lammpo 27.01.07, 00:19 Lepiej lajkonika odlac z brazu i postawic na plantach? Czy sobie nie zasluzyl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grajek Cracovia bedzie miec Tatarzyna zamiast Lajkonika IP: *.net.autocom.pl 27.01.07, 00:34 tia... i znów będzie lament :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu Ale on naprawdę ma na imię Wojciech! IP: *.crowley.pl 27.01.07, 01:00 Usunięcie postu nic nie pomoże. Nawet nie potraficie poprawnie podać imienia bohatera tekstu. Jesteście partaczami. GW zeszła na psy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.wolfson.cam.ac.uk 27.01.07, 01:31 popieram decyzje miasta w sprawie niewydania zezwolenia jakkolwiek wspolczuje Panu Mieczyslawowi, ze stracil mozliwosc zarobkowania; pochod Lajkonika to swieto dla Krakowian, a Lajkonik na co dzien na Rynku to totalne nieporozumienie; miasto powinno jednak rozreklamowac wlasciwy pochod wsrod turystow, bo mam wrazenie, ze poza Krakowianami nikt o Lajkoniku nic nie wie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.autocom.pl 27.01.07, 03:33 Do tej pory był codziennie i nikomu to nie przeszkadzało, nie było problemu! Raz w roku? No może i tak. Zróbcie mu nowy strój i będzie po problemie. Nawet Krakowianie chcący go zobaczyć raz w roku nie zmieszczą się na rynku!!!i!!A co dopiero turyści!!! Czy przeszkadzał on stałym bywalcom rynku? Chyba nie!! To po co robić sztuczne problemy. Kiedyś była biała dama, nie wiem czy jest dalej, ale też był jakiś problem z tą postacią. Zawsze komuś coś przeszkadza. A to, że drogi sa dziurawe, to nikogo już nie interesuje? Cymbały z magistratu mogłyby się zająć właściwymi sprawami!!! W końcu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 09:24 Podpisuję się pod tym. Byłby problem gdyby po rynku biegało kilku takich gości- co za dużo to niezdrowo... ale jeden?! I GDZIE JEST BIAŁA DAMA??? JA CHCĘ Z POWROTEM BIAŁĄ DAMĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia biała dama IP: *.netcontrol.pl 30.01.07, 00:23 ależ masz potrzeby!!! Ta biała dama była taka obrzydliwa,ze aż strach. Mam nadzieję,ze zniknęła na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyyy [...] IP: *.chello.pl 27.01.07, 17:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.bph.pl 29.01.07, 09:12 A wiesz co to jest tradycja?. Od ilu pokoleń mieszkasz w Krakowie?.Decyzja bardzo słuszna. Nie przeczę że szkoda mi tego Pana który stracił możliwość takiego zarobkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Lajkonik tylko raz w roku! 29.01.07, 10:52 > A wiesz co to jest tradycja?. No? Co to jest tradycja? >Od ilu pokoleń mieszkasz w Krakowie?. Jakie to ma zanczenie? Od kiedy pracujesz w BPH? >Decyzja bardzo słuszna. Decyzja idiotyczna, ten pan nie robil procesji tylko dawal sie fotografowac tym, ktorzy na codzien lajkonika nie maja. A argumenty w innym poscie skierowanym do mnie typu 'jak sie nie podoba to won' raczej zachowaj dla siebie kulturalny czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.bph.pl 31.01.07, 08:54 > Jakie to ma zanczenie? duże - jak nie rozumiesz to trudno >Od kiedy pracujesz w BPH? od zeszłego wieku >A argumenty w innym poscie skierowanym do mnie typu 'jak sie nie podoba to won' > raczej zachowaj dla siebie kulturalny czlowieku. słabo z dedukcją u Ciebie mało kulturalny człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Lajkonik tylko raz w roku! 31.01.07, 15:14 > > Jakie to ma zanczenie? > duże - jak nie rozumiesz to trudno Naprade, moglbys wyjasnic? Moja rodzina mieszka w Krakowie od polowy XVII wieku (sa dowody nadania szlachectwa) i nie uwazam zeby to mialo jakiekolwiek znaczenia do dodania lub odjecia wagi temu co pisze. Prosze wyjasnij. Widze ze wybiorczo potraktowales moja wypowiedz. Jeszcze raz i prosze odniesc sie do wszystkich argumentow: > A wiesz co to jest tradycja?. No? Co to jest tradycja? >Od ilu pokoleń mieszkasz w Krakowie?. Jakie to ma zanczenie? Od kiedy pracujesz w BPH? >Decyzja bardzo słuszna. Decyzja idiotyczna, ten pan nie robil procesji tylko dawal sie fotografowac tym, ktorzy na codzien lajkonika nie maja. A argumenty w innym poscie skierowanym do mnie typu 'jak sie nie podoba to won' raczej zachowaj dla siebie kulturalny czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.bph.pl 31.01.07, 15:42 Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury (takie jak: obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy postępowania), które dana zbiorowość wyróżnia jako szczególnie ważne i warte zachowania obecnie i w przyszłości. W finałowej scenie "Misia" Stanisława Barei Węglarz bardzo mądrze podsumowuje jedno z przesłań filmu: (...) tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić, ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworzu! Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Tradycja naszych dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy. panimał? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Lajkonik tylko raz w roku! 31.01.07, 20:05 No to teraz wez encyklopedie Krakowa (o ile posiadasz) i sprawdz sobie kto i kiedy wprowadzil 'tradycje' hejnalu, lajkonika itp. krakowske 'tradycje'. Ten pan pseudo lajkonik na rynku jest bardziej tradycyjny niz lajkonik czy hejnal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.237.spine.pl 31.01.07, 20:45 >Ten > pan pseudo lajkonik na rynku jest bardziej tradycyjny niz lajkonik czy hejnal. nie wiem na jakiej podstawie wysuwasz swe wnioski (jak na razie w dyskusji nie przytoczyłeś żadnego argumentu oprócz swoich niczym nie popartych teorii) gdyż (i teraz Tobie polecam przeczytanie do końca): W Krakowie w ostatnim dniu oktawy Bożego Ciała odbywa się tradycyjna zabawa, zwana lajkonikiem. Legenda głosi, że ma swe korzenie w XIII-wiecznych najazdach tatarskich na Kraków. Źródeł jego upatruje się też w przedchrześcijańskiej obrzędowości wiosennej. Chodzenie z konikiem u progu lata praktykowane było również w innych regionach. Zachował się fragment formuły obrzędowej towarzyszącej temu wydarzeniu: Hulaj, hulaj koniku Po zielonym gaiku Gdzie nasz konik chodzi, Tam się żytko rodzi Gdzie nasz konik nie chodzi, Tam się żytko nie rodzi. Możliwe, iż tradycja konia magiczno-wróżebnego związana jest z dawną słowiańską kąciną, jaką lokuje się na Salwatorze. Chodzenie konika po polach w okresie wegetacji ma na celu magiczny wzrost plonów. Chłostanie buławą ludzi ma znaczenie płodnościowe i witalne. Lajkonik wyglądem przypomina Tatarzyna, wojownika azjatyckiego, którzy dosiadali niewielkich koników stepowych. Prawdopodobnie powstał w XVII/XVIII wieku jako wyraz ówczesnej mody. Obecny jego wygląd zaprojektowany na pocz. XX w. zawdzięczamy projektowi Stanisława Wyspiańskiego. O pochodzeniu zabawy jako pierwszy pisał w 1820 roku Konstanty Majeranowski w Pszczółce Krakowskiej, czasopiśmie literackim, którego był wydawcą. i teraz co istotne: W 1287 roku horda tatarska zbliżyła się wieczorem do bram miasta. Tatarzy atak odłożyli na rano, postanawiając przenocować nad Wisłą, w pobliżu wsi Zwierzyniec (obecnie dzielnica Krakowa). Zauważyli ich wiślańscy flisacy (tzw. włóczkowie – od tego nazwa jednej z ulic – Ulica Włóczków) z Półwsia Zwierzynieckiego, a pojmawszy Tatarów postanowili zażartować z mieszkańców Krakowa: przebrali się w stroje azjatyckich wojowników i na zdobycznych koniach wjechali do miasta. Szybko jednak mistyfikacja się wydała, ku zadowoleniu krakowian, a burmistrz Krakowa podał do wiadomości, że od tej pory co roku obchodzona będzie tradycja nawiązująca do tego wydarzenia. Przebieg obchodu Lajkonika jest niezmienny od XIX wieku. Rozpoczyna się tańcem przed ksienią klasztoru Norbertanek na Zwierzyńcu, która ogląda widowisko z okna i pierwsza płaci haracz. Następnie orszak przemierza do Rynku Głównego, gdzie przy dźwiękach orkiestry odbywa się zabawa. nie rozumiem także Twoich przemyśleń na temat hejnału gdyz: Najstarsze zapiski kronikarskie o Hejnale granym z wieży kościoła Mariackiego pochodzą już z 1392 roku; nieprzerwanie grano go aż do 2 połowy XVIII wieku, kiedy to ogólny, a głównie gospodarczy upadek miasta spowodował jego zaniechanie. Odrodzenie Hejnału nastąpiło dzięki parze mieszczan - Tomaszowi Krzyżanowskiemu i Juliannie Krzyżanowskiej z Lichockich. Swym zapisem testamentalnym przekazali oni na odgrywanie Hejnału określoną sumę pieniędzy i od 1810 roku - aż do 1939 roku - Hejnał grano już bez przeszkód. Dodatkowo w listopadzie 1927 roku jego copołudniowe transmitowanie rozpoczął Program I Polskiego Radia, dzięki czemu Hejnał stał się jednym z kilku symboli Polski. Hejnału zakazano w czasie okupacji niemieckiej, choć już od 24 grudnia 1941 roku odgrywano go codziennie o godzinie 12 i 19. Widać stąd wyraźnie iż pomimo sporych korzeni w tym pieknym mieście niestety wciąż mało rozumiesz (nikt nie Ci nie przekazał/nauczył) co to jest właśnie ta tradycja i że więcej pracy kosztuje jej utrzymanie niż jej odrzucanie Pozdrawiam ps.Może rzeczywiście skorzystasz z mojej wcześniejszej rady choć jak pewnie zauważyłeś użyłem troszke innych słów (które zmieniają dynamike wypowiedzi, nie wiem czy zrozumiesz ale czym innym jest powiedzenie "nie dziekuje" od "spadaj stary") i czekałem aż się do tego przyznasz ps2.Zanim odpiszesz sprawdź sobie czym jest argument w dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Bzdury z wikipedii 02.02.07, 14:59 Sprawdz sobie w wielkiej encyklopedii miasta krakowa. Nie mam jej teraz przed soba ale zobaczysz ze obie tradycje zostaly wprowadzone urzedowo w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a A gdzie jest Biała Dama ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:21 Chcemy powrotu Białej Damy na Rynek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doro Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:59 popieram decyzje miasta, ten Pan jest bardzo nieuprzejmy i nachalny. Nawet nie mozna skierowac aparatu w jego strone , bo zaraz zaczyna krzyczec o pieniadze. Najadlam sie wstydu przez niego przed goscmi z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Ten codzienny lajkonik to cham. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:33 To nie pan, tyko zwykły nieokrzesany burak. Kiedyś o mało nie pobił dziecka, że zrobiło mu zdjęcie, a wiele razy wulgarnie ubliżał innym. Często przechodzę przez Rynek i wiele razy widziałem takie odrażające scenki. Turyści zagraniczni byli zaszokowani jego zachowaniem. Bardzo dobrze, że go już nie będzie. Przynosił tylko wstyd miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Lajkonik tylko raz w roku! 27.01.07, 22:04 Lajkonik na codzien byl dla turystow a nie dla Krakowian. My sobie mamy cale zycie na pojscie na 'lajkonika' ale turystom juz np. trudniej, to przynajmniej maja radoche ze sobie zrobia fotke. To tak jakby zakazano stac pod koloseum w Rzymie tym legionistom, z ktorymi sie mozna fotografowac, bo np. ich zbroja zaklamuje rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.99-66-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.01.07, 00:07 mulla_komar napisał: > Lajkonik na codzien byl dla turystow a nie dla Krakowian. My sobie mamy cale > zycie na pojscie na 'lajkonika' ale turystom juz np. trudniej, to przynajmniej > maja radoche ze sobie zrobia fotke. > To tak jakby zakazano stac pod koloseum w Rzymie tym legionistom, z ktorymi sie > mozna fotografowac, bo np. ich zbroja zaklamuje rzeczywistosc. Popieram! Urzedasom znowu odbija. Lajkonik to zabawa a nie jakies ciezkie swieto. Wiec czemu odbierac ludziom zabawe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk Lajkonik tylko raz w roku! IP: 62.29.136.* 27.01.07, 07:34 Trzynaście lat to chyba już się zdążyło wpisć w krajobraz Rynku,teraz będzie chyba brakować lajkonika,przyszła nowa miotła i zamiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia niestety IP: *.netcontrol.pl 30.01.07, 00:31 ktoś pisał o złym zachowaniu tego faceta i to jest dodatkowy argument. podobnie jest z tym smokiem - jest głupkowaty i namolny- powłoczkę na okropną i generalnie na Rynku zalatuje okropną tandetą -te obrazki pod Sukiennicami, budy pod kościołem i dwustu albo i więcej stojaków. Ze nie wspomnę o grających co trzy metry . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarema6 Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 09:34 Głupota urzędników nie zna granic. A tak swoją drogą to lajkonik chodzi po Krakowie w oktawę Bożego Ciała a nie w Boże Ciało panie redaktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
titos02 Lajkonik tylko raz w roku! 27.01.07, 11:13 POROMOJA!!!!!!!niech mądre urzędasy zwołają wszystkich turystów w Boże Ciało do Krakowa żeby mogli zrobić sobi zdjęcie z Lajkonikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.eranet.pl 27.01.07, 20:05 Zdecydowanie popieram decyzję. Lajkonik ma być raz do roku i koniec. Może dla turystów jeszcze "Wianki" co weekend robić i Sylwestra na Rynku na każdy pierwszy dzień miesiąca? ;) A tak swoją drogą, to Pan Redaktor był kiedyś na Rynku w Boże Ciało? Bo niemało tam się dzieje, ale Lajkonika to akurat trudno tam znaleźć... ;) Lajkonik pojawia się w oktawę Bożego Ciała. I tylko wtedy powinien się pojawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Hejnal tylko raz w roku! 27.01.07, 22:01 Hejnal tez powinien byc grany raz do roku. Jak juz mamy miec festiwal idiotycznych pomyslow to zakazac Hejnalu, grac tylko w rocznice oblezenia, zakazac wstepu na kopiec Kosciuszki osobom o innym nazwisku niz Kosciuszko (i analogicznie to samo z kopcami Pilsudzskiego i Kraka), zamurowac smocza jame, zeby nie rozprzestrzenac glupich opowiastek i jakichs bezboznych stworach (tak jak zwalczano legende o czakramie, zeby Hindusy nie przyjezdzaly)... mam jeszcze wiele pomyslow. Odstapie wladzom Srakowa za pol ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biemme muła komar do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:18 W każdym poście się ośmieszasz wypisując różne głupoty. Tradycją jest, że Lajkonik pojawia się raz w roku, tradycją też jest, że od bardzo dawna hejnał jest grany co godzinę. Nie porównuj tych dwu spraw. Zgadzam się co do zamurowania smoczej jamy, pod warunkiem, że najpierw zamkniemy w niej ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za 28.01.07, 14:47 kulturalnych uzywaja argumentow ad personam. Nie nauczyli Cie w szkole sztuki dyskusji a w domu zasad savoir vivre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za IP: *.bph.pl 29.01.07, 09:15 Niestety Ty nie używasz żadnych racjonalnych argumentów. Nie lubisz tradycji to przenieś się do innego miasta. Gwarantuje Ci że turyści nie opuszczą naszego miasta tylko dlatego że brakuje na nim lajkonika. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za 29.01.07, 09:59 Wlasnie lajkonik na codzien promuje tradycje wsrod turystow. Bo zobaczy takie indywiduum i sie zacznie zastanawiac co to jest. To ty masz gdzies tradycje, nie chcesz jej promowac a zalezy ci tylko na aksie turystow. Powtorze sie: Lajkonik na codzien byl dla turystow a nie dla Krakowian. My sobie mamy cale zycie na pojscie na 'lajkonika' ale turystom juz np. trudniej, to przynajmniej maja radoche ze sobie zrobia fotke. To tak jakby zakazano stac pod koloseum w Rzymie tym legionistom, z ktorymi sie mozna fotografowac, bo np. ich zbroja zaklamuje rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za IP: *.bph.pl 31.01.07, 08:55 > Powtorze sie: jesteś z Badenbaden? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za 31.01.07, 15:16 Nie, z Krakowa, z pokolenia na pokolenie, z dziada pradziada od 1654 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za IP: *.bph.pl 31.01.07, 15:40 To dlaczego ciągle sie powtarzasz? Łącznie z argumentem wysuwanym przeciwko Tobie 'a jak sie nie podoba to won', który to usiłujesz cały czas mnie przypisać Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Tradycja jest tez ze ludzie majacy sie za 31.01.07, 20:08 Napisales: Nie lubisz tradycji to przenieś się do innego miasta. Dla mnie to to samo co 'jak sie nie podoba (nie lubisz tradycji) to won (przenies sie do innego miasta)' mam Ci to narysowac zebys zrozumial czy poprostu nie pamietasz swoich wlasnych slow? A powtarzam sie bo jakos zapominasz odpowiedziec, lub odpowiadasz na jedno zdanie z calego tekstu. Wiem ze polska wada jest nie doczytac do konca ale bez przesady. Trzy razy napisalem to samo a Ty trzy razy ominales temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l W Boże Ciało???? IP: *.gemini.net.pl 27.01.07, 22:04 Oj Boże, żeby redaktorzy krakowskiego dodatku GW nie wiedzieli nawet, kiedy harcuje Lajkonik... :((((( Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu PUKWATEREK Re: W Boże Ciało???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:49 Oczywiscie że Redakcja GW sie pomyliła, bo przeciez Lajkonik harcuje jedynie w Świeto Hanuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l zapewne na czele procesji... IP: *.gemini.net.pl 28.01.07, 21:46 Jak może działać gazeta bez korekty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retorycznie Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 01:38 po co przebierać się w lej konika, skoro można n.p. w cip cip kurkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.devs.futuro.pl 28.01.07, 14:20 lajkonik powinien harcowa c przez caly rok w kazdym dniu aby przyjezdzajacy turysci mogli go zobaczyc i z nim zrobic zdjecie, Turysci sa prze z caly rok Lajkonik jest atrakcja mila dla Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Byle nie stal z petem pod Sukiennicami!!! 28.01.07, 19:54 Niech bedzie na rynku caly rok, jest w koncu lokalna atrakcja. Tylko niech nie stoii w stroju lajkonika palac papierosa pod Sukiennicami jak udalo mi sie go zaobserwowac podczas ogladania na Rynku meczu Polakow w siatkowke - DRAMAT po prostu (lajkonik z petem oczywiscie, nie mecz) czegos tak drastycznego to dawno nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaila Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.kolornet.pl 28.01.07, 20:01 lajkonik, niech będzie, ale strój tego pana pozostawia wiele do życzenia. może gdyby wykonano nową replikę. w zasadzie nie tylko on powinien (w obecnej postaci) zniknąć z rynku, jest też taki zespół muzyczny, niby-ludowy, który stanowi raczej anty wizytówkę polskiego folkloru. turystom się to może podoba, ale daje skrzywiony obraz naszej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia zespół ludowy IP: *.netcontrol.pl 30.01.07, 00:36 a zwróciliście uwagę co oni śpiewają? to ma tyle wspólnego z folklorem co Boze Ciało z Lajkonikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tvrg Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.hsd1.mn.comcast.net 28.01.07, 21:39 proponuje zamiast Lajkonika stoisko z lukiem slusznym i sprzedaz straal - azdy bedzie mogl sprobowac odstrzelic trebacza, z trafienie w szyje dodotkowy bonus - 2 funty poledwicy ze smoka - ale maja problemy w Krka grodzie - niby czemu nie mozna sie ubrac w stroj Lajkonoka - projekt futurstyczny i sie fotografowac z kazdym kto chce - niby lepszy jest bialy niedzwiedz? Ale zapewne nie jest tak zle jak pisze autor i zapewe nie chodzi o L-konika tylko - jak zawsze gdy nie wadomo o co chodz - o pieniadze - pewnie Mzeum chce miec monopol na L-konika i moze czea a wzietke alo ma juz kontr-kadydaa i za 3 miesiace teze bedzie ofcjalm L-konikiem - a co by bylo aky na ynk w Krove byl 2 lb 3 L-koniki albo caly tabun? A moze teze pan od bylego L-konika bedzie dalej na Rynku urzedowal ale juz bez stroju ale za to z decyza dyr. Muzeum i bedzie sie robilo zdjeca z nim + fotokopia zakazu przebierania sie za L-konika + , u gory, logo "Lajkonik a skale naszych mozliwosci" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:13 teraz to nalezalo by usunac takze wszystkich mimów, faceta przebranego za smoka, itp. tak zaby na rynku nic juz sie nie dzialo. kompletny bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia no i należałoby usunąć IP: *.netcontrol.pl 30.01.07, 00:39 i bądź spokojny,że działoby się - pamiętasz letnie występy Teatru Groteska z Presleyem? to tylko przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WACEK Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.crowley.pl 28.01.07, 23:10 A MOŻE BY TAK ZAMKNĄĆ BRAMY MIASTA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Re: eSBek Ryszard Grabski IP: *.dsl.bell.ca 29.01.07, 04:04 sluszna decyzja radnych miasta : ten lej konik , to jakies skrzyzowanie Dzingis Hana z Jankielem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.autocom.pl 29.01.07, 06:54 Nikomu to do tej pory nie przeszkadzało, nie było problemu. Chory kraj, chorzy ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.bph.pl 29.01.07, 09:17 Jesteś chory?. Co Ci dolega? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Chodznie w stroju lajkonika nie jest zakazane 29.01.07, 10:27 Wiec nie wpozycza ten stroj odplatnie, dowozi na rynek i niech tam sobie kazdy za darmo pstryka fotke. Nie bedzie potrzebna jakas glupia zgodna na prowadzenie dzialalnosci na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
yodogimi Lajkonik tylko raz w roku! 29.01.07, 11:33 W artykule jest błąd! Lajkonik nie chodzi w Boże Ciało tylko W OKTAWĘ BOŻEGO CIAŁA, czyli tydzień później. W Boże Ciało mamy innego rodzaju procesje. Więcej o Lajkoniku: Lajkonik znika z Rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.ghnet.pl 02.02.07, 12:04 Sprzeciw!! Jakkolwiek, strój i zachowanie pozostawia do życzenia to mimo to zdecydowanie i kategorycznie sprzeciwiam się usuwaniu wizerunku lajkonika z Rynku. Dlaczego nie może on być jednym z symboli miasta obok smoka (pan w stroju smoka jest przepraszam dużo bardziej tandetny)barbakanu ołtarza Stwosza i wielu innych. To piękna i kolorowa tradycja. A może ktoś widząc go na rynku przyjedzie wówczas specjalnie na jego coroczny pochód. Kurcze choinka stoi do dzisiaj na rynku mimo iż dawno jej tam nie powinno być wedle "tradycji". Tak na marginesie to tradycja pochodu lajkonika (nie tańca przebierańców w celu zapewnienia bogatych plonów, bo taka tradycja znana jest od dawna w wielu kręgach kulturowych) jest stosunkowo młoda bo powstała w XIX w, a nie jak ludziom się wydaje podczas 3go najazdu tatarskiego. wszystkim tym, którzy tak zajadle bronią "tradycji", życzę aby udławili się nią we własnym domu z dala od jakichkolwiek obcych przybyszów dla, których część naszej pięknej kultury jest od tej pory zamknięta i niedostępna. A co se bedzie jeden z drugim zdjęcia robił naszemu i tylko naszemu lajkonikowi. Niech żyje zaścianek i ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Krakowska Lajkonik tylko raz w roku! IP: *.adm.uj.edu.pl 06.02.07, 11:56 Hmm, to tak jaby przez caly rok trzymac ubrana choinke i spiewc koledy! Oczywiscie ze jest fajnie, milo i kolorowo, ale jest czas na choinke i karnawal, i jest czas na Post, Wielkanoc i inne swieta. Nie starajmy sie na sile, wzorem naszych zachodnich sasiadow, zrobic jednostajnej papki ze wspanialych tradycji. Ci biedacy z zachodu teraz na Swieta przyjezdzaja do nas, bo u nich juz nie wiadomo, czy aktualne swieto to Boze Narodzenie, Walentynki czy Dzien Kwiaciarza. A Lajkonik hasajacy caly rok na okraglo to naprawde duza przesada. Moja kilkuletnia kuzynka w Swieta przejeta referowala mi, ze stuknal ja lajkonik, zamiast opowiadac o szopkach. Biednemu dziecku wszystko sie pomieszalo i kto te szkode teraz bedzie w stanie naprawic?? Odpowiedz Link Zgłoś