Dodaj do ulubionych

nagonka na Dyducha

IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 10:32
nie wim dlaczego taka nagonke robi sie na sekretarza sld p.Dyducha?
a szczególnie ze strony koscioła co to wszystkich miłuje.A moim zdanie dobrze
mówi zeby dobrowolnie opodatkowac sie na rzecz instytucji koscioła kat.przeca
jak nas informuja zrodła koscielne jak i panstwowe w RP jest 91% wierzacych,
wiec czemu kosciół sie sprzeciwia temu pomysłowi(nie nowemu zreszta)?i
kolejna rzecz bardzo ciekawa to owe 3 miliardy zł corocznie zasilajace
kosciół.czasami wydaje mi sie ze mniej purpurowym chodzi o krzewienie wiary
niz o połozenie łapy na kasie (w gotówce)jak i o zwrot kamienic, terenów itp.
ale coż poradzic jak za czasów tego pana co to w klapie swietosci nosi takie
sie dało przywileje jednej grupie.
czymze sie wydaje zadłuzenie stoczni(400mln)wobec 3 MILIARDÓW corocznie
dawanych na przyjemnosci pasibrzuchów.
w pełni popieram pana dyducha!!!!!!!!

pozdrawiam picipolo
Obserwuj wątek
    • trudny2002 A kto to jest? 01.04.03, 10:34
      Ten Dyduch?
      trudny
      • jottka Re: A kto to jest? 01.04.03, 10:55
        tu masz linka, pewnie coś mówi o sobie:

www.dyduch.pl/
        • trudny2002 Re: A kto to jest? 01.04.03, 10:57
          Mam za wolny komputer i zainstalowane filtry...obscena mi nie wchodzi.
          Kurde, chyba to zlikwiduję....
          Ale jak naganka, to pewnie wypłoszyli tego Dyducha....
          trudny
        • m.in Re: A kto to jest? 01.04.03, 10:57
          a to nie ten dyduch ze swietlików
          no naprawdę, a juz myślałem...

ceterum censeo piciopolo trzeba resocjalizować
          • adam.67 Re: A kto to jest? 01.04.03, 11:39
            > ceterum censeo piciopolo trzeba resocjalizować
            Drogi Katonie Starszy, racz wypowiedzieć się na tym Pleno Titulo Forum a czemuż
            to "trzeba"???
            Czy wszystkich którzy podobnie myślą też "trzeba"? jeśli tak, to i mnie zapisz
            do resocjalizacji...
            • trudny2002 W wielości to jest coś takiego 01.04.03, 11:50
              że zaraz i ładniej i cieplej.
              fanatyzm każdej chorągwi jest tyleż błędny co zgubny. Teraz obserwuję upadek
              kolejny struktur morale bez morale, uczciwości bez uczciwości, tych co kiedyś
              potrafili oferować czekoladę bez czekolady...
              Bez satysfakcji.
              Każdy upadek jest przykry tyleż dla upadającego jak dla oglądającego ów upadek.
              Uczestnictwo nawet bierne w taplaniu się w ekskrementach do przyjemności nie
              należy...
              trudny
              • Gość: picipolo Re: W wielości to jest coś takiego IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 11:57
                tyle tylko ze po upadku nalezy sie podniesc , a nie wpierac sobie i
                ogladajacemu ze tak ma byc!ale wsumie dobrze myslisz ,nizej upasc nie mozna.a
                wszyscy wiemy ze lezacego sie nie kopie, a kupe omija sie z daleka.

pozdrawiam picipolo
                • Gość: trudny Re: W wielości to jest coś takiego IP: *.localdomain 01.04.03, 14:07
                  Dać mu szansę! Dać mu szansę! Dać mu szansę?!
                  trudny
            • m.in Re: A kto to jest? 01.04.03, 13:52
              adam.67 napisał:
              > Czy wszystkich którzy podobnie myślą też "trzeba"? jeśli tak, to i mnie
              zapisz do resocjalizacji...
              widzisz, gonzalesie drogi, zapisanyś na zajęcia juz od dawna, od września
              chyba, może października - wybacz nie pomnę
              :)
    • bluetab70 a ja.... 01.04.03, 17:45
      nie mogę się z picipolem ( no i z Dyduchem oczywiście)nie zgodzić...
      Od dawna nóż mi się w kieszeni otwiera, jak widzę, że m.in. moje pieniądze
      płyną szerokim strumieniem do kieszeni czarnych, mimo, że nikt mnie o zdanie
      nie pyta...
      Jeśli faktycznie w tym kraju jest tylu katolików, na ilu się kościół powołuje,
      to na takim opodatkowaniu z pewnością nie straci, jeśli natomiast jest
      inaczej...
      • trudny2002 Re: a ja.... 02.04.03, 08:19
        A ja wczoraj wieczorem widziałem tego Dyducha w programie Moniki Olejnik. Toż
        to chodzący intelekt!
        Nie przypuszczałem, ze na tak klasowego generalnego pozwoli sobie to szacowne
        ugrupowanie.
        Przypuszczam, ze ten Dyduch to jednak bryluje w swoim środowisku, a to z
        pewnością wyznacza jego i tego środowiska niepodważalną klasę.
        A co do podatków...
        Niwątpliwie słusznym jest opowiedzenie się za płaceniem podatków a zwłaszcza w
        sytuacji kiedy wszystko co oparte na finansowaniu z tychże pada. Tylko należy
        również zwrócić uwagę na taki aspekt, ze Kościól podatki płaci...a że pojawia
        się szara strefa wpływów z datków i ofiar...to to się pojawia w każdej grupie.
        Liczniejszej i mniej licznych.
        Jeśli ktoś kwestionuje zasadność funkcjonowania Kościoła w Polsce również i
        dziś, top chciałbym nieśmiało przypomnieć, ze ani to wymysł ostatnich stu lat,
        ani dwudziestu, ani nawet nie potransformacyjny. Jeśli ktoś potrafi sięgnąć
        pamięcią, to właśnie m.in. kościoły i ludzie kościoła pozwoliły na zachowanie
        dość istotnych wartości i dóbr i nawet takich naszych cech...
        W stanie wojennym, wcześniej w latach kiedy na redzie w Gdyni stały cytryny, a
        enerdowskie buty czy czajniki rzucano na rynek, za pełnego i mrocznego
        prosowietyzmu, stanowiły miejsce dokąd udawało się uciekać.
        Można to olewać, można zapominać.
        Ale dziś kiedy autorytety jako takie są w stanie żadnym, to czy jednak nie
        warto spojrzeć rzetelnie i nie podpinać się pod opinie niektórych, jakoby ten
        Polak co szefuje w Rzymie ale światowemu kościołowi to dziadzio co to nie
        panuje nad drżącą ręką i ledwie łazi...
        Można i to olewać i ostatecznie można świetnie przeżyć te kilka razy po pięc
        lat, trzymając z Lepperami, Dyduchami, Cieślakami, Gołasiami, Tomaszewskimi,
        Gawronikami, Kulczykami, Millerami i jako szlachetny przyodziewek zakładając
        dresik.
        Wyjęte z kontekstu historii słowa Dyducha są pozornie dążące ku
        sprawiedliwości, ale korzenie dyduchowej frakcji funkcjonowały nieopodatkowane
        przez lata swojego funkcjonowania, a ich znajomość zasad ekonomii zamykała się
        w mrocznych ścianach komitetów.
        Jeśli mam ochotę dać komukolwiek cokolwiek, to moja sprawa, a robienie z tego
        źródła finansowania Państwa chyba nie jest szczęśliwym pomysłem, a jesli mi ta
        ochota minie?
        A ponadto, jeśli szydzeniu podlega i "rzekomieniu" ta liczba zwolenników
        Kościoła i kościelnych dawców, to skąd takie ogromne kwoty, wielkie sumy???
        Przeciez Kościół nikomu nie wydziera z kieszeni, mimo że i taki Rydzyk ośmiela
        sie posługiwać dyduchowym duchem i jak ten "dyduch" wudydusza z ogłupianych, a
        przeciez wcale już nie tak mądrych...
        Ale co mnie to wszystko obchodzi?
        Znałem i znam wśród kleru i porzadnych ludzi i złodziei, ale znałem i znam
        wśród tej nieklerykalnej grupy osoby uczciwe i uczciwe inaczej. Tyle że
        proporcje ....ale co mnie to obchodzi?
        Pozdrawiam i mam na dziś całkiem inny plan;-))
        trudny
      • Gość: tomCrac ja rowniez IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 08:27
        nie mogę się z picipolem ( no i z Dyduchem oczywiście)zgodzić...
        Bo do LSD tez plyna pieniadze nieporownalnie wieksze niz do kosiola, przykladowo partia rywinowka dostaje od panstwa ok. 30mln zlotych, natomiast kosciol cale 70mln.
        • trudny2002 Re: ja rowniez 02.04.03, 08:33
          Z Dyduchem to zgadza się jedynie jakiś procent z tej
          stupięćdziesieciotysięcznej Partyjki wszystich partyjek...i może jescze paru
          sympatyków;-)))
          Nie dziwi więc , ze i Ty się zgodzić nie chcesz.
          Zyczę miłego dnia i napotykania agitatorów w klasie rzeczonego. To przecież
          takie miłe spotkania...;-)))
          trudny
          • Gość: picipolo Re: ja rowniez IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 09:27
            hmm zastanawiam sie gdzie to wyczytałes.tygodnik niedziela czy tez solidarnosc?
            nie mów tylko ze to sa twoje przemyslenia.a do tego ciekawi mnie twoja
            nienawisc do wszystkich i wszystkiego co ma zwiazek z sld.twoje nabijanie sie z
            członków sld jest tak nagminne ze nie wiem czy aby krzywdy nie doznałes od nich?
            badz tak łaskawy i pokaz mi z PRAWEJ strony polityków
            wybitnych,uczciwych,szczerych,bardziej dbajacych o dobro kraju niz swoje!
            Walendziak,Milczanowski,Wrzodak,Kaczynscy,Rokita,Tusk,Płazynski?a moze poseł
            poprzedniej kadencji co to uciekał samochodem przed policja?Stare pryki z
            prawicy bazowali na wierze obywateli z ogromnym poparciem koscioła, ale naród
            nie jest głupi i zorientował sie ze cos jest nie tak, ze nie tedy droga do
            normalnego kraju.co sie zas tyczy samoobrony.w kazdym kraju sa takie partie
            które ciesza sie poparciem ludzi "skrajnych".A afer w kosciele to nie widzisz?
            jego eminencjia poznanski ? a co tam przeciez to tez człowiek i miał chwile
            zwatpienia, tyle tylko ze tych chwil zdarza sie kosciolowi coraz wiecej.jak
            słyszy sie informacjie o pedofilach czy tez o homoseksualistach wsród ludzi
            znanych wtedy wybucha oburzenie , a ksiezy otacza sie parasolem ochronnym.
            generalnie ksieza ani mnie grzeja ani ziebia, mam to gdzies , ale dlaczego
            zwykły poczciwy katolik po takim numerze wyladował by w pierdlu a ksiezy
            przenosi sie do innych parafi?
            pozdrawiam picipolo
            • trudny2002 To proste 02.04.03, 09:52
              Nawet nie wiem czy to co wymieniasz jako źródło moich informacji miałoby
              funkcjoniowć jako pisma czy programy...Nie sądzę też byś naprawdę chciał
              dyskutować o czymś o czym piszesz. Chyba, że się w swej naiwności mylę.
              SLD. To po pierwsze. Jeśli chcesz krótko i szczerze. To formacja , która nie
              interesuje mnie zupełnie. Mam bardzo złe zdanie o korzeniach tej organizacji.
              Również złe zdanie o jej czołowych wodzach.
              Jest prawdą, ze moi przodkowie byli podobnych przekonań i jest prawdą, ze
              również i materialnie tego typu formacje, o takich właśnie poglądach i takich
              kręgosłupach dość zuchwale i stosując swoje, wiec proleninowskie i
              prostalinowskie metody dokonały grabieży i zawłaszczeń na czymś co należało
              także i do mnie. Nie jest to ani przypadek odosobniony ani tajemny. Jest
              przeciez wiedzą powszechną, ze tamten system to oparte na bezmoralnym i
              bandyckim złodziejstwie tzw. s...syństwo. Zresztą nie tylko na poligonie Polska
              to coś się przewróciło.
              Ja wiem, ze SLD to nie jest PZPR, ale przeciez wiem też, ze to nie jest
              organizacja która nie miała mamusi.
              Politycy.
              Politycy, a właściwie tzw. politycy, bez względu na to skąd, to na ogół
              działaczyny co to niewiele potrafią i szukają korzystnego życia w uprawianiu
              zarządzania społeczeństwem.
              Stąd mam przekonanie, ze w jakimś stopniu mogę się zgodzić z Twoimi zarzutamni
              pod różnymi adresami.
              Kościół.
              Kwestie wiary, kościoła są indywidualną sprawą każdego człowieka. To sprawy nie
              uznające granic, podziałów na nacje, kraje, strony świata.
              To nie jest , tak sądzę , przedmiot do poruszania w jednym kotle z tym co
              proponujesz.
              Zapewne sam stosujesz , bo inaczej raczej się nie da żyć, te zasady które są
              określane dekalogiem. Stosujesz mimo , że niedoskonale ale tak czynią wszyscy.
              To reguły dość proste i organizują zycie na całym świecie.
              A to czy do kościoła chodzi kto czy nie, czy woli partyjne zebranie, czy
              spotkanie z przyjaciółmi przy piwie, czy zakupy w markecie, czy wycieczkę do
              lasu...???
              Tak się jednak składa, ze aktualnie nie ma powodu by wspominać, szkołą Leppera
              ostatnich czternastu lat...aktualnie degrengolada i mizeria ogarnia właśnie
              tych co to dziś władzę sprawują. Ponieważ dziś jest 2003 rok i kwiecień tego
              właśnie roku, a ja jestem człek współczesny, to sygnalizuję to co mnie niepokoi
              dziś.
              Był czas błędów ekipy Buzka, wówczas o tamtych blędach mówiłem. Pewnie
              pamiętasz, ze Gołaś były Prezydent Krakowa to człowiek AWS i jemu smoliłem w
              każdym momebncie jjak się dało. dziś raczej skwapliwie punktuję pozostałości po
              nim takie jak np. wodociągowy Prezesina itp.To lokalnie. A dalej?
              A powiedz Ty mi , co mnie to obchodzi?
              Dlatego jest klarownym, ze mimo moich zdecydowanych sympatii innych niż lewica,
              to jestem skłonny rozmawiac i z tymi spod "sojuszowego" sztandaru.
              A czy księża i ich upodobania seksualne powinni mnie zajmować? Równie jak
              upodobania seksualne sekretarzy i działaczy, z prawej i lewej...to mnie nie
              interesuje kompletnie. Ganię pedofilów tak sekretarzy, harcmistrzów,
              nauczycieli i ksiezy. A są wszędzie. Nie lubię pedałów. Nie lubię łobuzerskich
              złodziejstw i nieuczciwości. Nie lubię krętaczy i kombinatorów.
              Czy teraz nadal uważasz, ze Dyduch, Miller, Czarzasty, Gawronik, Tomaszewski
              powinnio mnie zajmować? A po co?
              trudny
              Sulik jest sensowniejszy od Jakubowskiej. Przynajmniej jak dotychczas.
              Ukłony;-)
              • Gość: picipolo Re: To proste IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 10:09
                wiesz , z prawicowymi politykami (jak i z kosciołem )jest tak jak z żydami, 50
                lat po wojnie oni nadal płacza i szukaja wspułczucia.a co to kur..a jest?ile
                pokolen ma chylic czola i przepraszac za czyny których niepopełnili?
                a moze wymienisz mi co było dobrego za komuny?

pozdrawiam picipolo

Ps.sulik tyle wnosi do sprawy co mój pies.
                • trudny2002 Re: To proste 02.04.03, 10:14

> a moze wymienisz mi co było dobrego za komuny?
                  >
                  > pozdrawiam picipolo
                  >
                  > Ps.sulik tyle wnosi do sprawy co mój pies.

Oj Picu , Picu...masz bardzo madrego psa. A jaka rasa?
                  A co Ty chcesz od Żydów? Oni wolą koty, a psy ?
                  A z tym wymienianiem i komuną...nie wymienię, bo nie potrafię.
                  Powszechnie mówi się, ze dobrem były huty, kopalnie, wczasy w FWP i cebula
                  zakładowa na zimę. A no i jeszcze kartki na mięso i cukier.
                  Niektórzy mieli kartki na paliwo, ale to tylko ci co mieli autka...;-)))
                  Oj Picu, Picu...
                  Przecież Ty o komunie to mogłeś tylko poczytać, a w to nie wierzę, albo
                  posłuchać. W to wierzę tylko zastanawia mnie kto Ci takich rzeczy naoopowiadał.
                  Ezop?
                  trudny;-))
                  • Gość: picipolo Re: To proste IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 10:35
                    do zydów nie mam nic.
                    znów twoje "zarciki"typu kartki , cebuka itp.Powiedz to młodym para które nie
                    maja mieszkania, a załoze sie ze 3/4 ludzi z forum zawdziecza mieszkania
                    komunie.a powiem wiecej ze nie tylko mieszkania ale i wykształcenie, teraz
                    wszyscy narzekaja ze nie moga sie uczyc bo to kosztuje , ze kolejki do lekarza,
                    pracy nie ma, ogólna nie moc policji i zwykły bandytyzm na ulicach, no ale
                    skoro przypierdolenie pała jest niehumanitarne i łamie prawa człowieka ?ale
                    najlepiej sobie wmówic ze komuna odpowiada za wszystko.

pozdrawiam picipolo

Ps.hmm ciekawe kiedy skonczy sie mit złej komuny , barbarzynców i złodzieji.
                    • trudny2002 Re: To proste 02.04.03, 10:43
                      Gość portalu: picipolo napisał(a):

> do zydów nie mam nic.
                      To ciekawe...
                      > znów twoje "zarciki"typu kartki , cebuka itp.
                      To też ciekawe, powiedz, że to żarciki, tym którzy za tym tęsknią...
                      Powiedz to młodym para które nie
                      > maja mieszkania, a załoze sie ze 3/4 ludzi z forum zawdziecza mieszkania
                      > komunie.a powiem wiecej ze nie tylko mieszkania ale i wykształcenie, teraz
                      > wszyscy narzekaja ze nie moga sie uczyc bo to kosztuje , ze kolejki do
                      lekarza,
                      >
                      > pracy nie ma,
                      To ciekawe, bo znaczyłoby, ześ przekonany, iż jeśliby trwał tamten system to
                      byłoby i :"mieszkaniowo" i "pracowicie" i "lekarze zdrowsi"... ogólna nie moc
                      policji i zwykły bandytyzm na ulicach, no ale
                      > skoro przypierdolenie pała jest niehumanitarne i łamie prawa człowieka ?ale
                      > najlepiej sobie wmówic ze komuna odpowiada za wszystko.
                      To ciekawe! Ja nie uważam, ze za wszystko. Za to , że jej samej nie ma tutaj,
                      akurat nie odpowiada. A jeśli Ci tak tęskno, to wybierz się na jakiś czas do
                      powiedzmy Mińska...tyle że nie Mazowieckiego>
                      > pozdrawiam picipolo
                      >
                      > Ps.hmm ciekawe kiedy skonczy sie mit złej komuny , barbarzynców i złodzieji.
                      Nie skończy się. To nie mit, tylko niestety dość prawdziwa historia.
                      Ukłony serdeczne...
                      • Gość: picipolo Re: To proste IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 10:59
                        hmm wydaje mi sie ze co poniektórym bardziej teskno do tamtej rzeczywistosci
                        niz mi.brakuje strajków,przepychanek
                        ulicznych,narzekania,"smiesznej"konspiracji.panowie i panie czas sie
                        obudzic,wiekszosc nie była tego swiadkami i nie chce tego słuchac.ale tak
                        podobno jest ze w pewnym wieku zyje sie wspomnieniami.

pozdrawiam picipolo

Ps.sulik jest beznadziejny, ciekawe po co wogóle zeznaje?
                        • trudny2002 Ale Ty masz mądrego psa! 02.04.03, 11:05
                          Co to za pies, bo pojąłem wreszcie, ze od Sulika to lepszy jak nic!
                          A tęsknoty, wiek i pamięć?
                          Ty chyba żartujesz, albo naprwdę starasz się nie obciązać pracą głowy...
                          Sądzisz, ze lepiej kiedy każde kolejne pokolenie wymyślić musi swoje koło?
                          Jest też mucha jednodniówka...
                          trudny
                          • Gość: picipolo Re: Ale Ty masz mądrego psa! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 11:26
                            noew koło , nowego pokolenia? moze i tak jesli beda przesiaknieci nienawiscia
                            do ludzi myslacych inaczej.takie nastwienie i wpajanie pogladu ze tylko jedna
                            władza jest absolutnie dobra,praworzadna i zgodna z kanonami koscioła moze
                            doprowadzic do fanatyzmu, jednotorowego myslenia a co za tym idzie do panstwa W
                            KTÓRYM TYLKO JEDEN GATUNEK MOGŁBY EGZYSTOWAC,ale podobno juz to było i mineło.
                            ale historia lubi sie powtarzac.

pozdrawiam picipolo

Ps.maska?
                            • trudny2002 Re: Ale Ty masz mądrego psa! 02.04.03, 11:31
                              Toż ja piszę o tym , żeby maski zrzucać, a spotykam się z sugestiami o podobno
                              ukończonej szkole przedszkolnej przez niektórych na D.
                              A Ty wiesz, że w rybryce "znajomość języków obcych" w ankiecie jaką wypełniał
                              kiedyś J. W Dżugashvili ( Stalin) wpisał cyrylicą -gruziński słabo-...
                              Eeee Picuś, a kiedy ta Maska, bo dziś to zadną miarą no chyba że wieczorem,
                              ale też może zobaczyłbym sobie jak nasi piłkarze tocza wyrównany acz zwycięski
                              pojedynek...;-)
                              trudny
                              • Gość: picipolo Re: moze IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 11:35
                                jutro znajdziesz chwilunie coby chwilke odpoczac?

pozdrawiam picipolo

Ps.nie wszystko złoto co sie swieci.
                                • trudny2002 I podobno ... 02.04.03, 11:37
                                  nie święci garnki lepią...
                                  Choć ja uważałem, uważam i uważał raczej będę, ze każdy może dobrze robić to co
                                  robić potrafi.
                                  Jutro, tak i nawet chętnie...a myślisz popołudniem czy wieczorem?
                                  trudny
                                  • Gość: picipolo Re: I podobno ... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 11:57
                                    powiem tak.
                                    z racji tego ze jestem według ciebie wielbicielek duchów i dyduchów jak i
                                    zagorzalym fanem komuny , to prawo ustalenia godziny przypadnie tobie w udziale.

pozdrawiam picipolo

Ps.a szewc bez butów chodzi.
                                    • m.in no prosze 02.04.03, 15:24
                                      trudny sie zabrał za resocjalizację
                                      :))))
                                      gratuluję, Mistrzu!
        • iznota33 Re: ja rowniez 02.04.03, 11:50
          70 milionów? dziennie chyba.
        • bluetab70 gwoli wyjaśnienia: 02.04.03, 12:44
          nie jestem fanką SLD,wręcz przeciwnie, chodziło mi jedynie o fakt, że kościół,
          jak również pewne podległe mu instytucje, zdają się stać w tym kraju nieco
          ponad prawem...
          co oczywiście nie zmienia faktu, że zdarza się to również niektórym
          instytucjom świeckim..
          cóż, takie święte krowy po obu stronach barykady...nie poprawia to w żaden
          sposób zaufania ani do jednych, ani do drugich...

A że "państwowe" pieniądze, które idą na kościół, mogłyby być z pewnością
          wykorzystane w lepszy sposób - co do tego nie mam jakoś wątpliwości.
          • Gość: Zbigniew Re: gwoli wyjaśnienia: IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 12:54
            bluetab70 napisała:

> A że "państwowe" pieniądze, które idą na kościół, mogłyby być z pewnością
            > wykorzystane w lepszy sposób - co do tego nie mam jakoś wątpliwości.

A ja mam:) Zawsze moglibyby kupić parę luksusowych samochodów dlaministrów:)
            • bluetab70 Re: gwoli wyjaśnienia: 02.04.03, 13:18
              Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> A ja mam:) Zawsze moglibyby kupić parę luksusowych samochodów dlaministrów:)

albo kilka nowych "obiektów kultu religijnego" ;)

Zbigniew, ja NIGDZIE nie napisałam, że to towarzysze lepiej wydaliby te
              pieniądze, po prostu uważam, że są instytucje ( chociażby domy dziecka,
              hospicja), które potrzebują tych pieniędzy bardziej, i mogą je wykorzystać w
              lepszej sprawie niż budowa kolejnych kościołów, sanktuariów itp.

Pozdr.
              B

PS.
              to, że jestem antyklerykalna, nie oznacza automatycznie, że popieram
              komuchów :))
              Popieram natomiast rozdział kościoła od państwa i uważam, że obecna sytuacja,
              wymuszona konkordatem, jest niezdrowa.
              Kościół ma potężne źródła finansowania, i życie na garnuszku biednego, bądź co
              bądź społeczeństwa, wydaje mi się hipokryzją.
              • Gość: Zbigniew Re: gwoli wyjaśnienia: IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:26
                bluetab70 napisała:

> albo kilka nowych "obiektów kultu religijnego" ;)

Kurde nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że kościoły budują wierni:)

> Zbigniew, ja NIGDZIE nie napisałam, że to towarzysze lepiej wydaliby te
                > pieniądze, po prostu uważam, że są instytucje ( chociażby domy dziecka,
                > hospicja), które potrzebują tych pieniędzy bardziej, i mogą je wykorzystać w
                > lepszej sprawie niż budowa kolejnych kościołów, sanktuariów itp.

Poprosiłbym może jakieś źródła dotyczące pomocy Państwa w budowie nowych
                świątyń, bo tak tylko oskarżamy a nie wiemy jak jest naprawdę.

Akurat wydaje mi się że do budowy budżet się nie dokłada:) Na inne cele zgoda:)

> Kościół ma potężne źródła finansowania, i życie na garnuszku biednego, bądź
                co
                > bądź społeczeństwa, wydaje mi się hipokryzją.

A jest gdzieś w Internecie konkordat?

Ps (moje:) Mnie też denerwuje jak nagle jakiś zakon upomina się o ziemię na
                której stoi np boisko, no w zamian może wezmą kamienice.

Dla mnie Kościół i kościół to dwie różne rzeczy !

Jestem katolikiem praktykującym !
                • bluetab70 Re: gwoli wyjaśnienia: 02.04.03, 13:44
                  Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> bluetab70 napisała:
                  >
                  > > albo kilka nowych "obiektów kultu religijnego" ;)
                  >
                  > Kurde nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że kościoły budują wierni:)
                  >

te "obiekty kultu" to samochody właśnie !! parę lat temu była chryja, bo
                  wpisywali sprowadzane z zagranicy luksusowe auta, wpisując je jako obiekty
                  kultu religijnego, żeby ominąć cło ;)

jeśli chodzi o kościoły, to może masz i rację, ale co powiesz na finansowanie
                  religii w szkołach, pensji dla księży, kapelanów w każdej jednostce wojskowej
                  itp., itd., ( jednocześnie wstrzymuje się podwyżki dla nauczycieli,
                  pielęgniarek, bo nie ma na to kasy )- wg mnie państwa po prostu na to nie stać.

Z tego, co wiem, budżet dorzucał się do Łagiewnik, a już napewno z państwowej
                  kasy była finansowana droga dojazdowa do santuarium.

Mogę się zgodzić na dofinansowanie KULu z budżetu, bo to w końcu szacowna i
                  dobra uczelnia, nad PATem poważnie bym się zastanawiała, ale moim zdaniem
                  bogaty przecież kościół swoich "urzędników" powinien opłacać z własnej kiesy.

Pozdrawiam,
                  B.

PS. Jak znajdziesz konkordat w necie, to daj linka, sama chętnie odświeżę
                  • Gość: Zbigniew Re: gwoli wyjaśnienia: IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:58
                    bluetab70 napisała:

> te "obiekty kultu" to samochody właśnie !! parę lat temu była chryja, bo
                    > wpisywali sprowadzane z zagranicy luksusowe auta, wpisując je jako obiekty
                    > kultu religijnego, żeby ominąć cło ;)

To chyba przestępstwo? Jacyś chyba Salezjanie też oszukiwali, ale chyba oni
                    odpowiadają jak zwykli ludzie przed sądem?

>finansowanie
                    > religii w szkołach, pensji dla księży, kapelanów w każdej jednostce wojskowej
                    > itp., itd., ( jednocześnie wstrzymuje się podwyżki dla nauczycieli,
                    > pielęgniarek, bo nie ma na to kasy )- wg mnie państwa po prostu na to nie
                    stać.

Zarabiają jak zwykli nauczyciele czy inni pracownicy tu nie mam nic do
                    zarzucenia ! A jak nauczyciele mają wstrzymywane podwyżki to księża nauczyciele
                    chyba też?
                    Prędzej bym opodatkował "dobrowolne" opłaty za ślub, pogrzeb,mszę itd.

> Z tego, co wiem, budżet dorzucał się do Łagiewnik, a już napewno z państwowej
                    > kasy była finansowana droga dojazdowa do santuarium.

To się zwróci:) Przecież pielgrzym musi coś jeść i pamiątkę kupi:) Poza tym tym
                    pielgrzymi są też Polakami więc płacą te podatki na drogi !

• jottka Re: gwoli wyjaśnienia: 02.04.03, 13:46
                  apropo finansowań kosciołów to najgłosniejszą historią ostatnich lat było
                  uchwalenie przez poprzedni sejm budowy "przez społeczeństwo" świątyni
                  opatrzności bożej w w-wie.

szczegółów nie pamiętam, ale awanturowano się o przekazanie na ten cel działek
                  w wilanowie, które mają wysoką cenę na rynku, no i zdaje się o wsparcie z
                  budżetu tej budowy. prymas za to namawiał naród do kupowania cegiełek na rzecz,
                  ale naród się zaparł, najwyraźniej w ten sposób wyrażając swą opinię :)
    • Gość: Zbigniew Precz z komuną !:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 12:51
      Dopisuję się do przeciwników SLD !!!
      SLD = KGB :))
      Nie lubię tych towarzyszy i sekretarzy !
      Dyduch to mi wyjątkowo działa na nerwy:)

A co do tematu to też mnie denerwuje że siostry upominają się o stadion
      Cracovii. Ale żem już kiedyś to wyrażał:) Co nie zmienia faktu że jestem
      przeciwko SLD !

Lubię liberałów:) Chociaż polityka to jedno wielkie bagno!
      • Gość: picipolo Re: Precz z komuną !:) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:35
        a kto ci powiedział ze tu sa zwolennicy i przeciwnicy sld?
        a tak swoja droga to piekny kraj demokratyczny jesli nie wolna opowiadac sie za
        ta czy tamta opcja polityczna!

pozdrawiam picipolo

Ps. a w mojej wypowiedzi chodziło mi o role jaka panstwo piastuje w utrzymaniu
        koscioła, a nie o wypowiedzi na temat pogladów politycznych czy tez wiary
        takiej czy innej , bo to mnie wogóle nie interesuje a podobno kazdy człek ma
        wolna wole , wiec..... co komu sie podoba.
        • Gość: Zbigniew Re: Precz z komuną !:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:41

> a kto ci powiedział ze tu sa zwolennicy i przeciwnicy sld?

Tak z kontekstu wypowiedzi wyczytałem:)

> a tak swoja droga to piekny kraj demokratyczny jesli nie wolna opowiadac sie
          za
          >
          > ta czy tamta opcja polityczna!

A kto napisał że nie wolno? Ja się wypowiedziałem:)

> pozdrawiam picipolo

Pozdrawiam Zbigniew
          • Gość: picipolo Re: Precz z komuną !:) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 13:50
            mnie tm komuna krzywdy nie zrobiła , a takie rozpamietywanie do niczego
            pozytywnego nieprowadzi, ale kazda opinie sznuje .

pozdrawiam picipolo
            • Gość: Zbigniew Re: Precz z komuną !:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 14:00

> mnie tm komuna krzywdy nie zrobiła , a takie rozpamietywanie do niczego
              > pozytywnego nieprowadzi, ale kazda opinie sznuje .
              >
              > pozdrawiam picipolo

Ideologicznie mi lewa strona nie podchodzi, jestem centrowy i już:)
              • m.in Re: Precz z komuną !:) 02.04.03, 15:23
                > Gość portalu: picipolo napisał(a):
                >
                > > mnie tm komuna krzywdy nie zrobiła , a takie rozpamietywanie do niczego
                > > pozytywnego nieprowadzi, ale kazda opinie sznuje .

a ile masz latek? hę?
                patrząc na to co piszesz zrobiła ci starszną krzywdę
                po prostu straszna
                a ty nawet o tym nie wiesz
                nie żartuję
                • Gość: Kasia Re: Swiatopoglad w ruinie IP: *.dialup.mindspring.com 02.04.03, 19:44
                  Picipolo napisal:

>.Powiedz to młodym para które nie
                  maja mieszkania, a załoze sie ze 3/4 ludzi z forum zawdziecza mieszkania
                  komunie.a powiem wiecej ze nie tylko mieszkania ale i wykształcenie, teraz
                  wszyscy narzekaja ze nie moga sie uczyc bo to kosztuje , ze kolejki do lekarza,
                  pracy nie ma, ogólna nie moc policji i zwykły bandytyzm na ulicach, no ale
                  skoro przypierdolenie pała jest niehumanitarne i łamie prawa człowieka ?ale
                  najlepiej sobie wmówic ze komuna odpowiada za wszystko.

pozdrawiam picipolo

Ps.hmm ciekawe kiedy skonczy sie mit złej komuny , barbarzynców i złodzieji.>

Picipolo - a byloby tak gdyby Polska normalnie sie rozwijala? bez dewiacjii
                  komuny?
                  No no, a juz myslalam sobie ze to tylko Amerykanie cierpia na brak historycznej
                  perspektywy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka