marceliszpak 14.01.03, 10:30 pszczolke maje? myszke miki? muminki? a moze cos z bardziej zakreconych typu cow and chicken? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stewie Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 10:38 Lubię wszystkie bajki, ale ostatnio oglądam wyłącznie Family Guy, w której jestem zresztą głównym bohaterem! Odpowiedz Link Zgłoś
gph bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:40 bo jak bajki - to swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:44 gph napisał: > bo jak bajki - to swoje... > drogi gph , mysl choc troche analitycznie :) prawie kazda kreskowka jest bajka swoje bajki? jak wracasz podpity nad ranem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:47 marceliszpak napisał: > prawie kazda kreskowka jest bajka chyba śnisz. jakbym nie był chory, to bym Cię jeszcze zwyzywał od..! > swoje bajki? jak wracasz podpity nad ranem? :) swoje, co je pisałem. e, ide do łóżka. i tak do końća tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:49 gph napisał: > marceliszpak napisał: > > > > prawie kazda kreskowka jest bajka > chyba śnisz. jakbym nie był chory, to bym Cię jeszcze zwyzywał od..! > > swoje bajki? jak wracasz podpity nad ranem? :) > swoje, co je pisałem. > e, ide do łóżka. i tak do końća tygodnia. > > a myslales zeby je wydac? dawales je komus do czytania? Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik74 Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:52 wolę bajki książki niż bajki filmy ... gph - piszesz też bajki? Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:55 wodnik74 napisała: > wolę bajki książki niż bajki filmy ... a jakie ksiazki bajki? Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik74 Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 11:12 Ostatnio czytałam Momo, a teraz jestem w połowie Niekończącej się historii ... Ale generalnie bajki do oglądania mnie raczej nudzą ... Poza tym Asteriks i Obeliks (jeśli sie zalicza ) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: bajki, czy kreskówki do jasnej anielki?? 14.01.03, 10:59 marceliszpak napisał: > a myslales zeby je wydac? dawales je komus do czytania? część forumowiczów miała okazję przeczytać bajkę o kotach. Tobie też prześlę zara i idę do doktóra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor_Hiszpan rozmaite IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 11:06 ...nie mniej jednak bajki mojego dzieciństwa były smutne jak cholera. Andersen, Pinokio, i temu podobne nieszczęścia. Za to Brzechwa był niezrównany. Czy to w Panu Kleksie, czy w wierszykach. Prym pośród zagranicznych autorów wiodą "Baśnie włoskie" Italo Calvino. Ale też nie jest rzeczą codzienną, by światowy literat pisał sobie bajki dla oddechu. pzdr DH Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 11:06 Jeżeli dobrze zrozumiałem myśl ukrytą w Twoim pytaniu, to Marcelego Szpaka nie lubiałem - za często się dziwił rzeczom oczywistym, a poza tym żył na kocią łapę z zającem, zoofil jeden ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 11:13 joseph.007 napisał: > Jeżeli dobrze zrozumiałem myśl ukrytą w Twoim pytaniu, to Marcelego Szpaka nie > lubiałem - za często się dziwił rzeczom oczywistym, a poza tym żył na kocią > łapę z zającem, zoofil jeden ;-) jak to sie mowi: 'trzba byc artysta zeby sie dziwic rzeczom oczywistym' :) a poza tym trzeba byc tolerancyjnym :) , ale nie napisales jakie bajki lubisz Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 11:22 Jestem fanem królika Bugsa i jego kolegów, ale to dosyć banalne... Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 11:38 Jak byłam dzieckiem to najwspanialsze były bajki Disneya. Może to, że przynosiły powiew innego świata. Dzisiaj te bajki wyglądają fatalnie, jedne są przesłodzone aż mdli inne epatują okrucieństwem. Moją ulubioną bajką jest Zaczarowany Ołówek i Pomysłowy Dobromir. A z bardziej współczesnych pingwinek Pingu. Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 13:03 Okrutną, krwawą bajkę pt. Tom i Jerry ;) A w dzieciństwie lubiłam Bolka i Lolka i Disneya, szczególnie Kaczora Donalda A poza tym bajki które mój tata opowiadał. Sam wymyślał takie piękne :) Odpowiedz Link Zgłoś
swing Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 13:15 animowane: Krtek (jooo...) O czym szumią wierzby (klimatyczne) klasyki Disney'a (dziewczyńskie) literackie: Akademia Pana Kleksa (z rysunkami Szancera) Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak zwirek i muchomorek 14.01.03, 13:27 a pamietacie zwirkai muchomorka, jestem prawie pewien ze tworcy tej bajki robili ja na haju :) Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 pamietamy 14.01.03, 13:58 A jesli chodzi o czeskie bajki to fajny był "Psi żywot" (ktos pamięta?), "Chłopiec z plakatu" ( a to? - "za dobre oceny książka, czy jakoś tak") no i Rumcajs. Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 14:08 z kreskówek to Żwirek i Muchomorek, Rumcajs, Bolek i Lolek ( tylko Nehrebeckiego!); Listonosz Pat z nowszych fajny jest Miś z Błękitnego Domu. Z bajek "czytanych" zawsze i wszędzie Kubuś Puchatek ( ten Milne'a, nie disneyowskie podróbki!)i Alicja w Krainie Czarów ( to jest dopiero zakręcona książka!!) Pzdr. B Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chwilkę 14.01.03, 14:17 alicja jest genialna, ale to nie jest bajka i absolutnie rewelacyjny jest kapitan blaubaer, ale to w kategorii programów nominalnie dla dzieci, bo właściwie to cholera wie, jak go zaklasyfikować Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Re: chwilkę 14.01.03, 14:24 jottka napisała: > alicja jest genialna, ale to nie jest bajka jak zwał tak zwał, dla mnie i tak rewelacja ;) > i absolutnie rewelacyjny jest kapitan blaubaer (...) myślisz, że to to samo co Miś z BD? tytuł orginału to Bear in the Big Blue House, sam Miś i jego zakręceni kumple są świetni ( moja mała ich uwielbia), a przy tym filmik wybitnie edukacyjny, ale bez smrodu dydaktycznego wszechobecnego w Misiu Uszatku. TVP puszczała Misia z BD w porze dobranocki, ale masz rację: nie jest to typowa wieczorynka... Odpowiedz Link Zgłoś
marceliszpak Re: chwilkę 14.01.03, 14:40 bluetab70 napisała: > myślisz, że to to samo co Miś z BD? tytuł orginału to Bear in the Big Blue > House, sam Miś i jego zakręceni kumple są świetni ( moja mała ich uwielbia), a > przy tym filmik wybitnie edukacyjny, ale bez smrodu dydaktycznego > wszechobecnego w Misiu Uszatku. > TVP puszczała Misia z BD w porze dobranocki, ale masz rację: nie jest to > typowa wieczorynka... a ja nie mam telewizora (juz od 7 lat) i jest mi z tym bardzo dobrze, moja mala wymaga tylko zeby jej duzo czytac. bardzo lubi wierszyki z nowej ksiazki Lukasza Debskiego Wiorki Wiewiorki (zreszta ja tez:) ) a oto maly przyklad : Kura Przyszła raz do biura... kura. Kura w biurze?! Żadna bzdura. Nie, że z jajkiem, bez obawy. Kura też ma ważne sprawy. Pyta w biurze pan ponuro: "W czym ci mogę pomóc, kuro?" Kura na to: "No... jest sprawa... Właśnie kogut zmarł na zawał. Mogę robić więc, co zechcę, Bo żyć tu to mi się nie chce. Strasznie nudzą mnie kurniki... Chcę polecieć do Afryki!" Spore zamieszanie w biurze: "Co też się zachciewa kurze?! Kurze nudno? No to trudno! Kurnik sprzątnij, bo masz brudno. Fruwać nie da się na raty, Trzeba mieć wymiary, a ty Od ogona masz do głowy Kształt na wskroś nieopływowy. Skrzydła krótkie, duży zadek, Po dwóch metrach jest upadek". Kurzy gniew wręcz burzę wróży, Wtedy gdy się kura wkurzy! Więc wkurzona, tak jak stała, Do ministra pojechała. A ten krzyczy: "To brawura! Do Afryki? Sama? Kura?" Wyszła, więcej nie słuchała, Tylko dalej pojechała. Do prezesa i burmistrza, Admirała i harcmistrza. Miejsca są zajęte wszędzie, Nie ma szans i już nie będzie. Gdzie stanęła kurza stopka, Kura słyszy: "Nie i kropka!" Pomyślała: "Ach, los kury... Przykry... krótki... i ponury..." Smutna siadła gdzieś na łące I myślała dwa miesiące. Wstała, gniew w niej wezbrał wielki, Spuchła... aż jej pękły szelki. Wreszcie gdacze: "Mam! Eureka! Weź się w garść! Afryka czeka!" Wzięła płaszcz i z pewnym kotem Poleciała samolotem. Kiedy z samolotu wyszła, Myśl jej na myśl taka przyszła: "Wróbel gwoździ ci nie sprzeda, Jak się nie da, to się nie da, Lecz jak mawiał wuj z Jaworzna, Gdy się bardzo chce, to można". Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: chwilkę 14.01.03, 19:31 bluetab70 napisała: > myślisz, że to to samo co Miś z BD? tytuł orginału to Bear in the Big Blue > House obawiam się, że nie Käpt'n Blaubär to film stanowiący część składową 'Die Sendung mit der Maus' w niemieckiej ARD (co niedziela o 11.30 :) chyba był czas jakiś puszczany u nas, ale nie wiem. kukiełki + sekwencje rysunkowe rewelacyjne to jest absolutnie, tytułowy bohater jest starym wilkiem morskim, który usiłuje opanować swoich troje wnucząt i opowiada im niestworzone historie, dla dzieci są one zapewne pouczające, ale dla dorosłych niepowstrzymanie śmieszne do tej pory pamiętam wizję rajskiej wyspy, gdzie m.in. występowały 'biegające na swobodzie misie-żelki' :) ale tak w ogóle to z reguły podstawą scenariusza jest jakaś znana anegdota kulturalna, że tak powiem, pastiszowana zawzięcie Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: jakie bajki lubiecie? 14.01.03, 15:33 alicja jest deneściak, do tego kubuś p. i moje ukochane mikołajki (ale to chyba nie bajki, co ?) nie znosiłem braci grimm, za palenie żywcem, kanibalizm, obcinanie pięt, nie cierpiałem andersena za zamarzanie , topienie sie i deptanie chleba peteena młodzieńca wzryszał za to mały książę (ale już mi przeszło) poza tym nie przeprowadzono tu metodologii podziału i oceny bajek... Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: do GPH: wyślij dziecku bajkę o kotach:))) ple 14.01.03, 14:59 gph był chory i leżał w łóżeczku i przyszedł pan doktor - jak się masz koteczku.... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon2 Re: jakie bajki lubiecie? 15.01.03, 07:59 Z lat dzieczinnych to: Reksio, Bolek i Lolek, Zaczarowny Ołówek, Krecik i Rumcajs oraz bajki Disney'a (ale on pojawiał się bardzo żadko) Obecnie to Również bajki Disney'a (szczególnie Kaczor Donald, Pluto, Goofy), Królik Bugs Odpowiedz Link Zgłoś
reptar 1) ''Rugrats''; 2) ''Film pod strasznym tytułem'' 27.01.03, 12:49 Dla mnie bezdyskusyjny numer jeden to „Pełzaki”/„Rugrats”. Niestety, w ostatnim pełnometrażowym filmie „Rugrats in Paris” trochę słabsze, ale w odcinkach nie mają sobie równych. Bezdyskusyjny numer dwa to „Film pod strasznym tytułem” - tu również zdecydowanie wolę serial od wersji pełnometrażowej (w tym przypadku wersja pełnometrażowa jest skrótem serialu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peresada Re: Bajki IP: *.168. / 192.168.0.* / *.dau.citynet.pl 28.01.03, 01:16 A znacie bajki Oscara Wilde'a? Jeśli nie to gorąco polecam, np. Szczęśliwy książe. A poza tym była taka czeska bajka "Sąsiedzi", kapitalna, chłopcy byli prawie takimi samymi technicznymi kretynami jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś