grocho Re: BISEPTOL 16.11.04, 11:00 Lekarz przepisał mojej corce 3 lata bispetol. Myslałam, że ten lek juz nie jest przepisywany. Dziadek stwierdzil, że biseptol podają "juz chyba tylko w Rumunii" i wywolalo to dyskusje ogolnorodzinną typu : Dać dziecku biseptol czy nie dac? Z drugiej strony lekarz chyba wie co robi zapisując taki lek. co o tym sądzicie? monika Odpowiedz Link Zgłoś
monika_5 Re: BISEPTOL 16.11.04, 11:27 ja też słyszałam że już nie przepisują , a na dziecku przepisał jeśli możesz napisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BISEPTOL IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 16.11.04, 13:32 Na razie nie wiemy dlaczego lekarz przepisal Biseptol. Na pewno nie jest to prawda, ze juz tylko w Rumunii stosuje sie Biseptol. Sa choroby, w ktorych Biseptol jest lekiem z wyboru (np zapalenie pluc wywolane Pneumocystis carinii, ale watpie, zeby w Twoim przypadku to byl ten powod). Odpowiedz Link Zgłoś
grocho Re: BISEPTOL 16.11.04, 14:37 moje dziecko odkad poszlo do przedszkola jest nan stop chore. Najpierws zwykle przeziebienie, potem zapalenie ucha, a teraz straszny kaszel , moze nie czesty ale okropny - takie "churchlanie" . Lekarz osłychał corke i stwierdzil, że osłuchowo nie jest ok., do tego katar, i brzydkie gardło wszystko ma zwiaze z trzecim migdalem. Corka nie ma goraczki. Jezeli chodzi o stosowani biseptolu w Rumunii to tak wyrazil sie dziadek mojej corki chcac wybic mi z glowy stosowanie tego leku. Czy mial rację?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BISEPTOL IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 16.11.04, 15:17 Dawno, dawno temu, jeszcze za Ceausescu, do Rumunii istotnie wozilo sie Biseptol na handel, bo to dobry doustny antybiotyk i skuteczny np w chorobach wenerycznych. Podobno tez Rumunki byly przekonane, ze ma skuteczne dzialanie antykoncepcyjne. Rzeczywiscie, jeden z jego skladnikow, trimetoprim, moze byc teratogenny, a wiec dzialac poronnie. Trudno mi wyrokowac czy przepisanie Biseptolu bylo sluszne. Mysle, ze nie jest to lek z wyboru w takich przypadkach. Sa mniej toksyczne, a rownie skuteczne. W ogole jesli dziecko jest non stop chore z powodu trzeciego migdala, to chyba lepiej go po prostu usunac. A ze przedszkolaki ciagle choruja to tez do pewnego stopnia norma. Odpowiedz Link Zgłoś
grocho Re: BISEPTOL 16.11.04, 15:34 Laryngolog powiedział, ze jeżeli jeszcze raz corka będzie miała zapalenie ucha to trzeba mocno pomyśleć usunięciu trzeciego migdała. Jakie skutki niepożądane mogą być po biseptolu,? Co miałałaś/łeś na mysli pisząc, ze nie był to lek z wyboru? Sorry nie mam doświadczenia w sprawach leków i chorób dziecięcych, gdyż moja corka nigdy nie chorowała - dopiero teraz, w przedszkolu... monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BISEPTOL IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 16.11.04, 16:09 > Laryngolog powiedział, ze jeżeli jeszcze raz corka będzie miała zapalenie ucha > to trzeba mocno pomyśleć usunięciu trzeciego migdała. Pewnie. Nie ma co czekac. Zabieg to niewielki, a poprawa znaczna. > Jakie skutki niepożądane mogą być po biseptolu,? Rozmaite. Reakcje alergiczne, nudnosci, biegunka, uszkodzenie watroby, przejsciowe i odwracalne uszkodzenie szpiku, czasem uszkodzenie nerek. > Co miałałaś/łeś na mysli pisząc, ze nie był to lek z wyboru? To, ze istnieja inne, mniej toksyczne leki i ze stosowanie Biseptolu jest uzasadnione, jesli zostaly wyczerpane inne opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
grocho Re: BISEPTOL 16.11.04, 16:13 dzieki za odpowiedz. A czy ty dałbyś swojemu dziecku biseptol? Pytam poważnie. monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: BISEPTOL IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 16.11.04, 17:25 > A czy ty dałbyś swojemu dziecku biseptol? Nie wykluczam tego. Ale raczej malo prawdopodobne zebym dawal Biseptol na zapalenie ucha albo infekcje gornych drog oddechowych. Bo skoro doszedlem do Biseptolu, to znaczy, ze "po drodze" wykorzystalem juz wiele innych antybiotykow, a skoro musialem uzywac tylu roznych antybiotykow, to znaczy, ze sprawe trzeba bylo zalatwic operacyjnie, nie farmakologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
grocho Re: BISEPTOL 16.11.04, 17:44 ale mi dałeś do myślenia... od września moja corka brała tylko raz antybiotyk (zinnat czy jakoś tak..). Mojego pediatrę (a raczej mojej córki) uważam za rozsądnego człowieka, takiego, ktory wie co robi. Miałam do niego zaufanie - aż do teraz gdy przepisał ten nieszczesny biseptol.Nie wiem co mam robić może zmienić lekarza? Przecież mógł- tak jak mowisz- przepisać inny lek, mniej toksyczny. dziękuję Ci, że poświeciłes/łas mi tyle czasu , odezwę sie po jutrze. monika ps Odpowiedz Link Zgłoś