Gość: turystka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 19:52 Bardzo proszę o informację, co jest najbardziej godne uwagi w Waszym miescie. Chodzi mi o obiekty artystyczne (obraz, budynek, rzeźba itp.) - czyli najcenniejszy zabytek. gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 19:55 się mnie nie chce wierzyć, że ktoś z rodaków i rodaczek na serio zadaje pytanie, jaki też najcenniejszy zabytek jest w krakowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 19:58 w ten sposób szczecińska jottka dała krakowski odpór niezbyt mądremu pytaniu z wrocławia... :c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 19:59 uczono mnie, że to nie pytania sa głupie, ale ..odpowiedzi, a w tym przypadku ...nieuprzejme Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 19:58 nie chodzi mi o listę z informatora turystycznego, ale o to, co uważacie za najcenniejsze, wręcz symboliczne PS. Nie pisz, że Wawel lub Starówka, ale czy np. "Dama z łasiczką" lub "Smarytanin" albo kolekcja arrasów gosia Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 20:03 1. niezbyt mądre nikoniecznie równa sie głupie 2. nieuprzejme ? eee tam 3. pytanie jest tendencyjne... ile ludzi tyle hipotez, a i tak nie zdążysz zobaczyć nawet cząstki, chyba że przyjeżdżasz na studia 4. najpiękniej jest samemu odkrywać swoje magiczne miejsca 5. na szersza informację o tym co należałoby zobaczyć w Krakowie, brakłoby miejsca na całym forum 6. dama z łasiczką peregrynuje po świecie Odpowiedz Link Zgłoś
jottka droga turystko z wrocławia, 11.02.03, 20:05 po pierwsze - sama napisałaś, że ma byc 'najcenniejszy zabytek' typu 'obraz, budynek, rzeźba', to czemu nagle wykluczasz wawel, a domagasz się da vinciego? po drugie - w wypadku krakowa info z informatora turystycznego będzie się dziwnie pokrywać z ew. odpowiedziami na forum. nie zdradzimy ci nagle porażającej tajemnicy, że z tą katedrą wawelską to tak naprawdę pic na wodę i blef dla turystów, a prawdziwe groby to tylko na skałce :) Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 20:09 Szczerze mówiąc - nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na tak postawione pytanie, że np. Wawel jest cenniejszy od Sukiennic? Mnie Kraków zachwyca jako całość, miasto o specyficznym charakterze, na który składają się budowle stare i nowsze, dzieła sztuki, ale także ludzie tu mieszkający, muzea, ale i krakowskie knajpy i "to coś", ta niepowtarzalna atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 20:49 Gość portalu: turystka napisał(a): > ____Starówka_____ tak pisza w przewodnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 20:51 miki, na kilometr widac, że gosia nas podpuszcza... ;c) ps. ale nie damy sie sprowokować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 21:08 peteen napisał: > miki, na kilometr widac, że gosia nas podpuszcza... > ;c) > > ps. ale nie damy sie sprowokować !!! totez spytalem sie o zrodla przed wyrazeniem opinii o krakowskiej starowce;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:12 znam Wawel, groby, muzea itd, ale gdyby mnie ktoś zapytał po co chciałabym wrócic do Krakowa, to nie wahałabym się, bo dla mnie najcenniejsze sa wrażenia artystyczne z Koscioła Franciszkanów, w którym Wyspiański zaszalał z witrażami (penie to mniej cenne niz groby królewskie, ale ... cóż), a zaraz potem ...Kazimierz Myslałm, że ktos zechce się podzielic ze mna SWOIMI OSOBISTYMI preferencjami dot. piekna miasta, a Wy tak zaraz ...huzia na józia :-( gosia Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie 11.02.03, 20:14 gosia, bo tu źli ludzie mieszkają, w dodatku ze spaczonym poczuciem estetyki... ;c) nie cierpią turystów (tych z wrocka zwłaszcza), a dziewice podrzucają smokowi... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka droga etc 11.02.03, 20:15 może popatrz jeszcze raz, jak sformułowałaś swój post? :) wyraźnie domagasz sie info, jaki jest 'najcenniejszy zabytek' w naszym mieście, a nie - co nas najbardziej porywa, jak się po nim przechadzamy no to ci odpowiadamy zgodnie z prawdą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: droga etc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:26 no ale przeciez zwracam się do ludzi - Krakowian, a nie do ekspertów szacujących wartość zabytków najcenniejsze czyli pełnia subiektywizmu ;-) ale zgadzam sie język jest doś kilawym narzedziem komunikacji - lepiej telepatycznie ;-) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: droga etc 11.02.03, 20:31 matkoboska, to w życiu bym nie wpadła :( było choc dodać - dla was najcenniejszy a w ogóle dlaczego to nie może być wawel? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: droga etc 11.02.03, 20:34 bo wawel jest ogólnopolski w znaczeniu kulturowym, historycznym i patriotycznym... malaga, tiki taki i kasztanki... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: droga etc 11.02.03, 20:35 kiedy mnie się wawel subiektywnie podoba :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: droga etc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:38 a wiesz, że ja nawet nie wiem czy mi sie podoba, bo ilekroć go widze to w takim tłimie ludzi, że mnie to rozprasza moje estetyczne przezycia i ...nic nie przezywam, a na ryneczku w kazimierzu było cichuteńko i deszczownie, a kosciele Wyspianskiego tez byłam sam na sam z '"Bogiem Ojcem" - więc zadziałało gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: droga etc IP: *.ds.uj.edu.pl 11.02.03, 22:24 Gość portalu: turystka napisał(a): > a wiesz, że ja nawet nie wiem czy mi sie podoba, bo ilekroć go widze to w takim > > tłimie ludzi, że mnie to rozprasza moje estetyczne przezycia i ...nic nie To wybierz sie na Wawel tuz przed zamknieciem albo wczesnie rano. Pustki zupelne. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: droga etc 11.02.03, 20:32 kurde, piszesz, że byłaś juz u nas i masz swoje ulubione miejsca, to może o to pytaj a nie zawracja głowy najcenniejszym zabytkiem, bo to pytanie bez odpowiedzi, zapytaj o miejsca magiczne, ukochane przedmioty, a nie udawaj tyrystki z japonii czyhającej na cos ciekawego do sfotografowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: droga etc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:53 przysięgam że nie jestem z Japonii!!! gosia Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: droga etc 11.02.03, 20:56 1. kto tam cię wie... np. go shia 2. btw gosia to najpiękniejsze imię świata 3. najpiękniej brzmi imię gosia w Krakowie, najpiękniejszym mieście świata :c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: droga etc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:59 peteen napisał: > 1. kto tam cię wie... np. go shia > 2. btw gosia to najpiękniejsze imię świata > 3. najpiękniej brzmi imię gosia w Krakowie, najpiękniejszym mieście świata > :c) w którym nie lubi sie turystek i nikt nie szanuje dziewic (oprócz smoka oczywiscie, który je ..uwielbia) :-) gosia (żadna go shia, ale Małgorzata) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: droga etc 11.02.03, 21:02 turystów uwielbiamy ! pasjami ! w końcu z nich żyjemy... a dziewic nie ma - dowód ? smok zdechł z głodu... :c) peteen ( żaden tam peteen - Mistrz!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: droga etc IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 21:20 no tak, jesli juz wszystkie maski opadły czas na toast - ruską zmrożoną wódką z oszronionego szkła...z knajp pamiętam tylko Jamę Michalikową PS. zazdroszczę Wam najbardziej Wyspiańskiego (bo coś z atmosfery jego czasów jeszcze się po Krakowie błąka) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie IP: *.ds.uj.edu.pl 11.02.03, 20:17 Prawde powiedziawszy pytanie postawilas tak ze naprawde zabrzmialo jakbys nie wiedziala ze Wawek jest w Krakowie. Ale jesli chodzi o moje preferencje to polecam powloczenie sie po XIX wiecznym miescie - ulicami odchodzacymi od Starego Miasta i jeszcze dalej za Alejami 3 Wieszczow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:34 uff!!! wreszcie jakiś osobisty konkret :-) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie 11.02.03, 20:38 siem nie chcem znowu czepiać, ale tego upojnego 19wiecznego miasta za linią alej to jakos dziwnie niewiele widzę behemot, może byś doprecyzował? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie 11.02.03, 20:42 19, 20... jednak sie czepiasz... ale swoją szosą podoba mi się, że chop ma takie nietypowe spojrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie 11.02.03, 20:46 o ile ma na myśli, co my myślimy, że on ma na myśli :( Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie 11.02.03, 20:52 za linia alej to np. jest zwierzyniec. nie widze w nim nic pociagajcego.... chyba, ze Behemot mowil o czyms bardziej na polnoc, za bloniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: coś niezbyt zachęcająco o tym swoim miescie IP: *.ds.uj.edu.pl 11.02.03, 22:12 jottka napisała: > siem nie chcem znowu czepiać, ale tego upojnego 19wiecznego miasta za linią > alej to jakos dziwnie niewiele widzę > > behemot, może byś doprecyzował? Fakt nieprecyzyjnie :)) Za alejami chodzilo mi o modernizm z poczatku XX wieku i obiekty typu kosciol sw Szczepana, plac Axentowicza itp Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 20:52 zapraszamy na Kazimierz: www.kazimierz.com/index.php?t=przewodnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:57 byłam :-) i będę za każdym razem gdy ..będę gosia PS. Pamiętam deszcz, muzykę, zapach jedzenia i jego smak, (ale co to było to juz nie wiem)i to uczucie, że czas się cofnął i zwolnił gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Co trzeba zobaczyć w waszym miescie? 11.02.03, 21:09 Gość portalu: turystka napisał(a): > byłam :-) > i będę za każdym razem gdy ..będę > gosia > PS. Pamiętam deszcz, muzykę, zapach jedzenia i jego smak, (ale co to było to > juz nie wiem)i to uczucie, że czas się cofnął i zwolnił bardzo mile wspomnienia:)) zycze wiecej!! /na stronie znajdziesz informacje o wielu ciekawych miejscach na Kazimierzu.. moze cos przeoczylas podczas ostatnich wizyt..:))/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 21:37 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=4596579 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 21:40 nie tylko :-) wybrałam sobie takie miasta: Kraków, Łódź, Warszawa, Wrocław, Gdańsk i Poznań, ponieważ tam bywam i szukam atrakcji zgodnie ze swoimi zainteresowaniami - to chyba nic zakazanego ani nienormalnego ;-) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? 11.02.03, 21:58 Witaj turystko:) Małgorzatko! Chcesz osobistych wrażeń Krakauerskiego krakauera? To proszę: 1. No ten Kaźmirz 2. Wiosną Ogród Botaniczny 3. Świeżym białym śniegiem Cmentarz Rakowicki - ale koniecznie z bliską osobą:) 4. Stary Salwator i "droga do Kopca Kościuszki" i stare profesorskie kamieniczki Salwarora 5. Jak masz dużo czasu to "Twierdza Kraków" ale uprzedzam, że wymaga postudiowanie 6. Podwórka Starego Miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:06 skks napisał: > Witaj turystko:) Małgorzatko! > Chcesz osobistych wrażeń Krakauerskiego krakauera? To proszę: > 1. No ten Kaźmirz > 2. Wiosną Ogród Botaniczny > 3. Świeżym białym śniegiem Cmentarz Rakowicki - ale koniecznie z bliską osobą:) > 4. Stary Salwator i "droga do Kopca Kościuszki" i stare profesorskie > kamieniczki Salwarora > 5. Jak masz dużo czasu to "Twierdza Kraków" ale uprzedzam, że wymaga > postudiowanie > 6. Podwórka Starego Miasta No teraz to mnie zastrzeliłes - mało co znam z tego co napisłes Dlaczego cmentarz z bliska osoba - az tak pieknie, czy az tak ...upiornie? O Salwatorze nigdy nic nie słyszałam i o tej Twierdzy też Dzieki - to miło dowiadywać się czegos nowego :-) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
jottka auć, 11.02.03, 22:10 wiesz co, ja zupełnie poważnie i z całą życzliwością - dlaczego ty nie chcesz wziąć ludzkiego przewodnika do ręki? by ci powiedział i o salwatorze, i o fortach krakowskich, i zapewne o paru innych rzeczach. a tak to się za chwilę okaże, że wzmianka o ołtarzu wita stwosza będzie dla ciebie zaskoczeniem :) możesz sobie dowolne książki michała rożka poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: auć, IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:15 wiem o: wawelu, k. mariackim, kazimierzu, plantach, smoku, muzeum czartoryskich, sukiennicach, wieliczce, kopcu kosciuszki i o tym co sie w tym co wymieniłam znajduje, ale nie denerwuj się ze nie zanam salwatora - nie lubie czytać przewodników, bo za dużo info a za mało emocji gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 jottka 11.02.03, 22:27 wez nie denerwuj kolezanki, bo jeszcze ucieknie;)) ale jak mozna nie wiedziec, gdzie jest salwator!!! idziesz, gosiu, od rynku na zachod i dochodzisz;)) mozna pojsc jeszcze plantami i od wawelu wisla (teraz jest b. ladnie), bo spacer zwierzyniecka i kosciuszki nie jest ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jottka 11.02.03, 22:30 po info nt twierdzy kraków to sie zwróć do josepha :) mam wrażenie, że ci z detalami opowie Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? 11.02.03, 22:14 Gość portalu: turystka napisał(a): > No teraz to mnie zastrzeliłes - mało co znam z tego co napisłes > Dlaczego cmentarz z bliska osoba - az tak pieknie, czy az tak ...upiornie? > O Salwatorze nigdy nic nie słyszałam i o tej Twierdzy też > Dzieki - to miło dowiadywać się czegos nowego :-) > gosia No wiesz ? Jeżeli największa nekropolia Krakowa " z TAKIMI NAZWISKAMI" z całą /prawie:)/ historią Krakowa jest upiorna, to własciwie proponuję Ci Wawel! No i Sukiennice. No dziwię się też, że nie wiesz co to Twierdza Kraków! A kopiec Kosciuszi to taka górka usypana na Granicy Salwatora i Lasku Wolskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Twierdza... 11.02.03, 22:27 skks napisał: > Gość portalu: turystka napisał(a): > > > No teraz to mnie zastrzeliłes - mało co znam z tego co napisłes > > Dlaczego cmentarz z bliska osoba - az tak pieknie, czy az tak ...upiornie? > > O Salwatorze nigdy nic nie słyszałam i o tej Twierdzy też > > Dzieki - to miło dowiadywać się czegos nowego :-) > > gosia > > No wiesz ? Jeżeli największa nekropolia Krakowa " z TAKIMI NAZWISKAMI" z > całą /prawie:)/ historią Krakowa jest upiorna, to własciwie proponuję Ci Wawel! > No i Sukiennice. > > No dziwię się też, że nie wiesz co to Twierdza Kraków! > > A kopiec Kosciuszi to taka górka usypana na Granicy Salwatora i Lasku > Wolskiego! ja nie wiem co to twierdza Krakow:( albo znam pod innym mianem... gdzie to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:59 co to jest Kpiec Kościuszki ..wiem!!! Twierdza to mówi sama za siebie - tym bardziej że nazwisko Koniew tez cos mi mówi, ale mimo że tylu Krakowian sie piekli, że jakas tam obca gosia nie wie co to ten Salwator, to nadal ...nie wiem, bo jakoś nikt po ludzku nie wyjasni zamiast się natrząśać. Moze jestem jakas niedouczona, ale mi nie wstyd - chce się dowiedzieć. Wstyd to nie znac i nie starć sie uzupełnić dziur w mózgu. gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolaj7 Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 23:10 Gość portalu: turystka napisał(a): > co to jest Kpiec Kościuszki ..wiem!!! > Twierdza to mówi sama za siebie - tym bardziej że nazwisko Koniew tez cos mi > mówi, ale mimo że tylu Krakowian sie piekli, że jakas tam obca gosia nie wie co > > to ten Salwator, to nadal ...nie wiem, bo jakoś nikt po ludzku nie wyjasni > zamiast się natrząśać. Moze jestem jakas niedouczona, ale mi nie wstyd - chce > się dowiedzieć. Wstyd to nie znac i nie starć sie uzupełnić dziur w mózgu. > gosia Gosiu:) Salwator jest pod Kopcem Kosciuszki:) jesli bylas na Kopcu Kosciuszki to mozesz sie domyslic, jesli nie to dopiero zobaczysz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 23:19 Gość portalu: mikolaj7 napisał(a): > Gość portalu: turystka napisał(a): > > > co to jest Kpiec Kościuszki ..wiem!!! > > Twierdza to mówi sama za siebie - tym bardziej że nazwisko Koniew tez cos > mi > > mówi, ale mimo że tylu Krakowian sie piekli, że jakas tam obca gosia nie w > ie co > > > > to ten Salwator, to nadal ...nie wiem, bo jakoś nikt po ludzku nie wyjasni > > > zamiast się natrząśać. Moze jestem jakas niedouczona, ale mi nie wstyd - c > hce > > się dowiedzieć. Wstyd to nie znac i nie starć sie uzupełnić dziur w mózgu. > > gosia > > Gosiu:) > > Salwator jest pod Kopcem Kosciuszki:) > > jesli bylas na Kopcu Kosciuszki to mozesz sie domyslic, jesli > nie to dopiero zobaczysz:) Niestety, Kopiec widziałam z okien samochodu, bo juz było późno. Nie wiem jeszcze co to ten salwator, ale nazwe juz sobie przyswoiłam i zaraz znajde w googlach ;-) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 23:22 No prosze, juz wiem! klub.chip.pl/www_fotografie/klasztory/salwator/salwator.htmlgosia PS. Rzeczywiscie nie wypada nie wiedzieć :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 23:24 Gość portalu: turystka napisał(a): > No prosze, juz wiem! > <a href="klub.chip.pl/www_fotografie/klasztory/salwator/salwator.htmlgos > ia"target="_blank">klub.chip.pl/www_fotografie/klasztory/salwator/salwator.html > gosia</a> > PS. Rzeczywiscie nie wypada nie wiedzieć :-( TEN ADRES JEST POPRAWNY klub.chip.pl/www_fotografie/klasztory/salwator/salwator.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 21:58 Gość portalu: turystka napisał(a): > nie tylko :-) > wybrałam sobie takie miasta: Kraków, Łódź, Warszawa, Wrocław, Gdańsk i Poznań, > ponieważ tam bywam i szukam atrakcji zgodnie ze swoimi zainteresowaniami - to > chyba nic zakazanego ani nienormalnego ;-) > gosia To za jakiś czas napisz co wybrałaś? A jakie są Twoje zainteresowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:12 architektura, malarstwo i rzeźba ale uwielbiam tez czytać książki w knajpkach o magicznej atmosferze, szwędać się po nieznanych miastach, przymierzać srebrna bizuterię w sklepikach z pamiątkami, lubię zapach i cisze sal muzealnych PS. Nie wybieram miasta - wszystkie te co wymieniłam lubie bo jakoś sie ze mna wiążą PS. Mam zamiar zając się fotografowaniem miast (architektury i rzeźb aniołów oraz ..nastroju) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? 11.02.03, 22:24 No to życzę szczęście!!! Ale uprzedzam, że bez GRUNTOWNEJ znajomości historii, historii sztuki i architektury a także elementów psychologi fotografie Twoje będą .... no złe! Musisz wiedzieć co to Twierdza Kraków, Twierdza Przemyśl, co było koło Kazimierzy Wielkiej, co to Paczków i Biecz i dlaczego razem - choc tak osobno:) itd, itp. a pisanie, że zrobisz super zdjęcia, pokarzesz "kulturę", nastrój bez WIEDZY to..niedorzeczność!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: A może szanowna turystka wybierze Warszawę? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:37 ojojoj ..ale ja te zdjecia robię dla siebie - na chleb zarabiam w innej branzy, a nikomu juz nic nie chcę kształtować ... gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Trochę to dziwne:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:27 Gość portalu: turystka napisał(a): > PS. Nie wybieram miasta - wszystkie te co wymieniłam lubie bo jakoś sie ze mna > wiążą A więc wiązą się z Tobą: Kraków, Łódź, Warszawa, Wrocław, Gdańsk i Poznań jak dla mnie to po prostu największe miasta w Polsce, które po prostu tak wymieniłaś. No chyba że potrafisz pogodzić miłość do Krakowa i Warszawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Trochę to dziwne:) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:44 nie rozumiem... lubie te miasta, bo w nich bywam i cos tam sklejam wspomnieniami Warszawa jest dla mnie tak samo cenna jak Kraków - ja nie ulegam uprzedzeniom i lokalnym pseudopatriotyzmom: tak jak cudnie się czuje na Powązkach, tak samo pięknie jest w Kazimierzu to smieszne ...takie animozje miedzy miastami gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee wreszcie cos konkretnego IP: 195.116.153.* 12.02.03, 00:01 MojE PropozycjE: 1/. MIEJSCE: spacer na kopiec Kraka - najpiekniejsza panorama Krakowa, w tym widok na wzgorze Lasoty ze starym kosciolkiem a obok niego fortem poaustriackim, oboz pracy Liban (dekoracje do Listy Schindlera)... aby w pelni napawac sie pieknem tej okolicy nalezy doczytac o: Kraku, Wandzie, fortach austriackich, rękawce, Liscie Schindlera, getcie krakowskim,... alternatywnie mozna wybrac sie na spacer do jakiejs podkrakowskiej dolinki np. Bolechowickiej (pozbierac skamienialosci, poczytac o jurze krak.-czest. i o szlaku orlich gniazd) lub do ojcowa (park narodowy, napic sie ze zrodelka, poczytac o lokietku) lub do pieskowej skaly (zaliczyc zamek, restauracje i maczuge, nie trzeba nic doczytywac tylko ogladac i jesc) dla osob wybitnie leniwych i oszczednych namiastką dolinek mogą byc skalki twardowskiego - chodzenia niewiele ale wymagane jest doczytanie o Twardowskim , o karczmie rzym, o fauscie, mozna tez poczytac o papiezu choc nie wiem po co,... 2/. RZEZBA: pomnik (oryginal) Światowida w muz. archeologicznym... aby w pelni napawac sie jego pieknem nalezy doczytac o: wierzeniach Slowian, Swiatowidzie, wypieraniu wierzen slowianskich przez narzucony katolicyzm z Niemiec, o swietych gajach, o bialych krukach, o dębach, o piorunach a moze tez o perunach, o skarbie z kanoniczej - placidla,... 3/. BUDYNEK: prace Teodora Talowskiego, w tym glownie kamienice na Retoryka,... aby w pelni napawac sie ich pieknem nalezy doczytac o: historii tych budynkow, skad sie wziely ich nazwy, zabytek niezbyt cenny - nabiera wartosci dla kogos kto sie tym interesuje jesli sie ktos jednak nie interesuje to alternatywnie mozna zobaczyc opactwo w Tyncu (nic nie trzeba czytac tylko siedziec w ciszy) lub klasztor na Bielanach (doczytac o Wolskim i o krolu alchemiku, przejsc sie po lesie, uwazac aby nie zostac zgwalconą, nie karmic zwierząt - mogą miec wscieklizne!),... 4/. POZOSTALE: - zobaczyc resztki murow getta przy ul. Lwowskiej - zobaczyc centrum nowej huty wraz z aleją róż, główną bramę kombinatu, doczytac o historii nowej huty, o mogile, w wandzie, o czarnoziemach, uwazac zeby nie dostac wpierdol, wykupic NW na samochód... na razie wystarczy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: wreszcie cos konkretnego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 08:30 bardzo dziekuję :-) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
proveritas w krakowie?? absolutnie nic 12.02.03, 00:07 kobieto gdzie ty chcesz jechać? do tego zapyziałego syfu?...przecież to absolutny slams kiła i mogiła...muzea ubozuchne , wawel w remoncie od setek lat, kazimierz - nawet slamsy w nowy jorku przy tym dzielnica apartamentowców...jedyne co to możesz zapodać sobie działkę w gaju zwanym szumnie plantami gdzie przy okzaji zerwiesz w morde i cie okradną (to w zasadzie jedyne atrakcje kraka) poza tym jest trochę burdeli pośledniejszego kalibru (pozdro dla marysi) zreszta krak zwiedzisz przez jeden dzień swobodnie - nie wierz w zapewnienia ze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
myst Re: w krakowie?? absolutnie nic 12.02.03, 00:59 Taa... Wg. Ciebie to chyba fajny jest tylko New York - tam jest prastarych zabytków że ho, ho..... A co za kultura ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka prosze o wycięcie powyższego postu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 08:32 proveritas napisała: > kobieto > gdzie ty chcesz jechać? do tego zapyziałego syfu?...przecież to absolutny slams > > kiła i mogiła...muzea ubozuchne , wawel w remoncie od setek lat, kazimierz - > nawet slamsy w nowy jorku przy tym dzielnica apartamentowców...jedyne co to > możesz zapodać sobie działkę w gaju zwanym szumnie plantami gdzie przy okzaji > zerwiesz w morde i cie okradną (to w zasadzie jedyne atrakcje kraka) poza tym > jest trochę burdeli pośledniejszego kalibru (pozdro dla marysi) zreszta krak > zwiedzisz przez jeden dzień swobodnie - nie wierz w zapewnienia ze jest inaczej NIE INTERESUJĄ MNIE DZIAŁKI, BURDELE I SLAMSY - ALE TO WIDAC TWOJE KÓLKO ZAINTERESOWAŃ GOSIA Odpowiedz Link Zgłoś