Dodaj do ulubionych

Ministerstwo blokuje narciarską inwestycję w Mu...

IP: *.autocom.pl 22.09.06, 00:26
Pamiętam Jaworzynę kiedy jeszcze nie było tam kolejki. To było piękne miejsce cisza spokój na górze łąka na której zawsze się leżało ehhhhh. Teraz jest tam syf, gwar, pijacka chołota i jeden wielki śmietnik. Już tam nie bywam a teraz widzę do Muszyny się dobierają syf na Wierchomli i Jaworzynie to za mało.
Obserwuj wątek
    • Gość: kr Dzikie tereny to na Syberii IP: *.kolornet.pl 22.09.06, 04:42
      tutaj budowac ile się da.
      • antypolityk1 Re: Dzikie tereny to na Syberii 22.09.06, 21:06
        Mylisz się i to bardzo. Właśnie u nas trzeba chronić środowisko najbardziej. To
        matka natura daje Ci życie, jakbyś nie wiedział, a nie inwestycje. Najwyższy
        czas zacząc inaczej myśleć. Chrońmy przyrodę!!!! Brawo Minister.
    • Gość: ZieL Re: Ministerstwo blokuje narciarską inwestycję w IP: 213.17.128.* 22.09.06, 08:03
      Zgadzam się z Tobą. Ale z drugiej strony myślę sobie, że jesteś z Krakowa,
      Tarnowa albo Warszawy. Fajnie jest przyjechać w Beskid Sądecki na weekend z
      pieniędzmi zarobionymi w dużym mieście. Ja jestem Sądeczaninem i widzę to
      trochę inaczej. Sądecczyzna jest jednym z najbiedniejszych rejonów Małopolski,
      bezrobocie wynosi ok. 19%. Spróbuj zrozumieć mieszańców tamtych rejonów. Oni po
      prostu chcą żyć godnie w miejscu w którym mieszkają. I nie ma im się co dziwić.
      A żyć mogą jedynie z turystyki bo jak są plany wybudowania fabryki to też nie
      wolno bo walory turystyczne cierpią. Więc zostaje tylko turystyka. A jakie
      szanse ma Muszyna z Korbielowem, Szczyrkiem czy Wisłą. Bez wyciągów żadne.
      Niestety. Polacy kochają wygodę ponad piękno gór. I to jest przyczyna. Jak
      byście przyjeżdzali dostatecznie często to by nie trzeba było wycinać lasów.
      Jeszcze raz powtarzam jestem przeciwny wycinaniu lasu i "brukowaniu"
      Popradzkiego Parku Krajobrazowego!!!
      • Gość: M Brawo dla ministra! IP: *.chello.pl 22.09.06, 11:11
        Jeżeli przyroda zostanie zdewastowanea i powstaną kolejki linowe to moja noga
        tam nie postanie. Przedtem kilka razy w roku jeździłem na Jaworzynę, odkąd
        powstała kolejka nie byłem ani razu i nie zostawiłem tam nawet 1 grosza.
        • Gość: józek Re: Brawo dla ministra! IP: *.bph.pl 22.09.06, 13:14
          A ja właśnie na odwrót. Nie pojadę tam, dopóki nie będzie porządnej
          infrastruktury narciarskiej. Wolę wydawać pieniądze na Słowacji czy w Austrii
          niż na zatłoczonych i krótkich stokach w Polsce.

Z Twojego postu można wnioskować, że nie jeździsz na nartach. Kilka razy w roku
          jeździłeś na Jaworzynę. OK. I ile pieniędzy tam zostawiałeś dziennie? Narciarze
          zostawiają w ośrodkach narciarskich na całym świecie kupę kasy. I dla ludzi tam
          mieszkających i pracujących to jest żyła złota.

Nigdy w życiu nie byłem w Wierchomli przed uruchomieniem tam stacji
          narciarskiej. Odkąd ruszyła byłem tam kilka razy, za każdym razem zostawiając
          na miejscu niemałe pieniądze (karnety, noclegi, jedzenie, przyjemności...).
          Później przestałem tam jeździć, bo zrobił się tłok. Ale znowu zacznę, jak
          wyciągów i tras będzie na tyle dużo, żebym nie musiał stać po 30 min. w kolejce
          do kolejki i będę czuł się komfortowo i bezpiecznie na stoku.

I błagam, nie opowiadaj mi o niszczeniu przyrody. Wystarczy spojrzeć na
          austriackie Alpy czy włoskie Dolomity, gdzie piękna przyroda jakoś może bez
          problemu koegzystować z tysiącami kilometrów tras narciarskich i setkami
          kolejek i wyciągów.
          • Gość: Pedro Re: Brawo dla ministra! IP: *.autocom.pl 22.09.06, 15:17
            >I błagam, nie opowiadaj mi o niszczeniu przyrody. Wystarczy spojrzeć na
            >austriackie Alpy czy włoskie Dolomity, gdzie piękna przyroda jakoś może bez
            >problemu koegzystować z tysiącami kilometrów tras narciarskich i setkami
            >kolejek i wyciągów.

A ja błagam spójrz jak ogromne są Alpy i nie porównuj ich z malutkim Beskidem Sądeckim bo to kompromitujący dla Ciebie argument bez obrazy pozdro
          • Gość: helios Re: Brawo dla ministra! IP: *.chello.pl 22.09.06, 15:46
            wez pod uwage ze alpy sa duzo wyzsze, tam nie trzeba bylo wycinac az tak
            wielkich polaci lasow. tam poprostu drzewa nie rosly, to zupelnie inne gory.
            druga bardzo wazna sprawa dotyczy ogoloconych z drzew gor. stromsze gole stoki
            stwazaja powazne zagrozenie dla ludzi mieszkajacych pod nimi. przy duzych
            opadach ktore sie zdazaja co roku powstaje zagrozenie powstawania lawin
            blotnych. ludzie nie zdaja sobie z tego sprawy ale to powazny problem, nie mozna
            tak poprostu wycinac drzew bo nie bedzie mialo co trzymac gruntu w jednym miejscu.
          • antypolityk1 Ja też jeżdżę na nartach 22.09.06, 21:18
            Ja też jeżdżę na nartach i bardzo, ale to bardzo bym chciał, aby zostawić te
            tereny w spokoju. A dla Ciebie mam propozycję. Jeździj do Austrii lub Włoch.
            Niech wsyzscy , którzy chcą wycięcia tych lasów wyjadą w Alpy lub do Słowacji i
            zostawią te tereny. I nie mów o pieniądzach dla mieszkańców, bo nadejdzie taki
            dzień, że obudzimy się z ręką w nocniku jak nie będziemy kompleksowo dbać o
            przyrodę i te pieniądze nie będą miały żadnego znaczenia.
        • Gość: aaa Re: Brawo dla ministra! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:19
          nikt cie nie bedzie zalowal. na twoje miejsce przyjedzie setka innych z
          wypchanymi portfelami. Jak cie ciagnie na dzicz przeprowac sie na syberie.
          krzyzyk na droge
          • Gość: M Re: Brawo dla ministra! IP: *.chello.pl 22.09.06, 16:53
            Jak cie ciagnie so stacji narciarskich przeprowac sie w Alpy
            > krzyzyk na droge
      • Gość: Pedro Re: Ministerstwo blokuje narciarską inwestycję w IP: *.autocom.pl 22.09.06, 15:14
        Tak się składa że nie jestem ani z Krakowa ani z Warszawy. Przez długie lata mieszkałem w samym sercu Popradzkiego Parku Krajobrazowego i pamiętam te czasy kiedy można było sobie w niedziele iść spokojnie w góry i odpocząć. Teraz jest tak że powoli nie mam gdzie chodzić. Jaworzyna odpadła, Wierchomla też, wygląda na to że Sucha Dolina też zostanie zmodernizowana (kolejka szynowa do Szczawnicy). Te góry są po prostu za małe dla tylu turystów.
      • helenka17 Re: Ministerstwo blokuje narciarską inwestycję w 22.09.06, 15:36
        Krótkie pytanie: który to projekt? Ten z potoku w Złockiem w stronę Wielkiej
        Pustej? Za Geofizykiem w lewo - czy jakoś tak?

H.
    • Gość: Leppiej Szyszko weźmie w łapę... IP: *.ing.uj.edu.pl 23.09.06, 11:38
      ... i zmieni decyzję. Tak jak w przypadku kolejki na Kasprowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka