Dodaj do ulubionych

Apartamex - Na Zielonki / Łokietka

IP: *.autocom.pl 23.04.06, 23:12
Czy ktoś coś wie o tej inwestycji ?
Pozostały tylko 3 duże mieszkania (112 m2 x 3700) - reszta - w tym wszystkie
małe - zarezerwowane.
Jak się mieszka w Toniach ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.bajt.krakow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:24
      Ta firma wybudowała właśnie dwa bloki na Łokietka bliżej miasta teraz tynkowne
      co widać jadąc Łokietka prawej stronie w kierunku Toń
    • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.localdomain / 80.51.252.* 30.04.06, 04:49
      Sam planuję tam zamieszkać i miałem trochę wątpliwości - wyłącznie z powodu
      północnego obejścia autostradowego, które jest widoczne aw planach
      komunikacyjnych miasta (www.krakow.pl), ale było już tak wiele różnych artykułów
      na ten temat (ostatni: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3278991.html),
      że już się tym nie przejmuję, zwłaszcza, że GDDKIA odeszła od tego pomysłu i
      podobno obwodnica Krakowa nie będzie szła północą.
      Poza tym nie miałem żadnych problemów z decyzją. Ceny mieszkań w tej inwestycji
      są chyba jedne z najlepszych w Krakowie. Oglądałem inne dokonania Apartamexu i
      wyglądają na solidne. Koleżanka buduje się z Apartamexem na Łokietka i jest
      bardzo zadowolona. Sam również mam dobre doświadczenia w kontaktach z biurem
      (pozdrawiam)
      O inwestycji dowiedziałem się od prezesa, gdy była dopiero w planach, jakieś 1.5
      roku temu. Czekałem, czekałem i... 2 dni po ogłoszeniu oferty były juz
      przebrane. a nie było żadnych ogłoszeń. W necie oficjalnie pojawiło się jak
      zostało 5 ostatnich mieszkań do wzięcia. Ostatnia wzmianka o inwestycji
      (pomieszanie z poplątaniem):
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,3312357.html
      Tylko niech budowa w końcu się rozpocznie!
      • Gość: athlon Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 01.05.06, 23:00
        Witam,
        Też interesuję się tą inwestycją, obwodnica - to niekoniecznie tylko minus.
        Ciągle są wolne trzy duże mieszkania - czy ten blok H nie jest za blisko
        zabudowy sąsiedniej ?
        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.localdomain / 80.51.252.* 02.05.06, 00:41
          Wszystko jest niby zgodnie z przepisami więc nie sądzę, żeby był problem.
          Najlepiej odwiedź samemu plac i ocenisz, czy ktoś będzie Ci zaglądał w okno
          (raczej nie). dodatkowo domki od E do H chyba mają być na niewielkim nasypie. Ja
          tam byłem z rodzinką kilka razy i nie miałem wrażenia, że będzie ciasno na
          inwestycji... A 100 metrów od nas biegało sobie stadko sarenek :-)
          • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 14:57
            Witam,
            tez jestem klientem Apartamex'u. Niestety start tej budowy przy ul. Na Zielonki
            cos nie wychodzi. Czy macie jakies informacje co się dzieje i czy wogóle bedzie
            pozwolenie na budowę? Troche się niepokoję, bo to juz trwa od maja a w
            Apartamex'ei ciagle każą czekać...
            Mafalda
            • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 24.08.06, 13:32
              Podobno wniosek o pozwolenie złożono 21 czerwca. Ustawa mowi, że urząd musi
              płacić karę za każdy dzień zwloki powyżej 65 dni od daty złożenia wniosku czyli
              wychodzi, że do jutra powinno byc pozwolenie. Powinno, ale podobno procedura
              była wstrzymana ze względu na jakieś uwagi co do przyłączenia inwestycji do
              drogi lądowej (wjazd). Dzisiaj sie dowiedziałem, że pozwolenie dot. dróg
              lądowych będzie z początkeim tygodnia, więc procedura będzie wznowiona. Pytanie
              tylko czy wydłuży to okres oczxekiwania o tyle co wstrzymano? Jak masz dojście,
              to numer sprawy o pozwolenie to: 407 335 3. Trudno cokolwiek się dowiedzieć, bo
              nie jesteśmy stroną postępowania a i telefonu nikt nie odbiera (616-80-24,
              616-80-14). Jak się czegoś więcej dowiesz - napisz. Pewnie wszyscy czekamy z
              niecierpliwością, ale to element rytuału. Za chwilę będzie z górki. Pozdrawiam!
              • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:40
                dzieki za informacje; dodzwoniłam się nawet do Wydziału Arch. ale pani
                potwierdziła, że nie jestem stroną i nic nie chciała powiedzieć :-)Popytam
                jeszcze o inne możliwości informacji. Mam kontakt do architekta, ktory składał
                papiery w imieniu Apartamexu (bardzo mily facet)i powiedział mi, że formalnie w
                Wydz. Arch. jest ok (pozwolenie na podłaczenie do drogi lądowej juz jest) tylko
                problem powstał ze strony Zarządu Dróg Krakowskich, która to instytucja
                zaplanowała remont drogi przy naszej inwestycji.Wyniknęły problemy wydania
                zgody z ich strony,a w międzyczasie ta inst. zmieniała swoją strukturę
                itd.;chcieli chyba nawet żeby inwestor jakoś właczył sie w ich remont (niezły
                tupet). Pan architekt mowi, ze dycyzja od nich ma byc na dniach i że termin
                wrzesniowy wydania pozwolenia jest zupełnie realny. Jemu tez zalezy, bo sam tam
                bedzie mieszkał :-) więc chyba mamy osobę, której "podwójnie zalezy".
                pozdrawiam
                mafalda
                • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 28.08.06, 10:01
                  czesc.tez jestem zainteresowany ta inwestycja. Nie dosc, ze nie ma pozwolenia,
                  to dowiedzialem sie nie tak dawno, ze beda podnosic ceny :-((((
                  • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:54
                    czesc, a skąd masz takie informacje? pytam, bo jeszcze w sierpniu pytałam
                    inwestora o ceny i nic nie miało sie zmieniać...
                    • Gość: m Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.75.207.* 28.08.06, 16:34
                      Czesc!Ja tez slyszalam ze maja podniesc ceny, tylko jeszcze rozwazaja o ile,
                      wiem o tym, bo dzwonilam do nich i zapytalam wprost czy cos sie zmieni w tej
                      kwesti i powiedzieli, ze raczej tak, bo ceny art budowlanych poszly w gore i
                      oni tez musza podniesc cene tylko jeszcze nie wiedza o ile ;(
                    • Gość: komp Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.117.88.* 28.08.06, 16:54
                      Wygląda to na typową na tym forum prowokację.
                      Oczywiście można tam zadzwonić i zapytać (a raczej potwierdzić, że oferta
                      pozostaje taka jak była) ale ja też o niczym nie wiem choć rozmawiałem kilka
                      dni temu.
                      Pozdrawiam i radzę się nie przejmować
                      • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 217.116.110.* 28.08.06, 20:53
                        czesc.przepraszam za prowokowanie ale informacje o podwyzkach przekazal mi
                        pracownik apartamexu (nie byla to Pani Magda). Facet powiedzial, ze kwestia
                        podwyzki zalezy od decyzji prezesa i jest nieunikniona "bo sami widzimy co sie
                        dzieje na rynku".Kto nie chce nie musi wierzyc,zobaczymy za kilka tygodni
                        (trzymam kciuki za utrzymanie status quo) ale mi przeciez tez zalezy na
                        utrzymaniu ceny PODANEJ w umowie.Dla dobra zainteresowanych przekazuje
                        informacje, jakie otrzymuje od naszego developera.Pozdrawiam
                        • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:00
                          cześć, no i prawda niestety. Wczoraj tez dzwoniałam do Apartamex'u i dostałam
                          taką samą odpowiedź, czyli ceny pójda w górę. Wstępnie dostałam informację, że
                          podwyzka nie powinna byc wyższa niż max 300 zł.za m2 dodatkowo ale to i tak juz
                          duzo. Mam nadzieję,że nie będzie to az tyle ale pozostaje nam na razie tylko
                          biernie czekać. Może juz coś będzie wiadomo w przyszłym tygodniu...
                          Pozdrawiam wszystkich "podwyższonych" :-)
                          • Gość: m Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.75.207.* 29.08.06, 10:13
                            Czyli sytuacja wyglada tak jak pisalismy i nie byla to prowokacja!!!
                            • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 29.08.06, 11:50
                              Mamy minimalną inflację, cegły nie podrożały o 10% a do tego sprawy się wloką i
                              wloką. Dobra opinia i przyrzeczona umowa są, mam nadzieję, najważniejsze.
                              Wierzę, że podwyżka zostanie jeszcze przemyślana. Pacta sum servanta. A 300
                              złotych to wcale nie tak mało. Pozdrawiam!
                              • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 14.11.06, 17:32
                                Kto nie zna jeszcze tej radosnej nowiny - niech pozna :-)

Apartamex ma już w ręku pozwolenie. Jutro mają rozesłać informacje do wszystkich
                                klientów i można umawiać się na podpisywanie umów.

Ufffff...
                                • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.chello.pl 14.11.06, 22:22
                                  Andrew,zwiastunie dobrej nowiny,czy to oby juz prawomocne pozwolenie czy dopiero
                                  poczatek batalii o uprawomocnienie sie pozwolenia?
                                  z gory dzieki za info,pozdrawiam
                                  • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 15.11.06, 00:50
                                    Pozwolenie jest oczywiście nieprawomocne. Ale jest! Jak stoi w poście poniżej
                                    sąsiedzi mają 14 dni na odwołanie się od decyzji o wydaniu pozwolenia. Miejmy
                                    nadzieję, że nic złego się już nie stanie. Dla mnie najważniejsze jest, że w
                                    końcu jest podstawa do podpisania umów i ani ja ani Apartamex nie będziemy się
                                    juz bać ;-)

Pozdrawiam wytwałych!
                                    • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 15.11.06, 11:46
                                      czy ktos w takim razie zna jakis bank (oprocz podobno Millenium), ktory bedzie
                                      chetny na podjecie rozmow w sprawie kredytu przed uzyskaniem prawomocnego
                                      pozwolenia?Z tego co wiem, ani Expander ani Open nie chca nawet zaczynac
                                      kalkulacji czy wstepnego rozpoznania przeciwnika (czyli mnie) bez
                                      tego "urzedowego swistka" ....
                                      • Gość: amaia Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 81.21.194.* 17.11.06, 16:00
                                        witam,

dostałam własnie pismo z Apartamexu, z informacją, że dostali pozwolenie
                                        (nieprawomocne...), no i o podwyżkach...zamierzacie podpisywać przedwstepne
                                        umowy zanim pozwolenie sie uprawomocni?

pozdr
                                        • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.chello.pl 21.11.06, 21:06
                                          ludzie,czy zamierzacie podpisywac umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego?
                                          nie wiem czy to prawda ale jesli bedzie nas wiecej to moze uda sie wynegocjowac
                                          jakas promocyjna cene :-) jak to w hurcie zwykle bywa, co wy na to?
                                          wobec tego co sie dzieje na rynku warto sie chyba ubezpieczyc (nie zamierzam
                                          podpisywac niczego dopoki nie zobacze prawomocnego pozwolenia oczywiscie).dajcie
                                          znac, pozdrawiam
                                          • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 22.11.06, 00:08
                                            Zdecydowanie akt notarialny. Możemy próbować.

--------------------
                                            Zwykła pisemna umowa cywilnoprawna daje jedynie prawo do dochodzenia
                                            odszkodowania finansowego za niedotrzymanie warunków umowy przez dewelopera. Nie
                                            można natomiast skutecznie wyegzekwować wykonania umowy, tzn. domagać się
                                            przekazania mieszkania, za które klient wniósł opłatę.
                                            Umowa w formie aktu notarialnego i wpis roszczenia do księgi wieczystej
                                            nieruchomości, na której powstaje budynek, także lepiej zabezpiecza interesy
                                            klienta w przypadku upadłości dewelopera, bowiem nowe prawo upadłościowe
                                            przewiduje większą ochronę wierzycieli zabezpieczonych rzeczowo. A takim
                                            zabezpieczeniem jest właśnie wpis do księgi wieczystej. Klient może odzyskać
                                            wpłacone pieniądze, gdy nastąpi sprzedaż nieruchomości. Również w przypadku, gdy
                                            deweloper uchyla się z jakichś powodów od przeniesienia własności lokalu na
                                            klienta po zakończeniu inwestycji, klient może doprowadzić do zawarcia końcowej
                                            umowy notarialnej na drodze sadowej. Umowa ta będzie miała taką treść, jak
                                            notarialna umowa przedwstępna.
                                            (na podstawie: „Rzeczpospolita”, 9.02.04)

------
                                            • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 22.11.06, 08:13
                                              podobno apartamex ma "swojego" notariusza. jak znajde wolna chwile to postaram
                                              sie dowiedziec co i jak (a zwlaszcza jakies a koszty).
                                              pozdrawiam
                                              • Gość: amaia Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 07.12.06, 14:55
                                                wiecie już może, jakie sa koszty u tego notariusza? jesli planujecie negocjować
                                                grupowo, to ja tez jestem zainteresowana.
                                                pozdrawiam
                                                • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 08.12.06, 01:02
                                                  Notariusz na Grabowskiego, który współpracuje z Aparamexem, w cenie jednej umowy
                                                  da dwie: przedwstępną i właściwą. Korporacja niechętnie patrzy na jakieś
                                                  zbieranie się do kupy i nie da nic specjalnie lepiej niż to, co proponuje dla
                                                  klientów Apartamexu. Za każdą z dwóch umów płacisz połowę taksy. Wysokość taksy:

§ 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
                                                  1) do 3000 zł - 100 zł;
                                                  2) powyżej 3000 zł do 10 000 zł - 100 zł + 3 proc. od nadwyżki powyżej 3000 zł;
                                                  3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł - 310 zł + 2 proc. od nadwyżki powyżej 10 000 zł;
                                                  4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł - 710 zł + 1 proc. od nadwyżki powyżej 30 000 zł;
                                                  5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1010 zł + 0,5 proc. od nadwyżki powyżej
                                                  60 000 zł;
                                                  6) powyżej 1 000 000 zł - 5710 zł + 0,25 proc. od nadwyżki ponad 1 000 000 zł,
                                                  nie więcej jednak niż sześciokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w
                                                  gospodarce narodowej w poprzednim roku, ogłaszanego do celów emerytalnych w
                                                  Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej Monitor Polski przez prezesa
                                                  Głównego Urzędu Statystycznego, stosowanego poczynając od drugiego kwartału
                                                  każdego roku przez okres jednego roku.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: amaia Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 10.12.06, 13:01
                                                    dzieki za info, sprobuje popytać u innych notariuszy i troche sie potargowac -
                                                    przeciez stawki, które oni podają, to stawki max określone przez
                                                    rozporzadzenie, wiec moze jest jednak szansa na uzyskanie lepszej oferty.

pozdrawiam
                                                  • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 09.01.07, 21:30
                                                    Witam! Spotkanie przyszłych sąsiadów 27.01.2007 około g.20.00 (godz. do
                                                    ustalenia) Zainteresowanych prosimy o kontakt: milka2502@gazeta.pl
                          • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 29.08.06, 10:19
                            hej wszystkim. biorac pod uwage teorie czysto spekulacyjna robia nas w balona.
                            swoja umowe zawieralem z nimi na przelomie stycznia i lutego. zapierali sie
                            wtedy,ze pozwolenie chca uzyskac do konca kwietnia by zaczac budawe w
                            maju/czerwcu. poki co jest sierpien,a tu nic sie nie dzieje,sarny i zajace
                            nadal "hasaja" po naszych wymarzonych mieszkaniach...czysty biznes z ta
                            podwyzka,podaz rosnie,ceny rynkowe galopuja bez opamietania wiec i oni je
                            podnosza (tak samo zrobil Salwator,tylko troche bardziej brutalnie potraktowal
                            swoich klientow). nawet gdybym zrezygnowal to zainwestowane pieniadze
                            wyciagalbym od nich pewnie miesiacami.nie pozostaje nam nic innego jak czekac -
                            oby nie zwlekali zbyt dlugo bo zalapiemy sie jeszcze na wyzsza stawke VATu :-
                            ))) dodam tylko,ze znajomi, ktorzy polecali mi tego developera (jako solidnego
                            i uczciwego) wstydza sie nawet nawiazywac do tematu... DEVELOPER NASZ PAN hehe
                            • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 11:24
                              A znajomi się wstydzą, bo sami maja złe doświadczenia z tym developerem?
                              • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 29.08.06, 11:35
                                wrecz przeciwnie-tylko dobre ale sa zszokowani obecnym postepowaniem
                                apartamexu... jesli chodzi o ich poprzednie inwestycje,byly drobne klopoty z
                                terminowym oddaniem inwestycji Na Lokietka (te 2 nowe bloki)- delikatnie sie
                                spoznili i na przylaczenie wszystkich mediow chyba czekali kilka tygodni.Poza
                                tym nie slyszalem zadnych zastrzezen.pozdrawiam
                                • Gość: m Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.75.207.* 31.08.06, 11:47
                                  Czesc Wszystkim!Jesli ktos bedzie mial jakies dodatkowe informacje odnosnie
                                  zmiany cen, czy pozwolenia na budowe prosze dajcie znac!!!
                                  Dzieki ;-)
                                  • humfrey Re: Apartamex - Heltmana 04.09.06, 10:05
                                    Witam
                                    Obawiam się że coś nie tak sie Dzieje w Apartamexie
                                    Równiez jestem ciągle jeszcze niedoszłym ich klientem, pod koniec tamtego roku
                                    wpłaciłem na rezerwacje na mieszkanie w budynku który miał zostać wybudowany
                                    przy ul. heltmana. Budowa miała sie zacząc na wiosne, jednak tu równiez podobno
                                    sprawa pozwoleń się przeciąga, nawet dzwonili do mnie w lipcu że juz odbierają
                                    pozwolenie, niestety do tej pory nic, zamiast tego przyszło do mnie pismo od
                                    nich że niestety ze względu na rosnące koszty.. ble ble ble... cene podwyższają
                                    o 300 zł :[, a jeszcze 2 tygodnie przed tym w rozmowie telefoniczne zażekali sie
                                    że cena nie ulegnie zmianie.
                                    Co do wzrostu cen według wyliczeń Rzeczypospolitej koszt wybudowania domu
                                    (materiały) od stycznia do lipca wzrósł - uwaga - aż o całe 0,8 %!!!
                                    Cała sytuacja tym bardziej mnie niepokoi bo jak widze przy innej inwestycji
                                    sytuacja jest zadziwiająco podobna. Zaczynam się bac mo moje wszystkie
                                    oszczędności + kredyt który będe spłacał całe życie
                                    gdyby ktos miał jakies informacje na temat apartamexu i jego inwestycji proszę
                                    bardzo o info
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Gość Re: Apartamex - Heltmana IP: 81.219.246.* 04.09.06, 18:33
                                      A jaki jest powód, że ciągle brak tego pozwolenia na Heltmana ?
                                  • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 08.09.06, 11:37
                                    czesc, dzwonilem wczoraj do apartamexu i powiedziano mi, ze Zarząd Dróg
                                    Krakowskich wydal juz im zgode na przylaczenie sie do drogi wiec kolejny raz
                                    uslyszalem, ze nieprawomocne pozwolenie powinni dostac do 2-3 tygodni...
                                    ponownie uslyszalem takze, ze chca rozpoaczac inwestycje jeszcze tej jesieni -
                                    oby tylko jesienne przymrozki nie przeszkodzily im w realizacji planu minimum
                                    ;-) hehe
                                    • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 08.09.06, 12:04
                                      Prezes mówił kilka dni temu, że po odbierze w czwartek dokumentu dot.
                                      przyłączenia do dróg, w początku przyszłego tygodnia (wtorek?) ma się osobiscie
                                      widzieć z panią inspektor, która zajmuje się sprawą Na Zielonki. Miejmy
                                      nadzieję, że teraz coś sie w końcu ruszy w naszej sprawie. Pozdrawiam.
                                      • Gość: m Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.75.207.* 14.09.06, 14:11
                                        Czesc!No i co chyba dalej sie nic nie ruszylo, niestety?
                                        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 14.09.06, 23:50
                                          Dowiedziałem się, że w przyszłym tygodniu ma być nadany bieg sprawie i mają być
                                          poinformowani sąsiedzi że dokumentacja jest do wglądu. Pod względem formalnym
                                          wszystkie sprawy są ponoć dopięte. pzdr
                                          • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 16:01
                                            Witam, tez mam takie informacje a dodatkowo podwyzka ceny za m2 to 350 zł. in
                                            plus!Oficjalnie dostaniemy info o podwyżce ceny wraz z potwierdzeniem
                                            zezwolenia na budowę jak już bedą mieli oficjalne potwierdzenie z urzędu -
                                            tutaj liczą na zamknięcie sprawy do końca wrzesnia...zobaczymy...pozdr
                        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 03.11.06, 15:55
                          Dziaj był podobno ostatni dzień na składanie protestów / odwołań w sprawie
                          pozwolenia na budowę dla naszej inwestycji. Podobno nikt nie zgłosił zastrzeżeń.
                          Dziękujemy sąsiadom! :-)

No to jazda dalej! Pozdrawiam
                          • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 04.11.06, 00:35
                            Drogi Andrzeju i inni, widze ze Apartamex dalej robi nas w konia, tobie
                            powiedziano, ze dzis ostatni dzien skladania skarg, ale mnie wczoraj
                            powiedzieli w Apartamexie, ze jeszcze 2 sasiadow nie odpowiedzialo i maja
                            jeszcze 2 tygodnie zeby wnieść protest. Kto tu opowiada bajki??? :-(
                            pozdrawiam

P.S. Chcę wierzyć, że to Ty masz rację
                            • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 04.11.06, 03:24
                              Milka, wydaje się, że trochę racji jest w każdej z wypowiedzi.

Zanim wydana zostanie decyzja, przez tydzień sąsiedzi mogą zapoznawać się z
                              planami i ewentualnie wnosić protesty. Jeśli wniesiono protest a mimo tego urząd
                              wydałby pozwolenie to:

Informacja na temat trybu odwoławczego: Od decyzji służy odwołanie do Wojewody
                              Małopolskiego za pośrednictwem Wydziału Architektury i Urbanistyki w terminie 14
                              dni od dnia otrzymania decyzji. Przy wnoszeniu odwołania należy uiścić opłatę
                              skarbową w wysokości 5 zł za odwołanie i 0,50 zł za każdy załącznik. (za
                              www.krakow.pl)

To, że nikt nie wniósł już dzisiaj protestu dobrze wróży, bo po co miałby się
                              później odwoływać, jeżeli wcześniej wszystko było cacy? Może jestem dużym
                              optymistą, ale faktycznie czuję, że zbliżamy się już do końca papierologii. Od
                              dobrych 2 miesięcy piłeczka jest po stronie urzędu.

Jeżeli źle napisałem - poprawcie mnie. Pozdrawiam wszystkich "Zielonych"!
                              • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 05.11.06, 14:42
                                Andrzej, ja będę otymistką razem z tobą, bo jak policzę te pieniądze co płace
                                za wynajem mieszkania to mi się nóż w kieszeni otwiera.

• Gość: Gość Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 81.219.246.* 18.09.06, 16:37
      A miało być "do 300" ...
      • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:05
        pozwolenie na budowę tez maiało być w czerwcu...pozdr
        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 22.09.06, 22:12
          Z informacji z Apartamexu. Podobno urząd jest "zawalony" wnioskami ale pani
          inspektor będzie robić co w jej mocy, żeby było najszybciej jak się da. Pani
          Inspektor: trzymam kciuki!
          • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.orange.pl 23.09.06, 10:29
            Pani Inspektor mowiac najszybciej jak sie da, na pewno miala na mysli "moze do
            konca tego roku...."
            przepraszam za czarny humor ale sami widzicie...ciekawe czy im dluzej nie ma
            zezwolenia tym wyzsze podwyzki cen nas czekaja?
            :-(
            • Gość: m Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 195.75.207.* 02.10.06, 08:06
              Czesc!!! Zamkniecie sprawy mialo byc do konca wrzesnia, a mamy juz pazdziernik
              i dalej nic, czy ktos ma jakies informacje w jakim punkcie utknela ta sprawa i
              czy najszybciej jak sie da tzn do konca tego roku, czy moze szybciej? Z gory
              dziekuje za informacje. Pozdrawiam
              • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 03.10.06, 09:21
                Informacja z dzisiaj: nieprawomocne pozwolenie powinno być wypisane w tym
                tygodniu. Mam nadzieję, że do połowy października bedziemy już mieć prawomocne.
                Pozdrawiam1
                • Gość: amaia Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 81.21.194.* 19.10.06, 15:30
                  Witam wszystkich współzainteresowanych. Dzis rozmawiałam z Apartamex-em i
                  dowiedziałam się, że pozwolenie nieprawomocne będzie - prawdopodobnie - za
                  tydzień...czyli ciagle nic pewnego.
                  Pozdrawiam i zyczę cierpliwości, której mi już zaczyna brakowac...
                  • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 19.10.06, 16:33
                    Dzięki za info! Ale i tak będę tam dzwonił dzien w dzień :-) Pozdrawiam!
                    • Gość: mafalda Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:46
                      też dzwonię prawie codziennie i mam nadzieję, ze bardziej ich to mobilizuje...
                      podzr wysztkich
                      • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.chello.pl 28.10.06, 18:49
                        wczoraj chyba uplynal kolejny termin wydania nieprawomocnego pozwolenia na
                        budowe - ktokolwiek wie cokolwiek proszony o kontakt :-)
                        pozdrawiam
                        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 29.10.06, 19:01
                          Informację o wszczęciu postępowania mają (podobno) w dłoni. Chyba od tygodnia. W
                          piątek dostałem informację, że za 1.5 tygodnia powinno być po wszystkim.

Gdy śledzę ten wątek i widzę co pisaliśmy w kwietniu, maju, czerwcu, lipcu
                          sierpniu itd. i zdam sobie sprawę z tego, że wnet minie rok od zarezerwowania
                          mieszkania to nie wiem już co myśleć. Względność czasu w teorii względności to
                          przy tym pikuś. Liczę, że jesteśmy już w ostatnim stadium wydania pozwolenia.
                          Pozdrawiam!

www.budujemydom.pl mówi:
                          W jakim terminie powinno zostać nam wydane pozwolenie na budowę?

Na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę urzędy mają 65 dni od daty złożenia
                          wniosku. W tym czasie jest sprawdzana kompletność naszego wniosku, zgodność
                          projektu z wydanymi wytycznymi oraz przepisami techniczno-budowlanymi w zakresie
                          bezpieczeństwa konstrukcji, użytkowania, zachowania odpowiednich warunków
                          higienicznych i ochrony interesów osób trzecich.

Do tego terminu nie wlicza się okresów zawieszenia postępowania oraz opóźnień z
                          winy inwestora, albo z przyczyn niezależnych od urzędu. Oznacza to, że w
                          przypadku np. wpływania kolejnych odwołań składanych przez sąsiadów,
                          postępowanie może się wydłużyć.

Pozwolenie na budowę wydawane jest na formularzu urzędowym. Dokument staje się
                          prawomocny, gdy żadna ze stron nie wniesie odwołania od decyzji w ciągu 14 dni
                          od daty jej otrzymania. Gdy np. sąsiedzi takie odwołanie wniosą, to budowę
                          będzie można rozpocząć dopiero po uprawomocnieniu się decyzji wyższej instancji
                          (jeśli zaskarżone pozwolenie na budowę zostanie utrzymane w mocy).
                          • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 29.10.06, 22:22
                            Witam!
                            Jestem zszokowana tym co czytam, też mam zarezerwowane mieszkanie na
                            łokietka/Zielonki, ale już mi brak cierpliwości. \napisałam pismo, żeby
                            łaskawie wytłumaczyli to, że zaraz będzie rok co wpłaciłam zaliczkę a budowy
                            dalej nie ma, ale do tej pory brak odpowiedzi. Dzwonienie do nich nic nie dało,
                            czągle wymówki. Wiadomo komuś coś nowego na ten temat? A jak się mają podwyżki
                            do podpisanej umowy rezerwacyjnej, w której wyraźnie podana jest cena
                            mieszkania? Na jakiej podstawie mogą zmienić ceny? Proszę o kontakt ew. na
                            maila mj.skraba@vp.pl osoby co mają tam rezerwację.
                            • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 30.10.06, 01:49
                              Milka, podwyżki się mają tak, że jak się na nie nie zgadzasz, to Apartamex
                              zwróci Ci 200% zadatku (chyba 2x4000 PLN). Skalkuluj zyski i straty :-(
                              Nie znaczy to jednak, że zgadzam się z takim stawianiem sprawy, jak jest teraz.
                              W gruncie rzeczy, to zostaliśmy wmanewrowani w tą sytuację, ponieważ tak
                              naprawdę blisko rok temu architekt nie miał gotowych przeróbek projektu Na
                              Zielonki na budownictwo jednorodzinne. Mieli to składać do architektury rzekomo
                              zaraz po Świętach Wielkanocnych 20 kwietnia. Potem niby elektryk nie zrobił
                              zmian w projekcie itd. Powiem tyle, że w kwietniu to ja mogłem zawrzeć umowę na
                              kupno budowanego mieszkania w budynku Kijowska/Kazimierza który, Bogu dzięki,
                              już stoi. Za tą samą cenę jak Apartamex życzy teraz, choć nic się nie dzieje. I
                              w samym centrum Krakowa. Daję to Prezesowi pod rozwagę podwyżki.

Smutne jest to, że w Polsce formalności z budową trwają dłużej niż właściwe
                              prace. Niestety w naszym wypadku Apartamex i Kraków dostosowują się do
                              przeciętnej lub wręcz ją tworzą na nowo. Ale ja się uparłem! Pozdrawiam i nie
                              trać nadziei. Może Prezes, architekci i inni włączeni w naszą inwestycję
                              ustawili sobie tą stronę jako startową? Prawie tak jak ja...
                              • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 30.10.06, 12:17
                                Witam cie Andrzeju! Od wczoraj sie sporo dowiedzialam i juz wiem, ze moga mi
                                zwrocic 8000 i maja mnie z glowy i jeszcze na tym zarobia bo sprzedadza
                                mieszkanie od reki i duzo drozej. Ale nie o to chodzi, bo mi jest potrzebne
                                mieszkanie a nie dodatkowe 4000. Dokladnie jak napisales, moglam kupic w tym
                                czasie inne mieszkanie - dzis juz nie kupie w tej cenie, nawet nie kupie w
                                cenie do 4000 za m2.
                                Mam do Ciebie pytanie: czy otrzymales oficjalne pismo od Apartamexu, w ktorym
                                podali wszystkie informacje(ze jest opoznienie, ze mozesz zrezygnowac i zamowic
                                inne mieszkanie, ze jezeli poczekasz to narazony jestes na podwyzke ceny i
                                pod.) Takie pismo powinni wystosowac do kazdego po uplywie 30.4.
                                Taka sama sytuacje mieli klienci Salwatora, w Warszawie, i skonczylo sie to
                                podobno tym, ze zostali wpisani na czarna liste deweloperow i wykresleni z
                                zreszenia deweloperow.
                                Tutaj to juz wyglada, po tylu miesiacach, na swiadome wprowadzanie w blad (na
                                to jest § w kodeksie karnym)
                                W poniedzialek mam wazne spotkanie w tej sprawie wiec zobacze co da sie jeszcze
                                zrobic.
                                Jezeli Prezes czyta to forum, to serdecznie pozdrawiam Prezesa!!!
                                Jednak dalsze informacje, ktore uzyskalam jak co najlepiej rozwiazac ta zagadke
                                udziele juz prywatnie, wiec piszcie wszystcy, co macie tam rezerwacje, na
                                adres: milka2502@gazeta.pl
                                • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.in.uj.edu.pl 30.10.06, 13:19
                                  Milka, nie dostałem od Apartamexu żadnego pisma. Miało być tam uzasadnienie
                                  podwyżki. Pewnie nikt go nie dostał i biorę to za dobrą wróżbę, że Prezes
                                  zastanawia się jeszcze nad jej zbyt dużą wyskokością. Pani Magdo, jednak powiem:
                                  w przyszłym tygodniu ma byc nieprawomocne pozwolenie. Pozdrawiam wszystkich!
                                  • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 30.10.06, 13:33
                                    Witam wszystkich, sa pierwsze osoby zainteresowane rozwiazaniem sprawy, czekamy
                                    na innych przypominam adres: milka2502@gazeta.pl. pozdrawiam Milka
                                  • milka2502 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka 30.10.06, 15:30
                                    W przyszlym tygodniu ma byc pozwolenie??? To juz slysze od 3 miesiecy, chyba
                                    czas zmienic plyte Panie Prezesie!!!
                                    • Gość: pepsi007 Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:30
                                      Witam,

rowniez wplacilem pieniadze na rezerwacje. Pieniadze wplacilem w lutym i w
                                      kwietniu juz miala rozpoczac sie budowa.....za kazdym razem jak dzwonie to
                                      slysze odpowiedz, ze juz za tydzien bedzie pozwolenie i tak jest za kazdym
                                      razem. Jak dobrze pojdzie to pozwolenie powinno byc w styczniu - takie sa moje
                                      odczucia.

Z ta podwyzka ceny to bardzo mi sie nie podoba. W momencie wplaty cena
                                      mieszkania wynosila 3700. Jesli podniosa ceny to trzeba bedzie zareagowac.
                                      Sam nic nie zdzialam ale jak bedzie nas wiecej to beda mieli problem.

pozdrawiam

• Gość: wujo Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 23:40
                                        Kochani z całym szacunkiem ale jeżeli wpłacacie kasę deweoperowi przed
                                        uzyskaniem pozowlenia, to sami nakręcacie ten owczy pęd, a potem są płacze.
                                        Jeżeli decydujecie się na zawarcie umowy na długo przed tym nim zostaną wylane
                                        pierwsze fundamenty, to musicie zdawać sobie sprawę z ryzyka. Będę się bardzo
                                        dziwił jeżeli deweloper sprzeda wam te mieszkania po 3700 zł. Teraz w tej
                                        lokalizacji (chociaż to straszne zadupie)można będzie pewnie opchnąć leszczom
                                        mieszkania po 6 000 zł od metra. Dlaczego deweloper ma sobie nie zarobić jak
                                        może? Szczególnie w tej branży i w tej sytuacji na rynku uczciwość nie popłaca.
                                        • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 22.11.06, 00:01
                                          Rozumiem, że nie załapałeś się na rezerwację i czekasz aż się coś zwolni...
                                          Może kogoś uda Ci się przestraszyć? Szukasz właśnie leszczyka? Powodzenia!
                                          • Gość: wujo Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 00:12
                                            Jak sam napisałem jeżeli ktoś zrezygnuje z rezerwacji w tej inwestycji,
                                            deweloper będzie chciał sprzedać takie mieszkania za minimum 5500 za metr. W
                                            zwiazku z tym, że szukam mieszkania trzypokojowego (co prawda nie dla siebie) to
                                            wydawnie około 400 tys za mieszkanie w zasadzie poza Krakowem byłoby dla mnie
                                            nieporozumieniem. Zresztą po co mam kogoś straszyć. Poniżej przykład wolnego
                                            mieszkania w tej okolicy. Jeżeli będę chciał kiedyś zamieszkać poza Krakowem to
                                            rozsądniejszym wyjściem jest budowa domu niż pakowanie 4oo tys w 60m2.

www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=482
                                            • Gość: Andrzej Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.autocom.pl 22.11.06, 00:23
                                              Spóźniłeś się o dobre 9 miesięcy :-(
                                              Nawiasem mówiąc za 5500 od ręki sprzedawał Bigmar w wybudowanych domkach na
                                              Zakrzowieckiej. 2 tygodnie temu było aktualne. www.bigmar.com.pl/
                                              • Gość: wujo Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 08:43
                                                A mogę wiedzieć z czym sie spóźniłem?
    • Gość: Gość Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 81.219.246.* 05.12.06, 19:08
      Czy pozwolenie jest już w 105 % prawomocne ?
      Czy ktoś wie czy jest już gotowy szablon umowy notarialnej ?
      Pozdrawiam
      • Gość: wojtek Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 62.148.86.* 06.12.06, 08:24
        pozwolenie jeszcze sie nie uprawomocnilo, nie ma jeszcze szablonu umowy :-(
        • Gość: Gość Re: Apartamex - Na Zielonki / Łokietka IP: 81.219.246.* 06.12.06, 08:38
          Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka