Dodaj do ulubionych

który wariant studium lepszy

IP: 10.129.128.* 29.11.01, 10:17
GwK dużo pisze na temat tzw. studium urbanistycznego, ostatnio, że wybrano
wariant B autorstwa zespołu arch, Chodkowskiego. Wydaje sie to być pewnym
zaskoczeniem, bo wariant A jest autorstwa profesora Ziobrowskiego z Krakowa,
znanego urbanisty, od lat zwiazanego z tym miastem. A co sądzą o tym
forumowicze krakowscy ? czy coś w ogole wiedzą o tym studium i o różnicach w
tych wariantach ? czy była jakaś konsultacja społeczna, czy wszystko znowu
dzieje sie tylko w murach magistratu ? i kto to jest arch. Chodkowski - czy z
Krakowa ? może kol. radnego Obtułowicza (też przecież architekta) albo
architekta - byłego posła - Bieleckiego, który jakiś rok temu za ciężkie
pieniądze skrytykował studium Ziobrowskiego ? Czy Krakusów to wszystko w ogóle
interesuje ? Czy ich zdaniem wybór takiego a nie innego wariantu studium może
mieć jakieś znaczenie dla miasta ?
Lajkonik
Obserwuj wątek
    • Gość: ARCH-URB Re: który wariant studium lepszy IP: 149.156.63.* 30.11.01, 15:48
      ODPOWIEDŹ DLA LAJKONIKA:
      NO PEWNIE, ŻE TO KOLEŚ GŁÓWNEGO ARCHITEKTA, JAKŻE MOGŁO BYĆ INACZEJ?!
      W STUDIUM B CHODZI PRZECIEŻ TYLKO O TO, ABY WRESZCIE GRUPA ZAPRZYJAŹNIONYCH
      MOGŁA "ROZDAWAĆ KARTY". KTO MÓWI O KRAKOWIE??!! DLATEGO WŁAŚNIE SUKCES TEGO
      DOKUMENTU JEST SUKCESEM POLITYKI, A NIE NIE PROFESJONALNEJ KONCEPCJI.
      • Gość: Dagome Re: który wariant studium lepszy IP: *.bci.net.pl 01.12.01, 13:42
        Niestety,macie rację.Wybór studium odbywał się tylko wg kryteriów politycznych.
        Architekt miasta,osoba od której w Krakowie dużo zależy mocno,bardzo mocno
        naciskała na wybór tego wariantu.Niestety,bowiem merytorycznie wariant ten to
        podział Krakowa na ten wielki,wspaniały rozbudoiwywany i ten klasy B ,na
        peryferiach.Wileka szkoda,iż włodarze miasta nie mogli się wznieść ponad
        politykę.Wstyd
        • Gość: Dr Drab Re: który wariant studium lepszy IP: 213.25.166.* 01.12.01, 14:35
          Kraków to nie tylko Stare Miasto to także Nowa Huta ok.250 000 mieszkańców,
          jedyne co się zmieniło to remont pl. Centralnego.Warto o tej dzielnicy też
          pomyśleć, bo bomba już tyka a jest nią możliwa na dniach upadłość HTS.
      • Gość: flip Re: który wariant studium lepszy IP: *.p.lodz.pl 11.12.01, 15:14
        A czy moglby ktos zgrubsza powiedziec o co chodzi merytorycznie - nie
        personalnie? Dzieki.
    • Gość: Łysy Re: który wariant studium lepszy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 23:46
      Pan arch. Chodkowski jest podobno warszawiakiem, ale ja nic o nim nie wiem.
      Generalnie o tych planach ludzie nic nie wiedza, nawet srodowisko urb.-arch.
      nie za wiele.
      • Gość: Lajkonik Re: który wariant studium - polityka IP: 10.129.128.* 02.12.01, 19:49
        Zgodnie z odpowiednimi przepisami studium ustala politykę przestrzenną miasta w
        tym kierunki rozwiązań w planach szczegółowych, ich obszary oraz kolejność
        sporządzania, plany z kolei decydują de facto o kształcie przyszłych
        inwestycji, także tych komercyjnych, nie tylko tych realizowanych przez
        miasto... na miejscu krakusów zainteresował bym się bardziej tym pasztetem,
        który Wam przyrządza Gołaś z Obtułowiczem przy pomocy arch. Chodkowskiego...
        Lajkonik
    • Gość: ARCH-URB Re: który wariant studium lepszy IP: 149.156.63.* 04.12.01, 16:59
      MACIE WSZYSCY RACJĘ. MAŁO KTO INTERESUJE SIĘ SPRAWĄ STUDIUM, A PRZECIEŻ SZYKUJE
      SIĘ KOLEJNA AFERA, KTÓREJ SKUTKI ODCZUJĄ NIEBAWEM CI, KTÓRZY PRZYJDĄ ZAŁATWIĆ
      DO URZĘDU SPRAWY ZWIĄZANE Z INWESTYCJAMI. WTEDY SIĘ OKAŻE CO JEST GRANE. JAK
      TRZEBA BĘDZIE UZYSKAĆ OPINIĘ, DECYZJĘ URZĘDU, ZGODĘ ITD... A CI WSZYSCY, KTÓRZY
      WALCZĄ O PRZYRODĘ, O ZABYTKI, O DZIEDZICTWO...? TO DOPIERO BĘDZIE SZOK.
      A NA MARGINESIE JESZCE INFORMACJA O GŁÓWNYM PROJEKTANCIE: ARCH. CHODKOWSKI TO
      KTOŚ, KOGO UDAŁO SIĘ W KOŃCU(!) NAMÓWIĆ DO UŻYCZENIA SWOJEGO PODPISU POD
      PROJEKTEM STUDIUM "B" - ŻADEN Z POZOSTAŁYCH PROJEKTANTÓW NIE MA WYMAGANYCH
      PRAWEM UPRAWNIEŃ. ALE, JAK WIDAĆ NAWET POSIADANIE ODPOWIEDNIEJ PIECZĄTKI NIE
      JEST GWARANCJĄ PROFESJONALIZMU - PROJEKT JEST BARDZO WĄTPLIWY, NIEKOMPLETNY I
      NA ŻENUJĄCYM POZIOMIE. JEŚLI ZOSTANIE UCHWALONY W TYM KSZTAŁCIE, TO Z CAŁĄ
      PEWNOŚCIĄ KRAKÓW BĘDZIE MIEĆ GORSZE STUDIUM NIŻ KAŻDA WIEJSKA GMINA W OKOLICY.
      SZKODA. I NIE MOŻNA NIE ZADAĆ SOBIE PYTANIA: PO CO ONI SIĘ DO TEGO ZABIERALI?!
      IDĘ O ZAKŁAD: NA PEWNO NIE Z POWODU "WZWODU TWÓRCZEGO" (SORRY, ALE TO CYTAT GŁ.
      PROJ. Z PREZENTACJI PROJEKTU NA SESJI)
    • Gość: colgate Re: który wariant studium lepszy IP: 195.116.35.* 04.12.01, 20:52
      A gdzies na sieci leza te warianty?
      • Gość: Lajkonik Re: który wariant studium lepszy IP: 10.129.128.* 04.12.01, 22:06
        Gość portalu: colgate napisał(a):

> A gdzies na sieci leza te warianty?
        Dobre pytanie ! Ja niestety nic na ten temat nie wiem, ale przecież magistrat
        powinien - przynajmniej teoretycznie - być zainteresowany upowszechnianiem wiedzy
        na temat studium: polityka przestrzenna miasta (bo studium ją definiuje i
        formalnie ustala ) musi mieć poparcie jego mieszkańców, czyż nie ? Bo jeżeli jej
        nie ma, to władze miasta zapłacą za to polityczna cenę w nadchodzących
        wyborach ...
        Lajkonik
        Lajkonik

• Gość: frajer Re: który wariant studium lepszy IP: 149.156.63.* 07.12.01, 16:28
          A dlaczego właściwie jeszcze jest wątpliwość, które studium lepsze? Banda
          radnych już zdecydowała. A to, że nie mają pojęcia o czym naprawdę zdecydowali,
          to małe piwo. Ważne, że swoje interesy pchnęli na dobre tory i spokojnie mogą
          liczyć na pomyślny dalszy ciąg i wdzięczność (ale na pewno nie historii).
          Bo przecież studium B jest niczym innym, jak podstawą do zalegalizowania
          procederu, o którym marzy główny architekt i jego kumple. To jest dokument,
          który będzie "śluzą", przez którą przeciskać się będą ważniejsze inwestycje w
          mieście (może nawet wszystkie?) Już dziś świetnie służy w tym celu MKUA
          (miejska komisja urbanistyczno-architektonczna pod wodzą Obtułowicza), ale to
          jeszcze mało, trzeba sobie zorganizować pewny rynek na długie lata. Studium do
          tego nadaje się jak nic. To dopiero wizja!!! A Kraków? Nie żartujmy...
          W cywilizowanym świecie zawód urbanisty jest zawodem zaufania publicznego. Czy
          naprawdę w tym mieście ktoś taki, jak Obtułowicz z zapleczem swoich kolesiów
          musi być głównym arch.?! Czy o sprawach Krakowa musi decydować banda radnych -
          skorumpowanych, aroganckich ignorantów???
          PS
          Przeczytajcie sobie w forum wypowiedzi nt. Tishmana i olimpiady. To się układa
          w niezłą całość.
          • Gość: Radny Re: który wariant studium lepszy IP: *.bci.net.pl 08.12.01, 15:22
            Jestem radnym tego miasta i głosowałem za wariantem A.Robiłem to po bardzo
            szczegółowym przeczytaniu dokumentacji / rzeczywiście szkoda,że nie jest w
            internecie- spróbuję to naprawić/ i po dyskusjach z wieloma środowiskami.
            Wybrałem ten wariant,bo mimo tego,że podobał mi się obraz miasta zwartego to
            jednak przeważyło zdanie większości,zdecydowanej większości specjalistó,że na ten
            wariant nas po prostu nie stać,szczególnie w zakresie rozwoju osiedli
            pozśródmiejskich.Nie jest więc tak,że wszyscy są ignorantami.
            A przy okazji -, zdecydowanie skrytykowałem pomysł OlimpiADY W 2014 ROKU.
            Nie jest tak ,że wszyscy są ignorantami !
            Czołem
            • Gość: frajer Re: który wariant studium lepszy IP: 149.156.63.* 11.12.01, 14:56
              Chylę czoło przed odwagą! (serio - jeśli to nie była strategia partii, tylko
              własna decyzja). Ale demokracja jest demokracją, a RMK jest jaka jest.
              I bardzo szkoda, że polityka tak często dominuje nad rozsądkiem i
              odpowiedzialnością...
              A swoja drogą ciekawe, jaki będzie dalszy ciąg tej afery (bo co do tego, że
              jednak jest to afera, chyba nie ma większych wątpliwości?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka