Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

30.11.06, 01:41
Miał ktos z Was forumowicze?
Obserwuj wątek
    • republican Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 04:36
      weronka77 napisała:

> Miał ktos z Was forumowicze?
      Masz na mysli badanie diagnostyczne?
      Po angielsku to MRI Magnatic Resonance Imaging.
      Mialem to diabelstwo
      • peerelski Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 07:56
        tu chyba chodzi o ten rezonans ktory pozwoli ladowac komorke bezkablowo
        arxiv.org/ftp/physics/papers/0611/0611063.pdf

• weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 09:10
        CZemu diabelstwo...? A z kontrastem miałeś?Czy bez?
        • bsl moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:25

• weronka77 Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:28
            W Instytucie Pediatrii może? podobno maja najlepszy sprzęt...
            • bsl Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:37
              tak ,ona mial RM głowy ma 11 lat i znosla dzielnie ,
              • weronka77 Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:39
                Dzielna Młoda Dama.Ja mam to samo we środe.Ale boję się jak diabli.
                • bsl nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:42
                  to nie boli :), Gabi mowila ze jak w statku kosmicznym jest
                  czyli masz wyprawe prawie darmo :D no chyba ze masz klaustrofobie
                  • weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:44
                    Będę pertraktować odnośnie miejsca wkłucia kontrastu;-)Z ciekawości zapytam-
                    długo czekałyścia na badanie?Z NFZ czy prywatnie? Ja niestety prywatnie bo
                    muszę szybko..
                    • bsl Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:50
                      ona z oddziału poszla , wiec szybko , ale wiem że kolejki są długie , nawet na
                      oddziale dzieci czekaly ok 2 tyg na RM:(
                      wkłucie miala w zewnetrzną strone dłoni
                      • weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:55
                        Ja pierwszy termin w piatek ale stchórzyłam..We srodę juz nie ma odwołania bo
                        podobno opisanie wyniku to 3 dni.Pani mnie pocieszyła że mogę wybrac miejsce
                        wkłucia jak również zastrzec całkowity brak kontrastu..Ale przeciez chodzi o to
                        zeby wszystko tam zobaczyc,wiec nie moge całkowicie poddać się histerii...Mam
                        nadzieje że nad nadgarstkiem po zewnetrznej moze byc;-)
                        • mzrr21 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:02
                          Wera nie wygłupiaj sie, stara baba jesteś. To tak jak tomograf. Wkłują Ci
                          wenflon bo muszą kontrast podać w trakcie badania. Śmiesznie miejsacami jest.
                          Nie ma się czego bać.
                          • weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:05
                            No najsmieszniejszy podejrzewam jest wynik badania na przykład;-))
                            • peerelski Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:12
                              widze ze ladowanie komorki przy pomocy rezonansu magnetycznego nikogo nie
                              interesuje, bo wolicie kablowac;(
                            • mzrr21 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:23
                              weronka77 napisała:

> No najsmieszniejszy podejrzewam jest wynik badania na przykład;-))

Wiesz doskonale jaka była moja reakcja.
                              • weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:27
                                Wiem..Swojej się boje ale to dopiero w nastepnym tygodniu;-)))
                                • Gość: rem Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:26
                                  najwazniejsze czy masz taki kaprys,nie chodx,
                                  • weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 30.11.06, 23:09
                                    Dla kaprysu pójdę prywatnie;0)
                                    • mika_1 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 30.11.06, 23:43
                                      Kurcze, Weronka, odważna jesteś. Ja mam klaustrofobię i się nie mogę na to
                                      zdecydować...
                                      Opowiedz, jak było!
                                      I trzymaj się:)
                                      • Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:53
                                        MRI - nie zgodzilem sie bo mam klaustrofobie
                                        dlatego chce byc spalony bo wydaje mi sie , ze w trumnie byloby mi za ciasno
                                        jesli nie masz takich fobi to to nie boli
                                        pamietaj tez , ze MRI nie oddaje calkowitego obrazu dolegliwosci ( nie wykrywa
                                        wszystkiego)
                                        czasem musza byc absolutnie inne dodatkowe badania
                                        • weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:04
                                          Oprócz tego jutro jeszcze robię Doppler'a.podobno w Instytucie Pediatrii maja
                                          genialny sprzet-dlatego tez zdecydowałam się na badanie tam właśnie.Myslę ze to
                                          czego szukaja MRI wykryje bezbłędnie;-)))
                                          • Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:23
                                            czy chodzi ci o badanie doopler usg bo nie zrozumialem?
                                            • weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:24
                                              Janek może na priv porozmawiamy,co?
                                      • weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:02
                                        Wcale nie jestem odwazna tylko nie mam wyboru już niestety.Klaustrofobiii nie
                                        mam (chyba...) ale wkłucia nie zdzierżę..
                                        • Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:05
                                          zdzierzysz
                                          pomysl sobie tylko, ze ktos daje ci do reki roze z kolcem
                                          to sekunda sekundy
                                          albo popros o znieczulenie miejscowe
                                          • weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:09
                                            Janek a to zastrzyk jest czy kroplówka przez wenflon?
    • Gość: ab16 Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:04
      Kilka lat temu moja mama miała robiony rezonans magnetyczny. Była wtedy w
      Ujastku. Prywatnie, to chyba z 700zł
      • weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:05
        dokładnie tyle-a nawet 50 zł mniej.Sama głowa;-)
        • Gość: Janek Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:18
          weronka
          MRI to po prostu magnes , ktory naturalnie przetwarza obraz na komputer
          poloza cie - musisz absolutnie zdjac wszelkie metalowe rzeczy typu zegarek itd
          zapytaja sie czy nie masz klaustrofobi
          przed badaniem mozesz absolutnie poprosic o lek uspokajajacy
          i wsuna cie do komry w ktorej mozesz porozumiewywac sie z technikiem
          i tyle
          powodzenia
          badanie trwa od 45 minut - 1, 5 godziny
          • weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:20
            Janku dzięki.Powiedz mi jeszcze co z tym kontrastem.Jest w postaci zastrzyku
            czy kroplówki przez wenflon?
            • Gość: Janek Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:42
              nie bedziesz miec zadnych wkluc przy MRI
              czasami podaje sie dozylnie kontrast ale to bardzo rzadko
              kontrast dotyczy glownie wtedy gdy chcemy zobaczyc aktywne zmiany
              • weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:44
                Dokładnie takie zmiany chcemy zobaczyć.janek czy możesz na priv?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka