Dodaj do ulubionych

W końcu informacja o autobusie

26.09.06, 23:30
Krakowski Zarząd Dróg wreszcie odkrył karty - od 30.09.2006 autobus linii 116
będzie jeździć do Ronda Grunwaldzkiego. Szczegóły:
mpk.komunikacja.krakow.pl/index.php?m=kom&kat=k&id=2006155
Przy okazji gmina Skawina zamówiła autobus 213, który od 2.10.2006 ze Skawiny
pojedzie Grota Roweckiego i będzie miał końcówkę pod Tesco - szczegóły:
mpk.komunikacja.krakow.pl/index.php?m=kom&kat=k&id=2006156
Informacje pojawiły się dzisiaj na stronie komunikacja.krakow.pl, więc można
je uznać za wiarygodne. Pozostaje w takim razie poczekać na rozkłady - na
razie jeszcze ich nie ma.
Obserwuj wątek
    • emrg Re: Linia 116! 28.09.06, 13:19
      Tak jeszcze z nieco bardziej konkretnych informacji, poza przedłużeniem linii
      116 do Ronda Grunwaldzkiego, znacząco ma wzrosnąć częstotliwość kursowania tego
      autobusu, z tego co słyszałem swego czasu dodatkowy kurs lub dwa na godzinę.

Oczywiście bardzo się cieszę, to tak naprawdę wielki sukces namówić ZDiK i MPK
      do zmiany czegokolwiek :)
      Znacząco poprawi się nam na przykład dojazd w rejon Woli Duchackiej, Prokocimia
      Kurwanowa czy na północy Azory, Górka Narodowa (tylko jedna przesiadka), no i
      jest "prawie" centrum.
      Chociaż pozostaje niedosyt, miało być jednak coś więcej.

rozklady.komunikacja.krakow.pl/index.php?id=przesiadki&przyst=Most+Grunwaldzki
      ------------------------------
      18 ŁAGIEWNIKI - CICHY KĄCIK
      19 KROWODRZA GÓRKA - BOREK FAŁĘCKI
      22 WALCOWNIA - BOREK FAŁĘCKI

100 HOTEL POD KOPCEM
      103 ARMII KRAJOWEJ - (WYDZ.F.UJ) PROKOCIM UJ
      112 TYNIEC KAMIENIOŁOM
      114 PRĄDNIK BIAŁY ZACHÓD - KAMPUS UJ
      124 WIECZYSTA - RUCZAJ
      128 MISTRZEJOWICE - RUCZAJ
      144 RŻĄKA - PRĄDNIK BIAŁY
      162 PODGÓRKI TYNIECKIE - PIASKI NOWE
      164 GÓRKA NARODOWA
      169 ALEJA PRZYJAŹNI
      173 BIEŻANÓW NOWY - AZORY
      179 OS.KURDWANÓW - DWORZEC GŁ.ZACH.(GALERIA)
      184 PRĄDNIK CZERWONY - OS.KURDWANÓW
      194 KROWODRZA G. - KAMPUS UJ
      ------------------------------

Wawel jest już nasz :)
    • emrg Re: I pisemko od ZDiKu 29.09.06, 17:03
      img178.imageshack.us/my.php?image=0000116hn4.jpg
      • obozow-y Re: I pisemko od ZDiKu 29.09.06, 23:06
        Nie widziałem opinii z Rady Dzielnicy, ale jeśli ona zawierała wyłącznie
        negatywną opinię n.t. wprowadzenia bądź co bądź autobusu, który jakoś polepsza
        sytuację, to byłoby to dość dziwne.
        No ale ta sama Rada Dzielnicy zaopiniowała pozytywnie getto socjalne...
        • emrg Re: I pisemko od ZDiKu 30.09.06, 10:55
          No tu akurat chyba się zgodzę z RD.
          Jakie są fakty, z mojego spotkania i późniejszy zapewnień wynikało, że:
          - w ciągu dwóch miesięcy uruchomione zostanie "wahadło" Kobierzyńska-Grunwaldzkie
          - sierpień-wrzesień (po utworzeniu pętli w rejonie ulicy Lubostroń) uruchomiony zostanie pełnowartościowy autobus przejeżdżający przez centrum miasta

Później z czasem ZDiK zaczął wycofywać się ze swoich obietnic... aż do momentu powiadomienia nas o nowym przebiegu 116.
          Tyle, że ze 116 jest też dodatkowy problem, ta linia nie ma pętli, obecnie kursuje w oparciu o prowizoryczne rozwiązanie - więc na razie nie ma żadnych szans na większe autobusy.
          www.dobaku.pl/mapa_600.php?wspx=2903&wspy=5101&zuum=4
          ale, z drugiej strony... wczoraj odbierałem sobie podpisy od dobrego człowieka z Drukarskiej (pozdrawiam:) i ów wspominał mi coś o wywłaszczaniu działek przy ul. Zachodniej, więc może jednak ta ulica zostanie udrożniona, a wtedy pojawi się realna możliwość przedłużenia do nas linii 124 (czy 128).
          • jarko1 Re: I pisemko od ZDiKu 30.09.06, 12:38
            To może kolejne pisemko do ZDiKU?
            Widać trzeba pewne rzeczy uświadomić p. Kamskiemu (m.in. nierozwiązany problem
            "przepełnień" autobusu, chociaż jeden z autobusów miał jechać ZA WISŁĘ (rzekę;),
            brak obiecanej pętli)
      • gilarski Re: I pisemko od ZDiKu 02.10.06, 08:51
        To pisemko jest kolejnym przykładem manipulacji dokonywanych przez KZD (dawny
        ZDiK)
        1. Uchwała Zarządu była nagatywna, gdyż podtrzymaliśmy stanowisko Rady z
        listopada 2005 czyli - zgodnie z postulatami mieszkańców - autobus miał być do
        CENTRUM MIASTA.
        2. KZD przekazał nam (tj. Dzielnicy) rozwiazanie komunikacyjne, którego juz nie
        zamierzał wprowadzić, gdyż w tym czasie wysłał pismo do Stowarzyszenia BiP
        Ruczaj z prośbą o zaopiniowanie innego rozwiązania komunikacyjnego.
        3. To pismo i sposób załatwiania spray przez KZK jest kuriozalne, ale biorąc
        pod uwagę fakt, że radny dzielnicy z os. Kliny-Zacisze odpowiada za tą działkę
        nic mnie juz nie jest w stanie zdziwić.
        MG
        ps. do Obozowego Rada Dzielnicy nigdy nie opiniowała pozytwywnie budowy
        mieszkań socjalnych na Ruczaju, wręcz przeciwnie z mojej inicjatywy przyjęliśmy
        2 uchwały sprzeciwiajace się takiemu budownictwu - vide uchwały Rady Dzielnicy
        • obozow-y Re: I pisemko od ZDiKu 02.10.06, 12:07
          > ps. do Obozowego Rada Dzielnicy nigdy nie opiniowała pozytwywnie budowy
          > mieszkań socjalnych na Ruczaju, wręcz przeciwnie z mojej inicjatywy
          przyjęliśmy
          > 2 uchwały sprzeciwiajace się takiemu budownictwu - vide uchwały Rady Dzielnicy

No tu akurat bym polemizował, z tego co pamiętam cały problem wyniknął z braku
          jasnego (negatywnego) stanowiska Rady Dzielnicy na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka