że
        nie zrobienie tej izolacji jest błędem w sztuce, który to możemy zarzucić
        deweloperowi. Błąd ten będzie skutkował szybko ochłądzającą sie wodą w rurkach i
        koniecznością "zlewania jej" w oczekiwaniu na ciepłą wode. Oprócz tego w
        miejscach prowadzenia rurek będzie rozsychał sie parkiet( będzie miejscowo
        intensywnie podgrzewany).

I na końcu tych żali pytanie: Czy ktoś z państwa już konsultował sie w sprawie
        naszego dewelopera z prawnikiem? czy był ktoś w urzędzie ochrony praw
        konsumenta? Jeśli tak proszę o jakieś wskazówki.. Zamierzam powalczyć z tym
        bagnem w jakie wpadliśmy i dobrać się do tyłka tym którzy na to zasłużyli.
        Jeżeli będą chętni i zjednoczymy siły, to damy radę.
        Czekam na kontakt mailowy: luk-as@gazeta.pl

Pozdrawiam i życze wszystkim klientom Bud-Rem dużo szczęścia (sobie również).
        Mam nadzieje że kiedyś kiedyś... w nieodległej przyszłości uśmiechnięci będziemy
        wyglądać z okien naszego M i zapomnimy o tym co nas spotyka.

• Gość: piotr uzasadnienie aneksu do umowy IP: *.chello.pl 06.09.06, 13:11
      > Jakie uzasadnienie podali?
      racja, z nerwów nad tym wszystkim zapomniałem Wam podać uzasadnienia, brzmi ono
      tak:
      .
      "[...]uprzejmie informuje, iż po wykonaniu wykopu pod budynek nr 1 przy ul.
      Załuskich stwierdzono, że grunt jest nie nośny, w związku z czym podjęto
      decyzję że należy pogłębić wykop pod powyższy budynek. Pogłębienie wykopu
      spowodowało zmianę projektu oraz wykonanie ścian żelbetowych wyrównawczych o
      wysokości ponad 2 metry. W/w prace w znacznym stopniu przedłuzyły roboty
      wykonania stanu "zero". W związku z powstałymi zmianami w projektcie budynku
      oraz koniecznością wykonania robót dodatkowych Budrem nie może wywiązać się z
      zawartej umowy o realizację mieszkania.
      .
      W świetle wskazanych powyżej okoliczności, koniecznym stała się zmiana terminu
      zakończenia inwestycji[...]
      .
      Z uwagi na to iż zaistniałe okoliczności uzasadniają odsąpienie przez Budrem od
      łączącego strony porozumienia, w trybie par. 5 ust 5 umowy podpisanie przez
      Państaw aneksu stanowi jedyną możliwość dalszego realizowania przez Towarzystwo
      umowy o realizację mieszkania"
      • Gość: KAROL Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 62.233.162.* 06.09.06, 13:32
        No tak ale wykop pod budynek 1 został zrobiony w listopadzie 2005(pierwszy wpis
        w dzienniku budowy) i dopiero teraz się obudzili z tym, że wtedy! się okazało,
        że grunt nie jest nośny? Oznacza to, że zataili tą wiadomość przy podpisywaniu
        umowy z większościa nas a przynajmniej z tymi co podpisali po rozpoczęciu budowy
        (bo przecież nie mogli tego nie wiedzieć już od wykonania wykopu chyba że teraz
        na szybko to wymyślili).
        Widział ktoś te ściany wyrównawcze? Poza tym NIC się nie działo przez długi
        czas na budowie. Chyba beton się nie wiązał w tym czasie?
        Tak jak pisali poprzednicy takie aneksy to mogą podpisywać w nieskończoność.
        Moim zdaniem powinni dodać w aneksie "OSTATECZNY TERMIN".
        Trzeba jakieś dobrej "szczekaczki" żeby obejrzał umowę i aneks. I wtedy
        będziemy dalej myśleć.
        Tak mnie się wydaje=)
        Podali jakiś termin podpisania aneksu?
        Pozdrawiam.
        • Gość: piotr Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: *.chello.pl 06.09.06, 13:49
          > Podali jakiś termin podpisania aneksu?
          tak, 7 dni od daty otrzymania pisma (polecony, za potwierdzeniem odbioru)
          .
          > pierwszy wpis w dzienniku budowy
          właśnie się zastanawiałem, przeciez musi być dokładny harmonogram prac, pewnie
          w dzienniku budowy jest wszystko napisane, kiedy wykop, kiedy pogłębianie. Co
          więcej developer powinien mieć jakiś harmonogram planowanych robót.
          .
          > wykop pod budynek 1 został zrobiony w listopadzie 2005
          podpisałem umowę w maju dlatego że fundamenty stały i czułem się troszkę
          pewniej niż widziałbym to tylko na obrazku, mamy zdjęcia fundamentów bloku nr 1
          z maja 2006
          img244.imageshack.us/my.php?image=fundamenty1maj2006mu5.jpg
          wyraźnie widać że beton jest wylany, czy oni to wszystko odkopywali i
          pogłębiali? czy takie zapisy są w dzienniku budowy?
          .
          > chyba że teraz na szybko to wymyślili
          Przydałby się ktoś kto mógłby zaglądnąć do dziennika budowy i mógł zweryfikować
          stan rzeczy.
          .
          Przychodzą mi na myśl dwa pytania:
          1. Na ile obecny stan budowy pokrywa się ze stanem planowanym na dzień
          dzisiejszy?
          2. Ile naprawdę potrzeba czasu aby zakończyć budowę od obecnego stanu budynku?
          • Gość: karol Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 62.233.162.* 06.09.06, 14:20
            > podpisałem umowę w maju dlatego że fundamenty stały i czułem się troszkę
            > pewniej niż widziałbym to tylko na obrazku

I właśnie o to chodzi. Skoro okazało się to przy kopaniu rowów to dlaczego nie
            informowali nikogo kto podpisywał umowę później, że będzie opóźnienie. Każdy (w
            tym i my) myśleliśmy, że skoro jest dopuszczalne 3 miesiące opóźnienia to się
            zmieszczą. A tu zasadzka. Jest kilka możliwości: albo nie mają ludzi do budowy,
            albo nie mają kasy albo mają kasę i chcą nią troszke pooracać;)
            • Gość: dyson Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 195.26.15.* 06.09.06, 14:26
              to nie takie smieszne, bo do czasu podpisania KW bede musial placic dodatkkowe
              poand 200 pln uzbepieczenia miesiecznie, jakie zyczy sobie bank. Przez pol roku
              uzbiera sie tego 1200 pln. W sam raz na np farby i pedzle....

• Gość: karol Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 62.233.162.* 06.09.06, 14:45
                A ja to nie? Też płacę...
      • Gość: karol Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 62.233.162.* 06.09.06, 14:41
        I jeszcze jedno. Jak oni dostali pozwolenie na budowę bez badania geologicznego
        terenu? Powinni zrobić takie badanie i dopiero wtedy pozwolenie. A czy budynek
        2 stoi na innym gruncie? Pytań jest niestety mnóstwo a odpowiedzi brak..
        Pzdr.
        • Gość: piotr Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: *.chello.pl 06.09.06, 15:55
          > Pytań jest niestety mnóstwo a odpowiedzi brak..
          .
          Mam już odpowiedź: z dobrze powinformowanego źródła dowiedziałem się przed
          chwilą że na rynku budowlanym jest kryzys i to taki jakiego nie widziano od
          lat. NIE MA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH. Po okresie minimalizowania produkcji przez
          zakłady produkcyjne przyszedł tak wielki popyt że nie nadążają z produkcją.
          Zamawiając pustaki na inwestycje dostajesz termin na luty 2007 - po prostu
          jaja. Podobno sporo też materiałów budowlanych wykupli wschodni sąsiedzi.
          .
          .
          .
          > albo mają kasę i chcą nią troszke pooracać
          .
          A to już inna bajka. Po ostatniej podwyżce, trudno powiedzieć ale może i
          korzystne dla developera byłoby rozwiązać z umowy z bieżącymi Nabywcami, oddać
          pieniądze i sprzedać mieszkania ponownie po wyższej cenie. Zanim jednak oddadzą
          pieniądze Nabywcom otrzymają już wpłaty od nowych właścicieli - zbiera się
          spora suma do obracania...
          • Gość: Majka Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: *.compower.pl 06.09.06, 18:37
            wlasnei wrocilam z pracy i weszlam sobie na forum i chce mnie trafic w zwiazku
            z wiadomoscia o opoznieniu, kolejnym!Jaka mamy pewnosc zeten termin jest
            ostateczny?
            Czy podpisywaliscie umowe z Budremem rowniez w formie aktu notarialnego?
            pzdr
          • Gość: dyson Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: 195.26.15.* 07.09.06, 09:43
            > Mam już odpowiedź: z dobrze powinformowanego źródła dowiedziałem się przed
            > chwilą że na rynku budowlanym jest kryzys i to taki jakiego nie widziano od
            > lat. NIE MA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH.

No bez jaj, myslalem ze lata 80 kiedy to bylo ciezko kupic worek cementu juz
            mamy za nami... Skad taka informacja o braku materialow? Po za tym czy Budrem
            jest jakims absolutnym debiutantem by nie zdawac sobie z tego sprawy i nagle sie
            obudzic z reka w nocniku ze nie ma materialow???

Wszystko to sie kupy nie trzyma moim zdaniem. Trzeba by zerknac do dziennika
            budowy i porownac to co tam jest wpisane z tym co pisza w wysylanym pismie.
            • Gość: bilbao Re: uzasadnienie aneksu do umowy IP: *.autocom.pl 07.09.06, 10:20
              > No bez jaj, myslalem ze lata 80 kiedy to bylo ciezko kupic worek cementu juz
              > mamy za nami...

znam troszkę rynek i muszę ci powiedzieć że przez ten boom inwestycyjny w
              fabrykach cementu ustawiają sie kolejki dłuższe nizza komuny.
              Nie mówim o kupnie 4 worków cementu ale ton potrzebnych na budowę.
    • Gość: piotr TAJNY dziennik budowy IP: *.chello.pl 08.09.06, 13:44
      Jestem niezmiernie zaskoczony tym że po wczorajszej rozmowie telefonicznej z
      Panem Stefanem, który obiecał mi ksero dziennika budowy dziś dostałem BANANA!

Pan Stefan twierdzi że dostał odgórny ZAKAZ odbicia go. Dziennik budowy leży na
      budowie u kierownika budowy a kierownikowi budowy podobno NIE WOLNO go
      pokazywać nikomu - tak powiedział.

Zadałem jednak parę pytań zanim we mnie zagotowało do tego stopnia że musiałem
      wyjść... reasumując to co się dowiedziałem w rozmowie, że wszystkie te prace
      ziemne i fundamentowe są zapisane w dzienniku budowy, wszystkie zostały
      wykonane przed majem czyli PRZED podpisaniem przeze mnie umowy, nie wiem kiedy
      Wy podpisywaliście umowę, prawdopodobnie także po tych pracach.

W związaku z tym aneks NIE MOŻE BYĆ WAŻNY ponieważ zataili stan faktyczny
      budowy zapewniając realizację w 18 miesięcy.

Jedno co im doskonale wychodzi to zbywanie, dążęnie do nie przedłużania umowy.
      • mtabak Re: TAJNY dziennik budowy 08.09.06, 13:54
        Hejka...

NO to faktycznie .. zagotowałbym.. Spruboj jeszcze 0602-507-183 Zigniew
        Fijałkowski. Zapytaj czy można by było zobaczyć dziennik budowy. Chociaż teraz
        to byślę że faktycznie mają zakaz - wcześniej pewnie by się dało..

Pozdrawiam
        • Gość: dyson Re: TAJNY dziennik budowy IP: 195.26.15.* 08.09.06, 14:03
          A jak wyglada sprawa dpstepu do tego dziennika? Czy jako nabywca mam prawo
          zoabczyc co w nim sie znajduje?

Prawnikiem nie jestem ale poszukalem troche w sieci i znalazlem to:

www.ciop.pl/5541.html
          oto chyba interesujacy fragment:

§ 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są:
          1) inwestor,

2) inspektor nadzoru inwestorskiego,

3) projektant,

4) kierownik budowy,

5) kierownik robót budowlanych,

6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy,

7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do
          kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności
          kontrolnych.

[...]

§ 11. 1. Dziennik budowy znajduje się na stałe na terenie budowy lub rozbiórki i
          jest dostępny dla osób upoważnionych, o których mowa w § 9 ust. 1. Dziennik
          budowy należy przechowywać w sposób zapobiegający uszkodzeniu, kradzieży lub
          zniszczeniu.

Czy ja moge siebie nazwac inwestorem ?
          Bo jesli nie to z tego jak rozimiem to rozporzadzenie moge zostac
          niedopuszczonym do wgladu...

• Gość: piotr Re: TAJNY dziennik budowy IP: *.chello.pl 08.09.06, 14:40
            > Czy ja moge siebie nazwac inwestorem ?
            można powiedzieć, że jesteśmy współinwestorami, umowa nazywa nas jednak
            Nabywcami a o tym w przytoczonym przez Ciebie fragmencie ustawy nic nie ma

Jestem po bardzo długiej rozmowie z Panem z Urzędu Ochrony Konkurencji i
            Konsumentów. Bardzo sympatyczny i dużo mi doradził...

Okazuje się że UOKiK troche może, szczególnie gdy w reklamie dostępnej
            publicznie występują informacje wprowadzające potencjalnych Klientów w BŁĄD.
            Strona internetowa Budremu to zdecydowanie reklama, odkąd pamiętam jest tam
            wyraźny zapis o terminie realizacji (30 wrzesień 2007) zrobiłem na wszelki
            wypadek screen:
            img166.imageshack.us/my.php?image=screenbudremterminsr1.jpg
            kolejny krok to Rzecznik Praw Konsumenta...
            • Gość: Gaba Re: TAJNY dziennik budowy IP: *.zax.pl 08.09.06, 14:45
              Dobrze, że próbujemy coś z tym aneksem zrobić, ale boję się,ze 7 dni to za malo na jakiekolwiek dzialania,a po tym terminie Budrem rozwiazuje z nami umowy...sytuacja patowwa:(
              • Gość: dyson Re: TAJNY dziennik budowy IP: 195.26.15.* 08.09.06, 14:51
                Ale jaki pat? To jest klasyczny szach-mat...

• Gość: modo21 Re: TAJNY dziennik budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:10
                  Tak sie "przysłuchuje" i z tego co wiem lepiej nie nazwywac sie
                  inwestorem ....klienci którzy mieli tak w umowach ( mowie ogólnie nie dotyczy
                  Budremu ) a developer popadł w kłopoty finansowe i nie zapłacił podwykonawcom
                  jako własnie inwestorzy odpowiadaja równiez za rozliczenia z takimi firmami...
                • Gość: karol Re: TAJNY dziennik budowy IP: 62.233.162.* 08.09.06, 15:12
                  Najprawdopodobniej w poniedzialek pokaze umowe i aneks prawnikowi i dam znac co
                  wykminilismy..

Pzdr.

P.S. Prawie jak na Alternatywy 4...
                  • Gość: piotr Re: TAJNY dziennik budowy IP: *.chello.pl 08.09.06, 15:46
                    > dam znac co wykminilismy..
                    ok, fajnie

> P.S. Prawie jak na Alternatywy 4...
                    tak, standardy są już chyba porównywalne

Zapomniałem dodać że szanowny Pan inspektor, już niejednokrotnie wpominał
                    że "długa zima..." dziś też to usłyszałem, może to modny ostatnio skrót myślowy
                    i chodziło mu o poprzednią zimę, ale boję się inspektor prorokuje tym już
                    kolejną...

z ich tempa pracy można wnioskować że nadchodzi wręcz zlodowacenie!

nie mam predyspozycji do "walki z wiatrakami"... reakcja inspektora na
                    pytanie "a co jeśli za 4 miesiące dostanę kolejny aneks o kolejne przedłużenie
                    terminu?" była na tyle sugestywna że raczej nie podpiszę aneksu i wysiądę z
                    tej "karuzeli"
                    • Gość: karol Re: TAJNY dziennik budowy IP: 62.233.162.* 08.09.06, 16:09
                      > nie mam predyspozycji do "walki z wiatrakami"... reakcja inspektora na
                      > pytanie "a co jeśli za 4 miesiące dostanę kolejny aneks o kolejne
                      przedłużenie
                      > terminu?" była na tyle sugestywna że raczej nie podpiszę aneksu i wysiądę z
                      > tej "karuzeli"

Moze wlasnie o to im chodzi? Posprzedawali po 3 z hakiem a teraz cena 4200 i
                      jak ktos zrezygnuje to male mieszkania za taka cene ludzie kupia z pocalowaniem
                      reki. Ale zapomnielismy przeciez, ze 3 blok beda stawiac i podobno od konca
                      wrzesnia rusza sprzedaz mieszkan... Ciekawy jestem ceny...
    • Gość: piotr Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.chello.pl 08.09.06, 15:18
      wprawdzie niezwiązane z aneksem ale z samą umową, dane z 2004 roku, mówią o
      Przedsibiorstwie Wielobranżowym więc nie wiem czy to "nasz" Budrem, ale zapis
      niedozwolonej klauzuli to zapis.

Powód: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
      Pozwany: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Budrem” Sp. z o.o. w Krakowie

22 grudnia 2004 r. sygn. akt XVII Amc 99/03 - „Odstąpienie od umowy z przyczyn
      leżących po stronie Nabywcy, pociąga za sobą przepadek na rzecz Budrem kwoty
      1.000 zł (jeden tysiąc złotych). Pozostałe do rozliczenia środki finansowe
      zostaną zwrócone Nabywcy według ich nominalnej wartości w dniu zapłaty, na
      wskazany przez Nabywcę rachunek bankowy lub gotówką w terminie do 30 dni od
      daty odstąpienia od umowy”
      ----
      22 grudnia 2004 r. sygn. akt XVII Amc 99/03 - „Odstąpienie od umowy z przyczyn
      leżących po stronie Nabywcy, pociąga za sobą przepadek na rzecz Budrem kwoty
      2.000 zł (dwóch tysięcy złotych). Pozostałe do rozliczenia środki finansowe
      zostaną zwrócone Nabywcy według ich nominalnej wartości w dniu wpłaty na
      wskazany przez Nabywcę rachunek bankowy w terminie 30 dni od daty odstąpienia
      od umowy”
      ----
      22 grudnia 2004 r. sygn. akt XVII Amc 99/03 - „Rozwiązanie umowy z przyczyn
      leżących po stronie Nabywcy pociąga za sobą przepadek na rzecz Budrem kwoty
      5.000 zł (pięć tysięcy złotych). Pozostałe do rozliczenia środki finansowe
      zostaną zwrócone Nabywcy wg ich nominalnej wartości w dniu wpłaty, na wskazany
      przez niego rachunek bankowy lub gotówką w terminie 30 dni od daty pisemnego
      powiadomienia o odstąpieniu od umowy”
      ----

Powyższe informacje pochodzą z Rejestr klauzul niedozwolonych. Do Rejestru
      wpisywane są postanowienia umowne uznane za niedozwolone prawomocnym wyrokiem
      Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
      www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/

Znalazłem w rejestrze sporo wpisów, z rozmaitych branż, które na moje oko
      ZAKAZUJĄ potrącania na rzecz Firmy jakichkolwiek pieniędzy.

Mnie to na logikę podpowiada że nie wolno developerowi pobierać opłaty za
      odstąpienie Nabywcy od umowy, a w naszych umowach jest wyraźnie par 5, pkt 4 "W
      przypadku odstąpienia od Umowy z przyczyn leżących po stronie Nabywcy środki
      finansowe zostaną zwrócone Nabywcy po potrąceniu 1% od wpłaconej kwoty, na
      wskazany przez Nabywcę rachunek bankowy w terminie do 30 dni od daty
      odstąpienia od umowy". Jeśli pod koniec uzbiera się komuś np. 250 tys a będzie
      na przykład musiał się wycofać to na rzecz Budrem przepadnie mu 2.500 zł...
      jak to się ma do w/w postanowień ?
      • Gość: modo21 Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:31
        tak to ta sama firma , bo chyba nie ma w Krakowie dwóch Budremów w branzy.
        Tylko zeby uznac klauzule za niedozwoloną musi byc postepowanie w UOKIK z tego
        co wiem nie mozna opierac sie na wszczesniejszych bo musi to dotyczyc
        konkretnej umowy ...
        • Gość: piotr Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.chello.pl 08.09.06, 15:50
          nie znam się, pewnie masz rację, ale tak to można sobie mieć jeden i ten sam
          punkt i zmieniać stosownie do wydanych decyzji:
          1%, 1,1%, 1,2%, 1,3%, 1,4%, 1,5%... albo
          1100 zł, 1200 zł, 1300 zł, 1400 zł, 1500 zł, 1600 zł, 1700 zł...

i tak bez końca
          • luk-as Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych 08.09.06, 16:20
            Panowie przyglądam się z wielką uwagą waszym wypowiedziom.Jestem w podobnej
            sytuacji - zresztą wszystkie swoje żale opisałemw wcześniejszym poście. Pytanie
            do was .. CO robimy z tymi aneksami? Podpisujemy i skarżymy je gdzieś?
            Nikt z was nie wypowiada się na temat zamiany kotłowni gazowej na MPEC ani też o
            tym że w bloku wcale nie będzie gazu - a jak kupowaliśmy - miał być.
            Jakie są wasze opinie na ten temat?
            Pozdrawiam
            • Gość: karol Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: 62.233.162.* 08.09.06, 16:36
              W poniedziałek pokażę umowę i aneks koledze, który pracuje w kancelarii. I
              dopiero wtedy będzie mozna cos myslec. Bez konkretnej porady mozemy sobie
              gdybac w nieskonczonosc.

pzdr.
            • Gość: piotr Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.chello.pl 08.09.06, 16:52
              > Nikt z was nie wypowiada się na temat zamiany kotłowni gazowej
              > na MPEC ani też o tym że w bloku wcale nie będzie gazu - a
              > jak kupowaliśmy - miał być.
              Zdaje się że o tym, iż nie będzie gazu dowiedziałem się w trakcie podpisywania
              umowy i pozycja ta została za obopólną zgodą wykreślona. Jest mi to na rękę bo
              ani nie planowałem kuchni gazowej ani nie lubię term gazowych do podgrzewania
              CWU.

Co do kosztów to nie sądzę abyśmy musieli płacić za sąsiadów. Jest taryfa i
              przecież każdy z nas będzie otrzymywał rachunki za CO z MPCu indywidualnie i
              mają być zgodne z odczytami z liczników, a te są na grzejnikach. O to bym się
              nie martwił ile sobie nagrzejesz tyle zapłacisz...

Co do wartości wymiennika, którą będziemy płacić w rachunkach... rozumiem że
              chodzi Ci o to aby odjąć od wartości mieszkania cenę kotła gazowego, prawda?

Idąc dalej... własny licznik pomiarowy wody jest oczywiście ujęty w umowie,
              pewnie chodzi o zimną wodę, nie wiem jak w takich sytuacjach jest to
              rozwiązywane z ciepłą, skoro idzie przez wymiennik, być może są jakieś liczniki
              typu "dwa w jednym"... nie mam pojęcia ale warto się dowiedzieć jak to jest
              będzie naprawdę.
              • luk-as Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych 08.09.06, 19:29
                Co do kosztów to nie sądzę abyśmy musieli płacić za sąsiadów. Jest taryfa i
                > przecież każdy z nas będzie otrzymywał rachunki za CO z MPCu indywidualnie i
                > mają być zgodne z odczytami z liczników, a te są na grzejnikach. O to bym się
                > nie martwił ile sobie nagrzejesz tyle zapłacisz...

I ja mam taką nadzieję, ale jak chcemy rozmawiać językiem prawniczym to w umowie
                mamy informacje o indywidualnym liczniku wody/prądu... natomiast nie ma mowy o
                indywidualnym liczniku ciepła. Dla mnie oczywistym jest że takie liczniki
                powinny być, więc skoro się wymienia inne liczniki, ja chciałbym mieć wymieniony
                także ten. Przykro będzie jak sie okaże że np. musisz zapłacić MPEC za licznik
                jakąs kwote( podczas gdy licznik gazu miałeś w poprzedniej umowie - ja miałem)

Co do drugiego wątku:
                Jest mi to na rękę bo
                > ani nie planowałem kuchni gazowej ani nie lubię term gazowych do podgrzewania
                > CWU.

Widzisz to zJest mi to na rękę bo
                > ani nie planowałem kuchni gazowej ani nie lubię term gazowych do podgrzewania
                > CWU.

Widzisz, może i ja zamontowałbym sobie płyte ceramiczną w swojej kuchni - ale w
                mojej umowie jest wyraźnie napisane że instalacja gazu będzie.A to czy ją
                wykorzystam czy nie to moje prawo. Skoro deweloper oszczędza sobie na zrobieniu
                jednej z instalacji,a której wykonanie miałem w umowie to chyba powinien po
                pierwsze zapytać mnie o zdanie, a po drugie powiedzieć ile kasy w związku z tym
                oddaje. Przecież nie realizuje części umowy którą wspólnie podpisaliśmy. To
                normalnie jednostronnie narzucanie nowych warunków umowy. To tak jakbyś oddał
                auto do mechanika a ten zamiast zrobić z zawieszeniem i silnikiem za umówioną
                kase zrobił tylko jedną rzecz, kase wziął za całość i jeszcze poklepał cię po
                plecach że fajny z ciebie chłop.

Co do term gazowych- w budremie miała być centralna kotłownia gazowa z centralną
                ciepłą wodą. Ale wykonanie kotłowni kosztuje i to kilkadziesiąt tysięcy złotych.
                Do tego należy dodać koszt wykonania odcinka sieci gazowej i instalacji wewnątrz
                budynku.MPEC podpisując umowe na dostarczanie energi, w ramach umowy i bez
                żadnej kasy wykonuje przyłącze i wyposaża wymiennikownie w niezbędne urządzenia.
                Budrem po prostu cholernie na nas zaoszczędził. A za całe "dobro" z strony MPEC
                trzeba potem zapłacić w rachunkach. Przecież oprócz ceny ciepła muszą sobie
                wyrównać za wykonane przyłącze i urządzenia. A my drodzy Państwo mieliśmy w
                umowie kupna naszych mieszkań zawarte urządzenia i sieci niezbędne do ogrzewania
                naszych budynków. WYRUCHALI NAS NA JEDNĄ INSTALACJE!!! powiedzmy sobie to
                szczerze. I MY ZA TO ZAPŁACIMY - miejmy tego świadomość.

>Idąc dalej... własny licznik pomiarowy wody jest oczywiście ujęty w umowie,
                > pewnie chodzi o zimną wodę, nie wiem jak w takich sytuacjach jest to
                > rozwiązywane z ciepłą, skoro idzie przez wymiennik, być może są jakieś >liczniki

Oczywiście że są liczniki, przy każdym wymienniku montowany jest licznik ciepła
                mierzący temeraturę wody wpływającej do budynku i wypływającej, a także mierzący
                jej ilość. Na tej podstawie wylicza sie ilość dostarczonego ciepła do budynku.
                Tylko to jest centralny licznik. Tak jest w wielu blokach w starszych osiedlach.
                Ilość z centralnego licznika rozdziela sie na mieszkańców.
                Porządne opomiarowanie mediów polega na zamontowaniu takiego indywidualnego
                licznika ciepła na przyłaczu do mieszkania - ale to kosztuje i obawiam się że
                nasz deweloper chcąc maksymalizować zyski będzie i tu chciał poczynić
                oszczędności. Radzę zwrócić na to uwagę.

I JESZCZE JEDEN NOWY WĄTEK. HARMONOGRAM PŁATNOŚCI

Czy komukolwiek z Państwa przysłano nowy, wydłużony harmonogram płatności??
                BO MNIE NIE.. Deweloper przeciąga budowanie ale ja mam za to płacić w starym
                terminie. Fajnie, potem to on bedzie mnie miał w takim szachu że nawet jak
                skończy blok to może nie być łaskaw mi przekazać mieszkania - nie ma w umowie
                terminu w którym musi to zrobić.Przekaże....ale kiedy ... nie wiadomo.

Przypominam także, że wydłużenie terminu realizacji pociąga kolejne koszty w
                postaci aneksów do naszych umów kredytowych( może to być koszt nawet do 0,5%
                wartości umowy) przedłużenie wszelkich ubezpieczeń kredytu o 2 kwartały.

Jedynym słowem KTOŚ NAS TU OSZUKUJE I TO W BIAŁYCH RĘKAWICZKACH
                WSZELKIM NOWYM KLIENTOM BUDREMU MÓWIE ... STOP... ZASTANÓW SIE CZY CHCESZ TO
                ZROBIĆ>>> NIE OSZCZĘDZAJ KASY I SPRAWDŹ UMOWE U DOBREGO PRAWNIKA.
                BUDREM WIELOKROTNIE UMIESZCZAŁ W SWOICH UMOWACH NIEDOZWOLONE WPISY.

Pozdrawiam wszystkim nam życzę powodzenia.

• Gość: piotr Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.chello.pl 08.09.06, 19:47
                  > WYRUCHALI NAS NA JEDNĄ INSTALACJE!!!
                  wszytko wskazuje na to że masz rację z tą instalacją gazową itp, ale nie wiem
                  czy można coś będzie cokolwiek zdziałać w tej sprawie

> I JESZCZE JEDEN NOWY WĄTEK. HARMONOGRAM PŁATNOŚCI
                  to rzeczywiście ciekawe, oczywiście nie dostałem nowego harmonogramu, może to
                  byłby jakiś sposób na przedłużenie podpisania aneksu. W aneksie jest też błąd
                  literowy - napiano w pierwszym zdaniu: "Towarzystwa" zamiast "Towarzystwem",

Może należałoby poodsyłać to co nam przysłali z uprzejmą prośbą o nowe
                  harmonogramy, a przy okazji o poprawienie tegoż drobnego błedu literowego. Cała
                  operacja mogłaby im trochę zająć... byłoby więcej czasu na podejmowanie
                  decyzji :D
            • Gość: Achi Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.07, 13:23
              Witam przyszlych (oby:) sasiadow!
              Co do gazu to super ze go nie bedzie. Wystarczy MPEC. Bylem dzis w budremie i
              oddanie mieszkania jest na 31 grudnia 2007, natomiast rozliczenie (akt wlasnosci
              i zaplata infacji) do wrzesnia 2008.
              Gdyby trzeba bylo zalozyc forum odnosnie tej budowy to prosze o glosy moglbym
              to zorganizowac.
              Pozdro
              • Gość: dyson forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 14:36
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=40269212&a=51400850
      • mtabak Re: Budrem w Rejestrze klauzul niedozwolonych 25.09.06, 14:58
        www.bankier.pl/wiadomosc/Zakup-mieszkania-na-rynku-pierwotnym-Gdy-deweloper-dyktuje-warunki-1467330.html
    • Gość: piotr coś tam już wiemy ale co dalej? IP: *.chello.pl 08.09.06, 17:30
      Widzę, że macie dostęp do różnych osób mogących coś fachowo doradzić i chcecie
      coś z tym dalej zrobić, teraz tylko co?

powiedzmy że UOKiK jest już z głowy, nie ma po co tam dzwonić lub się udawać,
      bo nic więcej się nie dowiecie oprócz tego co napiszę poniżej:

UOKiK odsyła do dwóch miejsc:

Rzecznik Praw Konsumentów
      Al. Powstania Warszawskiego 10, pok. 614, VI p., Kraków
      (012) 616 93 70; fax: 616 93 43
      dabrowsa@um.krakow.pl

oraz / lub

Federacja Konsumentów
      Rynek Główny 29/56, Kraków
      tel.: (012) 4226462
      fax: (012) 4226462
      mail: kkfk@poczta.onet.pl
      mail: krakow@federacja-konsumentow.org.pl

UOKiK może przyjąć skargę od osoby prywatnej ale skuteczniejsze jest aby do
      UOKiKu w imieniu Konsumenta zwracał się właśnie Rzecznik Praw Konsumenta,
      wówczas może to nabrać jakiegoś rozpędu. Nie wiem jakie zadania ma Federacja
      Konsumentów ale można i tam spróbować.

--------------

Warto pójść równoległym tropem mianowicie udać się po poradę do:

Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego dla Powiatu Krakowskiego Ziemskiego
      Adres: Al. Juliusza Słowackiego 20, 30-037 Kraków
      tel./Fax: (0-12) 633-03-47
      mail: pinb@powiat.krakow.pl

--------------

ostatecznie zostaje jeszcze tv - "Uwaga", "Interwencja"

--------------

Nie dziwcie się że trochę wymiękam, planowałem kupić, odczekać na wybudowanie,
      wykończyć, zamieszkać i spłacać latami a nie bawić się w Don Kichota :(((

Co do tego czy podpisać aneks czy nie?
      Nie wiem, będzie trochę ciężko bez kserówki dziennika budowy, Rzecznik Praw
      Konsumentów, Federacja Konsumentów i Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego
      będzie musiał uwierzyć na słowo, że wszystkie te rzeczy o którym mówi pismo z
      Budremu były wykonane PRZED podpisaniem umów przez większość z nas.

Mając jednoznaczą decyzję w/w instytycji że aneks jest nie ważny, Budrem
      musiałby zbudować na czas a jeśli nie byłby w stanie, od dnia przekroczenia
      daty realizacji na zawartej umowie musiałby płacić ustawowe odsetki.

pozdrawiam
      • Gość: piotr Re: coś tam już wiemy ale co dalej? IP: *.chello.pl 11.09.06, 15:29
        > Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego dla Powiatu
        > Krakowskiego Ziemskiego
        adres który podałem jest zły, bo na Słowackiego 20 zajmują się okolicami
        Krakowa (ale Pani potwierdziła mi kilka drobiazgów), właściwy dla naszej sprawy
        jest:
        .
        Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Krakowie - Powiat Grodzki
        Ul. Św. Wawrzyńca 13, 31-060 Kraków
        Telefon: 12/254 14 57 (50)
        Fax: 12/254 14 51
        Adres e-mail: pinb.krakow@urzad.isg.pl
        www: www.pinb-krakow.pl
        .
        .
        Jak ktoś właśnie prowadzi rozmowy z prawnikiem to zwracam Wam jeszcze uwagę na
        decyzję nr 179/05 z dnia 10 lutego 2005 roku, która to zatwierdza projekt
        budowlany i udziela pozwolenia na budowę. Co wydaje się logiczne: Nie mogli
        zacząć sobie kopać pod fundamenty bez pozwolenia na budowę (powiedzmy, że to to
        pozwolenie 179/05). Gdyby jednak badanie geologiczne było wykonane
        nieprawidłowo i rzeczywiście po wykopach okazało się, że grunt jest nie nośny i
        należało zrobić nowy projekt i wykonać szereg prac to nie obyłoby się bez
        dodatkowego pozwolenia (a to sprawdzenia jest w Wydziale Architektury i
        Urbanistyki UMK na Wawrzyńca 13) oraz odpowiednich wpisów do Dziennika Budowy
        (który rzeczywiście mają prawo przed nami ukrywać, ale nie przed Powiatowym
        Inspektoratem Nadzoru Budowlanego). Zakładając że pozwolenie 179/05 jest
        pozwoleniem tym po zmianach w projekcie i zostało ono wydane 10 lutego 2005,
        więc projekt jest aktualny od półtora roku więc rozpoczynając prace w
        listopadzie 2005 roku powinny one TRWAĆ NORMALNYM BIEGIEM, więc mogę się tylko
        domyślać że w Dzienniku Budowy nie ma żadnych zapisów o pogłębianiu i
        wykonywaniu dodatkowych prac...
        .
        .
        Aha, jestem już po wizycie u Rzecznika Praw Konsumentów, urzędnik bardzo
        sympatyczny i rzeczowy, umowa jest wyraźnie korzystna jednostronnie, nic więcej
        dziś nie piszę, obiecał najpóźniej do jutra oddzwonić, może coś poradzi...
        • Gość: piotr Re: coś tam już wiemy ale co dalej? IP: *.chello.pl 11.09.06, 15:48
          > Zakładając że pozwolenie 179/05 jest pozwoleniem tym po zmianach
          Zamist dzwonić do Wydziału Architektury i Urbanistyki UMK zadzwoniłem do
          Budremu prosząc o ksero wcześniejszej decyzji lub późniejszej, do tej z dnia 10
          lutego 2005. Dowiedziałem się, że owszem były wcześniejsze, ale że ja napewno
          mam kopię tej właściwej.
          .
          .
          Dlaczego, wobec tego, że pozwolenie nr 179/05 z dnia 10 lutego 2005 roku jest
          prawomocne, prace nie idą normalnym, przewidzianym dla tej budowy biegiem?
        • Gość: piotr Re: coś tam już wiemy ale co dalej? IP: *.chello.pl 11.09.06, 16:11
          > Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Krakowie - Powiat Grodzki
          > Ul. Św. Wawrzyńca 13, 31-060 Kraków
          .
          dzwoniłem tam, przykro ale nic nam nie pomogą...
          .
          .
          jakieś inne pomysły? ktoś coś już może wie?
    • luk-as Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 08.09.06, 19:40
      Witam...
      Przeczytaj uważnie to forum!!! koniecznie !!!
      Czy są wiarygodni... nie bardzo
      Czy mają opóźnienia... oczywiście tak minimum pół roku ale sprawy TBS BUDREM juz
      ponad 2 lata są opóźnione
      CZY UMOWY SĄ BEZPIECZNE .. tak dla nich bardzo. Masz prawo płacić i po
      kilkunastu miesiącach wpłacania odstąpić od umowy. Przyślą ci do domu aneks
      który musisz podpisać w ciągu 7 dni, w którym to anaksie zmienią ci termin,
      wyposażenie mieszkania, sposób ogrzewania. Dobrze że jeszcze mi powierzchni
      mieszkania nie zmienili na mniejsze za tą samą cene.

DLA MNIE TO DRAMAT. JEST WIELU SOLIDNYCH DEWELOPERÓW> POSZUKAJ ICH A Z BUDREMEM
      DAJ SOBIE SPOKÓJ> jeśli bardzo cię interesuje okolica to np. za płotem jest
      solidny deweloper który buduje z dobrą jakością. Budrem do tego ma właśnie
      kłopoty z jakością.

To tyle co mogę powiedzieć. Jak chcesz wiecej szczegółów to pisz na mail.
      P
      • ankdaw Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 10.09.06, 12:40
        Witam wszystkich!

Wraz z przyszłą żoną zakupiliśmy mieszkanie w bloku nr 1. Umowę podpisaliśmy w październiku 2005, termin płatności ostatniej transzy wypadał na koniec kwietnia 2007 - z jej wpłatą (zgodnie z warunkami umowy) mieszkanie powinno zostać nam oddane.
        Mówiąc szczerze zdecydowaliśmy się na ten budynek ponieważ zapewniano nas, że różnica pomiędzy oddaniem bud. nr 1 i 2 to 3-4 miesięce.

Umowa została skonsultowana z prawnikiem, zmieniona na bardziej przychylną dla nas aby choć delikatnie nawiązać do "równości stron". Budrem oczywiście na takową nie przystał, więc wybór był taki: podpisujemy umowę lub nie:)
        Zaślepieni wizją naszego m. podpisaliśmy umowę.
        Ostatnio zdecydowaliśmy się na zawarcie umowy w formie aktu notarialnego (można to bowiem uczynić w każdej chwili trwania umowy przedwstępnej) i tutaj znowu schody..... i to wysokie..... Pani sympatyczna w Biurze B. powiedziała, że umowę może potwierdzić tylko ich notariusz, który niestety do końca sierpnia był na urlopie a do końca września jest na L4....

Zatrudnieni ludzie w biurze są niedoinformowane - wydaje się, że włodarze B. specjalnie ograniczają ich wiedzę aby w sytuacjach stresowych (np rozmowa z wściekłymi Klientami) nie mogli z niczym się zdradzić - mówiąc szczerze co do tego nie mam żadnych wątpliwości, bowiem jest to logiczne postępowanie kręcących dobry interes szefów... Od października 2005 "ekipa rządząca" B. praktycznie całkiem się zmieniła - przynajmniej najważniejsze tam osoby.

Mógłbym napisać jeszcze wiele, PONIEWAŻ KAŻDY Z NAS ma do opowiedzenia ciekawą historię na temat MATACTWA FIRMY BUDREM oraz bólu i cierpienia jakie zafundował nam ów developer - I TO ZA NASZE PIENIĄDZE.

Pytania:

1. Czy podpisujecie aneksy? (powiem szczerze, że do mnie jeszcze nie dotarł)
        Jeżeli ich nie podpiszemy - można pożegnać się z mieszkaniami, prawda?

2. Czy wśród przyszłych mieszkańców nie ma osoby, która swoimi wpływami jest w stanie cokolwiek uczynić?

3. Każdy z nas wie, że dobry prawnik potrafi z wielokrotnego mordercy uczynić człowieka od lat działającego charytatywnie. W naszym przypadku BYĆ MOŻE jest szansa coś uczynić.
        Taki prawnik z pewnością wiele kosztuje, więc czy jesteście w stanie wyłożyć po 200 - 300PLN - BEZ GWARANCJI, ŻE COKOLWIEK TO ZMIENI - na honorarium dla takiego człowieka? Ja np jestem tylko wskażcie mi takiego :):):)

Jedno jest pewne: zamiast opisywać własne historie na forum musimy rozpocząć wspólne działania. I nie wolno mieć złudzeń co do 2ch możliwości:
        1. Nie mają pieniędzy i wpłaty przyszłych lokatorów (kolejnego budynku) pokryją koszty naszego bloku,
        2. Kręcą wspaniały interes. Jeśli tak - to jest on wart wiele i łatwo z niego nie zrezygnują.

pozdrawiam gorąco :):):)
        • ankdaw Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 10.09.06, 16:34
          ....jeszcze jedna rzecz:

zapewne wielu z was mieszkanie kupuje na kredyt.

W naszym przypadku oprócz wkładu własnego bank przekazał 3 transze. Pozostały jeszcze 3. Zastanawiam się nad zablokowaniem kolejnych, muszę jednak dowiedzieć się jakie to może mieć skutki.
          Najgorsze jest to, że nie bardzo mam czas..........

pozdrowienia
          • luk-as Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 11.09.06, 09:34
            Co prawda dziś mam właśnie spotkanie w kancelari z dobrym prawnikiem i mam
            nadzieję że wiecej się dowiem i ustale z nim sposób postępowania.
            Jeżeli Pan mecenas podejmie temat i uzna że prawda jest po naszej stronie, nie
            widze przeszkód żeby więcej osób dałączyło sie do walki.
            3)czy podpisze aneks... na razie konsultacja prawnicza

Jak coś się dziś dowiem to będe dzielił sie tym z wami.
            Tymczasem trzymajcie kciuki za najlepsze dla nas wyjście.

• Gość: piotr 31 grudzień 2007 IP: *.chello.pl 11.09.06, 10:33
      na stronie podali nowy termin 31 grudzień 2007.

jeszcze w piątek był to 30 wrzesień 2007, co mamy zachowane jako screen
      img166.imageshack.us/my.php?image=screenbudremterminsr1.jpg
      aha, przypomniałem sobie (i Wy pewnie też to pamietacie), że jeszcze wcześniej
      na stronie dość długo było napisane: II kwartał 2007 roku, co dawało koniec
      czerwca 2007
      • Gość: piotr Re: 31 grudzień 2007 IP: *.chello.pl 11.09.06, 10:59
        i jeszcze jedno żebyśmy wszyscy sobie zdawali z tego sprawę, że aneks zmienia
        jedynie par 4, pkt 1, pozostawiając niezmienionym par 4 pkt 3 co daje im prawo
        do budowania do końca marca 2008!
        • ankdaw Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 11:06
          Witam,
          czy byłeś może dziś w biurze Budremu? Orientujesz się ilu ludzi mniej więcej zakupiło już mieszkania?
          No i pytanie, co z tym aneksem, podpisujemy?

pozdrawiam
          • mtabak Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 11:45
            Witam,

MI się wydaje, że te niby ich opoznienia to nie do konca opoznienia. Jestem na
            budowie w zasadzie co pare dni i widze ze robota idzie, materiały też mają...
            czerwiec to nie sądzie ale mysle ze do wrzesnia spokojnie by sie wyrobili..
            Wydaje mi sie jednak ze problem tkwi w pieniadzach. W waszym budynku pozostalo
            do wykupu jeszcze troche miszkan i to tych najwiekszych i NAJDROZSZYCh... sa to
            mieszkania ponad 300 tys wiec trzeba tu wziasc pod uwage pare pierwszych wpłat
            (jest to co najmniej kilka razy po 70 tys) i trzymiesieczna II transze czyli
            nastebne n*ok 80 tys... RObia sie z tego spore pieniążki których na razie oni
            nie maja.
            NIe musimy ukrywac tutaj ze budrem nie ustanawiajac kredytu na hipotece
            nieruchomosci buduje wszystko za gotowke a nie jest ona ich tylko pochodzi z
            wpłat przyszlych wlascicieli.. zgodnie z planem powinni byli juz dawno sprzedac
            u Was wszystkie mieszkania...a jednak tak sie nie stalo i teraz zaczynabrakowac
            gotoweczki...

Zycze wam powodzenia z tymi prawnikami ... Ja tez kiedys zostalem oszukanyh
            przez developa i nie zycze tego nikomu

Pozdrawiam caly bloczek nr 1
            • Gość: dyson Re: 31 grudzień 2007 IP: 195.26.15.* 11.09.06, 12:07
              > Wydaje mi sie jednak ze problem tkwi w pieniadzach. W waszym budynku pozostalo
              > do wykupu jeszcze troche miszkan i to tych najwiekszych i NAJDROZSZYCh... sa to
              >
              > mieszkania ponad 300 tys

To teraz ja czegos tutaj nie rozumiem. Podpisujac umowe pozna wiosna tego roku
              wstepnie chcielismy miec mieszkanie w bloku nr 2, i to wlasnie jedno ztych
              wiekszych, dwupoziomowe, 80 metrow z kawalkiem. Nawet na jedno takie bylismy
              zapisani ale jako rezerwowi bo ktos mial podpisac umowe ale jeszcze tego nie
              zdazyl. Ostatecznie tamci klienci podpisali (widzialem jakas liste mieszkan i
              podpisy z gory na dol) wiec my wybralismy podobne mieszkanie w bloku nr 1. Pol
              roku wiecej wytrzymamy, myslelismy sobie...

Wiec dlatego jestem zaskoczony ze jakies wolne i wieksze zostaly w bloku nr 1.
              Moze to inne sa, dokladnie sie nie orientuje.
          • Gość: piotr Re: 31 grudzień 2007 IP: *.chello.pl 11.09.06, 12:00
            > czy byłeś może dziś w biurze Budremu?
            tak mam dość blisko do nich, właśnie wróciłem, pani prezes jest niestety
            nieosiągalna (znaczy jest w swoim gabinecie ale nie miała 5 minut czasu na
            rozmowę) więc zostawiłem pismo o anulowanie aneksu w sekretariacie.
            .
            .
            W nocy wymyśliłem sobie pismo, jesli ktoś ma ochotę do nich to zanieść to
            proszę bardzo (nie zapomnijcie sobie o tym aby podpisali Wam kopię). Pismo jest
            dla osób które tak jak ja zawarły umowę po wykonaniu przez Budrem prac
            opisanych w piśmie. Warto zadzwonić do Pana Stefana aby potwierdził Wam terminy
            tych dodatkowych prac, że było to wszystko naprawdę przed.
            .
            .
            wzór: ------------------------------------
            .
            Po otrzymaniu pisma TBS/XXX/2006 z dnia XX.XX.2006 roku, śpieszę zawiadomić
            Panią, iż musiało zaistnieć nieporozumienie.
            .
            W dniu XX.XX.XXXX Pan Stefan Kowal zapewnił mnie w rozmowie (telefonicznie/na
            spotkaniu), że zgodnie z Dziennikiem Budowy, roboty dodatkowe mające zasadniczy
            wpływ na Państwa zobowiązanie terminu realizacji ustalonego w par. 4 ust. 1
            Umowy nr XX/X/XX/XXXX o realizację mieszkania, a omówione w w/w piśmie zostały
            wykonane przed datą zawarcia Umowy, to jest przed dniem XX.XX.XXXX r.
            .
            Oczywiście w pełni rozumiem, że nawet w tak dobrze zorganizowanej firmie jak
            Budrem, w natłoku bieżących spraw mogła nastąpić pomyłka i tylko przez
            przypadek otrzymałem pismo i aneks wraz z Nabywcami, którzy umowy z Państwem
            zawarli przed wykonaniem prac omówionych w piśmie TBS/XXX/2006.
            .
            W związku z powyższym zwracam się z prośbą o unieważnienie aneksu z dnia
            04.09.2006 r.
            .
            Liczę na pozytywną odpowiedź z Państwa strony.
            .
            ------------------------------------------
            .
            .
            dziwne to, dziwne wszystko :( mnie termin mija jutro, w Budremie myślałem, że
            dostanę odpowiedź na miejscu, albo choć na dziś po południu... ale nie "bo pani
            prezes ma dużo takich pism..." odpowiedzi pewnie mogę się spodziewać dopiero po
            14 dniach
            .
            Aha, zdaniem Budremu moje pismo (które jest odpowiedzią na ich pismo z aneksem)
            i czas dotarcia jednoznacznej odpowiedzi, nie daje mi możliwości przedłużenia
            terminu podpisania aneksu... ale zdaje się, że ma tu zastosowanie Kodeks
            Cywilny - ważne pytanie: czy w myśl KC naprawdę nie mamy prawa do
            jakiegokolwiek odwołania się od ich pisma i aneksu, tak aby choć przesunąć
            termin podjęcia ostatecznej decyzji? Czy developer ma prawo postawić żądanie 7
            dni i kropka (podpisujesz albo spadaj) w sprawie, która budzi same wątpliwości?
            .
            Boję się, że będzie wyglądać to tak: w czasie kiedy będą odpowiadać na moje
            pismo zerwą ze mną umowę, skoro nie będzie już umowy nie będą musieli
            odpowiadać... szybka piłka
            .
            .
            par 8 pkt 1 mówi: "[...]w przypadku nie dojścia do porozumienia (spory) będą
            rozstrzygane przez Sąd polubowny" - ale co teraz? oni nam pisma, my im
            odpowiedzi i co? jest spór? na moje oko tak.
        • ankdaw Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 12:31
          ....

Hmm być może faktycznie trzeba pomyśleć (jeśli sytuacja tego będzie wymagać) o Uwadze, jakiejś gazecie (mam znajomości w Wyborczej więc popytam wstępnie)...

• scyzoryczek Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 13:03
            Ja miałem to szczęście że kupiłem mieszkanie za siatką w Dom-Budzie. Ale
            rozumiem wasze rozgoryczenie i wściekłość. Chyba jestem w stanie wam jakoś pomóc
            - pracuje w Radiu którego w Krakowie słucha całkiem sporo osób. Rozmawiałem
            właśnie z reporterem który z chęcią zajmie się tą sprawą. Podajcie maila do
            kogoś to pogadamy na priv na ten temat (podam namiary do tej osoby).

Pozdrawiam
            Seba
            • ankdaw Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 18:56
              scyzoryczek napisał:

> Ja miałem to szczęście że kupiłem mieszkanie za siatką w Dom-Budzie. Ale
              > rozumiem wasze rozgoryczenie i wściekłość. Chyba jestem w stanie wam jakoś pomó
              > c
              > - pracuje w Radiu którego w Krakowie słucha całkiem sporo osób. Rozmawiałem
              > właśnie z reporterem który z chęcią zajmie się tą sprawą. Podajcie maila do
              > kogoś to pogadamy na priv na ten temat (podam namiary do tej osoby).
              >
              > Pozdrawiam
              > Seba

Witam.

Twoja propozycja bardzo mnie zaciekawiła. Dlatego napisz proszę na maila, który
              wyświetla się na górze ( ankdaw@gazeta.pl).

Dziś jestem w pracy do 22giej więc odpowiedź może być wysłana nieco później.

pozdrawiam
              • Gość: piotr Re: 31 grudzień 2007 IP: *.chello.pl 11.09.06, 19:38
                > Chyba jestem w stanie wam jakoś pomóc
                Seba, bardzo dziękujemy za pomoc, to miło z Twojej strony
                .
                .
                znalazłem właśnie parę ciekawostek szukając w google
                >> jak zmusić developera do wywiązania się z umowy <<
                >> jak zmusić developera do wybudowania <<
                .
                .
                "Ile jest warte słowo firmy Pirelli Pekao Real Estate
                Michał Wojtczuk 07-08-2006

[...]Dlaczego firma łamie dane słowo? Bo w Warszawie w styczniu średnia cena
                metra kw. nowego mieszkania wynosiła nieco ponad 5 tys. zł, a w czerwcu
                przekroczyła już 6 tys. zł.

- Niesprzedane dotąd mieszkania przy Okopowej deweloper sprzedaje dziś po 6,2
                tys. zł za m kw.

[...]Deweloperów nie karzą

- To jest umowa, która narusza równość stron: klient ma same obowiązki, a
                deweloper tylko prawa - ocenia Halina Lorenc-Vogel, radca prawny specjalizujący
                się w sprawach mieszkaniowych. Dlaczego ludzie je podpisywali? - Dziś, żeby
                kupić dobre mieszkanie, trzeba decydować się szybko, a mieszkanie, które
                oglądałem na planach podobało mi się - mówi pan Radosław, klient Pirelli. -
                Widziałem, że umowa jest cienka, ale przecież za chwilę miałem podpisać akt
                notarialny.

Zawiedzeni klienci Pirelli zawiązują Stowarzyszenie Oszukanych przez Dewelopera.

[...]Cała sytuacja jest wynikiem chorej sytuacji na rynku mieszkaniowym.
                Inwestor może dziś przebierać w klientach.

[...]Wobec takich praktyk firmy związek deweloperów może wyciągnąć tylko
                symboliczne konsekwencje - usunąć ją ze swojego grona, co obniży jej prestiż i
                wiarygodność. Nigdy dotąd jeszcze żadnego dewelopera tak nie ukarano."
                źródło:
                www.google.com/notebook/public/11254572175623859153/BDQs4SwoQ5qrVs7Qh.
                .
                .
                "Aneksy, które wywołały oburzenie. Prokuratura i UOKiK badają podwyżkę cen
                mieszkań

Trzydziestu klientów firmy deweloperskiej P.P.H.U Mach z Pruszcza Gdańskiego
                złożyło w miejscowej prokuraturze doniesienie o wyłudzeniu pieniędzy przez
                przedsiębiorstwo. Postępowanie w tej sprawie wszczął również Urząd Ochrony
                Konkurencji i Konsumentów w Gdańsku, po tym, gdy przesłaliśmy mu kopie umów,
                jakie firma zawarła z klientami i aneksów o podwyżce ceny mieszkań, do
                podpisania których chciała ich namówić.[...]

Przedsiębiorstwo zażądało dopłat od 200 do 700 zł za metr kw. W przypadku,
                gdyby zainteresowany się nie zgodził, firma proponowała zerwanie umowy i zwrot
                wpłaconej kwoty z pięcioprocentową karą umowną. Jeśli klient zdążył wprowadzić
                się do lokalu i urządzić wnętrze, deweloper deklarował zwrot kosztów
                wyposażenia. Postawił jednak sprawę jasno - albo dopłata, albo nie będzie aktu
                notarialnego.[...]"
                źródło: pruszczgdanski.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/637732.html
                .
                .
                .
                "Nie daj się oszukać deweloperowi

[...]„Gdy z jakichś względów deweloper nie chce podpisać umowy w formie
                notarialnej to bardzo źle to o nim świadczy. Warto się zastanowić czy chcemy
                się z nim wiązać, bo to przecież dopiero początek współpracy z firmą –
                podkreśla Monika Stec.

[...]Lenistwo - bezkarne opóźnienia

Opóźnienia w budowie powinny być wkalkulowane w ryzyko inwestycji. Tymczasem w
                umowach przemycane są zapisy, które zwalniają dewelopera z odpowiedzialności.
                Zdarza się, że firmy stosują zapisy, dzięki którym winą mogą obarczyć, np. złą
                pogodę i już nie muszą rekompensować klientom powstałych z tego powodu kosztów.
                A przecież wiadomo, że dla kogoś kto np. wynajmuje mieszkanie każdy miesiąc
                dodatkowego czekania wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Dlatego gdy widzimy
                takie zapisy zawsze warto je negocjować."

źródło: www.money.pl/archiwum/poradniki/artykul/deweloperzy;-
                ;siedem;grzechow;glownych,136,0,179848.html
                .
                .
                Nie ma chyba rady i aneksy trzeba będzie podpisać, musimy się jednak spotkać i
                omówić co dalej, bo tak to mają prawo budować nawet i 30 lat, byle nie robili
                przerw dłuższych niż 2 lata inaczej wygaśnie im pozwolenie na budowę.
                • luk-as Re: 31 grudzień 2007 11.09.06, 20:41
                  Witam
                  Zgodnie z obietnicą dziele się tym co ustaliłem z prawnikiem.

Po pierwsze, należy zdać sobie sprawę co chcemy osiągnąć a czego nie jesteśmy w
                  stanie i realnie mierzyć siły na zamiary. Faktem stało się, że deweloper
                  przesuwa nam termin o pół roku i to że nie wpłyniemy już na to - to jedno. Ale
                  należy zabezpieczyć sie by był to ostateczny i nieprzekraczalny termin. W
                  związku z tym prawnik w moim imieniu składa pismo w którym:
                  1) oczekujemy zmiany harmonogramu płatności, tak by był dostosowany do terminu
                  realizacji inwestycji
                  2) przy podaniu terminu zakończenia realizacji 31.12.2007 należy dodać
                  słowa,mówiące o tym że jest to "ostateczny i nieprzekraczalny termin"
                  w przypadku niedotrzymania go ustalona zostaje kara umowna w wysokości 10%
                  wartości mieszkania za każdy miesiąc zwłoki.
                  3) z umowy wykreśla sie punkt mówiący o dopuszczalnym 90dniowym opóźnieniu -
                  ponieważ opóźnienie to zostało już wykorzystane przy przesunięciu terminu.
                  4) w związku z tym że wydłużenie czasu trwania inwestycji pociąga za sobą koszty
                  (aneks bankowy, ubezpieczenie kredytu w związku z brakiem hipoteki za 2
                  kwartały), a deweloper zaoszczędził sobie kasy wycinając sieć gazową, rezygnując
                  z wyposażenia kotłowni, rezygnując z wykonania instalacji gazowej - domagam sie
                  zwrotu dodatkowych i nieprzewidzianych przeze mnie kosztów.
                  5) do pkt aneksu mówiącego o wyposażeniu mieszkania, w miejsce wykreślonego
                  licznika gazowego, umieszcza sie "indywidualne liczniki ccwu i co"

W ramach motywacji tego pisma:
                  1)Tłumaczenie dewelopera o "odkrytych trudnych warunkach gruntowych" to ściema,
                  przed wykonaniem projektu musi być ocena uprawnionego geologa, który to
                  zobligowany jest do wykonania odwiertów conajemniej w narożach budynku.
                  Żaden konstruktor nie wykona projektu posadowienia budynku bez wiedzy na czym ma
                  posadawiać.

2) tłumaczenie o dodatkowych robotach, których nikt na oczy nie widział też jest
                  niewiarygodne, ponieważ nie wymieniano gruntu, nie wykonywano wzmocnienia
                  podłoża. Posadowienie budynku nadal jest posadowieniem bezpośrednim, tzn płyta
                  fundamentowa, która przekazuje obciążenie bezpośrednio na warstwy nośne gruntu.
                  Nie wygląda też na to, aby poziom posadowienia budynku uległ zmianie. A jeżeli
                  misiaki zmieniały poziom posadowienia to powinny to zgłosić do urzędu jako
                  odstępstwo od projektu na który dostali pozwolenie. Ciekawe czy to zrobili...?;-)

3) Prace na budowie w roku 2006 nie były prowadzone przynajmniej przez okres 5
                  miesięcy. Chyba że deweloper chce sie pochwalić że za 8 miesięcy udało mu sie
                  popełnić płytę fundamentową, ściany żelbetowe piwnic, a także rozpocząć
                  murowanie parteru na ułożonych płytach kanałowych( tak że nawet nie musiał
                  wykonać stropu monolitycznego).... Z czego większość tych prac została wykonana
                  w ciągu ostatnich 2 miesięcy.

No to tyle co do moich działań. Z pozytywów wygląda na to że chłopaki zabrały
                  sie do solidniejszej roboty i więcej ludzi kreci sie po budowie. Dali też spokój
                  z pustakami szalunkowymi które są dobre na domek jednorodzinny, a zamiast tego
                  uczciwie leją monolit. Patrząc na elewacje budynku nr 1 muszę powiedzieć że
                  wygląda na całkiem dobrze zrobioną, a firma tynkująca wewnątrz sądząc po
                  sprzęcie powinna być ok, ale tynków nie oglądałem wiec nie chwale dnia przed
                  zachodem słońca.

Pozdrawiam
                  Luk

• Gość: dyson Re: 31 grudzień 2007 IP: 195.26.15.* 12.09.06, 08:30
                    uk-as napisał:

> Witam
                    > Zgodnie z obietnicą dziele się tym co ustaliłem z prawnikiem.

Z zainteresowaniem przeczytalem Twoj post. Dziekuje bo te informacje dla mnie
                    zupelnie zielonego czlowieka w tej sytuacji sa bardzo cenne. Tym bardziej ze
                    akurat jestem za granica i nie moge na miejscu zorientowac sie osobiscie.
                    >
                    > Po pierwsze, należy zdać sobie sprawę co chcemy osiągnąć a czego nie jesteśmy w
                    > stanie i realnie mierzyć siły na zamiary. Faktem stało się, że deweloper
                    > przesuwa nam termin o pół roku i to że nie wpłyniemy już na to - to jedno. Ale
                    > należy zabezpieczyć sie by był to ostateczny i nieprzekraczalny termin. W
                    > związku z tym prawnik w moim imieniu składa pismo w którym:
                    > 1) oczekujemy zmiany harmonogramu płatności, tak by był dostosowany do terminu
                    > realizacji inwestycji
                    > 2) przy podaniu terminu zakończenia realizacji 31.12.2007 należy dodać
                    > słowa,mówiące o tym że jest to "ostateczny i nieprzekraczalny termin"

Ale jak to zrobic? Na przedstawienie propozycji tego zapisu chyba juz jest za
                    pozno. Chyba ze chcemy ryzykowac ze Budrem rozwiaze umowe po swoich
                    "przepisowych" 7 dniach od daty odebrania poleconego z aneksem. Zastanawiam sie
                    czy mozna zrobic tak:

1. podpisanie aneksu i rownoczesne wysuniecie wlasnej propozycji zmian w umowie
                    co sie wiaze z kolejnym aneksem zawierajacym date ostatecznego konca budowy i
                    wykresleniiu 90 dniowego poslizgu.

> w przypadku niedotrzymania go ustalona zostaje kara umowna w wysokości 10%
                    > wartości mieszkania za każdy miesiąc zwłoki.
                    > 3) z umowy wykreśla sie punkt mówiący o dopuszczalnym 90dniowym opóźnieniu -
                    > ponieważ opóźnienie to zostało już wykorzystane przy przesunięciu terminu.
                    > 4) w związku z tym że wydłużenie czasu trwania inwestycji pociąga za sobą koszt
                    > y
                    > (aneks bankowy, ubezpieczenie kredytu w związku z brakiem hipoteki za 2
                    > kwartały), a deweloper zaoszczędził sobie kasy wycinając sieć gazową, rezygnują
                    > c
                    > z wyposażenia kotłowni, rezygnując z wykonania instalacji gazowej - domagam si
                    > e
                    > zwrotu dodatkowych i nieprzewidzianych przeze mnie kosztów.

To tez byloby mile ale jakie szanse sa na umieszczenie tego w umowie? Moim
                    zdaniem zadne bo deweloper sie pewnie nei zgordzi. No chyba ze dopiero pozniej
                    jak juz (oby) dostaniemy akty notarialne rozpoczac proces cywilny i domagac sie
                    zwrotu tych kosztow. W moim przypadku pol roku opoznienia to jakies 1400 pln
                    wiecej samego ubezpieczenia.

> 5) do pkt aneksu mówiącego o wyposażeniu mieszkania, w miejsce wykreślonego
                    > licznika gazowego, umieszcza sie "indywidualne liczniki ccwu i co"

Popieram, jednak co do gazu robie wyjatek poniewaz w mojej umowie nie ma nic o
                    instalacji gazowej, bylem tez informowany iz takiej instalacji nie bedzie
                    (kwiecien-maj 2006).

>
                    > W ramach motywacji tego pisma:
                    > 1)Tłumaczenie dewelopera o "odkrytych trudnych warunkach gruntowych" to ściema,
                    > przed wykonaniem projektu musi być ocena uprawnionego geologa, który to
                    > zobligowany jest do wykonania odwiertów conajemniej w narożach budynku.
                    > Żaden konstruktor nie wykona projektu posadowienia budynku bez wiedzy na czym m
                    > a
                    > posadawiać.
                    >
                    > 2) tłumaczenie o dodatkowych robotach, których nikt na oczy nie widział też jes
                    > t
                    > niewiarygodne, ponieważ nie wymieniano gruntu, nie wykonywano wzmocnienia
                    > podłoża. Posadowienie budynku nadal jest posadowieniem bezpośrednim, tzn płyta
                    > fundamentowa, która przekazuje obciążenie bezpośrednio na warstwy nośne gruntu.
                    > Nie wygląda też na to, aby poziom posadowienia budynku uległ zmianie. A jeżeli
                    > misiaki zmieniały poziom posadowienia to powinny to zgłosić do urzędu jako
                    > odstępstwo od projektu na który dostali pozwolenie. Ciekawe czy to zrobili...?;
                    > -)
                    >
                    > 3) Prace na budowie w roku 2006 nie były prowadzone przynajmniej przez okres 5
                    > miesięcy. Chyba że deweloper chce sie pochwalić że za 8 miesięcy udało mu sie
                    > popełnić płytę fundamentową, ściany żelbetowe piwnic, a także rozpocząć
                    > murowanie parteru na ułożonych płytach kanałowych( tak że nawet nie musiał
                    > wykonać stropu monolitycznego).... Z czego większość tych prac została wykonana
                    > w ciągu ostatnich 2 miesięcy.

Wiosna nic sie nie dzialo, pomiedzy wizytami w czerwcu i w sierpniu nie
                    potrafilem wskazac na terenie budowy bloku nr 1 zadnych postepow. Wygladalo to
                    tak samo...

Bede w Polsce jutro juz jesli chcialby sie pan skontaktowac to prosze pisac na
                    adres dyson@gazeta.pl

Pozdrawiam
                    • luk-as Re: 31 grudzień 2007 12.09.06, 12:52
                      Witam
                      Mam prośbę do wszystkich Państwa, zainteresowanych blokiem nr 1 w TBS Budrem.
                      Jeżeli bywali Państwo na budowie i robili dokumentacje fotograficzną w okresie
                      od 11.2005 do 08.2006, prosiłbym o przesłanie fotek do mnie. Chce zgromadzić jak
                      najwięcej fotek z datami, tak by potrafić łatwo udowodnić że przez prawie pół
                      roku NIC SIĘ NIE DZIAŁO na terenie budowy bloku nr1. Wszystkie fotki które do
                      mnie prześlecie zgromadzę i skataloguję, a na prośbę każdego z państwa wyśle
                      kompletną dokumentacje. Myśle że będzie pomocnym jeżeli zgromadzimy wspólnie to
                      co mamy.

Fotki proszę słać na adres: luk-as@gazeta.pl
                      Pozdrawiam
                      Luk-as
                      • Gość: piotr Re: 31 grudzień 2007 IP: *.chello.pl 12.09.06, 13:11
                        luk-as, chciałbym się mylić, ale wnioskuję z Twojej wypowiedzi że właśnie
                        wróciłeś z Budremu
                  • Gość: mik Re: 31 grudzień 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:33
                    Witajcie,

po przeczytaniu o waszych problemach z Developerem myślę, że mógłbym Wam pomóc.
                    Mam kumpla który ma ten sam problem co wy. Z tego co słyszałem to jest w
                    Krakowie prawnik, który szykuje powództwo zbiorowe przeciwko Budremowi. Jak
                    ktoś chce się przyłączyć do tych ludzi to mogę zapytać o namiary na niego.Mój
                    mail to : edi7ph@poczta.fm

pozdrawiam
                    Mik

• Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.zax.pl 12.09.06, 14:43
      Witam wszystkich.
      Czy ktoś już podpisał ten nieszczęsny aneks w Budremie? Według mnie jedyna szansa w tym, że po podpisaniu tego dokumentu będziemy mogli walczyć o pewne zmiany w umowie,np. odnośnie sformułowań o 'ostatecznym' terminie ukończenia realizacji itd. Teraz przez 7 dni chyba nikt nie jest w stanie niczego wywalczyć w tej 'cudownej' firmie...
      • Gość: karol Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: 62.233.162.* 12.09.06, 14:57
        A mnie sie wydaje, ze nie możesz walczyć o zmiany po podpisaniu aneksu bo
        składajac swoj podpis zgadzasz sie na zmiany wprowadzone przez nich. I jak
        pojdziesz cokolwiek negocjować to pokażą ci aneks z Twoim podpisem i zaraz
        potem na drzwi..
      • Gość: karol Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: 62.233.162.* 12.09.06, 14:57
        A mnie sie wydaje, ze nie możesz walczyć o zmiany po podpisaniu aneksu bo
        składajac swoj podpis zgadzasz sie na zmiany wprowadzone przez nich. I jak
        pojdziesz cokolwiek negocjować to pokażą ci aneks z Twoim podpisem i zaraz
        potem na drzwi..
      • Gość: piotr Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.chello.pl 12.09.06, 15:19
        > Czy ktoś już podpisał ten nieszczęsny aneks w Budremie?
        Ja jeszcze nie, wciąż czekam na ostatnią, chyba kluczową dla mnie informację.
        .
        W każdym razie dzwoniłem do Budremu przed chwilą i odpowiedzi pani prezes na to
        pismo (wzór forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=412&w=40269212&a=48407905 ) w sprawie anulowania aneksku wciąż nie ma. Na
        wszelki wypadek spytałem w sekretariacie czy Budrem respektuje datę stempla
        pocztowego, okazalo się że tak, więc ostatecznie mogę nadać im polecony dziś
        najpóźniej do 20-stej.
        .
        .
        Polecam Wam lekturę "Raport z kontroli wzorców umownych stosowanych na rynku
        obrotu nieruchomościami (06.2003)"
        www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/raporty/
    • Gość: piotr rada Rzecznika Praw Konsumenta IP: *.chello.pl 12.09.06, 15:40
      tak na gorąco... jeśli tak jak ja zwlekacie do ostatniej chwili podpisem aneksu
      to właśnie miałem telefon od Rzecznika - radzi aby podpisać aneks...
      • Gość: Gaba Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta IP: *.zax.pl 12.09.06, 15:41
        No dobrze, ale czy potem jest szansa na jakiekolwiek negocjacje z Budremem w sprawie krzywdzących dla nas zapisów?
        • piotr999913 Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta 12.09.06, 16:36
          Gaba, ja ufam Rzecznikowi.
          .
          Jeśli to Cię uspokoi, to już dawno nie spotkałem osób tak zaangażowanych w
          swoją pracę jak pracownicy Biura Rzecznika Praw Konsumenta.
      • piotr999913 Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta 12.09.06, 16:55
        jeszcze jedna rzecz warta uwagi dla osób które nie podpiszą jednak aneksu...
        .
        To developer rozwiązuje umowę, więc macie prawo do procesu cywilnego
        odszkodowawczego, należy wówczas udowodnić, iż za zwrócone przez developera
        pieniądze nie jesteście w stanie nabyć mieszkania o takim samym standardzie.
        Sprawa nie wydaje się beznadziejna, bo w samym Budremie ceny skoczyły w górę o
        9% więc moze te 9% udało by się po jakimś czasie odzyskać jako odszkodowanie.
        • luk-as Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta 12.09.06, 22:16
          Witam
          Zadam jedno podstawowe pytanie.. a na jakiej do jasnej cholery podstawie
          deweloper chce z nami rozwiązań umowe?
          Płacimy terminowo i tyle. A to że on, jednostronnie próbuje narzucić nam zmiane
          warunków zawartej i w świetle prawa ważnej umowy - to po prostu jego próba
          wpłynięcia na nas szantażem. W umowie jest zapis że może rozwiązać z nami umowę
          z ważnych powodów które ma nam uzasadnić. A tu nie ma żadnych ważnych
          powodów...czy ważnym powodem jest to że sami nie wyrabiają w umówionym terminie?
          LUDZIE NIE DAJMY SIE ZWARIOWAć
          Jedyny hak jaki zawarli w aneksie wg mnie to zapis że bez podpisanego aneksu nie
          mogą kontynuować budowy... a niby kurna dlaczego?
          W takim razie powinniśmy zawrzeć w swoich pismach złożonych do BUDREMU zapis o
          tym że nie wstrzymujemy budowy, przyjmujemy do wiadomości i zmuszeni jesteśmy
          zaakceptować przesunięty termin zakończenia inwestycji, przyjmujemy do
          wiadomości i zmuszeni jesteśmy zaakceptować zmiany jakie narzucają nam (MPEC i
          brak instalacji gazowej). Nie utrudniamy im prowadzenia budowy, oni sami mają z
          nią problemy. Ale zarazem piśmie wprowadźmy swoje zapisy które mają bronić
          naszych interesów. Swoją drogą nie wiem czemu rzecznik praw konsumenta
          opowiedział sie po stronie budremu....
          ZASTANÓWCIE SIE PAŃSTWO CO BĘDZIE GDY w przyszłym miesiącu dostaniecie aneks np.
          z propozycją lokalu o 10m2 mniejszego niż sie umawialiście, oczywiście za cenę
          pierwotną jaką macie w umowie.
          Bez sensu...
          Prawda jest taka... wypowiedzieć nam umowy i sprzedać powtórnie mieszkania za
          obecną cenę rynkową to niezły biznes... tylko czy uczciwy?
          Jeden duży deweloper w krakowie już tak robił. Pobudował mieszkanka za pieniądze
          ludzi potem im wypowiedział umowy i zaproponował podpisanie nowych z ceną
          odpowiednio wyższą..
          cóż mozna powiedzieć.. my szare owieczki mamy jedyne swoje prawo by płacić i
          cichutko siedzieć.

BOŻE TY TO WIDZISZ I NIE GRZMISZ....... a może Ty też już masz dość???

Pozdrawiam

P.S.> (może w troszke patetycznym tonie...i za bardzo sie unosze... ale wszyscy
          Państwo widzicie że nie dzieje się dobrze....)

• ankdaw Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta 13.09.06, 09:57
            Witam.

Aneks do umowy zostanie przez nas odebrany dopiero dziś, mamy więc 7 dni.
            Zamierzam również udać się do prawnika aby przygotował dla nas pismo ( w którym
            będziemy chcieli zastrzec wiele rzeczy, ale przedewszystkim powierznię naszego
            mieszkania). Pamiętam jednak ten fakt, że kiedyś również zmieniliśmy warunki
            umowy z prawnikiem ale Budrem tego w ogóle nie zaakceptował (wyrzucilismy
            pieniądze w błoto).

Pytanie jak dokładnie postąpisz, podpiszesz aneks, oprócz tego przekażesz pismo?
            Tylko pismo bez aneksu?

Jeżeli nie chcesz wypowiadać się publicznie, napisz proszę maila na adres
            ankdaw@gazeta.pl .

A może wspólnie spotkać się z jakimś prawnikiem i zapytać o różnego rodzaju
            możliwości. Więcej mózgów daje więcej pomysłów - tak zawsze było i chyba tak już
            będzie.

pozdrawiam
            • piotr999913 Re: rada Rzecznika Praw Konsumenta 13.09.06, 10:58
              luk-as napisał:
              > Swoją drogą nie wiem czemu rzecznik praw konsumenta
              > opowiedział sie po stronie budremu....
              wierz mi, że nie opowiedział się po stronie Budremu
              .
              .
              ankdaw napisał:
              > Zamierzam również udać się do prawnika aby
              > przygotował dla nas pismo
              no to odbijesz się z tym pismem od sekretariatu i nic to nie da bo Budrem jest
              głuchy na jakiekolwiek zmiany w umowie
              .
              .
              ankdaw napisał:
              > Pytanie jak dokładnie postąpisz
              już podpisałem i zaniosłem aneks...
              .
              .
              ankdaw napisał:
              > A może wspólnie spotkać się z jakimś prawnikiem
              wspólnie to musimy się i tak spotkać, i to w miarę szybko, może być w przyszłym
              togodniu, gdzieś przy wjeździe na budowę
              .
              .
              luk-as napisał:
              > BOŻE TY TO WIDZISZ I NIE GRZMISZ.......
              > a może Ty też już masz dość???
              napewno idzie z Tobą krok w krok, a jak zobaczysz że zostają tylko jedne ślady
              to nie myśl że Cię opuścił, On niesie Cię na swoich plecach!
              ---
              abstrachując od przypowieści, ...nie problem w aneksie, tylko w całej tej
              piekielnej umowie, która jest pełna nieścisłości. Są w niej rażące dysproporcje
              w rozłożeniu wzajemnych praw i obowiązków developera i Nabywcy, a to nie
              przystoi.
    • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.zax.pl 14.09.06, 11:24
      Skąd ta nagła cisza na forum??:))Czyżby przygnębienie po podpisaniu tych niesprawiedliwych aneksów???
      • Gość: Anonymus... Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.n4u.krakow.pl 14.09.06, 17:18
        Mhmm a może te aneksy nie są wcale krzywdzące?? Przecież wszystkie baranki
        potulnie prowadzone na rzeź nie protestują!!! CZEMU TAK JEST - NIE MAM POJĘCIA.
        Mhm... refleksji jest wiele i w was też ich wiele sie rodzi. Czy są na tyle
        silne by zacząć działać a nie biadolić że jest źle....???? odpowiedzcie sobie
        sami..

a
    • Gość: dyson Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 10:32
      Konsultowalem sie dzisiaj z prawnikiem i troche mnie oswiecil dzisiaj w kazdym
      badz razie najwazniejsza w tym wszystkim jest sprawa umowy. Mianowicie ta umowa
      jest zupelnie do dupy patrzac z naszej pozycji, o tym w zasadzie wszyscy wiedza
      ale liczymy ze bedzie jakos okej. Chcialbym jednak przestrzec przed takim
      czarnym scenariuszem:

Przy braku umowy notarialnej (do ktorej powinnismy dazyc ze wszystkich sil jako
      jedynego w miare sensownego rozwiazania zapewniajacego jako takie zabezpieczenie
      naszych interesow) mozliwe jest ze np Budrem np majacy jakies problemy finansowe
      sprzeda budowe komus innemu a my z tymi swistkami papieru zostaniemy zupelnie na
      lodzie bo nowy wlasciciel moze nie chciec respektowac tych umow, i pewnie tak by
      zrobil. Zostanie nam procesowanie sie, pewnie i wygramy ale na odszkodowanie z
      pustej kasy Budremu szans nie bedzie. Innymi slowy sprawiedliwosc bedzie nasza,
      ale nasze pieniadze ich. W ogole umowa ktora ja mam nie jest nawet w ocenie
      prawnika umowa przedwstepna. Ani umowa przyzeczenia. Jest "czyms".

Jest to oczywiscie czarnowidztwo ale nie da sie tego wykluczyc, mysle ze
      zaufanie juz Budrem stracil, ich notariusz byl na urlopie teraz jest chory,
      krecenie z wadami gruntu. Tego jest zbyt wiele by ignorowac te zle sygnaly.

Zachecam wszystkich do konsultacji prawnych w sprawie waszych umow. Dla wlasnego
      dobra. Ja osobiscie bede dazyl do podpisania umowy notarialnej.

• Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 15.09.06, 18:55
        Odnosnie umow notaralnych to mozna je podpisac nie tylko z notariuszem, ktorego
        wskazuje Budre.
        pozdrawiam
        • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 19.09.06, 18:09
          witam wsyztskich, sa jakies wiesci moze z naszej budowy i od naszego
          developera?
          czy oddanie bloku nr 2 , tego ktorego budowa sie teraz konczy jest terminowe?
          pozdrawiam
          • mtabak Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 20.09.06, 10:19
            Witam,

Jak na razie u nas z budynkiem nr 2 idzie wszystko ok - mieszkania w srodku juz
            koncza i zabieraja sie za klatki - takze mamy nadzieje ze wszystko bedzie ok -
            NO I OCZYWISCIE ZA WAS TEZ TRZYMAMY KCIUKI

pozdrawiam

P.S.
            JUtro zamieszcze nowe zdjecia
      • Gość: pawmar Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 19:13
        hej jestem w takiej samej sytuacji jak pozostali nabywcy mieszkań w bloku 1
        dzisiaj podpisałem nieszczęsny aneks. pani w Budremie poinformowała że odnośnie
        zmiany harmonogramu spłaty mieszkania można składać pisma.porszę o innformację
        co zrobiliście z tymi aneksami i czy ktoś z was nie myslał o wycofaniu
        pieniędzy. pozdrawiam
        • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.zax.pl 19.09.06, 19:19
          Cześć. My również podpisaliśmy aneks,niestety nie było innego wyjścia...faktycznie odnośnie zmiany harmonogramu spłat można składać pisma,chociaż jeden ludzki gest ze strony Budremu...jeśli chodzi o wycofanie pieniędzy,nie zdecydowaliśmy się na to,bo niestety smutna prawda jest taka,że nigdzie nie znajdziemy mieszkań w takiej cenie i w takiej lokalizacji. A z tego, co słyszałam,wycofywanie pieniędzy z Budremu trwa baaardzo długo (odsyłam na forum TBS) i kosztuje sporo nerwów.Pozostaje tylko mieć nadzieję,ze jest to już ostatnie zagranie nie fair i teraz już nic nas nie zaskoczy...Pozdrawiam.
          • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 19.09.06, 19:26
            tez mam taka nadzieje i ze termin 31.12.2007 jest ostateczny, pozdrawiam
            • dyson Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 20.09.06, 08:49

> tez mam taka nadzieje i ze termin 31.12.2007 jest ostateczny, pozdrawiam

Ja sugeruje sie nie nastawiac na te date. W bloku nr2 Budrem traktuje zapisane 3
              mce opoznienia jako normalny termin zakonczenia budowy. Na naszej budowie od
              conajmmniej maja do konca sierpnia praktycznie nic sie nie dzialo, te 4 miesiace
              nie jest latwo nadrobic.
              Oczywiscie tez chcialbym by oddano nasze mieszkanie wczesniej.
          • Gość: pawmar Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 19:40
            my też zastanawiamy sie nad umową przedwstępną, dziś dowiedzieliśmy sie że
            mozna podpisać ja u swojego noteriusza, ale skuteczność takiej umowy jak oni
            nie wybudują mieszkań jest chyba żadna. czy ktoś myslał co z vatem po 2008 tj w
            sytuacji gdy przedłużą termin wykonania zgodnie z umową tj. o 3 m-ce i
            popiszemy umowę przyrzeczoną już w np. marcu 2008? Obecnie jest 7% vat chyba od
            2008 ma być 22%
            • Gość: Gaba Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.zax.pl 19.09.06, 19:45
              W Budremie dowiedziałam się,ze nie planują już żadnych opóźnień i nawet termin 31.12.2007 jest nieco na wyrost,bo chcą budowę ukończyć wcześniej...Możemy tylko mieć nadzieję,że nie przyjdzie im do głowy skorzystać z tych 3 miesięcy dodatkowo,bo wtedy naprawdę może być problem z VATem.
              • Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 19.09.06, 20:14
                Odnosnie tego Vatu czy to nie jest tak, ze w przypadku zwiekszenia stawki VAT
                naliczony on bedzie tylko od kwot pozostalych do zaplaty? pozdrawiam
                • Gość: pawmar Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:55
                  będziemy o to sie dowiadywać w US jak coś będziemy wiedzieć podzielimy się
                  informacjami
              • dyson Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 20.09.06, 08:51
                > W Budremie dowiedziałam się,ze nie planują już żadnych opóźnień i nawet termin
                > 31.12.2007 jest nieco na wyrost,bo chcą budowę ukończyć wcześniej...

Zobowiazali sie do tego jakos na pismie? Do tego co powie pani w dziale
                sprzedazy radze nie przywiazywac wiekszej wagi. Powiedziec mozna wszystko.
                • luk-as Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 21.09.06, 12:51
                  > Zobowiazali sie do tego jakos na pismie? Do tego co powie pani w dziale
                  > sprzedazy radze nie przywiazywac wiekszej wagi. Powiedziec mozna wszystko.

Dyson ma racje. Gadanie w dziale sprzedaży jedno, a rzeczywiste działanie to
                  drugie. Zamiast łudzić nas, że może nawet wcześniej wybudują, powinni się
                  zobowiązać że termin 31.12.2007 jest terminem ostatecznym, po przekroczeniu
                  którego powinni wypłacać nam kare umowną. Mało tego... gdyby uczciwie stawiali
                  sprawę powinni wykreślić z pierwotnej umowy paragraf o dopuszczalnym 90 dniowym
                  opóźnieniu.. przecież opóźnienie w stosunku do pierwotnego terminu zakończenia
                  (tj. 30.06.2007) zostało już wykorzystane. A tak to w świetle obecnego aneksu i
                  pierwotnej umowy termin zakończenia którego powinniśmy sie spodziewać to
                  31.03.2008.

Może powinni obiecać że "... może np. w każdym mieszkaniu będzie wanna z
                  hydromasażem...." kto wie
                  W każdym razie gdybanie o terminie na razie jest tylko gadaniem w próżno...
                  równie dobrze w przyszłym roku dostaniemy kolejne aneksy do podpisania.
                  Budrem nie daje niczego konkretnego na piśmie......
                  Pozostawiam to waszemu osądowi i rozwadze...

• Gość: Majka Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza IP: *.compower.pl 22.09.06, 14:12
                    cezsc, wlasnie wrocilam z budowy i bliskosc na zywo balkonow mnie
                    przerazila.Koszmar jakis...jak mozna tak blisko siebie zrobic balkony i to bez
                    zadnych scianek.... pozdrawiam
                    • dyson Re: TBS-Budrem,bloki przy ul.ks Jancarza 22.09.06, 14:15
                      Eeeee tam to drobiazg, zrobisz sobie jakies rusztowanie male i posadzisz jakas
                      pnaca roslinke :).
    • dyson Jak posuwaja sie prace ? (blok nr1) 25.09.06, 13:16
      Jestem od prawie 2 tygodni za granica i nie wiem co sie dzieje na budowie.
      Byl moze ktos w ostatnich dniach i moze stwierdzic czy prace trwaja, czy widac
      postepy czy znow nic sie nie dzieje ?
      • mtabak Re: Jak posuwaja sie prace ? (blok nr1) 25.09.06, 14:56
        Witaj,

Ja generalnie jestem na budowie co pare dni (ustalenia z wykonawcami blok 2) i
        z waszym bloczkiem wszystko ok - pnie sie w gore - jutro powinienem zamiescic
        zdjecia.

Pozdrawiam
        • mtabak Re: Jak posuwaja sie prace ? (blok nr1) 25.09.06, 14:59
          www.bankier.pl/wiadomosc/Zakup-mieszkania-na-rynku-pierwotnym-Gdy-deweloper-dyktuje-warunki-1467330.html
      • mtabak Nowe Zdjęcia - 26 Września 26.09.06, 09:24
        Witam wszystkich,

tak jak obiecałem - zamieszczam nowe zdjęcia. Jeżeli chodzi o wieści z budowy
        to o godzinie 7:15 ruch był tylko przy Waszym budynku (nr1)- ściany w góre :)

Jeżeli chodzi o budynek nr 2 to wewnątrz wydaje się że przygotowany pod
        wykończeniówke - CO MNIE MILE ZASKOCZYŁO to fajne drzwi zewnętrze ..
        (przynajmniej wizualnie - nie jakaś tam biała tandeta tylko ładne
        drewnopodobne - WIELKI + bo spotkałem developerów którzy montowali paskudne
        białe najtańsze drzwi drewniane). Drzwi do mieszkań zamontowane i pozamykane na
        klucz tak że w środku mieszkań nie byłem...

Pozdrawiam wszystkich

img224.imageshack.us/img224/711/1pz9.jpg
        img207.imageshack.us/img207/2236/2dy4.jpg
        img224.imageshack.us/img224/7175/3dw5.jpg
        img207.imageshack.us/img207/8852/4mh5.jpg
        img207.imageshack.us/img207/8357/5ys2.jpg
        img207.imageshack.us/img207/9943/6pi7.jpg
        img245.imageshack.us/img245/5016/7bo6.jpg
    • Gość: mieszkaniec Kto to sieje zamęt na forum? IP: 62.233.162.* 26.09.06, 11:35
      Chodzi mi o te posty dotyczące pomocy prawnej w sprawie Budremu. Co to da w tym
      momencie? Mają tak a nie inaczej skonstruowaną umowę, że mogli tak zrobić i to
      wykorzystali. Myślę, że ewentualną sprawę można wygrać ale trzeba udowodnić, że
      przy podpisywaniu umowy wiedzieli już o opóźnieniu. Pytanie brzmi ile to by
      trwało a znając polskie sądy to mogłoby spokojnie zejść do 2010 roku;) I co
      byśmy zyskali?
      Aktualnie pozostaje czekanie.. Takie jest moje zdanie ale może się mylę.
      Tymczasem budowa mknie do góry...

pzdr
      • Gość: anonym.. Re: Kto to sieje zamęt na forum? IP: 62.29.163.* 26.09.06, 14:45
        Tak dokładnie.. płać i oczekuj że wszystko bedzie dobrze.
        Deweloper nie chce niczego dać na piśmie, boji sie jakichkolwiek zobowiązań,
        jedyne czego się nie boji to branie pieniędzy.
        Nie podoba mi sie twoje sformułowanie "sieje zamęt" czy uważasz że prawo do
        mówienia o tym że coś dzieje sie nie tak jest sianiem zamętu.. Czy należysz do
        grona wielbicieli poprzedniego ustroju?.
        Wolność słowa i wolność wypowiedzi to podstawa demokracji. A to że informujemy
        sie nawzajem o tym że ktoś stara sie nas oszukać - to nasze prawo. A jak ci sie
        nie podoba to nie czytaj i już.

Jak przeczytasz uważniej poprzednie wątki, i jak wybierzesz sie na budowę, to
        proszę zrób mi zdjęcie tych dodatkowych robót jakie wykonał Budrem. Jeżeli
        znajdziesz ślady wymiany lub wzmocnień gruntu, wykonanych pali fundamentowych,
        czegoś ciekawego w fundamentach(poza najzwyklejsza płytą fundamentową) daj mi
        prosze znać... wtedy uwierzę w dodatkowe roboty.
        Przyciśnięci pracownicy budremu oświadczyli w końcu że przesuwają termin bo
        wykonawca im sie nie wywiązał. W uzasadnieniach aneksów wymyślili bajeczkę o
        dodatkowych pracach. A większość z nas bywała na budowie i wie że przez kilka
        dobrych miesięcy nic tam sie nie działo.

Co do naszych sądów.. masz racje to trwać może nawet kilka lat. Ale to nie
        znaczy że skoro sądownictwo mamy niewydolne, to hulaj dusza i można robić sobie
        co sie podoba.

>co byśmy zyskali?

co najwyżej równowartość podobnego mieszkania na kiedy wyrok zapadnie. Czy to
        najlepsze rozwiązanie.. napewno nie.
        W końcu nie po to kupowaliśmy mieszkania żeby sie sądzić, martwić o swoje
        pieniądze, obawiać o terminy, borykać z aneksami w bankach, zmieniać plany
        związane z terminem oddania własnego M, obawiać sie o jakość prac, i wreszcie
        być wodzonym za nos przez dewelopera.
        Po podpisaniu umowy nie powinniśmy się czuć jak śliwka która wpadła w kompot i
        teraz nie ma już nic do powiedzenia na temat swojego losu.

Dlatego uważam że mamy prawo mówić głośno o tym, co nas boli, zwłaszcza że
        naprawdę racja jest po naszej stronie.

• Gość: mieszkaniec Re: Kto to sieje zamęt na forum? IP: 62.233.162.* 26.09.06, 16:19
          Może faktycznie przesadziłem z tym określeniem. Ale: trzeba było się
          zastanawiać przed podpisaniem niekorzystnej dla siebie umowy a nie teraz łapać
          się za głowę i biegać po prawnikach. Jak Ci się umowa nie podobała to mogłeś
          nie podpisywać. Jeśli ktoś zrobił rozpoznanie i poczytał forum nt tej firmy to
          wiedział, że opóźnienia w Budremie to chleb powszedni. Na budowie bywam od
          dawna i wiem co się dzieje i co się działo.
          Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że w tym momencie (z mojego punktu
          widzenia) bezcelowym jest zasięganie opini po podpisaniu wszystkich papierków.
          Jeśli będą chcieli wywinąć podobny numer (odpukuję bo czekam na M jak wszyscy)
          to tak ale teraz to musztarda po obiedzie.

pzdr
          • piotr999913 Re: Kto to sieje zamęt na forum? 13.10.06, 13:17
            >> Ale: trzeba było się zastanawiać przed podpisaniem
            >> niekorzystnej dla siebie umowy
            z jednej strony masz rację, często podpisujemy bez czytania, bez zastanowienia,
            kierowani pierwszym odruchem...

>> Jak Ci się umowa nie podobała to mogłeś
            >> nie podpisywać.
            ...z drugiej nie, ponieważ

"Kiedy podpisaliśmy niekorzystną umowę, zawierającą postanowienia, na które nie
            mieliśmy wpływu i nie możemy już od niej odstąpić, to pozostaje zastanowić się,
            czy jakieś jej klauzule nie są przypadkiem niedozwolonymi postanowieniami
            umownymi. Art. 385(3) kodeksu cywilnego zawiera przykładowy katalog takich
            niedozwolonych postanowień, które - nawet gdy znajdą się w umowie - nie będą
            wiążące dla konsumenta. Należy jednak pamiętać, że dochodząc swoich praw na
            podstawie tych przepisów, nieuniknione może okazać się rozpoczęcie procesu
            sądowego."
            źródło: www.federacja-konsumentow.org.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka