Dodaj do ulubionych

Jak jest na WSE??

IP: *.gemini.net.pl 07.03.07, 12:30
Witam.
Planuję zmianę studiów. Zainteresowała mnie oferta Wyższej Szkoły Europejskiej im. Ks. J. Tishnera. Nikt z moich znajomych nie jest studentem WSE i przez to sama nic nie wiem o tej uczelni.
Bardzo proszę wszystkich, którzy wiedzą jak jest na WSE (jaki poziom, jaka atmosfera, jacy wykładowcy, czy trudno się utrzymać) o pomoc :) Szczególnie wdzięczna za kilka słów na ten temat będę obecnym studentom WSE.
Z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • mr.lordi drogo i kazdy donosi na kazdego.... 07.03.07, 19:48
    • Gość: amelda Re: Jak jest na WSE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:54
      Cześć:) Ja jestem studentką WSE. Studiuję Lingwistykę Stosowaną ( a raczej
      filologię- bo taka jest nazwa tego kierunu w indeksie, używa się zamiennie pojęć
      lingwistyka i filologia, ale na dyplomie będzie filologia). Zależy jaki kierunek
      Cię interesuje, bo nie mogę powiedzieć za dużo o innych. Na lingwistyce jest
      dosyć cięzko, więc jesli planujesz sobie robić studia dla samego studiowania, to
      polecam coś łatwiejszego. Choć to też zależy od poziomu twojej znajomości
      języków obcych. Ogólnie Szkoła jest ok, nauczyciele są dobrzy, choć oczywiscie
      nie wszyscy, zresztą jak wszędzie. Płaci się w sumie dużo, ale jeśli się
      poważnie przyłożysz do studiów to myślę że warto. Jeśli masz jakieś bardziej
      konkretne pytania to pisz, chętnie pomogę na ile będę w stanie:)
    • Gość: Adrastea Re: Jak jest na WSE?? IP: *.gemini.net.pl 11.03.07, 10:24
      Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)
      Zastanawiam się akurat nad socjologią. Studiowanie dla samego studiowania mnie nie interesuje, więc wysoki poziom tylko plus. Mam nadzieję, że jednak nie wyrzucają z uczelni 'na siłę' :) i nieważne jak dobrze zdasz egzamin to i tak wylecisz... Chciałabym uniknąć takich absurdalnych sytuacji jakie mają miejsca na niektórych uczelniach.
      Chciałabym Cię jeszcze zapytać, może wiesz, czy jest duża różnica w poziomie nauczania na studiach dziennych i zaocznych WSE? I czy trudno jest uzyskać stypendium, zarówno naukowe jak i socjalne?
      I jeszcze jak to jest z egzaminami: wszystkie mają formę ustną i pisemną?
      Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: amelda Re: Jak jest na WSE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 23:03
        Szczerze mówiąc nie wiem jak jest z poziomem na socjologii. Ja mam kolege na II
        roku Stosunków Międzynarodowych, i szczerze mówiąc nie jest zachwycony poziomem.
        Ja jestem na Iwszym lingwistyki i jest dosyc cieżko, może dlatego ze równolegle
        studiuję dziennie na państwowej uczelni:/ Co do egzaminów, to ja narazie nie
        miałam żadnego ustnego, same pisemne, ale była ustna "O" z filozofii, i z tego
        co wiem było łatwiej zdac niz pisemny egzamin. Co do egzaminów to jeśli umiesz i
        napiszesz naprawde dobrze to nie ulewają, ale czasami nie wiadomo czemu się nie
        zdało, skoro ktoś jak twierdzi, napisał wszystko.Co do różnicy poziomu między
        zaocznymi a dziennymi to w ogóle nie mam pojecia, Lingwistyka zaoczna w ogóle
        nie istnieje;) bo nie da się studiować dwóch języków zaocznie, zreszta my mamy
        pożądny wycisk, nie wyborażam sobie tego zaocznie;) no a co do innych to tak jak
        pisałam- nie jestem zorientowana. Choć szczerze mówiąc wydaje mi sie ze może być
        podobnie jak z stosunkami,czyli nie za wysoki poziom.Ale to tylko moje
        przypuszczenia bazujące na tym, ze inne kierunki nie uczą się tak dużo jak my. A
        wracając jeszcze do egzaminów, to można mieć dwa warunki w semestrze z
        przedmiotów egzaminacyjnych.A przed warunkiem są dwa terminy-czyli Iwszy i jedna
        poprawka. Pozdrawiam:)
        • mr.lordi a napisalas ze szkola nie daje tytulu magistra ?? 15.03.07, 23:36
          • kryniczanka86 Re: a napisalas ze szkola nie daje tytulu magistr 16.03.07, 08:42
            Czyli kończy się na licencjacie, tak? Nie ma magisterskich uzupełniających ani tym bardziej jednolitych magisterskich?
          • Gość: amelda Re: a napisalas ze szkola nie daje tytulu magistr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 17:12
            Nie pisałam o tym bo nie było takiego pytania. Zreszta adresata na pewno wie
            takie rzeczy, na stronie uczelni sa takie informacje. Ja odpowiadalam na pytania
            o poziom, atmosfere itd.
            • zimowy_lisc Do ameldy :) 30.04.07, 17:26
              Do ameldy: zastanawiam się, czyby nie zacząć lingwistyki (czy też filologii) na
              wse w tym roku. Dlatego chciałabym porozmawiać z kimś kto tam studiuje. Proszę,
              napisz mi maila na adres gazetowy lub nilva@wp.pl z góry dziękuję:)
    • Gość: lenix Re: Jak jest na WSE?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 23:43
      Hej! Jestem studentką I roku stosunków miedzynarodowych na WSE. Uczelnia super,
      poziom wyższy niż na UJ, możesz spotkac ciekawe osoby z różnych części Polski i
      co najważniejsze wybitna kadra, która potrafi przekazac ważne informacje.
      Pozdrawiam i zapraszam :)
      • Gość: blablabla Re: Jak jest na WSE?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 20:06
        hej! a ja studiuję stosunki międzynarodowe na UW . Też zapraszam
      • Gość: a Re: Jak jest na WSE?? IP: *.zax.pl 24.03.07, 23:47
        Warto dodać, że absolwenci WSE na uzupełniających studiach magisterskich trochę
        się nudzą, bo wszystko przerobili już w "Tischnerze".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka