Gość: Jacek IP: *.187.224.13.ip.airbites.pl 30.03.07, 22:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.187.224.13.ip.airbites.pl 30.03.07, 22:28 A pieski już szczekają, ujadają rydzykowe sfory, co Miłoszowi nie dorosną nigdy nawet do jego litewskich pięt. A szczekajcie sobie pitbule ciemnogrodu, szczekajcie łysi młodzieńcy, jak przydrożne pieski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidzio Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 17:35 Ci hipokryci co protestują przeciwko miłoszowi powinni pamiętać że pośród nich jest wielu takich jak np. Ojciec pana ministra który popierał stan wojenny i chodził na herbatki do Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aglo11 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 09:11 "Jacek"- aby pisać na forum to należy dużo czytać i poznawać prawdę no bo jak określić wielkiego poetę piszącego po polsku, a równocześnie traktującego właśnie Polskę ze skrajnym lekceważeniem, wręcz pogardą? Polskiego twórcę, którego Polska zawsze tylko „przerażała i przeraża", dla którego najwięksi polscy poeci, to anachroniczni nacjonaliści, dla którego najlepsi polscy patrioci, żołnierze czołowej formacji Polskiego Państwa Podziemnego Armii Krajowej, to „bandyci". www.polonica.net/Milosz_polonofob.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogurodzic Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 11:03 oczywiście bez 80 letniego doświadczenia nie ma co się wyrywać !! idż może na forum toruńskie a wolność właśnie na tym polega że można pisać co się chce twoja Polska mnie przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikol Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:24 Dlaczego jesteś durniem? Mieszkam w Toruniu i nie mam wcale prawicowych poglądów nie jestem nawet katolikiem i dość mam nazywania radia maryja toruńską rozgłośnią ,to coś jak polskie obozy koncentracyjne.jeżeli potrafisz to nie wysyłaj nikogo na toruńskie forum tylko dlatego że nie myśli jak ty po drugie większość słuchaczy tego dennego radia pochodzi z małych miasteczek my w Toruniu nie jednoczymy się z poglądami tego pajacyka ojczulka rydzyka.Czuje się obrażony i oczekuje przeprosin :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 12:13 A co Ty Milosza czytales ze masz tak wyrobione zdanie na jego temat? Czy moze znasz Milosza tylko ze slyszenia i z kretynskich pamfletow w ktorych roi sie od cytatow wyjetych z kontekstu? aglo11 napisał: > "Jacek"- aby pisać na forum to należy dużo czytać i poznawać prawdę no bo jak > określić wielkiego poetę piszącego po polsku, a równocześnie traktującego > właśnie Polskę ze skrajnym lekceważeniem, wręcz pogardą? Polskiego twórcę, > którego Polska zawsze tylko „przerażała i przeraża", dla którego najwięks > i > polscy poeci, to anachroniczni nacjonaliści, dla którego najlepsi polscy > patrioci, żołnierze czołowej formacji Polskiego Państwa Podziemnego Armii > Krajowej, to „bandyci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: 194.75.37.* 01.04.07, 12:22 wlasnie o tobie pisal Milosz - ciemnogrod i za ciebie sie wstydzil. ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noszfak Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.pai.net.pl 01.04.07, 14:06 "On nienawidził Polski i katolicyzmu. Taka osoba nie może mieć pomnika." Dlaczego w Polsce nie istnieje patriotyzm bez katolicyzmu? Dlaczego organizacje, które bezprawnie nazywają się patriotycznymi, tak naprawdę nie walczą o patriotyzm, ale o katolicyzm? Ja kocham Polskę, ale nienawidzę "polaczkowatości" oraz katolicyzmu w radiomaryjnym wydaniu. Nie jestem też katolikiem. Czy to znaczy, że nie jestem pełnowartościowym patriotą? W pełni zgadzam się z poetą - "Polska to ciemnogród", "Na polskość (polaczków/rydzów) jestem uczulony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.proxy.aol.com 01.04.07, 12:58 jak tak sobie to wszystko czytam to jedynie moge stwierdzic ze pan Milosz powiedzial glosno to co wieksza czesc z nas mysli ot prawde mowil ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek_Placek Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.cvdnet.pl 01.04.07, 13:20 Kolega zapewne nie przeczytał ani linijki z Miłosza, a jeśli tak to bez zrozumienia. Rzadko na forum zdarzają się wpisy, w których żadne zdanie nie odpowiada prawdzie. Współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 13:51 aglo11 napisał: "Jacek"- aby pisać na forum to należy dużo czytać i poznawać prawdę ... nie chodzi o to aby duzo czytac chodzi o to aby rozumiec co sie czyta JRNowak jest przykladem duzo czytajacego a malo rozumiejacego zas co do prawdy, to poszukiwacza prawdy na stronie polonica.net nawracac nie bede, w obawie, aby nagly wstrzas wywolany mysleniem nie zabil mu ostatnich szarych komorek. jednakowoz kiedy bedziesz kiedys chwile czasu wolna od czytania SPRAWDZ W MIARODAJNYCH ZRODLACH O CZYM BYLA DYSKUSJA ktorej oderwane miloszowe glosy niby cytujesz. ja jako konserwatysta anarchista bylbym wtedy przy staniu z bronia u nogi i ratowaniem substancji. ale ja juz w taki sposob uczulony jestem przez szkole prymasa Wyszynskiego na narodowe ruchawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.61.jawnet.pl 02.04.07, 08:14 Nie Polska ale Polacy przerażają. Skąd mamy przypowieść o kotle w piekle z Polakami w środku? Nikt nie musi pilnować bo sami się pilnują, nikomu nie dadzą wyjść. A pies ogrodnika? To Polacy właśnie. I jak tu mówić o tolerancji? A słomiany zapał? Można mnożyć przykłady....Norwid pisał o wspaniałym narodzie ale nikczemnym społeczeństwie. Nic dodać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemienin Miłosz - Nie dla idiotów IP: *.cable.ubr10.newm.blueyonder.co.uk 01.04.07, 09:25 Płaskie odczytanie wyrwanych z kontekstu cytatów - jakże to charakterystyczne dla naszych współczesnych katolickich prymitywów. Ci ludzie obrażają JP2 - bo jakże to, poprzedni Papież cenił Miłosza i nie zauważył źe on antypolski i antykatolicki??? Miał problemy ze zrozumieniem prostego tekstu czy jak? Otóż właśnie, nasza "prawica" oczekuje prostych, czytelnych przekazów, jak "X współpracował". To ludzie niezdolni do wysiłku intelektualnego. Niezdolni do czytania Miłosza. Najsmutniejsze, że żaden z protestujących nie czytuje poezji. Ach, rzucone perły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Miłosz - Nie dla idiotów IP: *.acn.waw.pl 01.04.07, 10:33 spalić na stosie Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Miłosz - Nie dla idiotów 01.04.07, 12:19 Absolutnie sie zgadzam! My chyba nie zasluzylismy na ludzi naprawde wielkich! Co tylko sie taki pojawi w naszym ciemnogrodzie to Zyd albo lewak albo polonofob. "Czy ten swe gniazdo kala co je kala czy ten co tym mowic nie pozwala?" Moich szanownych wspolrozmowcow ktorzy nigdy tego cytatu nie slyszeli uprzejmie informuje ze powiedzial to niejaki Norwid Cyprian , tez podly polonofob, lewak i na pewno Zyd! Czekam na nastepna nagonke! Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Miłosz - Nie dla idiotów 01.04.07, 15:54 lapy precz lprowcy od Miłosza! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 15:30 tez nigdy nie wiem jaka pierd.... obrazi naprawde prawdziwego Polaka-Katolika y Patryote oni dla odmiany nigdy sie nie PIE.... z moimi odczuciami, rozumem i poczuciem przyzwoitosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 15:32 to o skasowanym pierwszym poscie Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 16:19 Polecam strone POLONICA.NET Przeczytaj wiecej o tym wielkim "Polaku" i potem ublizaj-capie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajjaj Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:41 Kraków zawsze jawił sie mi jako miejsce nauki i kultury. Niestety, ostatnie lata pokazują, że obecnie może zaproponować Polsce tylko Józefe Doboszewską (kim ona jest?!) i Geirtychów w ilości sztuk dwóch. Miał rację Miłosz pisząc o ciemnogrodzianach, choć te słowa jak i inne, zostały wyrwane z kontekstu przez ciemnogrodzkich krzykaczy. Jeszcze parę wybryków i wyczynów waszych polityków i politykierków, a w oczach Polski będziecie ciemnogrodem. W moich już jesteście, bo przykro robi się, gdy polaczki starają się dyskredytować to, co najlepsze w naszym narodzie i kulturze. Zawiść psa ogrodnika i skrajnie radyjna głupota zbiera żniwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.chello.pl 30.03.07, 22:54 Zaprojektuje to artysta z abonamentem na umajanie Krakowa i Wyborcza też będzie musiała protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 30.03.07, 22:54 Boże odpuść im, nie wiedzą co czynią... a Ty patrzysz i pozwalasz!? Kroków zawsze był grajdołem dulskim odmużdżonym setnie od Boy'a po Miłosza stale CONTRA kato... Tylko gołębie sraja swobodnie nieodmiennie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.93.classcom.pl 30.03.07, 23:06 Gdzie byli ci obrońcy katoliccy przez ostatnie 60 lat , gdy komuniści stawiali pomniki kazdej kanalii i świni. Wtedy nie zająkneli się nawet a teraz wyciagaja krzyze i różańce. Jak miażdżyca potrafi zrobić z człowieka bohatera!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 08:47 Gość portalu: goska napisał(a): > Gdzie byli ci obrońcy katoliccy przez ostatnie 60 lat , gdy komuniści stawiali > pomniki kazdej kanalii i świni. Wtedy nie zająkneli się nawet a teraz > wyciagaja krzyze i różańce. Jak miażdżyca potrafi zrobić z człowieka bohatera!! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Im odpowiadają tylko pomniki "złotego cielca" Oto "miłujący inaczej" katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkowiec27 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 08:58 Gość portalu: goska napisał(a): > Gdzie byli ci obrońcy katoliccy przez ostatnie 60 lat , gdy komuniści stawiali > pomniki kazdej kanalii i świni. Wtedy nie zająkneli się nawet a teraz > wyciagaja krzyze i różańce. Jak miażdżyca potrafi zrobić z człowieka bohatera!! To nie miażdżyca, Gosiu, bo śwntuszek Wierzejski i obłudnik Giertych nie są staruszkami. to tylko obłuda, oportunizm, zakłamanie i zwyczajne nieuctwo. w zasadzie nie warto się przejmować. Na pociechę dla ciemnogrodu: u wylotu Wiślnej jest już tak bałagan stworzony przez szaloną fontannę, że Miłosza niestety i tak nkt nie zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 15:35 wisieli u klamki komuny jako pax i neoznak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.proxy.aol.com 01.04.07, 01:13 Nie rozumiesz co piszesz jestes smutny Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Jak nie chcą nie budować... przyjdzie na to czas 30.03.07, 23:34 teraz potrzebna północna obwodnica miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.fema.krakow.pl 31.03.07, 00:41 Dlaczego Kościół nie potrafi sobie poradzić z radiem Maryja. Dlaczego odważny i zacny ksiądz Isakowicz Zaleski zajmuje się kopaniem leżących, zamiast walczyć z rzeczywistym zagrożeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.kur.kolornet.pl 31.03.07, 01:04 A co ci przeszkadza to radio? Mnie w ogóle choć nie słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 08:55 Gość portalu: abc napisał(a): > A co ci przeszkadza to radio? Mnie w ogóle choć nie słucham. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Radio można pokrętłem wyłączyć ale słuchaczy nie da rady i dalej będą drzeć mordę.W jednej ręce krzyż,w drugiej różaniec a w ustach przekleństwa i jad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.acn.waw.pl 01.04.07, 10:35 > mordę.W jednej ręce krzyż,w drugiej różaniec a w ustach przekleństwa i jad. czyli normalne katolickie miłosierdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chirl Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:42 dlatego że nie jest odważny i zacny. jest przepełniony chęcią odwetu i zemsty. mało to chrześcijańskie. Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a): > Dlaczego odważny i zacny ksiądz Isakowicz Zaleski zajmuje się kopaniem leżących, Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 14:01 koscio paradoksalnie NIE musi se radzic z R"M" Po prostu, wystarczy aby orzekl, zgodnie z prawda, ze to prywatna rozgosnia I TAK JA TRAKTOWAL (a za nim panstwo tez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymason Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.03.07, 01:07 Pomnik to może i mieć ale w Wilnie na koszt pństwa Litewskiego. Trzeba się szanowac choć trochę Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 31.03.07, 02:13 Przecież on napisał "Litwo, ojczyzno moja!" A moze i Chopina z Łazienek, przecie to Francuz zafajdany. Ech, ciemnota! Czasem mi wstyd że się urodziłem w Krakowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.03.07, 11:13 Nie zapędzaj się tak kolego z tą ciemnota, skoro nie widzisz różnicy pomiędzy pojmowaniem ojcowizny jako Litwy z czasów RZplitej Obojga Narodów a wasalnym oportunizmem na zmianę proniemieckim (kto się zwinął z GG na paszprocie Litewskim podczas okupacji?) i prosowieckim (cały okres PRL-u), o podkreślaniu na każdy kroku pogardy dla Polski i Polaków - vide zacytowane framenty twórczości w artykule, a przykładów można wskazać znacznie więcej. Nie chodzi o przekreślanie go jako poety ale trzeba jako naród i państwo mieć odrobinę szacunku dla siebie. Nie popieram LPR jak i żadnej innej partii i nie słucham Rydzyka, po prostu jest to mój niezalezny pogląd i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 10:01 @123: Wasalny oportunizm Miłosza w wersji prosowieckiej wyglądał tak, że był na cenzurowanym. Na początku lat 50-tych wyjechał do Francji i uzyskał azyl polityczny. Został oficjalnie potępiony przez ZLP (organizację komunistyczną). Gdzie tu masz wasalizm prosowiecki?? Jak siedzisz w UK to siedź dalej i nie wracaj lepiej do kraju, bo tylko tu zaniżysz średni poziom intelektualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? IP: *.brhm.adsl.virgin.net 01.04.07, 10:29 wypraszam sobie, nie każdy kto siedzi w UK to głąb i cham jak Ci się wydaje znam tu wiele ludzi, któży mają dyplomy wyższuch uczelni i są przyzwoitymi ludźmi, przypuszczam, że odsetek ludzi o pokroju opisanym przez Ciebie jest w Polsce taki sam, to sie wynosi z domu Szczerze mówiąc to łatwiej jest zrozumieć Miłosza mieszkając kilka lat za granicą, bo czujesz podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 12:45 @adka: Gdzie ja napisałem, że każdy kto siedzi w UK to głąb i cham? Proszę o zacytowanie. Ta uwaga o poziomie inteligencji była skierowana do konkretnej osoby (123), a nie do ogółu. Ponadto dyplom wyższej uczelni nie gwarantuje od razu wysokiej kultury osobistej i inteligencji. Wiedza a inteligencja to dwie różne sprawy. Jeśli poczułaś się urażona, to przepraszam mimo, iż nie pisałem tego do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 14:10 wasalny oportunizm dzisiejszych katolickich-narodocow, ktorzy przez 50 lat wisieli u klamki komuny jako PAX czy neoZNAK, dyskredytuje srodowisko jako wystawce swiadectw moralnosci. Pomnik w Wilnie? A dlaczego nie? W San Francisko tez moglby stac! Milosz wielki i starczy go na kilka pomnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek_Placek Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? IP: *.cvdnet.pl 01.04.07, 13:26 Do gościa 123: Bredzisz Pan. KOmpletne nieuctwo: "zwinął z GG, "cały okres PRL", "podkreślanie na każdym kroku pogardy dla Polski i Polaków". Podkreślasz pan na każdym kroku swoją ignorancję, zaślepienie, niski poziom inteligencji i obskurantymzm. Pański niezależny pogląd jest bredzeniem pijanego imbecyla po ciosie młotkiem w głowie w ciemnym tunelu. RSC Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 14:58 Prezydent RP wywinal sie paszportem szwajcarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 15:25 Litwa, za czasow Rzplitej nie byla zadna OJCOWIZNA a odrebnym bytem panstwowym, o niekoniecznie z Korona wspolnych interesach i pogladach na sprawy, ktorego obywatele, niezaleznie czy mowili po polsku, litewsku (starobialorusku - oficjalny jezyk tego panstwa), zmudzku (czyli litewsku w dzisiejszym znaczeniu) czy innemu, odrebni w swoim mniemaniu byli od Polakow - Koroniarzy. W momencie prawie-ze obu panstw zjednoczenia Rzplita upadla. Wniewole Litwa popadla 123 lat a i Polska znikla na lat 85. W niebycie historycznym kazde z obu panstw rozpadlo sie na dwa potomne. Stan przyszly z lat 1916 - 1919 nie w pelni zdzyl uformowac urodzonego w 1911 Milosza w 150% moczarowskiego Polaka. Nie tylko jego ale i wielu z jego wilenskich akademickich nauczycieli. Tak wiec 123 - wnuku Moczara, ojdyra i TVP- mowisz nieadekwatnym jezykiem. Milosz dlugozyjacy i ledwo-co-zmarly, z racji dziecinstwa w majatku swych dziadkow, wiecej ma wspolnego ze swiatem Mickiewicza niz tyz rozumem. Co napisal prawnuk 2 Polakow, 1 Tatara i 1 Bialorusina (co razem daje Litwina, ale sensie juz wylacznie sentymentalnym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? IP: *.chello.pl 01.04.07, 10:21 Przecież on napisał "Litwo, ojczyzno moja!" A moze i Chopina z Łazienek, przecie to Francuz zafajdany. Ech, ciemnota! Czasem mi wstyd że się urodziłem w Krakowie! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mnie też jest wstyd że się urodziłeś w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Dlaczego jest ci wstyd? 01.04.07, 18:46 Gość portalu: sissi napisał(a): > Przecież on napisał "Litwo, ojczyzno moja!" > > A moze i Chopina z Łazienek, przecie to Francuz zafajdany. > > Ech, ciemnota! Czasem mi wstyd że się urodziłem w Krakowie! > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx > > Mnie też jest wstyd że się urodziłeś w Krakowie. Dlatego ze masz klapki na oczach czy jestes taki(a) ciemna ze nie rozumiesz ironii? A ze mi wstyd to za to ze w Krakowie sa tacy ludzie ktorzy nie doceniaja wielkosci jesli nie wywodzi sie z plebanii! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Dlaczego jest ci wstyd? 01.04.07, 18:54 > > > > Mnie też jest wstyd że się urodziłeś w Krakowie. > > Dlatego ze masz klapki na oczach czy jestes taki(a) ciemna ze nie rozumiesz > ironii? A ze mi wstyd to za to ze w Krakowie sa tacy ludzie ktorzy nie > doceniaja wielkosci jesli nie wywodzi sie z plebanii! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Dlaczego jest ci wstyd? 01.04.07, 19:35 janan2 napisał: > > > > > > > Mnie też jest wstyd że się urodziłeś w Krakowie. > > > > Dlatego ze masz klapki na oczach czy jestes taki(a) ciemna ze nie rozumie > sz > > ironii? A ze mi wstyd to za to ze w Krakowie sa tacy ludzie ktorzy nie > > doceniaja wielkosci jesli nie wywodzi sie z plebanii! Za Roktę,Wassermanna,Kurtykę,niedoszłego prezydenta z IPN takiego chudego wysokiego(nie pamiętam,czy miał kaptur świecę i ...)jak przystało na poszukiwacza zeszłorocznych śniegów,Ziobrę i takiego "historyka"z IPN z potrójnym podbródkiem-nie wspomnę nazwiska.Stąd rozprzestrzenia się rozbijactwo,nienawiść,poszukiwania zaściankowość i zaprzaństwo.A do niedawna była to wydaje się kulturalna stolica.Czyżby?Wstyd za takie elity co wydaje z siebie to miasto,choć ludzie wydają się całkiem przyzwoici i normalni.Dali temu niedawno wyraz,ale nie dotyczy to tych na świeczniku.Dla nich czerwona kartka-wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 12:24 Zdecydowanie tak!!!! Czy nikt jeszcze sie nie dopatrzyl ze matka Mickiewicza byla przechrzta, czyli Mickiewicz jest Zydem i do tego lewakiem! Precz z Mickiewiczem! A potem wezmy sie za Slowackiego. On pochodzil z rodziny ormianskiej, to jaki z niego Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: To może Mickiewicza z Rynku wywalić na Litwę? 01.04.07, 16:05 z ta matka Mickiewicza byl zart przez samego Mickiewicza, ktory zyc zaczal wlasnym zyciem podparty usprawiedliwiona teoria, ze matka (badz babka) mogla pochodzic z przechrzczonych i uszlachconych frankistow. atoli ostatnie badania dowoda ze rodzina matki byla tatarska. trudno z drugiej strony na dawnej litwie jedno od drugiego do konca rozdzielic posluze sie przykladem najsilniej zwiazany, z dzieciestwego prawie-ze wiejskiego wychowania, z tatarska lecz z dawna skatoliczala galezia moich przodkow. atoli w rodzinie mojej zwyczaj byl niespozywania mleka i miesa oraz niespozywania koniny. zydostwo? karaimstwo? przypadek? nie lekcewaze wplywu przypadku. a nawet przypadkowego bledu. pamietam bowiem zawsze historie szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Nieczytelna ironia? 01.04.07, 17:25 Jezeli ironia w moim poprzednim poscie byla nieczytelna to przepraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:08 Jeden drobiazg: Miłosz dostał Nobla dla Polski, nie dla Litwy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratujcie Ojczyznę Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 01:25 Jak widać i słychać Czesław Miłosz miał rację. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mzast Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 31.03.07, 07:05 Nie jestem zwolennikiem pomnikomanii, obrazomanii i ideologizowania życia społecznego. Nie bardzo wiem, dlaczego z niektórych zasłużonych ludzi robi się bohaterów a nawet uwielbia do świętości włącznie? Gdybym był złośliwy przeciwnikom budowy pomnika Czesława Miłosza powiedziałbym – wybudujcie jeszcze jeden pomnik Jana Pawła II? Zastanowić się należy nad zasadnością budowy, aby później ich ktoś nie niszczył. Historycy piszą historię, zmieniają fakty, czyli dostosowują ją dla potrzeb epoki. Biada tym, którzy nie znają innych źródeł wiedzy i czerpią ją z opracowań zniekształconych. Historia i jej pomniki powinny być wolne od ludzkiego fanatyzmu i twierdzenia, że moje poglądy na sprawę są jedyne, prawdziwe i najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 31.03.07, 16:00 Historycy nie zmieniają faktów, historycy odkrywają nowe fakty, które mogą zmieniać dawny pogląd na sprawę. No, chyba że są to "historycy". Ale chyba nie ich masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibidem Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.icpnet.pl 01.04.07, 09:03 Kiedyś były próby wysadzania pomników (w nh zdaje się), niezadługo i jp wysadzą Odpowiedz Link Zgłoś
loader Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 31.03.07, 07:46 spoko, spoko można się dogadać. ważne by zostało jakieś miejsce na pomnik dla ojca dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 31.03.07, 07:51 Który skrzywdziłeś człowieka prostego Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając, Gromadę błaznów koło siebie mając Na pomieszanie dobrego i złego, Choćby przed tobą wszyscy się skłonili Cnotę i mądrość tobie przypisując, Złote medale na twoją cześć kując, Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli, Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta Możesz go zabić - narodzi się nowy. Spisane będą czyny i rozmowy. Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik poezji Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.jelonki.robbo.pl 01.04.07, 11:31 Miłosz świetnym poetą był! Ale 1. w przedwojennym Wilnie wywalili go z redakcji radia za prorosyjskość i prożydowskość 2. po drugiej wojnie z radością współpracował z władzami i został attache kulturalnym w USA 3. po USA wysłano go do Paryża a tam zamiast robić to ,za co dostawal pensję/ przecież podpisał umowę o pracę/ to siedzial u Giedroycia w Kulturze, co mogło się pracodawcy nie podobac 4. w grudniu 1950 r został wezwany do Warszawy i obsobaczony, za to że źle wykonuje to ,za co mu płacą i czego się podjął, ale nie wylądował na Rakowieckiej. 5.w styczniu 1951 wyjechał do Paryża i ogłosił że jest prześladowany przez władze 6. opublikował w Paryżu ''Traktat poetycki" ,w którym zmieszał z błotem wszystkich artystów / chyba tylko Kochanowskiego nie/ W wyniku tej działalności musiał opuścić Paryż , bo nawet dla Giedroycia i Oskara Miłosza/ stryja/ nikt nie chciał z nim utrzymywać kontaktów, więc wylądował w USA , wykładal przez lata w Berkeley, i tłumaczył poezję z ijidisz na angielski, co mu wydatnie pomogło w otrzymaniu Nobla. Moralnie przy Herbercie jest zerem ,żeby nie rzec,że doma zerami, które świetnie potrafiły jak kot ,w każdej sytuacji spadać na 4 łapy, ale jak ludzie chcą pomnik to niech sobie go budują , byle ze społecznych zbiórek ,a nie za podatki/ w tym upatruję sens wolności/MOJA WOLNOŚĆ KOŃCZY SIĘ TAM ,GDZIE ZACZYNA WOLNOŚĆ KOWLSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 11:35 Tak, tak, oczywiście. A lekcje na jutro odrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.04.07, 13:52 "Czytelniku poezji",poczytaj też troche biografi i dowiedz się co Czesław Miłosz robił w Warszawie w czasie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 17:22 Gośiu portalu czytelniku poezji: Oskar Miłosz (ur. 28 maja 1877, zm. 2 marca 1939) - jakim cudem spotkali sie Czeslawem po wojnie? Autor zrodla, z ktorego sciagasz niedokladnie albo tworczo cytowal znany paszkwil antymiloszowski z 80/81 roku, ktorego autor tak staral sie Milosza obrzydzic publice, ze wymyslil konflikt i rozstanie z Giedoyciem. Ciekawe, ze po tym "gwaltownym" rozstaniu Milosz nadal wszystkie swoje polskojezyczne (pisal tez innojezyczne) ksiazki wydawal u Giedroycia. Na angielski Milosz znany byl z tlumaczen poezji polskiej. Poje... ci sie tez pewnie "Traktat poetycki" (Kochanowski)ze "Zniewolonym umyslem" ("mieszanie z blotem" ale nie wszystkich tylko kilku poetow, ktorych pewnie tez nie czytales bo to "komuchy") ale to bez znaczenia bo sa o czym innym niz piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej SSR 01.04.07, 09:10 Miłosz o Polsce pisał ze jest "odbytnicą świata", "niepotrzebnym obszarem miedzy rosja a niemcami", "krajem świń" itp No i dostał Litwin popieprzony nobla od przyjacół za swój antyPolonizm dzieki któremu dzisiaj patriotyzm nie jest trendy. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej 01.04.07, 10:20 @emenefix: podaj gdzie to Miłosz napisał. Tytuł ksiązki, wiersza lub innej publikacji i nr strony (wiersza nie musisz). Inaczej traktuję to jako wymysły pajaca, który musisz czymś zaskakiwać publiczność. Jak cytujesz to podaj źródło, chyba że nie masz wyższego wykształcenia (to byś wiedział/a o co chodzi) lub ktoś za ciebie pracę magisterską pisał. Inaczej należy traktować to jako własne opinie i tak to traktuję, że twoim zdaniem Polska jest "odbytnicą świata", "niepotrzebnym obszarem miedzy rosja a niemcami", "krajem świń" (źródło: forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=410&w=60013611&a=60063318&rep=1) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:51 Pewnie dostaniesz link do strony polonica.net, gdzie oprócz wyrwanych z kontekstu cytatów, na dodatek przekręconych i celowo źle skomentowanych, będziesz mógł przeczytać listę "prawdziwych nazwisk" większości znanych obecnie osób - szczerze polecam, ubaw po pachy. Mój szlagier to Lech Wałęsa, który ma się w rzeczywistości nazywać Lejba Kohne :-D. Rodzina Wałęsów, chłopska z dziada pradziada, mieszka do tej pory rozrzucona we wsiach w pobliżu tej, w której się wychowałem. Jakoś czosnkiem i cebulą od nich nie czuć. A co do Miłosza, to znalazłem taką rzecz hamlet.pro.e-mouse.pl/konlit/? id=milosz1 gdzie poeta sam mówi o tym, o czym pisał. Temat odbytnicy świata oraz stosunku Miłosza do PRL-u, polskości i języka polskiego jest tam wyłożony dość jednoznacznie. Ale trzeba trochę pomyśleć, żeby to zrozumieć, więc nie dziwię się wyznawcom Ojca Hochsztaplera, że oni nie skumali. Ale oni mają inną poezję, którą obficie podaje szmatławy "Nasz Dziennik" - prosta i zrozumiała nawet dla moherów i skinów, z rymami typu "Matko Boska kocham cie / Matko Boska kochaj mie". Szkoda tylko, że zajmują się rzeczami, o których nie mają zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 11:37 Jeszcze raz link, tym razem w całości hamlet.pro.e-mouse.pl/konlit/?id=milosz1 Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej 01.04.07, 12:53 @jood: Dzięki wielkie za linka. Tym określeniem Wiesław Kilar opatrzył tytuł swojej książki o realiach obozowych w Auschwitz-Birkenau. Notabene Wiesław Kilar był jednym z pierwszych więźniów tego obozu koncentracyjnego. Nikt go jednak nie nazywa antypolskim za użyte określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej IP: *.w86-194.abo.wanadoo.fr 01.04.07, 10:49 O przepraszam, to skąd się bierze u prawicowców to zamiłowanie do Piłsudskiego? Toż on stale opluwał swoich ukochanych współobywateli i miał o nich nader kiepskie zdanie - jak widać, najzupłniej słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej 01.04.07, 12:34 A ten Milosz Czeslaw to czasem Zydem nie byl? Taki straszny polakozerca? A co Ty dziecko Milosza czytales ze tak rzucasz cytatami wyjetymi z kontekstu? emenefix napisał: > Miłosz o Polsce pisał ze jest "odbytnicą świata", "niepotrzebnym obszarem miedz > y > rosja a niemcami", "krajem świń" itp No i dostał Litwin popieprzony nobla od > przyjacół za swój antyPolonizm dzieki któremu dzisiaj patriotyzm nie jest trend > y. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej 01.04.07, 14:35 Cale zycie walczyli o nowa Polske Milosz z Giedrojciem bez trumien dawnych politycznych bogow - ale marszalek nigdy nie dal im sie zakopac, ciagle z ziemi wystawal i na nich patrzyl. Nawet Milosza swoim radykalnym slownictwem zarazil. Co do podpierania sie umierajacym Herbertem przeciw Miloszowi popaprancy moi, to nie dorastacie do tej klotni pewnie w 47 w Sopocie rozpoczetej i teraz juz na pewno zakonczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Miłosz opowiadał sie za utworzeniem Polskiej 01.04.07, 14:53 Anus mundi – odbytnica świata. To określenie Polski odnotował pewien Niemiec w 1942 roku. Przeżyłem w niej lata wojny i następnie próbowałem zrozumieć, co znaczy nosić w sobie takie doświadczenie. Jak wiadomo, filozof Adorno powiedział, że po Oświęcimiu pisanie liryki byłoby ohydą, a filozof Emmanuel Levinas podawał rok 1942 jako datę, kiedy "Bóg odszedł". Natomiast ja napisałem pogodne wiersze – Świat i parę innych, w samym środku tego, co w anus mundi się działo, i bynajmniej nie z niewiedzy. Zasługuję na potępienie czy nie? Można byłoby równie dobrze sporządzić akt oskarżenia jak obrony. Okropność jest prawdą świata istot żywych, natomiast cywilizacja zajmuje się maskowaniem tej prawdy. Literatura i sztuka łagodzi i upiększa, a gdyby pokazywała rzeczywistość nagą, taką, jaką każdy człowiek podejrzewa, choć broni się przed tym, nikt by tego nie zniósł. Zachodniej Europie można zarzucić obłudę cywilizacji. Składa w ofierze Baalowi postępu ofiary z ludzi podczas rewolucji przemysłowej, potem zrobiła wojnę okopów. Czytałem kiedyś, dawno, w maszynopisie pamiętnik pana Urlicha, który walczył pod Verdun, jako szeregowiec niemieckiej piechoty. Ci ludzie byli schwytani tak jak więźniowie Oświęcimia, ale nad ich męką i śmiercią zamknęły się wody zapomnienia. Obyczaje cywilizacji wykazują pewną trwałość i Niemcy w okupowanej zachodniej Europie najwyraźniej się żenowali, nie ujawniając swoich celów, natomiast w Polsce występowali zupełnie otwarcie. Całkowicie ludzkie i zrozumiałe jest porażenie otwartą zbrodniczością i krzyk "to niemożliwe!", a okazywało się możliwe. Jednakże kto twierdzi, że Pan Bóg "odszedł w 1941 roku", występuje jako wychowanek cywilizacji łagodzącej. A co z historią ludzkości, z millenniami wzajemnego mordowania się? Nie mówiąc już o naturalnych katastrofach, choćby o dżumie, która wyludniła Europę czternastego wieku. Nie mówiąc o tych aspektach życia ludzkiego, które nie potrzebują wielkiej publicznej areny, żeby ujawniać się swoim poddaniem prawu ziemi. Życie nie lubi śmierci. Ciało, dopóki może, przeciwstawia jej bicie serca i ciepło krążącej krwi. Pogodne wiersze pisane w środku horroru opowiadają się zawsze za życiem, są buntem ciała przeciwko jego zniszczeniu. Są to carmina, czyli zaklęcia rzucane po to, żeby na chwilę okropność znikła i ukazał się ład cywilizacji czy, co zresztą na jedno wychodzi, dziecinnego pokoju. Pocieszają, dają do zrozumienia, że to, co odbywa się w anus mundi, jest przejściowe, i że trwały jest ład co wcale nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ker Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.smsnet.pl 31.03.07, 09:24 Wszystko jasne. Wybudujmy pomnik Rydzykowi w Krakowie (chociaż lepiej zburzyć Kopernika w Toruniu i tam postawić pomnik wspomnianemu ojcu nienawiści). Jeszcze Gosiewskiemu na peronie we Włoszczowie oraz dwu Panom K. - i będzie nam jak w niebie. Nikt z najjaśniejszej Krainy Moherii nie bedzie już prostestował przeciwko czemukolwiek ... A prezydent i tak nie przyjedzie na obchody 750- lecia. No i chwała Bogu. Mamy wiele zasłużonych osób związanych z Krakowem. I tym optymistycznym akcentem: miłego weekendu dla tych, co jeszcze nie są na Zielonej Wyspie czy Krainie Albionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ker Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.smsnet.pl 31.03.07, 09:28 P.S. A bajki Jana Brzechwy i tak mi się podobają. Wiersze Juliana Tuwima także. I serial Czterej Pancerni i Pies oraz Stawka Większa Niż Życie także - i żaden rząd mi tego nie odbierze. Chyba, że bedą kasowali nam mózgi. Ale wtedy nie bedzie już życia na tej planecie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:24 Pomnik prezypremiera propnuję wystawić w Kaczorowie (koło Jeleniej Góry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex33 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:44 A ja jednak wolałbym Kacze Doły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 11:33 Chyba rzeczywiście lepiej pasuje ;-). A gdzie mieści się ta miejscowość? Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 12:30 Gość portalu: ker napisał(a): > Wszystko jasne. Wybudujmy pomnik Rydzykowi w Krakowie (chociaż lepiej zburzyć > Kopernika w Toruniu i tam postawić pomnik wspomnianemu ojcu nienawiści). No nareszcie jakis madry czlowiek. Toc ja od dawna czekam zeby zburzyli pomnik tego durnego Szwaba, Kopernika, a postawili pomnik prawdziwemu Polakowi, Ojcu Rydzykowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbusio IV RP to kartoflisko-pośmiewisko Europy 31.03.07, 09:48 Przecież to widać jak na dłoni do dzisiaj, więc skąd te pretensje do Miłosza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Polak Przymusowo leczyc moherstwo w klinikach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 10:15 Na koszt satrapy Rydzyka. Tych, ktorych sie wyleczyc nie da - deportowac do Watykanu na koszt B16. W Polsce nie chcemy religijnych terrorystow i chorych psychicznie wielbicieli jedynie slusznej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 10:18 Cały Krakówek jak w soczewce - groteskowe swary. My w was Skargą, wy w nas Miłoszem!!! A w ulicach dziury... ciekawe kogo upamietniaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 11:24 Gość portalu: marek napisał(a): > Cały Krakówek jak w soczewce - groteskowe swary. > My w was Skargą, wy w nas Miłoszem!!! > A w ulicach dziury... ciekawe kogo upamietniaja? > Może ladacznice? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 14:17 Cały Krakówek jak w soczewce - groteskowe swary. My w was Skargą, wy w nas Miłoszem!!! A w ulicach dziury... ciekawe kogo upamietniaja? Może ladacznice? Ja pierdykam, jak mawia klasyk polskiego komiksu, czysta poezja, chyba se ten tekst przywlaszcze i gdzies wydrukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nemuri Modelowa aktywistka 31.03.07, 11:38 Model jest zawsze ten sam - nie ważne czy trzeba oprotestować budowę sklepu w sąsiedniej dzielnicy, postawienie ławki w parku kilka ulic dalej czy pomnika Miłosza. Zawsze do akcji włącza się jakaś aktywistka - kobieta w starszym wieku, stara panna lub wdowa. Jeszcze nie spotkałem faceta, który zajmowałby się takimi pierdołami... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Modelowa aktywistka 31.03.07, 16:01 Czyżbyś miał jakieś poufne wieśni na temat (nie)męskości ojdyra Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: 84.112.39.* 31.03.07, 13:09 Oczywiscie ze taka osoba nie zasluguje na pomnik W KRAKOWIE!!!!!!!! byl wielkim poeta i dostal wiele nagrod za tworczosc ale to co mial w sercu i co czul do polakow nie nalezy na chymny pochwalne i pomniki.Poczytajcie o nim cos wiecej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuwa Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 15:40 Nie sztuka czytać, jeszcze trzeba ROZUMIEĆ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 08:53 drogie dziecko moherowe.zabierając głos publicznie należy to czynić w sposób umiejętny.najlepiej po skończeniu (chociaż szkoły podstawowej).wtedy będziesz analfabetko wiedziała jak się pisze poprawnie słowo hymn. i takie miernoty i nieuki zabierają głos na temat Wielkiego Poety! Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 12:38 A Ty Kasiu poczytaj wiecej co Milosz sam napisal zamiast czytac o nim! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 16:29 alez my tu wszyscysmy cos milosza czytali - nawet wy! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 16:55 czesto sie zbieracie pod: "Ktory skrzywdziles czlowieka ... nie badz bezpieczny ... poeta pamieta ... beda spisane czyny i ..." nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:00 Pani cytuje "Polska to ciemnogród" - no właśnie, sama się oceniła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:05 Pomnik Miłosza... ok, ale dopiero co "przerabialiśmy" pomnik uczczenia rocznicy lokacji i wszyscy wiemy jak to się skończyło! Padały przy okazji słowa o upadku polskiej sztuki rzeźbiarskiej, itp, itd. Cenię twórczosć Miłosza i uważam, że godny jest upamiętnienia, ale naprawdę boję się tego, co może powstać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.atol.com.pl 31.03.07, 20:19 niejakiemu Kobylańskiemu , fundatorowi RM stawiać pomniki od Tatr po Bałtyk Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Jak można stawiać pierwszy pomnik Miloszowi, 31.03.07, 22:48 skoro JPII ma ich dopiero kilkaset. A stowarzyszenie tej starszej pani, co to pluje na noblistę, to kółko starych stetryczałych zgredów, służących na dwóch łapkach temu hochsztaplerowi ojcu dytektorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Protest przeciwko IP: *.237.spine.pl 31.03.07, 23:01 kosior przeciez nie wie kim byl Miłosz, wiec po co to pytanie?! Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 08:05 Co za głupia baba..Miłosz miał rację .przecież Polska to jest ciemnogród ,oaza zakłamania katolickiego, nietolerancji i zawiści.....Marszałek też mówił o tym narodzie "stado baranów" i co? radyjko nienawiści Rydzyka zamierza wyrzucić Piłsudskiego z Wawelu? a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom48 To postawic wieliki Pomnik Rydzyka przed ktorym IP: *.rybnet.pl 01.04.07, 08:17 bedzie kleczal JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 08:18 ludzie czy wy jesteś poku..eni??? patrzcie na siebie a potem szkalujcie ludzi takich jak Miłosc - katoliccy hipokryci - brzydzę się takimi ludźmi jak wy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 10:50 Nie mieszaj proszę katolicyzmu o rydzykizmu - to są dwie całkowicie inne sprawy. Moim skromnym zdaniem - są to nawet dwie przeciwstawne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechoo Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza 01.04.07, 10:55 Kościół toruńsko-katolicki i kościół łagiewnicko-katolicki to dwie głowy tego samego potworka. Tak samo wiecznie głodne i tak samo zawsze gotowe do plucia jadem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 08:20 A może pomnik rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Protest przeciwko pomnikowi Miłosza IP: 88.207.222.* 01.04.07, 08:32 To ja też będę protestować - ale przeciwko RM i Ciemnogrodowi. Babsko przeczytało 4 urywki z Miłosza w "Naszym Dzienniku" i pewnie na tym kończy się jej znajomość tej poezji. Nie padł tylko jeszcze 1 argument (albo ja o tym nie wiem) - że Miłosz był ŻYDEM !!! Myślę, że właśnie ta bolesna sprawa kryje się za ww. protestem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Rydzykowi znów coś odwaliło? 01.04.07, 08:21 Może kochanek mu nie dał... Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll ee, to taki żart na prima aprilis ;) 01.04.07, 08:58 przecież nikt rozumny by na serio z podobną inicjatywą nie wyszedł :D Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix !!! Zobaczcie co Z.Herbert mówił o Cz.Miłoszu !!! 01.04.07, 09:05 człowkeu który pluł na własny naród www.youtube.com/watch?v=OeyiC3GqKBs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: !!! Zobaczcie co Z.Herbert mówił o Cz.Miłoszu IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.04.07, 09:17 Ty chyba w szkole o durnotach myslales, zamiast sluchac i wyciagac wnioski. NIe bede Ci tu interpretowac tworczosci Milosza boś gamoń jakich malo. wiedz tylko ,że krytyka zawarta w dzielach Milosz brala sie z wielkiej jego milości do Polski. MOge CI jedynie coś wytłumaczyć na prostym przykładzie: Gdyby rodzic nie był krytyczny wobec swoich dzieci, zostały by one zapewne przestępcami albo i też takimi bezmyślnymi tępakami jak TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Oż jaka głupiaś ty ! GW spowodowała ci nieodwraca IP: *.c9.msk.pl 01.04.07, 09:25 lne zmiany w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Jeden z najwybitniejszych polskich poetów 01.04.07, 09:34 Ja te oszołomy w ogóle mogą pluć na taką postać! I co pomnik nie powstanie bo Rydzyk protestuje? A może zorganizujmy referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Spoko antyprawak - karawana idzie dalej... 01.04.07, 12:33 a toruńskie psy niech sobie szczekają... Zakłamany kościół katolicki nie jest w stanie zmienić biegu historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Do kogo ty piszesz ? Do inteligentów z tuskowego IP: *.c9.msk.pl 01.04.07, 09:23 nadania , wychowanego przez GW i TVN ? To jakbyś pisanie swoje" w dziuple w lesie wkładał " (cytat). Tu nikt nie czyta , tylko pisze na kaczyzm i ojca dyrektora ! Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Aż żałość bierze na wasze wszawe komentarza. 01.04.07, 10:57 Jesteście jak kalki Giertycha i Wierzejskiego. Puste łby niepotrafiące czytać. Poczytajcie o Herbercie i Miłoszu. Poczytajcie listy jakie do siebie pisali. Wtedy zabaczycie, że to co dej pory tu napisaliście to największe brednie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: ee, to taki żart na prima aprilis ;) 01.04.07, 09:06 widocznie nie wiesz kim był Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: ee, to taki żart na prima aprilis ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 11:00 Raczej nie, bo artykuł został wrzucony jeszcze wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś