Dodaj do ulubionych

ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów

20.04.06, 23:35
20 kwietnia (czwartek) w serwisie informacyjnym o 23:00 w radio TOK FM
usłyszałem, że Kraków to polska stolica pubów. Materiał był o krzywej wieży
na rynku, a reporter zakończył wypowiedź: "pozdrawiam z Krakowa - stolicy
polskich pubów..." i tu imię i nazwisko reportera.

Dla mnie to skandal, że to miasto skansen - Kraków - uzurpuje sobie tytuł, na
które nie zasłużyło i który bez wątpienia należy od dawien dawna do Łodzi.
Mam nadzieję, że planowana na jesień ogólnopolska promocja Łodzi będzie na
tyle silna, że wybije krakowiakom z głowy ich plagiat i kolejne działanie na
rzecz niszczenia wizerunku Łodzi.
Przypomnę tu, że najbardziej zaangażowany w tworzenie czarnego public
relations Łodzi jest krakowski koncern ITI (Onet, TVN, RMF FM). Łódź jest
świetnym miastem. Kraków jest kompletnie inny i niech buduje sobie swój
wizerunek z dala od mojego miasta, który jest dla niego niewątpliwie
konkurencją, ale to nie tłumaczy ciosów poniżej pasa. To tylko wzbudza we
mnie niechęć do Krakowa.

Krakowianie znajdźcie sobie inny cel ataku i nie ściągajcie nie swoich
pomysłów!

-Ł-Ó-D-Ź- PRAWDZIWA POLSKA STOLICA PUBÓW

--
Odpłyń Łodzią z EL-042
Obserwuj wątek
    • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 20.04.06, 23:39
      Nie wiedziałem, że mamy krzywą wieżę na Rynku...A tak w ogóle, to cieńka ta
      prowokacja. I dlaczego Ty jeszcze nie śpisz?! Do szkoły jutro nie wstaniesz...
      • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:12
        > Nie wiedziałem, że mamy krzywą wieżę na Rynku...A tak w ogóle, to cieńka ta
        > prowokacja. I dlaczego Ty jeszcze nie śpisz?! Do szkoły jutro nie wstaniesz...

Tak podano w radio, że Kraków ma krzywą wieżę ratuszową na rynku. Oprócz
        stolicy pubów nie jest też chyba stolicą polskich krzywych wież, bo o wiele
        bardziej krzywą ma Toruń.
        Do szkoły już nie chodzę, bom po studiach architektury Łodzi, więc wiem, co
        mówię.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • kryzyss Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:15
          > Do szkoły już nie chodzę, bom po studiach architektury Łodzi, więc wiem, co
          > mówię.

Ale jaką dajesz gwarancję, że dobrze mówisz.
          Fakt, iż wiesz co mówisz świadczy jedynie, że różne przypadłości psychiczne ni są twoim udziałem, nie zaś, że masz rację.
        • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:17
          Ale tylko architekturę Łodzi studiowałeś, czy jeszcze może innych miast?
          Zgierza, na ten przykład...
          • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:19
            Zgierza też, i Pabianic, i Poznania, i Wrocławia, i Warszawy, i czegoś tam
            jeszcze... i Krakowa. No, ale Łodzi najwięcej z racji zainteresowań.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:20
              Ale mnie ten Zgierz interesuje. Tam takie fajne pałacyki cygańskie można
              spotkać. Czy je również studiowałeś?
              • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:23
                Fajne? Raczej kiczowate ze smiesznymi wiezyczkami i oknami. Cyganie tam nie
                mieszkaja od lat. Teraz tam sa szwalnie.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
                • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:26
                  Ale chociaż może w tych szwalniach Cyganie pracują?
                  • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:27
                    Wątpię. Wyjechali taborami na Kazimierz.

--
                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                    • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:28
                      I na Kazimierzu będą budowali teraz pałacyki?
                      • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:35
                        Wystarczą im wozy taborowe. Będą mieli przynajmniej wyższy standard mieszkania.

--
                        Odpłyń Łodzią z EL-042
                        • mrug Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:41
                          Niż w Łodzi?
                          • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:50
                            Niż na Kazimierzu. Przecież nie piszemy w tym wątku o Łodzi.

--
                            Odpłyń Łodzią z EL-042
                            • Gość: * Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:20
                              Nie bardzo rozumiem co ma Kazimierz do cyganow, no ale "wyksztalcony" el-042 moze wie lepiej...
                              • Gość: * Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:21
                                a i jeszczez jedno - mama nadzieje ze raszta łodzkich absolwentow szkoł wyższym ma nieco wyższy poziom myslenia, bo ten co prezentujesz to nawet do piet nie dorasta gimnazjalistom z Krakowa
                                • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 11:11
                                  Rozmowa poszła w kierunku, jaki narzucił "mrug", czyli w bezsensowną. To nie ja
                                  zaczynałem wywodów na temat domków w Zgierzu. Poza tym nie wywyzszaj sie. Lodz
                                  od dawna nie jest juz miastem robotniczym, a i krakowska inteligencja zostala
                                  wybita. I troche dystansu do siebie.

--
                                  Odpłyń Łodzią z EL-042
                                  • peteen Panie el-042 21.04.06, 11:22
                                    Powiedz nam skąd czerpiesz swą głęboka wiedzę?
                                    Wprost uszy mnie pieką z ciekawości, aby dorwać się do tych źródeł, tej
                                    skarbnicy wiedzy na temat Krakowa
                                    Zależy mi zwłaszcza na opracowaniach dotyczących wybicia inteligecji w naszym
                                    mieście
                                    To jak, Panie el-042, dasz Pan jakąś wskazówkę?
                                    • el-042 Re: Panie el-042 21.04.06, 11:38
                                      > Zależy mi zwłaszcza na opracowaniach dotyczących wybicia inteligecji w naszym
                                      > mieście

Nie chodzi o rzeź inteligencji w Krakowie, tylko ogólnie polskiej inteligencji.
                                      Z resztą patrząc na Rokitę to widać, że potrafi się tylko mądrować. Podobnie z
                                      krakowskimi pomysłami krakowskich profesorow na usprawnienie ruchu w Łodzi,
                                      które zostały wyśmiane podczas ich przedstawienia. Chciano zrobic z Lodzi
                                      kolejny skansen. Lodz to nie Krakow. Kwartaly w centrum sa o wiele wieksze,
                                      niektore dzialki i podworka maja po 300m dlugosci. Nie mozna sobie ot tak
                                      wylaczyć pare ulic z ruchu jak w Krakowie, bo u nas brakuje ulic, zbyt duze
                                      dzialki sa niedostepne komunikacyjnie zwlaszcza w ich srodku. Trzeba bylo
                                      zmodyfikowac szalone wizje.
                                      A dlaczego Lodz jest centrum sztuki nowoczesnej? Slyszalem w radio, ze w
                                      Krakowie artysci narzekaja na brak swobody, bo trudno im sie wylamac z
                                      krakowskich tradycji, ktore je ograniczaja.
                                      Moim zdaniem w Krakowie brakuje nowoczesnej inteligencji. Za duzo wapniakow, za
                                      malo swiezosci.
                                      Z reszta lodzianie maja tez juz dosyc skandalow z krakowskim architektem, ktory
                                      budowal lodzka filharmonie. Ta farsa zwiekszyla tylko niechec do Krakowa.
                                      Wiecej dystansu. Krakow to nie eden. Lodz tez nie, ale ja ja kocham.

--
                                      Odpłyń Łodzią z EL-042
                                      • peteen Re: Panie el-042, czy jednakowoż mogę prosić 21.04.06, 11:46
                                        o odpowiedź na moje pytanie dotyczące Pańskiej wypowiedzi?
                                        Nie bardzo interesują mnie Pańskie wynurzenia na temat JMRokity oraz sztuki
                                        nowoczesnej, liczę na wskazanie źródła z tym "wybiciem inteligencji"...
                                        • el-042 Re: Panie el-042, czy jednakowoż mogę prosić 21.04.06, 11:48
                                          Nie jestem historykiem. Chodzi o wybicie polskiej inteligencji. Domniemam, że
                                          wybito też tą, którą przedwojenny Kraków się szczycił. Śmiem twierdzić, że
                                          Kraków od powojnia nie jest już stolicą polskiej inteligencji.

--
                                          Odpłyń Łodzią z EL-042
                                          • peteen Ma Pan pewne problemy z rozumieniem... 21.04.06, 11:52
                                            języka polskiego, zatem jeszcze raz: napisał Pan , że krakowska inteligencja
                                            została "wybita", a ja Pana proszę TYLKO o wskazanie źródła swej wiedzy...

byc może do Pańskiej wypowiedzi wkradł się błąd, tzw. literówka i chciał Pan
                                            napisać, że krakowska inteligencja jest WYBITNA, w takim razie cofam wszystkie
                                            pytania...
                                            • el-042 Re: Ma Pan pewne problemy z rozumieniem... 21.04.06, 11:58
                                              To proszę sobie założyć inny wątek. Ten dotyczy uznaniowego tytułu Stolicy
                                              Polskich Pubów. Uznam, że dywagacje nie na temt są właśnie oznaką tej wybitnej
                                              inteligencji, która pragnie wyzwolenia z krakowskiego ciezaru tradycji i szuka
                                              swiezosci, mlodej krwi i dialogu na inne tematy.

--
                                              Odpłyń Łodzią z EL-042
                                              • peteen Tak jak przypuszczałem... 21.04.06, 12:04
                                                Waść machasz jęzorem jak cepem...
                                                • el-042 Nie na temat. 21.04.06, 12:07
                                                  Praca nie na temat. Pała!

--
                                                  Odpłyń Łodzią z EL-042
                                                  • peteen Z uznaniem przyjmuję Pańską samoocenę... 21.04.06, 12:10
                                                    Tudzież wyrażam nadzieję, że tacy wybitni łodzianie, jak Pan, nie zostaną
                                                    wybici...
                                                  • el-042 Dulszczyzna 21.04.06, 12:12
                                                    Wygrałeś w powyższej konkurencji.

--
                                                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                                                  • peteen Gdyś Pan nie uciekał z lekcji polskiego 21.04.06, 12:18
                                                    w celu zwiedzania łódzkich pubów, to byś Pan wiedział, że akcja "Moralności
                                                    Pani Dulskiej" rozgrywa się we Lwowie, ale Pan uciekałeś, zatem możesz
                                                    dyskutować li tylko o gatunkach piwa lanego u was z pipy...
    • scyzoryczek Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 20.04.06, 23:40
      1. RMF nie należy do ITI.
      2. TOK FM nie należy do ITI ale do Warszawskiego koncernu Agora.
      3. Dziennikarz który robił materiał - pewnie Darek Zalewski nie pochodzi z
      Krakowa i nie ma żadnego interesu żeby lansować to miasto.
      4. Żal dupę ściska.

S.
      • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 00:06
        > 1. RMF nie należy do ITI.
        Możliwe.
        > 2. TOK FM nie należy do ITI ale do Warszawskiego koncernu Agora.
        Nie napisałem, że TOK FM to ITI. Wiem, że to radio Agory.
        > 3. Dziennikarz który robił materiał - pewnie Darek Zalewski nie pochodzi z
        > Krakowa i nie ma żadnego interesu żeby lansować to miasto.
        Niech się zatem poduczy.
        > 4. Żal dupę ściska.
        Nie smuć się. Przyjedź do Łodzi się rozerwać.
        Pozdro.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • helenka17 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 13:25

> > 1. RMF nie należy do ITI.
          > Możliwe.
          Nie, nie mozliwe. Pewne. Ponadto ITI nie jest krakowskim koncernem. Tu cytat z
          pewnego łódzkiego architekta:'...Niech się zatem poduczy"

> > 2. TOK FM nie należy do ITI ale do Warszawskiego koncernu Agora.
          > Nie napisałem, że TOK FM to ITI. Wiem, że to radio Agory.

I owszem. Napisałeś, ale nie potrafisz się przyznać do błędu:
          "Przypomnę tu, że najbardziej zaangażowany w tworzenie czarnego public
          relations Łodzi jest krakowski koncern ITI (Onet, TVN, RMF FM)."
          Opowiedz nam też koniecznie, co w tym czasie robią te wszystkie łódzkie
          koncerny, telewizje i portale internetowe, które przecież pilnie działają na
          rzecz promocji Miasta Łodzi?

> > 3. Dziennikarz który robił materiał - pewnie Darek Zalewski nie pochodzi
          > z
          > > Krakowa i nie ma żadnego interesu żeby lansować to miasto.
          > Niech się zatem poduczy.

A co konia obchodzi, że się wóz wywrócił? Powiedz to jemu (Panu Zalewskiemu), a
          nie bij piany na tutejszym forum. Jaki to ma związek z tematem?

> > 4. Żal dupę ściska.
          > Nie smuć się. Przyjedź do Łodzi się rozerwać.

Opowiedz nakm z łaski swojej co mozna robić w Łodzi, poza "Cammerimage" i
          studiowaniem w Filmówce. Tak na codzień. Jestem bardzo zainteresowana wyścigami
          dresów po Piotrkowskiej organizowanymi dla sprawdzenia, czy policja dalej się
          ich boi, czy już przestała. Macie tam też podobno hodowlę znakomitych lasek w
          białych botkach, które już wiedzą od wczesnego dzieciństwa, że nie będą
          szwaczkami, i że należy zarabiać na czymś innym...
          > Pozdro.
          Ceść.
      • helenka17 "Jezus Maria ! Scyzoryku" 21.04.06, 13:11
        Adam Mickiewicz - "Pan Tadeusz", "Bitwa"

I tego zdania brakowało mi od początku wesołej pogawędki z naszym krajanem z
        Łodzi-Miasta.
        Bo o ile dobrze pamietam, to z fałszu nie może wyniknąć prawda.
    • Gość: yyy ale po co ta napinka? IP: *.compower.pl 20.04.06, 23:41
      co chcesz udowodnic? ile macie tych pubow w tej Lodzi? bom ciekaw.
      • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:08
        Na samej Piotrkowskiej jest około 200 pubów, klubów, dyskotek, restauracji i
        knajpek. To się nazywa Stolica Pubów i Życia Nocnego!

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • kryzyss Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:10
          Chyba stolyca, a może stolnica?
          • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:16
            > Chyba stolyca, a może stolnica?

Ni wim, jakoż to w waszo małopolsko górolsko gwarze dźwińczy. My w Łodzi
            używamy języka literackiego i dialektu mazowieckego. U nas to brzmi: stolica.

PS. Marna prowokacja.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • melle Re: ale po co ta napinka? 22.04.06, 02:01
              Nasza chamsko-goralsko-malopolsko-konserwatywno-klerykalna gwara jest
              ostentacyjnie specyficzna. To fakt. Z rozpaczliwa desperacja szukamy bowiem
              oryginalnosci w naszym plagiatorskim swiatku. W tym celu chwytamy sie zatem
              brzytw dryfujacych po "bezlodzkiej" Wisle. Do takich ostatecznosci ponizej pasa
              zaliczyc mozna demonstracyjna kontestacje jezyka literackiego (negacja dla samej
              negacji rzecz jasna). Dla przykladu: mowimy "te" zamiast "ta", "pomyj" zamiast
              "pomyi", "zreszta" zmiast "z reszta" (oczywiscie i ta forma sie u nas czasami
              pojawia, jednakze w nieco innym niz literacki kontekscie) wreszcie
              anachronicznie odmieniamy wyraz "radio" przez przypadki. Pozwole sobie pominac
              roznice w zastosowaniu koncowek ze wzgledu na wielosc przykladow.
              Jestesmy swiadomi, iz musimy sie jeszcze wiele nauczyc, stad stosunkowo liczne
              poglowie pelnych pokory studentow (takze naplywowych - wspomne, by nie oskarzono
              mnie o przypisywanie Krakowowi cudzych zaslug), ktorzy podjeli sie mozolnej
              misji odbudowy wybitego stadka intelektualistow..
              ..co i ja w desperacji czynie takoz rzezac w jarzmie rzadzonego przez ocalale
              chlopstwo uniwersytetu.
        • Gość: goesha Re: ale po co ta napinka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:18
          no to rzeczywiscie - 200 na piotrkowskiej, z tego co mi kolezanka Łodzianinka mowila to poza ta ulica to nie ma gdzie isc....
          nie zebym ten tego ale se odpusc
          • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:20
            To kolezanka chyba nie byla z Lodzi. Ze mna bys sie nie nudzila - krakowianko.
            Jak to szlo... Krakowianka jedna miala chlopca z drewna... W Lodzi bedziesz
            miala zywszego.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
          • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:22
            > no to rzeczywiscie - 200 na piotrkowskiej, z tego co mi kolezanka Łodzianinka
            > mowila to poza ta ulica to nie ma gdzie isc....

To takie samo stwierdzenie jak to: w Krakowie jest Wawel, a poza tym to nie ma
            gdzie isc

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • Gość: goesha Re: ale po co ta napinka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:26
              hmm zignoruje Twoje infantylne teksty
              a moja kolezanka JEST z Lodzi i to sa jej slowa a nie kogos przejezdnego
              na dodatek przyjezdza do krakowa sie bawic i lazic po knajpach:)
              dobranoc i odpusc sobie te kompleksy bo dostaniesz hemoroidow albo innych jakichs z tego przejecia
              • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:38
                Ty masz kompleksy. Ja bawie sie tylko w Lodz. Po co mi Krakow? Czy tam w ogole
                mozna sie bawic? Klerykalizm i zwapnienie tego miasta mnie dusi, a chce jeszcze
                pozyc i posmiac sie. Wole zapach krochmalu i barwnikow lodzkich fabryk niz
                formaliny krakowskiego skansenu.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
              • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:39
                > moja kolezanka JEST z Lodzi

Nie przyznawaj się do tego. W Krakowie to pewnie wstyd znać kogoś z Łodzi.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
                • Gość: goesha Re: ale po co ta napinka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:41
                  wiesz, ze do tej pory wcale tak nie myslalam
                  powodujesz jednak, ze chyba zmienie zdanie
                  • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:51
                    Cieszę się, że to jednak nie wstyd. Co innego sugeruje TVN i Marzanna Zielińska.

--
                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                    • Gość: * Re: ale po co ta napinka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:26
                      O obrazie miasta nie swiadcza dziennikarze, a ludzie w nim mieszkajacy. Jedyna osoba, ktora w tej chwili uprawia czarny PR dla sowjego miasta to ty. Zastanow sie nim nastepnym arzem napiszesz jakies brednie.

A co do Wawelu, to wiesz tak jakby powiedziec ze w Lodzi jest jedna FAbryka ktora sobie mozna ogladnac.
                      • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 11:13
                        Chyba nie czytałeś/łaś wcześniejszych postów, bo w ostatnim zdaniu zaczynasz
                        wątek, który już był zakończony. To nie ja napisałem, że Łódź to tylko
                        Piotrkowska. Przedstawialem analogię, że to takie samo stwierdzenie jak Kraków
                        to wyłącznie Wawel. Sprowadzanie 770 tys. miasta do jednej ulicy to zbyt grube
                        uproszczenie.

--
                        Odpłyń Łodzią z EL-042
                        • Gość: * Re: ale po co ta napinka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:20
                          Chyba nie zauważyłeś jak est skonstruowane forum, nawet jakbym do atmtego wątku dała odpowiedź to by sie pod spodem wyświetliło.
                          Co do Wawelu chodizło o to, ze na porównanie Piotrkowskiej na któej pdoobno jest tyle cudownych pubów prównujesz do zabytku, w którym jets głównie muzeum.
            • kryzyss Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:27
              > To takie samo stwierdzenie jak to: w Krakowie jest Wawel, a poza tym to nie ma
              > gdzie isc

Może się wybierzesz na Rynek albo na Kazimierz?
              Ładnie tam, nie będziesz się musiał znieczulać jak u siebie w Łodzi.
              • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:34
                Wawel widziałem. Rynek widziałem. Kazimierz? Hm... Łódź ma więcej śladów
                kultury żydowskiej: największy cmentarz żydowski w Europie (42 hektary),
                wymalowane na ulicach historyczne granice najdłużej działającego w Europie
                getta żydowkiego Litzmannstadt Ghetto, pomnik holocaustu - stacja Radegast
                (Radogoszcz) z której wywożono Żydów (pociąg wjeżdżający do tunelu zakończonego
                piecem krematoryjnym z kominem fabrycznym), pomnik dekalogu, międzynarodowy
                Festiwal Dialogu Czterech Kultur (polskiej, żydowskiej, niemieckiej i
                rosyjskiej). Sam widzisz, że w tej tematyce tak bogatego programu próżno szukać
                w Krakowie. Pewnie dlatego Łódź ma największy odsetek turystów z Izraela w
                Polsce. Poza tym mieszka u nas w Łodzi ostatni żyjący przywódca powstania w
                gettcie warszawskim pan Marek Edelman. Pewnie znalazł u nas lepszy klimat niż w
                Krakowie - stolicy kościołów kat.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
                • kryzyss Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:37
                  Imponujące, zaiste...
                  Ja tylko stwierdziłem, że urokiem miejsc różnych w Grodzie Kraka można się cieszyć na trzeźwo, ładne są.
                  Pozdrawiam
                  • hubar Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 12:29
                    Biedaczek z Ciebie, skoro piękno Łodzi musiałbyś podziwiać po pijaku.
                • mrug Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:40
                  el-042 napisał:

> Wawel widziałem. Rynek widziałem. Kazimierz? Hm... Łódź ma więcej śladów
                  > kultury żydowskiej: największy cmentarz żydowski w Europie (42 hektary),

Kazimierz - największa zachowana dzielnica żydowska w Europie środkowo-wschodniej.

> wymalowane na ulicach historyczne granice najdłużej działającego w Europie
                  > getta żydowkiego Litzmannstadt Ghetto,

Fragment zachowanego autentycznego muru getta na Podgórzu.

pomnik holocaustu - stacja Radegast
                  > (Radogoszcz) z której wywożono Żydów (pociąg wjeżdżający do tunelu
                  zakończonego piecem krematoryjnym z kominem fabrycznym), pomnik dekalogu,

Obóz koncentracyjny Płaszów w środku miasta.

międzynarodowy
                  > Festiwal Dialogu Czterech Kultur (polskiej, żydowskiej, niemieckiej i
                  > rosyjskiej).

Festiwal Kultury Zydowskiej ,śmiem twierdzić, że bardziej znany na świecie...

Sam widzisz, że w tej tematyce tak bogatego programu próżno szukać
                  >
                  > w Krakowie. Pewnie dlatego Łódź ma największy odsetek turystów z Izraela w
                  > Polsce. Poza tym mieszka u nas w Łodzi ostatni żyjący przywódca powstania w
                  > gettcie warszawskim pan Marek Edelman. Pewnie znalazł u nas lepszy klimat niż
                  w Krakowie - stolicy kościołów kat.

A w ogóle, to idiotyczne wyliczanka...

> --
                  > Odpłyń Łodzią z EL-042
                  • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:49
                    > el-042 napisał:
                    >
                    > > Wawel widziałem. Rynek widziałem. Kazimierz? Hm... Łódź ma więcej śladów
                    > > kultury żydowskiej: największy cmentarz żydowski w Europie (42 hektary),
                    >
                    > Kazimierz - największa zachowana dzielnica żydowska w Europie środkowo-
                    wschodni
                    > ej.

Bałuty - była dzielnica biedoty żydowskiej. Większość zabudowy uległa wymianie
                    po wojnie, ale zachował się dawny układ ulic.

>
                    > > wymalowane na ulicach historyczne granice najdłużej działającego w Europi
                    > e
                    > > getta żydowkiego Litzmannstadt Ghetto,
                    >
                    > Fragment zachowanego autentycznego muru getta na Podgórzu.

Całkowicie zachowany cmentarz z domem pogrzebowym i okazałymi grobowcami, w tym
                    największym na świecie grobowcem żydowskim Izraela Poznańskiego, zachowana i
                    wyremontowana stacja kolejowa Radegast, pozostałości pożydowskich kamienic na
                    Bałutach, których nie wymieniono na nową zanudowę.

>
                    > pomnik holocaustu - stacja Radegast
                    > > (Radogoszcz) z której wywożono Żydów (pociąg wjeżdżający do tunelu
                    > zakończonego piecem krematoryjnym z kominem fabrycznym), pomnik dekalogu,
                    >
                    > Obóz koncentracyjny Płaszów w środku miasta.

Więzienie hitlerowskie i obóz pracy: dziś Muzeum Tradycji Niepodległościowych
                    Łódź Radogoszcz. Największy hitlerowski obóz koncentracyjny dla dzieci w
                    dzisiejszym parku Promienistych (pomnik pęknięte serce dziecka).

>
                    > międzynarodowy
                    > > Festiwal Dialogu Czterech Kultur (polskiej, żydowskiej, niemieckiej i
                    > > rosyjskiej).
                    >
                    > Festiwal Kultury Zydowskiej ,śmiem twierdzić, że bardziej znany na świecie...
                    >

Bardzo możliwe, nasz jest stosunkwo młody, ma dopiero kilka lat.

>
                    > Sam widzisz, że w tej tematyce tak bogatego programu próżno szukać
                    > >
                    > > w Krakowie. Pewnie dlatego Łódź ma największy odsetek turystów z Izraela
                    > w
                    > > Polsce. Poza tym mieszka u nas w Łodzi ostatni żyjący przywódca powstania
                    > w
                    > > gettcie warszawskim pan Marek Edelman. Pewnie znalazł u nas lepszy klimat
                    > niż
                    > w Krakowie - stolicy kościołów kat.
                    >
                    > A w ogóle, to idiotyczne wyliczanka...

Zgadzam się, ale poprzez tę wyliczankę może paru krakowian dowie się czegoś o
                    Łodzi. To mój cel: promować to, co dla mnie cenne.

--
                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                    • mrug Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:51
                      Ależ promuj, promuj...Tylko dlaczego tak napastliwie?
                      • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:52
                        Bo w Polsce wygrywa ten, kto głośniej krzyczy. A Łódź słabo się promuje. Trzeba
                        jej pomóc.

--
                        Odpłyń Łodzią z EL-042
                        • mrug Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:54
                          Ale to raczej zrażasz w ten sposób.
                          • el-042 Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:57
                            Nie było to moim celem. Zatem przepraszam i zapraszam do Łodzi - ostatniego
                            nieodkrytego miasta na mapie Polski.

--
                            Odpłyń Łodzią z EL-042
                            • mrug Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 01:03
                              Niewątpliwie kiedyś wpadnę...
                          • kryzyss Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 00:57
                            Otóż to, proszę nie krzyczeć po 22.00
                        • ashek Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 01:01
                          no to promuj,
                          ale nie porównuj jeśli, jak mówisz bawisz się tylko w Łodzi.
                          ale faktycznie Piotrkowską macie fajną.
                          a porównywać nie będę co by Cię nie nakręcać.
                          • el-042 Całuję. Idę spać. 21.04.06, 01:07
                            Pozdrawiam rodaków!

--
                            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • Gość: Mar Re: ale po co ta napinka? IP: *.futuro.kielce.msk.pl 22.04.06, 01:31
              Przez kilka lat mieszkałem w Łodzi teraz mieszkam w Kielcach, ale słowo daję w
              życiu bym nie wrócił to tego brudnego zapyziałego miasta niby metropolii z
              menelami na tej twojej Piotrkowskiej, w łodzi bida aż piszczy, chcecie ściagać
              turystów żeby pokazywać poprzemysłowe miasto w fazie rozkładu???????? A Krakowa
              sie nie czepiać, jak można porównywać "najbrzydsze miasto Europy - to
              powszechna opinia o łodzi przedwojennej a i obecnej" z Krakowem. Pozdrawiam
              • el-042 Re: ale po co ta napinka? 22.04.06, 17:26
                Raz bylem w Kielcach, nic stamtad nie pamietam, dla mnie to czarna dziura. Mam
                natomiast wielu znajomych z Kielc, ktorzy nigdy nie opowiadaja o swoim miescie.
                Natomiast wiele o Kielcach mowia mi moi znajomi z Radomia i tylko same zle
                rzeczy. Slyszalem, ze najbrzydsze miasto Europy to jakies blokowisko w tundrze
                na polnocy Rosji, nie pamietam nazwy. Chyba dawno nie byles w Lodzi, bo przez
                10 lat wyszla z zapyzialosci i zaczyna sie rozwijac. Lodz na pewno nie jest
                najbrzydsza, jest jednym z ladniejszych miast, zwlaszcza, ze nawet po
                wyburzeniach ma najwiecej kamienic w centrum z Polskich miast, no i oczywiscie
                fabryki stylizowane na twierdze, piekne parki z rezydencjami. Palacowa Lodz to
                fakt, tyle ze tych palacow trzeba szukac z dala od Piotrkowskiej. A siedziales
                kiedys na krawedzi stoku zwirowni na Stokach? Jak widze te dziure jak krater po
                meteorycie, to czuje sie jak w raju przestrzeni i przenikliwej ciszy. Magiczna
                Lodz - mniam, mniam... Albo drewniane kapliczki i zrodelka w lodzkich
                Lagiewnikach - mniam, mniam... Albo Rudzka Gora - dach Lodzi z piekna panorama
                miasta - mniam, mniam... Jechales kiedys tam po letnim torze saneczkowym? -
                mniam, mniam... A moze stales kiedys w pustej kilkuhektarowej hali pofabrycznej
                i slyszales uszami duszy szczek maszyn i krosien? - mniam, mniam... A moze
                lezales kiedys pod starym debem w parku Klepacza posrod jaskrawego blekitnego
                dywanu cebulic syberyjskich? - mniam, mniam... A moze stales na mostku w parku
                Widzewskim na widzewskiej gorce i podgladales z niego mieszkancow najwyzszych
                pieter okolicznych blokow? - mniam, mniam...

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
          • hubar Re: ale po co ta napinka? 21.04.06, 12:28
            No to bardzo rozgarnięta koleżanka, skoro tak uważa.
    • peteen Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 09:51
      el-042 napisał:

> Dla mnie to skandal, że to miasto skansen - Kraków - uzurpuje sobie tytuł, na
      > które nie zasłużyło i który bez wątpienia należy od dawien dawna do Łodzi.
      tak, to niewątpliwy skandal, że jakis tam Kraków przez dziesiatki lat dorobił
      się setek pubów, ale nie bój się, zajmiemy się tym...

> Mam nadzieję, że planowana na jesień ogólnopolska promocja Łodzi będzie na
      > tyle silna, że wybije krakowiakom z głowy ich plagiat i kolejne działanie na
      > rzecz niszczenia wizerunku Łodzi.
      Krakowianie są słynnymi plagaiatorami, splagiatowali juz Wawel, UJ, Damę z
      łasiczką, a ostatnio nawet Sławomira Mrożka...

> Przypomnę tu, że najbardziej zaangażowany w tworzenie czarnego public
      > relations Łodzi jest krakowski koncern ITI (Onet, TVN, RMF FM).
      precz z krakowskim ajtiajem, właścicielem erefenu! oraz czarnymi! piarowcami ,
      rzecz jasna...
      Łódź jest
      > świetnym miastem. Kraków jest kompletnie inny i niech buduje sobie swój
      > wizerunek z dala od mojego miasta, który jest dla niego niewątpliwie
      > konkurencją, ale to nie tłumaczy ciosów poniżej pasa. To tylko wzbudza we
      > mnie niechęć do Krakowa.
      tak jest, planujemy odsunięcie Krakowa od Łodzi o dalsze 76 km i to tylko w II
      kwartale bieżącego roku...

> Krakowianie znajdźcie sobie inny cel ataku i nie ściągajcie nie swoich
      > pomysłów!
      > -Ł-Ó-D-Ź- PRAWDZIWA POLSKA STOLICA PUBÓW
      zmieniamy zatem cel ataku i nastawiamy sie od dziś na Koluszki...

Kraków - prawdziwa stolica ludzi myślących...

> --
      > Odpłyń Łodzią z EL-042
    • Gość: yyy a ja z innej beczki. IP: *.compower.pl 21.04.06, 10:04
      jak tam sprawy waszego pogotowia? bo stracilem watek.
      • peteen panie kolego... 21.04.06, 10:06
        jak tak można
        z półobrotu
        bez uprzedzenia
        bez litości
        leżącego...
        • skks Re: panie kolego... 21.04.06, 10:07
          chuck noris?
      • el-042 Re: a ja z innej beczki. 21.04.06, 11:16
        Pogotowie? Śmiem twierdzić, że teraz jest najbezpieczniejsze w Polsce, bo
        ciągle na oku, czego nie moge być pewien w stosunku do innych miast. Z resztą
        temat dotyczył załogi dwóch karetek z jednej stacji pogotowia, a jednych i
        drugich jest w Lodzi wiecej. Dla mnie wiekszym zagrozeniem jest krakowski
        klerykalizm.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • Gość: * Re: a ja z innej beczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:14
          Skoro dotyczył załóg z jednej stacji, to skąd wiesz że reszta na oku?
      • yavorius Re: a ja z innej beczki. 21.04.06, 12:53
        A jak tam Wasi kibice? Już się powyrzynali? Może będzie trochę bezpieczniej na
        mieście...
        • hubar Re: a ja z innej beczki. 21.04.06, 13:01
          Zapomniałeś dodać że się świetnie dogadują i godzą. A pamiętasz jak płakali po
          JPII? Szkoda że nazajutrz rzucali zniczami...
          • yavorius No wiem 21.04.06, 13:08
            Dlatego o to pytam ;D

Z miłości do Papieża jeden drugiemu wsadza nóż w bebechy...
            • hubar Re: No wiem 21.04.06, 13:19
              Takie miłosierdzie, wiesz.
        • Gość: Kajo Re: a ja z innej beczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 16:03
          Studiuję w Krakowie, chociaż jestem z Łodzi. Temat, który poruszyłeś - to nie
          jest z Twojej storny najlepszy pomysł. Takiej dziczy kibiców jak w Krakowie, w
          Łodzi nie ma...
          • peteen niezwykle merytoryczn wypowiedź... 23.04.06, 16:05
            i o pubach, i o stolicy...
            ;c)

ps. czemu wybrałeś dzicz i prowincję na swoje studia?
    • Gość: * Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:17
      po 1 Wcale się nie dziwię, ze do łodzi nie zjezdzają się turysci, bo jedyna reprezentacyjna ulica miasta, jaka jest Piotrkowska jets pelna dresow
      po 2. ITI to Warszawa
      po 3. RMF nie nazlezy do ITI, tylko RAdio Zet.
      po 4. Nie bardzo wiem w czym Krakow mialby byc konkurencja dla Lodzi, ktora nie dorasta mu do pięt.
      po 5. Ciekawe jakiez to pomysly ma Lodz, ktore niby Krakow sciagnal?
      • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 11:28
        > po 1 Wcale się nie dziwię, ze do łodzi nie zjezdzają się turysci, bo jedyna
        > repzentacyjna ulica miasta, jaka jest Piotrkowska jets pelna dresow

Pełna to przesadzone. Dresy raczej spotkasz na Bałutach niż Piotrkowskiej. Co
        innego z Krakowem Nową Hutą. Dlaczego wy krakowianie wyrzekacie się swojej
        dzielnicy i mówicie, że wszystko co złe pochodzi z Nowej Huty, zapominając, że
        to też Kraków? Rozumiem, że najlepszym wyjściem dla was jest zamiatanie
        problemu pod dywan i udawanie, że was nie dotyczy. Natomiast oprocz
        Piotrkowskiej rownie reprezentacyjna (jeśli nie bardziej) jest ulica Gdańska
        (moja ulubiona) i wiele innych.

> po 2. ITI to Warszawa

Onet jest Krakowski. TVN zaczynał w Krakowie. Coś w tym jest. Z resztą Wawa też
        ma pretensje, że Łódź im odbiera miejsca pracy za niższe stawki.

> po 3. RMF nie nazlezy do ITI, tylko RAdio Zet.

Dla mnie to jeden pies. Z resztą już o tym była mowa i przyznałem się do błedu.

> po 4. Nie bardzo wiem w czym Krakow mialby byc konkurencja dla Lodzi, ktora
        > nie dorasta mu do pięt.

To ty tak myslisz. I nie wylewaj krakowskich pomyi na Łódź. Napisz lepiej w
        czym Kraków jest taki świetny, bo samo położenie już ma marginalne na mapie
        Polski. Rozwiń temat w czym Łódź nie dorasta Krakowowi do pięt? Może czegoś się
        dowiem, o czym nie wiem. Mam rodzinę w Bieńczycach. Śmiem twierdzić, że warunki
        życia i stan krakowskich blokowisk jest daleko gorszy od łódzkich.

> po 5. Ciekawe jakiez to pomysly ma Lodz, ktore niby Krakow sciagnal?

A jak myslisz, skad ten watek? Chodzilo o tytul Stolicy Polskich Pubow, a
        dyskusja spelzla na krakowskie i lodzkie kompleksy.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • peteen Panie el-042, na razie zdobyliście... 21.04.06, 11:32
          dzięki Pańskiej wydatnej pomocy, tytuł Stolicy Polskich Gburów...
          • el-042 Re: Panie el-042, na razie zdobyliście... 21.04.06, 11:42
            > dzięki Pańskiej wydatnej pomocy, tytuł Stolicy Polskich Gburów...

Gbur to dla mnie ktoś ponury, nie uważam się za takiego i nic takiego tu nie
            prezentowałem. Jestem raczej nastawiony optymistycznie widzac, jak mi sie Lodz
            rozwija. Wiecej dystansu do siebie i do innych. Mniej wylewania szamba, wiecej
            konstruktywnego dialogu. Tego zycze Byłej Stolicy. No i więcej oryginalnych
            pomyslow na siebie, a nie czerpanie z istniejacych.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
      • protz Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 12:09
        > po 1 Wcale się nie dziwię, ze do łodzi nie zjezdzają się turysci

wedlug wczorajszego dziennika Łódz jest na trzecim miejscu wraz z Poznaniem pod
        wzgledem zagranicznych gosci w ubiegłym roku. Wiec nie jest tragicznie,
        spodziwewalem sie gorszego wyniku.

Co do ilosci dresow, chyba wszedzie jest podobnie.
      • hubar Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 12:35
        ad1 A to ci ciekawe!!
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3295782.html
        ad2 Ale ma dużo wspólnego z Krakowem
        ad3 Zgadza się, el42 się coś pomerdało
        ad4 A co, Kraków stanął na głowie, że tak piszesz?
        ad5 Chyba chodzi o to pubowe miejsce.
    • istna Śliczny wątuś:) 21.04.06, 11:19
      Najlepiej się przysłużysz Łodzi jeśli nie będziesz się przyznawał żeś Łodzianin:>
      • peteen jaki założyciel, taki wątuś... 21.04.06, 11:25
        kiedys władze tego niezwykłego miasta chciały zastrzec używanie jego nazwy,
        redaktorzy jednej z rozgłośni juz zaczęli ćwiczyć wymowę (związaną ze zmianą
        nazwy): radio uć...
        ciekawe czy miał coś wspólnego z tą sprawą Pan el-042
        • el-042 Re: jaki założyciel, taki wątuś... 21.04.06, 11:45
          Widzę konstruktywny dialog z Twojej strony. Odpowiem podobnym. Oglądałeś "Pulp
          Fiction" Tarantino? Był tam pokrak. Ciekawe, czy był z poKrakowa?

--
          Odpłyń Łodzią z EL-042
          • peteen Re: jaki założyciel, taki wątuś... 21.04.06, 11:49
            a jaki wątuś, taki i humorek, zdecydowanie zbyt górnolotny, jak na nasze
            miasto...
            Pokrak, Panie el-042, to ktoś kto nastąpił po Kraku - ta lekcja była jeszcze
            bezpłatna, bo pokazowa, ale dalej już tylko las...
            • el-042 Re: jaki założyciel, taki wątuś... 21.04.06, 11:55
              Skończ waść, wstydu oszczędź. Niestety jestem podatny na wasze denne prowokacje.
              Na szczęście jestem tu, w Łodzi. Thank God!

--
              Odpłyń Łodzią z EL-042
              • peteen no to... 21.04.06, 11:56
                odźże, z Panem Bogiem, bajoku...
                • el-042 Re: no to... 21.04.06, 12:01
                  Odpływam Łodzią...

--
                  Odpłyń Łodzią z EL-042
                  • peteen sądząc po Pańskim poziomie... 21.04.06, 12:04
                    podwodną...
                    • el-042 The Glory of ŁÓDŹ 21.04.06, 12:07
                      Proszę spojrzeć na własny, a potem wytykać cudzy.
                      Odlot w Łodzi. That's it!

--
                      Odpłyń Łodzią z EL-042
                    • protz Re: sądząc po Pańskim poziomie... 21.04.06, 12:10
                      peteen napisał:

> podwodną...

Za to chwalenie aluzji do afery z pogotowia to dopiero poziom!
                      • peteen aaa, posiłki nadeszły... 21.04.06, 12:19
                        cóż, zganiłem wystąpienie, dość niefortunne, mojego kolegi, zaś Pański wlazł w
                        gumiakach do salonu i opatycza gospodarza, że fornal w sąsiedniej wsi coś komus
                        powiedział...
                        • protz Re: aaa, posiłki nadeszły... 21.04.06, 12:22
                          peteen napisał:

> cóż, zganiłem wystąpienie, dość niefortunne, mojego kolegi

Otoz to, dosyc niefortunnie.

I nie posiłki: nie mam za bardzo ochoty na kolejny bezsensowny wątek z serii
                          'pojedynek miast', szczególnie ze Kraków jest pieknym i fajnym miastem. Nie
                          wolnym oczywiscie od problemow.
      • el-042 Re: Śliczny wątuś:) 21.04.06, 11:44
        Łodzianin tak jak nazwy innych mieszkańców miast pisze się małą literą. Bedę
        się przyznawał i jestem z tego dumny.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • istna Re: Śliczny wątuś:) 21.04.06, 12:10
          Widzę widzę, pytanie czy Łódź jest dumna z ciebie...
          • profes79 Re: Śliczny wątuś:) 21.04.06, 12:15
            A wydawało mi się, że dyskusja poniżej pewnego poziomu schodzić nie powinna.
            Jakie miasto, tacy dyskutanci..., cóż...Kraków schodzi na psy :)
            • peteen czy to bardzo łódzkie powiedzenie: 21.04.06, 12:20
              kupą raźniej?
              sądząc po waszym rajdziku na nasze forum - tak...
              • el-042 Rajdzik na nasze forum... 21.04.06, 12:23
                Nasze? Łódź jest polska. Kraków jest polski. Jako Polak mogę tam sobie do was
                pojechać kiedy chcę i uważać miasto za swoje.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
                • istna Re: Rajdzik na nasze forum... 21.04.06, 12:31
                  Zapraszamy. Fotę sobie pod krzywą wieżą strzelisz, piwa się napijesz w naszym
                  jedynym pubie.. Będzie miło:)
                  • el-042 Ale potem rewizyta w Łodzi... 21.04.06, 12:38
                    --
                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                  • helenka17 Istna - weź Ty się zastanów 21.04.06, 14:27
                    czy my do tego czasu znajdziemy jeden choćby PUB? Na miarę łódzkiego?
                    Dresowe chopaki na żelu,
                    Blądynki śtucne w botkach - białych oczywiście
                    kradzione kabryolety ze niebieskim śfijatłem popod spodem...dojechane pod same
                    dźwi oczywiście.
                    Sam tytuł wątku mnie rozweselił, bo POLSKI PUB (od polskiego słowa PUBLIC)to
                    taka sucha woda, czy cuś podobnego.

Natomiast nieodmiennie mi imponuje ucka urbanistyka, jak z westernu: główna
                    ulica przez całe miasto - jedna - i kamienice frontowe, a za nimi ukośnie
                    sytuowane parcele. Niekiedy bardzo długie, o czym nb. nasz niezrównany Odzianin
                    pisał.
                    • el-042 Krakowska dziewko... 21.04.06, 14:48
                      > czy my do tego czasu znajdziemy jeden choćby PUB? Na miarę łódzkiego?
                      > Dresowe chopaki na żelu,
                      > Blądynki śtucne w botkach - białych oczywiście
                      > kradzione kabryolety ze niebieskim śfijatłem popod spodem...dojechane pod same
                      > dźwi oczywiście.

Dresów w pubach osobiście nigdy nie widziałem i plastikowych blondyn także. Te
                      sfery bawią się w klubikach z dala od Piotrkowskiej, np. w Cube na Kilińskiego,
                      który był szewcem, albo w jakiś osiedlowych pijalkach. Kabrioletów też nie
                      widziałem. Skąd ty czerpiesz wzorce? Chyba z Krakowa Nowej Huty i Plant, albo z
                      Prądnika Czerwonego.

A Istna jest od ciebie mądrzejsza i ładniejsza.

--
                      Odpłyń Łodzią z EL-042
                      • peteen protestuję... 21.04.06, 14:50
                        nie widziałeś, się nie odzywaj
                        i szacunku trochę dla kobiety...
                        • el-042 Re: protestuję... 21.04.06, 15:20
                          > nie widziałeś, się nie odzywaj
                          Prawda, nie widziałem dresów w pubach...

> i szacunku trochę dla kobiety...
                          Przez szacunek powiedziałem, że jest ładniejsza.

--
                          Odpłyń Łodzią z EL-042
                          • istna Re: protestuję... 21.04.06, 15:23
                            No masz ci los, ale mi się trafił adorator...
                          • el-042 Re: protestuję... 21.04.06, 15:26
                            :) Aj low ju
                            Ciekawe jak by wyglądało łódzko-krakowskie potomstwo?

--
                            Odpłyń Łodzią z EL-042
                            • Gość: * Re: protestuję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:30
                              Ładne po mamusi Krakowiance, głupie po ojcu Łodzianinie!
                              • el-042 Re: protestuję... 22.04.06, 00:45
                                Krakowianom dopiekania nigdy dość. A ja myślę, że dzieciątko byłoby ładne po
                                ojcu łodzianinie, bo u nas tradycyjnie rozrywkowo na ulicach i rewia mody ze
                                wzgledu na łódzkie tekstylia. Po krakowiance matce mądre, bo u was tradycyjnie
                                liczy sie po katolicku to, czego nie widac, czyli wnetrze i spuscizna po
                                krakowskich inteligentach. Piękna Łódź + Mądry Kraków = Hilton Paris

--
                                Odpłyń Łodzią z EL-042

• helenka17 Do mnie się pisze "proszę Pani" młodzieńcze 21.04.06, 15:50
                        A że Istna mogłaby zmienić niejednemu (samym tylko wejściem!)poglądy na trwałość
                        małżeństwa - to już całkiem inna historia (c:
                • helenka17 Tupnij nogą i pokaż język - plizzz 21.04.06, 14:11
                  Naturalnie i oczywiście: Kraków jest Krakowem wszystkich Polaków. Przecież do
                  Łodzi także przyjeżdża mnogo odwiedzających z całej Polski i nawet ze zagranicy,
                  Malkovich na przykład. Sama widziałam w Telewizorze.
                  Mało tego: z faktu, że do nas, do Krakowa, przyjeżdżacie wynika kupa kasy i
                  część powodzenia gospodarczego. Perosimy częściej.Cej ronczki.

Niestety wiąże się to z koniecznością podniesienia poziomu, przynajmniej do
                  poziomu rozumienia dowcipów prostych - oraz ZŁOŻONYCH.
                  Czy Łodź jest polska? Na szczęście, choć mamy tu w Krakowie i takie okazy
                  (hodujemy je pieczołowicie), które będą utrzymywać, że wszystko to żydy (tak,
                  tak, z małej litery niestety), a reszta to "...som masony i że zafsze cza mieć
                  racje, a jak nie racje, to pszynajmiej wrzask..."
                  • mrug Mała errata... 21.04.06, 14:17
                    Ci pieczołowicie hodowani mówią raczej, że wszystko to rzydy...również z małej
                    litery...
              • hubar Re: czy to bardzo łódzkie powiedzenie: 21.04.06, 12:39
                Ograniczasz się do ogólnego forum? Zapraszam na podFora tematyczne chcąc
                poczytać coś interesującego.
          • el-042 Re: Śliczny wątuś:) 21.04.06, 12:19
            Łódź kocha wszystkie swoje dzieci bez względu na to, jakie są. Ja jestem dumny
            z mojej matki wŁodzi, ona ze mnie też. Okażcie nam swoje katolicko-krakowskie
            miłosierdzie, a nie wylewajcie na nas szamba. I przyjedźcie na piwko do matki
            Łodzi. Niestety Łódź to ona, jej patronką jest św. Faustyna - kolejna kobieta,
            na 100 mężczyzn w Łodzi przypada 117 kobiet (największy współczynnik
            feminizacji w Polsce). Dopóki Łódź jest taka kobieca, to stoi na przegranej
            pozycji w patriarchalnej Polsce. Wszyscy faceci walą ją po głowie, nawet
            krakowscy ojcowie narodu.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • hubar Re: Śliczny wątuś:) 21.04.06, 13:39
              No to tu można powiedzieć, że miłość jest ślepa.
    • brite dżizas ejcz krajst. 21.04.06, 12:41

• brite Re: dżizas ejcz krajst. 21.04.06, 12:45
        Chciałem coś napisać, ale na szczęście post wysłał się przedwcześnie.

Pozdrawiam Krakowian z Krakowa i Łodzian z Łodzi.
        • brite Re: dżizas ejcz krajst. 21.04.06, 12:46
          (nazwy mieszkańców miast wielką literą celowo, dla szacunku)
    • Gość: yyy dziwna ta wasza promocja miasta IP: *.compower.pl 21.04.06, 12:52
      ja wejde zaraz na forum Ciechocinek, i bede zachecal lepszymi teznicami i
      zdrojem krakowskim. na 100% ich zachece. przy okazji podetre sobie dupe kilkoma
      lokalnymi forumowiczami.

zreszta zle trafiles, nie przyjade na piwo do Lodzi. wszysko oddaje na tace w
      pobliskim kosciele. gratuluje szerokich horyzontow ;/

Promocja Lodzi inaczej.
      • hubar Re: dziwna ta wasza promocja miasta 21.04.06, 12:54
        Ale nie oceniaj wszystkich po jednym forumowiczu, który nota bene rzadko się na
        FŁ wypowiada.
        • Gość: yyy Re: dziwna ta wasza promocja miasta IP: *.compower.pl 21.04.06, 12:58
          chciales powiedziec:
          nie oceniaj PIS-u po Kaminskim, Kurskim i Bielanie?;]

dobrze, nie bede;D
          • hubar Re: dziwna ta wasza promocja miasta 21.04.06, 13:00
            Genialne porównanie!
            Zwłaszcza że el42 jest tak strasznie częstym uczestnikiem rozmów na FŁ.
        • istna Re: dziwna ta wasza promocja miasta 21.04.06, 12:58
          Nie martw się, każde miasto ma swoich el-ileśtamów:)
        • Gość: seven Re: dziwna ta wasza promocja miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 00:06
          hubar napisał:

> Ale nie oceniaj wszystkich po jednym forumowiczu, który nota bene rzadko się na
          > FŁ wypowiada.

ale ciebie i yavoriusa ocenie np bo bzdurnej wymianie postow w tym watku, pewnie wam sie wydawalo
          ze blyskacie dowcipem, a tu, moze was zaskocze, doszlusowaliscie poziomem do autora pierwszego
          postu.
    • avatary gromki głos za utrąceniem Ci tego zauzurpowanego 21.04.06, 12:54
      prefixu. Może trzy jedynki będą stosowniejsze, ale do wykręcenia. Biegnij
      żuczku na słoneczko do tego największego europejskiego lasu w granicach
      miasta,fotosyntetyzuj raczej po srogiej zimie, miast zapodawac tak żenujący
      wątek w tak żenujący sposób przywdziewajac minę jedynego obrońcy czci i
      godnosci miasta na Ły....do tego bowiem mandatu nie posiadasz.

"w ten to sposób bronisz pokoju do ostatniego naboju..."

A tak na marginesie przypomnę przytocze jeszcze
      co pedział kedyś anonimowy łódzki poeta :

"nie będę tym razem plemiennym patriotą - nie solidaryzuję się z tym
      idiotą...choćby nawet i był mym sąsiadem, nie po drodze mi z jego stadem..."
      • peteen w ten oto sposób błahy, zdawałoby się, wątek... 21.04.06, 12:58
        przekroczył 100 postów...

a wiesz, że mój ulubiony poeta, obok Broniewskiego, to łodzianin?
        ciekawe, czy się domyślisz kto to taki...
        :c)
        • Gość: yyy Re: w ten oto sposób błahy, zdawałoby się, wątek. IP: *.compower.pl 21.04.06, 13:00
          a ktory to poeta powiedzial, ze: "miliony much nie moga sie mylic?"

kloaczny watek (sam sobie teraz pojechalem)
        • Gość: ktoś Re: w ten oto sposób błahy, zdawałoby się, wątek. IP: *.net.autocom.pl 21.04.06, 13:03
          Tuwim?
      • el-042 Powrót do wątku 21.04.06, 13:04
        Acha. Czytając między wierszami wyczytałem, że wg ciebie Łódź nie jest Polską
        Stolicą Pubów. Kto ma inne zdanie?

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • peteen Jest! Jest Wszechświatową Stolicą Pubów!!! 21.04.06, 13:08
          ale, proszę Pana, proszę dać już spokój...
          • el-042 Łódź Jest Wszechświatową Stolicą Pubów!!! 21.04.06, 13:10
            ;) Karmisz moje zmysły i umysł...

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
          • yavorius Wszechświatową? 21.04.06, 13:11
            Eeee, co najmniej kilkunastowymiarową!
        • jazzinator ReJa mam inne zdanie!stolicą pubów jest Kraków 21.04.06, 13:08
          Dane liczbowe posiada Wydział Administracji UMK do którego odsyłam
          zainteresowanych,by nie wprowadzać w błąd szokującymi liczbami.
          • Gość: yyy mnie zaszokuj, bom ciekawy IP: *.compower.pl 21.04.06, 13:13
            pewnego roku na pewnym kilometrze kwadratowym bylo 500? moge sie mylic.
        • hubar Re: Powrót do wątku 21.04.06, 13:09
          Kończ Waść, wstydu oszczędź!
          • el-042 Re: Powrót do wątku 21.04.06, 13:10
            To już było...

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • Gość: yyy odpowiem Ci dosadniej IP: *.compower.pl 21.04.06, 13:14
              glupis i troche z tego powodu zaslepiony.
              • el-042 Re: odpowiem Ci dosadniej 21.04.06, 13:16
                Jestem głupi jako łodzianin czy jako człowiek? No, no, no...?

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
            • hubar Re: Powrót do wątku 21.04.06, 13:16
              Zlituj się chłopie!
              Chciałes może dobrze, ale Ci delikatnie mówiąc nie wyszło. Metodą atakowania nic
              nie zdziałamy w pozytywnym - prawdziwym kreowaniu naszego miasta.
              To że Łodzi media nie lu ią, wiem od dawna, choć największy szkodnik Marzanna
              Zielińska Fakty Uć, szczęsliwie ostatnio słabiej nadaje. A TVN jakoś nie lubi
              pokazywać pozytywnych sygnałów z Ziemi Obiecanej, a że ostatnio więcej jest
              takich mozliwości to i rzadziej gościmy na antenie ogólnopolskiej.
              • el-042 Re: Powrót do wątku 21.04.06, 13:19
                Musimy zalozyc wlasna telwizje - lodzka ludzka.

--
                Odpłyń Łodzią z EL-042
    • zamek Łódź przeprasza za El-042 21.04.06, 13:21
      i pozdrawia Kraków :) a w szczególności Przemkową, Dorotę_snooker, Pinkpanther,
      Barrina, Peteena i Trudnego.
      PS. My mamy fajne puby (także i poza Piotrkowską), a Wy macie Café Szafé :)))
      • el-042 Łódź przeprasza za Łódź 21.04.06, 13:23
        To brzmi tak zamo.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
      • peteen nie, nie o to chodzi... 21.04.06, 13:26
        jeno o to: po co zakładać takie wątki?
        bo teraz zaczniemy się prześcigać w uprzejmościach (ach, jak dobrze karmia w
        waszej anatewce, jakaż genialna jest łodź kaliska), a prawdziwa przyjaźń
        rozkwitnie po awansie widzewa i łks-u do ekstraklasy...

a i tak warszawka ma radochę, że się "prowincja" wadzi...
        ;c)

odwzajemniam pozdrowienia
        • zamek Re: nie, nie o to chodzi... 21.04.06, 13:36
          peteen napisał:
          > jeno o to: po co zakładać takie wątki?
          Wiesz, ja też nie wiem...
        • hubar Re: nie, nie o to chodzi... 21.04.06, 13:38
          peteen napisał:
          > a prawdziwa przyjaźń
          > rozkwitnie po awansie widzewa i łks-u do ekstraklasy...
          ==
          No tu już kolega przesadził!! ;-)

> a i tak warszawka ma radochę, że się "prowincja" wadzi..
          ==
          O! Własnie! Najlepiej aby się pogodzić, to mieć wspólnego wroga*

*a w tej materii to jestem szowinistą ;-)
          • peteen mam powody... 21.04.06, 13:41
            żeby lubić oba łódzkie kluby (dostałbym u was za to po gębie dokładnie tak
            samo, jak za podobne stwierdzenie o obu głównych klubach krakowskich)...

jako młodzian kochałem widzew miłoscią zabójczą, co do łksu, to zawsze kibicuje
            się słabszemu (czyt. uboższemu), zwłaszcza z TAKIMI nazwiskami...

ps. teraz czekam na ripostę kogoś z warszawiaków ;c)
            • hubar Re: mam powody... 21.04.06, 13:49
              peteen napisał:
              > żeby lubić oba łódzkie kluby (dostałbym u was za to po gębie dokładnie tak
              > samo, jak za podobne stwierdzenie o obu głównych klubach krakowskich)...
              ==
              Trudno mi to zrozumieć. Jestem mobnogamiczny.

>jako młodzian kochałem widzew miłoscią zabójczą,
              ==A to bardzo miłe. Ale dla kogo ta miłość była zabójcza?

>co do łksu, to zawsze kibicuje
              > się słabszemu (czyt. uboższemu), zwłaszcza z TAKIMI nazwiskami...
              ==
              hehehhehe już czekam na nalot ełkaesiaków

> ps. teraz czekam na ripostę kogoś z warszawiaków ;c)
              ==
              Noja też. Będzie ciekawiej!
      • szprota że zadeprekuję i się wtrącę 21.04.06, 14:11
        zamek napisał:
        a Wy macie Café Szafé :)))
        i genialną herbatę bławatkową :)
    • el-042 Łódź czy Kraków - Stolicą Polskich Pubów? 21.04.06, 13:40
      Całość zaczęła się tak - otóż 20 kwietnia (czwartek) w serwisie informacyjnym o
      23:00 w radio TOK FM usłyszałem materiał o krzywej wieży ratuszowej na rynku
      krakowskim. Oto dosłowny cytat z tego reportażu:

"...dyrektor muzeum historycznego w Krakowie zapewnia, że konstrukcja jest
      stabilna i chyba dlatego mało kto dostrzega, że jest krzywa. Tak, więc wieża co
      prawda pionu nie trzyma, ale w polskiej stolicy pubów trudno, żeby było
      inaczej. Z Krakowa Darek Zalewski - radio TOK FM."

Chodzi o to, czy to prawda, czy fałsz? Proszę o komentarze.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • zamek taaa, i kto ma dłuższego i bardziej czerwonego... 21.04.06, 13:45
        ...tramwaja :/
        A może przestałbyś się już wygłupiać?
        • el-042 Re: taaa, i kto ma dłuższego i bardziej czerwoneg 21.04.06, 13:47
          Odbierasz mi sens życia... Jeśli nie będzie Łodzi, nie będzie mnie. Jestem
          fanatykiem Łodzi. Łódź! Łódź! Łódź!

--
          Odpłyń Łodzią z EL-042
        • brite Poza tym 21.04.06, 13:48
          nasze smoki są lepsze!
          Ciepło się zrobiło, dużo wyległo na ulice.
          • hubar Re: Poza tym 21.04.06, 13:50
            I co najważniejsze, wygrywają na polu wroga!
            • peteen zwłaszcza... 21.04.06, 13:51
              że od paru chwil walczą juz tylko same z sobą...
              ;c)
            • zamek Re: Poza tym 21.04.06, 13:52
              hubar napisał:

> na polu
              Hubar już Krakusem est...
              • hubar Re: Poza tym 21.04.06, 13:59
                I jaką tu ripostę walnąć?
                Ja nieŁódzki? Kto by w to uwierzył?
          • el-042 Re: Poza tym 21.04.06, 13:52
            Właśnie. To Łódź wygrała w zeszłym roku paradę smoków w Krakowie ;D Jednak coś
            znaczymy w tym mieście.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • hubar Re: Poza tym 21.04.06, 14:02
              Nie Łódź ani łódka, w której smoczyca płynęła po zwycięztwo.
    • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 21.04.06, 13:51
      Właśnie. To Łódź wygrała w zeszłym roku paradę smoków w Krakowie ;D Jednak coś
      znaczymy w tym mieście.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • helenka17 Dlaczego 21.04.06, 16:06
        w Googlach na miejscu Łodzi jest nieostra zupa zielona?
        macie tam coś tajnego, że nie można wyostrzyć?
    • mrug No, to skoro już doszliśmy do jako takiego... 21.04.06, 14:08
      ...konsensusu, to możemy się udać na zasłużone piwo. Łódź stawia...;)
      • brite Re: No, to skoro już doszliśmy do jako takiego... 21.04.06, 14:12
        ok, czekam na Was dziś w Bibliotece. :-)
        • mrug Re: No, to skoro już doszliśmy do jako takiego... 21.04.06, 14:18
          To fajnie, ale do Jagiellonki mogą Cię nie wpuścić z browarem...;)
    • el-042 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 22.04.06, 00:56
      A teraz niemiecka piosenka o Łodzi. W Niemczech nas kochają ;)

VICKY LEANDROS "THEO, WIR FAHR'N NACH LODZ"

Theo, wir fahr'n nach Lodz! Teo, jedziemy do Łodzi!
      Steh auf, Du faulst als Murmeltier, Wstań, lenisz się jak świstak,
      Bevor ich die Geduld verlier'. Zanim stracę cierpliwość.

Ich habe diese Landluft satt, Nasycona wiejskim powietrzem
      Will endlich wieder in die Stadt. Chcę wreszcie do miasta.

Gott verlaß'nes Dorf, Bóg opuścił wioskę,
      nur Heu und Torf. tylko siano i torf.
      Stets der gleiche Trott, Zawsze ten sam trucht,
      nur Hü und Hott. tylko wiśta wio!
      Im Stall die Kuh macht muh, W stajni krowa robi muu,
      Die Hähne krähen dazu. Koguty pieją do tego.
      Das hält keiner aus, Tego nie zniesie nikt,
      ich will hier raus. chcę stąd daleko.

Da fasten wir das Glück beim Schopf Wtedy wykorzystamy okazję na szczęście
      Und hauen alles auf den Kopf. I zdzielimy wszystkim przez łby.

Diese verdammte Nest, To przeklęte gniazdo
      gibt mir den Rest. daje mi resztki.
      Ich fühl mich zu jung Czuję się za młoda
      für Mist und Dunk. do obornika i ciemnoty.
      Ich brauch' Musik und Tanz Potrzebuję muzyki i tańca,
      und etwas Eleganz. i trochę elegancji.
      Gib Dir einen Stoß Daj sobie kopa,
      und dann geht's los. a wtedy już poleci swobodnie.

Dann feiern wir ein großes Fest, Wtedy uczcimy wielkie święto,
      Das uns die Welt vergessen läßt. Świat pozwoli nam zapomnieć.

Dann kann ich leben, dann bin ich frei Potem mogę żyć, potem będę wolna
      Und doch die Liebe ist mit dabei. A i miłość będzie obok z nami.

Komm' mit, die Pferde warten schon, Chodź ze mną, konie już czekają,
      Steig' ein und sei mein Postillion. Wsiadaj i bądź moim woźnicą.

To wzruszające, że niemieccy wieśniacy tęsknią do polskiego miasta. Podobało
      się? To śpiewamy! Teo, la la la la...

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
    • el-042 Piosenka o Łodzi! Theo, wir fahr'n nach Lodz! 22.04.06, 01:01
      A teraz niemiecka piosenka o Łodzi. W Niemczech nas kochają ;)

VICKY LEANDROS "THEO, WIR FAHR'N NACH LODZ"

Theo, wir fahr'n nach Lodz!..............Teo, jedziemy do Łodzi!
      Steh auf, Du faulst als Murmeltier,......Wstań, lenisz się jak świstak,
      Bevor ich die Geduld verlier'............Zanim stracę cierpliwość.

Ich habe diese Landluft satt,............Nasycona wiejskim powietrzem
      Will endlich wieder in die Stadt.........Chcę wreszcie do miasta.

Gott verlaß'nes Dorf,....................Bóg opuścił wioskę,
      nur Heu und Torf.........................tylko siano i torf.
      Stets der gleiche Trott,.................Zawsze ten sam trucht,
      nur Hü und Hott..........................tylko wiśta wio!
      Im Stall die Kuh macht muh,..............W stajni krowa robi muu,
      Die Hähne krähen dazu....................Koguty pieją do tego.
      Das hält keiner aus,.....................Tego nie zniesie nikt,
      ich will hier raus.......................chcę stąd daleko.

Da fasten wir das Glück beim Schopf......Wtedy wykorzystamy okazję na szczęście
      Und hauen alles auf den Kopf.............I zdzielimy wszystkim przez łby.

Diese verdammte Nest,....................To przeklęte gniazdo
      gibt mir den Rest........................daje mi resztki.
      Ich fühl mich zu jung....................Czuję się za młoda
      für Mist und Dunk........................do obornika i ciemnoty.
      Ich brauch' Musik und Tanz...............Potrzebuję muzyki i tańca,
      und etwas Eleganz........................i trochę elegancji.
      Gib Dir einen Stoß.......................Daj sobie kopa,
      und dann geht's los......................a wtedy już poleci swobodnie.

Dann feiern wir ein großes Fest,.........Wtedy uczcimy wielkie święto,
      Das uns die Welt vergessen läßt..........Świat pozwoli nam zapomnieć.

Dann kann ich leben, dann bin ich frei...Potem mogę żyć, potem będę wolna
      Und doch die Liebe ist mit dabei.........A i miłość będzie obok z nami.

Komm' mit, die Pferde warten schon,......Chodź ze mną, konie już czekają,
      Steig' ein und sei mein Postillion.......Wsiadaj i bądź moim woźnicą.

To wzruszające, że niemieccy wieśniacy tęsknią do polskiego miasta. Podobało
      się? To śpiewamy! Teo, la la la la...

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
    • Gość: Cairo Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:22
      Co za typ z gościa! Stary niech Ci się ta Łódź rowzija, daj Ci Bóg, ale czemu Ty sie Krakowa czepiasz?? Niestety Łódź to Łódź i nie zmienisz tego. Kraków na swoją renomę pracował przez wieki, więc nie dziw się, że niektórzy przychylniej patrzą na to miasto. Ja je kocham, tak jak Ty kochasz swoją Łódź, a uwierz mi stary, że wiele razy starałem się porównywać wiele miast z Krakowerm najobiektywniej jak się tylko dało zawsze jak wracałem to byłem dumny, że tu mieszkam bo tu najpiękniej. (przypomne, że Rynek Główny został wybrany najpiękniejszym rybkiem świata, wyprzedzając m.in Plac Świętego Piotra w Rzymie czy układ czterech placy w Londynie)

Wracając do głównego wątku, jeśli chodzi o puby to Łódź nie ma szans, macie tą Piotrowską i co dalej?? Nic, w każdym razie niewiele, a u nas są dwa zagłębia, złożone z dziesiątek ulic wypełnionych po brzegi, podziemnymi pubami, kawiarniami, restouracjami, dyskotekami....
    • krzykowal Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 23.04.06, 14:24
      Śmieszny ten apel. Sam piszę z Łodzi, ale jestem w szoku jak można rozumieć
      "miłość" do miasta. Bez sensu. Chce się Kraków lansować na stolicę pubów? Niech
      się lansuje. Nie wiem czy to najlepszy pomysł dla tego miasta - ale to już inna
      para kaloszy :)
      • Gość: fanatyk Łodzi Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.toya.net.pl 23.04.06, 16:48
        Na początku przepraszam za mojego "miejskiego rodaka" el-042 (czy coś takiego).
        Jestem mieszkańcem Łodzi , ale Kraków lubię, nie mam nic do tego miasta.
        Faktem jest, iż Łódź jest miastem niepowtarzalnym pod względem
        architektonicznym, kulturowym, turystycznym, rozrywkowym, historycznym itp. Nie
        ma na świecie takiego drugiego miasta. Absolutnie nie zgadzam się ze
        stwierdzeniami, że w Łodzi prócz ulicy Piotrkowskiej nie ma co oglądać.
        ABSURD!! Polecam stronę www.cityoflodz.pl Kraków też jest niepowtarzalny
        ( i mówi to łodzianin) pod wieloma pojęciami.
        Łódź to maisto dialogu czterech kultur, miasto świtności XIXwiecznego
        kapitalizmu (imperia fabryczne - ewenementy na skalę światową), 'podstolica"
        rozrywki, polskie królestwo PUBÓW, stolica mody, stolica filmu,miasto usług i
        nowych technologii,ważny ośrodek kulturowy, naukowy i medyczny itd. Kraków -
        stolica dawnej Polski, miasto Kraka, "podstolica rozrywki", europejskie miasto
        kultury, historyczny gród itd.
        Jestem z Łodzi i uczę się w LO. Zapraszam do Łodzi i serdecznie pozdrawiam
        Kraków !!

www.cityoflodz.pl
        www.manufaktura.lodz.pl
        www.uml.lodz.pl
        www.lotnisko.lodz.pl
        lodz.pttk.pl

POZDRO, FANATYK ŁODZI ;)
        • histeryx frazesy, komunały, banialuki zapodawujesz... 23.04.06, 23:59
          zapomniałes jeszcze o skrzyżowaniu autostrad, co to ich nie ma
          • Gość: fanatyk Łodzi Re: frazesy, komunały, banialuki zapodawujesz... IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 12:30
            Za niedługo będą...
            A poza tym "histeryxie" widać że za Tobą jakaś zazdrość przemawia. Trzeba się z
            tym pogodzić , drodzy Krakowianie, że Łódź jest pozytywnym ewenementem na
            skalę ... światową..., tak ja Kraków, Poznań, Wrocław, Warszawa, Gdańsk. A poza
            tym - z wiadomości "DZiennika"- gonimy Was w rankingu najczęściej odwiedzanych
            przez turystów miast...Kraków-2, Łodź-3). Więc coś (bardzo wiele) w tej Łodzi
            jest!!
          • Gość: jack-lodz-city Re: frazesy, komunały, banialuki zapodawujesz... IP: *.p.lodz.pl 24.04.06, 22:52
            W wakacje otwarcie odcinka autostrady Łódź-Konin, Konin-Poznań jest, i dalej
            nach Berlin.
            Prada jest taka, że to miasto naprawdę się budzi i wraca do ekstraklasy polskich
            miast. Zyczcie mu dobrze Krakowianie tak jak my życzymy Wam:)
            Pozdrowienia ze slonecznej Łodzi!
            podam tylko ze taki newsik, ze w Łodzi jest najdzrowsza (najczystsza) woda pitna
            ze wszystkich metropolii polskich oraz najmniej zanieczyszczone powietrze
            (charakter tego miasta wyraźnie się zmienia).
            To i duzo innych rzeczey zdecydowalo, że rodowity Wawiak zamieszkał i zakochał
            się w Łodzi. Po powrocie ze stażu w Lonydnie wybieram to miasto do zycia:)
            Do tego medyczki z łodzi....ach:)
            a Krakow cóż...urokliwy wciąż i na dlugo pewnie:)
        • hubar Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 29.04.06, 18:38
          Dodam jeszcze www.lodz.abc.pl :D
    • Gość: miotla Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:53
      www.clubbing.pl/v3/club.php3#Kraków
      www.clubbing.pl/v3/club.php3#Łódź
      to chyba mowi samo za siebie
      wiec chyba ktos sie myli:P
      ale czasem trafiaja sie w lodzi genialne imprezy, zreszta w innych miastach tez
      • Gość: fanatyk Łodzi Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 12:26
        tylko szkoda , że tu nie ma wszystkich klubów, klubików i miłych knajpek...
        Macie coś w stylu Łodzi Kaliskiej... nie!!! To jest TYLKO I WYŁĄCZNIE u nas...
        Szkoda , że ktoś się nie przyłożył do tej "rozpiski"...
      • neverwhere1 Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów 24.04.06, 15:03
        Ludzie kochani po co te nerwy? jakie to ma znaczenie, które miasto będzie
        stolicą? ważne że i tu i tu mozna się fajnie bawić, a o to przecież chodzi
        prawda? pozdrówki dla Krakowian i Łodzian :)
      • Gość: Kirkor Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 24.04.06, 15:10
        Jeśli chodzi o ten spis klubow, to jest niescisly i to nawet bardzo. Jesli
        chodzi o spis lodzkich klubow, to zawarto tam wiele malych i mniej znanych
        klubow. A co z najbardziej znanymi (!)? Z zaskoczeniem przeczytalem, ze brakuje
        tam podstawowych danych o takich klubach, jak: Łódź Kaliska (!), Siódemki (!),
        Irish Pub (!), Piwnica u plastyków (!), Port West (!), Stereo Kroggs (!), Piano
        Bar (!), Biblioteka (!), Fabryka (!), Porto Bello (!), Viva Life, Futurysta,
        Cotton Club, Underground, Synapsa, Tygrys, Dekompresja, Kresowa, Opium, Peron
        6, Fu Fu, Narraganset, Ganimedes, After Dark, Pod Złotą Pipą, Spatiff. Jezeli
        nie ma tam glownych punktow na klubowej mapie Lodzi, to zle to swiadczy o tym
        spisie. Jest on po prostu bardzo powierzchiwny i mylacy.
      • Gość: jack-lodz-city Re: ŁÓDŹ - Stolica Polskich Pubów IP: *.p.lodz.pl 25.04.06, 00:02
        To nie mowi samo za siebie, a jesli mowi, to mowi, ze niepowazni "klubowicze" go
        sporządzali, jesli nie zamieścili na niej (tej liście) jeszcze przynamniej 30
        łódzkich pubów i klubów w tym 8-10 o uznanej miedzynarodowej marce.
        Pozdrawienia dla krakowskich forumowiczów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka