Dodaj do ulubionych

Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzie ...

IP: *.crowley.pl 16.11.06, 00:27
NTV powstała za pieniądze zorganizowane z Zachodu na pomoc opozycji. Tak
przyjechała kamera i zestaw montażowy.
Za pieniądze Solidarności kręcono filmy, na których potem łapę położył jeden
z twórców NTV i jego syn. Materiał trzymany był przez kilkanaście lat i
nikomu go nie udostępniano. Dziś syn dogadał się z TVN-em i robią na tym
sporą kasę.
Czy to moralne?
Czy te materiały są ich własnością?
Mogą nimi handlować?
Czemu nie ma do nich dostępu telewizja publiczna?
Czemu Szumowski i Potasz milczą na temat ludzi, którzy założyli wraz z ks.
Jancarzem NTV i ciągnęli tę robotę nim jeszcze pojawili się tam Szumowscy?
Czy choć złotówka z pieniędzy zarobionych przez tych panów poszła na pomoc
działaczom Solidarności czy organizatorom ChUR-u, którzy często żyją w nędzy
gorszej niż za komuny?
Wstyd!
Obserwuj wątek
    • Gość: komentator Re: Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 10:31
      No i gość ma rację. Ta emisja w TVN to kradzież dobra narodowego.
      To własność narodu nie przypadkowych ludzi. Kryminał.
      • Gość: zofia Skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 14:20
        Gość portalu: komentator napisał(a):

> No i gość ma rację. Ta emisja w TVN to kradzież dobra narodowego.
        > To własność narodu nie przypadkowych ludzi. Kryminał.

Tak. A przy tym fałszowanie historii.
        Robiłam parę rzeczy w Mistrzejowicach w tym czasie i wiem, że w początkach NTV
        nie było żadnego z Szumowskich. Wątpliwe są też zasługi Potasza, który wtedy
        najwyżej biegał księdzu do kiosku po papierosy - taki był jego udział.

Zaczynali to dzieło ks. Kazimierz wraz z operatorami - panami Piotrem
        Augustynkiem i Andrzejem Jackowskim (mam nadzieję, że nie przekręciłam
        nazwisk). To oni narażając się rejestrowali wizyty ks. Popiełuszki i wiele
        innych wydarzeń z życia Mistrzejowic.
        I oni właśnie zrobili film o ks. Popiełuszce, który pokazywaliśmy w kościołacyh
        w całej Polsce.

Szumowski przyszedł później, na gotowe. Potem zgarnął wszystkie materiały
        (kilkaset godzin filmów!) i tyle go widzieli. Wiem, że sprzedawał te zdjęcia za
        duże pieniądze zachodnim telewizjom, zrobił też ze dwa filmy, które jego firma
        sprzedała telewizji. Reszta filmów nie zobaczyła nigdy światła dziennego!
        Opoqwieści o "cudownym odnalezieniu" przez syna tych kaset to zwyczajne
        kłamstwo. "Znalazł" je w miejscu, w którym stały przez kilkanaście lat - na
        półce w firmie ojca i w jego tapczanie w domu.
        To skandal!

A teraz spadkobiercy Macieja Szumowskiego handlują tym dorobkiem NTV
        Mistrzejowice z TVN-em.
        Czemu pozwala na to Solidarność? To jest przecież dorobek wielu ludzi, którzy
        działali w Mistrzejowicach. Nie działali na rzecz rodziny Szumowskich i Potasza
        ale robili to dla sprawy - dla Polski, dla Solidarności.
        Poświęcali swój czas i pieniądze. Narażali się na represje.

Dziś ktoś ma za nic ich poświęcenie i darmową pracę.
        To kradzież dobra narodowego!
        Te zdjęcia nie powstawały na prywatnym sprzęcie i nie były robione dla
        prywatnej firmy Szumowskich.
        Jego wkład był duży, ale przecież wiele osób dla sprawy drukowało wtedy ulotki,
        chodziło na demonstracje, robiło strajki. I nikt nie chce na tym robić geszeftu
        jak Szumowski i Potasz!

Czemu milczą na temat prawdziwych twórców NTV? Czemu przypisują sobie cudze
        zasługi? Czemu okradają nas wszystkich? Czemu przez 17 lat ukrywali te filmy
        zmiast pokazać historię nowohuckiej walki o wolność? Taki przecież cel
        przyświecał twórcom NTV!
        • ecichon Co na to NSZZ Solidarność?!! 17.11.06, 16:03
          Smutne to, o czym piszesz. Szkoda, że ludzie dla pieniędzy potrafią się
          zachowywać jak najgorsze szmaty i jeszcze wycierać sobie gęby Solidarnością.

Jeszcze smutniejsze jest to, że dziennikarze boją się opisywać takie afery. Nie
          opiszą tego bo zadarliby z TVN-em.

Ale czemu Solidarność nie upomni się o te filmy? Czemu nie odbiorą ich i nie
          stworzą archiwum, korzystanie z którego zasilałoby konto np. Towarzystwa
          Solidarnej Pomocy albo fundacji ks. Isakiewicza-Zaleskiego?
          Każda telewizja mogłaby skopiować sobie pliki z filmami a za minutę
          wykorzystanego materiału płaciłaby na cel charytatywny np. 900 zł, połowę tego,
          co życzy sobie archiwum WFDiF.

Sądzę, że bliższe by to było idei Telewizji Mistrzejowice i ks. Jancarza niż
          zasilanie prywatnego konta jakiegoś cwaniaka.
    • Gość: Mistrzejowiczanin Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzie .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 18:45
      A dla mnie też to skandal, ale z innego powodu. Żeby historię tego miejsca
      pokazywać w płatnym kanale o znikomej oglądalnośći, na platformie która dopiero
      co raczkuje. Kto to będzie oglądał? Ciekawe czy ludzie kupujący platformy
      cyfrowe płacą za oglądanie historii, czy nastawiają się na rozrywkę. Gratulę
      pumysłu na kodowanie polskiej kultury narodowej. Najwyraźniej chodzi tu o
      zbicie kasy na ludzkich dramatach z lat 80-tych.
    • Gość: lukasz\ Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzie .. IP: 217.116.110.* 19.11.06, 22:52
      nie znacie prawdy a próbujecie duskutować.amatorka.
      • Gość: Krzyś Re: Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzi IP: *.zax.pl 22.11.06, 22:39
        Totalna amatorka. Zastanawiam się komu zależy na rozpetaniu tej kampani. Nie
        jest prawdą, że te materiały Szumowski nikomu nie udostępniał. Udostępniał i to
        za darmo. Materiały były emitowane we fragmentach w TVP i Polsacie. Nie brał za
        to ani złotówki, często tez zdażało się że materiały były emitowane bez wiedzy
        Szumowskiego. Chyba dobrze się stało , że wreszcie zmontował je i przygotował
        do emisji. Ja osobiście cieszę się ze taki kanał powstał i bedzie można
        zobaczyć kawał historii Eurpy środkowej w tym Polski. Co do dostępności "n"to
        chciałbym zaznaczyć, że za dostęp do TV wszyscy płacą. Większość ludzi ogląda
        programy TV przez kablówkę, satelitę, zbiorczą antenę blokową. Dlatego
        argument o płatnej TV i minimalnej dostępności do platformy "n" jest absurdem.
        Co do wynagrzodzenia W.SZ wykonuje jakąś pracę i za to mu płaci stacja. Jeżeli
        ktoś ma pretensje do Szumowskich to przecież jest telefon do TVN-u niech
        zadzwoni i porozmawia. Co do ubogości byłych działaczy Solidarności to się
        zgadzam jest to skandal. Proponuje jednak zróbcie coś dla nich, załóżcie
        fundacje, zbierajcie środki, zwróćcie się do TVN-u żeby przekazała jakąś część
        środków na wasze konto. Jeżeli odmówią wtedy możemy rozmawiać. Jak na razie
        robicie wielką pyskówkę. Pozdrawiam z Nowej Huty. PS. Byłem i widziałem jak to
        działało w Mistrzejowicach w latach 80-tych i myślę, że ks. Jancarz byłby
        zadowolony.
        • Gość: jacek Re: Nieemitowane dotąd filmy z Mistrzejowic będzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 17:05
          Krzyś napisał(a):

> Zastanawiam się komu zależy na rozpetaniu tej kampani.

Tropisz spiski?
          Pewnie stoją za tym jak zwykle Żydzi (z Wildsteinem na czele!). Zadowolony?

> Nie jest prawdą, że te materiały Szumowski nikomu nie udostępniał.
          > Udostępniał i to za darmo. Materiały były emitowane we fragmentach w TVP i
          > Polsacie.

TVP kupiła za niemałe pieniądze film Szumowskiego "Wiosna Solidarności". To
          jedyne materiały NTW jakie były emitowane przez TVP.
          Teraz jego syn próbuje podobno wyciągnąć za to jeszcze dodatkową kasę i grozi
          sądem za wykorzystywanie tych zdjęć w newsach :)
          Nic nie było za darmo. Przepraszam - raz tylko dał za darmo - do Kroniki parę
          minut po śmierci ks. Jancarza.
          Z tym Polsatem to też jakaś twoja ściema - co niby dał Polsatowi, na dodatek za
          darmo?

> Nie brał za to ani złotówki

Za co "to"? Za film wziął kasę. Nic poza tym nie dawał to i więcej nie brał.
          Materiałów NTW jest podobno kilkaset godzin! I to wszystko trzyma rodzinka i
          teraz handlują tym z TVN-em.

> Chyba dobrze się stało , że wreszcie zmontował je i przygotował
          > do emisji.

Czas najwyższy. Kilkanaście lat trzymał skarb nie będący jego własnością i
          nikomu tego nawet nie udostępniał. Teraz postanowił się dorobić na nie swoim.

> Ja osobiście cieszę się ze taki kanał powstał i bedzie można
          > zobaczyć kawał historii Eurpy środkowej w tym Polski.

Każdy się cieszy. Nie o tym jednak pisało parę osób wcześniej a o złodziejstwie.

> Co do wynagrzodzenia W.SZ wykonuje jakąś pracę i za to mu płaci stacja.

A co to kogo obchodzi? Nikt nie zarzucał mu niczego jeśli chodzi o jego pracę.
          Był zarzut ukrywania przez lata materiałów będących wspólną własnością
          ruchu "S" oraz bezpodstawnego sprzedawania praw do tych materiałów telewizji.
          Na dodatek inne telewizje nie mogą tych materiałów po prostu wziąć i jak
          W.Sz. "wykonać jakiejś pracy".
          Wygląda to wszystko na kradzież czyjegoś dorobku.

> Jeżeli
          > ktoś ma pretensje do Szumowskich to przecież jest telefon do TVN-u niech
          > zadzwoni i porozmawia.

Po co? Przecież TVN działa jak paser - kupują kradzione. I jest to im na rękę
          bo inne stacje nie mają takiej możliwości.

> Co do ubogości byłych działaczy Solidarności to się
          > zgadzam jest to skandal. Proponuje jednak zróbcie coś dla nich, załóżcie
          > fundacje, zbierajcie środki, zwróćcie się do TVN-u żeby przekazała jakąś
          > część środków na wasze konto. Jeżeli odmówią wtedy możemy rozmawiać.

Acha, to złodzieja trzeba prosić o jałmużnę?

> Byłem i widziałem jak to
          > działało w Mistrzejowicach w latach 80-tych i myślę, że ks. Jancarz byłby
          > zadowolony.

Nie byłem i nie widziałem bo jestem za młody ale wiem z opowieści rodzinnych,
          że ks. Jancarz nie pochwalał złodziejstwa i dlatego nie byłby zadowolony.
          Był człowiekiem umiejącym robić pieniądze ale wspierał nimi ubogich, robił
          wspaniałe rzeczy.
          A kogo wsparli Szumowscy? Komu pomogli finansowo? Jaką inicjatywę społeczną
          zasilili pieniędzmi zarobionymi na handlu zdjęciami Niezależnej Telewizji
          Mistrzejowice? Zdjęciami, które nigdy nie były ich własnością!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka