Dodaj do ulubionych

prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość GEO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:34
do sądu w Krakowie wpłyneło pismo w sprawie upadłosci firmy Geo:(
Obserwuj wątek
    • Gość: geo pracownik przy Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:18
      i bardzo dobrze- zamknąć oszustów
      • Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:53
        Nie żebym bronił GEO ale zastanwiam się jaką podstawę podano, bo chyba nie
        uchylenie pozwolenia na budowę jednej inwestycji:)))).
        • Gość: Robak Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 209.176.21.* 03.11.06, 02:24
          A jednej z ilu? Zielnony Stok, cenowy hit - 2400 za metr chyba nikt nie
          obejrzał! Oni nic więcej nie budowali - byłem klientem tej firemki, a teraz ich
          już nienawidzę! Złodzieje i nieudacznicy i tyle!
          • Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:25
            No to może przytoczę Ci przesłanki jakie musi spełnić przedsiębiorstwo żeby
            możliwa była upadłość:

- upadłość ogłasza się w stosunku do dłużnika, który stał się niewypłacalny

- dłużnik jest niewypłacalny, jeżeli nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań

- Sąd może oddalić wniosek o ogłoszenie upadłości, jeżeli opóźnienie w
            wykonaniu zobowiązań nie przekracza trzech miesięcy, a suma niewykonanych
            zobowiązań nie przekracza 10% wartości bilansowej przedsiębiorstwa dłużnika

Tak więc po pierwsze musisz wiedzieć, że GEO to cztery spółki i nawet upadłość
            jednej z nich nie będzie stanowiła tragedii. Po drugie, żeby taka upadłość była
            możliwa jedna z tych spółek musi zaprzestać przez pewien czas spłacania
            zobowiązań. Ja jak do tej pory nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z
            odzyskaniem od nich kasy. Podsumowując, bardzo wątpię żeby GEO stała się
            krzywda. Inną sprawą jest to, że w okresie największego boomu mieszkaniowego w
            historii te firmy nie budują nic nowego, co jest totalną kompromitacją Prezesa
            Śmietańskiego i jego pracowników. Niestety mamy taki owczy pęd do zakupu nowych
            mieszkań, że nawet dwie tak ewidentne wtopy jak Zielony Stok i Złota Brama nie
            odstraszą ludzi i jak tylko zaproponują coś nowego wszyscy rzucą się bez
            zastanowienia nie bacząc na ich nieudolność. Przykładem może być tu choćby
            Univers.
          • Gość: Nie-klientka Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 12:40
            Robak odkryles karty!!! Jako byly klient GEO szlak Cie trafia, ze budowa na
            Cystersow ruszyla. Zapewne nie wytrzymales cisnienia i sie wycofales, skoro
            szukales "bata na GEO" Nie dziwie sie, nie wiem co bym zrobila. O postepach
            prac wiem, bo pracuje niedaleko i widze ruch na budowie. Co do tego
            postanowienia sadu, gdyby takowe bylo musieliby natychmiast wstrzymac budowe, a
            rzeczywistosc jest zupelnie inna. W zwiazku z tym jak traktowac Cie powaznie?
            nie wspomianajac o 2-3 oszolomach (conamniej dwoch to giganci
            intelektulani ;)), ktorzy nawet w Swieto Zmarlych siedza przy kompie i pisza
            glupoty... Jedyny rzeczowy post napisal wujo. Ja na szczescie od tej firmy
            trzymam sie z daleka i naprawde Robak rozumie twoje rozgoryczenie!!! Tym 2-3
            smieciom chyba ZREMB placi za ta afere koperkowa... i podnoszenie cisnienia tym
            co kupili. Robak mysle, ze najwieksze pretensje powinienes miec do ZREMBU!!!
            Ale o tym w zadnym watku nikt nie wspomina. Coz taka juz mentalnosc Polaka. A
            propos tych ktorzy smieja sie z nieszczescia innych. Nic sie nie martwcie w
            przyrodzie nic nie ginie. Kiedys taki nie fart moze i was spotkac tylko z o
            wiele wieksza sila. Tak to niestety bywa w zyciu... Nie silcie sie na jakies
            zlosliwe komentarze, bo na pewno nie bede czytac tego rynsztoku i tym bardziej
            odpowiadac, bo to nie ten poziom dyskusji.
            • Gość: Robak Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 209.176.21.* 04.11.06, 04:03
              Zamiast oglądać nielegalnie prowadzone prace zadzwoń do Geo i zapytaj czy sąd
              wstrzymał wykonalność pozwolenia na budowę. Jeśli zaprzeczą to skłamią -
              najlepiej nagraj. Wkrótce będą musieli się do tego przyznać a koparki znikną na
              długo albo bardzo długo! Nie życzę nikomu z klientów źle, ale jak ta wiadomość
              dotrze do klientów wreszcie od samej firmy lub z prasy to czekam na przeprosiny!
            • bialy_cien Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 07.11.06, 11:51
              Równanie terenu to nie budowa, jak i wiele innych czynności... ;P
              • Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:10
                I tu się mylisz. Budowa to nawet wytyczenie terenu.
                A a propos Robaka to miał rację- budowa jest nieprawomocnie wstrzymana ale to
                nie upoważnia cię do aż tak mocnych słów pod jakomkolwiek adresem.
                • bialy_cien Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 07.11.06, 13:13
                  Równanie terenu może być budową, ale nie musi. Przecież wolno mi to robić na
                  swojej działce, co nie? Bo np. chcę trawę zasiać. Wyprowadźcie mnie z błędu -
                  na sianie trawy na równej działce trzeba pozwolenia na budowę? :)
                  • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:30
                    Faktycznie zniknely ogloszenia ze stronki GEO i licznych portali nieruchomosci.
                    Z tego co widzialem ostatnio rownanie terenu polegalo na "palowaniu" i
                    praktycznie przygotowanie wylewki pod plyte glowna (nie znam sie na tym,
                    opisuje jak umiem ;))) Podobno maja jeszcze mozliwosc odwolania co moze potrwac
                    kolejne miesiace. Jesli ktos moze prosze napisac rzeczowo jakie sa mozliwe
                    scenariusze? Ale bardzo prosze o obiektywne i kulturalne opinie! Zastanawiam
                    sie tylko co z ludzmi, ktorzy wzieli kredyt, bo to glownie w potencjalnych
                    klientow uderza ZREMB. Tylko zastanawiam sie po co sprzedawali kolejne
                    mieszkania , skoro wiedzieli o rozprawie 30.10.2006 Ida na zywioł?
                • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:33
                  Budowa jest nieprawomocnie wstrzymana, czyli GEO ma mozliwosc odwolania? Tylko
                  gdzie? Nadal prowadzone prace budowalne sa juz samowola? Rzeczowo prosze.
                  • Gość: witek Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.tp.unicity.pl 07.11.06, 13:40
                    jest mozliwosc prowadzenia dalszych prac. Odwolanie przysluguje do NSA,
                    rozprawa powinna odbyc sie w ciagu nablizszych 2-3 miesiecy.
                    • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:47
                      Ciekawe jak daleko siegaja "macki" ZREMBU. Wynika z tego, ze w naszym Kraju
                      mozna wszystko zablokowac, bez wzgledu czy ktos robi to zlosliwie czy ma jakies
                      podstawy. Widzisz Robak jest swiecie przekonany, ze obecne prace sa samowola
                      budowlana i GEO nie przyszluguje zadne odwolanie...
                      • Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:07
                        Równanie terenu budową nie jest ale tyczenie pod budowę już jest( zgodnie z
                        Prawem Budowlanym)A to co robiło GEO było dużo dalej posunięte więc budową było.
                        I mieli do tego pełne prawo bo mieli i dalej mają prawomocne pozwolenie na
                        budowę.Jest decyzja wstrzymująca ale nieprawomocna więc mogą robić na budowie
                        tak długo aż się uprawomocni, a z tego co wiem to składają lub już złożyli
                        odwołanie do NSA. Nasze sądy nierychliwe więc może to potrwać.Swoją drogą
                        trudno powiedzieć jak to się skończy bo wobec tego co sąd teraz zrobił to ręce
                        opadają. I Urząd i Wojewoda sprawdzali decyzje i nie stwierdzili uchybień a
                        ZREMB dalej swoje więc może coś ma . A swoją drogą wiecie jak jest w sądzie-
                        wygrywa nie ten co ma racje tylko co ma lepszego adwokata.Ja tez chciałbym tam
                        mieszkać i jestem trochę rozczarowany rozwojem wypadków ale sytuacja była mi
                        znana, a myslę że większości z Was też.
                        • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:22
                          Jesli mozna co takiego zrobil sad, ze rece opadaja? Oprocz tego, ze nie
                          prawomocnie wstrzymal budowe. Czyzby brak obiektywizmu? (to akurat jest norma w
                          naszym ""Sadownictwie"")
                          • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:39
                            Szkoda słów...cała ta sytuacja jest przykładem straszliwej patologii w systemie
                            wydawania pozwoleń.Rzeczy nieprzewidywalne dzieją w branży w której ludzie
                            ryzykują setki tysięcy złotych...Właściwie jest to materiał dla Ziobry albo
                            kogoś podobnego.Faktem jest że klienci z Cystersów będą mieli wkrótce ciężki
                            orzech do zgryzienia...ZREMB w sumie jest głupi bo te budynki i tak kiedyś
                            powstaną - pytanie tylko KIEDY...?
                            • Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:45
                              Nie kupiłem mieszkania na Cystersów, jednak z uwagą śledzę rozwój wypadków. Mam
                              pytanie czy ktoś może się orientuje na jakiej podstawie protestuje ZREMB? Z
                              tego co wiem te działki były kupowane właśnie od nich. Skąd więc nagle taka
                              postawa. Przecież chyba wiedzieli, że sprzedają je deweloperowi.
                            • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:14
                              Rozumiem, ze ty Archimedia rozwiazales umowe z GEO? Mysle, ze klienci GEO juz
                              maja od dawna ciezki orzech do zgryzienia... Czyzby jeszcze jakies
                              niespodzianki sie szykuja?
                              • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:24
                                EEee tam...dalej jestem wśród klientów...Ja się tak łatwo nie poddaję.
                                • Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.compower.pl 07.11.06, 16:35
                                  Ja też pozostaję na razie w gronie potencjalnych mieszkańców.Może nas czekać
                                  długa droga, a moze krótka ale problem jest. A rzeczywiście sedzia sie nie
                                  popisał i wydał decyzję która była dla niego najprostsza. A swoja drogą sam bym
                                  chciał wiedzieć o co tak naprawdę pokruszył kopie ZREMB z GEO. Bo oficjalny
                                  powód protestu znam.
                                  Ale cieszy mnie jedno, że powrócili na to forum ludzie chcacy poważnie
                                  podyskutować lub mający jakąś wiedzę.
                                  Nara
                                  • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:43
                                    No niestety jest tak że GEO buduje za nasze pieniądze ale nie daje nam pełnej
                                    informacji - która z pewnością nam się należy.Wystarczyłoby mi pół godziny żeby
                                    definitywnie ocenić sytuację...
                                  • Gość: sim Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:50
                                    Ale jaki jest ten OFICJALNY powód? Bo ja go nie znam właśnie!!!
                                  • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 17:37
                                    Faktycznie pocieszjacy jest fakt, ze jak narazie znikli spamerzy oplacani przez
                                    ZREMB ;))) Zobaczymy jak dlugo watek bedzie merytoryczny i obiektywny, czas
                                    pokaze... A propos infomowania przez GEO. Wszystcy wiedza, ze inwestycja ma
                                    problemy moznaby informowac rzetelnie klientow mailowo o biezacej sytuacji.
                                    Dzieki temu nikt by nie spekulowal, nie gdybał na forum. Mysle, ze byloby to
                                    swietne rozwiazanie w obecnej sytuacji ;))) Moze ktos w koncu na to wpadnie!!!
                              • Gość: rumburak do Marcina IP: *.technika.net.pl 07.11.06, 17:37
                                chłopie poczytaj sobie KPA i prawo budolwane, a potem teoretyzuj i ewentualnie
                                niech ci ręce opadają...
                                Jest rozprawa przed WSA, który wydaje POSTANOWIENIE o wstrzymaniu budowy (co nie
                                przesądza jeszcze jak skończy się spór o legalność pozwolenia) i to
                                postanowienie jest natychmiast wykonalne i złożenie na nie zażalenia NIE
                                WSTRZYMUJE wykonalności tego postanowienia, zatem prowadzenie prac budowlanych
                                jest zabronione.

Nie wiem jaka jest tu sytuacja prawna, bo opieram się tylko na tym co
                                napisaliście w tym wątku.
                                • Gość: qqq Re: do Marcina IP: *.compower.pl 07.11.06, 18:02
                                  otoż nie masz racji. Decyzja sądu o wstrzymaniu prac musi sie uprawomocnić.
                                  Podaj paragraf z KPA który mówi że nie musi??
                                  • Gość: M Re: do Marcina IP: 89.124.139.* 07.11.06, 20:02
                                    to ja tez sie wpisze, jak tak wszyscy sie wpisuja:))
                                    az tak bardzo do smiechu to mi oczywiscie nie jest.
                                    mam nadzije, ze za trzy miesiace juz bedzie wiadomo czy wyplacac pienidze, czy
                                    nie.

• Gość: archimedia Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:57
                                      Za 3 miesiące to dopiero nie będzie nic wiadomo...
                                      • Gość: M Re: do Marcina IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 07.11.06, 23:05
                                        dlaczego? jesli geo sie odwola (czy juz odwolala sie) do NSA, to, jak mnie
                                        poinformowano, do trzech miesiecy bedzie decyzja - tak lub nie. czy sie myle?
                                  • Gość: rumburak Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:51
                                    primo: to nie jest decyzja tylko postanowienie,
                                    secundo: ustawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi:
                                    Art. 61. [Wstrzymanie wykonania aktu lub czynności]
                                    § 1. Wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania aktu lub czynności.
                                    § 2. W razie wniesienia skargi:
                                    1) na decyzję lub postanowienie - organ, który wydał decyzję lub postanowienie,
                                    może wstrzymać, z urzędu lub na wniosek skarżącego, ich wykonanie w całości lub
                                    w części, chyba że zachodzą przesłanki, od których w postępowaniu
                                    administracyjnym uzależnione jest nadanie decyzji lub postanowieniu rygoru
                                    natychmiastowej wykonalności albo, gdy ustawa szczególna wyłącza wstrzymanie ich
                                    wykonania;
                                    2) na inne akty lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące
                                    uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa - właściwy organ może, z
                                    urzędu lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie aktu lub czynności w
                                    całości lub w części;
                                    3) na uchwały organów jednostek samorządu terytorialnego i ich związków oraz na
                                    akty terenowych organów administracji rządowej - właściwy organ może, z urzędu
                                    lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie uchwały lub aktu w całości lub w
                                    części, z wyjątkiem przepisów prawa miejscowego, które weszły w życie.
                                    § 3. Po przekazaniu sądowi skargi sąd może na wniosek skarżącego wydać
                                    postanowienie o wstrzymaniu wykonania w całości lub w części aktu lub czynności,
                                    o których mowa w § 1, jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo wyrządzenia znacznej
                                    szkody lub spowodowania trudnych do odwrócenia skutków, z wyjątkiem przepisów
                                    prawa miejscowego, które weszły w życie, chyba że ustawa szczególna wyłącza
                                    wstrzymanie ich wykonania. Odmowa wstrzymania wykonania aktu lub czynności przez
                                    organ nie pozbawia skarżącego złożenia wniosku do sądu. Dotyczy to także aktów
                                    wydanych lub podjętych we wszystkich postępowaniach prowadzonych w granicach tej
                                    samej sprawy.
                                    § 4. Postanowienia w sprawie wstrzymania aktu lub czynności wydane, na podstawie
                                    § 2 i 3, sąd może zmienić lub uchylić w każdym czasie w razie zmiany okoliczności.
                                    § 5. Postanowienia, o których mowa w § 3 i 4, sąd może wydać na posiedzeniu
                                    niejawnym.
                                    § 6. Wstrzymanie wykonania aktu lub czynności upada w razie wydania przez sąd
                                    orzeczenia kończącego postępowanie w pierwszej instancji.

tertio: cytowana wyżej ustawa
                                    art. 194 Zażalenie do Naczelnego Sądu Administracyjnego przysługuje na
                                    postanowienia wojewódzkiego sądu administracyjnego w przypadkach przewidzianych
                                    w ustawie, a ponadto na postanowienia, których przedmiotem jest:
                                    1) przekazanie sprawy innemu sądowi administracyjnemu;
                                    2) wstrzymanie lub odmowa wstrzymania wykonania decyzji, postanowienia, innego
                                    aktu lub czynności, o których mowa w art. 61;
                                    3) zawieszenie postępowania i odmowa podjęcia zawieszonego postępowania;
                                    4) odmowa sporządzenia uzasadnienia wyroku;
                                    5) sprostowanie lub wykładnia orzeczenia albo ich odmowa;
                                    6) oddalenie wniosku o wyłączenie sędziego;
                                    7) odrzucenie skargi kasacyjnej;
                                    8) odrzucenie zażalenia;
                                    9) zwrot kosztów postępowania, jeżeli strona nie wnosi skargi kasacyjnej;
                                    10) ukaranie grzywną.
                                    § 2. Zażalenie wnosi się w terminie siedmiu dni od doręczenia postanowienia.
                                    § 3. Zażalenie powinno czynić zadość wymaganiom przepisanym dla pisma w
                                    postępowaniu sądowym oraz zawierać wskazanie zaskarżonego postanowienia i
                                    wniosek o jego zmianę lub uchylenie, jak również zwięzłe uzasadnienie zażalenia.
                                    § 4. Zażalenie, którego przedmiotem jest odrzucenie skargi kasacyjnej, powinno
                                    być sporządzone przez adwokata lub radcę prawnego. Przepis art. 175 § 2 i 3
                                    stosuje się odpowiednio.
                                    oraz
                                    Art. 196. [Wstrzymanie zaskarżonego postanowienia] Wojewódzki sąd
                                    administracyjny może wstrzymać wykonanie zaskarżonego postanowienia do czasu
                                    rozstrzygnięcia zażalenia. Postanowienie takie może zapaść na posiedzeniu niejawnym.

Wystarczy panie niedowiarku?
                                    • Gość: archimedia Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:13
                                      Hmm...Ale czego właściwie dotyczy ten spór?Prawie wszystkie budowy salwatora mają w tle sprawy sądowe i jakoś im to nieżle wychodzi.Postanowienie nie dotyczy wstrzymania budowy a tylko wstrzymania wykonalności pozwolenia na budowę - i to wcale nie jest to samo...Wstrzymać budowę może nadzór budowlany a nie sąd.Tak więc na Cystersów wszystko jest legalnie - skończyli palowanie i przygotowują się do betonowania...
                                      • Gość: rumburak Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:32
                                        jak masz wstrzymaną decyzję o pozwoleniu na budowę to nie masz prawa budować.
                                        Myślę że "uprzejmi panowie" ze ZREMBu doniosą PINBu że prace nie zostały
                                        wstrzymane. Pamiętaj, że PINB egzekwuje prawidłowe budowanie, czyli zgodnie z
                                        dokumentacją i pozwoleniami, a nie działa "prawotwórczo". Ich decyzja o
                                        wstrzymaniu budowy może wynikać tylko i wyłacznie z faktu odstępstw od projektu
                                        czy innych zaniedbań technicznych.

Wiesz, jakoś nie słyszałem aby w stosunku którejkolwiek z budów Salwatora wydano
                                        postanowienie o wstrzymaniu decyzji.

Nie znam tej sprawy. Piszę jak to wygląda od strony prawnej, przyjmując, że
                                        przedstawione przez Was fakty są prawdziwe, a to: GEO ma pozwolenie, ZREMB je
                                        zaskarżył do WSA (mimo zaskarżnia można budować), a WSA wydało decyzję o
                                        wstrzymaniu i nie zawiesiło jej wykonania (nie można budować).
                                    • Gość: Olo Re: do Marcina IP: 213.134.191.* 15.11.06, 00:51
                                      Ok. Jest wstrzymanie wykonania dec. pnb. A jesteś w stanie podać podstawę prawną
                                      wznowienia wykonania decyzji w kpa? :)
    • Gość: gina Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:02
      Czy ktoś może napisać wreszcie, o co, czemu, dlaczego ZREMB się odwoływał??? Na
      jakiej podstawie??
      • Gość: juri Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.net.autocom.pl 08.11.06, 18:43
        Widzę i że wszyscy z obecnych rozprawiają tu nad prawem budowlanym, czy to
        jest wstrzymanie pozwolenia, czy wstrzymanie postanowienia, czy będą siali
        trawę na działce, czy wylewali beton, itd. Prawda jest taka, że napewno się coś
        dzieje i to dzieje się coś niedobrego ( przynajmniej dla nas - klientów).
        Trzeba się zastanowić co się dzieje i dlaczego. Co do przyczyny to chyba
        wszystkim wiadomo że zarzuty pod adresem przedmiotowej budowy cały czas stawia
        firma ZREMB, podając w uzasadnieniu jakoby budowa apatramentów " Złota brama"
        kolidowała ( powodowała znacznych rozmiarów szkody ) przyszłej inwestycji
        firmy ZREMB, która ma być zlokalizowana na sąsiedniej działce. Otóz
        abstrachując już od faktu ( jak ktoś już słusznie zauważył) ,iż firma ZREMB
        dobrze wiedziała komu sprzedaje działke i że będą tam budowane APARTAMENTY, A
        NIE BOISKO PIŁKARSKIE CZY PASTWISKO DLA BYDŁA ( SWOJĄ DROGĄ MOZE PREZES ZREMB-u
        miałby blisko na obiad)firma ZREMB nie jest 100% udziałowcem sąsiadującej
        działki, a co za tym idzie nie może sama podjąć decyzji o ewentualnej budowie,
        cokolwiek by to miało być. Co więcej i co jest najlepsze!! tym drugim
        współwłaścicielem jest firma GEO!!!!!! ( 4/10 udziałów) I teraz wobec takiej
        właśnie sytacji, wobec oświadczenia firmy GEO iż nie wyrazi ona zgodę na
        zabudowę sąsiedniej działki w sposób kolidujący z przedmiotową inwestycją, sąd
        w składzie JEDNOOSOBOWYM na posiedzeniu NIEJAWNYM po zapoznaniu się ( A RACZEJ
        CHYBA NIE ZAPOZNANIU)wydaje taką decyzję.Firma GEO w pismie do swoich klientów
        z dnia 03.11.06r. pisze o uchybieniach jakich dopóscił się sąd rozpatrując tą
        sprawe, ja bym raczej powiedział że to skandal i zastanowił się czy ten sędzia
        był poprostu głupi i nie potrafił rzetelnie zapoznać się z dokumentacją i
        argumentami czy znowu w ruch poszły "koperty". W jednym i drugim przypadku
        wydaje mi się że sprawa nadaję się juz dla reporterów TVN i Min. ZIOBRY.
        Pozdrawiam wszystkich i zyczę szybkiego i pozytywnego rozwiązania problemu
        • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:17
          Hej, To faktycznie skandal!!! Wziatka na pewno poszla!!! Moim zdaniem NSA
          powaznie potraktuje sprawe i bedzie ok!!! Tak jak ktos powiedzial bloki
          wczesniej czy pozniej powstana. GEO i ZREMB ida na noze i nie rozumiem
          dlaczego skoro maja obopolny interes, tylko zalezy jak go niektorzy rozumieja,
          ale to juz inna sprawa.
          • gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 08.11.06, 20:44
            uwazam, ze dla dobra klientow oba podmioty powinny teraz podjac kolejna probe
            osiagniecia kompromisu na drodze pozasadowej.
            • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 21:17
              Widzę że pismo powoli dociera do sąsiadów...Po jego lekturze niestety już takim optymistą nie jestem.Jest ewidentne że GEO nas nie o wszystkim informuje.Podjęcie tego typu postanowienia nie byłoby możliwe w wyniku wyłącznie "gołosłownych twierdzeń".Zakładając że sam projekt jest w porządku to pies jest pogrzebany prawdopodobnie w całej masie służebności które wiszą na "naszych działkach"...
              • Gość: AntyGeo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 00:00
                Geo to dziady i nieudacznicy. Nie interesuje mnie retotyka typu gołosłowne
                twierdzenia w odwołaniu itp. Wszyscy źli, a oni dobrzy. A niby dlaczego? ZREMB -
                może zły, a może też został oszukany przez Śmietańskiego. Jak widać z tej
                konfrontacji zwycięsko wychodzi ZREMB i napewno nie przekupił sędziów, bo
                większej bzdury nie słyszałem, widocznie jakieś racje ma. Teraz jeżeli geo chce
                zachować twarz i nie wojować za nasze pieniądze to powinien się dogadać z
                ZREMB - jak nie to będzie toczył wojenki za nasze pieniądze ku swojej chwale
                albo ostatecznej klęsce! Tak czy owak dla nas oba rozwiazania bez kompromisu
                oznaczają klęskę.
                Jak Geo przegra spory sądowe to mieszkań nie będzie, bo upadną a jak nie to
                będą za tyle lat że my i tak zrezygnujemy - ba mało kto kupuje dla wnuków! Jak
                wygra jakąś następną batalię, to nie będzie to ostatnia i my dalej będziemy
                płacić - oni daj boże budować, ale aż do wybudowania i pozwolenia na
                użytkowanie oraz aktów nie będzie pewności czy znowu ZREMB ich nie zablokuje!
                Powinni się dogadać bo z tego co wiem to spór wogóle nie ma podłoża w budowie
                tej części inwestycji, która nas interesuje, jak Geo ma to gdzieś tzn że nas ma
                gdzieś!
                • Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.compower.pl 13.11.06, 08:00
                  I co , powiesz im to czy tez zmusisz aby cie posłuchali ?
                  masz moze lepszy pomysł?
    • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:26
      Według mnie wojna podjazdowa miedzy GEO a ZREMBEM dotyczy działki na ktorej ma
      stanac II etap Złotej bramy (w miejscu gdzie stoja jakies hale magazynowe) W
      zwiazku z tym, ze GEO jest wspołwlascicielem dzialki nie chce zgodzic sie na
      projekt konkurencyjnego osiedla ZREMBU. Powiedzcie mi jakie role odgrywa
      Mirabud, ktory ma biuro w "biurowcu" ZREMBU? Oczywiscie moze nie ma zadnego,
      tak sobie gdybam... ;)))
      Jeszcze jedno w umowach mamy zapis, ze GEO jest wlascilem gruntow pod I etap do
      2089 roku, co stanie sie z naszymi mieszkaniami po tym roku. Pytam jako totalny
      laik ;)))
      • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:03
        To nie własność tylko wieczyste-po 99 latach jest możliwość przedłużenia...
        Ale trwałość budynków przyjmuje się ma ok.100 lat-więc zanadto sie nie
        przejmuj...
    • Gość: erzam [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:23
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:06
        Z rozbawieniem przyjmuję takie mądre rady...Dzięki za troskę-ale ja pociechy nie potrzebuję...Na Cystersów prace się posuwają.A naiwność piesków ZREMBU jest rozbrajająca-naprawdę myślicie że tę budowę da się powstrzymać?
        A sąsiadów i sąsiadki pozdrawiam...
        • gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 13.11.06, 22:05
          i ja również pozdrawiam wszystkich sąsiadów!!! Szczególnie z bloku B1!
          • Gość: M Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 13.11.06, 23:12
            ja tez pozdrawiam. ponawiam moje pytanie: co sie stanie jesli NSA potwierdzi
            wyrok WSA (jak rozumiem wyrok ma byc wydany do konca stycznia 07)?? na moje
            stwierdzenie, ze w ciagu trzech miesiecy bedzie wszystko wiadomo archimedia
            powiedzial, ze wtedy to dopiero nic nie bedzie wiadomo... co to znaczy???
            • gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 14.11.06, 15:10
              nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie, ze jesli NSA podtrzyma decyzje o
              wstrzymaniu budowy sprawa bedzie przedmiotem rozprawy sadowej, ktora zakonczy
              sie nie wczesniej niz za kilka lat (co wynika m.in. z duzej ilosci procesow). A
              wiec dobrze byloby, gdyby ta sprawa zostala zalatwiona poprzez ugode, zwlaszcza
              ze, jak juz ktos zauwazyl, spor dotyczy drugiej dzialki.
              • Gość: dyson naiwniacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:29
                ale was tutaj duzo, prawie tylu co kretow GEO
              • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:58
                No niezupełnie tak to wygląda...Sąd nie może wstrzymać budowy-po prostu nie ma
                takich kompetencji.Rozstrzyga tylko o zgodności z prawem.Roboty budowlane może
                wstrzymać wyłącznie nadzór...I bardzo wątpię żeby w tej konkretmej sprawie miał
                do tego podstawę...
                pozdr
                • Gość: piotr Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.kracen.hor.net.pl 14.11.06, 18:07
                  Mam nadzieje że za trzy miesiące będzie wszystko jasne i NSA, podejmie
                  pozytywną decyzję dla nas kupujących mieszkania na Cystersów.Po za tym nie wiem
                  z kąt tyle negatywnych opini na temat Geo. Z tego co wiem do tej pory ich
                  budowy w Krakowie nie miały większych problemów
                  Pozdrawiam sąsiadów, szczególnie z budynku B2
                  • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:22
                    Skąd ( bo tak chyba się to pisze )tyle negatywnych opinii?Otóż - moim zdaniem - przyczyną jest powszechna dostępność alkoholu i narkotyków wśród nieletnich...Dzieciaki podbierają prochy starszemu rodzeństwu - stąd te majaczenia...(choćby tytuł tego wątku)
                    Strzeżcie swoje naćpane pociechy przed dostępem do klawiatury...
                    pozdr
                    • Gość: piotr Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.kracen.hor.net.pl 14.11.06, 21:58
                      Dzięki archimedio za poprawkę:)
                      Zawsze miałem problemy z pisownią(dysgrafia)
                      pozdro
                  • Gość: AntyGeo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 23:58
                    Najlepiej im wyszedł Zielony Stok - cenowy hit, nigdy go nie zbudowali, a
                    kredyty za dzialki spłacają z kasy z cystersów! Jak tu im sie kranik zakręci bo
                    w nadzorze sprawa nielegalnego prowadzenia budowy już jest to.... banki albo
                    syndyk będą mieli fajną ziemię do sprzedania!
    • Gość: maciek Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 213.134.191.* 14.11.06, 20:29
      skoro jest blokada to pewnie na działce obok bedzie inwestycja czy wiecie kto
      to bedzie budował i jaka cena za m ?
      • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:07
        No jak to kto...Prezesi ZREMBU...A cena z m2 - najwyżej 5 zł - biorąc pod uwagę stan prawny tej działki.Pomyślnych zakupów!
        • Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 01:34
          Archimedia klony juz atakuja ;) ale tylko z jednego IP-juz szeroko
          znanego ;))). Czemu w takim razie rumburaki i inne gady nie zatrzymali jeszcze
          budowy? Przeciez decyzja zostala podjeta 16 dni temu...!!! Rumburaku tresc
          przepisu to jedno a interpretacja i rozumienie definicji to drugie!!! Ale ty
          chyba nigdy tego nie zrozumiesz!!!
      • Gość: wiking Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 62.6.139.* 16.11.06, 02:07
        A co zamierza budowac ZREMB na Cystersów, jesli wlasnie planuje budowe siedziby
        w Nowym Brzesku?
        www.kurier.iap.pl/gospodarka/gospodarka.php#nog
        • Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:15
          Wszystko co ZREMB samodzielnie może wybudować na Cystersów to plantacja
          choinek...
          pozdr
          • Gość: Elwis Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:09
            Nowe Brzesko 16-11
            W dniu 9 listopada 2006r odbył się przetarg dwóch działek położonych w
            Nowym Brzesku. Ten długo oczekiwany przetarg wzbudzał duże zainteresowanie
            całej społeczności gminy, jako że dotyczył m in. działki położonej w
            Nowobrzeskim Obszarze Gospodarczym, na nowobrzeskich błoniach.

Tam swoją działalność planowała przenieść z Krakowa firma ZREMB. Dzisiaj
            można już powiedzieć, że cel ten zostanie zrealizowany. Bowiem zwycięzcą
            przetargu, w którym wzięły udział trzy podmioty gospodarcze, została firma
            SALWATOR z Krakowa, kapitałowo powiązana ze ZREMBEM. Firma ta zapłaci za
            wylicytowaną działkę 76,5 tys. złotych. Po tygodniowym okresie potrzebnym na
            uprawomocnienie się przetargu, fakt sprzedaży działki zostanie potwierdzony
            aktem notarialnym.

Według zapewnień obecnych na przetargu przedstawicieli kierownictwa ZREMBU
            prace związane z projektowaniem przedsięwzięcia i uzyskaniem wszystkich
            pozwoleń rozpoczną się zaraz po sformalizowaniu zakupu. Prace projektowane są
            tak, aby pod koniec 2008 roku zakład rozpoczął swoją działalność produkcyjną w
            Nowym Brzesku. Planuje się, że będzie w nim pracować ok. 100 osób.

Także druga działka, której dotyczył przetarg, położona w Nowym Brzesku a
            sąsiadująca z dawną lecznicą zwierząt, znalazła swojego nabywcę. Wśród trzech
            oferentów najlepszy był nowobrzeski przedsiębiorca, który wylicytował kwotę 227
            tys. złotych. On także po okresie uprawomocnienia się przetargu i
            sformalizowaniu zakupu stanie się jej właścicielem.

Teraz w kolejce na nabycie terenów w Nowobrzeskim Obszarze Gospodarczym
            czekają następne firmy. Działka, którą zainteresowana jest Fabryka Maszyn
            Odlewniczych z Krakowa, uzyskała zgodę Rady Gminy na sprzedaż. Przetarg jest
            już przygotowywany, trwa procedura jej wyceny.

Natomiast intencją zakupu kolejnej działki, którą zainteresowana jest
            firma SPOŁEM z Bochni, zajmie się nowo wybrana Rada Gminy Nowe Brzesko.

(Jacek Zawartka)

• Gość: ryba Re: Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 00:36
              No to geo ma przechlapane! Nie znam sprawy którą salwator by przegrał, skoro
              ZREMB należy do grupy salwatora to zbudują tyle samo co na Zielonym Stoku czyli
              nic! Geo powinno zacząć inwestować w Rumuni albo jeszcze gdzieś dalej, tu są
              skończeni. Współczuję wam szczerze!
              • Gość: prezes Re: Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.11.06, 09:48
                gwarantuję wamże działkę pod drugi etap dla geo nie sprzedam.
    • Gość: wojtek polecam lekturę IP: *.europe.hp.net 17.11.06, 11:38
      Dla informacji tych, którzy wieszczą rychły upadek Geo
      www.dominium.pl/artykuly/?id=2&aid=558
      • Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.ghnet.pl 17.11.06, 22:12
        Dokladnie mysle to samo... ;) Roboty caly czas do przodu, bylem dzis widzialem
        caly prac budowy. Widzialem kilka budow w zyciu dla mnie bomba. Mam nadzieje,
        ze NSA stanie na wysokosci zadania i za 1,5 roku napijemy sie wodki ;) A
        malkotentow szlak trafi!!! hehe
      • Gość: romek Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:59
        No jestem pod wrażeniem szybkiej reakcji wyrobników geo! To się uspokoiłem,
        prezes zafarbował włosy - druga młodość w budownictwie. Napewno będzeie dobrze,
        prace idą jak cholera, nie szkodzi że są nielegalne i tak jest fajnie!
        • Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 05:52
          Nie jestem wyrobnikiem "geo" tylko klientem. Na pewno raczej tak sie pisze ;)))
          I dyskutuj z ludzmi, dla ktorych jezyk polskki sprawia tyle problemow!!! To
          Ku.. zablokujcie ta budowe w koncu!!! Moze sprawi wam to wielka przyjemnosc!!!
          Malkotenci
          • Gość: archimedia Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 14:04
            Hmm...Widzę że twój poprzednik solidnie cię zdenerwował...Musisz chyba być tu od niedawna skoro nie zdążyłeś się przyzwyczaić do specyficznego stylu wyrobników ZREMBU i pewnie salwatora (swoją drogą nie przypadkiem wywalili ich ze związku deweloperów).No cóż-jaki pan taki kram...Naogół nikt z autentycznych klientów z nimi nie "rozmawia"-nie ma to większego sensu a poza tym trudno polemizować z bajką o sierotce Marysi...Już będziemy tam mieszkać a jeszce ciągle będą pisać że nielegalnie,że samowola itp.Czasem zresztą są czasem naprawdę zabawni-ostatnio mają jakieś problemy z włosami Śmietańskiego...Ale trzeba też przyznać że nie wszystkie epitety pod adresem GEO są całkiem bezpodstawne.No,niestety...A już ten deszcz nagród i wyróżnień to mnie trochę denerwuje...
            a sąsiadki i sąsiadów pozdrawiam
          • Gość: romek Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 23:15
            Do Marcina: tym gorzej dla ciebie, że nie jesteś wyrobnikiem (o ile to
            prawda!?) - widocznie za dużo tej wódki pijesz, że wpakowałeś się w takie
            gó..! Za 1,5 roku te pieniądze które ci zwróci geo może wystarczą na flaszkę,
            bo na mieszkanie już NAPEWNO NIE, he, he!
        • Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:32
          Z okazji dnia zyczliwosc wszystkim malkotentom, czy tez "zyczliwym" inaczej
          zycze aby przestali w koncu zasmiecac forum swoimi wypocinami ;))) Romek twoj
          Wielki Imiennik wkurzy sie jak zobaczy jak piszesz na pewno!!! hehe
          • Gość: Marcin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:01
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: viki Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.crowley.pl 21.11.06, 21:24
      Żeby zgłosić wniosek o upadłość firmy trzeba mieć podstawy np. należności,
      które nie są płacone. Z tego co wiem to w branży mają bardzo dobrą opinię, bo
      płacą wszystkim w terminach. Dla wszystkich pseudoznawców polecam bardzo prostą
      metodę przekonania się o wiarygodności firmy - wystarczy sprawdzić jej bilans,
      który jest dostępny w sądzie i zobaczyć w KRS jakie kapitały ma firma. Jak
      czytam to forum to mam wrażenie, że jego niektórzy użytkownicy mają bardzo
      marną wiedzę o gospodarce albo tylko udają takich niedouczonych, żeby wywołać
      większe zamieszanie.
      • Gość: ekspert Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 01:04
        G... się znasz, ciągle udzielający pracowniku Geo. O ile kapitał spółki wpisany
        do KRS w przypadku tych waszych firemek można pompować do nieskończoności bez
        pokrycia w realnych pieniądzach, o tyle upadłość jest możliwa także w przypadku
        utraty płynnosci finansowej czyli zdolności do regulowania bieżących,
        krótkoterminowych zobowiązań. Prosta sprawa, Sąd wstrzymuje budowę, klienci
        przestają wpłacać, wykonawca schodzi z bbudowy i ma prawo do zapłaty, bank
        czeka na swoje raty (oczywiście z wpłat klintów); nie otrzymuje i wypowiada
        umowy kredytowe stawiając w stan natychmiastowej wykonalności zobowiązania!
        deweloper nie spłaca i któryś z wierzycieli kieruje wniosek o upadłośc a sąd go
        klepnie. I co wtedy, klieni są w ostatniej grupie zaspokojenia wierzytelnosci,
        a koszty syndyka są wysokie i dla nich nie zostaje nic! Tak więc nie kłam bo
        ludzie dużo ryzykują!
        • Gość: jakub Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 18:22
          hehe widze, że GEO ma rówinież problemy w Krakowie. We Wrocławiu ma już chyba 4 miesięczny "poślizg" na jednym etapie oraz 3 miesięczny na drugim (nawet nie wznieśli ostatniej kondygnacji). Poza tym jestem ciekaw kiedy ktoś im odbierze ten budynek, jeżeli jest tylko parking podziemny (mniej niż 1 miejsce na mieszkanie) oraz brak dróg dojazdowych (budynek zajmuje całą działke). Życze powodzenia
          • Gość: prezes Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 10:21
            to nie problemy,to celowe dzialanie.scenariusz jest taki:ceny mieszkan stale
            rosna,wiec trzeba je drozej sprzedac.budynki powstana,lecz nie koniecznie dla
            tych,ktorzy na nie wplacili.czesc odejdzie sama bo spanikuje a pozostalym geo
            wypowie umowy i sprzeda mieszkania za duzo wyzsza cene .takie praktyki beda
            mialy miejsce w wielu firmach deweloperskich.dlatego mieszkanie nalezy kupowac
            w spoldzielniach lub w awimie.os.moje eldorado cena mieszkan byla na poziomie
            2900 za m2 a po pol roku od oddania osiedla siega 8000-9000 za m2 na wolnym
            rynku i tyle bedzie kosztowac cystersow ale w geo.
            • Gość: awim Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:36
              tylko że awimu juz nie ma :) bo cwaniaki sami chca teraz zrobić kase i została
              tylko nazwa a sa spóką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka