Dodaj do ulubionych

Mięknie rurka deweloperom

IP: *.netcontrol.pl 21.03.07, 23:01
Zauważam że coraz więcej deweloperów wprowadza promocje i na razie lekkie
obniżki ceny. Dzwoniłem ostatnio do Proinsu i powiedzieli mi że obniżyli cenę
o 800 zł na metrze. Granica popytu została przekroczona i zaczyna im mięknąć
rurka. Troche poczekajmy i będzie wysyp nowych nieszkań
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.ip24.pl 21.03.07, 23:33
      jesli obnizyli 800 PLN na metrze to w jakiej cenie teraz metr?
      • Gość: Krowa Muu Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 09:28
        Powiedzmy że chcę sprzedać mieszkanie. Jest warte 220 tys. Wystawiam więc za, na przykład 280 i potem robię promocję i obniżam do 240. CZTERDZIEŚCI TYSIĘCY ZYSKU, JAKA OKAZJA! :)
        • Gość: ciekawy Re: Mięknie rurka deweloperom IP: 206.19.210.* 22.03.07, 10:41
          tak mi sie wlasnie wydawalo ;-) lubimy takie promocje :-)))
      • Gość: Bebil Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.netcontrol.pl 25.03.07, 19:23
        Coś w tym jest. Ostatnio dopytywałem się o apartamenty ludwinów to okazało się
        że zamierzają obniżyć ceny i dlatego wstrzymali sprzedaż. Poza tym baba
        dzwoniła do mnie chyba z 8 razy żebym się dycydował
    • morfinka_12 AWiM ma bardzo zmiękczoną rurkę od 8000 PLN/m2 22.03.07, 11:54
      w czyżynach, no to hit po prostu, okazja jakaś
      • Gość: Tymoteusz II Ludwinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 19:32
        A ile kosztował tam metr zanim wstrzymali sprzedaż? Może wstrzymali, żeby podnieść ceny? ;)
        • Gość: pitagoras Re: Ludwinów IP: *.autocom.pl 17.11.07, 07:03
          Nie boicie się, że prezes zrobi to samo co na Piasta Kołodzieja i każe słono
          dopłacić przed odbiorem mieszkania?
    • Gość: lolek Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.netcontrol.pl 31.03.07, 23:08
      Potwierdzam że mnie deweloper zaoferowal zniżkę jak wpłacę 1 ratę 20%. Ponadto
      chcia mi dać garaż w cenie mieszkania. Ale generalnie namawiam do negocjowani i
      twardej postawy. Nie dajcie się poniżać przez tych kolesi w kufajkach i z łopatą
      • Gość: tubylec Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:51
        Nie sądzę żeby pewny, stabilny w dobrej kondycji finansowej developer robił
        promocje na mieszkania.Troche pracuje na tym polu i nie po to ceny szly w góre
        żeby potem je obnizać.Teraz jedynie mogą stanąć w miejscu, za chwile moze wejsc
        vat 22% i ludzie beda chcieli jeszcze przed tym uciec. Dobre mieszkania,w
        dobrych lokalizacjach beda zawsze w cenie.Na promocje decydują sie jedynie
        początujacy,którzy mieli kawałek działki z dziada pradziada z pozwoleniem na
        budowe i chcieli zarobic. Niestety developerka to nie budowanie placu zabaw i w
        momencie zakłócenia płynności finansowej zaczynja się kłopoty. Z powodu wolnych
        mieszkań brakuje środków na dokończenie inwestycji a jedynym sposobem na ich
        szybsza sprzedaż jest "sztuczne" obniżenie ceny.
        • malpiarnia Re: Mięknie rurka deweloperom 10.04.07, 21:05
          to zle w "tym polu" pracujesz
          gdybys troche kupowal szybko bys sie zorientowal ile schodza z ceny
          • Gość: rumburak Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 00:42
            odezwał się specjalista i fachura co wieszczy spadek cen do 4tys za metr,
            normalnie boki zrywać.
            Małpko dziś koszt budowy to 4000zł netto do tego dolicz cenę działki i koszt
            obsługi inwestycji oraz zysk :)
            Nikt cen obniżać nie będzie, ale niech nikt też nie liczy na jakiś lawinowy
            wzrost. Maksymalnie w tym roku w Krakowie dojdzie do 15%, więcej napewno będzie
            w Łodzi i Poznaniu bo są stosunkowo tanie ok 3,5tys m2
            • Gość: sean Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.chello.pl 11.04.07, 06:35
              Ciekawi mnie, skąd wytrzasnąłeś to info o 4k za metr. Poproszę o rzetelne
              obliczenia, co i za ile, punkt po punkcie to może uwierzę. Bo wygląda na to, że
              cytujesz tylko jojczenie developerów.
              • Gość: wacwek Re: Mięknie rurka deweloperom IP: 212.160.65.* 11.04.07, 12:07
                to dlaczego krak sytem sprzedaje po 4 tyś za ma 2 (hipoteczne)
                • Gość: gość Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.multisoft.com.pl 11.04.07, 12:11
                  nie po 4 tylko 4.5 wiesz cos o tej inwestycji
          • Gość: tubylec Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 10:46
            @malpiarnia
            przeczytaj sobie uważnie jeszcze raz mój post, potem sobie zobacz jacy
            developerzy schodzą z ceny i w jakich lokalizacjach, jak się dobrze zastanowisz
            to sobie sama odpowiesz

Widać jak niektórzy mają pojęcie odnośnie budowy kosztów mieszkań i szacunkowej
            wyceny.Przedstawiając punkt po punkcie robocizne i materiał ppowstałaby tu
            lektura na minimum 200 stron.
            Dla niedowiarków napisze tylko że przykładowa stal w ciągu roku poszła 1000zł
            na tonie do góry :/, o pozostałych materiałach nie bede juz wspominał bo na
            rynku materiałów panuje analogiczna sytuacja jak w 2006r na rynku
            nieruchomości.Popyt przewyższa sprzedaż a na materiały czeka się po 4 miesiace.

Ktoś sprzedaje po 4,5 kpln za m2 ?? Ok, zapytajcie jak długo była
            przygotowywana inwestycja, kiedy kupowana była działka i podpisywane umowy z
            generalnym wykonawcą...
            • Gość: sean Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.chello.pl 13.04.07, 07:16
              Tak się składa, że wczoraj chyba z pół dnia dzwoniłem za materiałami na ściany.
              W zależności od tego czego szukasz, czekasz od tygodnia do 3 miesięcy. Ale
              ogólnie nie jest jakoś tragicznie (wygląda na to, że tylko pustaka maxa nigdzie
              nie ma, a przecież developerzy planują inwestycje z wyprzedzeniem, prawda?).
              Fakt, materiał kosztuje średnio 100% drożej niż w zeszłym roku. Budowlańców też
              się da znaleźć, w ostatniej chwili i wcale nie najdroższych. To wszystko moja
              praktyka z kilku ostatnich dni.

Teraz zakładamy tak: developer płaci dziś za ziemię dwa razy drożej niż w 2006,
              ale dzisiejsze bloki budują się na ziemi kupionej pewnie ze 3 lata temu, więc
              to się nie liczy; murarzom trzeba zapłacić pewnie ze 30% więcej (ale przecież
              robocizna nie jest na pewno głównym punktem w wydatkach); materiały, owszem, są
              dwa razy droższe. Pytanie: jaki jest margines zysku przy założeniu, że
              sprzedajemy za 8k/metr a na WZ oraz pozwolenie na budowę czekaliśmy ze 2 lata?
              Naprawdę, trudno mi uwierzyć, że budowa metra kosztuje realnie 4k...
              • Gość: Krowa Muu Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 07:34
                Ale taki deweloper musi także zakładać, że kolejnego hektara ziemi nie kupi już
                w tej cenie co dwa lata temu no i musi jakoś zgromadzić na to kapitał. Poza
                tym - sprzedaje w tej cenie, po której ktoś to chce kupić, no i tyle. Przestaną
                kupować to 1. najpierw poczeka 2. jak nikt dalej nie kupi, no to zaczyna
                mięknąć mu rurka;) 3. No więc robi promocje i obniża cenę.
              • Gość: rumburak Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.technika.net.pl 13.04.07, 08:44
                kosztuje, kosztuje.
                Pamiętaj że jak Ty pytasz o jakieś materiały to jest to przysłowiowe 5kg
                szpachli i 2 litry farby, generalny wykonawca potrzebuje setek kubików betonu,
                tony stali, pustaków itd. Znajomy wykonawca sprowadza pustaki ze Słowacji bo u
                nas nie ma!
                Teraz przygotowywałem kosztorys na inwestycje na przedmieściach: cena działki +
                robocizna za wybudowanie bloku wyniosła 4,2tys netto! Cena metra w tym bloku nie
                jest kalkulowana na 8 tys tylko sporo taniej, ale to też wynika z faktu że
                lokalizacja nie jest tak atrakcyjna jak inne.
                • Gość: J-23 Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 14:20
                  gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4055745.html
    • Gość: prawy Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.07, 09:49
      www.dziennik.krakow.pl/public/?2007/11.17/Malopolska/01/01.html
      • Gość: bibik Re: Mięknie rurka deweloperom IP: *.netcontrol.pl 24.02.08, 23:37
        potwierdzam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka