Dodaj do ulubionych

dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku.

IP: *.chello.pl 19.05.06, 17:08
witam,
wlasnie kupilam mieskzanie na rynku wtornym, bardzo chcialabym zrobic
dodatkowe okno w salonie, mieszkanie jest na 3 piętrze, czyli w przypadku
tego bloku na najwyzszym. Od strony łąki, a nie ulicy... co musze zrobic zeby
wszystko odbylo sie legalnie ? ( blok podlega pod wspólnote mieszkaniowa )

O.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.devs.futuro.pl 19.05.06, 19:02
      Potrzebne jest pozwolenie na budowe. A do niego: ekspertyza techniczna, projekt
      budowlany przebudowy, zgody wszystkich wspolwlascicieli budynku. Mozliwe, ze
      potrzebne beda jeszcze jakies inne dokumenty, ale to zalezy od tego gdzie ten
      dom stoi itp.
      Jezeli w miejscu, w ktorym stoi budynek nie ma planu miejscowego to przed
      uzyskaniem dec. o pozwoleniu na budowe trzeba jeszcze dostac decyzje o
      warunkach zabudowy (postepowanie trwa ok. 6-9 miesiecy).
    • skajhaj Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. 19.05.06, 22:10
      az tyle ? :/

to nierealne ...

o.
      • Gość: Bartek Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:07
        wybij okno
        uwazaj na zeby
        potem wyskocz na lake
    • Gość: o. Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.chello.pl 20.05.06, 11:14
      Ktoś może jeszcze przechodził przez to ? Jak się do tego zabrać ?

O.
      • Gość: benek Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.chello.pl 27.05.06, 11:06
        zrób sobie od razu balkon i schody, przeciez to blok... ;) kazdy moze sobie cos
        wybudowac... aha, polecam jeszcze daszek nad balkonem i grill na balkonie

dziwie sie ludziom ze mają takie pomysły jak ty, puknij sie w makówkę
    • Gość: klocek Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:45
      Dodatkowo - zgodę projektanta (prawa autorskie) oraz zgodę zarządu wspólnoty
      mieszakniowej. Wbrew pozorom, to nie jest takie proste.
    • Gość: O. Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.chello.pl 20.05.06, 12:50
      czyli powinnam zacząć od zgody wspólnoty czy od zgodny z wydziału architektury ?
    • Gość: up Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.chello.pl 22.05.06, 09:02
      podbijam.
    • Gość: kar_ma Re: dodatkowe okno w mieszkaniu ..w bloku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:32
      Proponuję najpierw porozmawiać z zarządcą wspólnoty. Powienien się najlepiej
      orientować w jakiej kolejności załatwiać formalności.
    • Gość: milon mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:37
      Zgodnie z nowelizacją prawa budowlanego, dodatkowe okno w bloku to tak zwana
      nieistotne odsępstwo od projektu czyli wystarczy zgoda projektanta oraz
      wspólnoty. Wystarcza zwykłe zgłoszenie.

Tak więc nie straszcie jak się nie znacie na prawie budowlanym.

kierownik budowy
      • Gość: o. Re: mały problem IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:30
        a moglbys powiedziec gdzie znajduja sie przepisy na ktore sie powolujesz, w
        wydziale architektury przedstawiono mi to inaczej... - duzo papierkow plus duzo
        formalnosci....
        • Gość: milon Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 09:28
          Prawo budowlane, tzw. nieistotne odstępstwa od projektu. Wystarczy, że zgodę
          wyda architekt, jak mu zapłacisz za zmiany w projekcie nie powinno być
          problemów, oraz wspólnota mieszkaniowa bo to Ona administruje i zarządza
          nieruchomością.

Niestety nie mam dzisiaj go przy sobie, postaram się w domu znależć dokładne
          rozporządzenia i paragrafy ale sam na budowie w bielsku i Krakowie robiłem
          takie rzeczy. faktem jest że na etapie budowy a nie po jej odbiorze ale prawo
          obowiązuje jednakowo i w tym samym czasie.

Osoby pracujące w wydziale architektury (a muszę z nimi współpracować dość
          często) znają się na prawie budowlanym jak ja na grze w amerykański futbol.
          Niby wiedzą o co chodzi a popełniają tak kardynalne błędy, że az mi cih
          wielokrotnie żal.

Swego czasu nie mogąc się już z nimi dogadać wynająłem najdroższego papugę w
          mieście, który tylko podbijał i podpisywał moje elaboraty to nagle się
          okazało , że adwokat ma rację (a nie ja) i panie lub panowie przyjmowali jego
          punkt widzenia. Nie ukrywam, że firmę kosztowało to kilkadziesiąt tysięcy
          złotych ale w ogólnym rozrachunku wyszliśmy na swoje. Swoją drogą prawnicy też
          o prawie budowlanym mają bardzo blade pojęcie gdyż nikt ich tego nie uczy a
          zdaje im się że Kodeks Postępowania Administracyjnego w zupełności wystarczy.
          Nawet nie wiedzą w jak wielkim są błędzie.

• Gość: O. Re: mały problem IP: *.chello.pl 24.05.06, 19:42
            dziękuje bardzo, Twoja opinia wiele zmienia. W przyszłym tygodniu wszystko
            dokładnie sprawdze jeśli tak jest to okno jednak będe miała !

czekam na konkretny przepis.

pozdrawiam

O.
            • Gość: milon Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:07
              PRAWO BUDOWLANE art 36a - odstępstwo od projektu, artykuł ten mówi co jest
              istotnym odstępstwem od projektu, w sposób jednoznaczny mówi kiedy musisz
              zmienić decyzję o Pozwoleniu na Budowę (PnB), ponieważ o zmianie okien,
              wyglądzie elewacji w tym punkcie nic nie mówią to można mieć pewność, że taką
              operację będziesz mogła przeprowadzić.

Ja na Twoim miejscu zrobił bym tak:
              - spotkanie z architektem czy On wyraża (albo za ile) zgodę
              - zgłoszenie w wspólnocie że masz zgodę architekta i w związku z tym
              przystepujesz do realizacji swojego pomysłu
              - zgłoszenie w wydziale architektury pisma na 30 dni przed wykonaniem pracy, że
              zgłaszasz wybicie otworu okiennego

Na pewno będziesz potrzebować obliczeń konstrukcyjnych ale architekt powie Ci z
              kim współpracował przy tym projekcie i niech ten człowiek wyliczy jak wykonać
              nadprożę. Potrzebny Ci też będzie kierownik budowy (to lekka przesada ale
              lepiej być po stronie bezpiecznej).

Daj znać jak rozwiążesz już sprawę.

• Gość: milon Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 09:19
              Udało się załatwić?
              • Gość: milon Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:45
                ???
      • Gość: ?? Re: mały problem IP: *.152-14.Gorka-Narodowa.betanet.pl 31.07.06, 18:46
        A jesli to sciana nosna ??
        • Gość: milon Re: mały problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 11:58
          To nadproże z belek stalowych lub żelbetowy prefabrykat. Największy problem to
          dobór koloru farby aby uzyskać zbliżony odcień do tego jaki obecnie ma elewacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka