tangel 23.05.06, 11:22 Zwiedzałem cmentarz żydowki.Kto wie co znaczy napis na płycie" bł.p " i potem imię i nazwisko.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pi Re: napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:35 a napis D.O.M na nagrobkach chrzescijanskich ?? kiedys mi to ktos tłumaczyl ze to z łaciny ale nie pamietam dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: napis 23.05.06, 12:40 Deo Optimo Maximo Bogu Najlepszemu, Największemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: DOM IP: *.chello.pl 23.05.06, 12:45 W tradycji rzymskiej było to Deo Optimo Maximo, czyli Bogu Najlepszemu Największemu. Co by to zaś miało (mogło) znaczyć w tradycji chrześcijańskiej - nie wiem. Najlepszy czy największy może być wszak z jakiejś grupy. Zatem nie może to dotyczyć Samego Dobra, Jedynego. No ale kogo by obchodziły takie niuanse. Będzie to zapewne przejątka, jakich wiele, kolejnej świętości. Może też łaskawe ustępstwo: nie wszystko wam zabieramy, poganie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Istnej IP: *.chello.pl 23.05.06, 13:40 Ja też lubię - takie swojskie i nie uchybiające (od czego się roi na tym forum). Możemy to zmienić. Miodny - też piękne. A tak od strony formalnej, jest to termin filologiczny, ściślej - językoznawców. Mieliśmy tu niegdyś smakoszów: Safarewicz, Heinz. Pomarli... Odpowiedz Link Zgłoś
istna Re: Istnej 23.05.06, 13:59 Ha! Stawiałam na spontaniczne słowotwórstwo albo termin bardzo specjalistyczny, bo Wielki Bóg Google tego słowa nie zna:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Istnej IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:10 Był taki Jeden, co mu takie pyszności (ale nie miodunki - ta już była zajęta) same z maszyny wyskakiwały. Staś mu było... Ten od Apentuły Niewdzioska, którego niektórzy się na pamięć nauczyli. Oczywiście, rozsmakowani wcześniej, bo Apentuła to już sublimat absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laska Re: Istnej IP: *.e.krakow.pl 24.05.06, 00:23 Mniodne ładnij brzmi. Od mniodka! Odpowiedz Link Zgłoś