Dodaj do ulubionych

Tempo prac budowalanych...

23.01.07, 13:26
Wedle prognoz meteo kończy się łagodna zima. Od jutra zawieje i zamiecie :)
Jak myślicie i oceniacie w kontekście dobrej, jak dotąd, pogody: czy Proins
wykorzystał ten czas dobrze? A może uważacie, że się jego pracownicy
obijali? :)
Moje subiektywne odczucie jest takie, iż naprawdę można było więcej. Zważyszy
na roczne opóźnienie w realizacji tej inwestycji i doskonałą pogodę do
budowania (oraz planowany termin oddania wrzesień 2007, z możliwością 3-
miesięcznego poślizgu), uważam, że postęp prac nie jest imponujący. Jakie
jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • ganz3 Re: Tempo prac budowalanych... 23.01.07, 14:39
      Hm nie znam się na budowlance za bardzo ale za to potrafię porównywać ... obok
      jest budowa Soboli i na mój gust sprawniej im to idzie ... inna sprawa ze
      budowa jest dużo mniejsza ... Proins to dość duża firma budowlana i w obecnym
      momencie ma kilka różnych budów na karku. Myślę, że kierują się po prostu
      ekonomią tam gdzie mają większe pieniądze i w perspektywie większe zyski praca
      idzie szybciej, więcej ludzi pracuje np... nasze osiedle pod tym wzgledem za
      fartowne dla nich nie jest ... Reasumując mogło być lepiej jeśli chodzi o tempo
      prac
      Poza tym zapowiadana zima nie ma być raczej "syberyjska" i przy tych
      temperaturach i obecnej technice budowlanej można pracować. No chyba że
      większość pracowników ma już wykupione bilety do GB lub Irlandii ;-)
      Moja osobista dość optymistyczna wizja to od wrzesień/październik oddanie ...
      potem wykańczanie i w grudniu można mieszkać ;-)
      • biedrona.a Re: Tempo prac budowalanych... 23.01.07, 15:50
        Niestety musze sie tutaj zgodzic z moimi Przedmowcami.
        Tempo prac jest niemrawe. Budowe rozpoczeli we wrzesniu. Jak dotychczas zimy
        tak naprawde nie bylo i mozna bylo sporo nadgonic. Na spotkaniach w Proinsie
        obiecywano, ze wszelkie mozliwe sily zostana 'rzucone' na nasza budowe i mamy
        szanse nadrobic choc odrobine straconego czasu.Tak naprawde to i budowa Proinsu
        na Rydlowce jest sporo opozniona i nie ma szans na oddanie jej w terminie.
        Niestety musze przynac, ze wizja wlasnego mieszkanka jeszcze w tym roku
        przestaje byc realna. A czy moze ktos z Was dzwonil do Proinsu i cos wie na
        temat realnego terminu oddania mieszkan? Pozdrawiam serdecznie wszystkich
        przyszlych Sasiadow:)
    • marboo Re: Tempo prac budowalanych... 23.01.07, 20:06
      Witam,
      Zgadzam się, że budowa postępuje powoli - być może jest to spowodowane brakiem
      fachowców. Dla porównania Interbud stawia bloki w ekspresowym tempie
      (Bobrzyńskiego). Na pocieszenie powiem, że słyszałem opinie iż fundamenty i
      piwnice idą najwolniej, potem to już z górki.

Byle do przodu i będzie dobrze !

pzdr,
      Marcin
    • to.ma.sz Re: Tempo prac budowalanych... 24.01.07, 11:33
      Witam
      Faktycznie tempo prac budowlanych nie jest raczej oszałamiające... Ale z
      drugiej strony może przynajmniej budują dokładniej niż gdyby mieli się
      spieszyć. Poza tym rzeczywiscie prace przy fundamentach i piwnicach zawsze sie
      ciągną długo a jak już zacznie się stawianie scian to idzie zdecydowanie
      szybiej.
      A swoją drogą patrzac dzisiaj rano przez okno doszedlem do wniosku, że kolega
      Bronhit najwyrazniej wykrakał snieg :)
      A to z tego powodu, że w swoich ostanich postach nie mogl sie zdecydowac czy
      chodzi mu o to że zima bedzie trzymac dlugo czy też nie bedzie...:) I oto efekt
      takiego braku zdecydowania ;)
      Pozdrawiam
      • p_grzes Re: Tempo prac budowalanych... 25.01.07, 17:03
        Tak czysto teoretycznie rzecz biorac, to w sumie tempo prac nie powinno zbytnio zwolnic, bo w koncu juz wyszli ponad poziom gruntu no i temperatura poki co to raczej powyzej zera sie utrzymuje.
        Z tego co rozmawialem ze znajomym to tempo nie jest zbyt zawrotne, gdyz buduja raczej uzywajac staszych technologii. Kto byl na budowie, to widzial, ze przy stawianiu stropu sporo drewna bylo uzytego do szalunku. Z tego co wiem, to teraz sie juz odchodzi od tego typu rozwiazan. Poza tym np. cale zbrojenie jest robine na miejscu, to tez troche czasu zajmuje.
        Ostatnio widzialem jak przewozili gotowe zbrojenia na jakas budowe. Slyszalem rowniez, ze teraz sa nawet gotowe sciany, ktore sie laczy juz na miejscu (mowie o scianach nosnych). Tak wiec badzmy cierpliwi.
        Mam jednak nadzieje, ze wszystko potoczy sie zgodnie z planem i wrzesien jednak bedzie realnym terminem.
        Pozdrawiam
        • grzegorzkrak Re: Tempo prac budowalanych... 25.01.07, 21:19
          Tak wam podpowiem bo mieszkam w 1 etapie na budowie cisza jest tylko kierownik
          pracowników brak:(( dziś był jeden pan co czeka na mieszkanie w 3 etapie i
          troszke był żdziwiony że nie ma nikogo może wam coś opisze na forum bo go
          spodkałem pod blokiem 1 etapu jak przechodził:) a wszedł na teren bez problemu
          bo brama sie zerwała:)) pozdrawiam sąsiad z 1 etapu:)
          • to.ma.sz Re: Tempo prac budowalanych... 26.01.07, 00:11
            No coz, pewnie ich zima zaskoczyla... :)
          • p_grzes Re: Tempo prac budowalanych... 26.01.07, 14:18
            Dzisiaj zadzwonilem do Proinsu i powiedzieli mi, ze wszystko posuwa sie zgodnie z planem i oceniajac na dzien dzisiejszy budowa powinna zakonczyc sie w terminie okreslonym w umowach (czyli jesien 2007).
            No coz, trzymam kciuki.
          • sabiptysia Re: Tempo prac budowalanych... 27.01.07, 11:24
            Szanowny sasiedzie z I etapu!
            Prosze nie siac zametu i paniki na forum!
            Coz robotnicy maja robic, jak chwycil mroz? Trzeba liczyc sie teraz z tym, ze
            roboty na jakis czas stana w miejscu...
            Bozeszzz... Ludzie, wiecej optymizmu!
            • grzegorzkrak Re: Tempo prac budowalanych... 27.01.07, 12:41
              sabiptysia napisała:

> Szanowny sasiedzie z I etapu!
              > Prosze nie siac zametu i paniki na forum!
              > Coz robotnicy maja robic, jak chwycil mroz? Trzeba liczyc sie teraz z tym, ze
              > roboty na jakis czas stana w miejscu...
              > Bozeszzz... Ludzie, wiecej optymizmu!

wcale nic nie sieje tylko pisze tak jak jest
              ( i tak sporo zrobili bo zime do tej pory łagodną mieli )
              • dopanamariana Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 15:30
                Postaram się o obiektywizm :) Wydaje mi się, że grzegorzkrak otrzymał burę
                niesłusznie :) Lecz cóż... czasami kobiety reagują nieco emocjonalnie. Ale,
                ale! To nie zarzut w stosunku do kobiet! Żeby nie było, żem męski szowinista :)
                Kobiety tak mają, że za drobiazg bure zrobią, a wielkie przewiny wybaczyć
                potrafią. I dlatego sa takie wyjątkowe!

sabiptysia potraktowała grzegorzkrak jak wichrzyciela. Tymczasem mając z tymże
                grzegorzem kilkukrotny kontakt mailowy mogę zaświadczyć, że dobry z niego
                chłop :)

Wobecz czego pax!

Ps. A jak tam nasza inwestycja? Czy na budynku A płyta już wylana? Dzieje się
                coś dobrego? Wie ktoś coś?

Pozdrowienia!
                • ganz3 Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 16:28
                  Płyty na budynku 3 niet... trwają prace zbrojeniowe... ale (wg moich obserwacji
                  z piątku i soboty) we trzech to za dużo nie zrobią nawet jak im się robota w
                  rękach palić będzie (znaczy teoretycznie naliczyłem 10 ale 3 pracuje aktywnie)
                  • grzegorzkrak Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 16:42
                    Właśnie wróciłem do domku :) ludzi na budowie sporo pracują ostro niestey nie
                    zaglądałem co i jak bo strasznie głodny jestem:) jutro postaram sie wam napisać
                    wiecej jak robota im idzie
                    • sabiptysia Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 17:59
                      Moze rzeczywiscie potraktowalam Pana Grzegorza jak wichrzyciela- przyznaje,
                      niepotrzebnie...
                      Mam takie pytanie: budynek A to ten od Kobierzynskiej, czy ten od lasu? Bo jesli
                      to ten od Kobierzynskiej to plyta juz jest wylana. W sobote przejezdzajac
                      widzialam kilka sob na budowie.
                      Panie Marianie rozumiem, ze Pan czeka na mieszkanko w budynku A- to tak jak ja
                      ze swoja rodzinka :))
                      pozdrawiam!
                      • kurdeflaszka Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 19:32
                        Ja również nie chcę być posądzony o wichrzycielstwo i defetyzm, lecz....
                        sam jestem budowlańcem posiadajacym uprawnienia budowlane i pracuję jako
                        inspektor nadzoru dla pewnego krakowskiego urzędu. I mogę powiedzieć tyle: o ile
                        we wrześniu i październiku roboty szły jeszcze całkiem niezłym tempem, to od
                        listopady niemal siadły. Na moich budowach właściwie do końca stycznia robota
                        szła aż miło się patrzyło, natomiast na naszym osiedlu ślimaczy się to
                        strasznie. Roszumiem że Proins nie jeste zainteresowany gwałtownym
                        przyspieszeniem robót i zakończeniem ich przed terminem a to z powodu sprzedaży
                        po takich cenach a nie innych, lecz moim zdaniem przy dalszym takim tempie prac
                        zagrożony jest termin realizacji listopad tego roku. Poza tym samo zakończenie
                        prac to jest pikuś. Dochodzą potem sprawy formalne czyli odbiory oraz pozwolenie
                        na użytkowanie, które na 100% Wykonawca musi uzyskać. Biorąc pod uwagę jeszcze
                        komplet spotkań i odbiorów przez mieszkańców (co z reguł też nie przechodzi bez
                        "dodatkowych robót";) ) moim zdaniem realny staje się termin zakończenia i
                        wprowadzenia do naszych nowych M wiosną 2008r. I mam tylko nadzieję ze Proins
                        mnie mile zaskoczy i od marca ruszy pełną parą z pracami.
                        Pozdrawiam

p.s. Ciekawi mnie również czy ktoś z was miał moze wgląd, badź udało mu sie
                        skopiować harmonogram robót dla naszych bloczków. To by wiele wyjaśniło co do
                        tempa prac.
                        • dopanamariana Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 20:20
                          sabiptysia:
                          Witaj Sąsiadeczko! Owszem, budynek A jest mi bliski! :) Mam nadzieję, że Twoje
                          dwa urwisy będą grzeczne i w przyszłości nie będą sprayowały naszego bloku :)

kudreflaszka:
                          O kurde! :) Taki mieszkaniec w naszej inwestycji to skarb! Mam nadzieję, że
                          będziesz miał baczenie na to, co wyrabiają budowlańcy przy naszych mieszkaniach.
                          Harmonogram robót, powiadasz? A kto ma prawo o niego wystąpić? Rozumiem, że jak
                          harmonogram tzn. winno tam być zapisane kiedy wylewają płytę, kiedy tynkują i
                          kiedy wstawiają okna? I tego powinni się trzymać? Ciekawe, ciekawe... Należałoby
                          sprawdzić jakie występują teraz opóźnienia. Wszak usprawiedliwić ewentualne
                          opóźnienia warunkami pogodowymi byłoby trudno. Ciekawe...
                          • kurdeflaszka Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 20:39
                            Akurat ja jestem z bloku C. Ale w A będzie mieszkało troje moich znajomych ze
                            studiów, w tym jeden kumpel również z uprawnieniami budowlanymi;), wiec...
                            Proins nie bedzie miał lekko przy odbiorach hehehe.
                            A co do harmonogramu to.. Na pewno taki został wykonany. Na pewno Proins nim
                            dysponuje. I na pewno powinniśmy mieć do niego wgląd jako w sumie już
                            Inwestorzy, bo budują za naszą kaskę. Natomiast... Proins prawdopodobnie nie
                            będzie chciał nam go udostępnić, a to dlatego ze oprócz terminów wykonanie
                            poszczególnych elementów budynków zawiera on kwoty przeznaczone na dane etapy
                            oraz oczywiście wszystkie koszty przewidziane do poniesienie przez Dewelopera.
                            Ale dobrze byłoby obejrzeć ten dokument. Przy następnej wizycie w Proinsie
                            spytam o harmonogram i zobaczymy co powiedzą.
                            • ganz3 Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 21:18
                              HM... opóźnienia w realizacji niestety to nie tylko problem dłuższego
                              oczekiwania i pewnej nerwowości to realne straty czyli dodatkowe koszty jakie
                              trzeba bedzie ponieść ... ubezpieczenie kredytu, (bez własności nie da się
                              założyć hipoteki), dodatkowe odsetki od kredytu, indeksacja kwoty za m2 o
                              wskaźnik GUS (pewnie rośnie cały czas i jeszcze przez ten czas wzrośnie) po
                              drodze jeszcze podrożeją materiały wykończeniowe + robocizna itp ....... w
                              sumie parę miesięcy dodatkowo może kosztować wbrew pozorom sporo... można
                              mówić, że i tak zarobimy (odpukać) na tych mieszkaniach z tym, że są to
                              pieniądze czysto teoretyczne jak na ten moment bo większość kupiła te
                              mieszkania aby w nich mieszkać, a nie od razu sprzedać. A środki persfazji
                              względem dewelopera mamy marniutkie niestety ... umowa zakłada 3 miesiące
                              opóźnienia bez żadnych konsekwencji dla dewelopera ale nic nie mówi co jeśli
                              opóźnienie bedzie większe.
                              • flower82 Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 22:11
                                Witam,

Faktycznie nie wygląda to dobrze, a jeśli prace zwolniły to musi być tego powód.
                                Pewnie te wasze posty zmotywują mnie do wybrania się do Proinsu i wyjaśnienia
                                sytuacji. Wydaje mi się, iż nie tylko nam zależy na tym aby mieszkania były
                                oddane na czas, bo jak wiadomo Proins wypracował sobie dobrą markę i będzie się
                                starał takową utrzymać, więc może znowu jest jakiś inny powód. W każdym razie,
                                nie ma co spekulować, trzeba to wyjaśnić, także jeśli tylko coś będę wiedział to
                                dam znać.

pozdrawiam
                                • dopanamariana Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 22:21
                                  Serce mi rośnie. Tak się właśnie tworzy społeczeństwo obywatelskie! :)
                                  Niechaj każdy dorzuci swoją cegiełkę. Już teraz zadbajmy o ten nasz wspólny dom!
                                  :) Jak Boga kocham, przypomina mi się gospodarz domu Anioł z Alternatyw 4! :)

Proins to dobry deweloper. Należy mu ufać. Równocześnie proponuję stosować
                                  zasadę Dzierżyńskiego; "Ufać, ale sprawdzać!" :)

Dlatego jutro również ja pozwolę sobie na telefon do naszego dewelopera. Niechaj
                                  czują Prezesi nasze troskliwe spojrzenie. Niechaj się starają! Wszak pańskie
                                  oko, konia tuczy...
                                  • kurdeflaszka Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 22:29
                                    Hehehe. Nawet nie wiesz jak trafiłeś z tym Aniołem:D Będę miał mieszkanie na
                                    parterze, więc.... będzie pełna kontrola. Włącznie z korespondencją i paczkami z
                                    zagranicy;) No i oczywiście nie wolno zapomnieć o pracach społecznych dla
                                    mieszkańców bloku:D hehehe
                                    • dopanamariana Re: Tempo prac budowalanych... 05.02.07, 22:37
                                      No to gratuluje koledze! :)
                                      A swoją drogą to Bareja był dla mnie Super Star! Ciekawe czy prezes Baran ma
                                      taka magiczną szafę jak ten prezes spółdzielni :))) Pamiętacie co w niej było? ;)
                                      • dopanamariana Czterechsetny! 05.02.07, 22:38
                                        Sorry, ale jak zobaczyłem licznik nie mogłem sobie odmówić :)
                                        • sabiptysia Kurdeflaszka i Dopanamariana. 06.02.07, 15:57
                                          Kurdeflaszka, a w ktorym budynku bedziesz miec mieszkanko? Bo ja rowniez bede
                                          mieszkac na parterze w budynku A . W dodatku moje mieszkanko bedzie pierwsze,
                                          wiec juz z gory zapowiadam, ze nie mam zamiaru robic za odzwierna jesli ktos
                                          zapomni kluczy, tak jak to w obecnym mieszkaniu mi sie zdaza! Przeokropnie mnie
                                          to wkurza, gdy musze co 5 minut latac do domofonu, bo to albo zapominalski
                                          sasiad, albo poczta, albo ulotki!
                                          A co do porzadku, to razem bedziemy go pilnowac- jestem bardzo cieta na
                                          wszelkiego rodzaju chamstwo i glupote.

Dopanamariana: W ramach przeprosin za to co napisales o moich dzieciach musisz
                                          mnie przynajmniej na kawe zaprosic. Poki co, masz juz na koncie jedna obrazona
                                          sasiadke ;p
                                          • dopanamariana Re: Kurdeflaszka i Dopanamariana. 06.02.07, 16:50
                                            Ok sabiptysia :)
                                            Nie mogę tak zaczynać znajomości! :) Blok jeszcze nie stoi a ja juz sobie
                                            nagrabiłem. I to u kogo? U sąsiadki z parteru!!! No wiecie co? Nie do
                                            uwierzenia! Co do kawy, to juz chyba się umówimy na privie, bo przypuszczam, że
                                            gdyby na forum dać taką informację, to i inni byliby chętni. Taki np.
                                            kurdeflaszka ;) Cos mi się wydaje, ze na kawie by się wtedy nie skończyło:p A
                                            tutaj trzeba pracować! Żeby kredyt spłacać :)))
                                            • kurdeflaszka Re: Kurdeflaszka i Dopanamariana. 06.02.07, 17:10
                                              sabiptysia: akurat moje mieszkanie bedzie w bloku C, więc.. wy jesteście na
                                              razie do przodu z zaawansowaniem robót;)

dopanamariana: proszę uprzejmie o niekojarzenie mojego nicku i zawodu i
                                              alkoholizmem hehehe. Akurat w tej kwestii jestem niemal całkowitym abstynentem;)
                                              No moze przy jakiejś nocnej partyjce w tysiąca albo w brydżyka coś można
                                              spożyć;) Chyba że inny rezultat spotkania miałeś na myśli hehehe;) Spotkania na
                                              privie z Sabyptysią wolę nie ryzykować, bo moja żona chciałaby na pewno w ramach
                                              rewanżu umówić się na kawkę z jej mężem:D A z tego nie byłbym zadowolony:D
                                              • p_grzes ktory blok jest ktory 06.02.07, 17:47
                                                Post przeslany przez kurdeflaszke zamieszal mi troche w glowie. Od zawsze mi sie wydawalo, ze blok C jest najdalszy idac od ul Kobierzynskiej i to rowiez ten blok zostal obciety o jedna klatke.
                                                Uprzejmnie prosze o wyjasnienie ktory blok jest ktory. Mieszkanie mam w bloku C i kurcze milo by bylo wiedziec gdzie sie bedzie mieszkac :)

Pozdrawiam
                                                • kurdeflaszka Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 17:59
                                                  Kruca.. chyba sam coś namieszałem. Razem ze znajomymi mamy mieszkania na
                                                  parterze, tylko już się gubię czy oni w A a ja w C czy ja w A a oni w C hehehe..
                                                  wybaczcie małe zamieszanie.... Jak tylko znajdę umowę to powiem na pewno który
                                                  to blok:D. jakaś zaćma mnie dopada chyba;)
                                                • dopanamariana Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 17:59
                                                  kurdeflaszka:
                                                  Ależ oczywiście, że do głowy mi nie przyszło, ażeby łączyć Twoją zacną osobę z
                                                  jakimiś - apage satan! - trunkami wyskokowymi :) Jeżeli tak to kurdeFLASZKA
                                                  odebraleś, to wybacz! :)

p_grzes:
                                                  Dla mnie sprawa jest jasna i to kurdeflaszka wprowadza zamieszanie :) Moim
                                                  zdaniem to właśnie blohaus "C" jest najbardziej zaawansowany.
                                                  • sabiptysia Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 18:16
                                                    Moze zacznijmy wszystko od poczatku: idac od strony Kobierzynskiej- blok A,
                                                    pozniej B i C, i to blok A (czyli moj hehe) jest najbardziej zaawansowany, choc
                                                    wydaje mi sie, ze powinno byc na odwrot, bo nawet sam Proins mowil, ze beda
                                                    zaczynac od C i to blok C ma obcieta klatke.
                                                    Dopanamariana: trzymam za slowo!
                                                  • pavel78 Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 21:33
                                                    sabiptysia: oczywiście, że blok "C" jest najbardziej ostatni od ul.
                                                    Kobierzyńskiej i stoi dokładnie obok "Sąsiada w domku na środku". Co do
                                                    zaawansowania prac to o ile mi wiadomo właśnie bloczek "C" jest najbardziej do
                                                    przodu gdyż zdążył osiągnąć już poziom zerowy czyli rozpoczynają robić parter.
                                                  • dopanamariana Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 22:53
                                                    sabiptysia:
                                                    A ta kawka to teraz czy dopiero na nowym mieszkanku? :)

All:
                                                    Moim zdaniem blok A najbliżej bramy wjazdowej do III etapu (w zasadzie vis a
                                                    vis), blok C najdalej od tejże bramy. I blok C jest, moim zdaniem, najbardziej
                                                    zaawansowany.
                                                  • sabiptysia Re: ktory blok jest ktory 06.02.07, 23:32
                                                    Dopanamariana: oczywiscie jest tak jak piszesz! Maz mnie sprostowal, ze to
                                                    jednak blok C jest najbardziej zaawansowany. A brama wjazdowa do III etapu jest
                                                    od strony Kobierzynskiej, czyli blok A jest pierwszy od Kobierzynskiej.
                                                    A co do kawki, to dlaczego mielibysmy czekac do przeprowadzki?

Wogole to jestem za tym, zebysmy sie wszyscy lepiej poznali, wiec chce zalozyc
                                                    nowy watek pt: poznajmy sie, w ktorym kazdy wpisze kilka slow o sobie- co Wy na to?
                                                  • dopanamariana Re: ktory blok jest ktory 07.02.07, 08:12
                                                    sabiptysia:
                                                    Ja nawet nie myślałem o tym wjeździe budowlanym, tylko o tym docelowym - od
                                                    strony I etapu :) Tak czy tak... Wszystkie drogi prowadzą do budynku A :) w
                                                    każdym razie przyszli mieszkańcy budyku C, na razie, mają największe powody do
                                                    zadowolenia.

Wątek "poznajmy się" wygląda frapująco :) Myślę, że uda się znaleźć termin i
                                                    miejsce. I przypuszczam, że nastąpi to na wiosnę, ktora już nie tak długo.
                                                    Dlaczego tak długo bedziemy czekać na to "sąsiedzkie" spotkanie? Takie mam
                                                    przeczucie :) Gdy się robi ciepło ludzie chętniej wyłażą ze swych domów.
                                                    Ponadto będzie weselsza atmosfera spotkania. Myślę, że już wszystkie trzy
                                                    budynki będą wystawać z ziemi. No chyba, że za organizację spotkania weźmie się
                                                    jakaś energiczna kobietka... :)
                                                  • p_grzes Nowy watek zapoznawczy 07.02.07, 10:03
                                                    Jestem za zalozeniem nowego watku, ale nie spodziewalbym sie, ze ludzie beda zbyt wylweni w opisywaniu siebie. To forum jest publiczne i o ile tylko zalogowani moga wpisywac swoje przemyslenia, to juz czytac moze kazdy, a mysle, ze i w googlu znajdzie sie co nie co (sam tak dotarlem do tego forum).
                                                    Moze nalezaloby pomyslec o prywatnym forum w stylu pierwszych dwoch etapow. Nie powinno to byc zbyt trudne.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • dopanamariana Jak tam nasza budowa? 12.02.07, 15:20
    • dopanamariana Co tam Panie na budowie??? 17.04.07, 15:11
      Był ktoś ostatnio? Zrobił może jakieś foto? Cicho się na forum zrobiło...
      • bbbogdan Re: Co tam Panie na budowie??? 17.04.07, 20:01
        Witam,

Byłem przez weekend w okolicy i zerknąłem,
        budynek A w końcu wyrasta ponad ogrodzenie.
        Jak pozostałe budynki nie wiem - z drogi
        dojazdowej nic nie było widać,
        a obchodzić ogrodzenie z rowerem ciężko...

img251.imageshack.us/img251/4981/img6480pf5.jpg
        pozdrawiam,
        bogdan
      • maciej988 Re: Co tam Panie na budowie??? 17.04.07, 23:03
        W dniu 14.04 w bud. C widać już było część murów I piętra, w bud. B
        zabetonowano ściany kond. podziemnej, a w bud. A zabetonowano wschodnią część
        stropu - tak to przynajmniej z daleka wyglądało.
        Nawiązując do innych wątków forum: będąc w PROINSIE dowiedziałem się, że:
        - etap III będzie miał kanalizację ogólnospławną (deszczówka, fekalia, drenaże)
        i to wszysko grawitacyjnie będzie sobie spływało do przepompowni, a dalej to
        już dwie pompy przepchną nasze ścieki gdzieś za etap I,
        - PROINS zakłada, że następne kondygnacje będą realizowane w okresie
        jednomiesięcznym,
        - realny termin przejmowania mieszkań to przełom 2006/2007 - niestety.
        -
        • dopanamariana Re: Co tam Panie na budowie??? 18.04.07, 09:37
          Chyba przełom 2007/2008 :)

Pewnie, że chciałoby się już we wrześniu. Ale tyle czekając na to mieszkanie,
          ja jeszcze te 3 miesiace więcej wytrzymam. Byle tempo robót na budowie było
          właściwe. jedna kondygnacja na miesiąc jest dla mnie właśnie właściwa. Do tego
          prace dekarskie i wykończeniówka. To musi potrwać. Niech zrobia te mieszkania
          porządnie na grudzień, niżby mieli odstawić kichę na wrzesień.

Nurtuje mnie natomiast przepompownia ścieków. Ciekawe ile nas w późniejszym
          użytkowaniu będzie kosztowa obsługa takiego rozwiązania? Koszty
          konserwatorskie, wymiana zużytych elemantów... Ciekawe. Ponadto jak głośno
          pracuje taka pompa? Wie ktoś? Zapewne będzie ulokowana w garażu podziemnym (pod
          tym poziomem?). Czy będą ją słyszeć mieszkańcy parteru? Czy nie będzie to dla
          nich uciążliwe?

Ostatnio kolega kurdeflaszka zaniedbuje forum! :) On by wiedział wiele o takiej
          pompie. Może się odezwie? :)))
          • gosc83 Re: Co tam Panie na budowie??? 18.04.07, 15:14
            Hej :) obecnie przebywam poza Krakowem ale korzystając z odwiedzin musiałam
            sprawdzić jak tam budowa. Mąż opowiada na bieżąco ale jednak na własne oczy
            widzieć lepiej. I kochani sąsiedzi potwierdzam widok piękny, serce rośnie :)

P.S. Sabiptysiu u nas dopiero 14 tydzień :)
          • kurdeflaszka Re: Co tam Panie na budowie??? 18.04.07, 18:05
            Zostałem wywołany do odpowiedzi zatem odpowiadam.
            Otóż tak jak napisał kolega maciej988 przepompownia scieków będzie zlokalizowana
            prawie na pewno poza budynkiem. Na pewno odwiedzając różne osiedla zwróciliście
            uwagę na ogrodzone, wydzielone miejsca o pow. ok. 10x10m na których znajdował
            się nieduży budynek. To są właśnie przepompownie scieków. W zwiazku z tym z
            powodu istnienia takiej przepompowni my jako mieszkańcy nie będziemy narażeni na
            zaden dyskomfort związany z pracą pomp. Koszty eksploatacyjne związane z jej
            pracą nie będą duże, szczególnie przy rozbiciu na kilkudziesięciu mieszkańców.
            Nie powinny przekroczyć paru złotych miesięcznie. Na kompletne pompownie firmy
            dają gwarancje co najmniej na 5-7 lat, a efektywny czas użytkowania takiego
            urządzenia przy regularnych przeglądach i konserwacji wynosi min. 20 lat. Koszt
            samych pomp należy szacować na ok. 5000-7000zł w zależności od przepustowości.
            Myślę wiec, że nie ma w tym zadnego zagrożenia. A tak z innej beczki to czasem
            odwiedzam PROINS i co jakiś czas uda mi sie wyrwać parę informacji, lecz wolę
            nie informować o nich ogółu czytelników forum, natomiast gdyby znowu udało się
            zorganizować jakieś spotkanie współmieszkańców z przyjemnością podzielę sie
            posiadanymi informacjami. Co jeszcze... hmmm... myślę że tempo jednego piętra
            miesięcznie jest jak najbardziej możliwe do zrealizowania i w zwiazku z tym
            liczę na podpisanie właściwej umowy pod koniec grudnia tego roku.

Pozdrawiam z nutką optymizmu;)
            • grzegorzkrak Re: Co tam Panie na budowie??? 18.04.07, 23:58
              w 1 etapie przepompownie są w budynku na dole w garażach a co do gwarancji
              właśnie nam sie pompa jedna spaliła i kupujemy taka długa gwarancji jest
              (spaliła sie jakaś pompa cyrkulacji ) mam sąsiada co ma wiedzę na temat
              przepompowni jak się dowiem napisze wam podobno też coś pompa stęka już
              (założyli najtańsze z tego co mówili panowie od utrzymania przepompowni) dlatego
              mamy nadzwyczajne zebranie w poniedziałek wrrrr
              • dopanamariana Przepompownia. 19.04.07, 12:52
                Pewnie u nas będą podobne problemy :( Trudno, jeżeli trzeba będzie, to
                zmierzymy się z nimi mężnie! :)

Dość niejasno napisałeś o gwarancji. "Kupujecie" powiadasz - czyli ta spalona
                już nie była na gwarancji? Ponadto podziel się proszę swoją wiedzą nt.
                głośniości tych urządzeń. Przepompownia jest zlokalizowana w garażu - czy jest
                uciążliwa dla mieszkających na parterze?

Pozdrowienia i dzięki za wszelkie info!
                • grzegorzkrak Re: Przepompownia. 19.04.07, 13:05
                  A więc pompy były kupione podobno najtańsze co nas bardzo zdenerwowało wrrr
                  (gwarancja 1 rok !!!!!!) masakra (koszt orientacyjny bo dokładnie nie znam około
                  2 tyś)
                  tylko na tą pompę od ścieków sąsiad sie skarżył że słyszy i go denerwuje
                  szczegulnie nocą bo tu cisza i spokój jest wieczorkami i nocami a pompę z całą
                  przepompownią wody tzn. pompę od cyrkulacji mamy pod lokalami handlowymi więc z
                  tego co wiem to nikt się nie skarżył.
                  Niestety moja wiedza nie jest za duża ale mamy teraz spotkania sąsiadów s
                  sprawie tych pomp i całej cyrkulacji to troszkę pod pytam :)
                  Mam info na temat liczników ale nie na forum ogólnym jak ktoś chce większe info
                  zapraszam na mejla gazetowego pozdrawiam
                  • kurdeflaszka Re: Przepompownia. 19.04.07, 13:50
                    Kruca. Faktycznie niezłą hałę wam wstawili. Hmmmmm. To znaczy że nam pewnie
                    podobną pompę zamontują. Ale niestety nic w tej sprawie zrobić nie będzie
                    prawdopodobnie można. Ja mam natomiast inne pytanko. Moje mieszkanie będzie w
                    okolicach wjazdu do garażu podziemnego. Czy na poprzednich etapach nikt nie
                    skarżył się na hałas powstający na wskutek częstego otwierania i zamykania bramy
                    do garażu?? To dla mnie ważna sprawa, bo odpowiedź będzie skutkowała brakiem lub
                    koniecznością montażu dodatkowej izolacji akustycznej podłogi w mieszkaniu.

Pozdrawiam
                    • grzegorzkrak Re: Przepompownia. 19.04.07, 13:57
                      kurdeflaszka powiem ci tak ja po 3 miesiącach mieszkania ściągałem
                      panele i dawałem podwójną warstwę izolacji a mieszkam na 3 pietrze by nie
                      słuchać jak sąsiedzi chodzą po mieszkaniu wyciszenie jest słabe więc pod panele
                      trzeba podwójną izolacje dawać
                      • dopanamariana Nieźle... 19.04.07, 14:43
                        ... skoro mieszkasz na 3 piętrze i dawałeś wyciszenie pod panele, bo słyszałeś
                        sąsiadów z dołu jak chodzą po mieszakniu, to:
                        a) albo masz słuch absolutny - czego Ci serdecznie gratuluję :)
                        b) Twoi sąsiedzi chodzą po domu w podkutych glanach (w domyśle są to
                        wychowankowie Romka G.) - czego Ci serdecznie współczuję :)
                        c) potwierdza się, iż budowane teraz bloki są "papierowe" - tego wszystkim
                        serdecznie, również sobie, współczuję :(

Obawiam się, że prawdziwą odpowiedzią jest c. :(

Ps. Wyobrażam sobie co słyszą osoby, nad którymi ktoś mieszka :( Ty mieszkasz
                        na 3 piętrze, więc odpada Ci szuranie nad głową...
                        • grzegorzkrak Re: Nieźle... 19.04.07, 14:50
                          szuranie nad głową odpada ale każda kropla deszczu kapie w ty roku biorę się za
                          dalsze wyciszanie hihihi
                          podobno wszyscy tak mają na naszym forum pisane było o ty już zapraszam do lektury
                    • flower82 Re: Przepompownia. 19.04.07, 15:42
                      Witam,

Ja mam spore doświadczenie z bramami wjazdowymi i zbierając całą ta wiedzę razem
                      wychodzi, iż jeśli nie ma bram sterowanych automatycznie(chociaż tutaj mechanizm
                      może też wydawać jakieś dzwięki...), to zawsze hałas występuje i jest uciążliwy.
                      Zakładając, iż większość osób wyjeżdża do pracy około 7, nie musimy nastawiać
                      budzika(to może troche przerysowałe, ponieważ po dłuższym czasie człowiek się
                      przyzwyczaja), niektórzy pracują również w soboty, ale z reguły jeżdżą później
                      do pracy(całe szczęście). Hałas który bramy wjazdowe powodują(zamykanie i
                      otwieranie) chyba głównie przedostaje się przez podłogę, więc tym którzy będą
                      mieszkać nad bramą, zalecam wyciszenie podłogi.
    • grzegorzkrak 1 piętro stawiają 19.04.07, 11:45
      właśnie dziś śmieci wsypywałem i widzę że na tym bloku najbliżej 1 etapu leci
      już 1 piętro
      • dopanamariana Budynek A! 19.04.07, 12:46
        Hehehe!
        To w "moim" budynku! Jakaż miła wiadomość. Grzegorzu, pamiętaj o wyrzucaniu
        śmieci codziennie i dziel się swoimi obserwacjami - dobrymi wiadomościami :)

Pozdrowienia!
        • ganz3 Re: Budynek A! 27.04.07, 09:14
          Witam... chciałbym nieco ostudzić klimaty optymistyczne na tym forum.... Budowa
          trwa jak widać ze zdjęć, ale nadal jej tempo jest wysoce dyskusyjne..Ostatnio
          była mowa o "jednej kondygnacji miesięcznie". Owszem sprawdziło się to w
          przypadku wybudowania parteru na A i C. Obecnie tempo jest "prawie" takie
          same "jedna kondygnacja na miesiąc" z tym że na jednym budynku. Czyli prawie
          robi wielką różnicę. W takim tempie oddanie budynków nawet do konca tego roku
          jest mało osiągalne. Dla porównania budowa obok II etapu soboli ... zaczęli w
          styczniu obecnie robią dach... budynek jest dość spory dla wyjasnienia. Wg mnie
          o ile marzec był ok... to kwiecień to znaczące hamowanie... z maja wylatuje 1
          tydzień itd.. Reasumując miałem nadzieje na pażdziernik ....wykonawca mówi o
          grudniu... czyli realny jest marzec... Mój post nawiązuje do hasła "ufać ALE
          KONTROLOWAĆ"
          • sabiptysia Wyluzuj Ganz3.... 27.04.07, 09:42
            po ostatniej rozmowie z Proinsem jestem spokojna jak nigdy dotad. Mysle, ze
            oddanie mieszkan w tym roku jest jak najbardziej aktualne.
            Pozdrawiam wiosennie :))
    • dopanamariana Jaki stan prac na 9 maja 2007 r.? 09.05.07, 08:33
      Ostatnio zaniedbałem naszą budowę :) Był ktoś ostatnio? Może ktoś zechce
      uaktualnić dział "foto"? Czy sasiad z I etapu już nie wyrzuca śmieci? :)
      • flower82 Re: Jaki stan prac na 9 maja 2007 r.? 09.05.07, 09:02
        Zdjęciami nie dysponuje, ale mogę przybliżyć jak to wygląda. Na budynku A
        przygotowania do wylewania płyty na piętrze pierwszym(sufit pierwszego piętra),
        budynek B jest przygotowany do murowania - jest płyta na garażach. Na budynku C
        cisza, ale przygotowane są pustaki pod budowę pierwszego piętra.
        • flower82 Re: Jaki stan prac na 9 maja 2007 r.? 09.05.07, 09:03
          To jest stan z 1.05.2007
      • maciej988 Re: Jaki stan prac na 9 maja 2007 r.? 09.05.07, 14:28
        Stan budowy z 8.05.2007:
        A- wygląda na to, że zakończyli mury I p., deskują i zbroją nadproża, niedługo
        następny strop,
        B- gotowe deskowanie i zbrojenie stropu nad garażem,
        C- zaawansowane murowanie I p., duży postęp po okresie bezruchu.
    • maciej988 Re: Tempo prac budowalanych... 17.05.07, 19:20
      Stan budowy w dniu 17.05.2007:
      A- deskują i zbroją nadproża, na przeważającej części powierzchni stropu
      ułożono już elementy filigran;
      B- strop zabetonowany, murują ściany parteru i mają już 50 % zaawansowania;
      C- mozolnie kończą mury I p.

• biedrona.a Re: Tempo prac budowalanych... 17.05.07, 19:51
        My takze bylismy na budownie w dniu dzisiejszym. Niestety to co tam widzielismy
        nie napawa optymizmem. Mamy polowe maja a nawet pierwsze pietra budynkow nie sa
        skonczone.W zeszlym tygodniu bylismy w PROINSIE zeby naniesc poprawki do planu
        mieszkania.Przyjela nas bardzo niemila Pani, ktora niestety nie byla w stanie
        powiedziec nic na temat wykonczenia mieszkania. Dodatkowo powiedziala, ze nie
        ma jeszcze podwykonawcow na wykonczenie mieszkan (instalacje itp...) a teraz
        maja tylko murarzy:), ktorych i tak nie widac na naszej budowie.
        Niestety na akty notarialne jeszcze w tym roku nie mamy co liczyc-info z
        PROINSU. Prawdopodobnie oddanie mieszkan w grudniu, ale patrzac na tempo prac
        budowlanych nie ma na to szans. Wiem, ze PROINS nie podniosl nam cen za
        mieszkania itd... ale generalnie dawno juz przestali byc w porzadku dla nas.
        Kiedys podniesiony zostal na forum pomysl spotkania z Prezesem Baranem- mysle,
        ze czas najwyzszy go zorganizowac. Pozdrawiamy w traumie.
        • ganz3 Re: Tempo prac budowalanych... 18.05.07, 08:26
          Pisałem coś podobnego parę postów temu ale sabiptysia kazała mi się wyluzować ;-
          ) Generalnie dramatu nie ma budowa jakoś rosnie ... w sądzie się z Proinsem
          nie sądzimy ... pozostaje tylko czekać ... a że termin się odsuwa? a mało to
          już razy się zmieniał? A Proinsu to bym nadmiernie nie naciskał (ale
          kontrolować trzeba! ;-) ) sądze, że nasza budowa do dla nich spory problem...
          w świetle tego co się dzieje na rynku budowlanym....
          • grzegorzkrak Dawno nie pisalem 18.05.07, 13:55
            Na początek powiem jestem codziennie fotek nie robie bo jakoś ścian nie przybywa
            a nie chce stresować sąsiadów z 3 etapu ( serdecznie pozdrawiam ), materiałów
            nawieźli a tego co sie orientuje brak ludzi do pracy niestety . Jak będę miał
            jakieś optymistyczne nowiny podzielę się z wami sąsiad z 1 etapu
            • ganz3 Re: Dawno nie pisalem 21.05.07, 12:18
              Tak na marginesie czytalem nieco posty z Rydlówki. Z tego co tam piszą ludzie
              wynika,że robota pali się tam w rękach. Osiedle powstaje w tempie bardzo
              szybkim. Cóż jak tam skończą to jest szansa, że i u nas ruszy z kopyta. Jak
              jest różnica miedzy tymi osiedlami? Ano taka, że tam metr kosztował na początku
              powyżej 5000, a teraz 6800-7200.
    • krakusg Re: Tempo prac budowalanych...Grzegorzkrak 23.05.07, 18:45
      Grzegorzkrak dawniej
      zaczęli następne piętro ściany stawiać na 1 budynku przy śmietniku :) tyle
      zauważyłem bo uciekałem przed deszczem
    • dopanamariana Tempo prac budowalanych - 25.05.2007 25.05.07, 20:07
      Bud. A
      Budują drugie piętro. Ruch na budynku duży.

Bud. B
      Parter wybudowany. Szykują się do wylewania płyty I piętra. Ruch na tym budynku
      duży.

Bud. C
      Pierwsze piętro chyba dokończone. Przygotowań do wylania płyty pod II piętro
      nie zauważyłem. Na budynku C robotników nie widziałem.

Ogólnie uważam, że prace idą do przodu nawet nieźle. Nie podnosiłbym alarmu. Na
      forum pojawiło się ostatnio parę wpisów podgrzewających atmosferę. Uważam, iż
      niepotrzebnie.

Pozdrowienia!

Ps. Ufać, ale kontrolować! :) Na razie nieśpiesznie, ale budują. Widać
      konsekwencję w działaniu Proinsu. Wobec czego na razie nie mam zamiaru ich w
      tej kwestii nachodzić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka