Gość: simple mind IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 23:12 38 ciosów nożem, zacieranie śladów zbrodni - nie ma żadnego usprawiedliwienia. To bestia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolezanka marka Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.autocom.pl 05.05.06, 23:57 znam marka od trzech lat- razem studiujemy bardzo trudno mi w to wszystko uwierzyc...jednak uwarzam,ze powinien dostac kare na jaka zasluzyl czyli dozywocie bo nic nie tlumaczy tego co zrobil... pytanie tylko czy dal rade zrobic to sam...skoro miejsce zbrodni posprzatal pobieznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troska Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 00:31 na UJ jednak może trzeba by pisać już ortograficznie - uważam // uwaga, waga... - możemy załatwić odebranie tzw. maturki, bo nie chcielibyśmy mieć do czynienia z takim fahowcem po takiej hemi (fachowcy po chemii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago cubs Na szafot z nim...szkoda go utrzymywac cale zycie. IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 06.05.06, 03:55 ...do piekla Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zbrodnia prawie doskonała 06.05.06, 05:28 na Rany Boskie - to za ortograficzny blad to juz dozywocie!? ha!ha!. Nie wierze, ze sa ludzie, ktorzy nigdy nie zrobili bledu ortograficznego. A wracajac do tematu - ten "student" to bestia. I tez nie wierze, ze nikt mu nie pomogl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.chello.pl 08.05.06, 14:17 Tak, to istotnie wygląda na zbrodnię: to mianowicie, co się dzieje z naszą oświatą i szkolnictwem wyższym. Na uczelnie przychodzą absolwenci szkół średnich, wśród których są tacy, którzy mogliby od razu brać się za pisanie pracy magisterskiej, i tacy, którzy nie umieją pisać. Następnie ci pierwsi oduczają się poprawnego mówienia i pisania, ponieważ są poddawani obróbce przez dydaktyków nieumiejących mówić i pisać. Można się o tym przekonać słuchając ich publicznych wystąpień i rozmawiając z pracownikami wydawnictw, którzy nadają formę (nierzadko także treść) ich elukubracjom. Dotyczy to już nie tyle "pomarcowych docentów" będących emerytami, co solidarnościowych i eseldowskich profesorów, których wymowy pełno przy każdym włączeniu odbiornika. Do tego dochodzi kolejna zbrodnia: przyzwolenie na kpiny z prawa i godności ludzkiej. Z jednej strony prowadzi się śledztwa, aby ukarać dawnych zbrodniarzy funkcjonujących "w majestacie prawa", z drugiej przymyka się oko (nieraz nawet porozumiewawczo) na przekręty, "straty" i omijanie przepisów. Ale to się zmieni. Już wkrótce, pod światłym przewodem ministra (wicepremiera) o inicjałach RG. Wspieranego walnie w Radzie Ministrów przez równie zdeterminowanego (by zaprowadzić wreszcie porządek i poszanowanie prawa) ministra (i wicepremiera) o inicjałach AL. Szkoda tylko, że ten drugi nie dostał teki ministra sprawiedliwości. Albo oświaty. Ten wyższy zaś mógłby przecież objąć stanowisko ministra obrony. Wkrótce zmieniłby nazwę i charakter tego resortu na Ministerstwo Wojny. Ale on działa długofalowo: najpierw trzeba przygotować młodzież i jako minister oświaty zadba o właściwy kierunek "patriotycznego" kształcenia i wychowywania. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Zbrodnia prawie doskonała 08.05.06, 17:21 RG został ministrem edukacji. Ministrem Szkolnictwa wyższego jest nadal ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły obywatel Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.autocom.pl 07.05.06, 02:00 Miejscem zbrodni jest ogromna,luksusowa willa, której właściciel jest równocześnie włścicielem zalewu w Zakrzowie - czyli miejsca ukrycia zwłok Marty. Córka właściciela willi udostępnia zabójcy klucze i umożliwia swobodne poruszanie się po niej - Jak to możliwe? - Nikt nic nie widział, nic nie zauważył? Przecież to było w biały dzień, powyjściu Marty ze szkoły i czas jakiś trwało ....Najpierw test ciążowy , potem rozmowa, kłótnia, uderzenie, utrata przytomnści,poszukiwanie odpowiedniego noża w obcej kuchni, zadanie 38 ciosów, poszukanie kanistrów, sznurków, wyniesienie zwłok, pobieżne posprzątanie mieszkania .... i nic , i nikt nic nie widział, nie zauważył ? A od kogo zabójca otrzymuje informację,że właściciel tej willi za kilka dni będzie zasypywał ten zalew w Zakrzowie? Czy nie za dużo niewyjaśnionych zbiegów okoliczności? Czyż to nie pomoc w zbrodni.... równie doskonała ? A czyż tu też nie wchodzi w grę bogaty tatuś i wyjatkowo cwana mamusia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 19:17 straszne ,przerazajace i oburzajace. kazdy komentarz brzmi jak banal. nie jestem zwolennikiem kary smierci.ale prawo nie moze byc tak dziurawe ,aby sprawca tak potwornej zbrodni mogl sie wywinac przez paragrafy (afekt,wzburzenie...) .Kolezka poplacze sie pod wskazowki doradcow psychiatrow i adwokatow i moze dostac pare lat .skonczy w ramach resocjalizacji studia w wiezieniu i przed trzydziestka po amnestiach zacznie nowe zycie.tak byc nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tatuś ma kasę IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.06, 07:30 tatuś ma kasę i układy to synek dostanie max 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: tatuś ma kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 08:04 i jest prawnikiem, już Marek Kol. nawija - już afekt, ale jaki afekt? juz ma ADHD... już nerwowy i się dziwnie zachowywał... już... - mama lekarka... papierki bedą, pormocznośc jasna... polecam musical Chicago. Tam dobry prawnik jest w stanie wszytsko zrobić. Ale - rodzice Marty tez są ustousnkowani - będzie to wojna klanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tatuś ma kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 09:08 Myślę, że wojna o prawdę, dla córki... Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista co tatuś powinien zrobić? 06.05.06, 10:06 Na razie snujemy domysły, nie wiadomo co ojciec mordercy robi. Ale każdy uczciwy człowiek na jego miejscu: 1. miałby olbrzymie wyrzuty sumienia - bądź co bądź w jakiś sposób przyczynił się do tej zbrodni, nie zauważając pewnych rzeczy, zaniedbując wychowanie syna i pozwalając mu na wszystko; 2. W związku z punktem 1 niektórzy wrażliwsi ludzie potrafili by nawet targnąć się na własne życie (mam nadzieję, że do tego nie dojdzie); 3. Natomiast na pewno, widząc że syn jest mordercą, chciałby dla niego jak najsurowszej kary - żeby chłopak uzmysłowił sobie skalę przestępstwa. Tylko zdegenerowana moralnie osoba chciała by, by M.K. jak najszybciej wyszedł na wolność. Obawiam się, że dopiero teraz rodzina K. dowiedziała się, jaki naprawdę jest ich syn. Nie zazdroszczę im tej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: co tatuś powinien zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 20:49 Nie wiem co zrobi ojciec mordercy, ale gdybym był ojcem ofiary to wiedziałbym co zrobić. I ojciec mordercy wie co bym zrobił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy Zbrodnia prawie doskonała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 09:58 Za taki tytuł pod takim tekstem podmiot artykułu gdyby chciał całkiem niezłą sumkę mógłby od autora lub redakcji wycioągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Wyjdzie za 7 lat IP: *.zax.pl / *.zax.pl 06.05.06, 10:02 Pewnie tak bedzie, że dostanie łagodniejszy wyrok. Rodzice sa lekarzami i już zaczynają działać. Zbrodniarz wyjdzie za 7 lat za dobre sprawowanie. Powinien wylądować w ciężkich kamieniołomach i zdechnąc tam z wycieńczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Jak to dobrze, że mamy ministra Ziobro. Myślę, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:15 sprawca dostanie dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Szifer Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:19 Te tłumaczenia o ADHD podobno popłakał się, jak opowiadał jak zabijał nożem był tak przejety, tym ze Marta zginęła, że sam po Krakowie jeździł i kleił plakaty nie zaliczył na uczelni ważnego egzaminu - taki był zdenerwowany faktem zniknięcia Marty co za biedny człowiek, wam nie żal tak doskonałego, zimnego i profesjonalnego mordercy? wyluzowany, rozesmiany, dowcipny - dusza - człowiek Hitler też miał ADHD i komunisci niektórzy nawet płakali, jak opowiadali o katowaniu i zabijaniu Jeśli znajda się jakiekolwiek okoliczności łagodzące dla tego łajdaka i psychopaty to na pewno nie znajdzie ich w więzieniu w "zabawie" z kolegami z celi czego mu serdecznie życze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: 81.21.194.* 06.05.06, 13:20 To ADHD !!! Jeżeli naprawdę był dotknięty tą chorobą to znaczy, że ADHD-owcy to nie takie niewinne istotki jak usiłują nam wmówić ich rodzice. Chyba jednak trzeba sie ich wystrzegać. I otoczenie powinno byc poinformowane o ich przypadłości. A może to rodzice "załatwili" mu takie zaświadczenie bo chcieli mieć z głowy jego wychowanie .... Jakby na to nie patrzyć to dzięki takim "nowoczesnym" chorobom jak ADHD czy dysleksja (rzeczywistym czy tez symulowanym) dochowamy się bezkarnych zbrodniarzy i patologicznej pseudointeligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p-anka Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.salwator.net 06.05.06, 16:57 Tak sie sklada, ze go znalam. Niezbyt dobrze, ale na tyle dobrze,zeby wiedziec ze byl mocno nadpobudliwy, chwili nieruchomo nie ustal. Wierze w afekt. Ale na tyle na ile go znalam, w zyciu bym nie powiedziala, ze bylby zdolny do czegos takiego. Byl bardzo energiczny, ale nie agresywny... Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awanea Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.crowley.pl 06.05.06, 20:03 Żadna, podkreślam żadna choroba nie tłumaczy zabicia Marty. Skoro mógł studiować to rozróżniał co jest dobre a co złe . Jakie są zachowania naganne a jakie nie. Miał 22 lata, ona 16. Dziewczyna miała prawo się zakochać, w końcu mogło jej imponować, że interesuje się nią chłopak starszy. Nie podoba mi się że oczerniają Martę. Nie ona zabiła . Nie jedna 16- latka zaszła w ciążę nie będąc k.... Zajść w ciążę to nie tragedia. I nie powód do zbicia. Są inne rozwiązania. Zastanawiam się czy to zabójstwo to nie znak naszych czasów. Chcemy żyć na skróty, bez problemów. A jak usuwać problemy, omijać albo unikać, można też zabić... Ale czy to jest wyjście? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Co Wy w kółko z tym ADHD? 07.05.06, 08:07 Przecież ADHD to nawet nie jest zaburzenie zachowania lecz koncentracji. Nie ma nic wspólnego z poczytalnością. Może jeszcze mieć kiłę i grzybicę, to nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ble Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.brzesko.net.pl / *.brzesko.net.pl 06.05.06, 16:12 Mial trzy dziewczyny. Bosz....co za dran! Co za dran zabija, pobieznie sprzata mieszkanie, co za dziewczyna daje klucze od willi Rodzicow chlopakowi (po co, na co?). Co za dran wiesza plakaty ze zdjeciem osoby, z ktora byl i ktora zabil. Co za dran... Jak ktos moze prowadzic takie podwojne zycie. Jak mozna przez miesiac zyc, widziec wszedzie zdjecia Marty i sie nie targnac zycie albo zglosic na policje. Jasne,ze sie przyznal jak znalezli cialo. W koncu byla w ciazy, wiec i tak by policja doszla do tego,ze on ma cos z tym wspolnego. Wiedzial,ze zalew zostanie zasypany... Wspolczuje mu. Jesli podniesie sie ze swojego upodlenia i zrozumie jak wiele osob skrzywdzil to do konca zycia bedzie cierpial....Biedna dziewczyna i biedni Rodzice Marty. Rodzice Marka tez sa biedni. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut 16 lat - całe życie przed nią. Prawie dziecko. 06.05.06, 17:38 Zabił Istotę, z którą zaznał rozkoszy. Zabił Istotę, która nosiła jego dziecko. ŚMIERĆ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanista ...w ten sam sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:15 On nie mógł jej naprawdę kochac, bo jak mozna zabic ukochaną osobę. Owszem z rozpaczy można targnąc się na własne życie. Poza tym miał więcej niż jedną dziewczynę. W takim razie - którą tak naprawdę kochał? A tak poza tym dla mnie wyrok jest prosty, albo ciężka praca w jakiś kamieniołomach (popieram poprzednika), albo prościej 38 uderzeń nożem i niech ginie w ten sam sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Masz absolutną rację! Ale nie rozumiem. Jestem 06.05.06, 18:33 po rozwodzie, ale po nocach śnię o moim Elfie. Pamiętam, jak w nocy wyrywałem się ze snu, bo budziły mnie kopnięcia Naszego Dziecka w Jej brzuchu (spaliśmy przytuleni). Jasna cholera! Nie dość, że bandyta, to jeszcze debil!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: ...w ten sam sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 21:03 Dokładnie tak, humanisto !!! Kiedyś przed laty była w radio dyskusja "profesorów" na temat wykonywania ewentualnej kary śmierci. Ci "eksperci" twierdzili, że jeśli już byłaby kara śmierci to powinna być wykonywana jak najbardziej "humanitarnie", "bezboleśnie", tak, aby skazaniec "nic nie odczuwał", "nie doznał uszczerbku na zdrowiu !!!!!!!!!!!!!!!!!", i w ogóle, aby nawet nie wiedział, że właśnie na nim wykonano karę śmierci !!!! To są realia współczesnej demokracji a raczej rządów idiotów !! Natomiast ja, zwykły Medalik, uważam, że: - za zabójstwo (i tylko i wyłącznie za zabójstwo) powinna być orzekana bezwarunkowo kara śmierci; - prawo łaski powinno przysługiwać tylko i wyłącznie rodzinie ofiary (Prezydent,Premier, Sejm i Sąd Najwyższy niech zajmą się innymi pożytecznymi zadaniami); - kara śmierci powinna być wykonana w możliwie najbardziej zbliżony sposób w jaki została zamordowana ofiara ( w omawianym przypadku: 38 ciosów nożem i kanistry przywiązane do ....; mordercy chłopca sprzed paru lat, co wrzucili go zimą do Wisły, powinni być publicznie strąceni z mostu do tej samej rzeki, a gdyby wypłynęli na powierzchnię, walnięci w łeb, aby zatonęli... ); Kto ma zdanie odrębne - zapraszam do dyskusji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisorek Re: ...w ten sam sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 21:40 ja bym nie wykonywała kary śmierci, tylko bym puszczała film, na okrągło o tym, co zrobił. Kara smierci to za mało. Brzydzę się śmiercią zadawaną fizycznie, choć rozumiem, co mówisz - uważam, że stokroć okrutniejsze jest stałe przypominanie o tym co zorbiono, stale - by sumienie się wżarło na poziom molekularny, by skomlał o smierc, by siedział samotny w celi, by miał jedzenie, picie i by słyszał i widział - by tak konał dzien po dniu, minuta po minucie, sekunda... i znow od nowa tak jak umierała Marta i Michałek, wrzucony do Wisły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: ...w ten sam sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 22:04 A co stoi na przeszkodzie, aby skazańcowi udostępnić w celi śmierci stryczek lub samoobsługową gilotynę ? To jest najlepsze rozwiązanie - niech morderca ginie z własnej ręki ! Problem w tym, że wielu z nich tego samemu nie zrobi - dlatego trzeba im w tym "pomóc"... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ...w ten sam sposób... 07.05.06, 08:09 Medalik, to co piszesz sprawia, że niczym się nie różnisz od najgorszych zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: ...w ten sam sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:21 Kara śmierci, nie może być elementem zemsty, gdyż czyn taki w żaden sposób nie różni się wtedy od czynu mordercy! A poza tym co powiesz o pomyłkach sądowych (zdarzały się wielokrotnie). Czy zabicie kogoś (w stosunku do kogo sąd pomylił się) w sposób analogiczny jak w czasie zbrodni odpowiadałoby twojemu poczuciu sprawiedliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EbenezerDirt to nie pragnienie zemsty jest chore IP: *.autocom.pl 07.05.06, 19:11 skrzywdzony człowiek pragnie zemsty, i to jest naturalne. człowiek będący świadkiem podłości chce zemsty na winnych tej podłości, i to też jest naturalne. dobry człowiek oburza się na zło, i to jest naturalne. mówienie mu, że jego oburzenie jest złe jest pseudohumanistycznym bełkotem. bełkotem jest tak samo stwierdzenie, że zemsta na mordercy nie różni się od morderstwa popełnionego przez tego mordercę. trzeba być ślepym, żeby nie widzieć różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EbenezerDirt a i jeszcze jedno IP: *.autocom.pl 07.05.06, 19:13 pomyłki sądowe się zdarzają, ale akurat w tym przypadku wina sprawcy nie ulega najmniejszej wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: to nie pragnienie zemsty jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:45 Nie mówiłem o tym konkretnym przypadku, lecz o ogólnej zasadzie. Nie rozumujmy jak dzieci, trzeba zdawać sobie sprawę. że każde działanie ma określone konsekwencje i nie ma to nic wspólnego z "pseudohumanizmem" jak go nazywasz. Jestem za jak najsurowszymi karami dla przestępców, ale jak słucham po każdym zabójstwie o paleniu żywcem morderców lub innych wyszukanych sposobach śmierci dla nich, to zastanawiam się kto tak naprawdę jest chory, oni czy tak komentujący? A tak na marginesie czy naprawdę wierzysz, że nawet najbardziej wyszukany rodzaj śmierci dla tego zwyrodnialca przyniesie prawdziwą ulgę rodzicom ofiary? Trzeba go po prostu odseparować na zawsze od społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EbenezerDirt Re: to nie pragnienie zemsty jest chore IP: 213.17.128.* 08.05.06, 12:50 "Jestem za jak najsurowszymi karami dla przestępców" - to fajnie, że się zgadzamy. "ale jak słucham po każdym > zabójstwie o paleniu żywcem morderców lub innych wyszukanych sposobach śmierci > dla nich, to zastanawiam się kto tak naprawdę jest chory, oni czy tak > komentujący?" - naprawdę zastanawiasz się, czy chory jest morderca, czy ten kto komentuje morderstwo? o tym paleniu żywcem akurat jakoś nic nie widziałem, widziałem za to parę postów w stylu "oko za oko". nie jestem zwolennikiem takich metod ani tego, zeby przestępcom "po rynku ich wodząc, kleszczami ciało szarpać", ale rozumiem ludzi, którzy czytając tak drastyczną historię reagują emocjonalnie i piszą rzeczy drastyczne. nie pochwalam tego, ale rozumiem i nie potępiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: to nie pragnienie zemsty jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:46 W takim razie pozostaje mi tylko powiedzieć, że zgadzam się z tobą. Również nie potępiam ludzi, którzy pragną zemsty, bo jest to uczucie jak najbardziej ludzkie, do którego ma prawo każdy skrzywdzony człowiek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut [...] 06.05.06, 18:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut [...] 06.05.06, 19:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Po prostu brak słów.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 22:13 najgorsze jest to,że takich rozpieszczonych i przekonanych o swojej bezkarności synalków bogatych rodziców jest wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 22:40 Dzisiaj odbył się pogrzeb wujka Marty. Gdy usłyszał w radiu informację o identyfikacji jej ciała, zmarł na atak serca. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zbrodnia prawie doskonała 07.05.06, 01:07 no to "student" ma jaz 3 (trzy) zycia na sumieniu. A podobno jest b. wrazliwy i placze... Pewnie nad soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 07.05.06, 11:26 3 laski, do tego wszystkie równie bogate jak On...pewnie liczne "studenckie" imprezki z alkoholem i narkotykami, do tego szałowy instruktor narciarstwa... Poje**ło mu sie w głowie a nie zadne ADHD i afekt!! Jak nie dostanie conajmniej 25 lat to oznacza ze w PL mozna robic wszystko i zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.1.15.vie.surfer.at 07.05.06, 12:14 znasz go?? chodziles z nim na 'te imprezki'???? jak nie to sobie daruj takie komentarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 07.05.06, 21:30 ...z mojej wypowiedzi mozna miec watpliowasci jedynie do narkotyków...Myśle jednak ,że mam racje !! aha, i byłem z nim na imprezie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.vc-graz.ac.at 07.05.06, 22:28 a ja z nim bylam nie tylko na imprezie i mysle ze twoja wypowiedz to snucie dyrdymalow. mam nadzieje ze marka sad potraktuje z pelna surowoscia i wymierzy kare na jaka zasluzyl, ale denerwuja mnie tacy "psedu-znawcy" tematu jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 08.05.06, 12:18 no to powiedz mi prosze "własciwa znawczyni" (nie pseudo ,tak jak ja), która czesc mojej pierwszej wypowiedzi jest "dyrdymałem" ... i podaj argumenty , które przekonaja mnie ze tak własnie jest!! ...A wogóle jak słysze, że linią obrony ma byc "działanie w afekcie" (co w momencie kiedy mamusia jest psychologiem, nie bedzie trudne) to sie troche denerwuje, bo to jest max 10 lat kary...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.vc-graz.ac.at 08.05.06, 19:26 a skad wiesz ze to nie bylo dzialanie "w afekcie"? byles przy tym zdarzeniu? przestan plesc domysly jesli nie masz powaznych argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 08.05.06, 20:55 A TY byłas ??!!bo raczej nikt przy tym nie był moja droga, ale i tak ktoś wyrok bedzie musiał wydać...!!! Tak wiec teraz wszystko zależy od subiektywnych (badz pozornie obiektywnych) ocen...!! kara DO 10 lat (przy udowodnieniu działania "w afekcie", a mając wiedze lekarza psychologa - tak jak jego matka - nie jest to trudne do spreparowania) za zabójstwo 2 osób to ZDECYDOWANIE za mało, bo tyle to mozna dostac za przestępstwo gospodarcze, a nie za bestialski , skrupulatnie zaplanowany i przemyślany mord... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.vc-graz.ac.at 08.05.06, 23:16 "bestialski , skrupulatnie zaplanowany i przemyślany mord..." -caly czas mnie to intryguje, skad to wiesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 01:23 ...to się nie dowiesz !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.CH.UJ. Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: 195.136.253.* 09.05.06, 08:52 Sprawa jest dosc prosta: nawet jesli sama zbrodnia zostala popelniona w afekcie to jakos nie jest mozliwe by ten "afekt" trwal dwa czy trzy tygodnie w trakcie ktorych Marek K. uczeszczal sobie jak gdyby nigdy nic na zajecia. Pozatym zauwaz, ze jakos ten "afekt" nie przeszkodzil mu w zatarciu sladow i zaplanowania tej calej akcji ze zwirowiskiem. Krotko mowiac, nie staraj sie usprawiedliwiac na sile bo nie nawet jakby sie chcialo to nie ma za bardzo jak. Mam oczywiscie nadzieje, ze dostanie dozywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 11:44 ...niestety afekt to : "KRÓTKOTRWAłA emocja o dużej sile i gwałtownym przebiegu, wywierająca znaczny wpływ na inne procesy psych. i zachowanie człowieka"...takze nie ma zanczenia co robił potem i jak sie zachowywał, ważne co czuł w danym momencie. Jak dla mnie conajmniej 25 lat bez mozliwosci wczesniejszego zwolnienia !!! a najlepiej dorzywocie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.tu-graz.ac.at 09.05.06, 14:02 twoja gazetowa wiedza na temat calej tej sprawy nie upowaznia cie do wydawania wyrokow (cale szczescie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 15:52 natomiasta twoja wiedza pochodzaca prosto z zycia pozwala go bronic...Bo był fajnym chłopakiem, i usmiechniety i wesoły i dzieci uczył jezdzic na nartach...Jak cos robisz to ponosisz za to odpowiedzialnosc !!to jest dla mnie odpowiednia zasada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.tu-graz.ac.at 09.05.06, 16:41 no brawo wreszcie madre zdanie 'wiedza pochodzaca z zycia' - to jest wlasnie to czego ty nie posiadasz! 'pozwala go bronic' - jezeli czytales moje posty wczesniej to pisalam ze marek powinien dostac taka kare na jaka zasluzyl. denerwuja mnie tylko tacy pewni siebie forumowicze jak ty, ktorzy przeczytali wszystkie newsy na portalach i juz sie im wydaje ze sa alfa i omega. moze powinienes sie zglosic do tego tajemniczego 'lekarza psychologa'?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 16:49 to czy jestem pewny siebie czy nie,to jest troche inna sprawa. Wyrażam natomiast swoje osobiste zdanie na ten temat, ktory komentujemy. Jest to forum, czyli miejsce wyrazania opinii. To na jaka karę zasłuzył, jest napewno w opinii roznych ludzi rozne...ja wypowiadam swoje zdanie. Jeżeli Cie cos deneruje, to problem leży po Twojej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTO JEST ZA????? Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: 193.91.6.* 12.05.06, 09:53 Posłuchaj myszko, jak byłaś z nim nie tylko na imprezie to sie ciesz ,że nie jestes ofiarą, ale możesz sie nią stać jak go tak bedziesz bronić, bo ten gnojek wyjdzie i może zrobic to samo. Zycze mu ,żeby PANOWIE KOLEDZY z pierdla wymierzyli mu też karę...a to będzie mało przyjemne, KTO JEST ZA????? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Zbrodnia prawie doskonała 09.05.06, 14:06 Gość portalu: tra napisał(a): > ...niestety afekt to : "KRÓTKOTRWAłA emocja o dużej sile i gwałtownym przebiegu, > wywierająca znaczny wpływ na inne procesy psych. i zachowanie człowieka"... Nie. Afekt w rozumieniu prawa karnego to silne wzburzenie usprawiedliwione okolicznościami (art. 148 paragraf 4 k.k.). Nawet nie wiesz, gdzie szukać definicji a zabierasz się do pouczania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 15:25 Ty wez sobie przeczytaj o co mi chodziło a potem sie wymądrzaj...Jest to ,jak zacytowałes : silne wzburzenie usprawiedliwione okolicznościami (art. 148 paragraf 4 k.k.),ale jest to KRóTKOTRWAłE wzburzenie i nie obejmuje tego co dzieje się z człowiekeim przez następne dni...Może zabić w afekcie, a potem działać systematycznie i logicznie np zacierająć slady...!! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Zbrodnia prawie doskonała 09.05.06, 16:24 Owszem, krótkotrwałe, owszem, nie wyklucza zacierania śladów, to wszystko prawda, byłoby jednak dobrze, gdybyś nie sięgała po definicje z jakiejść "encyklopedii popularnej" w sytuacji, gdy dane pojęcie jest w interesującym nas zakresie pojmowane nieco inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 16:39 chodziło mi o definicje która podkreśli krótkotrwałość tego działania...a to jest w tym przypadku ważne Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Zbrodnia prawie doskonała 09.05.06, 07:38 Kto to taki "lekarz psycholog"? I od kiedy w sprawach o zabójstwo orzeka matka oskarżonego a nie sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: Zbrodnia prawie doskonała IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 11:40 ...a Ty rozumiem z choinki sie urwałeś sądząc po nicku?? Lekarz psycholog to specjalność jaką zdobywa sie na studiach! A matka może pomóc oskarzonemu w takim postępowaniu, aby taka wine jak "afekt" orzeczono, co jest logiczne ,bo posiada odpowiednia wiedze na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm tra, dziecko... IP: *.76.classcom.pl 09.05.06, 12:38 lekarz psycholog ? psychologia to kierunek na wydziale filozofii uj, a nie na medycynie. nie ma i nigdy nie bylo "lekarzy psychologow" (najwyzej psychiatrzy, a to zupelnie co innego). mozna byc najwyzej dr psychologii tak jak dr matematyki (taki tytul naukowy). jak nie masz o czyms pojecia to sie nie kompromituj dzieciaku. Gość portalu: tra napisał(a): > ...a Ty rozumiem z choinki sie urwałeś sądząc po nicku?? Lekarz psycholog to > specjalność jaką zdobywa sie na studiach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: tra, dziecko... IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 16:08 zwracam honor ... Masz racje ze jest "lekarz psychiatra" i "psychiatra dzieci i młodziezy", natomiast z psychologi jest jedynie "psycholog", "psycholog kliniczny", "psychoterapeuta"...Pomyliłem się !! Przyznaje sie, chodziło mi w takim razie o lekarza psychiatre... nie mniej w wielu miejscach uzywana jest nazwa lekarz psycholog (www.cmlim.pl/new/cm-lim/index.php?p=16&ma=I003&ms=M007&sid=f3c43b4cf3f7bb73a809cf10262a15fc&specj=32) ale to i tak moj bład! Aha ,tylko bez dzieciaku !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: tra, dziecko... IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 16:10 link z poprzedniego postu to : www.cmlim.pl/new/cm-lim/index.php?p=16&ma=I003&ms=M007&sid=f3c43b4cf3f7bb73a809cf10262a15fc&specj=32 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek tra, nie ośmieszaj się 09.05.06, 14:04 Gość portalu: tra napisał(a): > ...a Ty rozumiem z choinki sie urwałeś sądząc po nicku?? Lekarz psycholog to > specjalność jaką zdobywa sie na studiach! Taaaaaak? A na jakich to studiach zdobywa się taką "specjalność"? Bo na pewno nie na lekarskich i na pewno nie na psychologicznych. Chyba na tych, które Ty zamierzasz kiedyś studiować, kiedy już skończysz podstawówkę, gimnazjum i liceum? Nawiasem mówiąc, na studiach lekarskich w ogóle nie zdobywa się żadnej "specjalności". Specjalizacja następuje dopiero później. A matka może pomóc oskarzonemu w taki > m > postępowaniu, aby taka wine jak "afekt" orzeczono, Taką winę jak afekt? To afekt jest rodzajem winy? Ciekawych rzeczy się można od Ciebie dowiedzieć. A tak w ogóle, to czemu Ty nie w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: tra, nie ośmieszaj się IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 15:48 czyli Twoim zdaniem po 6 latach studiów jestes poprostu lekarzem...?? Bo mnie wydaje sie ,że pierwsze 3 lata sa ogolne, ale kolejne 6 juz ukierunkowane, specjalistyczne...Ale Ty jestes Zenek i wiesz napewno lepiej... Winą która może być orzeczona, bedzie "działanie w afekcie" a nie np "działanie z premedytacją"...pisałem w skrocie, no ale widać ze niektorzy nie grzesza błyskotliwoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek teraz już się kompromitujesz 09.05.06, 16:27 Gość portalu: tra napisał(a): > czyli Twoim zdaniem po 6 latach studiów jestes poprostu lekarzem...?? Bo mnie > wydaje sie ,że pierwsze 3 lata sa ogolne, ale kolejne 6 juz ukierunkowane, > specjalistyczne... To źle wiesz. Program studiów lekarskich jest jednolity. Nie ma żadnej specjalizacji na studiach. A już na pewno nie ma żadnego "lekarza psychologa". To o czym piszesz to podział na trzy lata kształcenia "teoretycznego" i trzy "klinicznego" ale nie ma to nic wspólnego ze specjalizacją. > Winą która może być orzeczona, bedzie "działanie w afekcie" a nie np "działanie > z premedytacją"... Jaką "winą"? To jakieś nowe odmiany winy? Dlaczego żaden z autorów podręczników nie słyszał o takich rodzajach winy? Bo są z łże-elit? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tra Re: tra, nie ośmieszaj się IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 16:16 "...przez następne 3 lata..." bo pewnie znowu bys sie do tego przypieprzył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: tra, nie ośmieszaj się IP: *.kompania.net 20.05.06, 22:02 chcę zwrócić jedynie uwagę na fakt, że Marta nie żuje i pańskie kłótnie są,wg mnie, kompletnie nie na miejscu, bo Marta już nie wróci( wczoraj odbył się jej pogrzeb), a to co się stanie z jej zabójcą jest nieważne( chociaz mam nadzieję, że będzie to kara jak najbardziej odpowiadająca wadze jego zbrodni); mogę jedynie szczerze współczuć jej rodzinie i myślę, że wszyscy powinniśmy zrobić tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Powinien siedzieć za podwójne morderstwo!!! IP: 195.150.76.* 07.05.06, 12:02 Wzburzenie skończyłoby sie po 1 uderzeniu jak strciła przytomność, dobijanie nożem było już celowe!!! Już nie ma wytłumaczenia na zbrodnie w afekcie. ZA ZABÓJSTWO POWINNO BYĆ DOŻYWOCIE BEZ WZGLĘDU NA WIEK, POCHODZENIE I OKOLICZNOŚCI. a więzień powinien dostawać do jedzenia tylko ziemniaki,bo tanie.A coś więcej jak rodzina zapłaci za utrzymanie. Bo to skandal żeby na utrzymanie więżnia szły takie pieniądze a dzieci z domu dziecka glodowały. Proponuję zamienić koszty dziennego utrzymania :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 dużo się ostatnio dzieje w tych Golkowicach IP: *.comnet.krakow.pl 07.05.06, 15:06 a tak ,tam było spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: dużo się ostatnio dzieje w tych Golkowicach IP: *.autocom.pl 07.05.06, 15:20 To było w Golkowicach - nie w Swoszowicach? Odpowiedz proszę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf bawarski Re: dużo się ostatnio dzieje w tych Golkowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:58 Golkowice sa k. Nowego Sącza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: dużo się ostatnio dzieje w tych Golkowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:13 Ale także w gminie Wieliczka, 12 km od Krakowa... Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Powinien siedzieć za podwójne morderstwo!!! 07.05.06, 16:28 za potrojne morderstwo. Dziewczyna byla w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Powinien siedzieć za podwójne morderstwo!!! IP: *.autocom.pl 07.05.06, 16:43 mieszkam w Krakowie-Swoszowicach Dopiero wróciłem z długiego wekendu i mam mętlik. Czy tej zbrodni dokonano na terenie willi zlokalizowanej w Krakowie - Swoszowicach ? Może mi ktoś odpowiedzieć , bo się trochę boję . To oczywiście jest straszne, straszne . Odpowiedz Link Zgłoś
wer44 Re: elity 07.05.06, 18:37 Skoro "przyjaźnił" się z córkami tzw "biznesmenów" (p. Bryła i p. Właściciel żwirowni i domu na przedmieściach),krzywda mu się raczej nie stanie - najprawdopodobniej nie jest to potomek "byle kogo". Tylko "raczej"-bo i tak ktoś go choćby na chwilę umieści pod odpowiednią celą - a tam rozwiązania "symetryczne" stosowane są w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel podst Re: elity - niezwykłe elity- IP: *.autocom.pl 07.05.06, 19:12 Slyszałem, że ojciec zabójcy - prawnik - był swego czasu wysokim urzędnikiem państwowym .- Zajmował się prywatyzacją państwowego majątku.Wtedy był członkiem Unii Wolności . Chyba,że to tylko zbieżność nazwisk ? Ale jeśli to prawda - to facet wyjątkowo cwany i bardzo , bardzo obrotny . Facet, który był na TY z ogromną ilością wysoko postawionych osób. Mógł nie mieć czasu dla dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skokum link bardzo informatywny IP: 213.17.128.* 08.05.06, 10:24 www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/598038.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lama K T O J E S T ZA???? IP: 193.91.6.* 12.05.06, 10:24 Ludzie!! jesli ta zbrodnia nie znajdzie sprawiedkliwości za tę bezbronną istotkę z dzieckiem w brzuchu, to ja nie zrozumiem sensu tego wszystkiego. Kazdy kto pomoże mu w zmniejszeniu wyroku będzie nosił na sobie ślad tej zbrodni. Miejcie serce dla Rodziny Marty a nie dla tego sk....który jest cwany ,ale jak widac za mało!!! Zyczę Ci marku , abyś dostał szkołę życia w więzieniu, abyś była ponieweirany przez współwięźniów i nie mógł usiąśc na tyłku.......nie chce cie widziec na tym świecie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś