Dodaj do ulubionych

B.Klich z PO chce pomnik Miłosza na Małym Rynku

IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 12:44
Zamiast Bolesława Wstydliwego,pomijajac że budowa jakiegokolwiek pomnika w
tym miejscu jest nie na miejscu,to jeszcze żeby taka prowokację? chyba że Pan
Europosedł po rozum do głowy i pragnie na siebie zwrócić uwagę,a ja Go miałem
za przyzwoitego człowieka,kiedyś dziennikarza Krakowskiego Ośrodka TVP.Cóż
ludzie sie zmieniają .
Obserwuj wątek
    • swing wytłumacz mi... 26.04.06, 12:45
      • swing Re: wytłumacz mi... 26.04.06, 12:46
        dlaczego pomnik na Małym Rynku jest _nie_na_miejscu_ ?
        • szut Re: wytłumacz mi... 26.04.06, 12:52
          bo niektórzy wolą tam parking?
          • Gość: jazzinator nie ma mowy o parkingu,to że był to skandal. IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 13:05
        • Gość: jazzinator Re: wytłumacz mi...bardzo proszę ! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 13:04
          Mały Rynek jak sama nazwa wskazuje nie powinien być zbytnio "umeblowany" by nie
          stracił na swoim uroku,jeśli do tego dodamy fontannę i estradę stacjonarną to
          mamy już 3 grzybki w barszcz,teraz pozostaje pytanie jak duży pomnik(który ma
          być po północnej stronie od ul.Mikołajskiej) i jeśli miałby być w stylu
          K.Skargi z Pl.Św.Magdaleny to juz całkiem dramat.Pominę fakt iż od dawna słyszy
          sie głosy rozsądku na temat ilości pomników w Krakowie.Spytaj zresztą
          architektów co sądzą o pomniku na M.Rynku jak to wygląda z ich punktu widzenia
          (oczywiście nie wszystkich,zainteresowanych nie)Pomnik jakikolwiek ich zdaniem
          zburzy symetrię tego miejsca.
          • tempe o! 26.04.06, 13:11
            a w którym miejscu przebiega oś symetrii?
          • mrug Re: wytłumacz mi...bardzo proszę ! 26.04.06, 13:20
            Co się ciskasz przed zobaczeniem projektu? Dobrych pomników nigdy za mało. Ale
            tutaj oczywiście chodzi o to, że to miałby być Miłosz i tu Cię boli. Najchętniej
            to byś go wywalił ze Skałki...
            • Gość: jazzinator Ty oczywiście lepiej wiesz co bym wolał niż ja sam IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 13:31
              Nie porównuj nawet Ksiecia do Milosza ,bo pomijajac wszelkie zarzuty wobec poety
              (nie ważne prawdziwe czy nie)ma sie on nijak do B.Wstydliwego zwanego tez
              skromnym,który był współtwórca lokacji Krakowa,wiec pyskówa Twoja jest
              bezprzedmiotowa.
              • mrug Re: Ty oczywiście lepiej wiesz co bym wolał niż j 26.04.06, 13:35
                A co tu porównywać dwóch zupełnie różnych ludzi z różnych epok?
                I jeden i drugi nadaje się, żeby go uwiecznić na pomniku (wyłączywszy tę ciżbę
                jaka ma być dookoła Bolesława, owe matki, żony i kochanki).
                Ale dopóki był pomysł tylko odnośnie Wstydliwego to jakoś nie dawałeś głosu,
                teraz jak ma byc Miłosz, to Cię nagle oświeciło...
                • Gość: jazzinator No i kto tu wyznaje spiskową teorię ,? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 13:40
                  Ty jestes przecie ten oświecony a ja ciemnogrodzianin,ty przecież wiesz co
                  najlepsze dla Polski,to rób, tylko pomału bo hemoroidy są nieprzyjemne.
          • swing może... 26.04.06, 14:22
            sęk w tym, że w takiej sytuacji potrzebna jest po prostu jakaś spójna
            koncepcja, co oznacza, że po pierwsze musi zostać podjęta decyzja, co do
            charakteru i przeznaczenia przestrzeni

problem pl. Św. Magdaleny polega na tym, że naruszono intergralność projektu
            usytuowaniem pośrodku pomnika P. (nie K.) Skargi, o którego wartości
            artystycznej szkoda się wypowiadać... o legalności też zresztą...

moim zdaniem argument o zbyt dużej ilości pomików w Krakowie jest naciągany -
            nie chodzi też o Bogusia, Jacka, Cześka jednego z drugim czy Bolka...
            istotne jest, żeby pomysł na zagospodarowanie tak ciekawego miejsca, jak Mały
            Rynek nie był zlepkiem różnych, mniej lub bardziej fachowych, udanych, czy też
            nowatorskich wizji...
            • gph Re: może powinno się zroić jeden plac zapełniony 26.04.06, 14:27
              tylko pomnikami

cóś jak w milesgarden w sztokholmie
            • Gość: jazzinator Re: może...zatem poprośmy Chińczyków o pomoc? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 14:27
              Nie dość że tanio zrobia to jeszcze specjalizuja sie obecnie w podróbach
              lepszych od oryginału.Na razie to jest wielki jazz gott i kłotnie pomiedzy
              decydentami którzy obawiam sie ,jak zwykle wszystko spieprzą i zamiast
              urokliwego zakatka będziemy mieli polityke na Małym Rynku.
              • tempe Re: może...zatem poprośmy Chińczyków o pomoc? 26.04.06, 14:30
                to gwoli pamięci
                jeden prezydent - jeden monumęt wbity w ciało miasta
                • gph parking jest urokliwy 26.04.06, 14:44
                  zalezy jakie bryki parkują :D
            • pendrek_wyrzutek "zagospodarowanie" 01.05.06, 04:32
              swing napisała:

> istotne jest, żeby pomysł na zagospodarowanie tak ciekawego miejsca, jak Mały
              > Rynek nie był zlepkiem

Maly Rynek nie potrzebuje "zagospodarowania" tylko ochrony przed wandalami.
              Duzo wysilku zajmie wywalenie paskudy z pl. Św. Magdaleny i obcietej glowy
              Mitoraja z Rynku. Dosc psucia!!!
    • istna Tylko jedno.. 26.04.06, 13:43
      Błagam, nie Dźwigaj.....
      • mrug Re: Tylko jedno.. 26.04.06, 13:46
        Mógłby zrobić Wstydiwego z, na przykład, twarzą Jana Pawła II...;)
        • Gość: jazzinator umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościami IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 13:52
          Bo jak nie to będę to samo robił ch..mie syjoński.
          • tempe Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 13:55
            a słyszałeś opowiastkę o malarzu z Bramy Floriańskiej
            co malował wilki w zimie
            dostał raz zamówienie na kunia atakowanego przez wilki w zimie

co malował kunia to mu wilk wychodził
          • mrug Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 13:58
            Ksenofob z Ciebie zawsze wyjdzie Dżezi.
            A to, że Dźwigaj robi hurtowo takie same, ZŁE pomniki Jana Pawła II, to nie
            oznacza, że bałwochwalczo mam je uznawać za arcydzieła, tylko z tego powodu, że
            przedstawiają Papieża...
            • tempe Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:00
              dlaczego nie?
              • mrug Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:02
                To mnie, cholera, teraz zażyłeś...
                • tempe Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:04
                  abo mi nie odpowiedziałeś gdzie leży środek symetrii
                  • mrug Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:08
                    A bo się nie mnie pytałeś.
                    A środek symetrii to jak zwykle, na wysokości pępka...
                    • tempe Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:10
                      a pępek na wysokości drugiego piętra
                      wyżej sra
                      • mrug Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:15
                        No chyba że podskoczy.
                        To wtedy jeszcze wyżej.
            • Gość: jazzinator Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 26.04.06, 14:04
              Ksenofob to mało jestem też homofobem,antysemita,ciemnogrodem a nawet syjonista
              i skinem i faszystą jednym slowem nie chcę ale musze.Ale mialo byc o małym
              Rynku a chłopcy zawsze sprowadzaja (splycają) temat do ksenofobii i kto tu jest
              żenujacy ? kto ma fobie? ja? nie oczekuję odpowiedzi bo jest tylko jedna.
              • tempe Re: umówmy się że nie wycieramy pyska Świetościam 26.04.06, 14:07
                to to już ustaliliśmy w takim razie
                to co z tą symetrią Małego Rynku?

btw. nie rozumiem jak to sie dzieje -
                konkurs na Plac Bohaterów Getta
                konkurs na Plac Czartoryskich
                konkurs na Mały Rynek?

spokojnie sobie wyobrażam trzy - czterokondygnacyjną postać Łokietka
                stoi se przy Siennej
              • gph nie dokładaj sobie jak dla mnie jesteś zwykłym 26.04.06, 14:12

leszczem.

agresywnym i plującym, ale jednak leszczem.

dodatkowo nienadmiernie przeciążającym swoją szarą komórkę.

żadnym tam ksenofobem, rasistą, antysyjonistą i coś tam jeszcze nawypisywał.

• istna Re: Tylko jedno.. 26.04.06, 14:07
          mrug napisał:

> Mógłby zrobić Wstydiwego z, na przykład, twarzą Jana Pawła II...;)

Pewnie ma z 10 zapasowych w magazynie:>
          • tempe Re: Tylko jedno.. 26.04.06, 14:07
            syćko wyprzedane na te ziemie odzyskane
            • mrug Re: Tylko jedno.. 26.04.06, 14:09
              Zamiast słupów granicznych robią...
    • tempe na Małym Rynku 26.04.06, 13:52
      winien stać Łokietek
      • gph Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:12
        tempe napisał:

> winien stać Łokietek

winien stac mały książe.
        • tempe Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:14
          wylaz kosmopolita
          • istna Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:15
            Chyba raczej pedofil;)
            • gph Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:17
              istna napisała:

> Chyba raczej pedofil;)

w każdym razie paneuropejczyk i dość synonimów :D
              • tempe Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:26
                gph napisał:
                > w każdym razie paneuropejczyk i dość synonimów :D

panam euro pejczyk

i ja kończę
            • tempe Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:25
              zrotflakowałemsie
              • istna Re: na Małym Rynku 26.04.06, 14:32
                Majpleżer:)
    • Gość: dark pomnik Lema w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:35
      Co myslicie o tym pomysle ?
    • Gość: 123 Re: B.Klich z PO chce pomnik Miłosza na Małym Ryn IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.04.06, 16:16
      Najwłaściwszym miejscem na pomnik Miłosza jest Wilno, ponieważ wcale nie uważał
      się za Polaka tylko Litwina. Myślę że Litwini byliby zadowoleni z nowego
      wieszcza narodowego, my ich mamy pod dostatkiem. A tak na poważnie nikt nie
      podważa wielkości Miłosza jako poety, ale próby uczynienia go pośmiertnie
      wielkim Polakiem i wieszczem narodowym (pogrzeb na Skałce) to po prostu brak
      szacunku dla samych siebie - o tym co mówił i pisał Miłosz o Polsce i Polakach
      pisano na tym i innych forach wilokrotnie.
      • Gość: ben nawiajcie pomników zdrajcom i opluwaczom Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 16:26
        czy ten kraj jest normalny:
        a może tylko mały procent targowiczan?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka