Gość: krakus Tam powinien powstać obiekt użyteczności publiczne IP: *.veranet.pl 18.02.07, 13:43 Moim zdaniem powinien tam powstać budynek który odciśnie pozytywne piętno na Krakowie XXI w. i będzie prawdziwą nowoczesną wizytówką miasta. Kraków jest coraz bogatszy, coraz lepiej prosperuje i jest coraz bardziej doceniany w świecie - czy nie można byłoby się szarpnąć na próby sprowadzenia do naszego miasta architektów pokroju Fostera, Gehry'ego czy Calatravy? Skoro dla Warszawy Foster zaprojektował budynek, to dlaczego dla Krakowa miałby tego nie zrobić? Wiem że to pociąga za sobą ogromne koszty ale trzeba na takie przedsięwzięcie patrzeć marketingowo - takie nowoczesne, wyjątkowe realizacje też przyciągają turystów tak więc w pewnien sposób się one zwracają. Tyle że obawiam się że przy tej skostniałej mentalności krakowian to i z Fosterem czy Gehry'm mógłby być problem. Reasumując wypowiedź to obecni krakowianie powinni pozostawić coś po sobie, coś co za 100 czy 200 lat będzie zachwycało tak jak dzisiaj Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Dokładnie tak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:06 A nie bloki ! Odpowiedz Link Zgłoś
abjarden zramolaly kRakow 18.02.07, 15:32 bardzo sie ciesze, ze Hotel "Forum" zostanie zburzony, a niestety zostanie nie chodzi nawet o to ze w artykule jusz pisza, o miejscu, w którym "stał hotel Forum"... Realnie patrzac na stan rzeczeczy jest t a k i e O c z y w i s te. Wiadomo , ze w naszym kraju, w naszym zramolałym miasteczku takie rzeczy przechodza do porzadku dziennego x2. Droga byla b.prosta najpierw na konferencji prasowej ogloszono, iz budynek grozi zawaleniem, z powodu wad konstrukcyjnych!!, powodzi. Zas pies lezal pogrzebany w ograniczonej krotkowzrocznosci nieudolnego wlasciciela o nazwisku mzygłod(ja tego nie powiedzialem -powiazanego z kwasniewsk i moze nawet ((kto to wie))to rodzinne koligacje pomogly w nabyciu nieruchomosci)... ktoremu dzisiaj calego budynku , w ktorym kazdy pokoj ma stale lacze z internetem pilnuje 1jeden ochronierz. i tak od wielu lat budynek stoi pusty, nieogrzewany, nieuzywany zas z kazdym dniem koszty remontu nieodwracalnie r o s n a. a sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze powinni nachapac się kupa pieniedzy tak odrazu, chyzo i duzo, niewiedziec z jakiego powodu; i za co,i po co? na miano czlowieka -istoty myslacej trzeba sobie zasluzyc, na miano architekta tesz. Nie wystarczy na czarno bialym zdjeciu patrzec w gore, niby ze w przyszlosc, udajac czlowieka z wizja. bezwstydnie szafujacego slowami nazywajac siebie modernista z krwi i kosci, bredzac o intesywnej zbudowie-znalazl sie poeta, wykrzyknik ulicy. jaki architekt moze swobodnie mowic o zburzeniu hotelu forum?? Budynek ow byl inspirowany prawqdziwa rewolucja nigdy niezrealizowanymi projektami El Lisickiego i chwala za to ze zostaly przemycone w komunizmie niestety ledwo na dwie dekady, w czasach gdy neo post post eklektyczy post postmodernizm, nie zapowiadal sie tak niebespiecznie. apropos kladki warto dodac isz bryla budynku miala przypominac wodowany statek, ktory przy okazji mial pelnic role przystani dla wodolotow kursujacych na trasie krakow -warszawa, niestety tamy i za nisko ustawine przesla mostow... nie wazne sam projekt zakladal taka mozliwosc. Lecz teraz... teraz bedziemy miec... kladke! laczace kazimierz, kosciol na skalce z owymi bezdusznymi klocami obklejonymi plastikowym szklem, podwieszonymi sznurkami z ktorej bije iscie renesansowa harmonia, chyba ze w zalozeniu ma byc lekki mlodziencze eklektyczny niepokoj to przepraszam -trudno sie wyznac. Rozumiem, ze dla niektorych emerytow umyslowych ufo nad wisla moze byc niezzbyt sliczne. Jednak w moim przkonaniu swiatly architekt powinien starac sie o zachowanie h.forum, odrestaurowanie go znalezienie mu nowego zastosowania np.:muzeum sztuki nowoczesnej, a nie martwienie sie aby mzyglod zarobil fortune na zdewastowniu uroczego hoteliku. Niestety dopoki "ludzie", którzy zjedza ze smakiem wlasne odchody, zeby sie popisac, i sprzedadza wlasna matke, by zarobic maja mozliwosc decydowania o losach miasta niebede sie przewracal w grobie gdybym zyl, tylko jusz niedlugo bede swiadkiem kolejnych nieodwracalnych zmian na lepsze, ktorych dokonuja godni nastepcy nazistow i komunistow w chlubnym dziele kaleczenia naszego miasta i jego ludnosci. pzdrwm goraco b.r. p.s. w sloneczna niedziele jusz tak mam od dawna, ze dopada mnie kryzys wieku sredniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.geod.agh.edu.pl 19.02.07, 09:19 A może by tak CBA sprawdziło, w jaki sposób działka pod hotelem "Forum" (wraz z jego ruiną, czy aby nie celową?) trafiła w ręce obecnych właścicieli? Przecież ta parcela to reprezentacyjny teren miasta i miasto powinno było bezwzględnie skorzystać z prawa pierwokupu! (o ile rzeczywiście nie było innej możliwości przejęcia tego terenu przez miasto). Tam mogła była być wybudowana opera (a nie w absurdalnym, ciasnym kącie miedzy Lubicz, Mogilską i Topolową), tam jest miejsce na budynki użyteczności publicznej, może hotel, etc., ale na pewno nie na ciasną, "parawanową" zabudowę pseudoapartamentową! Pseudo - bo przecież gęstość zabudowy porównywalna z czynszówkami sprzed I-szej wojny nie jest zabudową luksusową! Panowie Ojcowie Miasta - pokażcie, że jesteście warci tego zaszczytnego tytułu i przejmijcie grunty "Forum" na potrzeby rozwoju miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.chello.pl 19.02.07, 23:00 Pewnie przejma tak jak Zakrzowek;) Odpowiedz Link Zgłoś
blondorka Pomysł osiedla na terenie Forum wraca 19.02.07, 09:23 Dlaczego w Karkowie, w tym własnie miejscu nie może powstać nowy hotel wraz z centrum kongresowym, będący wizytowka tego miasta? Centrum ściągającym do siebie ważne wydarzenia, spotkania krajowe i zagraniczne, imprezy kulturalne, wystawy, itp. itd. Nowoczesnym kompleksem służącym przede wszystkim miastu i mieszkańcom, ładnie wpasowanym w otoczenie, z historycznym tłem...? Dlaczego ktos chce tam wbić jak zwykle maksymalnie sciesnione bloki, z mieszkaniami po kosmicznie wysokich cenach, przeznaczone dla najbogatszych i przeważnie obcokrajowcow (przecietnego Krakowianina nie bedzie stać tam nawet na piwnice)? Dlaczego tak reprezentatywne miejsce nie może służyć miastu, nam wszystkim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 18:44 Problem nie w tym że mieszkania będą drogie, ani że kupią je obcokrajowcy. Problem jest w tym, że to będą bloki. Ten pomysł z centrum kongresowym połączonym z wysokiej klasy hotelem jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L nonsens IP: *.chello.pl 19.02.07, 10:11 11-sto pietrowce? moze monitoring ogrodzonych dla osiedla bulwarow Wisly? Krakowska poli? To tak jak projekt ubioru klauna na mundurek szkolny. Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka-estetka Re: nonsens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:24 Czy ktos zwariowal? W takim razie; dlaczego nie ma do tej pory ekskluzywnego biurowca przy kopcu kosciuszki i eleganckich apartamentowcow na bloniach? taka wielka laka, a odlogiem lezy i psy na nia... (robia to, co p. Dunikowski tez wydala elegancko w zaciszu apartamentowca)? Niechze p. Dunikowski & Company nasmaruje na tej bloniowej lace jakies koszmarne tzw. kondominium z 25-o pietrowcem,zeby dobrze widziec kominy HTS-u z tarasow. Nastepnie prosze: ogrodzic Wisle, postawic ze dwie tzw. rezydencje na Rynku, obok tego potwora na dworcu trzasnac blizniaka - co nam zalezy! Paryz, Londyn i inne maja gesto- bedziemy lepsi! I kladka przez Wisle i mostek przez Rudawe i apartament i biurowiec i beton i ogrodzenie itp.itd. Kobierzyn. I "smieszno i straszno" -panie architekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekly Re: nonsens IP: *.ghnet.pl 19.02.07, 22:02 do d........y ten projekt- na miejscu Forum???? te bloki ciagna sie setkami metrow, a Forum to jeden zgrabny budynek. jak sie mija Forum jadac w kierunku miasta to tak milo sie pojawia skalka i migocze wawel..... no a ta kupa co zrobi dla widoku??? sie ja pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_myslik Redakcyo Naymilsza?! 20.02.07, 17:27 A od kiedy to ja jestem architektem? Chyba od niedawna, bo sam o tym nie słyszałem. Z poważaniem KM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graga 7 Na razie to mam tam 18 arów do odzyskania! IP: *.autocom.pl 20.02.07, 22:04 Budowa, budową tylko trzeba jeszcze legalnie wejść w posiadanie tam terenów budowlanych. Mój pozew o odzyskanie w tamtym rejonie ponad 18 arów (zagrabione przez PRL) właśnie trafia do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L super IP: *.chello.pl 20.02.07, 22:36 Mam nadzieje, ze nowy wlasciciel ma bardziej wyrafinowany zmysl estetyczny oraz lubi Krakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Redakcyo Naymilsza?! IP: *.krakow.pl 23.02.07, 22:23 Szanowany Panie, A skąd sie wzięła taka skroność niesłychana ? czyż nie uzurpuje sobie Pan prawa od wielu lat do krytyki w temacie sobie nie do końca znanym ? Ciekaw jestem poglądów Szanownego Pana w sprawie Forum, choć nie powinny być dla mnie zaskoczeniem. pozdrawiam obserwator ... od lat Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_myslik Re: Redakcyo Naymilsza?! 23.02.07, 23:52 Próba konfuzji nieudana-stop- sprostowanie błędu rzeczowego nie musi wynikać (ani też nie wynika) ze skromności, ale z przywiązania do prawdy-stop- ja nie jestem architektem-stop- to wydaje się być proste rozróżnienie-stop- jeszcze nigdy nie uzurpowałem sobie żadnego prawa, a zatem i tego też nie-stop- krytyka (a także afirmacja) architektury nie musi wynikać z posiadania dyplomu architekta, a często nawet nie powinna zeń wynikać-stop- dużo bardziej praktyczną kwalifikacją jest wiedza nt architektury w wymiarze teoretycznym, historycznym, miejscowym, praktycznym, etycznym, prawnym-stop- semper in altum-stop- tematy do końca znane w ogóle nie istnieją, zatem nie wiem, co szanowny przedmówca ma na myśli, pisząc o "...temacie sobie nie do końca znanym?-stop- moje poglądy na temat Forum publikowała miejscowa prasa, co z pewnością nie uchodzi uwagi obserwatora...od lat-stop- różnią się one znacznie od poglądów Pana Inżyniera Marka Dunikowskiego et consortes, o czem zainteresowanego kilkakrotnie informowałem osobiście-stop- poziom hmm... pierwiastka baśniowego wokół tej inwestycji, jakkolwiek Panu nieznany, jest znaczny-stop- I jakkolwiek nie lubię PiS-u, to cośkolwiek o tej to inwestycji jeszcze zapewne usłyszymy-stop- Przyszło mi żyć w latach, w których nie istnieje żadna osoba, instytucja ani też urząd, który zdradzałby skłonność do równoczesnego posiadania rozległej wiedzy o mieście oraz do ponoszenia długofalowej odpowiedzialności za losy i kod miasta, którego łamanie następuje na naszych oczach-stop- Mój ukochany Kisiel miał napisać, że za darmo piszą tylko grafomani, więc po tym krótkim wyjaśnieniu-stop- pozdrawiam serdecznie KM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: 217.149.249.* 21.02.07, 11:11 ale mamy psa Odpowiedz Link Zgłoś
aliszja123 Re: Pomysł osiedla na terenie Forum wraca 22.02.07, 09:23 Nie no przesada,wygląda to beznadziejnie.Kraków jest już tak nieestetycznie zabudowany że przestaje mi się już podobac.Mieszkam w centrum od 30 lat i to co się dzieje wokół Wawelu przechodzi ludzkie pojęcie.Maszkara za maszkarą.Sheraton,apartamenty na Zwierzynieckiej,hotel na wprost Filharmonii,no i słynne grożące kiedyś katastrofą budowlaną hotele ibis i nowotel.Kiedy skończy się zabudowa starego miasta i ubrzydzanie jego okolic.I dochodzi teraz taki gniot jak to osiedle.Cóż za pomysł,mało im jeszcze że obok apartamenty Ludwinów.Może jeszcze przenieśmy w okolice Wawelu Tandete albo Kleparz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koni Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.streamcn.pl 26.02.07, 17:14 mało jeszcze angole i irysy nakupowali.... ??? nie chce tych szmaciaży w moim mieście...! Odpowiedz Link Zgłoś
asmodeusz1756 Re: Pomysł osiedla na terenie Forum wraca 27.02.07, 23:38 to jest moje miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:49 Dziwne, że w Krakowie starym mieście tylu autentycznych mądrali można w centrum mysleć o blokowisku a la warszawskie Bemowo czy Ursynów. To jest teren na kilka obiektów, a nie jedno muzeum sztuki. To jest teren na zabudowę miastotwórczą, a nie zamknięte osiedle getto. Jak się wysiada na dworcu w Krakowie jest wrażenie, że przestrzeń tego miasta nie mieści już nieprawdopodobnej ilości chętnych by w tej przestrzeni uczestniczyć. Jednoczesnie takimi posunięciami zawęża się juz ograniczoną możliwość rozwoju miejskiego centrum. Wszak bloki (takie czy inne) to nie centrum, nie Wenecja, Paryż, Wiedeń... I trzeba było hotelu Forum żeby nic nie zrozumieć. Ani jedno, ani drugie nie buduje miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonn Pomysł osiedla na terenie Forum wraca IP: *.centertel.pl 17.03.07, 21:40 palant Odpowiedz Link Zgłoś