manra 01.03.07, 08:41 z której by strony nie patrzeć, to jestem z krakowa. miło jest się określić. a teścik zacny, zabawny. szczególnie fragment dot. Nowej Huty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mike Re: Maniery, czapki i test IP: *.ruc.lama.net.pl 01.03.07, 09:18 oczywiscie ze zaden prawdziwy krakus od pokolen (z dziada pradziada jak ja) nie powie o hucie nic innego jak tylko komunistyczna narosl lubze to zupelnie odzielna czesc... ale napewno nie krakowa wiec chyba pobiednika :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi-Ki Re: Maniery, czapki i test IP: 195.150.133.* 01.03.07, 10:04 To nie do końca tak. Też jestem krakusem "z dziada pradziada", ale jestem też historykiem sztuki, więc mam nieco inne podejście do Huty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Krakowska Re: Maniery, czapki i test IP: *.adm.uj.edu.pl 01.03.07, 09:47 Ten test jest zle skonstruowany. Jestem z Krakowa wiec nie wiem, co autor mial na mysli stawiajac pytanie: "co mysliszjak mowisz pole? pole, dwor czy cos innego". Czy autor testu mial na mysli pole jako pole orn, dwor, czyli "na zewnatrz" jak mowi cala reszta Polski, czy tez dwór czyli okazałą budowle, jak sie to rozumie w Krakowie? Podobna watpliwosc mam w przypadku pluskiewki oraz flizów.Po prostu w Krakowie tak sie mowi, dlaczego mam wiec to tlumaczyc na jakis inny jezyk? Nich ci ktorzy naplywaja masowo do Krakowa sie naucza, przeciez wlasnie po to przyjezdzaja, zeby poznac nasza atmosfere i zwyczaje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z salwadora Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:59 No własnie, dostałem 37 punktów i na pytanie co to pole odpisałem że pole, no bo przeciez gdzie mam nie wyjśc jak nie na pole, no bo prZecież chyba nie na dwór. Chyba że test jest bardziej podchwytliwy niż myslę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korwit Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:06 Jak chodzi o "pluskiewki" to jest to słowo używane przez dawnych Lwowian. Przy okazji chcę przypomnieć dawne, lwowskie, piękne określenie "piętki" chleba, to była "całuska", ponieważ przed krojeniem w tym miejscu całowano chleb. Moja babcia, mama, a teraz i ja stary chłop zawsze całuję w ten sposób chleb. Natomiast najbardziej charakterystyczne dla Krakusów są końcówki - choćże, zróbże dejże. Jak to super po krakowsku brzmi: idze, idze, bajoku, dejże se rady.... - zamiast "bajoku" może być "bajtloku" albo "klarnecie" - "dejże se rady" oznacza "zastanów się co robisz" KorWit - dawniej Lwowianin (tak się mówiło, a nie lwowiak), a od 1944 roku (uciekało się przed bratnią armią) Krakowianin (a nie Krakowiak, bo to taniec). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: 195.150.68.* 01.03.07, 15:13 jednak najpiekniejszą krakowszczyzną posługuja się motorniczy tramwajek :D Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus Re: Maniery, czapki i test 01.03.07, 16:02 jolu droga a czym sie roznia zwyczaje krakowskie od tych w innych miastach.to juz na prawde jest monotonne i nuden na sile poszukiwac elementow krakowskosci,czy ktos tutaj ma kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:47 zwyczaje krakowskiennych miast że są KRAKOWSKIE :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:52 zwyczaje krakowskie różnią się od zwyczajów innych miast tym, ze są KRAKOWSKIE :D (odpowiadam za biedną jolę, która nawet nie wie, że ktoś krytykuje krakowski kompleks wyższości - znany już od wieków...., jako ze to nie ten wątek :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciorra Maniery, czapki i test IP: *.netcontrol.pl 01.03.07, 20:08 A mie wyszło żem z Krk, a tymczasem ni chu... oznacza to że gazeta kłamie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debniczanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:34 Parę dni temu ze zdziwieniem tłumaczyłam znajomej z Warszawy ( od niedawna ) co to są flizy.W rozmowie telefonicznej pochwaliłam się nowym zakupem fliz do łazienki i usłyszałam pytanie - a co to jest -.Po sprawdzeniu w encyklopedi okazało się, że jest to słowo pochodzenia niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qadesh Re: Maniery, czapki i test IP: *.76.classcom.pl 01.03.07, 20:53 co, biorąc pod uwagę historię Krakowa, nie jest takie dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
chomiksyryjski Re: Maniery, czapki i test 02.03.07, 15:22 A mnie zastanawia akcent...osoby ktore spotykaja sie ze mna po raz pierwszy nie wiedzac skad jestem zawsze bezblednie potrafia powiedziec ze to krakow choc ja przeciez nie mam jakiegos specyficznego akcentu i nie zauwazam u siebie zaciagania.ale dla przykladu w wawie mowi prowadzac jakis monolog wtraca sie od czasu do czasu slowko "tak" tymczasem na poludniu, tzn na podkarpaciu,w malopolsce i na slasku wtraca sie slowko "nie" i straszne jest to zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debniczanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 23:54 Uzupełnieniem charakterystycznego wtrącenia w rozmowie w Krakowie - jest zwrot " no nie " bedący lekkim zapytaniem i jednocześnie mocniejszym potwierdzeniem że tak jest jak mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok z wawelu dumny Krakus IP: *.dipool.highway.telekom.at 03.03.07, 09:16 zdalem test na 34 punkty: jestem z Krakowa. Nie czuje sie zasciankowy, ale przez moje miasto wyjatkowy, ze los obdarzyl mnie takim miejscem na ziemi, a musze stwierdzic, ze w tym kontekscie domatorem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andru Lubartowiak :D IP: 80.51.196.* 03.03.07, 15:12 A ja zdobyłem 33 pkty dostając opinię, że jestem z Krakowa, choć byłem z nim 2 razy w życiu... czy 3? -_- ;D Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakuska Re: 35 jestem z krakowa hehe A Huta jest cudowna IP: *.autocom.pl 29.03.07, 22:24 jestes z huty - to nie Krakow - uswiadom to sobie...Huta to przedpole Krakowa, ewentualnie jego peryferie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: Maniery, czapki i test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 14:51 tescik wskazal, ze jestem z Krakowa a ja nie jestem z Krakowa ;) z okolic rowniez, no i co? Odpowiedz Link Zgłoś