weronka77 30.11.06, 01:41 Miał ktos z Was forumowicze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
republican Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 04:36 weronka77 napisała: > Miał ktos z Was forumowicze? Masz na mysli badanie diagnostyczne? Po angielsku to MRI Magnatic Resonance Imaging. Mialem to diabelstwo Odpowiedz Link Zgłoś
peerelski Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 07:56 tu chyba chodzi o ten rezonans ktory pozwoli ladowac komorke bezkablowo arxiv.org/ftp/physics/papers/0611/0611063.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 09:10 CZemu diabelstwo...? A z kontrastem miałeś?Czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:28 W Instytucie Pediatrii może? podobno maja najlepszy sprzęt... Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:37 tak ,ona mial RM głowy ma 11 lat i znosla dzielnie , Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: moja córka miała z kontrastem 30.11.06, 09:39 Dzielna Młoda Dama.Ja mam to samo we środe.Ale boję się jak diabli. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:42 to nie boli :), Gabi mowila ze jak w statku kosmicznym jest czyli masz wyprawe prawie darmo :D no chyba ze masz klaustrofobie Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:44 Będę pertraktować odnośnie miejsca wkłucia kontrastu;-)Z ciekawości zapytam- długo czekałyścia na badanie?Z NFZ czy prywatnie? Ja niestety prywatnie bo muszę szybko.. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:50 ona z oddziału poszla , wiec szybko , ale wiem że kolejki są długie , nawet na oddziale dzieci czekaly ok 2 tyg na RM:( wkłucie miala w zewnetrzną strone dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 09:55 Ja pierwszy termin w piatek ale stchórzyłam..We srodę juz nie ma odwołania bo podobno opisanie wyniku to 3 dni.Pani mnie pocieszyła że mogę wybrac miejsce wkłucia jak również zastrzec całkowity brak kontrastu..Ale przeciez chodzi o to zeby wszystko tam zobaczyc,wiec nie moge całkowicie poddać się histerii...Mam nadzieje że nad nadgarstkiem po zewnetrznej moze byc;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:02 Wera nie wygłupiaj sie, stara baba jesteś. To tak jak tomograf. Wkłują Ci wenflon bo muszą kontrast podać w trakcie badania. Śmiesznie miejsacami jest. Nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:05 No najsmieszniejszy podejrzewam jest wynik badania na przykład;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
peerelski Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:12 widze ze ladowanie komorki przy pomocy rezonansu magnetycznego nikogo nie interesuje, bo wolicie kablowac;( Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:23 weronka77 napisała: > No najsmieszniejszy podejrzewam jest wynik badania na przykład;-)) Wiesz doskonale jaka była moja reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) 30.11.06, 10:27 Wiem..Swojej się boje ale to dopiero w nastepnym tygodniu;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:26 najwazniejsze czy masz taki kaprys,nie chodx, Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 30.11.06, 23:09 Dla kaprysu pójdę prywatnie;0) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 30.11.06, 23:43 Kurcze, Weronka, odważna jesteś. Ja mam klaustrofobię i się nie mogę na to zdecydować... Opowiedz, jak było! I trzymaj się:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:53 MRI - nie zgodzilem sie bo mam klaustrofobie dlatego chce byc spalony bo wydaje mi sie , ze w trumnie byloby mi za ciasno jesli nie masz takich fobi to to nie boli pamietaj tez , ze MRI nie oddaje calkowitego obrazu dolegliwosci ( nie wykrywa wszystkiego) czasem musza byc absolutnie inne dodatkowe badania Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:04 Oprócz tego jutro jeszcze robię Doppler'a.podobno w Instytucie Pediatrii maja genialny sprzet-dlatego tez zdecydowałam się na badanie tam właśnie.Myslę ze to czego szukaja MRI wykryje bezbłędnie;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:23 czy chodzi ci o badanie doopler usg bo nie zrozumialem? Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:24 Janek może na priv porozmawiamy,co? Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:02 Wcale nie jestem odwazna tylko nie mam wyboru już niestety.Klaustrofobiii nie mam (chyba...) ale wkłucia nie zdzierżę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:05 zdzierzysz pomysl sobie tylko, ze ktos daje ci do reki roze z kolcem to sekunda sekundy albo popros o znieczulenie miejscowe Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: nie bój sie , :))) miej kaprys nie chodź 01.12.06, 00:09 Janek a to zastrzyk jest czy kroplówka przez wenflon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab16 Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:04 Kilka lat temu moja mama miała robiony rezonans magnetyczny. Była wtedy w Ujastku. Prywatnie, to chyba z 700zł Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:05 dokładnie tyle-a nawet 50 zł mniej.Sama głowa;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:18 weronka MRI to po prostu magnes , ktory naturalnie przetwarza obraz na komputer poloza cie - musisz absolutnie zdjac wszelkie metalowe rzeczy typu zegarek itd zapytaja sie czy nie masz klaustrofobi przed badaniem mozesz absolutnie poprosic o lek uspokajajacy i wsuna cie do komry w ktorej mozesz porozumiewywac sie z technikiem i tyle powodzenia badanie trwa od 45 minut - 1, 5 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:20 Janku dzięki.Powiedz mi jeszcze co z tym kontrastem.Jest w postaci zastrzyku czy kroplówki przez wenflon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:42 nie bedziesz miec zadnych wkluc przy MRI czasami podaje sie dozylnie kontrast ale to bardzo rzadko kontrast dotyczy glownie wtedy gdy chcemy zobaczyc aktywne zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 00:44 Dokładnie takie zmiany chcemy zobaczyć.janek czy możesz na priv? Odpowiedz Link Zgłoś