Dodaj do ulubionych

Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost...

04.05.06, 18:09
Uniwersytety: UJ drugie miejsce, za UW.
Uczelnie techniczne: AGH na czwartym (!), Politechnika na 10-tym.
Uczelnie pedagogiczne: AP tradycyjnie na pierwszym miejscu.
Uczelnie ekonomiczne: AE na drugim, po SGH.
AWF-y: Kraków tradycyjnie słabo, na 6-tym.
Uczelnie medyczne: CMUJ - pierwszy.
Uczelnie rolnicze: AR tradycyjnie w środku stawki, 4 miejsce.
Niepaństwowe szkoły biznesu i zarządzania: WSZiB 3 miejsce, po tem długo nic,
WSH 15-ta, WSEiI 18-ta. Reszta poniżej 30-tego miejsca...
Niepaństwowe szkoły niebiznesowe: WSE (Tishner) - 8 miejsce, nieźle jak na
debiut. KSW nadal na 12-tym miejscu.

Tak więc, mimo dobrej opinii o Krakowie nasze miasto nie jest w najlepszej
sytuacji. UJ, AE, AP i AGH to przecież tylko część rzeczywistości. Niestety,
prywatne szkoły w naszym mieście są ciągle zbyt słabe, szczególnie gdy
porównamy je z czołowymi szkołami prywatnymi w Polsce (np. NLU, Collegium
Civitas etc.). I w tej mierze wiele jest do nadrobienia.

Obserwuj wątek
    • Gość: bibi Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 04.05.06, 18:24
      a dziwi Cię to , bo mnie jakoś niespecjalnie. To nawet całekiem logiczne , że
      przy tak skromnym budżecie dofinansowywane są uczelnie stołeczne, co rzutuje na
      ich wyniki. A co do prywatnych... to jak już na tym forum czyta się, w prawie w
      co drugim poscie, kadrdy tych szkół są z państwowych. Tym samym koło się zamyka.
      Ale ja i tak mojego ukochanego Krakowa nie zamieniłabym za nic w świecie na
      betonową Warszawę. NIGDY W ŻYCIU!!!!!
      • flamengista Re: 04.05.06, 18:32
        Dziwi o tyle, ze spodziewałem się że prywatne wypadną lepiej. Po za WSZiBem i
        Tishnerem praktycznie nie ma czym się pochwalić.

Inna sprawa, że takie uczelnie jak UJ, AGH czy AE już dawno powinny przestać
        oglądać się na rankingi krajowe (zawsze są w czołówce), a zacząć aspirować do
        poziomu zachodnioeuropejskiego...

Ale to temat na inną dyskusję;)
        • Gość: bibi Re: IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 04.05.06, 18:42
          a bo prywatne to jedna wielka chała. A co do państwowych to całkowicie się z
          Tobą zgadzam>
          • Gość: enetti Re: IP: 80.51.255.* 05.05.06, 15:43
            a gdzie można ten ranking znaleźć ( link) ????????
            • flamengista Link do rankingu 05.05.06, 16:22
              szkoly.wprost.pl/
              • simply_z Re: Link do rankingu 05.05.06, 17:41
                Żałuje ,że w Krakowie nie otwiera się niektorych kierunków ( na państwowych
                uczelniach) ,czemu na UJ nie ma:lingwistyki stosowanej,gospodarki
                przestrzennej,geoinformacji?wydaje mi sie pasowaloby nieco unowocześnic oferte
                edukacyjną,tak jak w przypadku UAM-u w Poznaniu,czemu weterynaria jest aż we
                Wroclawiu?
                • flamengista Re: Link do rankingu 05.05.06, 18:12
                  Dobre pytanie.

A odpowiedź - zaskakująca. UJ takich kierunków nie otwiera, bo... nie ma kadry!
                  Dlatego np. nie ma już naboru na magisterskie studia na japonistyce, został
                  licencjat.

Za to na UJ nadurodzaj polonistów, historyków, socjologów, politologów i
                  psychologów... Ale ta uczelnia tak już ma.
                  • Gość: ascanias Re: Link do rankingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:28
                    szczerze mowiąc mnie tez to dziwi,kiedyś tez z ciekawości patrzyłam na UAM i
                    zdumiało mnie ,że oni jakoś bardziej wychodzą naprzeciw potrzebom rynku ,ba
                    nawet wydz.archeologii stosuje już tam nowoczesne metody badań podczas gdy u
                    nas wciąz pokutuje ołówek,kartka i prosta łopatka;p,
                    To na japonistyce jet już tylko licencjat?byl przecież taki rok ,ze z braku
                    kadry nie było chyba nawet naboru .
                • ania.krakow Re: Link do rankingu 21.05.06, 21:35
                  Gospodarka przestrzenna jest na AE
                  • Gość: simply_z Re: Link do rankingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:33
                    no jest tylko,że to kierunek typowo finansowy i z zagospodarowaniem
                    przestrzennym malo ma wspólnego;/
    • Gość: MATURZYSTA Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... IP: 82.160.6.* 21.05.06, 17:59
      Wybieram się na AGH-informatykę w Krakowie, ale nie wiem czy rodzice wyrobią finansowo. Ile kosztuje akademik? i jakie warunki finansowe trzeba spełnić aby go otrzymać? A stołówka ile za obiad? nie umiem gotować a czy wogóle w akademiku można coś gotować? Ile muszę mieć kasy (minimum) na miesiąc aby przeżyć? Nie jestem wymagający. NAPISZCIE COŚ.
      • Gość: Franek Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 18:46
        najwyzszy czas nauczyć się gotować
      • ania.krakow Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... 21.05.06, 21:37
        A mało to w Krakowie barów mlecznych? Tanio i smacznie
      • Gość: a Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:08
        agh - obiady "u babuni" 6,50 w abonamencie, kawalek dalej w "krakusie" na ogol
        taniej.. akademik nie wiem.. miejsce w pokoju tak od.. 300 zl? (np. na
        kurdwanowie - niezbyt bezpieczna ani bliska agh dzielnica ^^")
      • quatrinn Re: Krakowskie uczelnie w rankingu Wprost... 23.06.06, 14:15
        akademik na miasteczku w tym roku kosztował 220 zł dla studentów z AGHu a 260
        zł dla studentów innych uczelni...
        jak chcesz poczuć klimat prawdziwego życia studenckiego to jest to idealne
        miejsce dla ciebie:D
        i w akademiku można gotować, tylko trzeba pilnować swoich garów bo... czasem
        nie wiedzieć czemu tajemniczo znikają;)
        osobiście polecam:P
        i pozdrawiam przyszłego studenta:)
        • Gość: student Re: IP: *.atol.com.pl 24.06.06, 17:01
          W rankingu Wprost wśród niepublicznych szkół biznesu jest Wyższa Szkoła
          Zarządzania The Polish Open University, a szkoła ta ma swój wydział w Krakowie.
          • Gość: student Re: IP: *.atol.com.pl 24.06.06, 17:02
            The Polish Open University jest na 1 miejscu, zapomniałem dodać :)
            • Gość: sandej A dla mnie ten ranking jest do kitu IP: *.netcontrol.pl 25.06.06, 14:32
              Po co komu ranking tak jak ten?? żeby sie dowiedzieć ile jest magistrów czy ilu
              jest doktorów habilitowanych na uczelniach????
              Moim zdaniem lepszy jest ranking który był w Newsweeku okteślający kogo i po
              jakich uczelniach pracodawcy przyjmują do pracy...
              • flamengista nie należy jednego rankingu traktować jak wyroczni 29.06.06, 14:23
                Mądry kandydat na studenta porównuje wszystkie trzy liczące sie rankingi -
                Newsweeka, Polityki i Wprostu. I dopiero wyciągająć wieloletnią średnią mamy
                prawdziwy obraz sytuacji.

NP. AE we wszystkich tych rankingach wypada podobnie. Wśród uczelni
                ekonomicznych jest na 2-3 miejscu w Polsce - za SGH oraz czasem przed, czasem za
                AE Poznań.

Podobnie UJ - raz na I miejscu, raz na drugim za UW.

Z kolei AGH niezmiennie pozostaje najlepszą uczelnią techniczną - wyjątek
                stanowił ranking Wprost (?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka