Dodaj do ulubionych

Pozor vlak

IP: *.telecom.sk 02.02.03, 19:44
Najnowsze wiesci z Czech i SŁowacji:

W Pradze miejskie wŁadze chca zastapic czesc polaczen tramwajowych
autobusowymi. Tramwajarze poki co nie strajkuja, ale strajk wisi na wŁosku.

Na SŁowacji strajk kolejarzy. Powod - zarzad sŁowackich kolei chce
zlikwidowac 25 polaczen regionalnych:-D

Yogy
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Pozor vlak IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 20:26
      Gość portalu: Yogy napisał(a):

> Na SŁowacji strajk kolejarzy. Powod - zarzad sŁowackich kolei chce
      > zlikwidowac 25 polaczen regionalnych:-D

Ciekawe czy chcą skasować połączenie Humenne z Medzilaborcami (tym samym z
      Łupkowem i Zagórzem) oraz Humenne ze Stackin - obsługiwane jeszcze cztery lata
      temu przez szynobusy. Aha i frekwencja była wysoka. A byłem tak w jakąś
      sobotę.
      • Gość: mouset Re: Pozor vlak IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 20:30
        Dla mnie niedoścignionym wzorcem jest i tak TEŻ w Tatrach , to jest hit, a jaka
        frekwencja mimo że okoica w większośći przypomina Pleszów
        • malopolanin Re: Pozor vlak 02.02.03, 20:46
          Zauważ jednak, że w Tatrach Słowackich są ( poza Polakami i Słowakami) Węgrzy,
          Holendrzy, Czesi i Niemcy. Polacy tylu zagranicznych turystów nie potrafią
          przyciągnąć ( choć np. w Zakopanem jest mnóstwo osób z b. ZSRR).
          Połączenia na Słowacji są tak znakomicie zsynchronizowane, że nawet
          zatwardziali samochodziarze rezygnują z ulubionego środka transportu. I bilety
          taniutkie. Ale u naszych południowych sąsiadów prawdę mówiąć panuje jeszcze
          socjalizm ( większość, niezłej trzeba przyznać infrastruktury powstało za CSSR,
          jednak nie widziałem na trasie SAD-u innego taboru autobusu niż Karosy
          (najmłodsza z 1992)+ kilku nowych midibusów. Busiarze w naszym pojęciu
          praktycznie nie istnieją ( jedne z pierwszych, niejaki pan Krasula, zaczął
          właśnie jeździć na trasie Ździar - Łysa Polana; na tej linii nie widziałem
          innego konkurenta poza SAD-em).
          Dopiero w tym roku rząd Słowacji wziął się za reformy, ceny przejazdów SAD-em
          wzrosły o 40%(!), a vlakiem o 15%. Powoli zacznie się też rozkręcać inicjatywa
          busiarzy ( bo wyższe ceny przejazdu autobusami). Pytanie tylko do jakiego
          momentu rząd posunie się w likwidacji połącze kolejowych. Z tego co wiem, nie
          przewiduje się prywatyzacji kolei słowackich. Myślę jednak, że stopień kasacji
          nie będzie taki jak w Polsce.
          • Gość: mouset Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 20:52
            O tym że Zakopane nie umie nic wykorzystać to wiemy, proponuję zacząć od
            kanalizacji bo to się najbardziej rzuca na organa zmysłu, zalążkiem w
            komunikacji są merole ale beznadziejne rozkłady i brak info niwelują to, w
            dodatku Japończyk po przejażdżce roburem do M Oka bedzie mial dosyć
            wszystkiego, po słowackiej stronie no cóż punktualność i jakość połączeń sa
            obsesyjnie przestrzegane, efektem są zyski, tabor może stary ale nie ma
            chamstwa , jest miło , nawet na bilecie pisze "Prijemnu cestu prajeme vam
            vodic .... i tu dane kierowcy" bardzo miłe
            A u nas?
            Nieprijemnu cestu prajeme vam MPK Krakov
            (miałem napisać kto ale znów czepialiby się)
            • malopolanin Re: Pozor Polsko! 02.02.03, 21:06
              Punktualne to autobusy SAD-u są rzeczywiście. Charakterystycznym jednak
              klimatem są tam regularnie przepełnione do granic możliwości pojazdy (
              szczególnie kursujące po podtatrzańskich szlakach). U nas taki tłok zdarza się
              jedynie w czasie niedzielnych powrotów. Powtarzam jednak, że cały ten system
              jest mocniej niż u nas podtrzymywany przez państwo. Pytanie brzmi, jak
              tegoroczne podwyżki wpłyną na frekwencję i rozwój "busiarstwa". I czy
              ewentualna reorganizacja SAD-u i kolei nie spowoduje takiego bałaganu, jaki
              mamy obecnie u nas.

Mouset pytanko: w Nowym Roku nie byłem jeszcze w Zakopcu. Czy ten opis
              rzekomego najazdu turystów ze Wschodu to dziennikarska hiperbolizacja, czy
              prawda?
              • Gość: mouset Re: Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 21:08
                Za to właśnie lubie Słowację: brak busów, i sądzę że przy takim poziomie
                dofinansowania u nas mozna by przywrócić wiele linii, Słowaków nie stac na to
                bo wyższa inflacja itp

Co do Zakopca to problem programów typu Uwaga itp , taki fakt jak 134 skrócony
                do ZOO
                • malopolanin Re: Pozor Polsko! 02.02.03, 21:11
                  Gość portalu: mouset napisał(a):

> Za to właśnie lubie Słowację: brak busów, i sądzę że przy takim poziomie
                  > dofinansowania u nas mozna by przywrócić wiele linii, Słowaków nie stac na to
                  > bo wyższa inflacja itp
                  >

Ale problem właśnie w tym, że na Słowacji pojawoają się busy, a rząd obniża
                  dotacje. Pytanie, czy do polskiego poziomu?!

> Co do Zakopca to problem programów typu Uwaga itp , taki fakt jak 134
                  skrócony
                  > do ZOO

A a propos turystów ze Wschodu? :)
                  • Gość: mouset Re: Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 21:13
                    malopolanin napisał:

> Ale problem właśnie w tym, że na Słowacji pojawoają się busy, a rząd obniża
                    > dotacje. Pytanie, czy do polskiego poziomu?!
                    >

Procentowo dopłaty są u nich niższe, w takim systemie u nas wszytsko działałoby
                    ok

>
                    > A a propos turystów ze Wschodu? :)
                    tak! nie ma ich tak dużo aby było to słychać
                    • malopolanin Re: Pozor Polsko! 02.02.03, 21:19

>
                      > Procentowo dopłaty są u nich niższe, w takim systemie u nas wszytsko
                      działałoby
                      >
                      > ok

No i koszty obsługi taboru niższe ( ten sam typ autobusów). Niestety nie wiem,
                      jak z paliwochłonnością. Czy Karosy palą więcej niż nasze Autosany i Jelcze?
                      • Gość: mouset Re: Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 21:31
                        Wszystko co stare więcej spala, ale te wełniane firanki w karosach to jest
                        klimat!
                • malopolanin Re: Pozor Polsko! 02.02.03, 21:25

>
                  > Co do Zakopca to problem programów typu Uwaga itp , taki fakt jak 134
                  skrócony
                  > do ZOO

Zrozumiałem Twoją przenośnię. Problem w tym, że plotkarskich programów nie
                  oglądam i początkowo nie zajarzyłem :)
                  • Gość: mouset Re: Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 21:34
                    Właśnie dzisiaj po Faktach chrzanili o napływie ruskich
                    • malopolanin Re: Pozor Polsko! 02.02.03, 21:43
                      Przyjeżdżających na stałe, do pracy, czy turystycznie?
                      • Gość: mouset Re: Pozor Polsko! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.02.03, 21:48
                        Pokazują całe familie szwendające sie po Krupówkach , woźnice sikają ze
                        szczęścia bo w przeciwieństwie do polskich skner ruscy zamawiają duże kursy,
                        a "w pracy" jest wieczorem kilka pań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka