Dodaj do ulubionych

Jakie Studia KRAK.?

IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 09.05.06, 14:25
Witam, mam pytanie co do krakowskich studentow, Jakie studia najbardziej
polecacie? Napewno bym nie chcial przezyc cale te 5 lat przed ksiazkami :)) ,
choc chcialbym sie czegos nauczyc a w przyszlosci znalesc dobra prace.
Gdzie lepiej AE, AGH, czy moze Politechnika ??
Jakie wydzialy polecacie, nie najtrudniejsze, ale tez zebym mogl dostac jakas
ciekawa prace
Mature zdaje rozszerz. z matematyki i angielskiego.
Bardzo prosze o konkretne porady....
Obserwuj wątek
    • Gość: Adi Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.ghnet.pl 09.05.06, 15:19
      Napisałeś bardzo ogólnikowo. A co byś chciał studiować? Kręcą cię rachunki,
      ekonomia, czy inżynieria?
    • Gość: Maturzysta Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 09.05.06, 15:30
      Rachunki raczej nie, ewentualnie ekonomia. Nie mam jeszcze dokladnego pomyslu
      na to co chcialbym robic... Powaznie zastanawialem sie nad Inzynieria Ladowa
      ale z tego co sie dowiedzialem na PK jest bardzo trudno...
      • Gość: moniś Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.i24.pl 09.05.06, 17:57
        jak skończysz cokolwiek na AGH albo Politechnice to zatrudnienie masz
        murowane :D tak mówią...
        • Gość: ascanias Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:41
          ej Moniś ,nie przesdzaj ,aż tak rożowo nigdzie z pracą nie jest;/
      • Gość: studentka Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:54
        na ekonomii tez sa rachunki... ale jesli mowisz ewentualnie ekonomia, to wykresl
        AE, przeciez tam glownie sa przedmioty z ekonomia zwiazane
    • Gość: a Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 07:23
      infa na agh - trudno sie dostac, ale straszny luz potem jest (opinia absolwenta
      sprzed 3 lat).. po tym na pewno bedzie praca :) ponadto przypuszczam ze
      budownictwo wszelakie rowniez nie gorsze pod tym wzgledem :D
      • Gość: maturzysta Re: Jakie Studia KRAK.? IP: 82.160.6.* 21.05.06, 17:44
        Wybieram się na AGH-informatykę ale nie wiem czy rodzice wyrobią finansowo. Proszę powiedzcie ile kosztuje akademik? i jakie waunki finansowe trzeba spełniać aby go otrzymać. A obiady na stołówce? - ile? Nie umiem gotować. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć ile kasy (minimum) trzeba mieć na miesiąc aby przeżyć? PROSZĘ POMÓŻCIE - CZEKAM.
        • Gość: marta22 Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.miks.uj.edu.pl 24.05.06, 13:51
          hej,akademik kosztuje odk.200-260 zl,zalezy od liczby wspollokatorow,ale jesli
          masz dochod na osobe ponizej 569zl, to przysluguje ci doplata w wysok.;100
          zl.nie wiem jak bedzie w nastepnym roku akademickim(nowe wladze na najwyzszym
          szczeblu:)najlepiej wejdz na str. uczelni tam to wszystko jest napisane.sa
          jeszcze doplaty 100 zl do dozywianie.wiec jesli masz rzeczywiscie niski dochod
          to otrzymnasz najwyzsze dofinansowanie.ja jestem w stanie wyzyc za500 zl/m-
          c,ale nie mam doplat.
          • Gość: maturzysta Re: Jakie Studia KRAK.? IP: 82.160.6.* 03.06.06, 18:01
            Dzięki za odpowiedź. Mamy dochód około 600zł netto, więc niestety na żadne dotacje nie liczę. Boję się że za 500 nie przeżyję liczę ok.10zł dziennie na jedzenie plus 300zł akademik (jeśli go dostanę) to już jest 600zł a do tego jeszcze dojazdy i książki.
            • Gość: ja Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:03
              Nie martw się! Staraj się dostać na studia a potem zapewne jakąś pracę dorywczą
              znajdziesz. Będzie ok!
    • owca_86 zależy na ile się cenisz 13.05.06, 18:38
      AGH jest niezłą uczelnią pod względem różnych inżynierii no infa oczywiście:D
      ale zależy jak dobrze Ci matura wyjdzie, bo ciężko się dostać bez olimpiady
      heheheh - większość to olimpijczycy;
      pod względem ekonomii - prawdopodobnie lepsza by była AE, a politechnika
      ogólnie nie wiem...taka sobie chyba jest, ale opinie są różne, mnie odrzuciło
      od samego początku jak tam papiery rok temu składałam..., ale nie zwalam winy
      na nich, może mają coś wartego studiowania...

wybierz jak uważasz, jak nie spróbujesz to sobie zdania nie wyrobisz - zawsze
      możesz zmienić uczelnię na inną (w stosownym czasie, gdy nie jest "za późno",
      np. po polowie roku eheheheh)

pzdr
    • Gość: pk Re: Jakie Studia KRAK.? IP: *.chello.pl 09.06.06, 22:23
      ja jestm na pk na matmie... choc wykladowcy/cwiczeniowcy zdarzaja sie 'dziwni'
      jak wszedzie, da sie wyterzymac choc niektorym juz robia sie
      wrzody;)...zazwyczaj trzeba sie uczyc samemu, na cw jest zupelnie co innego niz
      nz zaliczeniach(przynajmniej u mnie) ale wszystko da sie przebrnac, jeli sie
      rozumie matme i choc troche nad nia siedzi, co do reszty kierunkow nei wiem
      nic konretnego ale jak to na technicznych uczelniach to trzeba rozumiec..no i
      niby uczyc sie reguralnie;)powodzenia w rekrutacji
      • larry4 Re: Jakie Studia KRAK.? 13.06.06, 20:43
        Witam!
        Kilka lat temu byłem w sytuacji podobnej do Twojej. Miałem sprecyzowane plany:
        chcialem studiowac chemie na UJ, ale sytuacja finansowa w domu nie byla
        najlepsza. W moim miescie co prawda moglem studiowac technologie chem ale to
        przeciez nie to samo co UJ. Odważyłem sie. Zdałem egzamin wstepny...wtedy
        jeszcze był... jako jeden z max liczba punktow, a nie byłem jakims geniuszem.
        Potem szukalem pokoju, bo akademika nie dostałem, gdyz miałem za duży dochod na
        glowę. Pierwszy rok był najtrudniejszy. Dostawalem 400 zł z domu, 200 placiłem
        za pokój, reszta na życie. Fakt jadłem tylko chleb, pasztet z wizerunkiem
        prosiaka na opakowaniu (sprawdziłem ostatnio w sklepie jeszcze jest), dzem
        (wtedy sloik kosztował 2,20), serki, jogurty i takie tam. Herbaty nie
        slodziłem, bo szkoda mi bylo na cukier. Najtrudniejszy byl pierwszy rok, bo
        nowe miasto, ludzie, uczelnia itp. Pozniej załatwiłem akademik i już jakoś
        poszło. Powiem jedno: opłaciło się! Dzis jestem już po studiach, mam swietna
        prace, realizuję się finansowo i zawodowo,studiuje na drugim kier zaocznie(to
        nie studia) pomagam rodzinie jest super...a tamte czasy z herbata bez cukru i
        chlebem z dzemem(bez masła zeby była jasność)... to jeden z lepszych okresów w
        moim życiu. Przemyśl za i przeciw i podejmij decyzję... do "zobaczenia" w
        Krakowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka