Dodaj do ulubionych

Maniery, czapki i test

01.03.07, 08:41
z której by strony nie patrzeć, to jestem z krakowa. miło jest się określić.
a teścik zacny, zabawny. szczególnie fragment dot. Nowej Huty
Obserwuj wątek
    • Gość: mike Re: Maniery, czapki i test IP: *.ruc.lama.net.pl 01.03.07, 09:18
      oczywiscie ze zaden prawdziwy krakus od pokolen (z dziada pradziada jak ja) nie
      powie o hucie nic innego jak tylko komunistyczna narosl lubze to zupelnie
      odzielna czesc... ale napewno nie krakowa wiec chyba pobiednika :P
      • Gość: Mi-Ki Re: Maniery, czapki i test IP: 195.150.133.* 01.03.07, 10:04
        To nie do końca tak. Też jestem krakusem "z dziada pradziada", ale jestem też
        historykiem sztuki, więc mam nieco inne podejście do Huty.
    • Gość: Jolka Krakowska Re: Maniery, czapki i test IP: *.adm.uj.edu.pl 01.03.07, 09:47
      Ten test jest zle skonstruowany. Jestem z Krakowa wiec nie wiem, co autor mial
      na mysli stawiajac pytanie: "co mysliszjak mowisz pole? pole, dwor czy cos
      innego". Czy autor testu mial na mysli pole jako pole orn, dwor, czyli "na
      zewnatrz" jak mowi cala reszta Polski, czy tez dwór czyli okazałą budowle, jak
      sie to rozumie w Krakowie? Podobna watpliwosc mam w przypadku pluskiewki oraz
      flizów.Po prostu w Krakowie tak sie mowi, dlaczego mam wiec to tlumaczyc na
      jakis inny jezyk? Nich ci ktorzy naplywaja masowo do Krakowa sie naucza,
      przeciez wlasnie po to przyjezdzaja, zeby poznac nasza atmosfere i zwyczaje!!
      • Gość: z salwadora Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:59
        No własnie, dostałem 37 punktów i na pytanie co to pole odpisałem że pole, no
        bo przeciez gdzie mam nie wyjśc jak nie na pole, no bo prZecież chyba nie na
        dwór. Chyba że test jest bardziej podchwytliwy niż myslę
    • Gość: korwit Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:06
      Jak chodzi o "pluskiewki" to jest to słowo używane przez dawnych Lwowian.

Przy okazji chcę przypomnieć dawne, lwowskie, piękne określenie "piętki"
      chleba, to była "całuska", ponieważ przed krojeniem w tym miejscu całowano
      chleb. Moja babcia, mama, a teraz i ja stary chłop zawsze całuję w ten sposób
      chleb.

Natomiast najbardziej charakterystyczne dla Krakusów są końcówki - choćże,
      zróbże dejże.

Jak to super po krakowsku brzmi: idze, idze, bajoku, dejże se rady.... -
      zamiast "bajoku" może być "bajtloku" albo "klarnecie" - "dejże se rady"
      oznacza "zastanów się co robisz"

KorWit - dawniej Lwowianin (tak się mówiło, a nie lwowiak), a od 1944 roku
      (uciekało się przed bratnią armią) Krakowianin (a nie Krakowiak, bo to
      taniec).
      • Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: 195.150.68.* 01.03.07, 15:13
        jednak najpiekniejszą krakowszczyzną posługuja się motorniczy tramwajek :D
        • mikolaus Re: Maniery, czapki i test 01.03.07, 16:02
          jolu droga a czym sie roznia zwyczaje krakowskie od tych w innych miastach.to
          juz na prawde jest monotonne i nuden na sile poszukiwac elementow
          krakowskosci,czy ktos tutaj ma kompleksy?
          • Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:47
            zwyczaje krakowskiennych miast że są KRAKOWSKIE :D
          • Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:52
            zwyczaje krakowskie różnią się od zwyczajów innych miast tym, ze są KRAKOWSKIE :D

(odpowiadam za biedną jolę, która nawet nie wie, że ktoś krytykuje krakowski
            kompleks wyższości - znany już od wieków...., jako ze to nie ten wątek :P)
    • Gość: Maciorra Maniery, czapki i test IP: *.netcontrol.pl 01.03.07, 20:08
      A mie wyszło żem z Krk, a tymczasem ni chu... oznacza to że gazeta kłamie:)
    • Gość: Debniczanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:34
      Parę dni temu ze zdziwieniem tłumaczyłam znajomej z Warszawy ( od niedawna ) co
      to są flizy.W rozmowie telefonicznej pochwaliłam się nowym zakupem fliz do
      łazienki i usłyszałam pytanie - a co to jest -.Po sprawdzeniu w encyklopedi
      okazało się, że jest to słowo pochodzenia niemieckiego.
      • Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:53
        co, biorąc pod uwagę historię Krakowa, nie jest takie dziwne...
        • chomiksyryjski Re: Maniery, czapki i test 02.03.07, 15:22
          A mnie zastanawia akcent...osoby ktore spotykaja sie ze mna po raz pierwszy nie
          wiedzac skad jestem zawsze bezblednie potrafia powiedziec ze to krakow choc ja
          przeciez nie mam jakiegos specyficznego akcentu i nie zauwazam u siebie
          zaciagania.ale dla przykladu w wawie mowi prowadzac jakis monolog wtraca sie od
          czasu do czasu slowko "tak" tymczasem na poludniu, tzn na podkarpaciu,w
          malopolsce i na slasku wtraca sie slowko "nie" i straszne jest to zabawne.
          • Gość: debniczanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 23:54
            Uzupełnieniem charakterystycznego wtrącenia w rozmowie w Krakowie - jest
            zwrot " no nie " bedący lekkim zapytaniem i jednocześnie mocniejszym
            potwierdzeniem że tak jest jak mówimy.
    • Gość: smok z wawelu dumny Krakus IP: *.dipool.highway.telekom.at 03.03.07, 09:16
      zdalem test na 34 punkty: jestem z Krakowa.
      Nie czuje sie zasciankowy, ale przez moje miasto wyjatkowy, ze los obdarzyl mnie
      takim miejscem na ziemi, a musze stwierdzic, ze w tym kontekscie domatorem nie
      jestem.
      • Gość: Andru Lubartowiak :D IP: 80.51.196.* 03.03.07, 15:12
        A ja zdobyłem 33 pkty dostając opinię, że jestem z Krakowa, choć byłem z nim 2
        razy w życiu... czy 3? -_- ;D

Pozdrawiam!
        • mr.lordi 35 jestem z krakowa hehe A Huta jest cudowna 03.03.07, 15:13
          • Gość: Krakuska Re: 35 jestem z krakowa hehe A Huta jest cudowna IP: *.autocom.pl 29.03.07, 22:24
            jestes z huty - to nie Krakow - uswiadom to sobie...Huta to przedpole Krakowa,
            ewentualnie jego peryferie!
    • Gość: hanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 14:51
      tescik wskazal, ze jestem z Krakowa a ja nie jestem z Krakowa ;) z okolic
      rowniez, no i co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka