Dodaj do ulubionych

przywrócic 12

20.05.03, 15:05
czy kiedyś doczekam się choćby pojedynczej 105 tki na linii 12(oczywiście
przez basztową,bo gdzieżby indziej)?mpk ostatnio ogłuchło na krzyki i
błagania podróżnych i innych takich, wiecie o kogo mi chodzi:)
Obserwuj wątek
    • adas29 Re: przywrócic 12 20.05.03, 15:27
      bolo84 napisał:

> czy kiedyś doczekam się choćby pojedynczej 105 tki na linii 12(oczywiście
      > przez basztową,bo gdzieżby indziej)?mpk ostatnio ogłuchło na krzyki i
      > błagania podróżnych i innych takich, wiecie o kogo mi chodzi:)

Nie wiem kim jest osiemdziesiąty czwarty bolo, ale dobrze gada.
      Może wstąpisz do klubu 428 ???
      • Gość: ADAŚ Re: przywrócic 12 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 21:28
        ADAŚ popiera adasia29 - hihihi

Ale solówki to może być zbyt mało. Co najmniej GT6 albo lepiej dwa akwaria.
        • pavlack Re: przywrócic 12 20.05.03, 21:35
          A ja się pytam (po raz kolejny) po co? Solówka co 20 minut na Bronowicach i tak
          nic nie pomoże, a to co jest obecnie na Rakowicach także w zupełności wystarcza.
          • Gość: Michał Wojtaszek Re: przywrócic 12 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 21:46
            > A ja się pytam (po raz kolejny) po co? Solówka co 20 minut na Bronowicach i
            tak
            >
            > nic nie pomoże, a to co jest obecnie na Rakowicach także w zupełności
            wystarcza
            > .

Boszeeeeeeeeee, znowu się zaczyna. Zostaw ich w spokoju Paweł. I tak nie
            zmienią zdania...........

Michał Wojtaszek
            • Gość: ADAŚ Re: przywrócic 12 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 21:56
              Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

> Boszeeeeeeeeee, znowu się zaczyna. Zostaw ich w spokoju Paweł. I tak nie
              > zmienią zdania...........

I tu masz Michał rację - Adaś zdania nie zmieni i Hej (hehehe)

• Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.05.03, 22:25
              Boże przez "ż" się pisze :)

A zdania nie zmienimy bo ten tramwaj jest potrzebny w przeciwieństwie do 428,
              na przykładzie waszych postaw wiemy przynajmniej skąd biorą sie później takie
              osoby jak przcują teraz w MPK
              • pavlack Re: przywrócic 12 20.05.03, 22:42
                Gość portalu: mouset napisał(a):

> Boże przez "ż" się pisze :)
                >
                > A zdania nie zmienimy bo ten tramwaj jest potrzebny w przeciwieństwie do 428,

Argumenty poproszę. Ja swoje przeciw #12 podałem wyżej.

> na przykładzie waszych postaw wiemy przynajmniej skąd biorą sie później takie
                > osoby jak przcują teraz w MPK

Pozostawię to bez komentarza, bo nie chcę nikogo obrażać ani z nikim się kłócić.
              • Gość: Michał Wojtaszek Re: przywrócic 12 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 23:03
                > Boże przez "ż" się pisze :)

Możesz mnie nie uczyć ortografii!! To akurat było napisane dobrze!!

> A zdania nie zmienimy bo ten tramwaj jest potrzebny w przeciwieństwie do 428,
                > na przykładzie waszych postaw wiemy przynajmniej skąd biorą sie później takie
                > osoby jak przcują teraz w MPK

Potraktuje to jako komplement....... znam wiele osób pracujących w MPK w
                przeciwieństwie do ciebie i wiem co mówię.

Podaj mi jeden powód, dla którego linia numer 12 miałaby powrócić. Bo na razie
                nie przedstawiliście na tym forum ani jednego argumentu, który dawałby realne
                podstawy do przywrócenia tej linii.
                Po pierwsze dwunastka na pewno nie wzmocni linii kusujących do Bronowic Nowych.
                Nie wiem, jak tramwaj kursujący co 20 minut może odciążyć trzy linie kursujące
                co 10 minut i to w większości obsługiwane składami 3x105Na ( tylko nie
                zaczynajcie znowu, że na trzynastce nie ma 3 trójskładów, które są na ósemce,
                plizzzz - to akurat nie jest wina [?] MPK tylko miasta ).
                Po drugie trzy linie kursujące na Rakowice też nie maja sensu. Kto tam będzie
                jezdził? Ludzie na cmentarz? A ilu ich jest!? Studenci?! A co to student już
                nie może przejść się 300 metrów do ulicy Lubicz? Poza tym mamy tworzyć linię
                dla pasażerów, którzy w większości korzystają z ulg. Możecie sobie myśleć co
                chcecie, ale obecnie tylko rachunek ekonomiczny jest podstawą do utrzymywania
                jakieś linii lub nie bez względu na to, czy wam się to podoba czy nie.
                Już pomysł likwidacji 428 ma jakiś tam sens. Poza tym w tym momencie wychodzi z
                was cały egoizm. W tym mieście na prawdę są dzielnice, które potrzebują lepszej
                komunikacji miejskiej i bynajmniej nie są to okolice Rakowic ani Bronowic. Czy
                ktoś z was usiłował kiedyś wsiąść do autobusu jadącego w stronę miasta na
                Matecznym o godzinie siódmej rano?! Czy wiecie, jakie zapełnienie mają tramwaje
                kursujące z Kurdwanowa w kierunku miasta w godzinach szczytu?! Wiecie, jak
                wygląda codzienny dojazd ludzi z Woli Justowskiej do centrum?! A w tym czasem w
                kółko to samo na temat dwunastki.
                MPK z każdym rokiem ma coraz niższe środki na swoje funkcjonowanie, a wciąż
                utrzymuje komunikację w mieście na jakimś ( waszym zdaniem i tak niskim )
                poziomie. Codziennie pracownicy MPK muszą wysłuchiwać często kretyńskich
                pomysłów ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu komunikacji
                miejskiej. Uruchomienie nowej linii to nie jest taka łatwa sprawa. To są
                koszty, o których wy ciągle zapominaciem. Nie wspomnę już o pomyśle dalszych
                cięć w komunikacji w Nowej Hucie, jakie tu proponujecie.

Oczywiście łatwo jest krytykować. Ale jak przyszło co do czego, żeby zająć się
                jakimś wagonem muzealnym, albo przyjść i pilnować drzwi w eNce w czasie
                weekendowych jazd, to już nikt się nie odezwie. Wtedy każdy z was ma wymówkę...
                pracę...szkołę...studia...tak najłatwiej. Przecież na wypisywanie głupot w
                sieci zawsze znajdzie się czas.

Może znacie taki progam Bahn? Spróbujcie sobie w nim stworzyć symulację
                krakowskiej sieci tramwajowej i autobusowej. Ciekawe, czy komuś uda się
                stworzyć idealną sieć.

Możecie sobie myśleć o mnie, drugim Michale i Pawle co chcecie. W MPK pracują
                ludzi często dłużej niż wielu z was żyje na tym świecie. I wydaje mi się, że
                człowiek zajmujący się tym tematem przez 8 godzin dziennie pięć dni w tygodniu
                wie co robi. Ja staram się poznawać MPK od 1998 roku i wielu rzeczy jeszcze nie
                wiem, o wielu ciągle się dowiaduję. Jeżeli chcecie, to zachowujcie się tak
                dalej, ale pamiętajcie, że wtedy nikt z MPK nigdy nie potraktuje was poważnie.

Michał Wojtaszek
                • Gość: Clint Re: przywrócic 12 IP: Odrzanska4:* 20.05.03, 23:12
                  Ja mam najlepsze wyjscie z tej sytuacji, likwidacja 428 i przerzucenie taboru
                  na #12 :))))
                • Gość: Jakub K. Re: przywrócic 12 IP: 213.25.129.* 21.05.03, 02:28
                  Zgadzam się z Michałem w 100 %. Wreszcie na tym forum ktoś odważył się
                  przeciwstawić temu bzdurnemu pomysłowi, jakim jest przywrócenie linii 12. O ile
                  nie neguję, że może być potrzebna dodatkowa linia do Bronowic Nowych, ale
                  dlaczego do cholery jasnej miałaby ona kursować na Cm. Rakowicki? Na odcinku
                  Lubicz - Cm. Rakowicki na dzień dzisiejszy kursują 2 linie (solówkami co 20
                  minut), które wożą powietrze. Tramwajami tymi jeździ tylko garstka emerytów,
                  większość z nich ma ponad 70 lat, więc jeździ za darmo. Po co więc pchać tam
                  jeszcze jedną linię? Jedynie na Wszystkich Świętych i kilka okolicznych dni
                  jest tam dobra frekwencja, ale czy warto utrzymywać linię tramwajową, która
                  właściwie ma rację bytu przez kilka dni w roku? Fakty są takie, że komunikację
                  w tamtych okolicach dużo lepiej zapewniają autobusy kursujące przez al. Beliny-
                  Prażmowskiego. Po prostu przystanek autobusowy "Cmentarz Rakowicki" jest dużo
                  lepiej usytuowany niż tramwajowy, leży bliżej terenów zamieszkałych (budynki
                  mieszkalne są zlokalizowane przede wszystkim na wschód od Beliny), w dodatku
                  autobusy zapewniają dużo lepszą komunikację w ten rejon, bo są to linie
                  przelotowe, podczas gdy linie tramwajowe przy cmentarzu kończą bieg, więc
                  kursują tylko w jednym kierunku.
                  Najlepszy dowód na to, że odcinek Lubicz - Cm. Rakowicki jest zupełnie
                  niepotrzebny, to fakt, że w roku 1999 był on wyłączony z ruchu z powodu budowy
                  tunelu i w tym czasie nie było żadnej komunikacji zastępczej. Jakoś autobusy
                  124 i 184 pomieściły wtedy bez problemu tych wszystkich, którzy chcieli się
                  dostać w rejon cmentarza Rakowickiego.
                  Generalne wnioski takie: nie przywracać 12, bo i tak nikt tym nie będzie
                  jeździł. Zlikwidować 11 - linia bez sensu, wozi powietrze właściwie o każdej
                  porze dnia i w każdym miejscu trasy (mieszkam w okolicach Grzegórzeckiej, więc
                  obserwuję to często). Linia 2 może kursować np. do Ronda Mogilskiego albo nawet
                  Wieczystej - tam będzie bardziej potrzebna. A tory na Rakowickiej w ogóle
                  zlikwidować - ten odcinek stracił rację bytu już dawno.
                  • Gość: Locutus BURN THE HERETIC!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.05.03, 03:43
                    Na początku też uważałem, że pomysł z reaktywacją #12 jest posrany... polecam
                    wątek "SENSACJA" - właśnie tam zostałem w końcu przekonany do pomysłu
                    przywrócenia dwunastki i stałem się sam gorącym orędownikiem tego pomysłu...

1. Potrzebny jest sensowny transport dla studentów AE. O #11 nawet nie ma co
                    mówić, bo jedzie wprost do dupy, #2 kursuje wprawdzie do centrum, ale cholernie
                    rzadko, natomiast #2 w połaczeniu z #12 dałoby już tram do centrum co 10 minut,
                    a poza tym bezpośredni dowóz do Bronowic Nowych, gdzie (w przeciwieństwie do
                    odludnego Salwatora) mieszka spora część studentów.
                    2. Potrzebna jest druga linia z Bronowic skręcająca pod Bagatelą w prawo (coby
                    ufoki mogły spokojnie powrócić na #13).

O Twoim pomyśle likwidacji linii do Cmentarza Rakowickiego w ogóle, nie będe
                    się wypowiadał, gdyż musiałbym sypnąć inwektywami...
                    • Gość: Jakub K. Re: BURN THE HERETIC!!! IP: 213.25.129.* 21.05.03, 06:44
                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Na początku też uważałem, że pomysł z reaktywacją #12 jest posrany... polecam
                      > wątek "SENSACJA" - właśnie tam zostałem w końcu przekonany do pomysłu
                      > przywrócenia dwunastki i stałem się sam gorącym orędownikiem tego pomysłu...
                      Współczucie dla człowieka, który nie potrafi być konsekwentny w swoich
                      poglądach, tylko zmienia je jak wiatr zawieje. Ale to tak na marginesie.
                      > 1. Potrzebny jest sensowny transport dla studentów AE. O #11 nawet nie ma co
                      > mówić, bo jedzie wprost do dupy, #2 kursuje wprawdzie do centrum, ale
                      cholernie
                      >
                      > rzadko, natomiast #2 w połaczeniu z #12 dałoby już tram do centrum co 10
                      minut,
                      >
                      > a poza tym bezpośredni dowóz do Bronowic Nowych, gdzie (w przeciwieństwie do
                      > odludnego Salwatora) mieszka spora część studentów.
                      Jakoś nie zauważyłem, żeby studenci AE korzystali masowo z przystanku koło
                      uczelni. większość z nich chodzi do przystanku na Lubicz albo nawet Rondo
                      Mogilskie.
                      > 2. Potrzebna jest druga linia z Bronowic skręcająca pod Bagatelą w prawo
                      (coby
                      > ufoki mogły spokojnie powrócić na #13).
                      Tego akurat nie neguję, taka linia może być potrzebna. Tylko dlaczego, do
                      cholery, ma jeździć na Cm. Rakowicki?
                      >
                      > O Twoim pomyśle likwidacji linii do Cmentarza Rakowickiego w ogóle, nie będe
                      > się wypowiadał, gdyż musiałbym sypnąć inwektywami...
                      A oprócz inwektyw masz jakieś argumenty za istnieniem tej linii?
                      Bo ja podałem konkretny argument przeciw: w 1999 roku tramwaje tam nie
                      kursowały, bez komunikacji zastępczej i jakoś ich braku nikt nie zauważył.

A tak w ogóle: NIE SPODZIEWAŁEM SIĘ HISZPAŃSKIEJ INKWIZYCJI!!!!!! :-)
                      • Gość: mouset Re: BURN THE HERETIC!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 12:33
                        Mega dowód bo bya zamknieta no i co z tego, wiele linii można zamknąć
                      • Gość: Locutus Re: BURN THE HERETIC!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 00:43
                        Gość portalu: Jakub K. napisał(a):

> Współczucie dla człowieka, który nie potrafi być konsekwentny w swoich
                        > poglądach, tylko zmienia je jak wiatr zawieje. Ale to tak na marginesie.

Tylko krowa nie zmienia poglądów... i ciągle żre trawę... po prostu, jeżeli
                        ktoś przedstawia mi sensowną argumentację, którą trudno obalić i która jest
                        poza tym sensowna, o dlaczego miałbym nie dać się przekonać? Chyba dyskusja
                        m.in. na tym polega - na poszerzeniu horyzontów i weryfikacji własnego punktu
                        widzenia...

> Jakoś nie zauważyłem, żeby studenci AE korzystali masowo z przystanku koło
                        > uczelni. większość z nich chodzi do przystanku na Lubicz albo nawet Rondo
                        > Mogilskie.

A zastanowiłeś się dlaczego? Bo ja właśnie podałem wyjaśnienie - #11 jedzie do
                        dupy, a #2 tylko na Salwator i w dodatku co 20 minut - nikt rozsądny nie będzie
                        tyle czasu sterczał, jak może pójść do dworca... jeżeli sytuacja ulegnie
                        poprawie, to ludzie zaczną korzystać z tej komunikacji...

> Tego akurat nie neguję, taka linia może być potrzebna. Tylko dlaczego, do
                        > cholery, ma jeździć na Cm. Rakowicki?

Bo to wymaga chyba najmniej taboru - a jakie inne masz propozycje? Poza tym
                        dwunastka ma też inne zalety... no i jak jeszcze jeździła, nigdy nie była
                        pusta - to dodatkowy argument.

Pozdrawiam.
                    • pavlack Re: BURN THE HERETIC!!! 21.05.03, 14:24

> 1. Potrzebny jest sensowny transport dla studentów AE. O #11 nawet nie ma co
                      > mówić, bo jedzie wprost do dupy, #2 kursuje wprawdzie do centrum, ale
                      cholernie
                      >
                      > rzadko, natomiast #2 w połaczeniu z #12 dałoby już tram do centrum co 10
                      minut,
                      >
                      > a poza tym bezpośredni dowóz do Bronowic Nowych, gdzie (w przeciwieństwie do
                      > odludnego Salwatora) mieszka spora część studentów.

A co to są studenci, że muszą mieć wszędzie bezpośrednie połączenie??? Jak już
                      tak bardzo chcą jeździć z Rakowickiej, to mają co 10 minut tram na Lubicz, a
                      stamtąd co 10 minut tróskład do Bronowic Nowych (#4) i co 20 dwuskład do
                      Bronowic (#14). A jak nie to ruszyć dupę na Rondo Mogilskie.

Ja też moge mówić, że potrzebuję bezpośredniego połączenia do szkoły. Bo od
                      przystanku 129 na Olszy lub 172 itp. spod Geanta (bo czasami się przesiadam i
                      jeżdżę stamtąd) mam do szkoły DOKŁADNIE TAKĄ SAMĄ odległość jak od AE do
                      przystanku tramwajowego na Lubicz.

> 2. Potrzebna jest druga linia z Bronowic skręcająca pod Bagatelą w prawo
                      > (coby
                      > ufoki mogły spokojnie powrócić na #13).

Nie jest potrzebna. Wystarczy te kilka UFOków na #8 oraz cała UFIasta #13. Ale
                      pretensje to proszę do miasta, a nie zwalać wszystko na MPK!!!!

>
                      > O Twoim pomyśle likwidacji linii do Cmentarza Rakowickiego w ogóle, nie będe
                      > się wypowiadał, gdyż musiałbym sypnąć inwektywami...

A tutaj faktycznie się zgodzę, że likwidacja tej linii to bezsens.
                      • Gość: Locutus Re: BURN THE HERETIC!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 00:46
                        Zara, zara, mnie się zawsze wydawało, że od ustalania jaki tabor gdzie wyjedzie
                        jest dyspozytor, a nie Urząd Miasta Krakowa... więc to dyspozytor jest
                        odpowiedzialny za trzy ufoki na ósemce i deficyt tychże ufoków na trzynastce...
                        gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu???
                        • pavlack Re: BURN THE HERETIC!!! 22.05.03, 15:18
                          Za przeproszeniem gówno prawda. Dyspozytor może sobie co najwyżej ustalić jaki
                          skład wyjedzie i ewentualnie na jaką brygadę, ale miasto każe MPK: 3 ufa na 8,
                          kilka na 13, cała ufiasta 4, itp. I daje na to kasę. I to, że czasem się zdarzy
                          inaczej (będzie tych UF więcej) to już jest tylko dobra wola MPK (a w zasadzie
                          strata MPK, bo ponoszą dodatkowe koszty).
                          • Gość: mouset Re: BURN THE HERETIC!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 15:24
                            Miasto każe... tjaaaaaaa, obsadę wymyśla komórka MPK wraz ze ZDiK , a ponieważ
                            są to nieskoordynowane pomysły robione zza biurka to mamy trzy ufa na 8

Jeszcze jedno , czy nie mogły cztery składy T4B4 pojeździć dopóki nie wyjadą
                            2015 & Co? no nie mogły, bo nikt nie pomyslał
                            • Gość: Locutus Pytania IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:18
                              ChFilka - czyli miasto płaci za każdy wagon z osobna, jeśli dobrze rozumiem? A
                              jak to jest z autobusami - czy tam również miasto decyduje, gdzie wyjedzie
                              przegub a gdzie krótki???
                              • Gość: mouset Re: Pytania IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:56
                                W "mieście" podejrzewam że nawet nie wiedzą jak wygląda i gdzie jedzie dany
                                autobus
                                • Gość: Locutus Re: Pytania IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:43
                                  To podobnie jak w MPK

ROTFL
                  • adas29 Do Jakub K 21.05.03, 08:51
                    Kup sobie okulary i zobacz ile naprawdę ludzi jedzie "11" - to pierwsze primo.
                    Drugie primo - "2" i "11" w godzinach południowych mają większą frekwencję na
                    odcinku od Rakowic niż "13" na pierwszych dwóch przystankach w Bieżanowie !!!
                    Sam to nieraz widziałem i się naprawdę zdziwiłem. Natomiast wieczorami zgoda -
                    jest pustawo. Ale taka "12" mogłaby kursować do 17-18 a potem podmieniać ufa
                    na "13".

Poza tym jakoś do Twoich wypowiedzi nie mam przekonania. Zwłaszcza po tym jak
                    wyleciałeś z tekstem o moim ewentualnym wypadku samochodowym. To było po prostu
                    infantylne.
                  • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 11:06

> Zgadzam się z Michałem w 100 %. Wreszcie na tym forum ktoś odważył się
                    > przeciwstawić temu bzdurnemu pomysłowi, jakim jest przywrócenie linii 12.
                    Biedactwo! A Ty nie miałeś siły przeciwstawic się krwawym Mousetom, Locutusom i
                    Adasiom?

O ile nie neguję, że może być potrzebna dodatkowa linia do Bronowic Nowych,
                    ale dlaczego do cholery jasnej miałaby ona kursować na Cm. Rakowicki? Na
                    odcinku Lubicz - Cm. Rakowicki na dzień dzisiejszy kursują 2 linie (solówkami
                    co 20 minut), które wożą powietrze. Tramwajami tymi jeździ tylko garstka
                    emerytów, większość z nich ma ponad 70 lat, więc jeździ za darmo. Po co więc
                    pchać tam jeszcze jedną linię?
                    To dziwne, bo ile razy jadę 2 to jest ogromna ciasnota, a za darmo?.... to wina
                    miasta

> Fakty są takie, że komunikację w tamtych okolicach dużo lepiej zapewniają
                    autobusy kursujące przez al. Beliny-
                    > Prażmowskiego. Po prostu przystanek autobusowy "Cmentarz Rakowicki" jest dużo
                    > lepiej usytuowany niż tramwajowy, leży bliżej terenów zamieszkałych (budynki
                    > mieszkalne są zlokalizowane przede wszystkim na wschód od Beliny), w dodatku
                    > autobusy zapewniają dużo lepszą komunikację w ten rejon, bo są to linie
                    > przelotowe, podczas gdy linie tramwajowe przy cmentarzu kończą bieg, więc
                    > kursują tylko w jednym kierunku.
                    Z tego co wiem to 124 i 184 w kierunku Prądnika nie sa popularne, a dla 124
                    byłoby lepiej gdyby jechał Brodowicza , bo tłoczniej już byc nie może , a 12
                    przejmie jego pasażerów

> Generalne wnioski takie: nie przywracać 12, bo i tak nikt tym nie będzie
                    > jeździł. Zlikwidować 11 - linia bez sensu, wozi powietrze właściwie o każdej
                    > porze dnia i w każdym miejscu trasy (mieszkam w okolicach Grzegórzeckiej,
                    więc obserwuję to często). Linia 2 może kursować np. do Ronda Mogilskiego albo
                    nawet Wieczystej - tam będzie bardziej potrzebna. A tory na Rakowickiej w ogóle
                    > zlikwidować - ten odcinek stracił rację bytu już dawno.
                    Ta wypowiedź upoważnia mnie do nietraktowania Ciebie poważnie, równie dobrze
                    zaknijmy Walcownię , Pleszów i inne końcówki
                • adas29 Do Michała 21.05.03, 09:45
                  Michał - szanuję Twoje zdanie.
                  Co do jazd "enką" to powtórzę po raz wtóry. Ja się tymi rzeczami nie zajmuję,
                  nie dlatego że nie mam czasu, tylko po prostu mnie to nie bawi. Proszę uszanuj
                  to. Nie jestem miłośnikiem komunikacji. Po prostu zwracam uwagę na to co sie
                  dzieje w środku tramów i na ich blachach - hihihi. Nawet nie jeżdżę MPK -
                  korzystam z własnego auta (i nic na to nie poradzę, tak mi się chce i mam do
                  tego prawo) i pociągu.
                  Jescze raz przepraszam wszystkich, że ja ZNOWU TO SAMO wyjaśniem. Mam nadzieję,
                  że już ostatni raz.

Co do egoizmu - nie jestem chyba adresatem tych uwag.
                  Wielokrotnie mówiłem, że do Kurdwanowa powinna kursować jeszcze jedna linia -
                  sugerowałem "17" z oś. Piastów.
                  Inna sprawa, że są tam rozpieszczani - będą mieć same nowe wozy.

Aha, ja przede wszystkim słowa krytyki kieruję do władz miasta jako
                  organizatorów tras. Wiele z nich jest nieprzemyślanych czyt. np. "428"
                  Do MPK mam przede wszystkim pretensje, że malują reklamy byle gdzie (składy
                  reklamowo - niebieskie) i łączą wagony jak popadnie. Zwłaszcza to pierwsze mnie
                  wkurza.

I tak jak powiedziałem - zdania w sprawie "12" nie zmienię. Jeśli "16" może być
                  co tlenowozem, to czemu nie "12", nawet to tak określę. Przecież chyba to
                  lepsze wyjście. Poza tym wiem, że ten tramwaj nie jeździł pusty przed jego
                  zawieszeniem (w necie jest fotka 102Na, gdzie powietrza raczej nie było). I to
                  niech będzie argumentem.

• Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 10:29

> Podaj mi jeden powód, dla którego linia numer 12 miałaby powrócić. Bo na
                  razie nie przedstawiliście na tym forum ani jednego argumentu, który dawałby
                  realne podstawy do przywrócenia tej linii.
                  > Po pierwsze dwunastka na pewno nie wzmocni linii kusujących do Bronowic
                  Nowych.
                  > Nie wiem, jak tramwaj kursujący co 20 minut może odciążyć trzy linie
                  kursujące co 10 minut i to w większości obsługiwane składami 3x105Na ( tylko
                  nie
                  Mylisz się i to bardzo, kazde wzmocnienie jest ważne jeżeli tylko rozkłady
                  zostaną skoordynowane, co z tego ze co 20 minut! Pojedzie po trasie 8
                  częściowo, która jest mocno obciążona, a ufa przerzuci się na 13 na czym
                  skorzysta Bieżanów

> Po drugie trzy linie kursujące na Rakowice też nie maja sensu. Kto tam będzie
                  > jezdził? Ludzie na cmentarz? A ilu ich jest!? Studenci?! A co to student już
                  > nie może przejść się 300 metrów do ulicy Lubicz?
                  Na Rakowice jeździ bardzo dużo ludzi, i solówki na 2 i 11 są pełne, poza tym
                  już pisaliśmy niejednokrotnie że 12 powinna startować ok 6.00 i kończyć pracę
                  ok 18 wjeżdżając na inne linie np. 14 co też może przynieść oszczędnosci

Poza tym mamy tworzyć linię dla pasażerów, którzy w większości korzystają z
                  ulg.
                  To niech miasto zniesie ulgi w 3/4 są one nieuzasadnione, po co dopłacać
                  uczniom i studentom do przejazdów poza trasą dom/akademik - uczelnia????

>Możecie sobie myśleć co chcecie, ale obecnie tylko rachunek ekonomiczny jest
                  podstawą do utrzymywania jakieś linii lub nie bez względu na to, czy wam się to
                  podoba czy nie.
                  Hmmmmm to ciekawe , a jak się ma rachunek na linii 16, 17, 428?

>W tym mieście na prawdę są dzielnice, które potrzebują lepszej komunikacji
                  miejskiej i bynajmniej nie są to okolice Rakowic ani Bronowic.
                  Wiem np. moja i to mnie wkurza

Czy ktoś z was usiłował kiedyś wsiąść do autobusu jadącego w stronę miasta na
                  > Matecznym o godzinie siódmej rano?! Czy wiecie, jakie zapełnienie mają
                  tramwaje kursujące z Kurdwanowa w kierunku miasta w godzinach szczytu?!
                  Wiem bo tam mieszkałem jeszcze jak puszczono tramwaj i wiem jak moi rodzice
                  dojeżdżają codziennie, za to Ty chyba nie wiesz jaką frajdę chcieli Twoi idole
                  z Brożka zaproponować dla Kurdwanowa likwidujac po puszczeniu tramwaju 179 i
                  184, mam to na piśmie

>Wiecie, jak wygląda codzienny dojazd ludzi z Woli Justowskiej do centrum?! A w
                  tym czasem w kółko to samo na temat dwunastki.
                  Wiemy, bo jeździłem co rano na staż i wiem jaka jest tego przyczyna, w dodatku
                  do rozwiązania

> MPK z każdym rokiem ma coraz niższe środki na swoje funkcjonowanie, a wciąż
                  > utrzymuje komunikację w mieście na jakimś ( waszym zdaniem i tak niskim )
                  > poziomie.
                  To jest akurat oczywista wina miasta, wyjście: likwidacja większości ulg,
                  wyłudzonych

> Codziennie pracownicy MPK muszą wysłuchiwać często kretyńskich
                  > pomysłów ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o funkcjonowaniu
                  komunikacji miejskiej.
                  Muszą , bo im za to płacą, ja też codziennie muszę wysłuchiwać jak to pacjenci
                  chcą sobie sami regulować ciśnienie albo cukrzycę , ale nie olewam tego bo
                  dostaję za to kasę, Ty za nic jeszcze nie dostajesz kasy, więc nie upoważnia
                  Cię to do bronienia ludzi dla których pewne rzeczy są obowiązkiem

> Uruchomienie nowej linii to nie jest taka łatwa sprawa. To są
                  > koszty, o których wy ciągle zapominaciem. Nie wspomnę już o pomyśle dalszych
                  > cięć w komunikacji w Nowej Hucie, jakie tu proponujecie.
                  Rozumiem że puste składy na 16 co 10 minut mają jakiś walor

> Oczywiście łatwo jest krytykować. Ale jak przyszło co do czego, żeby zająć
                  się jakimś wagonem muzealnym, albo przyjść i pilnować drzwi w eNce w czasie
                  > weekendowych jazd, to już nikt się nie odezwie. Wtedy każdy z was ma
                  wymówkę... pracę...szkołę...studia...tak najłatwiej.
                  O czym Ty mówisz człowieku? To gadka jak za późnego Gierka, może dzielnice
                  które mają do d.... komunikację mają na zmianę pilnowac Wam imprez i wtedy moze
                  dostaną cukierka? Głupszego pomysłu jeszcze nie słyszałem. Co ma obsługa
                  starego tramwju do poprawy bieżacej sytuacji. Nie muszę się wymawiać przed Toba
                  bo pracuję bardzo dużo, a 38% moich dochodów idzie na utrzymanie m.in. MPK,
                  dopóki tak będzie dotąd będę krytykował MPK za to co uważam za głupie,
                  korzystam z MPK 7 dni w tygodniu, praktycznie z całej sieci i opisuje to co
                  widzę, nie opisuję np Pleszowa czy Borku Fał. bo tam bywam bardzo rzadko

Przecież na wypisywanie głupot w sieci zawsze znajdzie się czas.
                  Powiem krótko: mój czas to moja sprawa

> Możecie sobie myśleć o mnie, drugim Michale i Pawle co chcecie. W MPK pracują
                  > ludzi często dłużej niż wielu z was żyje na tym świecie. I wydaje mi się, że
                  > człowiek zajmujący się tym tematem przez 8 godzin dziennie pięć dni w
                  tygodniu wie co robi.
                  Ja wiem jak załatwialiśmy 177, to był koszmar, przy okazji wyszedł stan wiedzy
                  MPK i ZDiK na temat miasta

> Jeżeli chcecie, to zachowujcie się tak
                  > dalej, ale pamiętajcie, że wtedy nikt z MPK nigdy nie potraktuje was poważnie.
                  Przy imprezie eNką? To nie jestem zainteresowany.
                  • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 10:42
                    > To niech miasto zniesie ulgi w 3/4 są one nieuzasadnione, po co dopłacać
                    > uczniom i studentom do przejazdów poza trasą dom/akademik - uczelnia????

A przepraszam dlaczego studentom?
                    dlaczego ja mam znowu za wszystko placic?
                    ja tez haruje i studiuje, place zasrane podatki i cos mi sie od tego kraju w
                    zamian nalezy!!!
                    jak zniosa ulgi to pierwszy wyjde na ulice, rolnicy gowno placa nie podatki a
                    maja wszystek zarcie za darmo. a ja za wszystko mam placic i to wiecej.
                    ja mam lepszy pomysl - wprowadzic jak w Londynie oplate za wjazd prywatnym
                    autem do scislego centrum, chcesz dojechac na basztowa - prosze bardzo 5 zeta
                    za jednorazowy wjazd, niewazne posel emeryt czy mieszkaniec. i wtedy kasa na
                    komunikacje bedzie.

Nie muszę się wymawiać przed Toba
                    > bo pracuję bardzo dużo, a 38% moich dochodów idzie na utrzymanie m.in. MPK,
                    > dopóki tak będzie dotąd będę krytykował MPK za to co uważam za głupie,
                    > korzystam z MPK 7 dni w tygodniu, praktycznie z całej sieci i opisuje to co
                    > widzę, nie opisuję np Pleszowa czy Borku Fał. bo tam bywam bardzo rzadko
                    >
                    "*.szpitaljp2.krakow.pl "
                    no mimo wszystko masz jednak w pracy wolne chwile na pisanie postow i to nawet
                    w dosc pokaznej ilosci dziennie... szczerze powiedziawszy zazdroszcze.
                    Na tej samej zasadzie Michal W. nie mowi sie wymawiac przed Toba czy zarabia
                    czy nie...

> Powiem krótko: mój czas to moja sprawa
                    oczywiscie ze Twoja, nikt Cie rozliczal nie bedzie, Mouset, ale umiej przyznac
                    faktom racje.

> Przy imprezie eNką? To nie jestem zainteresowany.
                    Cóz, będzie mi przykro ale przezyje.
                    • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 11:14
                      Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> A przepraszam dlaczego studentom? dlaczego ja mam znowu za wszystko placic?
                      > ja tez haruje i studiuje, place zasrane podatki i cos mi sie od tego kraju w
                      > zamian nalezy!!!
                      > jak zniosa ulgi to pierwszy wyjde na ulice, rolnicy gowno placa nie podatki a
                      > maja wszystek zarcie za darmo. a ja za wszystko mam placic i to wiecej.
                      No widzisz rolnicy g.... płacą a jak wójt zagra tak MPK tańczy (patrz 287 i
                      inne), a biurokracja MPK jest właśnie opłacana z podatków, dlatego należy od
                      niej wymagać

> ja mam lepszy pomysl - wprowadzic jak w Londynie oplate za wjazd prywatnym
                      > autem do scislego centrum, chcesz dojechac na basztowa - prosze bardzo 5 zeta
                      > za jednorazowy wjazd, niewazne posel emeryt czy mieszkaniec. i wtedy kasa na
                      > komunikacje bedzie.
                      Powiedz to k.... om notablom którzy o tym decyduję, zgadzam się tu z Toba w 300%
                      Wszędzie komunikacja dojeżdża do City i mieszkańcy a w tym p.....lonym mieście
                      urzędniczyna ma większe prawo do wjazdu niż mieszkańcy strefy B

> no mimo wszystko masz jednak w pracy wolne chwile na pisanie postow i to
                      nawet w dosc pokaznej ilosci dziennie... szczerze powiedziawszy zazdroszcze.
                      Odwal się! Nie pisze codziennie ze szpitala i nie mam zamiaru sie tłumaczyć czy
                      mam na to czas czy nie, Ty tez piszesz , inni , ale z butami na prywatny teren
                      oprócz Ciebie nikt nie wchodzi

Mouset, ale umiej przyznac faktom racje.
                      Jakim faktom? Pusta 2 i 11? Ja znam inne fakty
                      • adas29 Re: przywrócic 12 21.05.03, 11:28

> Jakim faktom? Pusta 2 i 11? Ja znam inne fakty

Owszem "2" i "11" może jeździ pustawa, ale dopiero gdzieś po 17.00.
                        W innym okresie widzę je raczej pełniejsze.
                        Wbrew pozorem lud jeździ do Rakowic. A z tych trzech linii "12" była
                        najbardziej popularna i uczęszczana, ale maluchy tego nie pamiętają.
                        • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 11:58
                          Pieluszki i te sprawy
                          • pavlack Re: przywrócic 12 21.05.03, 14:29

> Pieluszki i te sprawy

I znowu się zaczyna obrażanie...

Co do pamiętania - faktycznie, jestem za młody, żeby to pamiętać. Dlatego
                            nigdzie nie piszę, co było kiedyś. A z tego co widzę, to Adaś też nie za bardzo
                            pamieta jak było, bo jego jedynym dowodem jest jedno zdjęcie z internetu
                            (stodwójka na #12) - pisał o tym już chyba ze trzy razy.
                            • adas29 Re: przywrócic 12 21.05.03, 14:50
                              pavlack napisał:

> I znowu się zaczyna obrażanie...

Jeśli poczułeś się obrażony, to już Twój problem. Akurat nie było to do wieku
                              tylko do czasu, jaki upłynął od ostatniego kursu "12".

A z tego co widzę, to Adaś też nie za bardzo
                              pamieta jak było, bo jego jedynym dowodem jest jedno zdjęcie z internetu
                              > (stodwójka na #12) - pisał o tym już chyba ze trzy razy.

Kurwa - bo tak określę, szkoda że wtedy zdjęć ja nie robiłem. Tylko wtedy ja
                              GŁUPI nie przypuszczałem, że tamci MĄDRZY i przez niektórych UWIELBIANI, tę
                              linię zawieszą korzystając z pretekstu czasowo zmienionej trasy.
                              Poza tym nie mówię o solówce - to za mało. Co najmniej GT6 albo skład.
                              • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 14:57
                                hehe Adaś wkurwiony to Adaś zły
                                • adas29 Re: przywrócic 12 21.05.03, 14:59

> hehe Adaś wkurwiony to Adaś zły

Czasem się unoszę, ale raczej jestem spokojny jak baranek - hehehe
                                  • Gość: Locutus PAMIĘTAM PEŁNE DWUNASTKI!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 00:59
                                    Heh... jak byłem dzieckiem, zawsze lubiłem jeździć trampem... a że miałem
                                    babcię mieszkającą w ścisłym centrum (na ul. Jagiellońskiej) i weekendy bardzo
                                    często spędzałem u niej, to jeździłem dwunastką na cmentarz dosyć często. I
                                    zawsze była pełna. Howgh! Był nawet okres, w którym na #12 jeździły ufoki
                                    (niedługi wprawdzie, ale był). One też nie były puste, aczkolwiek ich
                                    zapełnienie nie satysfakcjonowało MPK i dlatego zostały wycofane.

A teksty Misia K, który mnie nazywał gówniarzem i szczeniakiem nie świadczą
                                    zbyt wysoko o jego kulturze... powiem więcej, to po prostu czysta ŻENADA... no
                                    ale cóż... wielu się wydaje, że zawsze mają rację...
                                    • Gość: Michał Wojtaszek Re: PAMIĘTAM PEŁNE DWUNASTKI!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 09:31
                                      > Heh... jak byłem dzieckiem, zawsze lubiłem jeździć trampem... a że miałem
                                      > babcię mieszkającą w ścisłym centrum (na ul. Jagiellońskiej) i weekendy
                                      bardzo
                                      > często spędzałem u niej, to jeździłem dwunastką na cmentarz dosyć często. I
                                      > zawsze była pełna. Howgh! Był nawet okres, w którym na #12 jeździły ufoki
                                      > (niedługi wprawdzie, ale był). One też nie były puste, aczkolwiek ich
                                      > zapełnienie nie satysfakcjonowało MPK i dlatego zostały wycofane.

Bo kiedyś dwunastka na prawdę była potrzebna, teraz nie jest! Rzucacie się o tą
                                      dwunastkę, a sami nie wiecie, jak przez te kilka lat zmieniła się sytuacja.
                                      Wiecie, jak wyglądały rozkłady jazd linii numer 4 i 12 przed reformą w 1999
                                      roku?! Czwórka jeździła co 15 minut w szczycie i co 30 poza szczytem. Dwunastka
                                      jeździła co pół godziny. Jak ktoś nie wierzy, to mam dowody w postaci rozkładów
                                      jazdy, które kiedyś rozdawano w MPK. Głównym zadaniem dwunastki było wtedy
                                      wzmocnienie właśnie czwórki na odcinku od Bronowic do Dworca Głównego. Swój
                                      bieg kończyła na Rakowicach, bo gdzieś kończyć musiała. Mogło to być równie
                                      dobrze Rondo Mogilskie. Teraz na tym ciągu jeżdżą cztery linii tramwajowe: 4,
                                      13, 14, 24, które pokrywałyby się z dwunastką na 4/5 trasy! Ma to sens? Moim
                                      zdaniem nie!

> A teksty Misia K, który mnie nazywał gówniarzem i szczeniakiem nie świadczą
                                      > zbyt wysoko o jego kulturze... powiem więcej, to po prostu czysta ŻENADA...
                                      > no ale cóż... wielu się wydaje, że zawsze mają rację...
                                      Tak jakbyś mówił o sobie. A twoje teksty na temat pani rzecznik o czym świadczą?

Michał Wojtaszek
                                      • Gość: Locutus Re: PAMIĘTAM PEŁNE DWUNASTKI!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:22
                                        Linii #24 nie można w to w żadnej mierze wliczać!!! Ona przecia nie dojeżdża do
                                        Widoku!!!

a odnośnie pani rzecznik - mówcie co chcecie, ale ta kobieta wykazuje się
                                        elementarną niewiedzą... po kilkunastu latach pracy, przy pieniądzach, które
                                        bierze, powinna znać na pamięć wszystkie przystanki i rozkłady... a ona nawet
                                        nie wie co gdzie jeździ... pamiętacie motywy z Rzeźniczą tudzież Robotniczą? I
                                        nie wciskajcie mi, że to gazeta wykręciła, bo pani rzecznik się potem
                                        poprawiała... nie gazetę, tylko SWOJĄ WCZEŚNIEJSZĄ WYPOWIEDŹ.
                                        • Gość: mouset Re: PAMIĘTAM PEŁNE DWUNASTKI!!! IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:55
                                          dokladnie, nie wie gdzie dana linia jeździ, jaki tabor, w czym problem, zresztą
                                          pół biedy bo to jest tylko brak informacji, sekcje od rozkładów i tras tez
                                          niewiele wiedzą

My uczepilismy się 12 i 428 bo widzimy skutki tego [problemu , zza biurka mi
                                          tez się wszystko zgadza, ale problemów innych jest masa, rozumiem ze wielcy
                                          miłośnicy sa ponad takimi przyziemnymi sprawami jak przeciążone 152, 192, albo
                                          114 wożąca powietrze itp.
                                          No ale MPK przecież nie jest niczemu winne, za to kozioł ofiarny - miasto nie
                                          chce zasponsorowac remontu Walcowni, ale chamstwo! Faktycznie jest tyle
                                          pieniędzy do wydania że musimy je dać na nowiutką pętlę na Mrozowej aby te
                                          tłumy w 16 i 22 miały pełny komfort
                                    • Gość: Misiek K Re: PAMIĘTAM PEŁNE DWUNASTKI!!! IP: *.chello.pl 22.05.03, 09:38
                                      > A teksty Misia K, który mnie nazywał gówniarzem i szczeniakiem nie świadczą
                                      > zbyt wysoko o jego kulturze...

Twoja opinia. moze po prostu znizam sie do Twojego poziomu kultury zebys w
                                      ogole cos zrozumial.
                                      "gowniarz" byl, po tym jak mi pojechales po imieniu, poprosilem Cie bys sie
                                      tak do mnie nie zwracal bo wlasnie uwazam ze... wierz mi to byla wersja
                                      grzeczna.
                                      "szczeniak" - az tak pieszczotliwie mialbym Ciebie nazywac, nie sadze. To
                                      zostawiam dla tych olimpijek szalejacych za Toba po szkolnych korytarzach...

• Gość: Locutus Embrassez mon cul, monsieur le goujat! n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:23
                                        • Gość: mouset Re: Embrassez mon cul, monsieur le goujat! n/t IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:50
                                          Na następne spotkania kup sobie uśmiech z tektury Loki i przyklej na twarzy,
                                          hehehe
                                          • Gość: Locutus Re: Embrassez mon cul, monsieur le goujat! n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:44
                                            ROTFLAHMS
                                        • Gość: Misiek K Re: n/t IP: *.chello.pl 23.05.03, 14:18
                                          "Embrassez mon cul," -

sadzisz ze chamstwo po francusku brzmi lepiej?

a na takie przyjemnosci trzeba sobie zasluzyc.
                                          • Gość: Locutus Re: n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:45
                                            Nie wiem, czy brzmi lepiej... ale jednak zmieniłem zdanie, bo jeszcze jakiejś
                                            kiły dostanę albo mi pryszcze wyskoczą...
                            • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 14:51
                              Nikogo nie obrażam, ale 12 jeździłaby pełna, poza tym ktoś upiera sie przy
                              solówkach, ja jestem za GT6 i przerzutem 124 na Brodowicza
                      • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 15:35
                        > Powiedz to k.... om notablom którzy o tym decyduję, zgadzam się tu z Toba w
                        300
                        > %

ciesze sie, ze jakis wspolny punkt znajdujemy

> Odwal się! Nie pisze codziennie ze szpitala i nie mam zamiaru sie tłumaczyć
                        czy
                        >
                        > mam na to czas czy nie, Ty tez piszesz , inni , ale z butami na prywatny
                        teren
                        > oprócz Ciebie nikt nie wchodzi

przykro mi ze poczules sie urazony, stwierdzam jedynie pewny fakt.
                        natomiast co do prywatnosci to chce tylko na marginesie przypomniec ile ja
                        ciekawostek sie o sobie dowiedzialem przy okazji dyskusji o losach doczepy
                        poznanskiej. wymieniac wszystkiego nie bede, bo szkoda czasu i miejsca, ale
                        bylo tego duzo, od demagoga i szczekaczki na kompleksie dziewictwa skonczywszy
                        (nawiasem mowiac moze jako Lekarz mi wyjasnisz co to za jednostka chorobowa,
                        bo do dzis ciesze tym swoje uszy nie wiedzac co to).

> Jakim faktom? Pusta 2 i 11? Ja znam inne fakty
                        No tloku na rakowickiej to ja nie widuje poza 1 listopadem...
                        a od lubiczu do bronowic mnie "4" i na pewno solowka czy gt6 3 razy na godzine
                        nic nie zmieni...
                        • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 15:52

> ciesze sie, ze jakis wspolny punkt znajdujemy
                          ...i jebać busiarzy

> przykro mi ze poczules sie urazony, stwierdzam jedynie pewny fakt.
                          > natomiast co do prywatnosci to chce tylko na marginesie przypomniec ile ja
                          > ciekawostek sie o sobie dowiedzialem przy okazji dyskusji o losach doczepy
                          > poznanskiej. wymieniac wszystkiego nie bede, bo szkoda czasu i miejsca, ale
                          > bylo tego duzo, od demagoga i szczekaczki na kompleksie dziewictwa
                          skonczywszy (nawiasem mowiac moze jako Lekarz mi wyjasnisz co to za jednostka
                          chorobowa, bo do dzis ciesze tym swoje uszy nie wiedzac co to).
                          Hmmmmmmmmm cos było ale nie brałem udziału w dyskusji, co to jest kompleks
                          dziewictwa, to nie wiem, ale moja żona jest psychiatrą może coś będzie
                          wiedzieć, hehe kto tak ci naupychał?

> a od lubiczu do bronowic mnie "4" i na pewno solowka czy gt6 3 razy na
                          godzine nic nie zmieni...
                          Ale MY K.... NIE CHCEMY NIC ZMIENIAĆ OD LUBICZU DO BRONOWIC
                          • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 15:59

> Hmmmmmmmmm cos było ale nie brałem udziału w dyskusji, co to jest kompleks
                            > dziewictwa, to nie wiem, ale moja żona jest psychiatrą może coś będzie
                            > wiedzieć, hehe kto tak ci naupychał?

przy okazji bede wdzieczny ;d
                            mniejsza o to kto, nie obrazilem sie, za to mielismy z panna z tego mnostwo
                            radosci, dlatego pytam

> Ale MY K.... NIE CHCEMY NIC ZMIENIAĆ OD LUBICZU DO BRONOWIC

no to po co ta "12"???
                            • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 16:06

> no to po co ta "12"???

odciążenie 8 na trasie do Gertrudy,
                              umozliwienie przerzutu uf na 13,
                              lepszy dojazd do cmentarza,
                              odciążenie 124,
                              łatwiejszy dojazd do AE po przesiadce z 3, 13, 24

• Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 16:10
                                > odciążenie 8 na trasie do Gertrudy,

lepsze bylyby ufa na osemke, krakowska i do lagiewnik / borku tez ma duzy
                                potok, wiekszy niz na rakowickiej.

> umozliwienie przerzutu uf na 13,
                                tu sie zgadzam, sa konieczne, choc na 8 tez sie chwilami przydaja,

> lepszy dojazd do cmentarza,
                                jest wystraczajaco dobry moim zdaniem,

> odciążenie 124,
                                a jest az tak przeciazony?
                                przeciez ostatnio ktos chcial go wycinac czy zmieniac, bo od wieczystej jezdzi
                                tramwaj...

> łatwiejszy dojazd do AE po przesiadce z 3, 13, 24

wiekszosc osob z tych rejonow dojezdzajacych do AE, korzysta z linii od ronda
                                mogilskiego (w praktyce z tych kierunkow to "9") i z wlasnych nozek. nie
                                przypominam sobie zeby ktos zmoich znajomych ktorzy tam studiuja narzekal.
                                • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 19:54

> lepsze bylyby ufa na osemke, krakowska i do lagiewnik / borku tez ma duzy
                                  > potok, wiekszy niz na rakowickiej.
                                  Ufoki na 8 które widze jako tako są naładowane od Bronowic do Gertrudy, a
                                  dwuskłady przepełnione, i ten odcinek zrobiłaby 12

> > umozliwienie przerzutu uf na 13,
                                  > tu sie zgadzam, sa konieczne, choc na 8 tez sie chwilami przydaja,
                                  no a przy 12 nie byłyby potrzebne

> > lepszy dojazd do cmentarza,
                                  > jest wystraczajaco dobry moim zdaniem,
                                  a jednak bez przerwy ludzie narzekają
                                  >
                                  > > odciążenie 124,
                                  > a jest az tak przeciazony?
                                  > przeciez ostatnio ktos chcial go wycinac czy zmieniac, bo od wieczystej
                                  jezdzi tramwaj...
                                  Był taki głupek na forum , spróbuj wsiąść do 124 w szczycie

> > łatwiejszy dojazd do AE po przesiadce z 3, 13, 24
                                  >
                                  > wiekszosc osob z tych rejonow dojezdzajacych do AE, korzysta z linii od ronda
                                  > mogilskiego (w praktyce z tych kierunkow to "9") i z wlasnych nozek. nie
                                  > przypominam sobie zeby ktos zmoich znajomych ktorzy tam studiuja narzekal.
                                  Moi znajomi nacierają od centrum
    • Gość: Locutus Re: przywrócic 12 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.05.03, 00:16
      #12 na trasie BRONOWICE N. - Karmelicka - Dominikańska - Westerplatte - Lubicz -
      CM. RAKOWICKI jest konieczna! Składy 2*105Na co 20 minut. Dowiezie studentów
      do AE, odciąży ósemkę na tyle, że można będzie z powrotem przerzucić trójskłady
      na #13, a bronowiczanie nie będą narzekali, że za mało im skręca w prawo spod
      Bagateli...

#12 idealnym rozwiązaniem. Utworzyć kosztem #16!!!
    • Gość: JA Re: przywrócic 12 IP: *.malopolska.mw.gov.pl 21.05.03, 09:29
      Pomysł likwidacji torowiska na Rakowickiej jest niedorzeczny i nawet trudno z
      nim dyskutować.Argumentacja z remontem jest nietrafiona,ponieważ odwołuje się
      do komunikacji autobusowej,a ta powinna być ograniczana.Trasa na Rakowickiej
      będzie wykorzystana do skomunikowania północnych i północno-wschodnich dzielnic
      z centrum.
      Problem "12" jest pochodną podstawowego problemu krakowskiej komunikacji -
      brakiem przejrzystego,przemyślanego i racjonalnego układu linii i to zarówno
      tramwajowych jak i autobusowych.Ten układ istniejący obecnie - plątanina linii
      kursujących zewsząd do zewsząd,wynikający z przyzwyczajeń,oportunizmu i
      naleciałości historycznych powinien być zrewidowany i to powinno być podstawą
      wszelkich dalszych działań.Opór społeczny wobec radykalnych zmian będzie wielki
      i dlatego decydenci ,bojąc się o stołki trzymają się schematów robiąc co jakiś
      czas tylko kosmetyczne zmiany ,nie zawsze przemyślane.
      Dopóki nie zostanie dokonana gruntowna zmiana polegająca m.in. na ustaleniu
      ważności poszczególnych kierunków przewozowych,ustaleniu możliwie prostego ich
      przebiegu z jednoczesnym dobrym skomunikowaniem w systemie
      przesiadkowym,przyjęciu dużej częstotliwości kursowania na głównych
      ciągach,zwiększeniu prędkości komunikacyjnej /poprzez wyeliminowanie części
      przystanków lub ich przeniesienie,wyeliminowanie kluczenia taboru,właściwe
      wykorzystanie parametrów techniczno-ruchowych taboru/ wszelkie działania- w
      zamierzeniu naprawcze- nie odniosą pozytywnych skutków i dalej będziemy dreptać
      w miejscu - komunikacja zbiorowa się nie poprawi,a to skłoni potencjalnych
      pasażerów do korzystania z samochodów i koło się zamknie.
    • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 10:14
      1) Kombinat, ktory ledwo zipie nadal jeszcze jest miejscem pracy sporej grupy
      ludzi i linia 16, ktora poza godzinami szczytu faktycznie wozi grupke osob z
      tomexu i szpitala rydygiera do mistrzejowic najwyzej miedzy 6 a 8 oraz od 14
      do jakiej 17 jezdzi (przepraszam za dosadnosc wrazliwych) - zadupcona jak
      osobowy do grojca. niedowiarkom sugeruje sprawdzic.
      pomysl pociecia rozkladu linii 16 uwazam wiec za horrendalna brednie.

2) o linii "12" juz swoje zdanie trzykrotnie wypowiedzialem. mam troche
      znajomych na AE, zadne nie narzeka specjalnie ze musi chodzic na przystanki
      wokol ronda mogilskiego. Trzecia solowka na rakowickiej nie jest potrzebna bo
      tam po prostu nie ma osobnego potoku komunikacyjnego...
      a czy na odcinku Lubicz - Nowe Bronowice solowka co 20 minut jest w stanie
      pomoc potrojniakowi co 10 minut (4). Mnie sie wydaje ze niespecjalnie, co
      najwyzej bedzie zajmowac przystanki na basztowej czy po poczta (zaleznie od
      wariantu trasy, bo juz nawet nie wiem o jaka chodzi) pod bagatela a tam juz
      jest ciasnawo.

3) jesli juz to lepsza propozycja byloby namowic miasto zeby nie kazac MPK
      kasowac wozow tylko wzmocnic trzecimi wagonami pozostale brygady "13" i kilka
      kolejnych na "8".

4) dla tych ktorych nie przekonuja moje argumenty mam jeszcze jedna
      propozycje, mimo ze zapewne znow oskarza mnie o zlosliwosc i ironie:
      zlikwidujcie 428, doklejcie tym nieszczesnym jelczom pantografy i juz macie
      tabor na "12"...
      • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 10:33

> 1) Kombinat, ktory ledwo zipie nadal jeszcze jest miejscem pracy sporej grupy
        > ludzi i linia 16, ktora poza godzinami szczytu faktycznie wozi grupke osob z
        > tomexu i szpitala rydygiera do mistrzejowic najwyzej miedzy 6 a 8 oraz od 14
        > do jakiej 17 jezdzi (przepraszam za dosadnosc wrazliwych) - zadupcona jak
        > osobowy do grojca. niedowiarkom sugeruje sprawdzic.
        Sprawdzam sprawdzam i widze pustki, może o innej 16 mówimy?

> 2) o linii "12" juz swoje zdanie trzykrotnie wypowiedzialem. mam troche
        > znajomych na AE, zadne nie narzeka specjalnie ze musi chodzic na przystanki
        > wokol ronda mogilskiego. Trzecia solowka na rakowickiej nie jest potrzebna bo
        > tam po prostu nie ma osobnego potoku komunikacyjnego...
        > a czy na odcinku Lubicz - Nowe Bronowice solowka co 20 minut jest w stanie
        > pomoc potrojniakowi co 10 minut (4). Mnie sie wydaje ze niespecjalnie, co
        > najwyzej bedzie zajmowac przystanki na basztowej czy po poczta (zaleznie od
        > wariantu trasy, bo juz nawet nie wiem o jaka chodzi) pod bagatela a tam juz
        > jest ciasnawo.
        Ale 12 się zmieści odciąży nie tylko 4 , ale i 8 i 13
        >
        > 3) jesli juz to lepsza propozycja byloby namowic miasto zeby nie kazac MPK
        > kasowac wozow tylko wzmocnic trzecimi wagonami pozostale brygady "13" i kilka
        > kolejnych na "8".
        Miasto daje wolną ręke MPK i to jest ból

> 4) dla tych ktorych nie przekonuja moje argumenty mam jeszcze jedna
        > propozycje, mimo ze zapewne znow oskarza mnie o zlosliwosc i ironie:
        > zlikwidujcie 428, doklejcie tym nieszczesnym jelczom pantografy i juz macie
        > tabor na "12"...
        Ale śmieszne, gdyby to pani rzecznik powiedziała nawet bym się nie zdziwił
        • pavlack Re: przywrócic 12 21.05.03, 14:39

> Sprawdzam sprawdzam i widze pustki, może o innej 16 mówimy?

Ja to samo widzę na liniach do Rakowic.

Taka dyskusja bez dokładnych danych o napełnieniach nie ma najmniejszego sensu.
          Ewentualnie można kiedyś spotkać się i razem komisyjnie sprawdzić napełnienie
          do Rakowic w godzinach szczytu, a następnie na 16 :D

> Ale 12 się zmieści odciąży nie tylko 4 , ale i 8 i 13

Jedna solówka co 20 minut ma pomóc trzem liniom jeżdżącym co 10 minut i
          obsługiwanymi w większości trójskładami? B Z D U R A!!!!

> > 3) jesli juz to lepsza propozycja byloby namowic miasto zeby nie kazac MPK
          >
          > > kasowac wozow tylko wzmocnic trzecimi wagonami pozostale brygady "13" i ki
          > lka
          > > kolejnych na "8".
          > Miasto daje wolną ręke MPK i to jest ból

Bo miasto nie ma pieniędzy, żeby płacić za wozokilometry robione przez te
          kasowane wagony. I miasto nie chce narażać MPK na dodatkowe koszty związane z
          utrzymaniem tych wagonów w ruchu. Wniosek prosty - kasacja.

> > 4) dla tych ktorych nie przekonuja moje argumenty mam jeszcze jedna
          > > propozycje, mimo ze zapewne znow oskarza mnie o zlosliwosc i ironie:
          > > zlikwidujcie 428, doklejcie tym nieszczesnym jelczom pantografy i juz maci
          > e
          > > tabor na "12"...
          > Ale śmieszne, gdyby to pani rzecznik powiedziała nawet bym się nie zdziwił

Jak już takie abstrakcyjne pomysły, to ja proponuję przedłużyć 428 na trasie:
          od Ronda Mogilskiego -> Lubomirskiego -> Rakowicka -> Lubicz -> Basztowa ->
          Dunajewskiego -> Karmelicka -> Królewska -> Bronowicka -> Balicka -> Bronowice
          Nowe.

Odpada nam wtedy problem #12, nie trzeba likwidować #428, wilk syty i owca
          cała :D

(to był żart, jakby ktoś nie zauważył) :D
          • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 14:55
            Ja wiem jedno bo podjeżdżam do Lubicz/Rakowickiej 2 lub 11 średnio dwa razy na
            tydzień i te solówki sa pełne, takie tez odjeżdżają w kierunku Rakowic, dużo
            osób mieszka w okolicy Grochowskiej i dla nich jest potrzebny też dojazd do
            centrum, którego zaprany po uszy 124 nie zapewnia, po co komisje? wiadomo ze
            widzimy różne rzeczy bo w godzinach szczytu przy nieskoordynowanych rozkładach
            tramwaje jadą jak chcą
        • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 15:18
          > Ale śmieszne, gdyby to pani rzecznik powiedziała nawet bym się nie zdziwił

A juz mialem nadzieje ze jedna dyskusja obejdzie sie bez wieszania psow po
          Niej.
          Ale to tylko potwierdza moja teorie o jej wysokim poziomie kultury i
          profesjonalizmu. Inaczej juz dawno by nie jeden nie jedno uslyszal...
          • adas29 Re: przywrócic 12 21.05.03, 15:31

> Ale to tylko potwierdza moja teorie o jej wysokim poziomie kultury i
            > profesjonalizmu. Inaczej juz dawno by nie jeden nie jedno uslyszal...

Czemu Ty jej tak do dupy tak włazisz - przynajmniej takie wrażenie sprawiasz.
            A Adaś wbrew pozorom ją bardzo lubi i pewnie "fejs tu fejs" z nią by się
            dogadał. Szkoda tylko, że nieraz takie kwiatki wychodzą.
            • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 15:39
              > Czemu Ty jej tak do dupy tak włazisz - przynajmniej takie wrażenie sprawiasz.
              > A Adaś wbrew pozorom ją bardzo lubi i pewnie "fejs tu fejs" z nią by się
              > dogadał. Szkoda tylko, że nieraz takie kwiatki wychodzą.

odp 1) juz raz mowilem, ze dlatego ze kilkakrotnie ja nudzilem o maxymalne
              pierdoly z zakresu milosnictwa komunikacji i zawsze mnie milo i rzeczowo
              doinformowala za co jestem jej dzwieczny,
              poza tym, po prostu jestem wrazliwy na ludzka krzywde i nie podoba mi sie jak
              sie niepotrzebnie obrzuca blotem osobe ktora ma za zadanie tylko przekazywac
              informacje, a nie decydowac o wszystkim.

odp 2) ciesze sie ze ja lubisz, przyjaciele moich ulubiencow sa zawsze moimi
              przyjaciolmi ;)
              na pewno by Cie nie pogryzla, zapewniam.

odp 3) te kwiatki sa zawsze i tylko w krakowskiej, ktora akurat osobiscie
              uwazam za zrodlo miernie opiniotworczym.
              • Gość: mo Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 15:53

> > Czemu Ty jej tak do dupy tak włazisz - przynajmniej takie wrażenie sprawia
                > sz.
                > > A Adaś wbrew pozorom ją bardzo lubi i pewnie "fejs tu fejs" z nią by się
                > > dogadał. Szkoda tylko, że nieraz takie kwiatki wychodzą.
                >
                > odp 1) juz raz mowilem, ze dlatego ze kilkakrotnie ja nudzilem o maxymalne
                > pierdoly z zakresu milosnictwa komunikacji i zawsze mnie milo i rzeczowo
                > doinformowala za co jestem jej dzwieczny,
                > poza tym, po prostu jestem wrazliwy na ludzka krzywde i nie podoba mi sie jak
                > sie niepotrzebnie obrzuca blotem osobe ktora ma za zadanie tylko przekazywac
                > informacje, a nie decydowac o wszystkim.
                >
                > odp 2) ciesze sie ze ja lubisz, przyjaciele moich ulubiencow sa zawsze moimi
                > przyjaciolmi ;)
                > na pewno by Cie nie pogryzla, zapewniam.
                >
                > odp 3) te kwiatki sa zawsze i tylko w krakowskiej, ktora akurat osobiscie
                > uwazam za zrodlo miernie opiniotworczym.
              • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 15:54

> odp 3) te kwiatki sa zawsze i tylko w krakowskiej, ktora akurat osobiscie
                > uwazam za zrodlo miernie opiniotworczym.

Sęk w tym że jest to jedyna gazeta która coś fajnego o każdym zakątku miasta
                pisze
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: przywrócic 12 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 12:27
      Powiem wam tylko jedno. Dobrze, że od was w tym mieście jeszcze nic nie zależy
      i zapewne nigdy nie będzie zależeć.

Michał Wojtaszek
      • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 12:29
        A ja mam wielką nadzieję, że będzie
      • adas29 Re: przywrócic 12 21.05.03, 12:43

> Powiem wam tylko jedno. Dobrze, że od was w tym mieście jeszcze nic nie
        zależy i zapewne nigdy nie będzie zależeć.

Michał Wojtaszek

Adasiowi jakoś szczególnie na tym nie zależy.
        Może Tobie się uda, fajnie byłoby mieć znajomego prominenta - hihihi
        • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 14:00
          Adaś moze być pewien że 12 pojedzie jak klub 428 przejmie władzę
          • pavlack Re: przywrócic 12 21.05.03, 14:41
            Na szczęście nie przejmie. I bardzo dobrze :D
            • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 14:56
              Zobaczymy hihihi
    • adas29 Szkoda, że ... 21.05.03, 14:52
      ... dla niektórych zgromadzonych ważniejsze jest tutaj kursowanie zabytków niż
      lepsza koordynacja w codziennej komunikacji.
      To tak nawiasem pisząc.
      • pavlack Re: Szkoda, że ... 21.05.03, 15:07
        Napiszę w jednym poście, bo mi się już nie chce na wszystkie wyżej odpowiadać:
        1) Swojego zdania dotyczącego #12, #428 itp. i tak nie zmienię, więc nie widzę
        sensu tej dyskusji.
        2) Wydawałoby się, że sprawa #12 na forum przycichła, ale bolo84 znów ją
        rozpętał, moim zdaniem niepotrzebnie stukamy w klawisze, na ale cóż...
        3) Obojętnie co będziemy tu pisać, to i tak #12 w najbliższym czasie nie
        powróci.
        4) Więc biorąc pod uwagę powyższe proponuję zakończyć dyskusję i dać sobie
        spokój...
        • adas29 Re: Szkoda, że ... 21.05.03, 15:11
          pavlack napisał:

> Napiszę w jednym poście, bo mi się już nie chce na wszystkie wyżej odpowiadać:
          > 1) Swojego zdania dotyczącego #12, #428 itp. i tak nie zmienię, więc nie
          widzę sensu tej dyskusji.

No tak, przecież wszystko jest cacy. Po co się wychylać. Jednak zadziwiasz
          mnie "428" - a więc proponuję zrobić "429". Niech dojeżdża np. do Mistrzejowic.
          Przesiądziesz się na "14" i do Dworca też dojedziesz.
          Ale z ostatnim się zgodzę, nie ma co już gadać. Każdy wie swoje.

> 3) Obojętnie co będziemy tu pisać, to i tak #12 w najbliższym czasie nie
          > powróci.

Słyszałem co innego, ale poczekajmy na rozwój wypadków.
        • Gość: mouset Re: Szkoda, że ... IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 15:13
          pavlack napisał:

> Napiszę w jednym poście, bo mi się już nie chce na wszystkie wyżej odpowiadać:
          > 1) Swojego zdania dotyczącego #12, #428 itp. i tak nie zmienię, więc nie
          widzę sensu tej dyskusji.
          ROTFL, co za argument! Od razu przypomniało mi się pierwsze pismo z
          MPK: "Autobus do os. Kuźnica Kołłątajowska nie powstanie , bo jest
          niepotrzebny" Od jutra pocwiczę ten autorytarny styl na pacjentach: jeżeli coś
          pana boli to sie tylko panu wydaje bo JA uważam że nie boli, hihihi
          ...
      • Gość: mouset Re: Szkoda, że ... IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.05.03, 16:03
        adas29 napisał:

> ... dla niektórych zgromadzonych ważniejsze jest tutaj kursowanie zabytków
        niż lepsza koordynacja w codziennej komunikacji.
        > To tak nawiasem pisząc.

to nie jest nawias to jest sedno sprawy!!! Niektórym myśli na temat kursowania
        starych tramów mieszają sie z bieżącą komunikacją i to ostro, czego dowody są
        na piśmie kilkanascie postów wyżej. Nie cierpię lizusostwa i kunktatorstwa, a
        tak to się niestety nazywa.
        Bo podobno czytają to na Brożka to "my" bedziemy tymi "dobrymi", wtedy na pewno
        pojedziemy na imprezę.
        Nikogo nie wolno krytykować, mamy bić pokłony i udawac że komunikacja jest
        wspaniała i nikt za nic nie odpowiada, i nie moze odpowiadać bo jeszcze się
        rozgniewa, a "my" cos stracimy.
        Odnoszę przykre wrażenie z tej dyskusji że tylko Adaś, Loki i ja nie mamy
        interesów z MPK do załatwienia i dlatego nasze wypowiedzi sa traktowane jak
        herezje, reszta chciałaby cos poprawić, ale ....
        Zapraszam do siebie w dni powszednie, na autobusy 217, 247 i 277 ok 7-7.30, dam
        wam jeszcze wózek dziecinny i proste bardzo zadanie: "K.... wsiądźcie!" wtedy
        będziemy dyskutować.
        • Gość: Misiek K Re: Szkoda, że ... IP: *.chello.pl 21.05.03, 16:29
          mozesz pisac po imieniu, bo i tak wiem ze chodzi o mnie (ew. Michala W), juz
          pisalem, ze przyzwyczailem sie do pewnych komentarzy, zupelnie jak w rozmowie
          z moja matka, nie robi to na mnie wrazenia. ale do meritum:
          - jezdzac po Polsce poznalem spora dosyc liczbe systemow komunikacji i
          przyznam sie ze stawiam MPK Krakow w pierwszej lidze. nie dlatego ze sie boje
          ze inaczej mnie nie wpuszczza na impreze, ja akurat nie mam sie co obawiac,
          straca najwyzej mlodsi milosnicy, ale to ich problem w zasadzie.
          Powtorze jeszcze raz argumenty ktore do mnie przemawiaja i uzasadniaja taka
          ocene funkcjonowania naszej komunikacji:
          1) - przy takim dofinansowywaniu (czy raczej jego braku) marzyc mozemy co
          najwyzej o tym by bylo lepiej.
          2) - Taboru nie ma i jest to prawda, choc wiem ze i tak wlaczycie mnie do tego
          chorku ktory tam mial wam wyspiewywac "keine tabor",
          3) - stan tego taboru jest dobry, wykonuje sie remonty w duzym zakresie i
          stosunkowo duzej ilosci, biezaca obsluga jest na bardzo wysokim poziomie ( w
          niektorych miastach jej w ogole nie ma...), w jednym z miast umowilem sie na
          zajezdni i na pytanie "czy przestrzega sie dla stopiatek limitu
          miedzyremontowego" uslyszalem odpowiedz,
          "eee, po co , moze jezdzic dwa razy tyle, pomaluje sie w reklame to dobrze
          wyglada"...
          u nas takiego podejscia nie ma, tabor sie szanuje i jest utrzymywany na
          odpowiednim poziomie.
          4) - czestotliwosc, wielkosc taboru, poza niewielkimi mankamentami sa
          dostosowane do potrzeb, ale pamietajmy ze te parametry wymusza zlecenie z
          maista
          jesli MPK przekroczy zlecona ilosc wozokilometrow to proste - nikt im za to
          kasy nie wroci!
          5) - dostosowanie rozkladow jest calkiem przywoite, nie ma po prostu
          mozliwosci przy takim ruchu miejskim jaki jest spowodowac zeby nie bylo
          korkow, zatrzyman, awarii itp. nie da sie poprawic idealnie kwestii "stad",
          dlatego ze linie kursuja na roznych trasach i sila rzeczy do miejsca w ktorym
          spotykaja sie dwie trasy jada rozna ilosc czasu, odjazdy z petli tramwajow sa
          zas wpsolzalezne od siebie bo zwykle na petlach sa dwa tory przy wiekszej
          ilosci linii...
          6) - zapewniam ze moja troska o funkcjonowanie biezacej komunikacji jest
          niezmienna i niezalezna od imprez, fotografowania i milosnictwa.
          7) szanuje wypowiedzi Twoje i Adasia, z czescia sie zgadzam, z reszta
          polemizuje, nie podoba mi sie natomiast sposob obrazania wszystkim dookola
          ktorzy maja inne zdanie reprezentowany przez niektorych pozostalych
          wymienionych na Twojej liscie czlonkow Klubu 428, a to po prostu dlatego ze
          organicznie brzydze sie chamstwa.
          • Gość: misiek Re: Szkoda, że ... IP: *.zim.citynet.pl 21.05.03, 17:19

> mozesz pisac po imieniu, bo i tak wiem ze chodzi o mnie (ew. Michala W), juz
            > pisalem, ze przyzwyczailem sie do pewnych komentarzy, zupelnie jak w rozmowie
            > z moja matka, nie robi to na mnie wrazenia. ale do meritum:
            > - jezdzac po Polsce poznalem spora dosyc liczbe systemow komunikacji i
            > przyznam sie ze stawiam MPK Krakow w pierwszej lidze. nie dlatego ze sie boje
            > ze inaczej mnie nie wpuszczza na impreze, ja akurat nie mam sie co obawiac,
            > straca najwyzej mlodsi milosnicy, ale to ich problem w zasadzie.
            > Powtorze jeszcze raz argumenty ktore do mnie przemawiaja i uzasadniaja taka
            > ocene funkcjonowania naszej komunikacji:
            > 1) - przy takim dofinansowywaniu (czy raczej jego braku) marzyc mozemy co
            > najwyzej o tym by bylo lepiej.
            > 2) - Taboru nie ma i jest to prawda, choc wiem ze i tak wlaczycie mnie do
            tego
            > chorku ktory tam mial wam wyspiewywac "keine tabor",
            > 3) - stan tego taboru jest dobry, wykonuje sie remonty w duzym zakresie i
            > stosunkowo duzej ilosci, biezaca obsluga jest na bardzo wysokim poziomie ( w
            > niektorych miastach jej w ogole nie ma...), w jednym z miast umowilem sie na
            > zajezdni i na pytanie "czy przestrzega sie dla stopiatek limitu
            > miedzyremontowego" uslyszalem odpowiedz,
            > "eee, po co , moze jezdzic dwa razy tyle, pomaluje sie w reklame to dobrze
            > wyglada"...
            > u nas takiego podejscia nie ma, tabor sie szanuje i jest utrzymywany na
            > odpowiednim poziomie.
            > 4) - czestotliwosc, wielkosc taboru, poza niewielkimi mankamentami sa
            > dostosowane do potrzeb, ale pamietajmy ze te parametry wymusza zlecenie z
            > maista
            > jesli MPK przekroczy zlecona ilosc wozokilometrow to proste - nikt im za to
            > kasy nie wroci!
            > 5) - dostosowanie rozkladow jest calkiem przywoite, nie ma po prostu
            > mozliwosci przy takim ruchu miejskim jaki jest spowodowac zeby nie bylo
            > korkow, zatrzyman, awarii itp. nie da sie poprawic idealnie kwestii "stad",
            > dlatego ze linie kursuja na roznych trasach i sila rzeczy do miejsca w ktorym
            > spotykaja sie dwie trasy jada rozna ilosc czasu, odjazdy z petli tramwajow sa
            > zas wpsolzalezne od siebie bo zwykle na petlach sa dwa tory przy wiekszej
            > ilosci linii...
            > 6) - zapewniam ze moja troska o funkcjonowanie biezacej komunikacji jest
            > niezmienna i niezalezna od imprez, fotografowania i milosnictwa.
            > 7) szanuje wypowiedzi Twoje i Adasia, z czescia sie zgadzam, z reszta
            > polemizuje, nie podoba mi sie natomiast sposob obrazania wszystkim dookola
            > ktorzy maja inne zdanie reprezentowany przez niektorych pozostalych
            > wymienionych na Twojej liscie czlonkow Klubu 428, a to po prostu dlatego ze
            > organicznie brzydze sie chamstwa.

tak trzymać - podpisuję się pod tym obiema rękami - jednym słowem popieram
          • Gość: ADAŚ Misiek K IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 17:38
            Nie mam za bardzo czasu, bo muszę wyjść. Krótko zatem - częściowo się z Tobą
            zgadzam. Jednak chcodzi mi o głupotę, którą od razu można wyeliminować, tu
            czasem da się zaobserwować. Jednak to temat na szerszą dyskusję i nie na
            klikanie.
            • Gość: mouset Re: Misiek K IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 20:05
              klub 428 wkrótce się spotka na najwyższym szczeblu hihihihi, ale jedno jest
              pewne: z postulatu numer 2: 12 MUSI WRÓCIĆ nie zrezygnujemy
            • Gość: Misiek K Re: Misiek K IP: *.chello.pl 21.05.03, 20:22
              Jednak to temat na szerszą dyskusję i nie na
              > klikanie.

Tez jestem za tym by sie spotkac.
              • Gość: misiek Re: Misiek K IP: *.zim.citynet.pl 21.05.03, 20:23

> Jednak to temat na szerszą dyskusję i nie na
                > > klikanie.
                >
                > Tez jestem za tym by sie spotkac.

czemu nie - tylko gdzie ???
                • Gość: mouset Re: Misiek K IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 20:27
                  Na Kuźnicy lokali brak tak jak autobusów hehehe
                  • Gość: misiek Re: Misiek K IP: *.zim.citynet.pl 21.05.03, 20:28

> Na Kuźnicy lokali brak tak jak autobusów hehehe

ale w centrum zarówno lokale są jak i środki transportu publicznego :D
                  • Gość: misiek Re: Misiek K IP: *.zim.citynet.pl 21.05.03, 20:29

> Na Kuźnicy lokali brak tak jak autobusów hehehe

tak nawiasem - może by stworzyć knajpę o charakterze komunikacyjnym ?? :D
                    • Gość: Misiek K Re: Misiek K IP: *.chello.pl 21.05.03, 20:36
                      > tak nawiasem - może by stworzyć knajpę o charakterze komunikacyjnym ?? :D

jestem jak najbardziej za, kupic stara T4 na przyklad, ustawic w jakims ladnym
                      miejscu i otworzyc pub pod tramwajem... na pewno wpadalbym tam na piwko
                      czesto, moze az nazbyt czesto ;d
                      eeh, milo jest pomarzyc,
                      • Gość: misiek Re: Misiek K IP: *.zim.citynet.pl 21.05.03, 20:39

> > tak nawiasem - może by stworzyć knajpę o charakterze komunikacyjnym ?? :D
                        >
                        > jestem jak najbardziej za, kupic stara T4 na przyklad, ustawic w jakims
                        ladnym
                        > miejscu i otworzyc pub pod tramwajem... na pewno wpadalbym tam na piwko
                        > czesto, moze az nazbyt czesto ;d
                        > eeh, milo jest pomarzyc,

ummmmmm - miodzio :D
                        już sobie wyobrażam

p.s. a może ikary ( wkońcu mpk wysprzedaje 280-tki ) :-)
                      • Gość: mouset Re: Misiek K IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 22:26
                        Chciałem kupić pudło T4 w styczniu za rozsądna cenę, wysłałem maila do MPK o
                        cenę, otrzymałem odpowiedź po co mi T4? Napisąłem ze byłby z tego klub dla
                        miłośników, i ............ więcej nie odpisano, po co płacimy w takim układzie
                        płaci się ludziom odpowiedzialnym za to? Zero umiejętności sprzedania nawet
                        złomu, jak mam lubic niurokrację z Brożka skoro w dziale rozkładów jest podobny
                        burdel??????????
          • Gość: mouset Re: Szkoda, że ... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 20:03

> mozesz pisac po imieniu, bo i tak wiem ze chodzi o mnie (ew. Michala W),
            w sumie odwrotnie :)

> 1) - przy takim dofinansowywaniu (czy raczej jego braku) marzyc mozemy co
            > najwyzej o tym by bylo lepiej.
            Tu zgadzam się z Tobą w 200%, kasę należy zwiększyć poprzez likwidacje ulg

> 2) - Taboru nie ma i jest to prawda, choc wiem ze i tak wlaczycie mnie do
            tego chorku ktory tam mial wam wyspiewywac "keine tabor",
            Tabor by się nawet znalazł, ale nie ma kasy na ZUS dla prowadzących dodatkowe
            pojazduy

> 3) u nas takiego podejscia nie ma, tabor sie szanuje i jest utrzymywany na
            > odpowiednim poziomie.
            To wiem i za to chwała naszemu MPK, moi znajomi z Gdańska , Bydgoszczy,
            Białegostoku, Lublina, Wawy byli zachwyceni jakościa taboru

> 4) - czestotliwosc, wielkosc taboru, poza niewielkimi mankamentami sa
            > dostosowane do potrzeb, ale pamietajmy ze te parametry wymusza zlecenie z
            > maista jesli MPK przekroczy zlecona ilosc wozokilometrow to proste - nikt im
            za to kasy nie wroci!
            A miasto i ZDiK z jego ramienia są głuche na pewne postulaty, bo tak naprawdę
            niewiele trzeba zrobić aby poprawić sytuację na pewnych liniach

> 5) - dostosowanie rozkladow jest calkiem przywoite, nie ma po prostu
            > mozliwosci przy takim ruchu miejskim jaki jest spowodowac zeby nie bylo
            > korkow, zatrzyman, awarii itp. nie da sie poprawic idealnie kwestii "stad",
            Co do stad , to wiem jak wygladalo to cały czas na Kurdwanowie, nie do ruszenia
            dla układasjących

> 6) - zapewniam ze moja troska o funkcjonowanie biezacej komunikacji jest
            > niezmienna i niezalezna od imprez, fotografowania i milosnictwa.
            To dobry sygnał , bo z wypowiedzi drugiego Michała wyciągnałem przerażające
            wnioski

> 7) szanuje wypowiedzi Twoje i Adasia, z czescia sie zgadzam, z reszta
            > polemizuje, nie podoba mi sie natomiast sposob obrazania wszystkim dookola
            > ktorzy maja inne zdanie reprezentowany przez niektorych pozostalych
            > wymienionych na Twojej liscie czlonkow Klubu 428, a to po prostu dlatego ze
            > organicznie brzydze sie chamstwa.
            Hihihi ciekawe co powie Loki,

• Gość: Misiek K Re: Szkoda, że ... IP: *.chello.pl 21.05.03, 20:30
              > > mozesz pisac po imieniu, bo i tak wiem ze chodzi o mnie (ew. Michala W),
              > w sumie odwrotnie :)

ciekawe co powie Michal...

> > 1) - przy takim dofinansowywaniu (czy raczej jego braku) marzyc mozemy co
              > > najwyzej o tym by bylo lepiej.
              > Tu zgadzam się z Tobą w 200%, kasę należy zwiększyć poprzez likwidacje ulg

cel szczytny, sposob pozyskania funduszy (wybacz) zenujacy...

> > 2) - Taboru nie ma i jest to prawda, choc wiem ze i tak wlaczycie mnie do
              > tego chorku ktory tam mial wam wyspiewywac "keine tabor",
              > Tabor by się nawet znalazł, ale nie ma kasy na ZUS dla prowadzących
              dodatkowe
              > pojazduy

taboru tez nie ma.

> > 3) u nas takiego podejscia nie ma, tabor sie szanuje i jest utrzymywany na
              >
              > > odpowiednim poziomie.
              > To wiem i za to chwała naszemu MPK, moi znajomi z Gdańska , Bydgoszczy,
              > Białegostoku, Lublina, Wawy byli zachwyceni jakościa taboru

bialystok i lublin nie znam akurat szerzej, warszawa wyrzuca w bloto kase
              wieksza niz nasz caly mpkowski budzet, bydgoszcz nie jest taka zla, gdansk za
              to (niech mi moi znajomi z gdanska szczerosc wybacza) to jezdzaca tragedia...

> Co do stad , to wiem jak wygladalo to cały czas na Kurdwanowie, nie do
              ruszenia
              > dla układasjących

A probowales sam ukladac rozklady?
              bo ja probowalem robiac swoja symulacje mojego wirtualnego miasta "Nidso",
              gdzie przeciez moge robic jak zechce i dorysowac chocby i po 100 wagonow
              dziennie jedynie za koszt pradu ktory ciagnie komp, a i tak sa luki i nie
              wszystko sie zgadza.

>
              > > 6) - zapewniam ze moja troska o funkcjonowanie biezacej komunikacji jest
              > > niezmienna i niezalezna od imprez, fotografowania i milosnictwa.
              > To dobry sygnał , bo z wypowiedzi drugiego Michała wyciągnałem przerażające
              > wnioski
              >
              znam Michala od wielu lat, nie jestem Jego adwokatem wiec sam sie wypowie, ale
              zapewniam Cie rowniez o tym ze Jego zamiary sa rownie czyste i szczere jak
              moje.

> > 7) szanuje wypowiedzi Twoje i Adasia, z czescia sie zgadzam, z reszta
              > > polemizuje, nie podoba mi sie natomiast sposob obrazania wszystkim dookola
              >
              > > ktorzy maja inne zdanie reprezentowany przez niektorych pozostalych
              > > wymienionych na Twojej liscie czlonkow Klubu 428, a to po prostu dlatego z
              > e
              > > organicznie brzydze sie chamstwa.
              > Hihihi ciekawe co powie Loki,

domyslam sie co, ale tak jak pisze, na chamstwo nie bede reagowac.
          • Gość: Locutus Re: Szkoda, że ... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 01:18
            > szanuje wypowiedzi Twoje i Adasia, z czescia sie zgadzam, z reszta
            polemizuje, nie podoba mi sie natomiast sposob obrazania wszystkim dookola
            ktorzy maja inne zdanie reprezentowany przez niektorych pozostalych
            wymienionych na Twojej liscie czlonkow Klubu 428, a to po prostu dlatego ze
            organicznie brzydze sie chamstwa.

Też możesz pisać po imieniu... widzę, że solą w oku jest dla Ciebie to, że
            zawsze mówię wprost to, co myślę i czuję, nie owijając w bawełnę... i to w
            naszym chorym kraju nazywa się chamstwem - właśnie dlatego ten kraj jest
            chory...

A odnośnie chamstwa rzeczywistego - raz przegiąłem z tekstami na temat pani
            rzecznik - przyznałem się do błędu i przeprosiłem... ale niektórzy na tym forum
            są jak stare babcie, któe uwielbiają wypominać przewinienia sprzed wielu wielu
            lat... jak się nie ma punktu zaczepienia, to zawsze jest coś, prawda...
            • Gość: Misiek K Re: Szkoda, że ... IP: *.chello.pl 22.05.03, 09:26
              chamstwem - właśnie dlatego ten kraj jest
              > chory...

zgadzam sie, chamstwo nawet w sejmie,
              jeszcze raz Ci doradzam, jak dostaniesz w koncu dowodzik wstap do samoobrony.
              tam czeka Cie blyskotliwa kariera.

> A odnośnie chamstwa rzeczywistego - raz przegiąłem z tekstami na temat pani
              > rzecznik - przyznałem się do błędu i przeprosiłem... ale niektórzy na tym
              forum
              jak się nie ma punktu zaczepienia, to zawsze jest coś, prawda...

a ostatnio nic nie bylo?
              jestes czysty jak krzysztal?
              cytat 1 - "może faktycznie D(z)IV(k)A
              SERVIN... ]:->" podpisane Locutus, domyslam sie ze Twoje,

cytat 2, z fotogalerii - "Kiedyś Ciotka Filka powiedziała, że #428 to linia
              magistralna... więc należy się jej stosowny tabor... ROTFL
              autor: locutus"

To jest ten Twoj szczyt szczytow kultury?

• Gość: Locutus Re: Szkoda, że ... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:25
                Nie wiem, o co Ci chodzi z tym komentarzem w fotogalerii... doprawdy nie widzę
                w nim nic chamskiego... prawda w oczy kole, czy jak???
            • Gość: mouset Re: Szkoda, że ... IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 22.05.03, 09:29
              Oczywiście, że nienazywanie rzeczy po imieniu jest chamstwem, ale jest nim też
              zabranianie mówienia o rzeczach które ludziom się nie podobają, dlatego własnie
              w tym kraju jest źle
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: przywrócic 12 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 22:07
      Przyznam szczerze, ze ta dyskusja po prostu mnie bawi. Czyta ją zapewne jeszcze
      wiele osób, także z MPK i oni zapewne maja równie duży ubaw z tego forum.

Miałem już nic nie pisać, ale....napiszę coś jeszcze. Możecie sobie myśleć o
      mnie co chcecie. Powiem wam tylko jedno. Ja poznaję MPK od wielu lat. Znam z
      imienia i nazwiska ludzi, którzy każdej nocy przygotowują tabor do wyjazdu, są
      odpowiedzialni za ustalanie tras i kierowanie przedsiębiorstwem. Moim zdaniem
      zdecydowana z większość z nich dobrze wykonuje swoje zadanie i na prawdę bardzo
      wiele z siebie daje, aby komunikacja funkcjonowała na odowiednim poziomie.

Przeciwko takiemu stanowi rzeczy sprzeciwia się wasza trójka: ADAŚ, mouset,
      Locutus. Kim wy właściwie jesteście?! Zachowujecie się jak nie wiadomo kto!
      Mieszacie z błotem każdego począwszy od pracowników MPK, a skończywszy na mojej
      osobie! Nawet nie podpiszecie się imieniem i nazwiskiem pod tymi obelgami! Już
      nie pamiętasz Jerzy, jak miałeś możliwość wypowiedzieć się na spotkaniu KKMK?
      Wtedy nie odezwałeś się ani słowem mimo że na forum masz bardzo wiele uwag.
      Jasne, tak najłatwiej. Doskonale wiesz, że jakbyś zaczął tam, w groni ludzi,
      którzy na temacie komunikacji znają się doskonale, opowiadać takie rzeczy,
      jakie tworzysz na tym forum, to nic by z ciebie tam nie zostało.
      A ty Adaś. Przecież mówisz, że "Nawet nie jeżdżę MPK - korzystam z własnego
      auta (i nic na to nie poradzę, tak mi się chce i mam do tego prawo) i pociągu."
      Przecież to jest śmieszne, co w tym momencie stwierdziłeś. Z całym szacunkiem
      dla twojej osoby, ale po cholerę zajmujesz się komunikacją miejską skoro i tak
      z niej nie korzystasz. Przecież to wygląda mniej więcej tak, jakbym ja teraz
      wziął się za korygowanie rozkładów lotów samolotów w Europie Środkowej!

A tak w ogóle to kim jest wasza trójka, że może decydować o zmianach tras linii
      i przydziale taboru w ?! Co to ma znaczyć, że trzy osoby wiedzą lepiej niż cały
      biurowiec specjalistów, którzy temu tematowi poświęcają 8 godzin dziennie przez
      5 dni w tygodniu, maja dostęp do odpowiednich badań ( czego zupełnie nie
      uznajecie ). Znalazło się trzech takich i myślą, że są najmądrzejsi i nieomylni!

Liczy się także opinia dzielnic. Poza tym skąd wiecie, czego chcą na przykład
      mieszkańcy Mistrzejowic ( 428 ) czy Bronowic ( 12 ). Może właśnie woleli by
      potrójną ósemkę niż jeżdżący do nikąd tramwaj kursujący co 20 minut.

Upieracie się ( za przeproszeniem ) jak osły przy utworzeniu linii numer 12
      albo likwiadacji 428, a każdy specjalista do spraw komunikacji widząc obecną
      sytuację finansową MPK bez cienia wątpliwości stwierdziłby, że nic się nie da
      zrobić i koniec rozmowy.
      Teraz znowu pojawił się wątek dotyczący likwidacji linii do Pleszowa i
      Walcowni. A wy zamiast odezwać się w tamtej kwesti, która na prawdę jest
      bulwersjąca, cieszycie się, że będzie tabor na dwunastkę. Super! Fantastycznie!

Róbcie tak dalej. W tym kraju jest pełno "specjalistów", którzy wypowiadają się
      na każdy temat i zawsze wiedzą najlepiej począwszy od ministra finansów, a
      skończywszy na klubie Samoobrony! I sami widzicie, jak ten kraj teraz wygląda...

Michał Wojtaszek
      • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 21.05.03, 22:57
        Ostro i dosadnie,
        nie chce obrazac ani Ciebie Adas, ani Ciebie Mouset,
        ale ciezko mi jest nie zgodzic sie z Michalem.
        Kilkakrotnie juz mowilem o tym ze majac prawo do wypowiadania swojej krytyki
        nie mozna zapominac o ochronie dobrego imienia osoby krytykowanej. A niesety
        Rzeczniczke nadal uwazacie za wcielone zlo, nie wiem i chyba nikt nie wie za
        co.
        Inna bajka jest Locutus, przykro mi, ale Twoje zachowanie Jerzy, po prostu
        budzi we mnie mdlosci. Jestes mlody, duzo jeszcze nauki przed Toba, ale dzis
        Ci mowie, zebys nauczyc sie szanowac pewne wartosci, bo osmieszajac wszystkie
        autorytety (a posunales sie juz nawet do wysmiewania religii) nie wzbudzisz
        sympatii wspolpracownikow czy znajomych. A zanim zaczniesz sie wypowiadac na
        jakis temat najpierw chociaz sprobuj zorientowac sie w temacie. Ja Ci nie
        doradzam jak mrowki hodowac, z tej wlasnie przyczyny ze pojecia o nich nie
        mam. Twoje zachowanie na spotkanie Klubu, Twoj przeszczery usmieszek i usluzna
        niemal ugodowosc w porownaniu do tego co pozniej wysmarowales na forum sklania
        mnie ku mysli ze chyba masz duze problemy z osobowoscia i nieprawdopodobne
        komplexy na punkcie wlasnej osoby.

Co do kompetencji, Mouset jako lekarz, sam powiedz co bys zrobil gdyby podczas
        badania pacjenta wlazl Ci kierownik od spraw rozkladow i Cie uczyl jak
        osluchiwac i jakie leki wypisac? Sadze (i calkowicie sie z Toba zgadzam) zeby
        Cie trafil szlag. Ze swego podworka wiem, ze nie ma nic bardziej denerwujacego
        adwokatow niz klient ktory wie lepiej jak sie bronic.

Poza tym watek "12", ktory wraca tu jak bumerang jest juz mocno nieswiezy. A
        liczy on sobie znowuz z gorka 70 postow. W kontekscie watku o likwidacji linii
        w Hucie, ktory ma ledwie chyba 10 postow, to brzmi jak istna dywersja i
        odwracanie kota ogonem. Kto na tym zyska, ze zostanie z 17 i 20 7 czy ilestam
        wolnych wozow? ze 12 uruchomicie? z calym szacunkiem dla mieszkancow
        rakowickiej ale im zdrowiej bedzie jak sie przejda na lubicz niz tym z
        pleszowa zapietruszac na kopiec wandy...
        • Gość: Locutus Re: przywrócic 12 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 01:27

>> Inna bajka jest Locutus, przykro mi, ale Twoje zachowanie Jerzy, po prostu
          > budzi we mnie mdlosci.

I NAWZAJEM

> Jestes mlody, duzo jeszcze nauki przed Toba, ale dzis
          > Ci mowie, zebys nauczyc sie szanowac pewne wartosci, bo osmieszajac wszystkie
          > autorytety (a posunales sie juz nawet do wysmiewania religii) nie wzbudzisz
          > sympatii wspolpracownikow czy znajomych.

MPK JAKO NAJWYŻSZA WARTOŚĆ... NIE DOBIJAJ MNIE, CZŁOWIEKU... MÓWIĘ, CO JEST
          ŹLE... CHYBA W NASZYM KRAJU PANUJE WOLNOŚĆ SŁOWA I JEŚLI COŚ NAM SIĘ NIE
          PODOBA, TO MAMY PRAWO O TYM GŁOŚNO MÓWIĆ... A MOŻE SIĘ MYLĘ? A CO DO RELIGII...
          CHYBA KAROL MARKS STWIERDZIŁ, ŻE JEST TO OPIUM DLA LUDU. I JA SIĘ Z TYM
          ZGADZAM... ALE FORA DYSKUSJI RELIGIJNYCH ZNAJDUJĄ SIĘ NA TAKICH SERWERACH JAK
          www.katolik.pl czy www.satan.pl, WIĘC DAJMY SPOKÓJ TYM ROZWAŻANIOM.

> A zanim zaczniesz sie wypowiadac na
          > jakis temat najpierw chociaz sprobuj zorientowac sie w temacie. Ja Ci nie
          > doradzam jak mrowki hodowac, z tej wlasnie przyczyny ze pojecia o nich nie
          > mam. Twoje zachowanie na spotkanie Klubu, Twoj przeszczery usmieszek i
          usluzna
          > niemal ugodowosc w porownaniu do tego co pozniej wysmarowales na forum
          sklania
          > mnie ku mysli ze chyba masz duze problemy z osobowoscia i nieprawdopodobne
          > komplexy na punkcie wlasnej osoby.

MICHAŁ W. W MIARĘ DOBRZE TO NAPISAŁ - WIEDZIAŁEM, ŻE JEŚLI SIĘ ODEZWĘ, TO MNIE
          ZJEDZĄ... I - POWIEDZMY SOBIE SZCZERZE - NIE Z POWODU MOJEJ NIEWIEDZY, ALE
          DLATEGO, ŻE OŚMIELAM SIĘ MIEĆ INNE POGLĄDY NIŻ TO TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ
          ADORACJI... DARCIEM PYSKA NIC BYM TAM NIE WSKURAŁ, A NAJWYŻEJ NARAZIŁ SIĘ NA
          SPORĄ NIEPRZYJEMNOŚĆ...
          • Gość: Locutus Sorx za literówkę - WSKURAŁ --> WSKÓRAŁ n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 01:28
          • Gość: Misiek K Re: przywrócic 12 IP: *.chello.pl 22.05.03, 09:49
            CHYBA W NASZYM KRAJU PANUJE WOLNOŚĆ SŁOWA I JEŚLI COŚ NAM SIĘ NIE
            > PODOBA, TO MAMY PRAWO O TYM GŁOŚNO MÓWIĆ...

Czy Ty czytasz w ogole co ja pisze???
            napisalem ze uznaje wolnosc slowa i czyjes zdanie, jesli nie obraza dobr
            osoboistych innych.
            w prawie pozytywnym wolnosc ma tak szerokie granice - az do momentu w ktorym
            narusza cudze wolnosci. tak jest z kazda wolnoscia - slowa, zgromadzen,
            wyznania.

A MOŻE SIĘ MYLĘ?

mylic sie moze nie mylisz, ale kompletnie nie rozumiesz.

A CO DO RELIGII...
            > CHYBA KAROL MARKS STWIERDZIŁ, ŻE JEST TO OPIUM DLA LUDU.

chyba to nie byl Karol Marks,
            Adas jest politologiem, wiec powiem szczerze ze zostawiam jego eksperckiemu
            oku wypowiedz kto to powiedzial. Mnie sie zdaje ze Lenin, ale pewny nie
            jestem. Marks na pewno nie.
            A tak by the way - jesli juz cytujesz swoich idoli, to powinienes dobrze
            kojarzyc ktory jest ktory i co mowil. Ja wiem ze oni do siebie podobni, bo
            wszyscy jacys tacy ciut czerwoni, ale taki filozof powinien rozroznic.

> MICHAŁ W. W MIARĘ DOBRZE TO NAPISAŁ - WIEDZIAŁEM, ŻE JEŚLI SIĘ ODEZWĘ, TO
            MNIE
            > ZJEDZĄ... I - POWIEDZMY SOBIE SZCZERZE - NIE Z POWODU MOJEJ NIEWIEDZY, ALE
            > DLATEGO,
            ...
            zes tchorz, chlopcze, nazywajac rzeczy po imieniu.
            To mi i Michalowi sie mowi ze my sie boimy mowic bo cos stracimy a tu prosze.

ŻE OŚMIELAM SIĘ MIEĆ INNE POGLĄDY NIŻ TO TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ
            > ADORACJI...

towarzystwo wzajemnej adoracji dziala dluzej niz Ty chodzisz po tej ziemi i ma
            znacznie wieksze od Twoich osiagniecia. Kolejny raz brak szacunku dla
            kogokolwiek zaczynajac od maluczkich wokol ciebie.

DARCIEM PYSKA NIC BYM TAM NIE WSKURAŁ,

no darcie pyska to rzeczywiscie sredni argument,
            tam trzeba troche wiecej miec w glowie a mniej w strunach glosowych
            ale skoro tylko to potrafisz, kazdy orze jak moze...
            • adas29 PYTANIE DO POLITOLOGIA 22.05.03, 10:02

> A CO DO RELIGII...CHYBA KAROL MARKS STWIERDZIŁ, ŻE JEST TO OPIUM DLA LUDU.
              >
              > chyba to nie byl Karol Marks,
              > Adas jest politologiem, wiec powiem szczerze ze zostawiam jego eksperckiemu
              > oku wypowiedz kto to powiedzial. Mnie sie zdaje ze Lenin, ale pewny nie
              > jestem. Marks na pewno nie.

Adaś przyznaje rację Lokiemu. To NA PEWNO myśl Marksa.
              Pozwolę zaprezentować takie słowa na dowód:
              "Nie trzeba tu wcale cytować Marksa z jego hasłem "Religia jest opium dla
              ludu", żeby stwierdzić, że faktycznie religia jest dla demokracji pewnym
              zaprzeczeniem."

• Gość: Misiek K Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:16
                > Adaś przyznaje rację Lokiemu. To NA PEWNO myśl Marksa.
                > Pozwolę zaprezentować takie słowa na dowód:
                > "Nie trzeba tu wcale cytować Marksa z jego hasłem "Religia jest opium dla
                > ludu", żeby stwierdzić, że faktycznie religia jest dla demokracji pewnym
                > zaprzeczeniem."

No coz, nie wyszlo mi. Czyli jednak Locutus zna swoich idoli, to sie chwali.
                dzieki Adas.
                • Gość: Misiek K Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:27
                  Aha, i zasadniczo to za to akurat Locutus, naleza Ci sie moje przeprosiny. Tym
                  razem to ja sie pomylilem.
                  • Gość: Locutus Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 01:29
                    Ależ nie ma sprawy... ja wiem, że każdy się może pomylic i nie robię z tego
                    wielkiego problemu - ERRARE HUMANUM EST... Szkoda, że bardzo często to Ty nie
                    potrafisz zrozumieć, że każdy się może pomylić - cały czas pamiętam jak mnie
                    ostro zrypałeś za walnięcie się w numerach wozów szkoleniowych T4+B4...
                    • Gość: mouset Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.05.03, 09:10

> Ależ nie ma sprawy... ja wiem, że każdy się może pomylic i nie robię z tego
                      > wielkiego problemu - ERRARE HUMANUM EST... Szkoda, że bardzo często to Ty nie
                      > potrafisz zrozumieć, że każdy się może pomylić - cały czas pamiętam jak mnie
                      > ostro zrypałeś za walnięcie się w numerach wozów szkoleniowych T4+B4...

Szkoda słów. Wzajemnie się nie podlizując nie możesz należeć do towarzystw
                      wzajemnej adoracji
                    • Gość: Misiek K Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.chello.pl 23.05.03, 14:11
                      > Ależ nie ma sprawy... ja wiem, że każdy się może pomylic i nie robię z tego
                      > wielkiego problemu - ERRARE HUMANUM EST...

Homo sum, humani nil a me alienum puto.

Szkoda, że bardzo często to Ty nie
                      > potrafisz zrozumieć, że każdy się może pomylić - cały czas pamiętam jak mnie
                      > ostro zrypałeś za walnięcie się w numerach wozów szkoleniowych T4+B4...

Ej, to bylo zrypanie? Kuba, Pavlack byliscie przy tym, czy to bylo zrypanie??
                      albo ja mam skleroze wieksza od mojej babci, albos jest nadwrazliwy.
                      ja Cie wtedy tylko poprosilem zebys nie bedac pewny swoich informacji
                      konsultowal je z redaktorami terenowymi (Krzyskiem U lub mna). Zreszta to bylo
                      kilka miesiecy temu, a Ty przeciez nie lubisz wracac do spraw ktore byly i
                      minely...
                      • Gość: Locutus Re: PYTANIE DO POLITOLOGIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:47
                        Tak mi się jakoś przypomniało - widziałem wczoraj te wagony na mieście... a
                        swoją drogą miło tak zobaczyć jeżdżące teczwórki już po ich kasacji...
      • Gość: mouset Wow! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 21.05.03, 22:57

> Przyznam szczerze, ze ta dyskusja po prostu mnie bawi. Czyta ją zapewne
        jeszcze wiele osób, także z MPK i oni zapewne maja równie duży ubaw z tego
        forum.
        I bardzo dobrze że czytają, coś więcej się dowiedzą.

> Znam z imienia i nazwiska ludzi, którzy każdej nocy przygotowują tabor do
        wyjazdu, są
        > odpowiedzialni za ustalanie tras i kierowanie przedsiębiorstwem. Moim zdaniem
        > zdecydowana z większość z nich dobrze wykonuje swoje zadanie i na prawdę
        bardzo wiele z siebie daje, aby komunikacja funkcjonowała na odowiednim
        poziomie.
        Też znam wiele ludzi z MPK i nie neguję ich pracy, zawsze punktowałem trzy
        najsłabsze ogniwa: dział rozkładów jazdy, o którego pracy nie wypowiadają sie
        dobrze nawet pracownicy MPk skazani na "stada i dziury"; komórkę ZDiK zajmujacą
        sie trasami MPK ustalanymi z powietrza i zza biurka, na co mam dowody na piśmie
        oraz dział marketingu

> Przeciwko takiemu stanowi rzeczy sprzeciwia się wasza trójka: ADAŚ, mouset,
        > Locutus. Kim wy właściwie jesteście?! Zachowujecie się jak nie wiadomo kto!
        > Mieszacie z błotem każdego począwszy od pracowników MPK, a skończywszy na
        mojej osobie! Nawet nie podpiszecie się imieniem i nazwiskiem pod tymi obelgami!
        Jesteśmy korzystającymi z MPK ludźmi, płacącymi podatki na pensje właśnie m.in.
        MPK, mamy więc prawo wymagać, wymagamy od ludzi biorących cieżkie pieniądze,
        którzy odwalają tą robotę, ja nigdy żadnego kierowcy nie obraziłem, bo wiem i
        widzę podczas każdego dyżuru jak ciężka jest to praca, jeżeli ktoś pisze od
        ch..... na kierowców i inne osoby to jego sprawa i świadectwo, ja odnoszę się
        do w/w komórek, i nie są to obelgi, a podpisuję się w korespondencji z nimi.

> Przecież to jest śmieszne, co w tym momencie stwierdziłeś. Z całym szacunkiem
        > dla twojej osoby, ale po cholerę zajmujesz się komunikacją miejską skoro i
        tak z niej nie korzystasz. Przecież to wygląda mniej więcej tak, jakbym ja
        teraz wziął się za korygowanie rozkładów lotów samolotów w Europie Środkowej!
        Jest to szowinistyczna wypowiedź , ponieważ Adaś wielokrotnie podkreślał że
        interesuje się po prostu tym do czego wsiada, w Twoim mniemaniu miłosnik
        komunikacji musi tak jak Ty przychodzić na zajezdnię i wyjeżdżać eNką aby
        pilnować ruchu, nie masz wyłączności na "miłowanie" MPK, i fakt że udzielasz
        sie przy zabytkowych wagonach i innych rzeczach za co Ci chwała nie upoważnia
        Ciebie do limitowania zaineresowań innych
        >
        > A tak w ogóle to kim jest wasza trójka, że może decydować o zmianach tras
        linii przydziale taboru w ?! Co to ma znaczyć, że trzy osoby wiedzą lepiej niż
        cały biurowiec specjalistów, którzy temu tematowi poświęcają 8 godzin dziennie
        przez 5 dni w tygodniu, maja dostęp do odpowiednich badań ( czego zupełnie nie
        > uznajecie ). Znalazło się trzech takich i myślą, że są najmądrzejsi i
        nieomylni !
        A cóż ma znaczyć ta słowna obrona Częstochowy???????? Pracujesz w ochronie MPK?
        Ja uważam że mam prawo się wypowiadać bo płacę na to, badania wiem jak
        wyglądają, odkąd przyjrzałem się pracy dwóch 18-letnich idiotek w 204, trudno
        abym te bzdury uznał za wiarygodne. Co z tego ze ktoś sie zajmuje tym
        specjalistycznie skoro na proste pytania nie zna odpowiedzi! Nie uważam sie za
        najmądrzejszego ani nieomylnego, ale np likwidacja ulg wam nie pasuje, no tak
        bo za ulgowe bileciki płacą rodzice, więc postulaty innych można zrównac z
        ziemią. Dobrze wiem jak kombinują studenci i jaka część ich płaci za przejazdy.
        Więc argumenty n/t ulg nie są chybione

> Liczy się także opinia dzielnic.
        Tak, tak np w mojej jest pan d/s komunikacji który ..... nie ma mapy i nie wie
        jak dana linia jedzie, podejrzewam że takiego "specjalisty" też mi nie wolno
        krytykować.

Poza tym skąd wiecie, czego chcą na przykład
        > mieszkańcy Mistrzejowic ( 428 ) czy Bronowic ( 12 ). Może właśnie woleli by
        > potrójną ósemkę niż jeżdżący do nikąd tramwaj kursujący co 20 minut.
        Poczytaj gazety.
        >
        > Upieracie się ( za przeproszeniem ) jak osły przy utworzeniu linii numer 12
        > albo likwiadacji 428, a każdy specjalista do spraw komunikacji widząc obecną
        > sytuację finansową MPK bez cienia wątpliwości stwierdziłby, że nic się nie da
        > zrobić i koniec rozmowy.
        A ja uważam że da się zrobić wystarczy chcieć , a nie mówić koniec rozmowy

> Teraz znowu pojawił się wątek dotyczący likwidacji linii do Pleszowa i
        > Walcowni. A wy zamiast odezwać się w tamtej kwesti, która na prawdę jest
        > bulwersjąca, cieszycie się, że będzie tabor na dwunastkę.
        Mnie nie przypisuj takiej wypowiedzi , co do Walcowni jestem za , co do
        Pleszowa przeciw. ty lubisz rachunki ekonomiczne więc nie powinieneś czuc się
        zbulwersowany, kolejnych ludzi odetnie sie od centrum i zabroni narzekać

> Róbcie tak dalej. W tym kraju jest pełno "specjalistów", którzy wypowiadają
        się na każdy temat i zawsze wiedzą najlepiej począwszy od ministra finansów, a
        > skończywszy na klubie Samoobrony! I sami widzicie, jak ten kraj teraz
        wygląda..
        Wygląda tak bo tacy specjaliści jak MPK i ZDiK narazie mają szerokiee niestety
        pole do popisu> .
        • Gość: Misiek K Re: Wow! IP: *.chello.pl 21.05.03, 23:12
          > Jesteśmy korzystającymi z MPK ludźmi, płacącymi podatki na pensje właśnie
          m.in.

Ty zarabiasz, Adas tez, oki, placicie podatki jak wszyscy grzeczni obywatele
          (nie liczac rolnikow...)
          a Locutus, sorry, hehe, on pracuje, zarabia? Bo ja myslalem ze mu Tatus daje
          kase na internet, piwka i szlugi???
          to wedlug Twojego kryterium, skad inad moze i slusznego on powinien siedziec
          cicho jak mysz pod miotla?

jeżeli ktoś pisze od
          > ch..... na kierowców i inne osoby to jego sprawa i świadectwo,

no tos podsumowal mlodszego kolege.

ale np likwidacja ulg wam nie pasuje, no tak
          > bo za ulgowe bileciki płacą rodzice, więc postulaty innych można zrównac z
          > ziemią. Dobrze wiem jak kombinują studenci i jaka część ich płaci za
          przejazdy.

dobrze wiesz, bo byles studentem i sam jezdziles na ulgach. teraz Ci wygodnie
          tak powiedziec bo juz Cie to nie dotyczy. Zazdrosc chyba ;)
          Mnie na przyklad nie stac z moich pieniedzy na bilet mies za 80 zeta, i wtedy
          dopiero gdybym nie mial ulgi zaczalbym kombinowac.
          • Gość: Locutus Re: Wow! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.05.03, 01:33

> > Jesteśmy korzystającymi z MPK ludźmi, płacącymi podatki na pensje właśnie
            > m.in.
            >
            > Ty zarabiasz, Adas tez, oki, placicie podatki jak wszyscy grzeczni obywatele
            > (nie liczac rolnikow...)
            > a Locutus, sorry, hehe, on pracuje, zarabia? Bo ja myslalem ze mu Tatus daje
            > kase na internet, piwka i szlugi???
            > to wedlug Twojego kryterium, skad inad moze i slusznego on powinien siedziec
            > cicho jak mysz pod miotla?

Przeczytawszy ten wątek widzę, że nie masz nic lepszego do roboty, niż
            ujeżdżanie po mnie... i daje Ci to jak widze wyraźną satysfakcję... nie chce mi
            się komentować dojrzałości takiego zachowania.

> jeżeli ktoś pisze od
            > > ch..... na kierowców i inne osoby to jego sprawa i świadectwo,
            >
            > no tos podsumowal mlodszego kolege.

Kiedy ja napisałem coś takiego na kierowcę? Czepiam się, podobnie jak starsi
            koledzy, pani rzecznik, która nie ma pojęcia o tym co robi oraz towarzyszy od
            rozkładów jazdy, którzy wywalają takie knoty, że aż smutno... nie podobają mi
            się czasem trasy i pomysły ZDiKu...

> ale np likwidacja ulg wam nie pasuje, no tak
            > > bo za ulgowe bileciki płacą rodzice, więc postulaty innych można zrównac z
            >
            > > ziemią. Dobrze wiem jak kombinują studenci i jaka część ich płaci za
            > przejazdy.
            >
            > dobrze wiesz, bo byles studentem i sam jezdziles na ulgach. teraz Ci wygodnie
            > tak powiedziec bo juz Cie to nie dotyczy. Zazdrosc chyba ;)
            > Mnie na przyklad nie stac z moich pieniedzy na bilet mies za 80 zeta, i wtedy
            > dopiero gdybym nie mial ulgi zaczalbym kombinowac.

I tu muszę się z Tobą całkowicie zgodzić.
          • Gość: mouset Re: Wow! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 22.05.03, 13:01

> a Locutus, sorry, hehe, on pracuje, zarabia? Bo ja myslalem ze mu Tatus daje
            > kase na internet, piwka i szlugi???
            > to wedlug Twojego kryterium, skad inad moze i slusznego on powinien siedziec
            > cicho jak mysz pod miotla?
            To nie o to chodzi kto ma prawo się wypowiadac , bo to jest forum , na Wasze
            spotkania zapraszani są ci którzy są w temacie i tam mozna wprowadzać cenzurę,
            ja przedstawiam swoje stanowisko a nie Lokiego

> dobrze wiesz, bo byles studentem i sam jezdziles na ulgach. teraz Ci wygodnie
            > tak powiedziec bo juz Cie to nie dotyczy. Zazdrosc chyba ;)
            > Mnie na przyklad nie stac z moich pieniedzy na bilet mies za 80 zeta, i wtedy
            > dopiero gdybym nie mial ulgi zaczalbym kombinowac.
            No i kombinują , zniesć dużo ulg, i OBNIŻYĆ cenę normalnych, odechce sie
            kombinowania
      • adas29 Re: przywrócic 12 22.05.03, 08:58

> Miałem już nic nie pisać, ale....napiszę coś jeszcze. Możecie sobie myśleć o
        > mnie co chcecie. Powiem wam tylko jedno. Ja poznaję MPK od wielu lat. Znam z
        > imienia i nazwiska ludzi, którzy każdej nocy przygotowują tabor do wyjazdu,
        są odpowiedzialni za ustalanie tras i kierowanie przedsiębiorstwem. Moim
        zdaniem zdecydowana z większość z nich dobrze wykonuje swoje zadanie i na
        prawdę bardzo wiele z siebie daje, aby komunikacja funkcjonowała na odowiednim
        poziomie.
        Przeciwko takiemu stanowi rzeczy sprzeciwia się wasza trójka: ADAŚ, mouset,
        > Locutus. Kim wy właściwie jesteście?! Zachowujecie się jak nie wiadomo kto!
        > Mieszacie z błotem każdego począwszy od pracowników MPK, a skończywszy na
        mojej osobie! Nawet nie podpiszecie się imieniem i nazwiskiem pod tymi
        obelgami!

Bzdury piszesz - ja się nie przeciwstawiam wszystkim i wszystkiemu ??? Zawsze
        jest tak, że to co się przedstawia negatywnie jest przede wszystkim zauważalne.
        W wielu wypadkach uważam, że komunikacja działa prawidłowo. I poziom
        komunikacji w Krakowie jest wysoki !!! Czy satysfakcjonuje Cię to ???
        Czy ja Cię mieszam z błotem? Szanuję to co robisz, masz fajną stronkę www.,
        widać, że masz bzika na tym punkcie. Jeśli tak to odebrałeś, to już Twój
        problem. Nic na to nie poradzę. Inna sprawa, że i tak nie powiesz niczego
        innego jak "MPK JEST CACY. Za dużo do stracenia". Ale i to też szanuję, bo wiem
        jak jest w dzisiejszych czasach. Zaczniesz pracować i zarabiać - przekonasz się
        o tym. Życzę Ci jednak tego, abyś tego nie zaznał - wątpliwa przyjemność.

> A ty Adaś. Przecież mówisz, że "Nawet nie jeżdżę MPK - korzystam z własnego
        > auta (i nic na to nie poradzę, tak mi się chce i mam do tego prawo) i
        pociągu."
        Przecież to jest śmieszne, co w tym momencie stwierdziłeś. Z całym szacunkiem
        > dla twojej osoby, ale po cholerę zajmujesz się komunikacją miejską skoro i
        tak z niej nie korzystasz. Przecież to wygląda mniej więcej tak, jakbym ja
        teraz wziął się za korygowanie rozkładów lotów samolotów w Europie Środkowej!
        A tak w ogóle to kim jest wasza trójka,

Jestem z wykształcenia politologiem. Mój numer NIP chyba zbędny.
        Poza tym to, że nie jeżdżę nie oznacza to co piszesz. Po prostu nie jestem
        egoistą i nie myślę tylko o sobie, szanowny panie. Po prostu widzę co się
        dzieje z zewnątrz i stąd moje wnioski. Innymi słowy chcę "12", nie dlatego BO
        JA CHCĘ, tylko dlatego, że IM jest potrzebna (czyt. pasażerom).

>
        > Upieracie się ( za przeproszeniem ) jak osły przy utworzeniu linii numer 12
        > albo likwiadacji 428, a każdy specjalista do spraw komunikacji widząc obecną
        > sytuację finansową MPK bez cienia wątpliwości stwierdziłby, że nic się nie da
        > zrobić i koniec rozmowy.

No tak, przecież ważniejsza jest "16" - w sumie masz rację. Tu kasa jest.

> Teraz znowu pojawił się wątek dotyczący likwidacji linii do Pleszowa i
        > Walcowni. A wy zamiast odezwać się w tamtej kwesti, która na prawdę jest
        > bulwersjąca, cieszycie się, że będzie tabor na dwunastkę. Super!
        Fantastycznie!

Michał z całym szacunkiem - OBRAŻASZ MNIE !!! Bo po prostu pierdolisz farmazony
        (sorry za dosadność, ale odpowiednie dać rzeczy słowo). Niby ja się cieszę, że
        chcą kasować tramy do Pleszowa czy Walcowni - przegiąłeś z deczka !!!
        Czytaj uważnie moje stanowisko
        UTRZYMAĆ LINIE DO WALCOWNII i PLESZOWA - ZEDECYDOWANIE (czy wyraziłem się dość
        jasno ???)
    • adas29 BOLO 84 22.05.03, 13:52
      Czy Ty jesteś z Samoobrony ???

Wywołałeś gorącą dyskusję niczym Lepper - hihihi.
      • Gość: mouset ... i jeszcze jedno IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 15:06
        Padły pod m.in. moim adresem dwa dziwne zarzuty:
        1) na temat pomagania przy starych tramwajach, jak zrozumiałem ten fakt
        upoważnia do wypowiadania się o MPK, zgoda ale na Waszych spotkaniach , a nie
        na tym forum, bo wychodzi na to ze jeśli ktoś chce narzekać to powinien iść na
        zajezdnię, a wtedy problemy znikną albo przynajmniej będzie mógł o nich
        powiedzieć. Ja na to nigdy się nie zgodzę , nie chodze na spotkania na
        Wawrzyńca, nie opluwam ich na forum i tym samym Wy nie będziecie mi mówić czy
        mogę sobie ponarzekać na MPK
        2) nie wypowiadamy się tak gorąco na temat Walcowni i Pleszowa, ależ mam swoje
        zdanie i przedstawiłem je w wątku, a dlaczego dyskusja nie jest gorąca jak o 12
        i 428? To Wasz problem, bronicie starych tramów to brońcie starych torów,
        dziwne że tu nie przeszkadza rachunek ekonomiczny remontu Mrozowej która na
        dodaTtek jest drogą wewnętrzną HTS , no tak ale nie da się eNką wjechac na
        nieistniejące tory, więc remontujmy za wszelkką cenę
        • kuba203 Re: ... i jeszcze jedno 23.05.03, 23:40
          Przeczytałem uważnie cały wątek, mocno się uśmiałem :)) Nic nowego w sumie...
          Tylko proszę Was, nie mieszajcie Adasia z resztą narzekaczy, bo to trochę
          niesprawiedliwe, co prawda nie wszystkie pomysły ma racjonalne (sorki
          Adaś :)) ), ale przynajmniej nie opluwa wszystkich naokoło jak czynią
          niektórzy (wiadomo, o kogo chodzi, nie muszę wymieniać) :))
          • Gość: Locutus TFU! TFU-TFU-TFU-TFU!!! :-P n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:48
            • Gość: mouset Re: TFU! TFU-TFU-TFU-TFU!!! :-P n/t IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 11:05
              Ciekawe gdzie ja jestem? Chyba w próżni
              • bolo84 Re: TFU! TFU-TFU-TFU-TFU!!! :-P n/t 24.05.03, 12:18
                nie.nie jestem z samoobrony(tfu tfu tfu wypluj to słowo)ale myślę że należy
                wypowiadać to co się myśli gdy można,a jaśli mialoby to sprawić że 1procent się
                spełni to już jest sukces.co do 428 to całkowicie popieram likwidację i dać tam
                192.przecież lada moment ruszy trasa po wschodniej stronie dworca(wita stwosza)
                więc trzeba gdzieś ulokować nowe końcówki dla 192i 428, a cóż za problem
                połaczyć jedno z drugim?ktoś mi napisał na forum "2 do r.mogilskiego"tylko
                gdzie jak mają likwidować pętlę i robić skrzyzowanie w wykopie.dalej "11 do
                likwidacji".A pamiętam to M.Wojtaszek!słuchaj stary.mam dla ciebie
                propozycję.spotkajmy się gdzieś i omówmy o co nam chodzi(nie mam na myśli bitki)
                chcę cię poznać bo masz ciekawe koncepcje,bardzo śmiałe,ale niebardzo
                realne.ad.11 to popatrz na ten piękny wóz na skrzyżowaniu
                starowiślna/dietla.Czy to jest parę osób.A co z AE na rakowickiej,czy maja
                dryndać na nogach do lubicz bo nie będzie tramwaju?Chyba by cię rozszarpali.i
                co wy na to?
                • Gość: mouset Re: TFU! TFU-TFU-TFU-TFU!!! :-P n/t IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 14:57
                  Popieram Bola w 200%, o problemach w komunikacji należy mówić otwarcie a nie
                  udawać że jest dobrze, i jeszcze uznać MPK za Geniusza Karpat, jaka likwidacja
                  2 i 11??????!!!!!!! A może trzeba zlikwidowac coś czym Michał Wojtaszek
                  dojeżdża? Jak spacerek dobrze robi to wszystkim.
                  • Gość: ADAŚ Nicolae IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 15:04

Geniusza Karpat

gwoli ciekawostki, niejaki Nicolae Ceausescu (zabity 25 grudnia 1989), bo
                    jego "ksywę" niejako przytoczyłeś, lubił tez nazywać się "Dunajem Myśli".
                    Niech zate, nasze MPK będzie "Wisłą Myśli" - sęk w tym, że nasza rzeczka to
                    jest bardzo zanieczyszczona - hihihi.
                    • Gość: krzysiek 164 kolejny argument IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 18:14
                      Po przeczytaniu wszystkich postów dokładam kolejny argument za powrotem #12 -
                      wyniki sondy, która była przeprowadzona na stronie Hyrka - wynik pozytywny !!!
                    • Gość: mouset Re: Nicolae IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 21:19
                      Nie chciałbym się znaleźć w Wisłoujściu tych myśli hihihihi
                    • Gość: mouset Re: Nicolae IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 21:26
                      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Gość portalu: mouset napisał(a):
                      Niech zate, nasze MPK będzie "Wisłą Myśli" - sęk w tym, że nasza rzeczka to
                      > jest bardzo zanieczyszczona - hihihi.

Zastanawiam się nad założeniem wątku z archiwum pełnym rzeczy złowionych z
                      Dunaju mysli, samych wypowiedzi FS jest ok 100
                      • Gość: Locutus KONIECZNIE!!! n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 22:59
    • Gość: Jakub K. No i po co wam ta linia 12? IP: 213.25.129.* 29.05.03, 03:06
      Witam ponownie, nie było mnie na necie przez kilka dni i widzę, że na tym wątku
      trochę przybyło odpowiedzi. Bardzo się cieszę, że zrobiło tu się wreszcie
      forum, zgodnie z nazwą, DYSKUSYJNE - bo dotychczas było to raczej "towarzystwo
      wzajemnej adoracji miłośników linii 12 i przeciwników linii 428".
      A teraz odpowiadam poszczególnym osobom, które komentowały moje wypowiedzi:
      Do mouseta: To że linia do Cm. Rakowickiego była zamknięta w 1999 roku, to
      rzeczywiście samo w sobie nie jest argumentem, ale to, że była zamknięta BEZ
      KOMUNIKACJI ZASTĘPCZEJ, to już jest argument! Po prostu ci wszyscy ludzie,
      którzy zazwyczaj korzystają z tramwajów w tym kierunku, bez problemów zmieścili
      się w autobusach linii 124 i 184.
      A co do likwidacji Walcownii - zapewne i tak zostanie zlikwidowana, ale akurat
      ta końcówka ma jednak większą rację bytu. Wiem coś o tym, bo przez 28 lat z
      mojego jak na razie 30-letniego życia mieszkałem w Nowej Hucie i widziałem, że
      wszystkie tramy na Walcownię są załadowane do granic możliwości przynajmniej 3
      razy dziennie - w godzinach zmian na kombinacie, czyli około godz.6, 14 i 22.
      Przynajmniej do czasu, dopóki kombinat kogoś jeszcze zatrudnia. A na Cm.
      Rakowicki niezależnie od pory dnia jedzie garstka emerytów, którzy nie
      wypełniają nawet wszystkich miejsc siedzących w solówce. Dobra frekwencja jest
      jedynie na Wszystkich Świętych i w dniach okolicznych - ale to jest kilka dni w
      roku.
      Do adasia29: okularów nie muszę kupować, bo akurat wzrok mam dobry. A na
      Grzegórzeckiej widzę codziennie 11 wożącą powietrze i jeśli któraś linia nadaje
      się, według waszego zawołania, "do piachu", to przede wszystkim ta. A wracając
      jeszcze do sprawy wypadku samochodowego, to moim zdaniem niepoważny jest ten,
      co wypowiada się na temat komunikacji zbiorowej, a sam jeździ blachosmrodem. Ja
      sam jeżdżę tylko komunikacją zbiorową, bo od dzieciństwa to lubię, w związku z
      tym nie mam nawet prawa jazdy. Taki jest mój wybór i dlatego wypowiadam się na
      temat komunikacji zbiorowej, bo jestem jej pasażerem. A co ty możesz wiedzieć o
      komunikacji, skoro nie jesteś jej pasażerem, tylko oglądasz miasto zza kółka
      blachosmroda?
      Pozdrowienia
      J. K.
      • Gość: ADAŚ Do Jakuba K IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 09:32
        Odpowiem na Twój post, że jest...

...ŻAŁOSNY - sorrki za szczerość.
      • Gość: mouset Re: No i po co wam ta linia 12? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.05.03, 11:46

bo dotychczas było to raczej "towarzystwo
        > wzajemnej adoracji miłośników linii 12 i przeciwników linii 428".
        Bo jest takie towrzystwo , nazywa sięklub 428 i dwa jego podstawowe cele to
        likwidacja 428 i przywrocenie 12

> A teraz odpowiadam poszczególnym osobom, które komentowały moje wypowiedzi:
        > Do mouseta: To że linia do Cm. Rakowickiego była zamknięta w 1999 roku, to
        > rzeczywiście samo w sobie nie jest argumentem, ale to, że była zamknięta BEZ
        > KOMUNIKACJI ZASTĘPCZEJ, to już jest argument!
        Żaden argument!!! Gdzie miał jechac autobus??!! Rakowicką??

> bez problemów zmieścili się w autobusach linii 124 i 184.
        Ale teraz w 124 się już nie mieszczą i należy ten autobus zabrać z Grochowskiej
        i Chrobrego

> A co do likwidacji Walcownii - zapewne i tak zostanie zlikwidowana, ale
        akurat ta końcówka ma jednak większą rację bytu. Wiem coś o tym, bo przez 28
        lat z mojego jak na razie 30-letniego życia mieszkałem w Nowej Hucie i
        widziałem, że
        > wszystkie tramy na Walcownię są załadowane do granic możliwości przynajmniej
        3
        > razy dziennie - w godzinach zmian na kombinacie, czyli około godz.6, 14 i 22.
        Ciekawe, byłem tam kiedys ok 13, 14 i 15 , a także rano i widziałem puste wozy
        16, 17, 22 ledwo napełniające się pod HTS-

A na Cm. Rakowicki niezależnie od pory dnia jedzie garstka emerytów, którzy
        nie wypełniają nawet wszystkich miejsc siedzących w solówce. Dobra frekwencja
        jest jedynie na Wszystkich Świętych i w dniach okolicznych - ale to jest kilka
        dni w roku.
        To dziwne bo 2 i 11 są zwykle przeladowane, i to trzeba zmienić

wracając
        > jeszcze do sprawy wypadku samochodowego, to moim zdaniem niepoważny jest ten,
        > co wypowiada się na temat komunikacji zbiorowej, a sam jeździ blachosmrodem.
        Ta wypowiedzia kompromitujesz się po prostu, może ty masz monopol na lubienie
        komunikacji? Zastrzegłes to w Urzędzie Patentowym jak oscypka?

Ja sam jeżdżę tylko komunikacją zbiorową, bo od dzieciństwa to lubię, w związku
        z tym nie mam nawet prawa jazdy. Taki jest mój wybór i dlatego wypowiadam się
        na temat komunikacji zbiorowej, bo jestem jej pasażerem. A co ty możesz
        wiedzieć o komunikacji, skoro nie jesteś jej pasażerem, tylko oglądasz miasto
        zza kółka blachosmroda?
        Ośmieszasz sie człowieku , najlepiej wsiądź do busa i wyjedź daleko na długa
        kuracje
        • Gość: ADAŚ Mouset, szkoda gadać IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 15:23
          Mouset, szkoda słów. Ten człowiek mnie tak rozbroił tymi swoimi bzdurami, że
          nawet nie chce mi się tego komentować.
      • kuba203 Re: No i po co wam ta linia 12? 29.05.03, 17:35

> A na Cm.
        > Rakowicki niezależnie od pory dnia jedzie garstka emerytów, którzy nie
        > wypełniają nawet wszystkich miejsc siedzących w solówce.

Ehe, godz 22, w 2 nie ma nikogo... Gdzie ci emeryci, co to niezależnie od pory
        dnia jeżdżą?
        Ta linia jest potrzebna tylko po to, że ma być wydłużana do Mistrzejowic, i do
        tego czasu nic w kursowaniu 2 i 11 nie należy zmieniać :))
        • Gość: ADAŚ Re: No i po co wam ta linia 12? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 18:22
          kuba203 napisał:

> Gość portalu: Jakub K. napisał(a):

> Ta linia jest potrzebna tylko po to, że ma być wydłużana do Mistrzejowic, i
          do tego czasu nic w kursowaniu 2 i 11 nie należy zmieniać :))

Zgadza się - nic nie zmieniać w "2" i "11". Dodać jednak "12"
        • Gość: ADAŚ Re: No i po co wam ta linia 12? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 18:23
          kuba203 napisał:

> Ehe, godz 22, w 2 nie ma nikogo

W "3" czy "13" o tej porze na pętli w Bieżanowie też nie ma tłumów raczej.
          Wiadomo, że o takich godzinach jest wszędzie mniej pasażerów.
          • kuba203 Re: No i po co wam ta linia 12? 29.05.03, 20:30
            Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> W "3" czy "13" o tej porze na pętli w Bieżanowie też nie ma tłumów raczej.
            > Wiadomo, że o takich godzinach jest wszędzie mniej pasażerów.

Przepraszam, w 3 lub 13 bardzo rzadko się zdarza, żeby nie było nikogo, zawsze
            KTOŚ jest, a w 2 jest niemal regułą, że nie ma NIKOGO :))
            • Gość: mouset Re: No i po co wam ta linia 12? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 29.05.03, 21:19
              Nieprawda kilka razy jechałem sam w 3, co prawda nie do Bieżanowa
              • Gość: bolo84@hoga.pl Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.vii-lo.krakow.pl 30.05.03, 13:43
                wasze teksty mnie zaskakują.jeden odstawia speca od komunikacji,a drugi jeszcze
                większego speca.skoro jest torowisko do rakowic to głupotą byłoby go nie
                używać.nawet jeśli przewóz jest znikomy,to nie likwidowałbym tych linii,bo raz
                jest tam akademia ekonomiczna,dwa pogrzeby a co za tym idzie jacyś
                pasażerowie,a trzy siedziba tp sa.Owszem można dojechać w ten rejon
                autobusami,ale sami przyznajcie:czy chciałoby się wam stać w korku 20 minut bo
                prażmowskiego jest zakorkowana,a tak tam jest w szczycie.Myślę,że 12 zapewniła
                by dobre połączenie uczelnii przy rakowickiej,plantach i podchorążych.niech ta
                12 kursuje do bronowic i ma postój tam gdzie 14 ,to będą się dopełniać i żadne
                nikomu nie zawadzi.Czy to nie byłby dobry pomysł?Jeśli 12 nie zda egzaminu to
                faktycznie ją zawiesić do czasu połączenia rakowic z mistrzejowicami,ale czy
                warto?Może zła organizacja ruchu na rakowickiej i źle dobrane odjazdy powodują
                te pustki w tramwajach?warto to sprawdzic.tylko broń Boże w wakacje,bo wtedy i
                tak nie ma studentów i linie się okresowo zawiesza(np.18).pozdrawiam i czekam
                na reakcję.
                • Gość: mouset Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.cm-uj.krakow.pl 30.05.03, 14:33
                  No i tak się sprawdza czy dane połączenie jest potrzebne, a u nas myśli sie
                  latami w końcu uruchamia coś co nikomu się nie podoba, albo tęgie głowy myslą
                  coby tu jeszcze rozpieprzyć
                • kuba203 Re: No i o co wy się kłucicie ? 30.05.03, 17:22
                  Gość portalu: bolo84@hoga.pl napisał(a):

> wasze teksty mnie zaskakują.jeden odstawia speca od komunikacji,a drugi
                  jeszcze
                  >
                  > większego speca.

Sam mnie zaskakujesz, poczytaj najpierw to, co piszę, a potem komentuj,
                  że "odstawiam speca". Teraz to sam "odstawiasz speca". EOT
                  • Gość: mouset Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 30.05.03, 20:29
                    Może ustalmy że każdy z nas jest specem w swoim zakresie
                  • Gość: bolo84 Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.vii-lo.krakow.pl 02.06.03, 15:11
                    fakt.masz rację,że odstawiam speca,ale myślmy obiektywnie.ja tylko analizuje
                    suche fakty i staram się myśleć realnie,co nie znaczy że jestem specem.czy
                    kilka propozycji i garstka przemysleń jest niepotrzebna zwłaszcza tutaj na
                    forum gdzie mamy dzielić się tymi myślami?odniosłem wrażenie że niektórzy dążą
                    tutaj do pokazania jak najbardziej absurdalnych propozycji i do prześcigania
                    się w licytowaniu co zmienic.A ja myślę(i to jest także mój cel),że powinniśmy
                    wymyślić coś co zaintryguje rządzących w mpk i da im do myślenia.czy
                    myślicie,że nie czytają oni co my tu piszemy,bo ja myślę że czytają.Dajmy im
                    jakieś sensowne propozycje poparte np.sondażami,itp.Moglibyśmy coś takiego
                    przeprowadzić np.na ulicy.nie odstawiam eksperta ale rzucam hasło,a co wy z tym
                    zrobicie to już wasza sprawa.narazie.
                    • kuba203 Re: No i o co wy się kłucicie ? 02.06.03, 16:37
                      Oczywiście, że ludzie z MPK nas czytają, ale ta dyskusja jest z góry skazana
                      na niepowodzenie, bo ZDiK i MPK jasno się chyba wyrazili: nowych linii
                      tramwajowych na razie nie będzie. Byłem dziś na AE, w jedną stronę jechałem 2,
                      a z powrotem 11, w obu zapełnienie było przyzwoite, ale nic poza tym, obecny
                      stan w zupełności wystarczy.
                      • Gość: ADAŚ Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 17:23
                        kuba203 napisał:

Byłem dziś na AE, w jedną stronę jechałem 2,
                        > a z powrotem 11, w obu zapełnienie było przyzwoite, ale nic poza tym, obecny
                        > stan w zupełności wystarczy.

JUŻ SZPIEGUJE - hehehehe
                      • Gość: mouset Re: No i o co wy się kłucicie ? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.06.03, 21:14
                        No i właśnie dlatego że nas czytają: precz ze ZDIKowską biurokracją!!!!!!!!!!!!
                        i MPKowską też
    • Gość: ADAŚ przywrócic 12 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 18:10
      Może znowu podyskutujemy o linii "12" - hihihi ???
      • Gość: mouset Re: przywrócic 12 IP: 217.96.109.* 19.06.03, 18:44
        Ja moge zawsze , nawet dla sportu

i jeszcze dla sportu: precz z pierdolonym 428!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: mouset Kandydat Mouseta do Wątku Roku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 31.12.03, 10:17
          Ile razy to czytam to tarzam się ze smiechu
    • Gość: ADAŚ Wątek Roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 15:34
      Prezes Klubu stwierdza, że ten wątek jest najlepszy.

No i oczywiście - PRZYWRÓCIĆ "12" !!!
      • mouset Re: Wątek Roku 02.01.04, 10:33
        Należy iść z duchem czasu, więc nie tylko przywrócić 12, ale i 428 oraz 17 do
        piachu!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka