Dodaj do ulubionych

192 - zmiana trasy

19.05.06, 23:43
192 po remoncie Piłsudskiego pozostaje na Alejach. Bez sensu. I nie wiem jak
oni śmią używać argumentu, że trasa się wolanom spodobała i na jednym ze
spotkań złożono wniosek o pozostawienie jej po remoncie - byłam na zebraniu,
nie padło nawet słowo na ten temat!! Chyba że złożeniem wniosku przez
mieszkańców nazwiamy prywatną rozmowę pani ze ZDiKu i innej pani, wyglądającej
na jej znajomą, PO zebraniu, kiedy wszyscy wychodzili.
No przecież to absurd! 192 dalej jeździ krótkie, dalej rzadko, dalej będzie
zapchane, a teraz dodatkowo będzie stało w korkach na Alejach i przed placem
Matejki. Turyści będą się spóźniać na dworzec, i chyba ktoś tu zapomniał, że
spory % z nich wysiada pod Bagatelą.
Istnieje jeszcze opcja, że ZDiK i MPK organizują własne spotkania dla
wybranych mieszkańców, albo że ja i przynajmniej 3 inne osoby obecne na
zebraniu doznały czasowej równoczesnej amnezji:>
Martva ( i wściekła)
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: 192 - zmiana trasy 20.05.06, 12:11
      Ja widzę tu same plusy: Okolice Ronda Grzegórzeckiego i KSW zyskują połączenie
      z Alejami, wreszcie będzie czym dojechać z Alej do dworca (bo po wcześniejszych
      zmianach takiego połączenia nie było), Politechnika będzie miała połączenie w
      innym kierunku niż północny. A pod Bagatelę można się przesiąść, jest przecież
      152 :)
      • martvica Re: 192 - zmiana trasy 20.05.06, 13:37
        A jak ktoś jeździ do pracy w okolice Rynku, a do przystanku 152 musi biegać
        spory kawałek? Przedtem wystarczyła karta na 192. Poza tym w dalszym ciągu mnie
        doprowadza do szału tekst że mieszkańcom Woli sie spodobała ta trasa, nieprawda!!
        No i nie będzie zadnego 'zyskiwania nowych połączeń', przecież do niego się nie
        da wsiąść. A teraz pewnie bedzie gorzej. Paranoja i tyle, i jak zwykle bez
        konsultacji z mieszkańcami.
        • kuba203 Re: 192 - zmiana trasy 21.05.06, 09:22
          martvica napisała:

> No i nie będzie zadnego 'zyskiwania nowych połączeń', przecież do niego się
          nie
          > da wsiąść.

To jest osobny problem, ale ja ze zmiany jestem zadowolony - punkt widzenia
          zależy od punktu siedzenia ;)
        • kuba203 Re: 192 - zmiana trasy 21.05.06, 09:25
          martvica napisała:

> A jak ktoś jeździ do pracy w okolice Rynku, a do przystanku 152 musi biegać
          > spory kawałek?

A, i jeszcze jedno - a jak ktoś jeździ do pracy w okolice Nowego Kleparza? To
          musiał się przesiadać, a teraz nie musi.
          • may.k Re: 192 - zmiana trasy 21.05.06, 20:25
            kuba203 napisał:

> A, i jeszcze jedno - a jak ktoś jeździ do pracy w okolice Nowego Kleparza? To
            > musiał się przesiadać, a teraz nie musi.

Ale dlaczego nie 152, tylko akurat zawalone turystami 192, którzy często
            wysiadają pod Bagatelą?? W czasie remontu na Nowym Kleparzu i Placu Inwalidów
            wsiadało mało osób, najwięcej było na Dworcu i pod Cracovią. Przy czym często
            tylko na tym pierwszym się dało wsiąść.
            A poza tym - bez konsultacji z mieszkańcami!! Dlaczego ZDiKowi się wydaje, że
            rozumie potrzeby pasażerów lepiej od nich samych?
            • kuba203 Re: 192 - zmiana trasy 22.05.06, 21:37
              may.k napisała:

> Ale dlaczego nie 152, tylko akurat zawalone turystami 192, którzy często
              > wysiadają pod Bagatelą??

Bo 152 jest jedynym połączeniem niektórych przystanków w Nowej Hucie oraz
              okolic Dobrego Pasterza z 1 obwodnicą. Tak naprawdę nie ma idealnego
              rozwiązania, zawsze ktoś będzie niezadowolony. Choć przyznaję, ZDiK jednak
              powinien skonsultować takie zmiany ze wszystkimi grupami zainteresowanych, tym
              bardziej, że była ku temu wyśmienita okazja w postaci Waszych zebrań :(
              • martvica Re: 192 - zmiana trasy 22.05.06, 22:02
                A 192 jest jedynym polaczeniem niektorych przystankow na Woli ze scislym centrum.
                A jak ktos apelowal o takie polaczenie (nie wiem kiedy, nie wiem gdzie, ale 'na
                jednym ze spotkan' to nie bylo - chyba ze nie chodzilo o spotkanie z
                mieszkancami), to ja sugeruje linie uzupelniajaca raz na godzine, chociaz nie
                wiem po co...
                Moja siostra zadzwonila na informacje MPK, oswiadczyla milemu panu, ze 192 miala
                spod domu pod prace, wystarczyl jej bilet na 1 linie, i co on jej teraz
                proponuje. Mily pan powiedzial: prosze zmienic bilet na taki, ktory bedzie Pania
                satysfakcjonowal. Naciskany, nie sprcyzowal jaki bilet mial na mysli. I juz
                wiadomo o co chodzi... Jak linia 192 jest niedofinansowana, to niech wystapia o
                doplaty do miasta, albo jeszcze lepiej lotniska...
      • Gość: Amika Re: 192 - zmiana trasy IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.06, 14:34
        KSW ciągle coś zyskuje. Już dawno zyskała 125 i 425 podwożące ich pod sam płot.
        Nie ważne, że normalni ludzie tracą czas na jakieś durne objazdy. Ważne, że
        studencom nie chciało się przejśc paru metrów od istniejących przystanków.
        Paranoja jakoś! Czy wszystko w tym mieście ma być dla tej smiesznej szkółki?
    • piotrk80 Re: 192 - zmiana trasy 20.05.06, 16:53
      he he i to jest właśnie ta miła niespodzianka o której napisałem w trakcie
      remontu!!!!Idealny pomysł!!Gratulacje dla ZDIKU!!!
      • martvica Re: 192 - zmiana trasy 20.05.06, 19:50
        Gdzie napisałeś??
        Miła? Idealny?? Gratulacje??? W życiu nie jechałeś tym autobusem:>
        Qrczę, gdybym wiedziała że to się tak skończy, to na zebraniu 30 III
        głosowałabym za zamianą trasy 152 i 192 na odcinku Kasztanowa/Królowej Jadwigi.
        Następne zebranie ze ZDiKowcami miało rozwiązać ten problem. I rozwiązało, jak
        jasna cholera:/
        • piotrk80 Re: 192 - zmiana trasy 21.05.06, 00:08
          aaa fora mi sie pomylily!!!jezdze do i z przystanku "zielony dół" 2-3 razy w
          tygodniu!!he he!!
          • Gość: xXx Re: 192 - zmiana trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:01
            no i bardzo dobrze, niech jezdzi Alejami
            • Gość: ... 192 - zmiana trasy IP: *.76.classcom.pl 21.05.06, 19:30
              Tak, w sumie jest to iscie genialny pomysl. Nie to, zeby nie dalo sie dojechac
              z kasztanowej w okolice rynku, milo tez, ze zmieniaja trase tak ode reki, bez
              wczesniejszego poinformowania mieszkancow... czy tez chocby zaczerpniecia ich
              opinii... jakos mnie nikt nie pytal, jaka trasa 192 odpowiadala mi bardziej.
              Nie wiem w zwiazku z tym - prosb ktorych mieszkancow slucha mpk??? Moge tez
              niesmialo zaznaczyc, ze zmieniono trase jednego z niewielu autobusow, ktore
              dojezdzaly do bagateli, natomiast po alejach jezdzi ich cala masa i nie widze
              sensu dodawania kolejnego. Chyba tylko po to, zeby stal w korkach pod
              politechnika.
              Jak do tej pory nie zdazylo mi sie stwierdzic, zeby nasze mpk podjelo jakas
              madra decyzje. Wydaje mi sie, ze pracuja tam sami totalni debile, ktorzy nie
              maja wiele wspolnego z poruszaniem sie po miescie autobusami i tramwajami.
              Wystarczyloby im pol miesiaca korzystania z mpk, zeby wprowadzili jakies
              normalne reformy.
              Nie mowie juz o tym, ze od lat nie mozna sie doprosic o chocby jeden dodatkowy
              kurs 102 na godzine... zreszta szkoda slow, jesli na apelacje o zwiekszeniu
              kursow 192 i 152 mpk odpowiada zmiana trasy jednego i obcieciem paru kursow
              drugiego...
              • Gość: bulba Re: 192 - zmiana trasy IP: *.net.autocom.pl 22.05.06, 11:07
                > Jak do tej pory nie zdazylo mi sie stwierdzic, zeby nasze mpk podjelo jakas
                > madra decyzje. Wydaje mi sie, ze pracuja tam sami totalni debile, ktorzy nie
                > maja wiele wspolnego z poruszaniem sie po miescie autobusami i tramwajami.
                > Wystarczyloby im pol miesiaca korzystania z mpk, zeby wprowadzili jakies
                > normalne reformy.

Widzisz geniuszu komunikacyjny - nawet nie wiesz, że zmiany narzucił ZDiK.
                • martvica Re: 192 - zmiana trasy 22.05.06, 12:39
                  Gość portalu: bulba napisał(a):
                  > Widzisz geniuszu komunikacyjny - nawet nie wiesz, że zmiany narzucił ZDiK.

Czy dla normalnego pasażera pokrzywdzonego zmianami jest ważne KTO? Ważne jest
                  po co i dlaczego bez ŻADNYCH konsultacji z mieszkańcami, wbrew temu co raczył
                  powiedzieć 'Gazecie' pan Kamski. Dlaczego się przyczepiasz do szczegółow, a nie
                  dostrzegasz najważniejszego?
                  • Gość: bulba Re: 192 - zmiana trasy IP: *.net.autocom.pl 22.05.06, 16:49
                    > Czy dla normalnego pasażera pokrzywdzonego zmianami jest ważne KTO? Ważne jest
                    > po co i dlaczego bez ŻADNYCH konsultacji z mieszkańcami, wbrew temu co raczył
                    > powiedzieć 'Gazecie' pan Kamski. Dlaczego się przyczepiasz do szczegółow, a
                    nie
                    > dostrzegasz najważniejszego?

Widzę najważniejsze, ale skoro ktoś wyzywa pracowników MPK od debili, to
                    zwracam uwagę, że kto inny powinien być adresatem pretensji.
                    • martvica Re: 192 - zmiana trasy 22.05.06, 17:05
                      Ehhh, bo ludzie są przyzwyczajeni:/ Sama sie całkiem niedawno przestawiłam...
                      Z pracowników MPK widuję kierowców, których mi żal, i jednego pana z władz,
                      bodajże Szałkowski? w którego zawsze kiedy go widzę (na 2 zebraniach, jak na
                      razie) mam ochotę rzucić jajkiem. Albo przynajmniej pomidorem. Nie mam pojęcia
                      dlaczego. Jeszcze nigdy żaden mężczyzna nie powodował we mnie tego typu żądz:P
                      A na ZDiKowców jestem zła jak nie wiem, i chciałabym usłyszeć pana Kamskiego,
                      jak się tłumaczy. Zresztą to zebranie na Woli chyba nawet ktoś protokołował...
                      • Gość: rower.power Re: 192 - zmiana trasy IP: *.2-0.pl 22.05.06, 21:22
                        mieszkasz na WoliJust, dojeżdżasz do rynku i narzekasz na kiepską komunikację...? Dlaczego po prostu nie przesiądziesz się na rower? 15-20 minut i byś była na miejscu, "od drzwi do drzwi".
                        • martvica Re: 192 - zmiana trasy 22.05.06, 21:53
                          Bo mialam wypadek rowerowy w zeszlym roku i sie zrazilam;
                          bo na uczelnie mam w cholere daleko, nie bardzo mam gdzie zostawic rower, i nie
                          lubie sie zjawiac na zajeciach spocona jak szczur;
                          bo rower ma to do siebie, ze nie zawsze mozna wlozyc to ci sie chce - dlugie
                          spodnice odpadaja (krotkie tez), nie wspominajac o butach;
                          bo akurat jak jade na Rynek, to przewaznie jestem umowiona na piwo. A po piwie
                          nie bede wracac do domu na rowerze...;
                          Poza tym od tego mamy ZDiK i MPK, zeby miec komunikacje i nie musiec jezdzic na
                          rowerze:>
                          • martvica Re: 192 - zmiana trasy 24.05.06, 18:52
                            Wczoraj i dziś wracałam z Ronda Mogilskiego -wczoraj spóźnił się 20 minut - żal
                            mi ludzi, którzy sie spieszyli na lotnisko, bo na Alejach stał. Rozumiem, remont
                            etc... Dziś przyjechał spóźniony jedyne 12 minut. I potem też stał na Alejach,
                            fakt ze krócej. I znowu wymiana pasażerów na nowej trasie była nikła - wysiadały
                            2 osoby, wsiadały 4. A pod Cracovią tłum, bez szans na zmieszczenie się.
                            Za to monitoring jest. Normalnie się zszokowałam.
                        • witch.abroad Re: 192 - zmiana trasy 25.05.06, 17:53
                          Rower jest fajny, ok, zgadzam się w 100%, ale...
                          No właśnie jest kilka "ale"
                          1. musisz mieć go gdzie zostawić - nie każdy ma taką możliwość w szkole czy w
                          pracy, a nie jest fajnie, kiedy wychodzisz z tejże i zamiast swojego jednośladu
                          znajdujesz tylko przecięty łańcuch...
                          2. nie każdy ma możliwość odświeżenia sie po takiej podróży, żeby dojechać z
                          okolic Kasztanowej do Rynku w 15-20 min. trzeba pedałować naprawde szybko (mnie
                          to zajmuje około 30 minut, bo staram się jeździć spokojnie, a i tak po dotarciu
                          do celu jestem spocona). Przy wyższych temperaturach nie ma szans żeby się nie
                          spocić a potem co - wozić ze sobą ubranko na przebranie? Bo o prysznicu w
                          szkole (czy w pracy) nie ma co marzyć... A jeśli pracujesz "między ludżmi" w
                          sklepie, czy w barze, to lepiej, żebyś nie roztaczał wokół siebie "upojnej" woni
                          upoconego ciała...

Dla mieszkańców Kasztanowej i okolic, którzy pracują w Rynku ("z
                          przyległościami") zmiana trasy 192 jest rzeczywiście bardzo niekorzystna. Można
                          wsiąść w autobus przy Dworcu lub Pl. Matejki i stać w korku do Alej minimum 20
                          minut... Można również przespacerować się pod Cracovię czy na Pl. Inwalidów.
                          Można również, zamiast biletu jednorazowego za 2,50 (lub miesięcznego za 44 z
                          groszmi) kupić bilet godzinny za 3,10 (lub miesięczny na wszystkie linie za 88 z
                          groszami). I mam wrażenie, że właśnie na tej ostatniej opcji ZDiKowi najbardziej
                          zależało...
    • Gość: szczurek wolajustowska.pl IP: *.76.classcom.pl 24.05.06, 19:40
      naj bardziej mnie smieszy to ze nikt nie nazekał na starą trase 192..
      a to co naprawdę jest uciazliwe nie zostalo poprawione..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka