Gość: jarema6 IP: *.chello.pl 20.04.07, 23:31 Niech kościół wykupi grunty od dewelopera na polanie i postawi wiernemu ludowi z Woli monumentalny gmach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Antoni Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.chello.pl 20.04.07, 23:35 Przecież można podpalić pozostałe budynki skansenu tak jak kościół i będzie po sprawie, będzie pusty grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza cud na woli..2 koscioly.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:09 i ktory teraz wybiore...???chyba ten 3ci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.kur.kolornet.pl 21.04.07, 00:37 W Krakowie jest około 100 kościołów. Może wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ht kościół, burdel i bar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 00:44 to są budynki użyteczności publicznej, po prostu muszą być. Odpowiedz Link Zgłoś
mzast Re: Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? 21.04.07, 06:03 No, niestety, następne sto kościołów nie zawadzi wiernemu ludkowi Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 05:57 Ankieta!!!!!!! Ksiadz proboszcz zadał trzy pytania: Czy jesteś za wybudowaniem większego Czy jeesteś za budową innego w innym miejscu Czy masz inny pomysł Przedstawiane jest przez proboszcza że musi być większy kościół! A ankieta która moim zdaniem była tendencyjnie napisan spowodowała, że teraz Rada Parafialna może się nim podpierać. Moim zdaniem co najmniej połowa parafian chciałaby odbudować drewniany. Po co następna ogromna betonowa budowla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teologik Re: Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.mynet.com.pl 21.04.07, 07:41 im większy kościół, tym większe prawdopodobieństwo pójścia nie gdize indizej, a do kórefstfa niebieskiego Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 wspaniały pomysł pana Sepiała ? he,he,he,he 21.04.07, 07:41 Pan Sepiał jeżeli ma ochotę podlizywać się klerowi, to niech to robi swoim kosztem. Jaki, przejęty biedaczek niedolą parafian z Woli Justowskiej. Był kościół, ale się spalił, jeżeli wierni chcą go odbudować to niech to zrobią, przecież dostali pieniadze od ubezpieczyciela. Spór jest sztucznie wywołany, bo kościół katolicki ma chrapkę na grunty w tej bardzo atrakcyjnej części Krakowa. Zastanawiajace są plany budowy salek katechetycznych, pytam dla kogo ? skoro katecheza jest wprowadzona teraz do szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 A kto to jest pan Sepiał? 21.04.07, 08:47 Jakiś Twój znajomy? I czy rozumiesz znaczenie terminu "zamiana gruntów"? Tyle wiesz, co zjesz. Parafianie z Woli nie muszą Cię pytać o zdanie. I pewnie tego nie zrobią. Kościół był - i kościoła nie ma. No i znów będzie. Proste? Jedną działkę od drugiej dzieli 200 m. Natomiast pytanie o salki katechetyczne to dobre pytanie. Ale poza lekcjami religii są np kursy przedmałżeńskie, jeśli dobrze kojarzę. Kościół to przecież normalna placówka kultury - tyle, że wyżej zorganizowanej. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: A kto to jest pan Sepiał? IP: *.chello.pl 21.04.07, 09:05 ślubów na tej Woli Justowskiej zatrzęsienie. Jeżeli chcesz sie dowiedzieć kim jest Pan Sepiał, to, tutaj jest napisane miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4078338.html Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Panie Majorze? 21.04.07, 09:47 Pomyliły się Panu pokoje, a nawet budynki. Odprawa jest w poniedziałek,na Mogilskiej. A w linku do tekstu, który Pan z widocznym mozołem skopiował, nie ma ani słowa o tym, kto to jest Pan Sepiał. Nie przypuszczałam też, że nadal służbowo grzebie Pan w Księgach Parafialnych - i że wie Pan tak dokładnie, ile jest ślubów na Woli Justowskiej. Ja np nie wiem. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulii Re: Panie Majorze? IP: *.77.classcom.pl 21.04.07, 19:05 parafia.justowska.info/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Pani Helenko? IP: *.chello.pl 23.04.07, 07:41 Ze strony parafialnej (od 2000 do 2006): MAŁŻEŃSTWO 84 75 17 5 7 4 6 Widać jak krzywa rośnie. A że wiernych trochę przybywa - no cóż, są pewne środki przyciągania. Poza tym Wola się starzeje. A mamy taką kulturę jaką mamy. Pewne placówki kulturalne to nawet koncentrują się na takiej formacji, żeby ludziom starszym przypominać o czekającym ich sądzie. Lub w bardziej woalowej formie - "zakład" Pascala. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Drobiazg, 23.04.07, 17:11 który Pan przeoczył w swojej celnej analizie stat. to fakt, że na Woli Justowskiej kościół został SPALONY. To nieco może utrudniać udzielanie ślubów. I ma niewątpliwy wpływ na wygląd krzywej , którą Pan wywiódł z przytoczonych danych. Ponadto wiele - wiele osób zawierało małżeństwa w starym kościele na Woli, bo to było MODNE. I miało - dodajmy - swój smak. Podobnie jak w Tyńcu, Dębnie, Kacwinie,na Wiktorówkach,na Jaszczurówce, w Szczyrzycu i-tak-dalej. Hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Drobiazg, IP: *.chello.pl 24.04.07, 07:12 No tak, racja. Ponadto wiele rodzin ma taki jeszcze smak, żeby przejechać ślubną kawalkadą kawał miasta - się pokazać niczym w rzymskim triumfie. A co do argumentu ze spaleniem - ale tego poprzednim razem użytego, z ukrytą (tylko po trosze) sugestyjką w kierunku H., że to pewnie zrobił jakiś przeciwnik Koscioła lub wręcz - jak to się jeszcze niedawno słyszało na kazaniach - osobisty wróg Pana Boga (swoją drogą: jak można zakładać, że ktoś jest osobistym wrogiem kogoś, kogo wedle niego nie ma; pewnie dlatego już się teraz rzadziej tak mówi), to pozwolę sobie zauważyć, że stare drewniane kościoły nieraz płonęły i płoną z powodu ubezpieczenia. Sam znam taki przypadek potwierdzony na mur z roku... 1925. Kłaniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyfon Re: A kto to jest pan Sepiał? IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 01:17 wez sie 'helenko' przespaceruj na przystanek i wybierz do pieknych kosciolow w centrum zamiast perorowac na rzecz nastepnego bunkra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorzysta Re: A kto to jest pan Sepiał? IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 01:17 jakiej kultury ? chodzi ci o festiwal zawodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Re: A kto to jest pan Sepiał? 22.04.07, 01:35 Nicki Ci się rozmnożyły, moja Ty australijska lalu. Nie przypal sobie aby pupki podczas pożaru buszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: A kto to jest pan Sepiał? IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 07:30 nie martw sie - nie ta pora roku! Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 No to szczęście od Boga 22.04.07, 10:06 ...bo jeszcze by Ci się co stało, i była by strata - a średnia inteligencji na tem to forumie zjechałaby gwałtownie ku prawemu dołowi. To tak jak z marszami tych p.........tych narodowców: zjechali ku prawemu dołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: No to szczęście od Boga IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 10:38 martwilem sie o Ciebie ale rozumiem ze dzis troche dluzej musialas lezec krzyzem w kosciele - rozumiem teraz dlaczego potrzebne Ci dwa na Woli Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Przebóg - jam rozpoznana! 22.04.07, 10:55 W samej rzeczy - niczego tak nie lubię, jak leżeć krzyżem w kościele. Odgadłeś najskrytsze marzenia Helenki. Ale zdradź mi proszę: po co mi do tego dwa kościoły? Rozumiem,że w Związku, w którym przebywasz wyznania wychodzą z mody, i trzeba usługiwać bogatym Wietnamczykom. A nie wiadomo dokładnie w co oni wierzą. Ale żeby nie wiedzieć tak podstawowych rzeczy, że do leżenia krzyżem wystarczy jeden kościół? Zasmucasz mnie. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: Przebóg - jam rozpoznana! IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 11:01 mysle ze lubisz roznorodnosc - czasem trawertyn, czasem polerowany beton; oczywiscie jako kobieta wysublimowana masz do tego prawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Niedobre skutki odłączenia od macierzy 22.04.07, 11:36 Ja wszystko rozumiem,ale ten poziom nieznajomości realiów i tradycji geologiczno-historyczno-budowlanej bardzo mnie martwi. W Krakowie TYLKO marmur dębnicki i dolomit. A od czegóż mozaiki? Poleca się uwadze łaskawej publiczności taką - dejmy na to - katedrę na Wawelu*)... H. *)słowniczek trudniejszych dla emigrantów pojęć dosyłamy na żądanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: Niedobre skutki odłączenia od macierzy IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 12:06 znow balem sie ze cos nie tak ale widze ze popedzilas na nieszpory czy inne gorzkie zale i wypytalas ksiedza dobrodzieja o posadzki - otoz, zwazywszy role jaka w budowie krakowskich kosciolow odgrywali Wlosi znajdzieszli w niektorych kosciolach trawertyn - ale, jak mowie, powinnas czasem wybrac sie do centrum gdzie kosciolow bez liku a nie pyszczyc o bunkrze w Woli Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nie uważasz niestety 22.04.07, 12:12 Nie o tym mowa,co ja gdzie znajdę, ale w czym mam upodobanie. Sam to podniosłeś. Przejrzyj może to, co napisałeś, bo wychodzisz z formy - jakby. Ponadto nieszpory to o tej porze są u Ciebie, u mnie jest południe. A gorzkie żale - to nie ten sezon. Tematyka z wolna zaczyna Cię przerastać. Prosimy dalej. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: Nie uważasz niestety IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 12:18 u mnie o tej porze to co najwyzej butelka shiraz - przyznaje ze leksykon terminow klerykalnych nie jest moja podstawowa lektura ale od tego mam Ciebie - nie zawiodlem sie :) to mowisz najlepsze sa marmury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: CBDU IP: *.chello.pl 23.04.07, 07:48 Już dawno zauważyłem, że coś cię serdecznie wiąże z krakowskim środowiskiem projektantów. P. s. A co do nicków (żebyś i mnie nie zrugała, żem wielopostaciowcem), to używam dwu. Jednego, jak żądają logowania, drugiego kiedy nie żądają. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ach tak 23.04.07, 14:05 Z wymienionym środowiskiem wiążą mnie liczne więzy. Głównie Oni mię bardzo nie lubią. Irku. Co widać dobrze, kiedy na mię napadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Ach tak IP: *.chello.pl 23.04.07, 16:03 Widać pomyliłem Cię z kimś innym. Przepraszam najmocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Zbyt dobrze 23.04.07, 16:57 pamiętam twoje pierwszorzędne posty historyczne, by nie przyjąć przeprosin. Do tego miłych (c: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.K.U.M.O.W.I.T.Z [...] IP: 74.12.98.* 21.04.07, 07:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_cierpię_pisu bla bla bla IP: *.mynet.com.pl 21.04.07, 07:38 bla bla bla to, ze przejmuecie sie czyms tak nieokreslonym, jak uczucia religijne świadczy tylko i wyłącznie o waszym wielkim ograniczeniu umysłowym. nie warto szukać problemów tam, gdzie ich nie ma. Warto skupic się na rzeczach konkretnych, a nie bredzeniu o stfurcy itp itd. Opamiętajcie się, martujecie swój czas i gracie ludziom myślącym logicznie na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 08:31 A może zamiast dwóch kościołów - jeden + remont nawierzchni ulicy Królowej Jadwigi, która jest w opłakanym stanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddas popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 10:00 po cholere tu kosciol budowac,jak srednia wieku w tym kosciele zblizona do tej na cmentarzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis zajebisty pomysl,może światynie opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 10:24 wolanom zbudowac jak tacy święci są? hipokryci!!! zbierają na jakiś wykup polany,podobno zeby było mniej budowli betonowych na woli,a tu prosze 2 kościoły...obowiązkowo jeden duzy i z betonu i to własnie zaraz obok na polanie...tacy własnie sa wolanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "wolanka" Re: zajebisty pomysl,może światynie opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 10:41 nie mieszaj tumanie roznych rzeczy. co ma zbieranie pieniedzy by zachowac polane i uratowac ten sliczny zakatek przed kolejnymi bloczyskami do kolejnego kosciola?? kurcze, oczywiscie ze kosciol ma chrapke na coraz wiecej. przerazona bylam argumentacja ksiedza po koledzie, ktory pial o pieknym wielkim murowanym kosciele i pozbyciu sie skansenu. tak, liczy sie zeby bylo duze i okazale (najlepiej ten polski new-barok lichensko-oparznosciowy), duzo ludzi i zyski. ale co to do jasnej cholery ma do polanki przy skansenie??? pomysl troche zanim te pierdoly dalej bedziesz klikac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis a kto chce kościoła?niby ja??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 11:00 podobno 90% wolan chce betonowego na terenie skansenu,teren polany[no chyba ze proboszcz zasiewa kłamstwo] a zdaje sie ci sami ludzie walczą aby na tej polanie nic nie budować z betonu,dla mnie to hipokryzja... ps, ten śliczny zakątek to teraz chyba ruina baru która od kilku lat szpeci okolice odkąd właściciele nie dostali pozwolenia na nową inwestycje i zarazem rozbiór tej budy,dzięki protestom we sporej cześci tych co chcą teraz nowego kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: a kto chce kościoła?niby ja??? 22.04.07, 21:53 > podobno 90% wolan chce betonowego na terenie skansenu,teren polany[no chyba ze > proboszcz zasiewa kłamstwo] a zdaje sie ci sami ludzie walczą aby na tej > polanie nic nie budować z betonu,dla mnie to hipokryzja... > ps, > ten śliczny zakątek to teraz chyba ruina baru która od kilku lat szpeci okolice > > odkąd właściciele nie dostali pozwolenia na nową inwestycje i zarazem rozbiór > tej budy,dzięki protestom we sporej cześci tych co chcą teraz nowego kościoła. Ta 'buda' była czynną restauracją w momencie kiedy deweloper nabył działkę. Ale wiadomo, że łatwiej zyskać poparcie dla nowej inwestycji na działce na której stoi ruina. Prawda? A poza tym - Wesoła Polana a teren skansenu to zupełnie inne miejsca. Pomysł zbudowania na Woli kościoła betonowego jest chory. Pomysł zbudowania kościoła na terenie Krakowskiego Centrum Rehabilitacji jest jeszcze bardziej chory. A ankieta była tendencyjna, gadanie o 90% parafian będących za wielkim betonowym paskudztwem jest co najmniej nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszek do martvicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:18 a mnie się wydaje ze teren ten leży oddalony o ok 50 metrów,od wesolej polany więc to czysta hiporkyzja ze strony tych ludzi,podobnie jak branie kasy na wykup polany od państwa Chwist,kiedy z drugiej strony plują na pana Zasadę za zabudowę oddalona o 10metrow od polany,jedno wielkie gó...no ten komitet i cala ten cyrk z betonowym kosciołem przy polanie i drugim w kcr ps. czyli uważasz ze ci ludzie kupili te działke po to aby zaszpecic wole tym rozwalonym budynkiem i wydali na to ok 2mln zl?mnie sie wydaje ze mieli inny cel,tylko ich zblokowali,ciekawe czy teraz będa konsekwentni,i zblokują proboszcza,który też chce zabudowac betonem okolice polany[40-50metrow obok] Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: do martvicy 23.04.07, 20:15 Gość portalu: januszek napisał(a): > a mnie się wydaje ze teren ten leży oddalony o ok 50 metrów,od wesolej polany > więc to czysta hiporkyzja ze strony tych ludzi,podobnie jak branie kasy na > wykup polany od państwa Chwist,kiedy z drugiej strony plują na pana Zasadę za > zabudowę oddalona o 10metrow od polany,jedno wielkie gó...no ten komitet i cala > ten cyrk z betonowym kosciołem przy polanie i drugim w kcr Ale chwila moment, nie mieszajmy dwóch spraw, OK? Nie wszyscy Wolanie chcą dwóch kościołów, ja na przykład uważam że wystarczy jeden. Drewniany. I na starym miejscu. Na myśl o leżeniu w szpitalu i słuchaniu mszy przez okno robi się tak jakoś... nieprzyjemnie. To może cmentarz od razu? > ps. > czyli uważasz ze ci ludzie kupili te działke po to aby zaszpecic wole tym > rozwalonym budynkiem i wydali na to ok 2mln zl?mnie sie wydaje ze mieli inny > cel,tylko ich zblokowali,ciekawe czy teraz będa konsekwentni,i zblokują > proboszcza,który też chce zabudowac betonem okolice polany[40-50metrow obok] Nie, kupili ją po to, żeby postawic na niej bloki i zarobić kupę kasy. A restauracja przeszkadzałaby w namówieniu radnych miejskich do przekwalifikowania gruntu. A z zablokowaniem proboszcza - tak, mam nadzieję że jesgo pomysły zostaną zablokowane, betonowy kościół w tym miejscu to jak Mitoraj na Rynku Głównym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszek Re: do martvicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:49 no więc pozostaje nadzieja ze tam murowanego nie będzie,a tym bardziej w kcr Odpowiedz Link Zgłoś
mugino proponuje jescze cmentarz i kaplice tu wybudowac 21.04.07, 13:12 2 koscioly,cmentarz,kaplice,nowa plebanie...a w zasadzie 2 nowe bo w starej proboszcz nie chce mieszkac[podobno] a druga dla nowego proboszcza ,bo jak to jeden poroboszcz na 2 koscioly???i bedzie super wtedy,cala wola sie uduchowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolanin Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 15:13 Czy ktoś zadał pytanie parafii? A ona jest właścicielem terenu - niech więc pan Sepioł zamienia się swoimi gruntami (jeśli takowe posiada) a od prywatnych (parafialnych) WARA. A swoją drogą ciekawa jest baktywnośc mediów - interesujące, czy wesprą choć złotówką odbudowę i utrzymanie kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony beton Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: 193.200.47.* 21.04.07, 15:22 niech to będzie świątynia Bożej woli z woli kleru dla ciemnogrodu w Krakowie. Wstyd powiedzieć bo podobno Kraków to inteligiencja, mądrość.To jest poprostu ciemnogród,klerykalny beton,szowinistycze władze.Dlaczego jeszce klechy nie chcą zawładnąć błoniami krakowskimi .Dogadajcie się z warszawką i przeniście od nich tą budowlę (świątynię opatrzności) i postawcie na Błoniach tę świątynię ale nie nazwijcie ją opatrzności tylko świątynią ciemnogrodu im katobetona marszałka sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? 21.04.07, 16:09 Wszystko pięknie, ciekawe tylko, kto zapłaci za te dwa kościoły? Bo jakoś nie bardzo wierzę, że sami parafianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin Kto zbuduje kościół na Woli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 18:08 Decyzją ks. kard. do budowy mają się dołożyć wierni z innej krakowskiej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:30 Dwa i pół ha gruntu jest własnością nie proboszcza lecz wspólnoty parafialnej. Mają więc prawo decydować o przeznaczeniu tego terenu. Jeśli władze miasta wymienią parcelę 2,5 ha na podobną i w tej samej cenie na Woli Justowskiej, wówczas parafianie mogą rozważyć propozycję. pozdrawiam Bezstronny obserwator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna owieczka w drewnianym kościółku brak zaplecza.... IP: *.mynet.com.pl 22.04.07, 00:32 gdzie księciunio mógłby uprawiać z gosposią zgodny z zasadami kk stosunek przerywany połączony z pomiarem temperatury i konsystencji śluzu Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Pani Helenko ! zadzwoń do przyjaciela Przemka 22.04.07, 07:50 on, starym zwyczajem, skasuje wszystkie posty, nieprzychylne kościołowi i koleżance z TWA. Poza tym, ściągnij ten moherowy berecik, bo Ci główkę uciska. "Zniesmaczony sporem o kościół Janusz Sepioł, były marszałek małopolski, obecnie radny województwa i jednocześnie pełnomocnik prezydenta Krakowa do spraw kultury, wpadł właśnie na pomysł, jak pogodzić strony sporu." < może w końcu zrozumiesz tekst ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna owieczka Re: Pani Helenko ! zadzwoń do przyjaciela Przemk IP: *.mynet.com.pl 22.04.07, 08:40 szykuje się rekord długości wiszenia tak straszliwie obraźliwego postu. Potrzebna jest szybka interwencja, nim pobożne owieczki wrócą z mszy o 8.oo. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 A skąd wiesz 22.04.07, 10:12 ...o której godzinie pobożne owieczki wracają z mszy? Mama Ci opowiadała? Czy słyszałaś w radyju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna owieczka Re: A skąd wiesz IP: *.mynet.com.pl 22.04.07, 10:29 patrzę przez okno i widzę ludzi, odstrzelonych niczym stróż w boże ciauo, wracających z hangaru z krzyżem na dachu z wyraźną ulgą na twarzy (niby zmarnowana godzina, ale jednak królewstwo niebieskie jest troszkę bliżej) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ach teraz rozumiem 22.04.07, 10:45 ...bo ja - widzisz - przez okno widzę sady, las, wiewiórki, dzieci sąsiadów, szczęśliwe psy. Jak to zwykle w domu. Coś musi też sprawiać, że mimo niedzieli wcześnie wstajesz, by widzieć owieczki zmierzające na ósmą, a następnie wracające. Ciekawe co to sprawia? Gratuluję też rozdzielczości obiektywu, która pozwala Ci widzieć ich wyraz twarzy, poziom elegancji, oraz cechy budynku , z którego - jak rozumiem - wychodzą. A skoro widzisz LUDZI, tzn że jest ich więcej niż jeden. I to wszystko JEDNOCZEŚNIE. Znakomity obiektyw, znakomity. Może to dalmierz? A na deser zdradź mi proszę: co to jest "ciauo", oraz "królewstwo", bo przyznam, że pierwszy raz zetknęłam się z tymi egzotycznymi terminami... H. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Całuski Panie Majorze 22.04.07, 10:33 Jak tam przed jutrzejszą odprawą? Mobilizacja pełna? A wódeczka poranna już walnięta, czy się mrozi dopiero? Bo Pan Major wie - elegancja korporacyjna w Pańskim resorcie wyraźnie wskazuje, że bez wódeczki to ani rusz. To dobrze widać po poziomie odlotu Pańskiego postu: 1. nadal nie wiem, kto to jest wymieniony przez Pana kilkakrotnie niejaki Pan Sepiał. Natomiast kto to jest Janusz Sepioł, który pojawił się nagle w Pańskiej odpowiedzi niczym diabełek z pudełka (a nuż nie zauważą, że się walnąłem). Literki "a" i "e" są od siebie na klawiaturze oddalone na tyle, że o błędzie maszynowym mowy być nie może - ktoś tu zwyczajnie NIE WIE jak się nazywa poprzedni małopolski marszałek. 2. Ślady pracy w Pańskim resorcie tym się między innymi objawiają, że żyje Pan w przeświadczeniu o posiadaniu racji. To ślady dawnego dostępu do dokumentów tajnych i tajnych specjalnego znaczenia, oraz praktyki stosowania szantażu na wielką skalę. Długa terapia daje podobno niezłe skutki, ale jak to z terapią - podobnie jest z alkoholizmem - trzeba się jej poddać dobrowolnie. 3. na merytorycznym zaś poziomie ze swoimi fobiami będzie Pan musiał poradzić sobie sam. Dla wyjaśnienia dodam tylko, że nie wiem kogo Pan Major ma na myśli w swoim odjechanym liściku. TWA to znane linie lotnicze, ale nie mam w nich ani koleżanek, ani kolegów. 4. A skoro mowa o moherowym bereciku, to Pan Major chyba zasłużenie na emeryturze, bo wiadomości o moich poglądach ma Pan Major takie sobie - by się tak oględnie wyrazić... 5. Pan Major nie rozumie niestety znaczenia i zakresu pojęcia "nieprzychylne". Mylą się one Panu z znaczeniem i zakresem pojęć "wrogie" i "napastliwe". Może niedostatek lektury? Same krzyżówki nie sprawią cudu samoedukacji. A ponadto - jak Pan Major doskonale wie, i ma na to nawet dowody na piśmie - cuda przecież nie istnieją, prawda? Teraz Pan Major sprawdzi, czy się już dobrze zamroziła, bez tego trudno będzie rozpocząć nowy dzień... Nie, to nie jest lodówka, tylko drzwi do łazienki... ostrożnie... H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:49 Hm , a ja się tak zastanawiam, po co w ogóle stawiać następny kościół w Krakowie? No nie zrozumię tego. Przecież tych budynków jest u nas zatrzęsienie!! Może jednak coś innego by wybudowali? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 No nie zrozumięsz tego, nie ma mowy 22.04.07, 12:16 NIE ZROZUMIĘSZ. Szkoda fatygi.(to nie ta aktorka, to coś innego) H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikita bo jak widać kosciołów mamy za mało.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 12:16 a np.szpitali i ośrodków zdrowia za duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Janosiki 22.04.07, 13:14 Wy, czerwone janosiki, to nigdy już nie przestaniecie myśleć w kategoriach budżetu centralnie sterowanego... Zabrać kościołowi i DAĆ na szpitale. Albo na drogi. Centralnie rozdzielić. Na kulturem, Na sużbe zdrowia, Tamtemu sie weźnie A temu sie da. Taka czerwona gra. Plenum uchwali. Musicie wymrzeć niebogi. Do nogi. To jest wolny kraj, w którym ludzie łożą pieniądze na to, na co chcą. Jeśli chcą na kościół, to łożą na kościół. Nawet jeśli ich proboszczowie są głupi bez miary (a to się zdarza). Macie w tej sprawie do gadania, czerwone krasnale, tyle co NIC. Kościół nie ma być wspierany z budżetu bo to prowadzi do przekrętów natychmiast. Ale nie mówcie mi z łaski swojej co mam robić z moimi pieniędzmi. Będę robiła to co zechcę. Na Radyjo z Ryjem ich nie przeznaczę. Spokojna głowa. Kościół na Woli jako część skansenu to jedna bajka (ochrona zabytków. Ministerstwo Kultury i tak dalej) a kościół parafialny na Woli Justowskiej - to inna bajka. Jeśli ten drugi może się znaleźć na zamienionej działce, to dobrze. Pieniądze na ten drugi to nie wasza broszka, kochane antyklerykały. Szczególnie wesoło wygląda głos antyklerykałów emigracyjnych, którzy ten kościół będą oglądać co najwyżej w necie albo na fotografiach rodzinnych. W najlepszym razie. A że Wola Justowska pełna jest czerwonych krasnali, którzy za pieniądze pochodzące nie-wiadomo-skąd nakupili sobie tam parcel, w czasie najlepszej Polski ludowej Waszej, (czyli w czasach, kiedy nikt oficjalnie pieniędzy nie miał)- TO MY DOBRZE WIEMY. To do was skierowana jest piosenka Pawła Kukiza, za którą to piosenkę bardzo go kochamy. Ona właśnie o WAS opowiada. Przypomnieć? Nie musicie na kościół płacić, i nie musicie do niego chodzić. Nikt Was nie będzie zmuszał. Bo i po co. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: Janosiki IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.04.07, 14:54 jeszcze chwila i zaczniez mowic jezykami! nie unos sie - jako antyklerykal emigracyjny powiem Ci ze wcale sie nie pale by te bunkry na ktore dajesz pieniadze ogladac. Aha, numery w nicku Ci sie poprzestawialy - powinno byc helenka71 - rozumiem ze 71 to Twoj wiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Janosiki IP: *.chello.pl 23.04.07, 08:41 Do Helenki (co za poezja tym razem, sam wzlot), że to niby prywatna sprawa. W Konstytucji, na piśmie - tak. Natomiast w praktyce musielismy się wszyscy przyłożyć - antyklerykałowie też równo - do budowy tego np. Glempowego pomnika i do wielu innych odbudów majątku kościelnego. Jako podatnicy. Poezja poezją, ale nie obowiązkowo, czy lubię czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Legitymacja i delegacja władzy 23.04.07, 17:20 tak to się w nauce o państwie i prawie nazywa. Słowem - jeśli obywatelu idziesz - bądź nie idziesz - do wyborów, to się godzisz, czynnie lubo też biernie, że Twoi deputowani, zwani w pewnych kręgach posłami, zwykła większością głosów uchwalą, że ma być tak-i-tak. Delegujesz na nich swoją władzę, boś jest (Ludu) SUWERENEM. A że, obywatelu statystyczny, nie chodzisz do wyborów w ponad połowie przypadków, więc nie narzekaj, że się uchwala państwowe pieniądze na budę pod nazwą "Świątynia czegoś-tam". Sam się na to zgodziłeś. Albo czynnie - oddając głos na fajnych gości z PiS-u i LPR-u. Albo biernie, nie idąc do wyborów. To oznacza, że 75% miejscowej ludzkości - uprawnionej - jest ZA!!!!!! No ja się postrzelę!! Legalnie wygrali wybory, ludek boży w masie na nich zagłosował - a winnych nie ma!! Ustawę budżetową się uchwala jawnie, przypominam, jakby tak ktoś zapomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikita Re: Janosiki IP: *.ssm.lama.net.pl 22.04.07, 15:52 hahahahahahha ale się uśmiałam:)))) Występujesz w jakimś kabarecie hela? Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Hela ! zrób sobie lewatywę 22.04.07, 16:32 ponoć jak duże ciśnienie słupa wody, to i mózg przeczyści. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Kawały o milicjantach/dla milicjantów 23.04.07, 01:05 Pan Major jest doskonałym dowodem na nieskuteczność tego sposobu. Ale co się na Mogilskiej nabrało manier - to się nabrało. Bez dwóch zdań. hehehehe - kuleżanke w dupe klepnonć wutke se ściongnońć taksufkom Pedzieć fajnego kawała a jak sie kuledzy ze sużby bedo śmiać to sie znaczy, że śmieszny. Wrzasnonć kuleżance prosto doucha "Du.paaa" Ale sie gupia wystraszy! Co nie? A jak któren ni mo piniendzy, to sie go da na drogufke i sie otkuje. Hehehe. Piękny jest świat Pańskiej młodości i służby w ZOMO - Panie Majorze. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieznajoma Re: Janosiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 15:12 Helenko 17, jak się czyta Twoje posty, to się człowiekowi na wymioty zbiera.... lecz się, a nie zatruwaj życia innym Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Piękna Nieznajomo 23.04.07, 17:02 wszak czytasz moje posty z TWOJEJ własnej i nieprzymuszonej woli. A pretensje masz do MNIE. Wygląda to na niekonsekwencję.Tak na oko. Ale napisz jeszcze coś miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Kiedy się tak Państwa czyta 22.04.07, 12:22 ...to się człowiek przestaje dziwić, dlaczego na Woli spalono dwa kościoły, jeden po drugim. No i wynika też z tego , w jaki to sposób sowieci zbałamucili na tyle lat pół świata.Mieli otóż do czynienia z materią podobną do Państwa. Oraz podobną do tych, którzy Państwa...hm...kształtowali? H. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Kiedy tak się czyta niektóre nawiedzone osoby 22.04.07, 14:17 to ma się wrażenie, że trzeba zabrać szpitalom, szkołom i innym "jednostkom budżetowym", a DAĆ kościołowi (katolickiemu ), bo tylko on zaspokaja wszystkie doczesne potrzeby społeczeństwa ( i nie tylko doczesne). A więc więcej kościołów w naszym kraju, mieście , dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nie przypuszczam 22.04.07, 14:57 ...żeby był zdolny zaspokoić. To bardzo mało prawdopodobne. I dotychczas nigdy tak nie było. Co więcej - nie chciałabym, by tak było kiedykolwiek. Kościół (także katolicki) ma do spełnienia inną rolę. Także dość ważną. Ważną oczywiście dla jednych - a mało ważną, lub zgoła nieważną - dla innych. O ile się orientuję. Na tym zdaje się polega swoboda sumienia i wyznania. Więc może lepiej nie czytać postów "niektórych nawiedzonych osób". Zaś pozostałe czytać ZE ZROZUMIENIEM. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_q Pani Helenko, nie szkoda Pani czasu... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 21:08 ... na dyskusje z emerytowanymi UBekami i czytelnikami "Faktów i Mitów"? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 A to tak, jak z tym rabinem... 23.04.07, 23:18 "czasem szkoda - a czasem nie szkoda" (c: Oświata nie grzech. Mnie to wiele czasu nie zajmuje - działam, by tak rzec bezwysiłkowo. Obok strumienia zdarzeń. A stosunek czytających do piszących ma się jak 300 do 1. Skutki zawsze są. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekny helenek Re: A to tak, jak z tym rabinem... IP: *.ento.csiro.au 24.04.07, 09:23 i te 300 osob widzi przerost formy nad trescia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Dwa kościoły dla Woli Justowskiej? IP: *.sysbiol.cam.ac.uk 22.04.07, 18:03 mieszkancy Woli sa jeszcze bardziej beznadziejni od mieszkancow Nowej Huty; najpierw żebrzą u pozostalych mieszkancow Krakowa o pomoc w wykupieniu jakiegos tam trawska na polanie (bo podobno tak lubia przyrode), a potem zabudowuja sobie dzielnice betonem; mam nadzieje, ze pozostali mieszkancy Krakowa przyjda po rozum do glowy i nawet grosza nie dadza wolskim hipokrytom; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdf Powinni zbudować kościół na kółkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 18:18 mobilność to teraz podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booo! Re: Powinni zbudować kościół na kółkach IP: 146.203.130.* 22.04.07, 18:49 Taaa... to dla takich Zydow jak ty powinni zbudowac boznice przenosna, np. w plecaku, albo nadmuchiwana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragster hehe..kosciol na kółkach,i bedą go zapychać tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:05 albo tam.... Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 obwoźny kościół na bazie wozu cyrkowego 23.04.07, 08:10 super pomysł Odpowiedz Link Zgłoś