Gość: EBIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:34 do sądu w Krakowie wpłyneło pismo w sprawie upadłosci firmy Geo:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: geo pracownik przy Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:18 i bardzo dobrze- zamknąć oszustów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:53 Nie żebym bronił GEO ale zastanwiam się jaką podstawę podano, bo chyba nie uchylenie pozwolenia na budowę jednej inwestycji:)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 209.176.21.* 03.11.06, 02:24 A jednej z ilu? Zielnony Stok, cenowy hit - 2400 za metr chyba nikt nie obejrzał! Oni nic więcej nie budowali - byłem klientem tej firemki, a teraz ich już nienawidzę! Złodzieje i nieudacznicy i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:25 No to może przytoczę Ci przesłanki jakie musi spełnić przedsiębiorstwo żeby możliwa była upadłość: - upadłość ogłasza się w stosunku do dłużnika, który stał się niewypłacalny - dłużnik jest niewypłacalny, jeżeli nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań - Sąd może oddalić wniosek o ogłoszenie upadłości, jeżeli opóźnienie w wykonaniu zobowiązań nie przekracza trzech miesięcy, a suma niewykonanych zobowiązań nie przekracza 10% wartości bilansowej przedsiębiorstwa dłużnika Tak więc po pierwsze musisz wiedzieć, że GEO to cztery spółki i nawet upadłość jednej z nich nie będzie stanowiła tragedii. Po drugie, żeby taka upadłość była możliwa jedna z tych spółek musi zaprzestać przez pewien czas spłacania zobowiązań. Ja jak do tej pory nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z odzyskaniem od nich kasy. Podsumowując, bardzo wątpię żeby GEO stała się krzywda. Inną sprawą jest to, że w okresie największego boomu mieszkaniowego w historii te firmy nie budują nic nowego, co jest totalną kompromitacją Prezesa Śmietańskiego i jego pracowników. Niestety mamy taki owczy pęd do zakupu nowych mieszkań, że nawet dwie tak ewidentne wtopy jak Zielony Stok i Złota Brama nie odstraszą ludzi i jak tylko zaproponują coś nowego wszyscy rzucą się bez zastanowienia nie bacząc na ich nieudolność. Przykładem może być tu choćby Univers. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie-klientka Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 12:40 Robak odkryles karty!!! Jako byly klient GEO szlak Cie trafia, ze budowa na Cystersow ruszyla. Zapewne nie wytrzymales cisnienia i sie wycofales, skoro szukales "bata na GEO" Nie dziwie sie, nie wiem co bym zrobila. O postepach prac wiem, bo pracuje niedaleko i widze ruch na budowie. Co do tego postanowienia sadu, gdyby takowe bylo musieliby natychmiast wstrzymac budowe, a rzeczywistosc jest zupelnie inna. W zwiazku z tym jak traktowac Cie powaznie? nie wspomianajac o 2-3 oszolomach (conamniej dwoch to giganci intelektulani ;)), ktorzy nawet w Swieto Zmarlych siedza przy kompie i pisza glupoty... Jedyny rzeczowy post napisal wujo. Ja na szczescie od tej firmy trzymam sie z daleka i naprawde Robak rozumie twoje rozgoryczenie!!! Tym 2-3 smieciom chyba ZREMB placi za ta afere koperkowa... i podnoszenie cisnienia tym co kupili. Robak mysle, ze najwieksze pretensje powinienes miec do ZREMBU!!! Ale o tym w zadnym watku nikt nie wspomina. Coz taka juz mentalnosc Polaka. A propos tych ktorzy smieja sie z nieszczescia innych. Nic sie nie martwcie w przyrodzie nic nie ginie. Kiedys taki nie fart moze i was spotkac tylko z o wiele wieksza sila. Tak to niestety bywa w zyciu... Nie silcie sie na jakies zlosliwe komentarze, bo na pewno nie bede czytac tego rynsztoku i tym bardziej odpowiadac, bo to nie ten poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 209.176.21.* 04.11.06, 04:03 Zamiast oglądać nielegalnie prowadzone prace zadzwoń do Geo i zapytaj czy sąd wstrzymał wykonalność pozwolenia na budowę. Jeśli zaprzeczą to skłamią - najlepiej nagraj. Wkrótce będą musieli się do tego przyznać a koparki znikną na długo albo bardzo długo! Nie życzę nikomu z klientów źle, ale jak ta wiadomość dotrze do klientów wreszcie od samej firmy lub z prasy to czekam na przeprosiny! Odpowiedz Link Zgłoś
bialy_cien Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 07.11.06, 11:51 Równanie terenu to nie budowa, jak i wiele innych czynności... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:10 I tu się mylisz. Budowa to nawet wytyczenie terenu. A a propos Robaka to miał rację- budowa jest nieprawomocnie wstrzymana ale to nie upoważnia cię do aż tak mocnych słów pod jakomkolwiek adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
bialy_cien Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 07.11.06, 13:13 Równanie terenu może być budową, ale nie musi. Przecież wolno mi to robić na swojej działce, co nie? Bo np. chcę trawę zasiać. Wyprowadźcie mnie z błędu - na sianie trawy na równej działce trzeba pozwolenia na budowę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:30 Faktycznie zniknely ogloszenia ze stronki GEO i licznych portali nieruchomosci. Z tego co widzialem ostatnio rownanie terenu polegalo na "palowaniu" i praktycznie przygotowanie wylewki pod plyte glowna (nie znam sie na tym, opisuje jak umiem ;))) Podobno maja jeszcze mozliwosc odwolania co moze potrwac kolejne miesiace. Jesli ktos moze prosze napisac rzeczowo jakie sa mozliwe scenariusze? Ale bardzo prosze o obiektywne i kulturalne opinie! Zastanawiam sie tylko co z ludzmi, ktorzy wzieli kredyt, bo to glownie w potencjalnych klientow uderza ZREMB. Tylko zastanawiam sie po co sprzedawali kolejne mieszkania , skoro wiedzieli o rozprawie 30.10.2006 Ida na zywioł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:33 Budowa jest nieprawomocnie wstrzymana, czyli GEO ma mozliwosc odwolania? Tylko gdzie? Nadal prowadzone prace budowalne sa juz samowola? Rzeczowo prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.tp.unicity.pl 07.11.06, 13:40 jest mozliwosc prowadzenia dalszych prac. Odwolanie przysluguje do NSA, rozprawa powinna odbyc sie w ciagu nablizszych 2-3 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 13:47 Ciekawe jak daleko siegaja "macki" ZREMBU. Wynika z tego, ze w naszym Kraju mozna wszystko zablokowac, bez wzgledu czy ktos robi to zlosliwie czy ma jakies podstawy. Widzisz Robak jest swiecie przekonany, ze obecne prace sa samowola budowlana i GEO nie przyszluguje zadne odwolanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:07 Równanie terenu budową nie jest ale tyczenie pod budowę już jest( zgodnie z Prawem Budowlanym)A to co robiło GEO było dużo dalej posunięte więc budową było. I mieli do tego pełne prawo bo mieli i dalej mają prawomocne pozwolenie na budowę.Jest decyzja wstrzymująca ale nieprawomocna więc mogą robić na budowie tak długo aż się uprawomocni, a z tego co wiem to składają lub już złożyli odwołanie do NSA. Nasze sądy nierychliwe więc może to potrwać.Swoją drogą trudno powiedzieć jak to się skończy bo wobec tego co sąd teraz zrobił to ręce opadają. I Urząd i Wojewoda sprawdzali decyzje i nie stwierdzili uchybień a ZREMB dalej swoje więc może coś ma . A swoją drogą wiecie jak jest w sądzie- wygrywa nie ten co ma racje tylko co ma lepszego adwokata.Ja tez chciałbym tam mieszkać i jestem trochę rozczarowany rozwojem wypadków ale sytuacja była mi znana, a myslę że większości z Was też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:22 Jesli mozna co takiego zrobil sad, ze rece opadaja? Oprocz tego, ze nie prawomocnie wstrzymal budowe. Czyzby brak obiektywizmu? (to akurat jest norma w naszym ""Sadownictwie"") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:39 Szkoda słów...cała ta sytuacja jest przykładem straszliwej patologii w systemie wydawania pozwoleń.Rzeczy nieprzewidywalne dzieją w branży w której ludzie ryzykują setki tysięcy złotych...Właściwie jest to materiał dla Ziobry albo kogoś podobnego.Faktem jest że klienci z Cystersów będą mieli wkrótce ciężki orzech do zgryzienia...ZREMB w sumie jest głupi bo te budynki i tak kiedyś powstaną - pytanie tylko KIEDY...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:45 Nie kupiłem mieszkania na Cystersów, jednak z uwagą śledzę rozwój wypadków. Mam pytanie czy ktoś może się orientuje na jakiej podstawie protestuje ZREMB? Z tego co wiem te działki były kupowane właśnie od nich. Skąd więc nagle taka postawa. Przecież chyba wiedzieli, że sprzedają je deweloperowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:14 Rozumiem, ze ty Archimedia rozwiazales umowe z GEO? Mysle, ze klienci GEO juz maja od dawna ciezki orzech do zgryzienia... Czyzby jeszcze jakies niespodzianki sie szykuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:24 EEee tam...dalej jestem wśród klientów...Ja się tak łatwo nie poddaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.compower.pl 07.11.06, 16:35 Ja też pozostaję na razie w gronie potencjalnych mieszkańców.Może nas czekać długa droga, a moze krótka ale problem jest. A rzeczywiście sedzia sie nie popisał i wydał decyzję która była dla niego najprostsza. A swoja drogą sam bym chciał wiedzieć o co tak naprawdę pokruszył kopie ZREMB z GEO. Bo oficjalny powód protestu znam. Ale cieszy mnie jedno, że powrócili na to forum ludzie chcacy poważnie podyskutować lub mający jakąś wiedzę. Nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:43 No niestety jest tak że GEO buduje za nasze pieniądze ale nie daje nam pełnej informacji - która z pewnością nam się należy.Wystarczyłoby mi pół godziny żeby definitywnie ocenić sytuację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:50 Ale jaki jest ten OFICJALNY powód? Bo ja go nie znam właśnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 17:37 Faktycznie pocieszjacy jest fakt, ze jak narazie znikli spamerzy oplacani przez ZREMB ;))) Zobaczymy jak dlugo watek bedzie merytoryczny i obiektywny, czas pokaze... A propos infomowania przez GEO. Wszystcy wiedza, ze inwestycja ma problemy moznaby informowac rzetelnie klientow mailowo o biezacej sytuacji. Dzieki temu nikt by nie spekulowal, nie gdybał na forum. Mysle, ze byloby to swietne rozwiazanie w obecnej sytuacji ;))) Moze ktos w koncu na to wpadnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak do Marcina IP: *.technika.net.pl 07.11.06, 17:37 chłopie poczytaj sobie KPA i prawo budolwane, a potem teoretyzuj i ewentualnie niech ci ręce opadają... Jest rozprawa przed WSA, który wydaje POSTANOWIENIE o wstrzymaniu budowy (co nie przesądza jeszcze jak skończy się spór o legalność pozwolenia) i to postanowienie jest natychmiast wykonalne i złożenie na nie zażalenia NIE WSTRZYMUJE wykonalności tego postanowienia, zatem prowadzenie prac budowlanych jest zabronione. Nie wiem jaka jest tu sytuacja prawna, bo opieram się tylko na tym co napisaliście w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: do Marcina IP: *.compower.pl 07.11.06, 18:02 otoż nie masz racji. Decyzja sądu o wstrzymaniu prac musi sie uprawomocnić. Podaj paragraf z KPA który mówi że nie musi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do Marcina IP: 89.124.139.* 07.11.06, 20:02 to ja tez sie wpisze, jak tak wszyscy sie wpisuja:)) az tak bardzo do smiechu to mi oczywiscie nie jest. mam nadzije, ze za trzy miesiace juz bedzie wiadomo czy wyplacac pienidze, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:57 Za 3 miesiące to dopiero nie będzie nic wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do Marcina IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 07.11.06, 23:05 dlaczego? jesli geo sie odwola (czy juz odwolala sie) do NSA, to, jak mnie poinformowano, do trzech miesiecy bedzie decyzja - tak lub nie. czy sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:51 primo: to nie jest decyzja tylko postanowienie, secundo: ustawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi: Art. 61. [Wstrzymanie wykonania aktu lub czynności] § 1. Wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania aktu lub czynności. § 2. W razie wniesienia skargi: 1) na decyzję lub postanowienie - organ, który wydał decyzję lub postanowienie, może wstrzymać, z urzędu lub na wniosek skarżącego, ich wykonanie w całości lub w części, chyba że zachodzą przesłanki, od których w postępowaniu administracyjnym uzależnione jest nadanie decyzji lub postanowieniu rygoru natychmiastowej wykonalności albo, gdy ustawa szczególna wyłącza wstrzymanie ich wykonania; 2) na inne akty lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa - właściwy organ może, z urzędu lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie aktu lub czynności w całości lub w części; 3) na uchwały organów jednostek samorządu terytorialnego i ich związków oraz na akty terenowych organów administracji rządowej - właściwy organ może, z urzędu lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie uchwały lub aktu w całości lub w części, z wyjątkiem przepisów prawa miejscowego, które weszły w życie. § 3. Po przekazaniu sądowi skargi sąd może na wniosek skarżącego wydać postanowienie o wstrzymaniu wykonania w całości lub w części aktu lub czynności, o których mowa w § 1, jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo wyrządzenia znacznej szkody lub spowodowania trudnych do odwrócenia skutków, z wyjątkiem przepisów prawa miejscowego, które weszły w życie, chyba że ustawa szczególna wyłącza wstrzymanie ich wykonania. Odmowa wstrzymania wykonania aktu lub czynności przez organ nie pozbawia skarżącego złożenia wniosku do sądu. Dotyczy to także aktów wydanych lub podjętych we wszystkich postępowaniach prowadzonych w granicach tej samej sprawy. § 4. Postanowienia w sprawie wstrzymania aktu lub czynności wydane, na podstawie § 2 i 3, sąd może zmienić lub uchylić w każdym czasie w razie zmiany okoliczności. § 5. Postanowienia, o których mowa w § 3 i 4, sąd może wydać na posiedzeniu niejawnym. § 6. Wstrzymanie wykonania aktu lub czynności upada w razie wydania przez sąd orzeczenia kończącego postępowanie w pierwszej instancji. tertio: cytowana wyżej ustawa art. 194 Zażalenie do Naczelnego Sądu Administracyjnego przysługuje na postanowienia wojewódzkiego sądu administracyjnego w przypadkach przewidzianych w ustawie, a ponadto na postanowienia, których przedmiotem jest: 1) przekazanie sprawy innemu sądowi administracyjnemu; 2) wstrzymanie lub odmowa wstrzymania wykonania decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności, o których mowa w art. 61; 3) zawieszenie postępowania i odmowa podjęcia zawieszonego postępowania; 4) odmowa sporządzenia uzasadnienia wyroku; 5) sprostowanie lub wykładnia orzeczenia albo ich odmowa; 6) oddalenie wniosku o wyłączenie sędziego; 7) odrzucenie skargi kasacyjnej; 8) odrzucenie zażalenia; 9) zwrot kosztów postępowania, jeżeli strona nie wnosi skargi kasacyjnej; 10) ukaranie grzywną. § 2. Zażalenie wnosi się w terminie siedmiu dni od doręczenia postanowienia. § 3. Zażalenie powinno czynić zadość wymaganiom przepisanym dla pisma w postępowaniu sądowym oraz zawierać wskazanie zaskarżonego postanowienia i wniosek o jego zmianę lub uchylenie, jak również zwięzłe uzasadnienie zażalenia. § 4. Zażalenie, którego przedmiotem jest odrzucenie skargi kasacyjnej, powinno być sporządzone przez adwokata lub radcę prawnego. Przepis art. 175 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio. oraz Art. 196. [Wstrzymanie zaskarżonego postanowienia] Wojewódzki sąd administracyjny może wstrzymać wykonanie zaskarżonego postanowienia do czasu rozstrzygnięcia zażalenia. Postanowienie takie może zapaść na posiedzeniu niejawnym. Wystarczy panie niedowiarku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:13 Hmm...Ale czego właściwie dotyczy ten spór?Prawie wszystkie budowy salwatora mają w tle sprawy sądowe i jakoś im to nieżle wychodzi.Postanowienie nie dotyczy wstrzymania budowy a tylko wstrzymania wykonalności pozwolenia na budowę - i to wcale nie jest to samo...Wstrzymać budowę może nadzór budowlany a nie sąd.Tak więc na Cystersów wszystko jest legalnie - skończyli palowanie i przygotowują się do betonowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: do Marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:32 jak masz wstrzymaną decyzję o pozwoleniu na budowę to nie masz prawa budować. Myślę że "uprzejmi panowie" ze ZREMBu doniosą PINBu że prace nie zostały wstrzymane. Pamiętaj, że PINB egzekwuje prawidłowe budowanie, czyli zgodnie z dokumentacją i pozwoleniami, a nie działa "prawotwórczo". Ich decyzja o wstrzymaniu budowy może wynikać tylko i wyłacznie z faktu odstępstw od projektu czy innych zaniedbań technicznych. Wiesz, jakoś nie słyszałem aby w stosunku którejkolwiek z budów Salwatora wydano postanowienie o wstrzymaniu decyzji. Nie znam tej sprawy. Piszę jak to wygląda od strony prawnej, przyjmując, że przedstawione przez Was fakty są prawdziwe, a to: GEO ma pozwolenie, ZREMB je zaskarżył do WSA (mimo zaskarżnia można budować), a WSA wydało decyzję o wstrzymaniu i nie zawiesiło jej wykonania (nie można budować). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: do Marcina IP: 213.134.191.* 15.11.06, 00:51 Ok. Jest wstrzymanie wykonania dec. pnb. A jesteś w stanie podać podstawę prawną wznowienia wykonania decyzji w kpa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gina Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 16:02 Czy ktoś może napisać wreszcie, o co, czemu, dlaczego ZREMB się odwoływał??? Na jakiej podstawie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juri Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.net.autocom.pl 08.11.06, 18:43 Widzę i że wszyscy z obecnych rozprawiają tu nad prawem budowlanym, czy to jest wstrzymanie pozwolenia, czy wstrzymanie postanowienia, czy będą siali trawę na działce, czy wylewali beton, itd. Prawda jest taka, że napewno się coś dzieje i to dzieje się coś niedobrego ( przynajmniej dla nas - klientów). Trzeba się zastanowić co się dzieje i dlaczego. Co do przyczyny to chyba wszystkim wiadomo że zarzuty pod adresem przedmiotowej budowy cały czas stawia firma ZREMB, podając w uzasadnieniu jakoby budowa apatramentów " Złota brama" kolidowała ( powodowała znacznych rozmiarów szkody ) przyszłej inwestycji firmy ZREMB, która ma być zlokalizowana na sąsiedniej działce. Otóz abstrachując już od faktu ( jak ktoś już słusznie zauważył) ,iż firma ZREMB dobrze wiedziała komu sprzedaje działke i że będą tam budowane APARTAMENTY, A NIE BOISKO PIŁKARSKIE CZY PASTWISKO DLA BYDŁA ( SWOJĄ DROGĄ MOZE PREZES ZREMB-u miałby blisko na obiad)firma ZREMB nie jest 100% udziałowcem sąsiadującej działki, a co za tym idzie nie może sama podjąć decyzji o ewentualnej budowie, cokolwiek by to miało być. Co więcej i co jest najlepsze!! tym drugim współwłaścicielem jest firma GEO!!!!!! ( 4/10 udziałów) I teraz wobec takiej właśnie sytacji, wobec oświadczenia firmy GEO iż nie wyrazi ona zgodę na zabudowę sąsiedniej działki w sposób kolidujący z przedmiotową inwestycją, sąd w składzie JEDNOOSOBOWYM na posiedzeniu NIEJAWNYM po zapoznaniu się ( A RACZEJ CHYBA NIE ZAPOZNANIU)wydaje taką decyzję.Firma GEO w pismie do swoich klientów z dnia 03.11.06r. pisze o uchybieniach jakich dopóscił się sąd rozpatrując tą sprawe, ja bym raczej powiedział że to skandal i zastanowił się czy ten sędzia był poprostu głupi i nie potrafił rzetelnie zapoznać się z dokumentacją i argumentami czy znowu w ruch poszły "koperty". W jednym i drugim przypadku wydaje mi się że sprawa nadaję się juz dla reporterów TVN i Min. ZIOBRY. Pozdrawiam wszystkich i zyczę szybkiego i pozytywnego rozwiązania problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:17 Hej, To faktycznie skandal!!! Wziatka na pewno poszla!!! Moim zdaniem NSA powaznie potraktuje sprawe i bedzie ok!!! Tak jak ktos powiedzial bloki wczesniej czy pozniej powstana. GEO i ZREMB ida na noze i nie rozumiem dlaczego skoro maja obopolny interes, tylko zalezy jak go niektorzy rozumieja, ale to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 08.11.06, 20:44 uwazam, ze dla dobra klientow oba podmioty powinny teraz podjac kolejna probe osiagniecia kompromisu na drodze pozasadowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 21:17 Widzę że pismo powoli dociera do sąsiadów...Po jego lekturze niestety już takim optymistą nie jestem.Jest ewidentne że GEO nas nie o wszystkim informuje.Podjęcie tego typu postanowienia nie byłoby możliwe w wyniku wyłącznie "gołosłownych twierdzeń".Zakładając że sam projekt jest w porządku to pies jest pogrzebany prawdopodobnie w całej masie służebności które wiszą na "naszych działkach"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyGeo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 00:00 Geo to dziady i nieudacznicy. Nie interesuje mnie retotyka typu gołosłowne twierdzenia w odwołaniu itp. Wszyscy źli, a oni dobrzy. A niby dlaczego? ZREMB - może zły, a może też został oszukany przez Śmietańskiego. Jak widać z tej konfrontacji zwycięsko wychodzi ZREMB i napewno nie przekupił sędziów, bo większej bzdury nie słyszałem, widocznie jakieś racje ma. Teraz jeżeli geo chce zachować twarz i nie wojować za nasze pieniądze to powinien się dogadać z ZREMB - jak nie to będzie toczył wojenki za nasze pieniądze ku swojej chwale albo ostatecznej klęsce! Tak czy owak dla nas oba rozwiazania bez kompromisu oznaczają klęskę. Jak Geo przegra spory sądowe to mieszkań nie będzie, bo upadną a jak nie to będą za tyle lat że my i tak zrezygnujemy - ba mało kto kupuje dla wnuków! Jak wygra jakąś następną batalię, to nie będzie to ostatnia i my dalej będziemy płacić - oni daj boże budować, ale aż do wybudowania i pozwolenia na użytkowanie oraz aktów nie będzie pewności czy znowu ZREMB ich nie zablokuje! Powinni się dogadać bo z tego co wiem to spór wogóle nie ma podłoża w budowie tej części inwestycji, która nas interesuje, jak Geo ma to gdzieś tzn że nas ma gdzieś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.compower.pl 13.11.06, 08:00 I co , powiesz im to czy tez zmusisz aby cie posłuchali ? masz moze lepszy pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:26 Według mnie wojna podjazdowa miedzy GEO a ZREMBEM dotyczy działki na ktorej ma stanac II etap Złotej bramy (w miejscu gdzie stoja jakies hale magazynowe) W zwiazku z tym, ze GEO jest wspołwlascicielem dzialki nie chce zgodzic sie na projekt konkurencyjnego osiedla ZREMBU. Powiedzcie mi jakie role odgrywa Mirabud, ktory ma biuro w "biurowcu" ZREMBU? Oczywiscie moze nie ma zadnego, tak sobie gdybam... ;))) Jeszcze jedno w umowach mamy zapis, ze GEO jest wlascilem gruntow pod I etap do 2089 roku, co stanie sie z naszymi mieszkaniami po tym roku. Pytam jako totalny laik ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:03 To nie własność tylko wieczyste-po 99 latach jest możliwość przedłużenia... Ale trwałość budynków przyjmuje się ma ok.100 lat-więc zanadto sie nie przejmuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erzam [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:06 Z rozbawieniem przyjmuję takie mądre rady...Dzięki za troskę-ale ja pociechy nie potrzebuję...Na Cystersów prace się posuwają.A naiwność piesków ZREMBU jest rozbrajająca-naprawdę myślicie że tę budowę da się powstrzymać? A sąsiadów i sąsiadki pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 13.11.06, 22:05 i ja również pozdrawiam wszystkich sąsiadów!!! Szczególnie z bloku B1! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 13.11.06, 23:12 ja tez pozdrawiam. ponawiam moje pytanie: co sie stanie jesli NSA potwierdzi wyrok WSA (jak rozumiem wyrok ma byc wydany do konca stycznia 07)?? na moje stwierdzenie, ze w ciagu trzech miesiecy bedzie wszystko wiadomo archimedia powiedzial, ze wtedy to dopiero nic nie bedzie wiadomo... co to znaczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
gorter Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G 14.11.06, 15:10 nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie, ze jesli NSA podtrzyma decyzje o wstrzymaniu budowy sprawa bedzie przedmiotem rozprawy sadowej, ktora zakonczy sie nie wczesniej niz za kilka lat (co wynika m.in. z duzej ilosci procesow). A wiec dobrze byloby, gdyby ta sprawa zostala zalatwiona poprzez ugode, zwlaszcza ze, jak juz ktos zauwazyl, spor dotyczy drugiej dzialki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyson naiwniacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:29 ale was tutaj duzo, prawie tylu co kretow GEO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:58 No niezupełnie tak to wygląda...Sąd nie może wstrzymać budowy-po prostu nie ma takich kompetencji.Rozstrzyga tylko o zgodności z prawem.Roboty budowlane może wstrzymać wyłącznie nadzór...I bardzo wątpię żeby w tej konkretmej sprawie miał do tego podstawę... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.kracen.hor.net.pl 14.11.06, 18:07 Mam nadzieje że za trzy miesiące będzie wszystko jasne i NSA, podejmie pozytywną decyzję dla nas kupujących mieszkania na Cystersów.Po za tym nie wiem z kąt tyle negatywnych opini na temat Geo. Z tego co wiem do tej pory ich budowy w Krakowie nie miały większych problemów Pozdrawiam sąsiadów, szczególnie z budynku B2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:22 Skąd ( bo tak chyba się to pisze )tyle negatywnych opinii?Otóż - moim zdaniem - przyczyną jest powszechna dostępność alkoholu i narkotyków wśród nieletnich...Dzieciaki podbierają prochy starszemu rodzeństwu - stąd te majaczenia...(choćby tytuł tego wątku) Strzeżcie swoje naćpane pociechy przed dostępem do klawiatury... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.kracen.hor.net.pl 14.11.06, 21:58 Dzięki archimedio za poprawkę:) Zawsze miałem problemy z pisownią(dysgrafia) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyGeo Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 23:58 Najlepiej im wyszedł Zielony Stok - cenowy hit, nigdy go nie zbudowali, a kredyty za dzialki spłacają z kasy z cystersów! Jak tu im sie kranik zakręci bo w nadzorze sprawa nielegalnego prowadzenia budowy już jest to.... banki albo syndyk będą mieli fajną ziemię do sprzedania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 213.134.191.* 14.11.06, 20:29 skoro jest blokada to pewnie na działce obok bedzie inwestycja czy wiecie kto to bedzie budował i jaka cena za m ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:07 No jak to kto...Prezesi ZREMBU...A cena z m2 - najwyżej 5 zł - biorąc pod uwagę stan prawny tej działki.Pomyślnych zakupów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 01:34 Archimedia klony juz atakuja ;) ale tylko z jednego IP-juz szeroko znanego ;))). Czemu w takim razie rumburaki i inne gady nie zatrzymali jeszcze budowy? Przeciez decyzja zostala podjeta 16 dni temu...!!! Rumburaku tresc przepisu to jedno a interpretacja i rozumienie definicji to drugie!!! Ale ty chyba nigdy tego nie zrozumiesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiking Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: 62.6.139.* 16.11.06, 02:07 A co zamierza budowac ZREMB na Cystersów, jesli wlasnie planuje budowe siedziby w Nowym Brzesku? www.kurier.iap.pl/gospodarka/gospodarka.php#nog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:15 Wszystko co ZREMB samodzielnie może wybudować na Cystersów to plantacja choinek... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwis Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:09 Nowe Brzesko 16-11 W dniu 9 listopada 2006r odbył się przetarg dwóch działek położonych w Nowym Brzesku. Ten długo oczekiwany przetarg wzbudzał duże zainteresowanie całej społeczności gminy, jako że dotyczył m in. działki położonej w Nowobrzeskim Obszarze Gospodarczym, na nowobrzeskich błoniach. Tam swoją działalność planowała przenieść z Krakowa firma ZREMB. Dzisiaj można już powiedzieć, że cel ten zostanie zrealizowany. Bowiem zwycięzcą przetargu, w którym wzięły udział trzy podmioty gospodarcze, została firma SALWATOR z Krakowa, kapitałowo powiązana ze ZREMBEM. Firma ta zapłaci za wylicytowaną działkę 76,5 tys. złotych. Po tygodniowym okresie potrzebnym na uprawomocnienie się przetargu, fakt sprzedaży działki zostanie potwierdzony aktem notarialnym. Według zapewnień obecnych na przetargu przedstawicieli kierownictwa ZREMBU prace związane z projektowaniem przedsięwzięcia i uzyskaniem wszystkich pozwoleń rozpoczną się zaraz po sformalizowaniu zakupu. Prace projektowane są tak, aby pod koniec 2008 roku zakład rozpoczął swoją działalność produkcyjną w Nowym Brzesku. Planuje się, że będzie w nim pracować ok. 100 osób. Także druga działka, której dotyczył przetarg, położona w Nowym Brzesku a sąsiadująca z dawną lecznicą zwierząt, znalazła swojego nabywcę. Wśród trzech oferentów najlepszy był nowobrzeski przedsiębiorca, który wylicytował kwotę 227 tys. złotych. On także po okresie uprawomocnienia się przetargu i sformalizowaniu zakupu stanie się jej właścicielem. Teraz w kolejce na nabycie terenów w Nowobrzeskim Obszarze Gospodarczym czekają następne firmy. Działka, którą zainteresowana jest Fabryka Maszyn Odlewniczych z Krakowa, uzyskała zgodę Rady Gminy na sprzedaż. Przetarg jest już przygotowywany, trwa procedura jej wyceny. Natomiast intencją zakupu kolejnej działki, którą zainteresowana jest firma SPOŁEM z Bochni, zajmie się nowo wybrana Rada Gminy Nowe Brzesko. (Jacek Zawartka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 00:36 No to geo ma przechlapane! Nie znam sprawy którą salwator by przegrał, skoro ZREMB należy do grupy salwatora to zbudują tyle samo co na Zielonym Stoku czyli nic! Geo powinno zacząć inwestować w Rumuni albo jeszcze gdzieś dalej, tu są skończeni. Współczuję wam szczerze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Teraz już kumam o co chodzi z Geo i Zrembem IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.11.06, 09:48 gwarantuję wamże działkę pod drugi etap dla geo nie sprzedam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek polecam lekturę IP: *.europe.hp.net 17.11.06, 11:38 Dla informacji tych, którzy wieszczą rychły upadek Geo www.dominium.pl/artykuly/?id=2&aid=558 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.ghnet.pl 17.11.06, 22:12 Dokladnie mysle to samo... ;) Roboty caly czas do przodu, bylem dzis widzialem caly prac budowy. Widzialem kilka budow w zyciu dla mnie bomba. Mam nadzieje, ze NSA stanie na wysokosci zadania i za 1,5 roku napijemy sie wodki ;) A malkotentow szlak trafi!!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:59 No jestem pod wrażeniem szybkiej reakcji wyrobników geo! To się uspokoiłem, prezes zafarbował włosy - druga młodość w budownictwie. Napewno będzeie dobrze, prace idą jak cholera, nie szkodzi że są nielegalne i tak jest fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 05:52 Nie jestem wyrobnikiem "geo" tylko klientem. Na pewno raczej tak sie pisze ;))) I dyskutuj z ludzmi, dla ktorych jezyk polskki sprawia tyle problemow!!! To Ku.. zablokujcie ta budowe w koncu!!! Moze sprawi wam to wielka przyjemnosc!!! Malkotenci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archimedia Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 14:04 Hmm...Widzę że twój poprzednik solidnie cię zdenerwował...Musisz chyba być tu od niedawna skoro nie zdążyłeś się przyzwyczaić do specyficznego stylu wyrobników ZREMBU i pewnie salwatora (swoją drogą nie przypadkiem wywalili ich ze związku deweloperów).No cóż-jaki pan taki kram...Naogół nikt z autentycznych klientów z nimi nie "rozmawia"-nie ma to większego sensu a poza tym trudno polemizować z bajką o sierotce Marysi...Już będziemy tam mieszkać a jeszce ciągle będą pisać że nielegalnie,że samowola itp.Czasem zresztą są czasem naprawdę zabawni-ostatnio mają jakieś problemy z włosami Śmietańskiego...Ale trzeba też przyznać że nie wszystkie epitety pod adresem GEO są całkiem bezpodstawne.No,niestety...A już ten deszcz nagród i wyróżnień to mnie trochę denerwuje... a sąsiadki i sąsiadów pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 23:15 Do Marcina: tym gorzej dla ciebie, że nie jesteś wyrobnikiem (o ile to prawda!?) - widocznie za dużo tej wódki pijesz, że wpakowałeś się w takie gó..! Za 1,5 roku te pieniądze które ci zwróci geo może wystarczą na flaszkę, bo na mieszkanie już NAPEWNO NIE, he, he! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: polecam lekturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:32 Z okazji dnia zyczliwosc wszystkim malkotentom, czy tez "zyczliwym" inaczej zycze aby przestali w koncu zasmiecac forum swoimi wypocinami ;))) Romek twoj Wielki Imiennik wkurzy sie jak zobaczy jak piszesz na pewno!!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:01 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.crowley.pl 21.11.06, 21:24 Żeby zgłosić wniosek o upadłość firmy trzeba mieć podstawy np. należności, które nie są płacone. Z tego co wiem to w branży mają bardzo dobrą opinię, bo płacą wszystkim w terminach. Dla wszystkich pseudoznawców polecam bardzo prostą metodę przekonania się o wiarygodności firmy - wystarczy sprawdzić jej bilans, który jest dostępny w sądzie i zobaczyć w KRS jakie kapitały ma firma. Jak czytam to forum to mam wrażenie, że jego niektórzy użytkownicy mają bardzo marną wiedzę o gospodarce albo tylko udają takich niedouczonych, żeby wywołać większe zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 01:04 G... się znasz, ciągle udzielający pracowniku Geo. O ile kapitał spółki wpisany do KRS w przypadku tych waszych firemek można pompować do nieskończoności bez pokrycia w realnych pieniądzach, o tyle upadłość jest możliwa także w przypadku utraty płynnosci finansowej czyli zdolności do regulowania bieżących, krótkoterminowych zobowiązań. Prosta sprawa, Sąd wstrzymuje budowę, klienci przestają wpłacać, wykonawca schodzi z bbudowy i ma prawo do zapłaty, bank czeka na swoje raty (oczywiście z wpłat klintów); nie otrzymuje i wypowiada umowy kredytowe stawiając w stan natychmiastowej wykonalności zobowiązania! deweloper nie spłaca i któryś z wierzycieli kieruje wniosek o upadłośc a sąd go klepnie. I co wtedy, klieni są w ostatniej grupie zaspokojenia wierzytelnosci, a koszty syndyka są wysokie i dla nich nie zostaje nic! Tak więc nie kłam bo ludzie dużo ryzykują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 18:22 hehe widze, że GEO ma rówinież problemy w Krakowie. We Wrocławiu ma już chyba 4 miesięczny "poślizg" na jednym etapie oraz 3 miesięczny na drugim (nawet nie wznieśli ostatniej kondygnacji). Poza tym jestem ciekaw kiedy ktoś im odbierze ten budynek, jeżeli jest tylko parking podziemny (mniej niż 1 miejsce na mieszkanie) oraz brak dróg dojazdowych (budynek zajmuje całą działke). Życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 10:21 to nie problemy,to celowe dzialanie.scenariusz jest taki:ceny mieszkan stale rosna,wiec trzeba je drozej sprzedac.budynki powstana,lecz nie koniecznie dla tych,ktorzy na nie wplacili.czesc odejdzie sama bo spanikuje a pozostalym geo wypowie umowy i sprzeda mieszkania za duzo wyzsza cene .takie praktyki beda mialy miejsce w wielu firmach deweloperskich.dlatego mieszkanie nalezy kupowac w spoldzielniach lub w awimie.os.moje eldorado cena mieszkan byla na poziomie 2900 za m2 a po pol roku od oddania osiedla siega 8000-9000 za m2 na wolnym rynku i tyle bedzie kosztowac cystersow ale w geo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awim Re: prywatny inwestor złożył wniosek o upadłość G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:36 tylko że awimu juz nie ma :) bo cwaniaki sami chca teraz zrobić kase i została tylko nazwa a sa spóką Odpowiedz Link Zgłoś