Dodaj do ulubionych

[onet] Skandal dyplomatyczny

IP: *.zim.citynet.pl 29.05.03, 17:36
Prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski oświadczył, że decyzja o tym, iż
nie będzie uczestniczyć w powitaniu i pożegnaniu przylatującego do Krakowa
prezydenta USA, jest "próbą ingerencji w suwerenność państwa".

Jak powiedział Majchrowski, sugestię strony amerykańskiej, że nie powinien on
uczestniczyć w tych uroczystościach, przekazał mu wojewoda małopolski, a
potwierdził MSZ.

"Fakt, iż prezydentowi miasta w Polsce służby innego państwa wyznaczają
miejsca, w których nie może on przebywać, odbieram jako braku szacunku tak
wobec miasta, jak i urzędu jego prezydenta wybranego w powszechnych wyborach.
Jest to wbrew regułom demokracji oraz stanowi próbę ingerencji w suwerenność
państwa" - powiedział prezydent Majchrowski podczas specjalnie zwołanej
konferencji prasowej.

Wyjaśnił, że osobiście odbiera tego rodzaju postępowanie jako "swego rodzaju
represję" za wyrażoną przez niego "krytykę polityki prezydenta USA wobec
Iraku". Majchrowski uważa, "iż praktyka taka przeczy głoszonej przez
administrację USA zasadzie wolności słowa".

Majchrowski powiedział dziennikarzom, że ani on, ani nikt z władz Krakowa nie
będzie obecny podczas powitania i pożegnania Georga W.Busha. "Co do spotkania
na Wawelu, wiceprezydenci i moi pełnomocnicy mają wolną rękę - pójść czy
nie" - zaznaczył.

Sam prezydent nie wybiera się na spotkanie na Wawelu. Jak zapowiedział,
będzie odpoczywał w domu, a potem wybiera się na mecz Wisły.

Prof. Majchrowski przyznał, że pierwotnie zamierzał "skontestować" wizytę
Busha. "Ale prezydent Kwaśniewski przekonał mnie, że powinienem w niej
uczestniczyć" - tłumaczył. Prezydent pytany o to, w jaki sposób przywitałby
się z Bushem, gdyby doszło do takiego spotkania, odpowiedział: "Podałbym
rękę, ale nie byłym w stroju ludowym".

Prezydent Krakowa oświadczył, że nie zamierza nic więcej robić w tej
sprawie. "Ale mam żal do władz państwowych, które pozwalają sobie na tego
typu interwencje" - zaznaczył.

Majchrowski podkreślił, że jego własna opinia na temat wojny w Iraku nie
miała wpływu na żadne decyzje podejmowane przez niego jako prezydenta miasta,
a jego służby dopełnią wszystkich obowiązków wynikających z przyjęcia w
Krakowie głowy innego państwa.

Nie wiadomo, co stanie się z przygotowanym przez władze miasta prezentem dla
prezydenta Busha - obrazem z widokiem Krakowa.

Amerykanie zażądali od przedstawicieli Krakowa, aby prezydent miasta, Jacek
Majchrowski, nie witał i nie żegnał prezydenta Stanów Zjednoczonych George'a
Busha.

Po wybuchu wojny w Iraku prezydent Majchrowski napisał artykuł pt. "Pax
Americana" opublikowany przez "Gazetę Krakowską", w której skrytykował
interwencję zbrojną USA i wojsk sprzymierzonych.

Na początku kwietnia, podczas jednej z demonstracji antywojennych w Krakowie
z udziałem około 200 młodych ludzi, prezydent Krakowa przyjął apel
przeciwników wojny, którzy domagali się od radnych potępienia akcji zbrojnej
w Iraku. Majchrowski powiedział wówczas zebranym: "Solidaryzuję się z tym
apelem i uważam, że są państwo jedną z nielicznych grup, która ratuje honor
tego miasta", co młodzi ludzie nagrodzili oklaskami. Sam Majchrowski jest
zaskoczony decyzją Amerykanów.

Obserwuj wątek
    • Gość: misiek komentarz IP: *.zim.citynet.pl 29.05.03, 17:37
      Gość portalu: misiek napisał(a):

> Prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski oświadczył, że decyzja o tym, iż
      > nie będzie uczestniczyć w powitaniu i pożegnaniu przylatującego do Krakowa
      > prezydenta USA, jest "próbą ingerencji w suwerenność państwa".
      >
      > Jak powiedział Majchrowski, sugestię strony amerykańskiej, że nie powinien on
      > uczestniczyć w tych uroczystościach, przekazał mu wojewoda małopolski, a
      > potwierdził MSZ.
      >
      > "Fakt, iż prezydentowi miasta w Polsce służby innego państwa wyznaczają
      > miejsca, w których nie może on przebywać, odbieram jako braku szacunku tak
      > wobec miasta, jak i urzędu jego prezydenta wybranego w powszechnych wyborach.
      > Jest to wbrew regułom demokracji oraz stanowi próbę ingerencji w suwerenność
      > państwa" - powiedział prezydent Majchrowski podczas specjalnie zwołanej
      > konferencji prasowej.

może to i dobrze - dwóch bu...w w jednym miejscu to za dużo
      • kuba203 Re: komentarz 29.05.03, 17:55
        Gość portalu: misiek napisał(a):

> może to i dobrze - dwóch bu...w w jednym miejscu to za dużo

Najlepiej powiedziane :))
        Choć moje zdanie o Majchrowskim jeszcze nie jest "zamknięte", zobaczymy, jaką
        decyzję dziś podejmie...
        • Gość: Misiek K Re: komentarz IP: *.chello.pl 29.05.03, 19:29
          > decyzję dziś podejmie...

zobaczymy,
          ale i tak to nie zmienia ze Bush ma taktu tyle co kowboj...
          uslyszalem wlasnie w faktach ze podobno poprosil by wczasie jego wizyty na
          Wawelu nie bic w dzwony, bo to by zagluszalo jego wielkie przemowienie...
          az wlasnym uszom nie wierze ze mozna byc takim arogantem!!!
          tylko przypomne ze ostatnim ktory nam chcial Wawel urzadzac byl Hans Frank...
        • pavlack Re: komentarz 29.05.03, 19:29
          kuba203 napisał:

> Choć moje zdanie o Majchrowskim jeszcze nie jest "zamknięte", zobaczymy, jaką
          > decyzję dziś podejmie...

W jakiej sprawie decyzję? :D
          • pavlack Re: komentarz 29.05.03, 19:30
            Aha już wiem jaką decyzję :D
            • kuba203 Re: komentarz 29.05.03, 20:39
              pavlack napisał:

> Aha już wiem jaką decyzję :D

Są już jakieś wiadomości w tej sprawie?

Co do Busza, jest najzwyklejszym chamem, jak można dyktować gospodarzom, do
              których się w gości przyjeżdża, jak się mają zachować?!?! Tym bardziej, że i
              tak wszyscy stają na głowie, żeby mu pobyt zorganizować. Jest na Wawelu pewna
              tradycja, która każe dzwonić, to dlaczego jakiś kałboj z Teksasu ma ją
              zmieniać? Oczywiście nasi musieli się na wszystko skwapliwie zgodzić, zgodnie
              z polityką włażenia USDA do dupy przy każdej możliwej okazji. Wstyd :((
              • Gość: mouset Re: komentarz IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 29.05.03, 21:16
                A ja jestem zwolennikiem Busha, a przeciwnikiem Krakówka, a tak właśnie
                zachował się Majcher publikując brednie pt. Pax Americana, w którym zrównał USA
                z Hitlerowcami, bardzo dobrze że pokazano Majcherowi gdzie jest jego miejsce,
                od października ten człowiek nie zrobił NIC dla miasta, jego obietnice są mniej
                warte niż papier toaletowy bo są zbyt sztywne aby ich do tego użyć. Działania
                są niezdecydowane i obliczone na tani poklask gerontokracji Krakówka i
                zacofanego środowiska akademickiego. Poparcie dla magistratu jest takie jak dla
                rządu, w końcu niedaleko pada jabłko...... Co pan M zrobi np dla komunikacji?
                Podejrzewam ze nic, chciałbym poznać tych "doradców" którzy napisali mu bzdury
                o tramwajach co 5 minut
                • Gość: Misiek K Re: komentarz IP: *.chello.pl 29.05.03, 21:22
                  Naprawde nie razi Cie Mouset ze amerykanski prezydent sobie chce decydowac o
                  naszych najswietszych miejscach? Ze sie rzadzi po Wawelu jak ksiaze na
                  wlosciach?
                  O tym gdzie i kiedy dzwonic to niech sobie rozkazy wydaje na swoim rancho w
                  Texasie, a nie u nas. Brak szacunku, taktu i kompletny brak wyczucia
                  politycznego. Ten czlowiek jest zadnym dyplomata po prostu.
                  • Gość: misiek Re: komentarz IP: *.zim.citynet.pl 29.05.03, 21:24
                    do mauset-a

a gdyby bush zakazał kursów 177/477 to co byś na to powiedział - hiahiaiha :D
                  • Gość: mouset Re: komentarz IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 29.05.03, 21:31
                    Z Wawelem to jest chamstwo i tu dajemy sobie pluć w kaszę, bo nawet papieżowi
                    nie przeszkadzały dzwony
                    • Gość: Misiek K Re: komentarz IP: *.chello.pl 29.05.03, 21:46
                      > Z Wawelem to jest chamstwo i tu dajemy sobie pluć w kaszę, bo nawet
                      papieżowi
                      > nie przeszkadzały dzwony

Miller sie klania przed bushem, jak przed laty przed brezniewem...
                      blagam, nawet mi tego kowboja do Ojca Swietego nie przyrownuj....
                      • Gość: mouset Re: komentarz IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 29.05.03, 21:48
                        Miller wie że nic mu nie pomoże więc bedzie Bushowi właził do d...... , szope
                        odstawi też Cvasula , który liczy na stołek w NATo, generalnie będzie szopka
                        jak nigdy
                        • pavlack Re: komentarz 29.05.03, 22:39
                          Gość portalu: mouset napisał(a):

> generalnie będzie szopka jak nigdy

I tramy pojadą objazdami, oczywiście pasażerowie dowiedzą się tego dopiero
                          podczas jazdy, bo trasa przejazdu dżordża dablju krzaka będzie znana dopiero na
                          pół godziny przed przejazdem, żeby nikt go nie zaatakował.

Nawet jak Ojciec Święty przyjechał, to trasa przejazdu była znana, a tu
                          przyjeżdża taki jeden busz i robi takie zamieszanie... żenada :-/
                          • Gość: Clint Re: komentarz IP: Odrzanska4:* 29.05.03, 23:05
                            pavlack napisał:

> I tramy pojadą objazdami, oczywiście pasażerowie dowiedzą się tego dopiero
                            > podczas jazdy, bo trasa przejazdu dżordża dablju krzaka będzie znana dopiero
                            > na pół godziny przed przejazdem, żeby nikt go nie zaatakował.

Co on mysli ze do buszu przyjezdza ??
                            • Gość: Misiek K Re: komentarz IP: *.chello.pl 29.05.03, 23:08
                              > Co on mysli ze do buszu przyjezdza ??

no dla niego to Polska to zapewnie egzotyka...
                              • Gość: Locutus FIUTKUTAS W DUPĘ RŻNIĘTY n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 02:27
                      • Gość: Locutus Re: komentarz IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 02:27
                        Misiek... ale prawda jest taka, że Bush jest potraktowany LEPIEJ OD PAPIEŻA. Ze
                        względu na jego przylot np. zamknięto przestrzeń powietrzną nad Krakowem. Ten
                        fiut zachowuje się jak rozkapryszony dzieciak... ale dostanie kiścią zgniłych
                        pomidorów w łepetynę i się skończy...
                • Gość: Locutus Re: komentarz IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 02:24
                  Mouset... z całym szacunkiem dla Ciebie (a mam go naprawdę wiele) pierdolisz od
                  rzeczy. Bush zachowuje się jak rozkapryszony dzieciak. Swoją polityką wobec
                  Iraq pokazał, że jest gorszy od Hitlera - ten ostatni miał przynajmniej odwagę
                  powiedzieć, o co mu chodzi, a nie zasłaniał się "wyzwalaniem ludności"
                  i "ochroną Ameryki". Jego polityka wobec tych, którzy ośmielają się mieć inne
                  zdanie niż jego jaśnie oświecona wysokość to pogwałcenie wolności słowa i
                  udowadnianie, jak wielkim kutasem i, w gruncie rzeczy, tchórzem jest.

CHUJ MU W DUPĘ!!!
                  • Gość: mouset mój komentarz IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.05.03, 11:03
                    niestety Loki w żyiu nie można pobrać fajnych elementów od socjalizmu i od
                    liberalizmu, polska tonie w socjalu mimo że jest zbyt biednym na to krajem,
                    podba nam się dużo zarabiać i zyć wygodnie, ale pieniądze na to powinni
                    dac "oni" , czyli my wszyscy, zmienisz szybko zdanie Loki jak pójdziesz do
                    pierwszej pracy i ZUS zapierdoli ci 36 % pensji w imię sprawiedliwości
                    społecznej, narzekamy na MPK, ZDiK, miasto ze powinni coś robić a prawda jest
                    taka ze w prawdziwym kraju takie indolencyjne instytucje nie miałyby prawa bytu/

nie jestem zwolennikiem busów a zwłaszcza ich zachowań, ale niech każdy sie
                    zastanowi DLACZEGO one jeżdżą i prosperują? Ponieważ jest to lokalny biznes i
                    zarazem odpowiedź na indolencję instytucji odpowiadających za komunikację.
                  • Gość: mouset Do Locutusa IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.05.03, 11:08
                    Oczywiście że wojna jest złem, ale pobłażanie Husajnowi byłoby jeszcze gorsze.
                    W Bośni NATo i UE pierdoliły się z interwencją, efekt? Masakry w Srebrenicy,
                    Mostarze , Dubrowniku... byłem tam i widziałem skutki pobłazania reżimowi,
                    faktycznie wielka to odwaga pogwizdać na rynku i spróbowac rzutu pomidorem lub
                    jajkiem, po prostu gratuluję , a może jeszcze starcia z policją? Brawo! Tylko
                    nie pierdolcie potem na forum że dresy porysowały tramwajkę i to kosztuje, bo
                    wasze wybryki będą również opłacone z podatków
                    • Gość: Locutus Re: Do Locutusa IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 14:06
                      Mouset... powiedzmy sobie szczerze, że amerykanie "wyzwolili" Irak niejako przy
                      okazji wojny o ropę. Nie wiem, czy masz świadomość, że w tym kraju, który jakoś
                      prosperował w tej chwili ludzie zaczynają umierać z głodu, szerzą się różne
                      choroby itd. Na tym polegało "wyzwolenie"... to chyba miało być wyzwolenie z
                      życia doczesnego...

A sam Bush zachowuje się jak rozpieszczony pięciolatek - ten motyw z Majchrem i
                      dzwonem na Waflu po prostu doprowadził mnie do białej gorączki.
                      • Gość: mouset Re: Do Locutusa IP: *.cm-uj.krakow.pl 30.05.03, 14:24
                        A myślisz że za Husajna nie głodowali?
                        Motyw z Wawelem też mnie wkurwił, ale Majcherowi dobrze tak, niech pamięta że
                        jest prezydentem Krakowa i tym sie ma zająć , bo za to mu płacimy, a nie
                        filozofowac, nie jest prezydentem Iraku, ani USA
    • Gość: Locutus Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 02:20
      Niestety chyba nie można dojść do innych wniosków po lekturze tego artykułu. Na
      szczęście pomidorki już gniją... będą na sobotę jak znalazł... i polecą na jego
      łepetynę z okien jednej z kamienic wokół rynku - mam nadzieję, że przejdzie
      tamtędy, hehehe...

Na marginesie: jaka temperatura jest potrzebna do wywołania zapłonu
      1-metylo-2,4,6-trinitrobenzenu (dla niewtajemniczonych: trotylu)?

BUM! Hehehehe... nie zniosę tego chuja kalającego bruk naszego miasta...
      • Gość: mouset Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.05.03, 10:47
        Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Na marginesie: jaka temperatura jest potrzebna do wywołania zapłonu
        > 1-metylo-2,4,6-trinitrobenzenu (dla niewtajemniczonych: trotylu)?
        >
        Około 74 st, kiedys robiłem, hihihi
        • Gość: Locutus Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 14:08
          Dzięki wielkie. Całkiem nisko... trochę tego mam na stanie, hehehehe... z
          zawsze można jeszcze doprodukować w szkolnej pracowni (ostatnio robiliśmy
          napalm)...

Pozdrowienia dla Mouseta!
          • Gość: mouset Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.cm-uj.krakow.pl 30.05.03, 14:25
            mógłbys przybliżyć przepis? ciekaw jestenm czy coś się zmieniło
            • Gość: Locutus Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 15:21
              Napalm? Mieszanina gęstych węglowodorów nienasyconych. My używaliśmy antracenu
              i naftalenu a jako rozpuszczalnika zwykłej benzyny..
              • Gość: mouset Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.cm-uj.krakow.pl 30.05.03, 15:34
                A nie było kwasów olejowego lub palmitynowego?
                • Gość: Locutus Re: Bush to kutas o psychice pięciolatka IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.05.03, 00:46
                  My nie dodawaliśmy. Za to chyba jako rozpuszczalnika użyliśmy oprócz benzyny
                  jeszcze benzenu. W zasadzie napalm to po prostu gęsta w konsystencji mieszanka
                  węglowodorów, więc każdy węglowodór jest dobry.
    • Gość: beiamin Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: 213.25.103.* 30.05.03, 13:11
      W tej sprawie wydaje się, że politycy zapomnieli jak powinni czy raczej nie
      powinni się zachowywać. Prezydent Krakowa nie powinien krytykować Amerykanów w
      tak ostrych słowach z poziomu prezydentury. Nie powinien też mówić, że ktoś
      ratuje honor miasta dlatego, że demonstruje przeciw polityce w Iraku. Każdemu
      wolno krytykować, ale prezydent reprezentuje miasto. Jego słowa to często
      oficjalne stanowisko w jakiejś sprawie. W tym tygodniu okazało się jednak, że
      prof. Jacek Majchorowski miał sporo racji. Amerykanie dużo mówią o wolnościach
      w każdej postaci, ale pokazali, że wolność ma swoje granice nawet w Ameryce. W
      Iraku się nie wykazali. Pod ich rządami póki co nie jest lepiej niż za
      Saddama. W Polsce zaś dyktują warunki, jakby przyjeżdżali nie do partnera i
      sojusznika, ale państwa – satelity. Pana prezydenta miasta do którego
      przyjeżdżamy nie chcemy widzieć, choć obywatele tego miasta wybrali go na to
      stanowisko w DEMOKRATYCZNYCH wyborach. Nie chcemy też żeby cokolwiek latało w
      powietrzu i przede wszystkim nie chcemy, żeby jakiś tam dzwon zakłócał
      wspaniałe, cudowne i podniosłe przemówienie. Nie obchodzi nas, że macie taką
      tradycję. A pan Bush pewnie powie coś fajnego o wolności. Dobrze, że
      przynajmniej nie łupnęli na dziedzińcu betonowego podestu, który miał stanąć
      specjalnie dla pana prezydenta USA. Bardzo fajnie by się go później sprzątało.
      Pan Majchrowski nie będzie dzięki tej aferze oglądać pana ściernisko, ale jak
      sam powiedział, pójdzie na mecz. W sobotę być może Wisła zdobędzie Mistrzostwo
      Polski – dla wielu Krakowian będzie to najważniejsze wydarzenie tego dnia...
      • Gość: mouset Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.05.03, 13:24
        Zgadza się! niech Majcher zacznie reprezentować miasto a nie Majchera i
        kolegów, brak zecydowania w każdym calu
        • Gość: Locutus Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.05.03, 14:12
          Ja popieram to, co opublikował pan Majchrowski. Natomiast mam poważne obawy,
          czy z powodu wizyty Busha nie odwołają czasem tego meczu, hihihi...
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 17:23
      A ja Wam powiem jedno. Niedługo władzę przjmie Lepper. Staniemy się drugą
      Białorusią i nikt już do nas nigdy więcej nie przyjedzie.

Michał Wojtaszek
      • Gość: mouset Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 30.05.03, 20:28
        Jest to wysoce prawdopodobne , nie ma szans aby Miller się utrzymał do 30
        czerwca
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 20:49
          Bardzo się cieszę, że w pewnych sprawach się zgadzamy :)

Pozdrawiam
          Michał Wojtaszek
          • Gość: mouset Re: [onet] Skandal dyplomatyczny IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 30.05.03, 21:13
            Ja też :) Lepper nie Lepper ale 12 musi wrócić! ;)
      • kuba203 Re: [onet] Skandal dyplomatyczny 30.05.03, 22:52
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

> Niedługo władzę przjmie Lepper.

Ja tam jestem raczej spokojny, Lepper nie jest w stanie rządzić, wystarczy
        popatrzeć na kolalicje w sejmikach, z których Samoobrona wystąpiła, aby broń
        Boże nie brać za nic odpowiedzialności. Oni tylko potrafią drzeć mordę i
        protetować, i na tym zbijają popularność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka