Dodaj do ulubionych

Kupno mieszkania

IP: *.ipt.aol.com 16.07.06, 18:23
Od kilku lat mieszkamy z zona za granica, ale planujemy wrocic za kilka lat.
Myslelismy o kupnie ladnego, duzego mieszkania w Krakowie. Jestesmy troche
odcieci od polskich realiow i jedyne co do nas dochodzi to pogloski o pewnej
panice na rynku. Nie wiem czy moge liczyc na jakis odzew, ale bylbym
wdzieczny za jakies rady. Czy rozsadnie jest kupowac teraz czy raczej powoli
sie rozgladac?
Mimo, ze nie mamy wiekszych problemow finansowych to obserwuje,ze niektore
ceny mieszkan niebezpiecznie zblizaja sie do cen europejskich, co oczywiscie
byloby wiekszym obciazeniem. Czy mozna cos przewidziec na tym
nieprzewidywalnym rynku? Jak beda sie ksztaltowaly ceny?
Probowalem sledzic inne fora, ale tak naprawde to trudno wyciagnac jakis
wniosek.
Obserwuj wątek
    • Gość: xmx Re: Kupno mieszkania IP: *.chello.pl 16.07.06, 21:55
      W 2008 roku pewnie wprowadzą VAT i wtedy ceny jeszcze wzrosną , tak że
      proponowałbym już się trochę pospieszyć...
      • Gość: kr Re: Kupno mieszkania IP: *.ghnet.pl 17.07.06, 00:09
        A to na mieszkania nie ma VAT'u? Od kiedy?

Zaś co do meritum - ceny są różne, a wzrost wynika głównie z problemów z
        uzyskaniem warunków zabudowy (większość terenów nie ma opracowanych planów
        zagospodarowania) i/lub pozwoleń na budowę. Choć nie bez winy są urzędnicy -
        nawet głupie przepisanie pozwolenia na budowę domu z osoby na osobę (bez żadnych
        innych zmian - tylko wykreślenie jednego nazwiska i wpisanie innego) jest
        przeciągane miesiącami - chyba że się kopnie urzędnika wskazując paragrafy które
        właśnie łamie.
        Na to nakłada się głód mieszkaniowy zwiększony obecnie większą dostępnością
        kredytów - w ciągu ostatnich kliku lat znacznie zmniejszyło się ich
        oprocentowanie - o ile w 1999 roku tani kredyt w EUR miał oprocentowanie na
        poziomie 8-9% (złotówkowy >15%) to obecnie bez problemów można dostać poniżej 6%
        w PLN.
    • Gość: Vallettka Re: Kupno mieszkania IP: 212.56.128.* 17.07.06, 00:26
      Obawiam sie ze juz jestes spozniony. Ceny rosna z tygodnia na tydzien. Gdybys
      kupowal na poczatku tego roku zaoszczedzil bys sobie 2-3 tysiace na metrze
      2.Ceny rwa jak szalone. Ja kupilam w lutym (inwestycja bez pozolenia do tej
      chwili)i mam tylko szczera nadzieje ze sie wybuduje ale jezeli mialabym kupowac
      dzis obawiam sie ze nie byloby mnie stac! Mieszkam od 30 lat za granica i
      traktuje mieszkanie w Krakowie jako zasluzony bonus ale tylko do pewnej
      granicy!W tym momencie Krakow jest drozszy od mieszkania z widokiem na morze na
      morzu srodziemnym. Obawiam sie ze zaczynasz zbyt pozno, ale zycze powodzenia....
      • Gość: Marek Re: Kupno mieszkania IP: *.ipt.aol.com 17.07.06, 09:08
        Beznadziejnym jestem biznesmenem. W zasadzie najlepiej to bylo kupowac jeszcze
        wczesniej, od razu jak zaczely sie inwestycje w centrum Krakowa. Czy jednak
        ceny beda nadal rosly do poziomu europejskiego mimo, ze sila nabywcza Polakow
        jest znacznie nizsza niz Holendra, Niemca czy Anglika?
    • kmkasia Re: Kupno mieszkania 18.07.06, 20:00
      cóż nie wiem czy będą rosły ale na pewno nie spadną, więc radziłabym się już
      rozglądać. Ja zdążyłam w oststnim rozsądnym dla mnie momencie (lipiec 2005)
      teraz o takim mieszkaniu mogłabym tylko pomażyć bo ceny są rzeczywiście
      kosmiczne.
      • Gość: frt Re: Kupno mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:36
        Ostatnim rozsadnym terminem na zakup mieszkania byl III kwartal 2004 roku,
        pozniej juz "mala" wspinaczka do gory... ;-) Z doswiadczenia wiem, ze jesli
        media donosza o panice na jakimkolwiek rynku, to bedzie odwrocenie trendu,
        chocby krotkoterminowe. Raczej bylbym teraz za konsolidacja niz ogladanym
        wzrostem. Chyba, ze obcokrajowcy beda dalej "wysysac" kazda oferta z rynku.
        Mysle, ze dla Polaków cena dochodzi juz do grancy "bólu" Pozdrawiam
    • niebieski61 Re: Kupno mieszkania 19.07.06, 12:16
      Mam do odsprzedania ładne mieszkanie 4 pok (80m2) na ulicy Chełmońskiego. Mowo
      powstające osiedle. Mieszkanko w bezpiecznej cichej okolicy (koło Makro).
      Mieszkanie na pierwszym piętrze (bloczki 2-piętrowe). Kuchnia na południe
      (jasna), dwa balkony (zachód i południe). Termin realizacji IV kw 2007 (powinni
      skończyć jeszcze przed wprowadzeniem 22% VAT. Gdybyś był zainteresowany to
      napisz maila to prześlę rzuty mieszkania.
      pozdrawiam
      • Gość: Marek Re: Kupno mieszkania IP: *.ipt.aol.com 19.07.06, 22:15
        Pewien jestem, ze ladne, ale myslelismy o kupnie troche wiekszego mieszkania.
        Cos kolo 90m2 wzwyz. Ceny wydaja sie czasami smieszne nawet dla bezdzietnej
        pary z calkiem przyzwoitym dochodem.
    • Gość: UK Re: Kupno mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 10:22
      ja bym wogole nie wracał do Polski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka