Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

03.07.06, 10:00
Szlag mnie trafia, jak słyszę w radio, telewizji i czytam w gazetach o tych
niefrasobliwych kierowcach, którzy nie wymienili na czas praw jazdy i teraz
grożą ich mandaty.
Żaden z dziennikarzy potepiających niefrasobliwych obywateli nie zająknie się
nawet nad głupotą urzędnika (konkretnie minstra od transportu) wydającego
takie idiotyczne rozporządzenie, w dodatku dysponując zupełnie
nieprzygotowaną do tej wymiany administracją. Nadgorliwy minister tłumaczył
się zapewne jak zwykle wymogami unijnymi. Tymczasem jest g... prawda. w
innych krajach UE (na przykład w Niemczech) ludzie mogą sobie wymieniać prawa
na nowe lub jeździć na starych do us... śmierci.
Ciewkawy jestem kiedy któryś z naszych rodaków się wkurzy i poda to
powielaczowe, kretyńskie rozporządzenie do sądu.
Może nie mam racji, proszę w takim razie podać mi chociaż jedno racjonalne
uzasadnienie konieczności wymiany praw jazdy, poza chęcia naciągniecia
obywateli na dodatkową daninę dla urzędniczych hien.
Obserwuj wątek
    • krzychut Re: Prawo jazdy 03.07.06, 10:01
      miało być "grożą im mandaty" rzecz jasna.
      • zielonki Re: Prawo jazdy 03.07.06, 10:49
        Niech sie cieszą, że wogóle je mają!
        • pierre_dolnne Re: Prawo jazdy 03.07.06, 11:22
          No to Waści spróbuj pojeździć w GB lub innym kraju UE na papierowym prawku :)
          • krzychut Re: Prawo jazdy 03.07.06, 14:09
            pierre_dolnne napisał:

> No to Waści spróbuj pojeździć w GB lub innym kraju UE na papierowym prawku :)

http://www.adac.de/Recht_und_Rat/Fuehrerschein/EU_Fuehrerschein/default.asp?ComponentID=2759&SourcePageID=10212&MSCSProfile=589F5C6DB83ADBA41DAD47C9EEF9786D18834A3A82828390A0A49C461B9B5ED3264B411FC5A471DE8ADE379FB5A39BB70FE409E0D4BDFC6BADF8CA77884497227F75CFAAA89113E785DF374D548ED927E396D97B89D6D1363C7AFBE6CF97EFF1E8860CB555DD8A60929631214E795F677F4A0B93EC875017D2F380EB177B1D8B4D0BA44FE77343C6

Wejdź sobie na tę stronkem i poczytaj (o ile kumasz po niemiecku0
            nasi urzędnicy zwasze muszą być bardziej papiescy niż sam papież.
            Niemcy mogą jeździć na "papierkach" my musimy wymieniać na jakieś zafoliowane, które niedługo będziemy musieli wymienić na plastikowe.
            Ja sam wymieniłem prawo w ubiegłym roku, wkurza mnie tylko bezmyślność urzędników i powtarzających za nimi głupoty jak papugi dziennikarzy.
    • ropusznik Re: Prawo jazdy 03.07.06, 11:33
      krzychut napisał:
      > Żaden z dziennikarzy potepiających niefrasobliwych obywateli nie zająknie się
      > nawet nad głupotą urzędnika (konkretnie minstra od transportu) wydającego
      > takie idiotyczne rozporządzenie, w dodatku dysponując zupełnie
      > nieprzygotowaną do tej wymiany administracją.

coś krzychucie drogi złych rozgłosni słuchasz i nie te gazety czytasz co
      trzeba. pewnie te polskojęzyczne :P ja sie nie spotkałem ze stwierdzeniem ze to
      niefrasobliwosc obywateli. niemniej jednak nieco za późno zacz,eto o tym
      trąbic, bo na tydzień przed dedlajnem, a wyrobienie nowego prawa jazdy to
      teoretycznie minimum 2 tygodnie.
      no własnie. myśle ze wszystko sprowadza sie do tego na co zwróciłes uwage-
      totalny brak przygoptowania urzedów na wymiane. bo zasadniczo nie widze nic
      nagannego w tym, ze zmusza sie obywateli do wymiany prawa jazdy na nowe [choc
      zafoliowany kartonik do wykwintu nowoczesnosci nie należy;>]. no ale skoro
      zmusza sie do czeg0os obywateli, to i urzedasów tez mozna by było przy pkazji
      zmusic do tegoi, by dali obywatelom dostosowac sie do absurdu. a jak słysze, ze
      teoretycznie wymiana prawa jazdy trwa 1-2 tyodnie, a w praktyce to w
      niektortych miastach mozna nawet 5 tygodni czekac to jednak cos jest tu nie
      tak.
      • bluetab70 Re: Prawo jazdy 03.07.06, 11:44
        ropusznik napisał:

> niemniej jednak nieco za późno zacz,eto o tym
        > trąbic, bo na tydzień przed dedlajnem, a wyrobienie nowego prawa jazdy to
        > teoretycznie minimum 2 tygodnie.

ech, Ropuszniku, chrzanicie nieco. Pierwszy deadline był 30 grudnia ub roku!!!
        i każdy, kto ma prawo jazdy, o tym terminie wiedział. Więc w momencie, gdy
        przedłuża się czas wymiany dokumentu o pół roku, a ludkowie dalej mają to
        gdzieś, a potem chodzą i płaczą, że muszą czekać 3 tygodnie na nowy - trudno za
        to winić urzędników i urzędy, nieprawdaż? Pomijam już fakt, że o czasie
        oczekiwania 3-4 tygodnie też było trąbione od dawna. Jak ktoś nie wymienił
        sobie prawa jazdy, bo " nie zdążył" przez półtora roku, to jest dupa i tyle.

( żeby było jasne: sama też nie jestem taka święta, bo pj co prawda wymieniłam
        dawno, ale za to dowód osobisty...czeka już 8 miesięcy na odbiór. No ale nie
        zwalam na urzeędy, że nie chciało mi się odebrać, tylko na własne lenistwo)

> no własnie. myśle ze wszystko sprowadza sie do tego na co zwróciłes uwage-
        > totalny brak przygoptowania urzedów na wymiane. bo zasadniczo nie widze nic
        > nagannego w tym, ze zmusza sie obywateli do wymiany prawa jazdy na nowe [choc
        > zafoliowany kartonik do wykwintu nowoczesnosci nie należy;>]. no ale skoro
        > zmusza sie do czeg0os obywateli, to i urzedasów tez mozna by było przy pkazji
        > zmusic do tegoi, by dali obywatelom dostosowac sie do absurdu. a jak słysze,
        ze
        >
        > teoretycznie wymiana prawa jazdy trwa 1-2 tyodnie, a w praktyce to w
        > niektortych miastach mozna nawet 5 tygodni czekac to jednak cos jest tu nie
        > tak.
        >
        >
        • ropusznik Re: Prawo jazdy 03.07.06, 12:26
          eee.. w naturze ludzkiej jest robic wszystko na ostatnia chwilę. pytanie zatem
          na ile pogróżki policji są tylko straszakiem mobilizujacym ludzi do ruszenia
          dupy do urzedu, a na ile policja znalazła sobie kolejne żródełko wpływów z
          manadatów
          a wszystko to nie zmiania faktu, ze polskie uerzedy nie sa przygotowane do tego
          typu operacji:>
          • pierre_dolnne Re:natura ludzka a urząd 03.07.06, 12:35
            Trala lala.Jeszcze dwa miesiące wcześniej pj można było otrzymać do 2 tygodni a
            w przypadku utraty 7-8 dni góra.Rzecz w tym,że to nie urząd producentem jest
            tego dokumentu tylko PWPW w Warszawce - JEDYNYM.i TAM JEST TZW WąSKIE GARDłO :))
            • ropusznik Re:natura ludzka a urząd 03.07.06, 12:47
              moze i wąskie, ale za to jakie głębokie
              • pierre_dolnne Re:natura ludzka a urząd 03.07.06, 12:55
                co do głębokości gardła...PWPW jako monopolista nawet bez kontekstu
                erotycznego,pozwolić sobie może na rózne pozycje/np dominującą/a również głeboko
                mieć klentów w ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka