Dodaj do ulubionych

univers zielony ruczaj

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:46
Witam,

ktos cos słuszał na temat mieszkań na ulicy szwai w krakowie, realizowanych przez univers development? z informacji które mam sprzed kilku miesięcy termin oddania miał przypadac jakoś na czerwiec, a tu widze ze raczej nierealne,
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: klientka Re: univers zielony ruczaj IP: *.76.classcom.pl 27.06.07, 18:34
      Z informacji od kierownika budowy wynika że oddanie pierwszego etapu przesunie
      się na sierpień. Wcześniejsza wersja brzmiała że to będzie czerwiec.
      • Gość: Michał Re: univers zielony ruczaj IP: *.chello.pl 27.06.07, 23:26
        Sierpień, ale którego roku? Jakoś nie widzę aby udało im się to skończyć w tym
        roku.
    • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:02
      Na przełomie Lipiec/Sierpień mają dawać klucze. @ tyg temu byłem na budowie -
      kończą stolarkę wewnątrz, zaczynali robić drogę dojazdową od strony Lubostronia
      i kładli płytki na balkonach - oczywiście mówiłem o 1 etapie. reszta pewnie
      przyszły rok, ale to już inny wykonawca.
      pozdr
      • Gość: klientka Re: univers zielony ruczaj IP: 62.153.139.* 28.06.07, 10:26
        Jeśli chodzi o pierwszy etap to blok B ma być podobno oddany wcześniej niż blok
        A. Ja w zeszłym tygodniu również byłam na budowie, ale w bloku A nie było
        żadnych płytek na balkonach. Panowie z budowy potwierdzili że nie ma szans na
        oddanie w lipcu, a najprawdopodobniej bedzie to koniec sierpnia.
        Pozdrawiam.
        • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:37
          no to slicznie,
          jak interesowałem sie inwestycją to termin oddania był na pazdzirnik 2006, teraz widze bedzie pazdziernik 2007, za głupote trzeba płacic, co mnie podkusiło zeby od nich cokolwiek kupowac, ciekawy jestem czy zachowają się jakoś przyzwoicie zeby wyjsc z twarza z calej sytuacji i zaplaca odsetki za opoznienie, w przeciwnym razie chyba beda musieli uciekac z krakowskiego rynku, albo zmienic nazwe:) bo szum wokol tej firmy zaczyna robic sie rownie spory jak wokol salwatora budremu i innych gwiazd branzy, a spekulantow do kupowania kilku mieszkan na raz juz nie ma wiec problem ze sprzedaza moze byc, chyba juz maja z tym problem ( ale to akurat w naszym wypadku nie jest informacja dobra)
          • Gość: czarek Re: univers zielony ruczaj IP: *.autocom.pl 28.06.07, 14:19
            niestety muszęcie zmartwić. Nazwę ta firma zmieniała niejednokrotnie i nic to
            nie zmieniło.
            A jeśli chodzi o budrem i Salwator to jest pytanie: czy afery, zament coś
            zmeniły dla firmy? Tak. Darmowa reklama a obie firmy nie narzekają na brak
            chętnych do kupna mieszkania.
            Niestety taki rynek.

Moze jak sie cena ustabilizuje, ludzie zaczną wybrzydzać, i mieszkań będzie
            więcej niz klientów to niesolidne firmy pójdą na zieloną trawke. Ale do tego
            czasu Dalwator i Budrem będą bardzo bogatymi firmami.
          • Gość: wujo Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:52
            Hahahaha. Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył. Firma która permanentnie
            lekceważy klientów, od której trzeba wyrywać pieniądze za nie zrealizowane
            inwestycje na drodze sądowej, ma płacić odsetki żeby wyjść z twarzą z sytuacji.
            O w mordę. Niezły jajcarz z Ciebie.

Jeżeli nie przeszkadzało Ci rok temu, że firma od której kupujesz mieszkanie nie
            chce zwracać klientom oczywiście należnych pieniędzy, to dlaczego oczekujesz, że
            nagle będzie Ci rekompensowała kilka miesięcy opóźnienia? Opóźnienia zresztą to
            normalka w działalności firm deweloperskich i każdy, który kupuje mieszkanie na
            papierze powinien się z tym pogodzić.
            • soto74 Re: univers zielony ruczaj 28.06.07, 19:27
              martwcie sie raczej żeby Univers nie wziął przykładu z Salwatora i nie zerwał
              umów pod byle pretekstem a potem wystawił na sprzedaż Wasze mieszkania dwa razy
              drożej niż płaciliscie
              • Gość: maks Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:06
                dwa razy drozej to mogl chciec sprzedawac, teraz cena waha sie kolo 6 k i dalej nie popytu, zerwanie umów spowodowałoby ze procedura sprzedazy musialaby zaczac sie od poczatku a realna cena w tym rejonie mysle ze to ca. 5k, poza tym na zwyraniw umów trzeba miec kase, a w przypadku rozpoczecia kilku inwestycji mogloby to stanowic problem,
                • Gość: wujo Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:25
                  Jeżeli 5 tys. w tym rejonie to odpowiednia cena to wytłumacz mi dlaczego kolejne
                  etapy Europejskiego schodzą bez problemu za około 7-8 kawałków. BRE na
                  Chmieleńcu również nie ma problemów ze sprzedażą. Jestem spokojny, że cena 6 tys
                  za nowe mieszkanie w tej lokalizacji spowodowałaby, że każda inwestycja
                  sprzedałaby się błyskawicznie.
                  • Gość: maks Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:19
                    http://www.dominium.pl/katalog_lokali/?rodzaj=all&cena_od=0&cena_do=0&pow_od=0&pow_do=0&pokoje=all&pietro=all&termin=all&co=ulica&i_dzielnica=all&i_rejon=all&i_ulica=szwai&typ=mieszkania&posit=30&sord=106&view=simple

www.dominium.pl/rynek_wtorny/mieszkania/?typ_oferty=s&cena_od=&cena_do=&waluta=z%B3&pow_od=&pow_do=&pokoje=all&pietro=all&wlasnosc=all&powiat=all&miejscowosc=&ulica=szwai&sord=101a&identyfikator=
                    zerkam o czasu do czasu , nic sie nie zmienilo od 6 albo 8 miesiecy, te same ogłoszenia, nie ma popytu wiec nikt nie zapłaci 7 lub 8 z 6 widze jest problem, rynek to rynek nikt na to nie poradzi, 400 tys kretydu to okolo 2000 pln miesiecznie, nie kazdy moze sobie na to pozwolic, a spekulanci sa juz w rumunii i tamtych okolicach, nawet ceny materialow budowlanych spadaja, developerzy beda musieli zchodzic z marz zeby cos sprzedac,pzd
            • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:01
              gdybym wiedzial pewnie bym nie kupował, problem polega nie zawsze w odpowiednim czasie trafia sie na odpowiedznie info,a w kwestti opoznien to nie wydaje mi sie zeby to byla normalna sprawa, inni jakos nie maja problemu z dotrzymywaniem terminów, a dopoki beda w tym kraju ludzie którzy twierdza ze kilkumiesieczne upoznienie pomimo podpisanej umowy to normalka to bedzie w tym kraju jeszcze dluggo h...
    • bnm123 Re: univers zielony ruczaj 30.06.07, 22:11
      wy naprawdę zainteresowaliście się tymi mieszkaniami??
      mieszkam po sąsiedzku i jak patrzę co oni tam wycwanili to nie mogę uwierzyć że
      ktoś wydał na to pozwolenie. Chodzi mi o odległości między blokami. Wszędzie
      dziś buduje się blok na bloku ale to co robi uniwers to szok. tam się chyba nie
      będzie dało przejść między jednym a drugim blokiem. tragedia.
      • Gość: haha Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 22:18
        Chodzi mi o odległości między blokami. Wszędzie
        > dziś buduje się blok na bloku ale to co robi uniwers to szok. tam się chyba
        nie
        > będzie dało przejść między jednym a drugim blokiem. tragedia.
        Dokladnie - mieszkam na OE i wydawalo mi sie ze tam jest ciasno, ale wyjsc nie
        moge z podziwu na ludzmi ktorzy za ciezka kase chca tam mieszkac. Gdzie beda
        parkowac swoje karoce(szczegolnie na tym punkcie b.wrazliwe REP'y) - bo nie
        wyobrazam sobie zeby tak oszczedny deweloper nawet skrawek na parkingi
        wydzielił.
        • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:19
          ... to chyba sobie lepiej dobrze popatrz !!! tam gdzie są minimalne odległości
          pomędzy blokami nie ma na tych odcinkach okien (nikt nikomu nie będzie patrzył
          w onka). Natomiast jeśli chodzi o OE to zobaczcie jakie to jest blokowisko! 5 i
          7 piętrowe bloki po 8 mieszkań na piętrze, a tu przynajmniej tylko 3 pięta i po
          3 mieszkania na piętrze ... Okna w mieszkaniach (nieliczac najmniejszego)
          wychodzą na dwie przeciwległe strony świata a na OE ? W mieszkaniu 46mkw
          wszystkie okna w 1 stronę w widokiem na parking ....
          pozdr;
          PY
          • Gość: ha ha Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:25
            Lepiej sie zastanow jak dostarczysz do mieszkania meble czy AGD- chyba
            smiglowcem.
            • Gość: Romi Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:28
              To bedzie posmiewisko Ruczaju!Szkoda tylko ze pewnie parkowac bede na OE.
              • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:05
                z jakiej racji ma to być "pośmiewisko Ruczaju" ... ? Dlatego że będzie mało
                miejsc prakingowych ??? A co to na OE ich jest strasznie dużo ? ... Pozatym
                jest jeszcze coś takiego co się nazywa PARKING POZDZIEMNY!
                pozdr;
            • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:04
              a co to ma do odległości między blokami ?
              • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 09:26
                widze ze sie zielony ruczaj ludziskom się nie podoba:) w sumie g.. ich to powinno interesować ile jest miedzy blokami skoro tam mieszkań nie kupili,nie wiem dlaczego sie tak wszyscy martią o te miejsca do parkowania, po to ma byc podziemny parking zeby nie bylo problemu z parkowaiem, czsami widze ze ludzie juz nie wiedza czym sie zajac, najwidoczniej im sie nudzi i czepiaja się pierdół, pozdrawiam sasiadów
                • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 21:47
                  Dokładnie!
                  • bnm123 Re: univers zielony ruczaj 07.07.07, 00:03
                    między OE a blokiem na Szwai była sobie kiedyś wąska działeczka, która
                    oddzielała te osiedla i dawała jakąś tam przestrzeń. I normalny człowiek nie
                    wpadłby na pomysł żeby tam postawić kilka bloków. a tak się stało. univers
                    postawił sobie bloczki robiąc "przysługę" mieszkańcom ze Szwai i z dwóch bloków
                    OE. totalny niewypał i nie ma się co dziwić że się tym interesujemy jeśli
                    mieszkamy po sąsiedzku.
                    • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 18:49
                      Univers kupił działeczke i postawił bloki, noi co w tym dziwnego? A co myśałeś
                      że tenteren będzie przenaczony na park ? Przecież wiadomo że ruczaj to jedno
                      wielkie blokowisko ciągnące się od Kapelnaki kiedyś pewnie po Skawinę. A jesli
                      chodzi o ciasnote to w okolicy największe skupisko mieszkalne to OE ! A Univers
                      postawił tam tylko bloki 3piętrowe, w przeciwieństwie do pozostałych molochów w
                      okolicy. Zobacz sam gdzie miszkasz i porównaj do bloków postawionych przez
                      Univers. A po za tym co byś powiedział jakby Univers postawił tam wcześniej
                      bloki, a ktoś przed ich oknami wybudował blok pewnie w którym mieszkasz?
                      • annia251 Re: univers zielony ruczaj 07.07.07, 20:50
                        Klops w tym ze liczba mieszkan w tych lezacych na sobie kliku bloczkach i
                        ograglaku w planch to pewnie polowa OE a przestrzen kilkakrotnie mniejsza.Do
                        tego zaloze sie ze bedzie parkowac u nas!
    • kra-kowianka Re: univers zielony ruczaj 08.07.07, 22:22
      Termin oddania mieszkań w blokach E i F został przesunięty przynajmniej o pół
      roku, tj. II kwartał 2008! Chętnie nawiązałabym kontakt z innymi klientami
      UNIVERS SYSTEM.
      • Gość: gość Re: univers zielony ruczaj IP: *.deltavista.pl 09.07.07, 11:47
        ja kupuje od Universu na Bartla.
        Widze że mamy ten sam problem :(
        • Gość: nick Re: univers zielony ruczaj IP: *.technika.net.pl 09.07.07, 11:57
          kupowanie w niektórych firmach to permanentny problem
        • kra-kowianka Re: univers zielony ruczaj 09.07.07, 13:51
          To jest mało pocieszające. Nie wiem, czy dalej w to brnąć i ryzykować.
          • Gość: Fay Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 22:41
            Myslalem ze beda miec problem ze sprzedaza tych waskich czworakow a tu niestety
            na odwrot.
      • Gość: maxamer Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:46
        Z tego co mnie poinformowano realizacja bloku F to grudzień 2008
      • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:40
        Jestem w identycznej sytuacji i również chętnie chciałabym
        skontaktować się z klientami Universu.
        Univers nawet nie poinformował swoich klientów o ewentualnych
        opoźnieniach i niestety nie mamy podstaw prawnych do ubiegania się o
        odszkodowanie za niewywiązanie się z terminu, gdyż nie ma stosownego
        zapisu w umowie. Dodatkowo umowa nie jest spisana w formie aktu
        notarialnego. Umowa przedwstępna zaś, nie stanowi przed sądem żadnej
        podstawy do dochodzenia swoich praw. Zastosować można jedynie ogólne
        warunki umowy art.471 i następne oraz przepisy o umowach wzajemnych
        art.487-497. Jedynie co możemy zrobić, to wystapić jeszcze na tym
        etapie o zawarcie umowy w formie aktu notarialnego, ale developer
        wcale nie musi wyrazić na to zgody. Umowa przedwstępna wcale też nie
        gwarantuje, że developer podpisze umowe przyrzeczoną. Ostatanio
        UOKiK podał, że umowa nie zawierająca stawek ewentualnego
        odszkodownaia za zwłoke w terminie oddania inwestycji jest umową
        niewłaściwą, która nie zawiera stosownych regulacji i nie powinna
        być w takiej formie sporządzona. Jednak najczęściej umowy takie
        praktykowane są przez nierzetelnych developerów. Umowa podpisana w
        formie aktu notarialnego musiałaby z definicji zawierać kwoty
        ewentualnych odszkodowań za zwłokę. Na pocieszenie dodam, iż własnie
        rozpoczeli budowe bloku E, są na etapie zamknięcia parteru. W
        ostatnim czasie prace posunęły się w znacznym tempie, gdyż zmienili
        wykonawcę.
        Osoby, które chciałaby się ze mną skontakatować w tej sprawie i mają
        ewentualne pomysły jak pociągnąć do odpowiedzialnosci Univers -
        proszę o kontakt pod adresem email: fiufka@interia.pl

pozdrawiam
      • Gość: OE Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 20:33
        > Termin oddania mieszkań w blokach E i F został przesunięty
        przynajmniej o pół
        > roku, tj. II kwartał 2008! Chętnie nawiązałabym kontakt z innymi
        klientami
        > UNIVERS SYSTEM.

Moze to nie koniecznie empatyczne - ale sorry warto badac dewelopera
        przed zakupem.Novo Mar chyba nie ma sobie rownych stala cena od
        podisania umowy, oddawane mieszkania przed terminem i do tego
        nagroda za nagroda- pewnie dla tego za 8000m2 ciagle znajduja sie
        nabywcy.
        • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 28.08.07, 14:24
          witam,
          też tak słyszałam, że budynek E i F będą oddane w II kwartale 2008
          roku. Trochę to duże opóźnienie zwłaszcza, że pierwotnie miały być
          oddane we wrześniu. Powinni zapłacić odszkodowanie za każdy dzień
          zwłoki! Mieli przesyłać pisma informacyjne do klinetów, ale do tej
          pory nic przynajmniej do mnie nie przyszło. Czy oni myślą, że my tak
          sobie spokojnie mamy czekać jak gdyby nigdy nic ? Skandal, że nie
          informują o przesunięciu terminu. Widać gołym okiem po wizycie na
          budowie, że fizycznie to jes niewykonalne ! Ja nawet nie wiem czy
          oni nadal mają siedzibe na Kalwaryjskiej czy może bawią się już na
          Bora-Bora za naszą kasę. Nie wiem tez czy wpłacać kolejne transze,
          czy nie zgłosić do banku konieczności rewizji budowy. Wtedy z
          pewnością bank wstrzyma płatnosci, bo nie ma postepów budowy w
          stosunku do wielkości wpłaconych już pieniędzy. Może jakoś zbiorowo
          udałoby się dostać od universu jakies odszkodowanie za zwłokę i
          niewywiązanie się z terminu. Brak w umowie zapisu o karze za zwłokę
          jest wg ostatnich informacji UOKiK-u umową niedozwoloną i można to
          zgłosić do UOKiKu.
      • pychowice Re: univers zielony ruczaj 20.08.07, 13:31
        Witam, właśnie się przymierzam do podpisania umowy przedwstepnej z
        UNIVERSEM - na budynek A lub B. Mają być oddane w październiku, ale
        czy na pewno? Proszę o kontakt wszystkich, którzy mają jakieś
        informacje.
        • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 10:18
          na pewno to kiedyś umrzemy, a z universem jest jak ze smiercia:)
          powiem ci tak pierwotnie miało byc na pazdziernik 2006 potem kwiecien 2007 potem czerwiec 2007 teraz nie wiadomo kiedy , chodza słuchy ze koniec pazdziernika ale nic tak naprawde nie wiadomo, a tak z ciekawosci po ile teraz chodza mnieszkania w tych budynkach?
          pzd
        • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 28.08.07, 14:35
          Moja koleżanka też kupiła teraz mieszkanie w bloku B w Universie i
          poinformowali ją, że zostanie oddane październik-listopad 2007 ale
          czy na pewno, tego nie wie nikt. Warto przejść się na budowę i
          porozmawiać z głównym inspektorem budowy, który ma obowiązek
          przedstawić harmonogram prac i postępów budowy. W biurze w Universie
          mówią róźne rzeczy i twierdzą, że wszystko jest ok i pod kontrolą.
          Za każdym razem podają inny termin w zależności kto odbierze telefon.
          • Gość: wujo Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 15:56
            Bo to jest właśnie cały Univers:)))))))))).
          • Gość: Beti Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 18:33
            Oferta na dominium.pl Budynki A i B są opóźnione ok. dwa kwartały, C i D miały
            być skończone na wrzesień 2007 ale robią już podobno elewację, może skończą. E i
            F termin czerwiec 2008, nie na wrzesień 2007.
      • ajek1 Re: univers zielony ruczaj 03.03.08, 20:32
        Najnowsze wiesci od Univers: podpisanie umowy przyrzeczonej na budynku C i D
        dopiero ok 30,06,2008 :( Czyli jakies pół roku za późno. Wiec z budynkiem E i F
        .... szkoda gadac :(
    • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:28
      witam sąsiadów zarówno z zielonego ruczaju jak i europejskiego:)
      co tam ciekawego na budowei słychac?:) myśle nawet że sasiedzi z europejskiego bedą wiedzieć wiecej, bo widze ze inwestycja ich zywoi interesuje:)
      pozdrawiam,
      • Gość: humming w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:31
        Mam pytanie w jakiej formie zawieraliście umowy przedwstępne na kupno Zielonego
        Ruczaju? Zwykła pisemna (w siedzibie Univers) czy pisemna w formie aktu
        notarialnego (u notariusza). Dzięki za szybką odpowiedź.
        • Gość: klient Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:45
          cze, pewnie jak wszyscy cyw-praw, a ty? w ktorym etapie kupiles mieszkanie?
          • Gość: humming Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 12:52
            kupuję teraz (teraz zawieram umowę) w bloku C, który już stoi i mieszkanie już
            jest.
            • Gość: eee Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 11:24
              jak nie podpisza notarialnie to nie bierz, wogole powinnienes sobie ta firme odpuscic, same problemy
              • Gość: humming Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 12:12
                a jakie problemy? możesz napisać konkretniej. Bo na razie to od strony
                formalnej, to co sprawdziłam, jest ok - ksiega wieczysta - sa właścicielem
                nieruchomości, mój blok już stoi mieszkanie jest, okna, drzwi itd. Wykonawca
                powiedział, że są 2 m-ce przed terminem założonym w harmonogramie robót - bo
                bloki A i B były budowane przez innego wykonawcę (wiem że tam jest opóźnienie)
                ale bloki kolejne juz przez innego wykonawcę. Dzięki
                • Gość: eee Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 12:45
                  masz racje ze 2 etap jest budowany przez innego wykonawce i byc moze bedzie lepiej niz w 1 etapie z ktorym notabene nadal nie wiadomo co i jak, wiec to jest tylko i wylacznie twoja decyzja, dopuki nie masz aktu wlasnosci mozesz sie spodziewac wszystkiego i kupe stresu, a okna w 1 etapie sa juz od okolo listopada i co z tego, w najlepszym wypadku bedziemy sasiadami
                  • Gość: humming Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 13:08
                    mega jaja z tymi developerami, jak juz ci sie spodoba mieszkanie, rozkład,
                    piętro i wszystko to wtedy coś nie tak z developerem. najgorsze że jestem
                    prawnikiem i gdyby nie to, że już stoi ten blok i mam kontakt bezpośrednio z
                    wykonawcą, to pewnie bym się nie zdecydowała. Uważam że to b. dziwne, że nie
                    zawierają przedwstępnej w formie aktu notarialnego, ale znam od podszewki
                    innych developerów w Krakowie (o których nikt nic złego nie mówi), dla których
                    umowa w formie aktu notarialnego niewiele znaczy i robią z nią i z klientami co
                    chcą. A Univers z tego co się dowiedziałam nie zrywał jeszcze żadnych umów ani
                    nie robił numerów ze zmianami ceny.
                    Niestety jakość wykonania mieszkań/bloków jest najtańsza z najtańszych, ale coś
                    za coś ja chciałam konkretny rozkład, wielkość i piętro i niskie budynki, więc
                    nie jest źle.
                    Martwi mnie tylko unikanie przedwstępnej w formie aktu notarialnego inni
                    developerzy zostawiają wolną rękę klientom - w końcu to ja płacę za akt not. w
                    całości, a ci ani rusz. Zobaczymy. Pozdrawiam
                    • Gość: eeee Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 14:27
                      no to jak jestes prawnikiem to podziwiam cie ze kupujesz bez formy notarialnej :)
                      • Gość: jpg Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.centertel.pl 03.08.07, 17:43
                        Mam pytanie, czy w ogóle mieszka ktoś gdziekolwiek w wybudowanym przez tą firmę
                        budynku i uzyskał akt notarialny do swojego mieszkania? Dziękuje za odpowiedź
                        • Gość: yoyo Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.crowley.pl 03.08.07, 22:49
                          nie kupujcie bez przedwstepnej w formie aktu notarialnego!!!! zwlaszcza w
                          firmie "U.." Jezeli firma nie chce aktu notarialnego bedzie ceny podnosic albo
                          jakis inny przekret gotuje. Nie badzcie glupcami. Dziwi mnie ze prawnik mowi ze
                          akt notarialny nic nie daje .... wiec chyba prawo konczyl na ... biegunie ...
                          • Gość: jacys chetni??? Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 15:15
                            nowe terminy oddania mieszkan zielony ruczaj, zakonczenie budowy marzec 2008 umowa notarialna koniec czerwca 2008, znajdzie sie jeszcze jakis pseudoprawnik albo jakis inny idiota ktory cokolwiek kupi od universu, jeszcze bez umowy notarialnej???? i wypisywac tu jakies glupoty??? juz nie moge tego czasmi czytac, glupota ludzka nie zna granic i nie pograzajcie sie bardziej pisząć ze mieszkania stoja gotowe
                            • Gość: Beti Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 19:13
                              zdjęcia na www.dominium.pl/inwestycje/?id=4&inw=542, tylko
                              okrągły budynek to wizualizacja ale on nie jest sprzedawany, 4 z 6
                              budynków jest kończonych (elewacje). Robisz za eksperta, a sam nie
                              wiesz o czym piszesz. Koleżanka twierdzi, że widziała mieszkanie,
                              które kupuje, myślisz, że się naćpała i budynki jej się zwidują?
                              • Gość: jacys chetni??? Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 09:38
                                chyba sie kochana beti nie rozumiemy:)poczytaj troszke wiecej na forach i moze zrozumiesz o czym pisze, budynki stoja i co z tego???stoja sobie tak juz od zeszlego roku
                                mieszka tam ktos?? zdajesz sobie sprawe kiedy powinni ludzie juz tam mieszkac?? i teraz najwazniejsze pytanie co z tego ze ta twoja kolezanka widziala mieszkanie?? wie tak naprawde kiedy tam zamieszka na normalnych zasadach a nie jak w alternatywy 4, a kiedy stanie sie włascicielem mieszkania? ja generalnie takim ludzią gratuluje odwagi
                                • Gość: budynek A Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 10:05
                                  niestety masz racje - nas zwodza juz baaardzo dlugo. umowe mielismy do konca czerwca 2007r - nie denerwowalbym sie gdybym nie wiedzal,ze moi tesciowie termin w umowie mieli na listopad 2006 - qrwa kompletne przegiecie. ad. budynkow-rzeczywiscie stoja ale niestety od wiosny w praktycznie niezmienionej formie. za kazdym razem mowia co innego, pani prawnik z univers kreci strasznie, nie jest kompletnie zorientowana albo nie wie jak juz klamac. kierownik budowy to jest dopiero luzak - wszystko idzie wg planu - to jego maksyma. pytam go sie kiedy koniec: mowi mi ze na listopad, ja mu na to ze univers mowi o wrzesnio, on na to: nono listopad czyli koniec wrzesnia - RECE OPADAJA.
                                  uff troche sie napisal-chaotycznie ale co tam? troche mi ulzylo.
                                  pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow - mam nadzieje, ze sie wkrotce spotkamy.
                                  p.s. podajcie adresy mailowe to chetnie sie skontaktuje.
                                  • Gość: budynekA Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 12:20
                                    moj mail: budyneka@op.pl
                                    • Gość: przemo Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 15:53
                                      hehe a bud-mar ładnie zawierał umowy w formie aktu notarialnego i
                                      potem wszyscy równiutko szli do notariusza i podpisywali aneksy dot.
                                      zmiany ceny i notorycznie terminu oddania i tyle im to dało. NIkt od
                                      umowy nie odstępował ani bud mar ani klienci tylko wszyscy
                                      aneksowali tyle że trzeba było płacić za aneksy. A umowa notarialna
                                      to daje tylko tyle, że możesz iść do sądu i domagać się zawarcia
                                      przyrzeczonej, a jak widzę to nikt od umów zawartych na zielony
                                      ruczaj na razie nie zamierza odstępować, a chyba developer też nie
                                      odsąpił od żadnej. Jedyni chyba pożądni to na razie NOvo Mar i DK
                                      development wszystko w terminach albo i przed no ale deko drożej.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: oe Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.chello.pl 04.09.07, 11:03
                                        Z ciekawosci ile placilisci za ten scisk-nie do pomyslenia ze ktos
                                        na takiej dzialce naladowal tyle mieszkan- to bedzie jakis armagedon!
                                        A wizulizacja jaka piekna.....................buha ha ha ha ha|!
                                        • Gość: klient Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 11:23
                                          misiu, czemu k.. nie zajmiesz sie swoim pieknym 200 metrowym m1? z rozległymi połaciami zieleni dookola ? kupiles tam mieszkanie? nie? to nie denerwuj ludzi bo i tak sa juz mocno pobudzeni:)
                                          • Gość: oe Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.chello.pl 06.09.07, 13:17
                                            Trzeba bylo pobudzic szare komórki przed kupieniem.Ciekawe ze na
                                            reklamach np. w GW pokazuja tylko sciane budynku- a moze to realne
                                            widoki z okien na tym gettcie?
                                            • Gość: Beti Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 19:15
                                              No fakt, na pozostałych miniosiedlach Ruczaju to widoki są raczej
                                              rozległe :-)))))przecież tam prawie w każdym bloku podobnie jak na
                                              Górce Narodowej widać co sąsiad z naprzeciwka gotuje na kolację, a
                                              te wspaniałe ulice dajazdowe, zieleńce i świeże powietrze cały
                                              Ruczaj to po prostu superkomfort
                                            • Gość: budunekA Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 09:31
                                              a ty buraku gdzie mieszkasz, ze tak cwaniakujesz?? z mamusią w 25m2 kawalerce na Hucie?? leczysz swoje flustracje wku..ając ludzi na forum?? w sumie jezeli ci to pomaga to uzywaj sobie do woli..
                                            • Gość: z zielonego Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: 195.75.207.* 10.09.07, 13:45
                                              no to teraz podniecaj sie, ze ty taki jestes madry a my tacy glupi.
                                              Lepiej ci? No to idz juz stad i nie wracaj.
                                              Wielkie mi halo - OE - takie samo getto.
                                              A wypowiadasz sie jakbys conajmniej przy bloniach mieszkal.
                                            • Gość: gol Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: 217.8.182.* 11.09.07, 22:13
                                              a skąd ty spadłeś chłopie ja kota w worku nie kupawałem, zresztą nikt go nie
                                              kupował w worku, ponieważ wszyscy bylismy i oglądaliśmy gdzie jest ta inwestycja
                                              a ty pewnie mieszkasz w hucie :) - mnie się bardzo podoba na zielonym ruczaju.
                                              Pewnie gdybym miał więcej kasy to bym zamieszkał na woli Justowskiej ale na
                                              razie cieszy mnie ta lokalizacja a poza tym moje 50 metrowe mieszkanko to super
                                              inwestycja zawsze jakiś studeńciak wynajmie odemnie za 1300 zł
                                    • tom_tommy Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? 06.09.07, 01:15
                                      witam wszystkich sasiadow. Moze warto bylo by sie spotkac i
                                      porozmawiac.

Nie wiem czy dostaliscie aneks do umowy przedwstepnej w ktorym jest
                                      ciekawe zakonczenie "...Wobec nieskorzystania przez strony z prawa
                                      odstapienia od umowysprzedazy i ustanowienia odrebnej wlasnosci
                                      lokalu kupujacy zrzekaja sie wszelkich roszczen zwiazanych z
                                      przesunieciem terminow jej wykonania"

tom_tommy@gazeta.pl
                                      • Gość: przemo Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 12:00
                                        taki zapis nieskuteczny, w szczególności w świetle ochrony praw
                                        konsumentów!
                          • Gość: frania Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.lhsystems.com 13.09.07, 15:47
                            Ja tez mialam rezerwacje w Universie ale zrezygnowalam:)
                            Po pierwsze dlatego, ze widze co sie dzieje z ich terminowym
                            oddawaniem budynkow (nie tylko na Ruczaju ale takze na Bartla) a po
                            drugie dlatego, ze nie chcieli na wprowadzenie zmian w umowie
                            przedwstepnej, ktore dotyczyly kwestii ceny ostatecznej-nie mowiac
                            juz o tym ze z wielka laska zgodzili sie na podpisanie jej u
                            notariusza (a mialo to byc przeprowadzone dopiero miesiac po
                            podpisaniu jej w biurze firmy)-chyba frajerow szukaja!

Gdy pytasz o mieszkanie, to wszystko pieknie, ladnie ale jak juz
                            przychodzi do konkretow i podpisywania umow to nie jest tak kolorowo.
                            I coz ze wszyscy prawnicy radza i ostrzegaja przed podpisywaniem
                            umow z Developerami, skoro przecietny kupujacy w zasadzie nie ma
                            zadnego pola manewru zeby umowa byla spisana uczciwie-wszytko jest
                            napisane pod develpera - czlowiek moze tylko placic, a jak mu sie
                            nie podoba to pa pa...
                            No to pozdrawiam wszystkich klientow tej firmy i zycze wytrwalosci!
                            • Gość: kkk Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 11:28
                              witam,

bardzo sie ciesze ze sa takie osoby jak ty, im wiecej osob stwierdzi ze takie praktyki sa nienormalne tym moze lepiej bedzie w tym kraju, gratuluje decyzji i pozdrawiam,
                              • Gość: zielony-ruczaj Re: w jakiej formie umowa przedwstępna??????? IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.07, 20:25
                                www.zielony-ruczaj.yoyo.pl
                                zapraszam przyszłych sąsiadów na forum
                                • Gość: Sąsiadka Zielony Ruczaj IP: 213.134.133.* 18.09.07, 12:32
                                  Własnie otrzymałam informacje od developera Univers, że budynek E i
                                  F zostanie oddany w IV kwartale 2008 !!!! Dodatkowo poinformowali,
                                  że już zamówili do wszystkich mieszkań drzwi wewnętrzne wraz z
                                  futrynami i zamontują zgodnie z projektami mieszkań. Drzwi są
                                  podobno bardzo piękne, jasna sosna z szybkami ! Świetnie - szkoda
                                  tylko, że wczesniej informowali, że będzie można zrezygnować z drzwi
                                  i otrzymać zwrot pieniędzy. Skąd oni wiedzą, ile kto potrzebuje
                                  drzwi, przecież niektórz planują otwarty salon z kuchnią i dwie pary
                                  drzwi odpadają. To jakiś koszmar ten developer !!! Zobowiązali się
                                  informować o kolejnych etapach robót i zbieraniu informacji
                                  ewentulanych zmian w ściankach działowych czy przeróbkach
                                  sanitarnych. Zgłoszone odpowiednio wczesniej, nieduze przeróbki
                                  miały byc przeprowadzane bez dodatkowych kosztów. Okazuje się
                                  jednak, że wszystkie zaminy trzeba natychmiast zglosic do Wrocławia
                                  do głównego architekta, i praktycznie jest już na to zbyt póżno. Z
                                  architektem tym należy to skonsultowac i on ewentualnie to
                                  zatwierdzi, co związane jest oczywiście z dodatkowymi opłatami dla
                                  architekta i ekipy budujacej. Pani zaznaczyła również , że jezeli
                                  ktoś chce podpisać aneks do umowy przedwstepnej musi poinformoac ich
                                  tym pisemnie. Fajnie, że oni informuja o kolejnych etapach budowy i
                                  o najistotniejszym - przesunieciu budowy bagatela o rok i trzy
                                  miesiące !!!! Dzwoniłam do UOKiKu gdzie poinformowano, że mozemy
                                  wystapic z pismem do developera o rządanie odszkodowania za
                                  niewywiązanie się z zapisów umowy przedwstepnej powołujac się na KC
                                  art. 389-390 lub odszkodowanie za zwłokę art. 477 paragraf 1. Można
                                  żądać naprawienia szkody w przypadku gdy zwłoka ta powoduje
                                  koniecznosć poniesienia przez kupujacego dodatkowych kosztów za
                                  wynajem mieszkania przez kolejny rok i podobne przypdaki. Może cos
                                  wspolnie zrobimy i wyslemy te pisma, postraszymy ich sądem. Każdy z
                                  nas wystosował by do nich pismo, do tego zglosimy to do UOKikU i do
                                  izby handlowej, zeby sie zainteresowali i nagłośnili sprawę
                                  Universu. Oczywiscie pani prezes Universu nigdy nie jest uchwytna,
                                  pani prokutent ktorej podpisy funkcjonują na umowie już nie pracuje.
                                  Mają nam wypłacic odszkodowanie !!! Mam jeszcze pytanie czy osoby
                                  które kupiły mieszkanie na Zielonym Ruczaju wpłacaja regularnie
                                  transze czy może nalezałoby wstrzymac wpłaty ? pozdrawiam
                                  • Gość: gość Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 09:11
                                    witam sąsiadke,
                                    ja kupilem mieszkanie we wczesniejszym etapie i czekam i czekam w sumie wszyscy czekamy, firma jest beznadziejna, niesolidna o pracownikach lepiej nie mowic, trzeba bedzie powalczyc o zwrot kosztow wynajmu mieszkania i kredytu. Nie może byc tak ze dzialalnośc firmy opiera sie na wykorzystywaniu kasy kupujcych, poza tym ja nie wiem czy to nie przypadkiem prokuratura jesli oszukuje sie kupujacyh w celu uzyskania korzysci majatkowej ktorej w tym przypadku jest korzystanie z naszej kasy, nie jestesmy bankami.

• Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: 213.134.133.* 19.09.07, 10:32
                                      Może warto było by sie spotkac i wspolnie z osobami
                                      zainteresowanymi, będącymi Klientami odwiedzić placówkę Universu,
                                      zrobic awanture pani prezes. która zresztą nigdy nie jest uchwytna i
                                      domagac sie odszkodowania za poniesiony dodatkowe koszty z tytułu
                                      niewywiązania się z terminu umowy. Zamierzam dodatkowo wystosowac
                                      pismo z żadaniem odszkodowania za koszt wynajmu mieszkania, za
                                      koszty kredytu, opłaty z tytułu ubezpieczenia nieruchomosci i
                                      pomostowe ktore będziemy płacić o rok dłużej ! Skandal żeby czekac
                                      na mieszkanie 2 lata !!! sama bym to wczesniej wybudowała !!! Ile
                                      innych inwestycji, ktore mialy pozniejsze terminy oddania już stoi
                                      wybudowane ! Wazne aby nasze pisma wpłynęły do nich przed tym jak
                                      oni wystosuja do nas aneksy do umowy w ktorych zamieszczony jest
                                      zapis , że w zwiazku z tym i klient nie wniosl do tej pory roszczen
                                      ani nie odstapil od umowy w zwiazku z opoznieniem, nie są
                                      zobowiazani wyplacic odszkodowan. Co robimy ? czy ktos ma jakis
                                      pomysł ? chetnie sie spotkam z osobami zainteresowanymi tematem.
                                      Jestem wściekła na Univers jak cholera !!! Pozdrawiam
                                      • Gość: Sasiad - budynek A Re: Zielony Ruczaj IP: 89.208.120.* 30.09.07, 11:10
                                        Witam,

Rowniez czekam od 2006 w budynku A i juz mam cholernie dosc. Proponuje spotkanie
                                        wszystkich zianteresowanych losami mieszkan w budynku A 11 pazdiernika o
                                        17-18:00. Prosze o potwierdzenie na maila: budyneka@gmail.com Czy jest tez moze
                                        wsrod nas jakis prawnik - trzeba by przygotwac jakis oficjalny list protestu dla
                                        Universu w odpowiedzi na kolejny aneks !!
                                        • Gość: Pan-Y Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 15:03
                                          Ja mam mieszkanie w A. Z tego co widze to już nie wiele zostało do
                                          roboty w budynku A. Robią wreszcie balustrady na balkonach, na
                                          klatce schodowej są już płytki, drzwi do mieszkań i kaloryfery są
                                          dawno. Pozostaje resztka na klatach schodowych, brama wjazdowa do
                                          garażu i zagospodarowanie przed budynkiem (parking i dorga). Zgodnie
                                          z tym co obiecywał Univers (koniec października) termin odbioru
                                          (technicznego) jest realny.
                                          • Gość: budynek A Re: Zielony Ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 15:09
                                            gratuluje wiary w obiecanki universu. jak powiedziales - drzwi do mieszkan i kaloryfery sa juz dawno - tak jak i ..urwa cały budynek - i co z tego?????
                                            zagospodarowanie przed budynkiem - niby nic prostrzego ale:
                                            1. trwaja przepychanki kto ma te droge zrobic
                                            2. univers nie ma jeszcze decyzji o przylaczu mpec oraz pradu - przylacza musza byc wykonane przed droga, czyli budowa drogi jest wstrzymana

Szanowny sąsiedzie, ja rówież mam ogromną nadzieje, ze zapewnienia universu sa prawdziwe ale nauczony doswiadczeniem - nie wierze w nic co oni mowia. miejmy nadzieje, ze tym razem ja sie bardzo myle i juz niedlugo zaprosimy siebie na wzajem na PARAPETÓWKI.
                                            poki co jedyny parapet to ten w ktory walę głową po każdej wizycie na budowie.
                                            pozdrawiam
                                            • Gość: Pan X Re: Zielony Ruczaj IP: *.ghnet.pl 02.10.07, 18:03
                                              Mało tego nic nie zrobią do czasu jak nie będzie planu
                                              zagospodarowania. Tutaj aktualne dane
                                              www.bip.krakow.pl/?dok_id=1441&sub_dok_id=1441
                                              Aby zrobić przyłącza czekają na nowy plan na którym będzie mpec i
                                              prąd no i oczywiście zmienią się warunki do budowy G i H bo jak
                                              narazie to teren zielony.
                                    • Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:58
                                      Proszę wszystkich zainteresowanych sprawą Zielonego Ruczaju i
                                      Universu o kontakt - podaje emial: fiufka@interia.pl Może wreszcie
                                      wspólnie ustalimy jakis front działania, a nie bedziemy tak czekać z
                                      zalożonymi rękoma. Może ktoś wie coś wiecej na temat Universu, może
                                      są jakies pomysły w tej sprawie? Univers nie jest na szczęscie na
                                      czarnej liście developerów - oszustów, ale kto wie co oni
                                      kombinują ! Czy ktoś dostał już aneks do umowy badź oficjalna
                                      informację o przesunięciu terminu oddania inwestyji ? Czy są osoby
                                      którym udało się podpisac umowe z Universem w formie aktu
                                      notarilanego ? Moze warto wystosować pismo, żądania potwierdzenia
                                      ostatecznego terminu oddania miezkań, gwarancji stałości ceny oraz
                                      przeniesienia własnosci lokalu. z góry dzięki za info - pozdrawiam
                                  • Gość: Pan X Re: Zielony Ruczaj IP: *.ghnet.pl 24.09.07, 21:56
                                    Z tego co mnie informowali to E i F ma być oddany w I kwartale
                                    2009 !!! co masz dokładnie w aneksie??
                                    • Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: 213.134.133.* 25.09.07, 15:54
                                      Nawet nie żartuj ! skąd taka informacja ? bo mnie chyba trafi ! Mnie
                                      poinformowano, że IV kwartale 2008. Zastanawia mnie co oni będą tak
                                      długo robić, chyba że to gra na zwłokę, zeby Klienci zerwali umowy i
                                      sprzedadzą raz jeszcze drożej ! Nie dostalam jeszcze żadnej
                                      oficjalnej informacji o opożnieniu oddania mieszkania, a termin
                                      zgodnie z umową przypada na 30/09/2007. Nie dostalam wiec żadnego
                                      aneksu. A co w nim jest , jesli można wiedziec ? Czekac na ten aneks
                                      czy wczesniej wniesc roszczenia ?
                                      z góry dziekuję za info - pozdrawiam
                                      • Gość: ala Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:58
                                        W IV kwartale mają zakończyć, a potem podpisywać umowy. To jest
                                        chyba ten termin - I kwartał 2009. Trzy miesiące na podpisywanie
                                        umów.
                                        • Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:05
                                          Właśnie dzwoniłam do Universu, podając się za niezależną,
                                          zainteresowana tą inwestycją osobę. Poinformowali mnie,że budynek E
                                          i F będzie oddany w I kw 2009 i potem nagle pani poprawiła się, że
                                          może jednak IV kw 2008. Nie podpisuja umów w formie aktu
                                          notarialnego, ponieważ nie mają pozwolenia na wyodrębnienie
                                          własności działek, które obecnie są właśnością banku kredytującego
                                          developera. Dopiero po całkowitej spłacie kredytu przez Univers,
                                          działki będą w ich posiadaniu. Jednym słowem super ! To chyba
                                          najdłużej realizowana inwestycja ! Pewnie nie maja kasy i za nasze
                                          pieniadze kończą budynki z wcześniejszych etapów. Drodzy Państwo -
                                          co robimy ?
                                          • Gość: Pan X Re: Zielony Ruczaj IP: *.ghnet.pl 25.09.07, 20:18
                                            w aneksie jest napisane iż nowy termin wzniesienia to 31.12.2008 a
                                            termin podpisania umowy przyżeczonej to 31.03.2009. Oczywiście nie
                                            jest napisane nic o tym że to termin ostateczny oraz o tym że wrazie
                                            niewywiązania się z umowy wypłacą wiecej niż 10 000 zł (kwota
                                            zadatku). Podpisali z PKO BP umowę na kredyt 15 mln i bank teraz
                                            trzyma inwestycje. Będą przebudowywać budynki aby z dużych mieszkań
                                            zrobić małe które można jakoś sprzedać (nic od roku nie udało im się
                                            sprzedać). Moim zdaniem aw-bud wraz z byłymi pracownikami ich
                                            wydymał dlatego ich zwolnili i wzieli nowy kredyt. Nowy blok chcą
                                            wybudować i bedziemy czekać aż go nie zakryją bo dopiero wtedy będą
                                            mogli oddać inne bloki.
                                            Reasumując, nie ma pewności ,że oddadzą na czas tych bloków w nowym
                                            terminie a co do aktu notarialnego to nie będą chcieli go podpisać.
                                            Oczywiście cały czas mówią że wszystkich poinformowali o nowym
                                            terminie ale z tego co piszecie to wynika że nikogo.
                                            • Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 21:09
                                              Bardzo dziękuję za informacje, niestety nie są zbyt pocieszające.
                                              Termin 2009 jest dla mnie niewyobrażalnie odległy,a zapisy
                                              zamieszczone w aneksie, rownie dobrze mogą oznancza, że mieszkanie
                                              otrzymamy w 2012 ! Univers wyluzowany jakby nigdy nic, mają gdzies
                                              ze tylu Klientow jest niezadowolonych i nawet nie obawiają sią
                                              nagłośnienia tej sprawy. Ręce mi opadają - nie ma na nich żadnego
                                              bata ! Nawet UOKiK nie chce przyjąć informacji o niesolidnych
                                              developerach, a tak obiecywali że zajma się takimi sprawami i bedą
                                              je wnikliwie sprawdzac. Jak zawsze wszystko dziala na niekorzysc
                                              Klienta :( Na wszelki wypadek podaje moj email: fiufka@interia.pl
                                              Pozdrawiam !
                                          • Gość: sąsiad Re: Zielony Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 23:42
                                            Mam umowę przedwstępną, niestety nie w formie aktu not :( .
                                            Podpiałem we wrześniu, więc info o tym, że przez rok nic nie
                                            sprzedali, to nie jest prawda:). Bank nie jest właścicielem ich
                                            działki. Stan prawny inwestycji sprawdzał kolega prawnik. Jeśli mają
                                            kredyt na budowę to znaczy, że nie budują z naszej kasy.
                                            Podsumowując: sprawdzajmy ich, ale nie panikujmy. I z całym
                                            szacunkiem dla Sąsiadki :), trochę więcej logiki...
                                            • Gość: Sąsiadka Re: Zielony Ruczaj IP: 213.134.133.* 26.09.07, 14:23
                                              Zazdroszczę optymizmu i stoickiego podejścia do tematu ! Mieszkanie
                                              kupiłam rok temu w lipcu i nie usmiecha mi sie oczekiwać na jego
                                              odbiór do 2009 roku ! Gdybym o tym wiedziała, nigdy nie
                                              zdecydowałabym się na tą inwestycje ! Nawet jeśli sytuacja finansowa
                                              i prawna Universu jest ok, (co oczywiście też już sprawdzałam) to
                                              nie zmienia to faktu, że przy tak długim okresie realizacji
                                              inwestycji, developer moze wypowiedziec umowe w każdej chwili jak
                                              rownież może podniesc cene. Dodatkowo, fakt zwodzenia Klientów
                                              nierzetelnymi informacjami, bądź ich zupełnym barkiem nie jest w
                                              porządku i raczej nie świadczy o zbyt duzej wiarygodności firmy.
                                              Jesli Sąsiad kupił mieszkanie we wrzesniu tego roku, to ja rozumiem,
                                              że niejako z definicji został poinformowany o odbiorze w IV kw 2008
                                              albo i I kw 2009 i nie wydaje się to Sąsiadowi dziwne. Ja natomiast
                                              kupiłam mieszkanie przeszło rok temu i zapewniano mnie, że odbiór
                                              mieszkania odbędzie się dokładnie za tydzien ! No jasne bagatela -
                                              przesuniecie terminu zaledwie o półtora roku, ale co mi tam
                                              spokojnie poczekam i do 2012 ! Mało tego, Univers w takie sytuacji
                                              nawet nie poinformował Klientów o opoźnieniach, nie zagwarantował w
                                              stałej ceny i nie zapewnił, że nie będzie wypowiadał umów. Za
                                              ewentualne odszkodowanie przy wypowiedzeniu umowy będzie mógł sobie
                                              Sąsiad kupić najwyżej miejsce postojowe - ale co tam spokojnie, nie
                                              ma się czym denerwować ! Niestety w logiczny sposób nie da się
                                              wyjaśnić faktu, że skoro prace budowlane poszły do przodu, dzięki
                                              zmianie wykonawcy, to dlaczego mieszkania oddadzą dopiero w 2009 !
                                              ale spokojnie poczekajmy sobie do 2009 ! Drogi Sąsiedzie, w żadnym
                                              razie nie panikuje, staram się jedynie zorientować w przyczynach
                                              zaistniałej sytuacji i zbadać niepokojące sygnały.
                                            • Gość: Eda Re: Zielony Ruczaj IP: *.eranet.pl 26.09.07, 16:55
                                              Sąsiedzie, z całym szacunkiem, logiki to nie ma w tym co Sąsiad
                                              napisał... Co z tego, że bank PKO BP nie jest właścielem działki
                                              skoro i tak jest wpisany do ksiąg wieczystych i to on trzyma łapę na
                                              naszych mieszkaniach? Sąsiad zapomniał a może przeoczył jeden
                                              drobny, acz najważniejszy szczegół: PKO BP nie wyraża zgody na
                                              bezciężarowe wyodrębnienie z księgi wieczystej naszych lokali. Co to
                                              oznacza? Ze płacimy a właścicielami możemy stać się na Świętego
                                              Nigdy :-) Zaraz ktoś napisze, że przecież zgodę dali na piśmie. Tak,
                                              ale z jednym warunkiem! Że Univers spłaci kredyt! A kto za to
                                              poręczy? Nic dodać nic ująć, pozdrawiam Sąsiada serdecznie,
                                              naprawdę... :-)
                                              • Gość: przemo Re: Zielony Ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 15:55
                                                Z tego co ustaliłem kredyt spłacany jest przez nich terminowo. Poza
                                                tym mamy pewność że każde wpłacone przez nas pieniądze są blokowane
                                                na rachunku banku PKO BP, więc nawet jeżeli ktos zrezygnuje to ma
                                                pewność że wpłacone środki się nie rozpłyneły i ich bank je zwróci.
        • mrafalek Kupie mieszkanie na Szwaii 10.09.07, 21:08
          Poszukuje mieszkania na szwaii ok 50m2 nie na parterze.
          mrafalek@hotmail.com
          Z powazaniem Rafal Maleszyk
          • Gość: Sąsiadka Re: Kupie mieszkanie na Szwaii IP: 213.134.133.* 19.09.07, 10:38
            Absolutnie nie polecam !!!
            Termin oddania mieszkań bliżej nieznany !
            Jesli już się zdecydujesz to umowa tylko w formie aktu notarialnego
            oraz obowiązkowo zamieszczenie zapisu dotyczącego ewentualnego
            odszkodowania za kazdy dzień zwłoki od ustalonego terminu
            zakończenia inwestycji. Ale wątpie, że Univers się zgodzi na akt
            notarialny i taki zapis! To raczej niemożliwe, bo kto by sobie sam w
            kolano strzelił !!! Pozdrawiam serdecznie i życze samych udanych
            inwestycji. Radze przemysleć Univers i Zielony Ruczaj na Szwai.
            • Gość: ra_v2 Re: Kupie mieszkanie na Szwaii IP: *.poldim.pl 20.09.07, 06:35
              Jak firmy nie będzie to taki zapis jest bezwartościowy. :-(
              • Gość: obserwator Re: Kupie mieszkanie na Szwaii IP: *.devs.futuro.pl 20.09.07, 21:07
                Gość portalu: ra_v2 napisał(a):

> Jak firmy nie będzie to taki zapis jest bezwartościowy. :-(

a zanosi się na to...?
                • Gość: autor Re: Kupie mieszkanie na Szwaii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 12:19
                  Z tego co wiem raczej się nie zanosi, zeby sie mieli zwijać.
                  Pozdrawiam sąsiadów
                  • Gość: zzz Re: Kupie mieszkanie na Szwaii IP: *.ists.pl 01.10.07, 16:40
                    taka sama sytuacja jest przy inwestycji universu na Bartla
    • Gość: retro Re: univers zielony ruczaj IP: *.ds2.agh.edu.pl 07.10.07, 21:24
      jakieś nowe wieści na temat zielonego ruczaju?pzdr
      • Gość: z Re: univers zielony ruczaj IP: *.ghnet.pl 08.10.07, 19:49
        Czy ktoś podpisał na szwaii w budynku C,D lub E,F umowe u notariusza?
        • Gość: xyz Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 21:54
          raczej nikt ! univers nie podpisuje umow w formie aktu, bo nawet nie
          ma takiej mozliwosci - niestety.
          • Gość: tomek Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 21:58
            sprzedam mieszkanie na Szwaii !
          • Gość: kkk Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 09:19
            a dlaczego nie ma takiej mozliwosci , bo co?
            • Gość: wujo Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 10:12
              Bo to Univers:))))))))))))))))
              • Gość: kkk Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 16:09
                mocny argument:) nie bede polemizowalll:)
                pzd
            • Gość: XYZ Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 17:47
              Najlepiej zadzwonic do Universu i zapytac, czy podpisuja na życzenie
              Klienta umowę w formie aktu notarialnego. Pani z Universu grzecznie
              informuje, że podpisaliby gdyby mogli, ale nie mogą ! Jest to
              związane z tym, ze nie sa włascicielem działki. Bank kredytujacy
              Univers- PKO BP nie wyraża zgody na bezciężarowe wyodrębnienie z
              księgi wieczystej naszych lokali itd. Zadzwon do Universu, to
              wyjasnia dleczego.
              • Gość: z Re: univers zielony ruczaj IP: *.ghnet.pl 09.10.07, 18:59
                sorry ale ja nie z PKO BP umowe podpisuje tylko z najgorszym
                deweloperem universem. Univers powinien podzielić działkę lub wpisać
                wszystkich na jedną tak jak to robią inni. Nie ma chyba gorszego
                dewelopera.
              • Gość: prawnik Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 20:59
                a co mi mistrzuniu obciążenie hipoteką działki do podpisania umowy
                przedwstępnej? ludzie szkoda wam kasy na prawnika i podejmujecie decyzje o
                wydaniu kilkuset tysięcy ciężko zarobionych pieniędzy u dewelopera który wciska
                wam kit że nie może podpisać umowy przedwstępnej? jakby mi tak powiedział
                deweloper, że nie podpisze w formie aktu to bym nigdy u niego nic nie kupił.
                PS. Wyodrębniać będziecie lokale dopiero jak zostaną wybudowane i będą odbiory
                techniczne, tak więc ta argumentacja uniwersu, o ile jest prawdziwa to żenua/
                • Gość: kkk Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 10:29
                  dokladnie, nie jestem prawnikiem ale tez powiedzialem kobiecie ze co ma umowa przedwtsepna do przeniesienia wlasnosci, jakas bzdura, problem polega jak to kolega okreslil ze ludzie nie za bardzo sa chetni wybrac sie do prawnika i zapytac. a prawda jest taka ze jak powiedzialem kobiecie jakies czas temu o co jej chodzi z brakiem mozliwosci podpisania aneksu w formie notarialnej to wsicnela mi ten sam kit po czym jak jej powiedzialem ze to jakas brdura ( cytuje) to powiedziala ze ona w sumie nie wiem i trzeba poczekac na parwniczke.
                  co za problem napisac pismo do pko i zapytac o co im chodzi jesli univers zwala wszystko na nich:)
                  reasumujac ciezki dramat:)
                  pzd
                  • Gość: prawnik2 Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 12:14
                    To, że nie podpisują umów w formie aktu notarialnego nie ma nic
                    wspólnego z bankiem. Nie podpisują nie dlatego, że nie mogą, tylko
                    dlatego, że nie chcą przed podziałem działki.
                  • Gość: xyz Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:02
                    prawnik g... może ! juz dawno przedstawilam sytuacje prawnikowi i to
                    nie jednemu - wszyscy rozkładaja rece. Nawet UOKiK nie jest
                    zainteresowany tematem! Niestety Klient jest zawsze na stracnej
                    pozycji i nie ma bata na develpera ! Można jedynie wycofac sie z
                    umowy, ale oczywiscie związane jest to ze stratą. Nie ma mozliwosci
                    podjęcia rozmow, ani uzyskania informacji z PKO, gdyż Klient Univrsu
                    nie jest stroną dla banku w tej sprawie, dlatego tez nie udziela
                    informacji postronnym. PKO nie interesuje temat Klientow Universu !
                • Gość: sasiadka Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 20:10
                  dowiedziałam sie, że PREZES URZĘDU OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW-
                  UOKIK W KRAKOWIE z dnia 16 lutego 2007 r. po przeprowadzeniu
                  postępowania, uznał że UNIVERS zastosował juz kiedys praktyki
                  naruszających zbiorowe interesy konsumentów i dopuscil sie
                  bezprawnego działania. Naruszył obowiązki udzielania konsumentom
                  rzetelnej, prawdziwej i pełnej informacji w sprawie przedmiotu
                  sprzedazy, stosowania nieuczciwej i wprowadzającej w błąd reklamy.
                  Przez praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów rozumie się
                  godzące w nie bezprawne działanie przedsiębiorcy, naruszace
                  obowiązujące normy prawne lub społeczne. Nie dysponując odpowiednią
                  i kompletną wiedzą, konsumenci nie mogą bowiem podejmować świadomych
                  i w pełni suwerennych decyzji w sprawie nabycia oferowanych towarów
                  lub usług ! To moze i tym razem zainteresują sie kolejnym godzacym w
                  interesy klientow dzialaniem Universu !!!

• Gość: 22 Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 23:52
                    Tak, to chodziło o podawanie cen netto w reklamie. Dostali upomnienie
                    • Gość: sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: 87.204.150.* 11.10.07, 10:56
                      To teraz tymbardziej Univers naruszył obowiązki udzielania Klientom
                      rzetelnej, prawdziwej i pełnej informacji w sprawie przedmiotu
                      sprzedazy, a tym samy naruszył zbiorowe interesy Klientów. Nie
                      dysponując odpowiednią i kompletną wiedzą, nie możemy podejąć
                      właściwej decyzji odnosnie tej nieszczęsnej inwestycji.
                      UOKiK powinien zainteresowac się obecnie stosowaną praktyką Universu.
                      • Gość: lusia Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 15.10.07, 12:47
                        Odbyło się spotkanie ludzi z bloku A i B ? czy coś wiadomo nowego w
                        tej sprawie ?
                        • Gość: megi Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 18.10.07, 12:31
                          co za ludzie !!! najpierw robią wielkie halo ! a jak przyjdzie do
                          konkretnego działanai to nie ma nikogo !!! co się dziwić Universowi
                          jak wszędzie tacy sami nieodpowiedzialni ludzie ! jak chcecie coś
                          zadziałać, skoro nie ma chęci współpracy i porozumeinia ! nikomu nic
                          sie nie chce zrobi - pewnie, siedzcie i czekajacie pokornie jak Was
                          robią w ciula !!!
                          • Gość: gosc Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 14:34
                            a spotykalas sie z jakimis ludzmi? i myslalas ze wszyscy pujda do sadu?:) napisz cos wiecej, ja czekam na info od prawnika co i jak i wtedy bede cos robil:) bez kancelari sam juz nie ruszam palcem bo juz kiedys ruszylem:) , kupile od universu mieszkanie i same klopoty
                            • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 17:50
                              Spotkanie z prawnikiem nic nie da. Powie to samo co trzech innych
                              prawnikow powidzialo mnie. Trzeba czekac na pismo czy aneks z
                              Universu i dopiero do niego mozna sie odniesc. Nie radzi żadnych
                              ryzykownych dzialań, bo developer rozwiaze umowe ! Czyli nie ma bata
                              na developera mimo, że robi z nami co chce. Sądzic mozna sie dopiero
                              jak bedziemy mieli umowe spisaną notarialnie, bedziemy włascicielami
                              mieszkan i wtedy będzie mozna wniesc sprawe o niewywiazanie sie z
                              terminu oraz odszkodowanie za poniesione dodatkowe koszy itd.
                              Powinnismy wystapic do Universu w zbiorowym pismie albo
                              indywidulanym ale od kazdego z nas o aneks do umowy gwarantujacy
                              cene, zpewnienie że nie będą zwrywac umowy, ostateczne potwierdzenie
                              terminu oddania i karne odsetki za kolejne ewentualne nie
                              dotrzymanie terminu. Klientom z Bartla zamiescili w umowie
                              przedwstepnej odsetki karne w wysokości 800 zł za każdy miesiąc
                              zwłoki. W anekach zas zamiescili zapis, ze podpisujac go tym samym
                              rezygnuja z wszelkich roszczen i odestek karnych. Proponuję wynajac
                              prawnika reprezentującego zbiorowe interesy Klientów Universu i
                              zorganizowanie spotkania z ich prawnikiem. Za obecną zwłokę bedziemy
                              żądac odestek dopiero po otrzymaniu aktów własnosci. Nie moze tak
                              byc, ze nie ma na nich bata i nikogo sie ni boją i bezkarnie stosują
                              take praktyki ! Gdybysmy nagle wszyscy zadeklarowali i postraszyli
                              ich, że chcemy rozwiazac umowy z winy developera, domagalalibysm sie
                              odszkodowania, zwrotu wpłaconych pieniedzy, wypłacenia podwojnej
                              zaliczki i rozdmuchalibysmy sprawe w UOKiKu to zaczeli by moze
                              wrezcie szanowac swoich Klientów i rzetelnie informoawac - bo mogli
                              by już zadnych innch nie znaleźć !
                            • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 17:50
                              Spotkanie z prawnikiem nic nie da. Powie to samo co trzech innych
                              prawnikow powidzialo mnie. Trzeba czekac na pismo czy aneks z
                              Universu i dopiero do niego mozna sie odniesc. Nie radzi żadnych
                              ryzykownych dzialań, bo developer rozwiaze umowe ! Czyli nie ma bata
                              na developera mimo, że robi z nami co chce. Sądzic mozna sie dopiero
                              jak bedziemy mieli umowe spisaną notarialnie, bedziemy włascicielami
                              mieszkan i wtedy będzie mozna wniesc sprawe o niewywiazanie sie z
                              terminu oraz odszkodowanie za poniesione dodatkowe koszy itd.
                              Powinnismy wystapic do Universu w zbiorowym pismie albo
                              indywidulanym ale od kazdego z nas o aneks do umowy gwarantujacy
                              cene, zpewnienie że nie będą zwrywac umowy, ostateczne potwierdzenie
                              terminu oddania i karne odsetki za kolejne ewentualne nie
                              dotrzymanie terminu. Klientom z Bartla zamiescili w umowie
                              rezygnuja z wszelkich roszczen i odestek karnych. Proponuję wynajac
                              prawnika reprezentującego zbiorowe interesy Klientów Universu i
                              zorganizowanie spotkania z ich prawnikiem. Za obecną zwłokę bedziemy
                              żądac odestek dopiero po otrzymaniu aktów własnosci. Nie moze tak
                              byc, ze nie ma na nich bata i nikogo sie ni boją i bezkarnie stosują
                              take praktyki ! Gdybysmy nagle wszyscy zadeklarowali i postraszyli
                              ich, że chcemy rozwiazac umowy z winy developera, domagalalibysm sie
                              odszkodowania, zwrotu wpłaconych pieniedzy, wypłacenia podwojnej
                              zaliczki i rozdmuchalibysmy sprawe w UOKiKu to zaczeli by moze
                              wrezcie szanowac swoich Klientów i rzetelnie informoawac - bo mogli
                              by już zadnych innch nie znaleźć !
                              • Gość: gość Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 10:21
                                nie wiem jakich macie prawnikow, ale mnie poiwedzieli co innego.
                                po 1 umowy ktore podpisalismy sa traktowane na rowni z umowami podpisanymi w formie aktu notarialnego bo sa jednakie tz. zawarte sa tam wszelkie informacje ktora maja sie znalesc w umowie przekazania wlasnosci. Opinia prawnika oparta jest glownie na wyrokach sadowych ktorych w oatatnich czasach jest sporo w tej sprawie, a nie propagandzie medialnej ze jak nie masz umowy notarialnej to masz pzrechlapane.
                                rownoczesnie umowy ktore podpisalismy mozna traktowac jakie umowy o dzielo i w momencie wykonania swoich zobowiazan wynikajacych z umowy mozna zadan wykonania warunkow umowy przez developera tj. wybudowania i przeniesienia wlasnosci.
                                po 2 ryzyko w zwiazku z developerem jest zawsze niezaleznie czy ma sie ta umowe w formie aktu czy nie, bankrut nie ooda mieszkania.
                                reasumujac podpisywanie aneksow w ktorych rezugnuje sie z dalszych roszczen jest niedopuszczalne, jak czekalismy juz tyle poczekamy jeszcze troche.
                                uszy do gory pzd
                              • Gość: IJ Re: univers zielony ruczaj IP: *.ghnet.pl 22.10.07, 22:43
                                Klientom z Bartla zamiescili w umowie
                                rezygnuja z wszelkich roszczen i odestek karnych.

Tez mam w umowie przed. (bud. A, Szwai) odsetki karne 800zl za kazdy
                                miesiac zwloki. Nie podpisalem aneks bo byl ten zapis (ze podpisujac
                                go tym samym rezygnuja z wszelkich roszczen i odestek karnych),
                                kobieta tam (Univ.) powiedziala ze musze proponowac aneks, wiec
                                prawnik zajmowal sprawa i teraz aneks jest bez ten zapis. Musialem
                                placic kilkaset zl ale nie musialem biegac tam i z powrotem caly
                                czas.
                                Tez w 17/10, Univers zadzwonili do mnie z informacja ze budynek A
                                bedzie gotowi za miesiac (pol roku temu, tez powiedzieli ze bedzie
                                za 3/4 dni - ale wtedy ja zadzwonilem, wiec moze cos bedzie)
                                • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 23.10.07, 15:01
                                  Bardzo dobrze zrobiłeś(aś)z tym aneksem ! Ale masz fajnie, że w
                                  umowie przedwstępnej masz zapis dotyczący odsetek karnych za zwłokę.
                                  Rozumiem, że zapis ten znajdował się w umowie niejako z definicji.
                                  Bo mnie nie pozwolili nanieść do umowy prawie żadnych zmin, tylko
                                  niewielkie poprawki niektórych zapisów. Dzięki za info. Pozdrawiam
                                  • Gość: IJ Re: univers zielony ruczaj IP: *.ghnet.pl 23.10.07, 22:22
                                    Rozumiem, że zapis ten znajdował się w umowie niejako z definicji.

Podpisalem umowe 29/05/06 ale poprosilem o ten zapis. Zgodzili ale
                                    tez jest zapis ze musze zaplacic kare za kazdy dzien zwloki w
                                    zaplacie. Ostatnio kupilem dom od developera i tez poprosilem o taki
                                    zapis ale niestety nie zgodzili - tylko tam umowe podpisalem u
                                    notariusza. Rozmawialem dzisiaj z kolega - powiedzial kilka rzeczy
                                    na temacie Univers (dobrze zna branza) i mowil ze faktycznie mieli
                                    klopotu z AWBudem (nie wiem dlaczego nie mogli sami powiedzic tego
                                    pol roku temu), ale jest nowy szef w Universie (niestety wlasciciel
                                    jest ten sam) i moze sytuacja bedzie lepsza.
                                    • Gość: zzz Re: univers zielony ruczaj IP: *.ists.pl 23.10.07, 22:50
                                      wiesz może jak się nazywa ten szef?
                                      i od czego jest ten szef?, jakby co to na gg 5089654
                                    • Gość: Sąsiadka Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 24.10.07, 16:02
                                      Dzięki za info. Bardzo mądrze zrobiłeś z tym zapisem, niech teraz
                                      płacą za zwłokę ! Zdziwiona jestem, że Univers zgodził się zamieścić
                                      taki zapis - bardzo fajnie, że Ci się udało. Pozdrawiam
                                      • Gość: przemo do mieszkańców bloku A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:36
                                        Kiedy odbieracie mieszkania? Pozdrawiam
                                        • Gość: kla Re: do mieszkańców bloku A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 20:37
                                          dostałm tel. z Universu że 10-15 listopad będzie odbiór techniczny i
                                          jak nie wniosę zastrzeżeń to dostaje klucze
                                          • Gość: IJ Re: do mieszkańców bloku A i B IP: *.ghnet.pl 20.11.07, 16:46
                                            Mialem ten 'odbior techniczny' dzisiaj - niestety, budynek nie jest
                                            jeszcze gotowy, wiec byl tylko jakis 'przeglad techniczny'. Nikt z
                                            Universu nie byl tam, tylko z AWbud - facet nawet spoznil sie - 15
                                            min. - i powiedzial ze media beda, tylko w 01/2008 (wlasnie
                                            zaczynali budowac droge). Pisalem protokol, bylem z kolega i
                                            powiedzial ze standard w srodku nie jest tak zly, tylko mieszkanie
                                            nie jest gotowe do odbioru i nie mialo sensu to spotkanie dzisiaj.
                                            Po prostu strata czasu.
                                            • Gość: aga Re: do mieszkańców bloku A i B IP: 62.233.151.* 16.04.08, 11:05
                                              Czy ktoś już odebrał mieszkanie w budynku A
                                      • Gość: A Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 10:24
                                        Witam. ja mam umowe na Bartla i również mam taki zapis w umowie.
                                        zaproponowali mi identyczny aneks. Czy miałes w umowe przedwstepna w
                                        formie aktu notarialnego? Czy wyplaicli odsetki zgodnie z umowa czy
                                        moze robili jakies problemy?
                                • Gość: obserwator Re: univers zielony ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 10:10
                                  ja mam umowe na Bartla i również mam taki zapis w umowie.
                                  zaproponowali mi identyczny aneks. Czy miałes w umowe przedwstepna w
                                  formie aktu notarialnego? Czy wyplaicli odsetki zgodnie z umowa czy
                                  moze robili jakies problemy?
                              • Gość: sasiad Re: univers zielony ruczaj IP: *.centertel.pl 05.12.07, 14:34
                                czy ktos z Was otrzymal juz klucze do mieszkania w bloku A lub B? Co
                                z droga na osiedlu??
                                • Gość: Pan-Y Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:13
                                  Klucze najwcześniej będą przed świętami. Oficjalnie w styczniu.
                                  Droga ma być gotowa przed świętami do tego stopania żeby można było
                                  wjechać do garażu podziemnego. Problem jest tylko w balustradami na
                                  balkonach i klatach schodowych, które nawsześniej po 15 grudnia będą
                                  zamontowane.
                                  pozdr;
                                  • Gość: klient Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:59
                                    witam,
                                    wczoraj wpadlem na budowe i barierki w czesci mieszkan sa juz zalozone zarowno balkonowe jak i z przodu budynku, droge tez widze robia wiec mile zaskoczenie, natomiat nie ma sie co podniecac bo chyba mocno spieprzyli izolacje garazu( sciagali widzialem steropian i ukladali ponownie ) bo jest caly zalany podobnie z klatkami, tez widoczne zacieki. Oddanie kluczy nie ma najmniejszego znaczenia czy to bedzie w styczniu czy w grudniu ,mnie interesuje termin podłaczenia pradu i wody wczesniej to nic mi ztych kluczy.
                                    • Gość: sasiad B Re: univers zielony ruczaj IP: *.chello.pl 06.12.07, 12:43
                                      Na budowie byłem w sobote. W budynku A sa już balustrady na
                                      balkonach, a droga (niestety tylko do garzu) jest wysypana
                                      kamieniem. W poniedziałek rozmawiałem z kierownikiem budowy – sa
                                      jakies problemy z przylaczem energetycznym – na pytanie kiedy będzie
                                      podlaczony prad budowlany jak obiecala „mila” pani sekretarka z
                                      Universu) usłyszałem odpowiedz „a kto za to będzie placil skoro nie
                                      ma w mieszkaniach licznikow” – czyli jak zwykle sciema. Klucze
                                      możemy dostac jak będą „ala” chodniki do klatek – ponieważ kierownik
                                      budowy obawia się ze jak kto szlamie noge to poda go do sadu – fakt
                                      faktem przed blokiem jest delikatnie mówiąc balagan i o „kontuzje”
                                      nie trudno.
                                      Poza tym zajefajni spece od podlaczenia ogrzewania podczas kopania
                                      rozerwalili rure od chyba wody i garaz jest zalany. Na pytanie o
                                      mozliwosc powstanie grzyba szanowny kirownik budowy powiedział, ze
                                      to drobiask, ponieważ w garazu sa odpływy i ze to jest podobna
                                      sytuacja jak by wszyscy wjechali ze śniegiem na dachu i snieg by
                                      poziej stopnial – nie jestem budowlancem ale można w to uwierzyc.
                                      Klucze nie dostaniemy tez przed podlaczeniem ogrzewania, ponieważ
                                      musza sprawdzic szczelno instalacji.

PS: Co uslyszalem od kierownika, ze w przerwie pomiedzy swietami i
                                      sylwestrem nie pracuja - no tak skoro ktos jest tak daleko z
                                      postepem prac to mu się należy – a co nas czeka – podpisanie aneksu
                                      w którym się zrzekamy odszkodowania za przedłużenie się oddania
                                      budynku – oczywiście z przyczyn niezależnych od developera

Pozdrawiam,
                                      Sasiad
                          • Gość: motylek Re: univers zielony ruczaj IP: 62.153.139.* 18.10.07, 15:02
                            Witam, to że nikt nie zwierza ci się na forum nie oznacza że siedzą
                            wszyscy spokojnie i czekają na zbawienie. Co kilka dni spotykamy sie
                            na budowie z róznymi osobami, wymieniamy się informacjami i
                            walczymy. Co nie oznacza że musimy o wszystkim opisywać na
                            publicznym forum. Kto jest zainteresowany naprawdę postępem prac to
                            widać na spotkaniach. A ty zanim ocenisz w przyszłości innych, sama
                            wybierz się na budowę a nie czekaj na gotowe info na forum,
                            zwłaszcza tym.
                            • Gość: megi Re: univers zielony ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 17:11
                              Wiele razy próbowalam nawiazac z kims kontakt, pisam maile na podane
                              adresy, wysylalam info na podane gg i zero odpowiedzi. Wymienilam
                              sie wszystkimi informacjami, jakie dalo mi sie zebrac, doradzalam,
                              spotykalam sie z prawnikiem, co tydzien jestem na budowie. Natomiast
                              nie uzyskalam żadnych informacji zwrotnych ani informacji na
                              nurtujace i zadawane przeze mnie pytania. Cisza w eterze. A
                              wkurzylam sie po tym jak trzy osoby, kore podaly swoj numer gg do
                              kontaktu - wypieło sie tyłkiem, jaby ich to nie dotyczyło. I po jaką
                              cholerę podaja namiary jak ignoruja kontakt ! Puszczaja mi juz nerwy
                              w sprawie tego Universu !!!
                              • Gość: to znowu ja Re: univers zielony ruczaj IP: 213.134.133.* 19.10.07, 11:51
                                Ale mnie rozbawili !!! Bartla - Univers jest inwestycją miesiąca na
                                portalu dominium ! a to dobre :) W ubiegłym miesiącu, inwestycją
                                miesiąca był Zielony Ruczaj ! haha
              • Gość: michał Re: univers zielony ruczaj IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.07, 23:25
                poczytajcie sobie informacje na tym portalu pod tytułem "Univers-
                same kłopoty" tam sie dowiecie że nie warto z nimi zaczynać bo i tak
                skończycie w sądzie.umowy przedwstepnej nie podpisuja w formie aktu
                notarialnego bo z takiej umowy jaka podsuwają czyli cywilno-prawnej
                jest (w przypadku roszczeń klienta) łatwiej się wymigać przed
                sądem.dobra rada....nie podpisujcie umowy na zadatek w formie umowy
                cywilno prawnej a tylko i wylacznie w formie aktu notarialnego.nawet
                jeśli zaplacicie za to jakieś pieniadze to macie w razie
                jakichkolowiek problemów dowód w sądzie...mocny i niepodważalny.i
                dlaczego każda z osób sprzedających mieszkania universu na
                Kalwaryjskiej 69 oferuje umowę cywilo-prawną????bo to nie jest żaden
                dowód własności który MY potencialni klienci mozemy pokazać w sądzie
                i domagać się odszkodowań,zwrotów pieniędzy itd.
                aha....zanim kupicie mieszkanie na Szwai zapytajcie lokatorów z
                bloku 19D przy ul.Bartla czy blok do którego się wprowadzili po 8
                miesięcznej obsuwie jest oddany prawnie do uzytku.podpowiem - nie
                jest a ponad setka rodzin mieszka tam na przyslowiowa KOCIA ŁAPE.
              • Gość: peter Szwai, blok F IP: 83.142.186.* 30.07.08, 22:48
                czy ktos wie jaki jest realny termin oddania budynku F? Univers pisze, ze
                grudzien 2008.. ale czy tak bedzie? orientuje sie ktos?

pozdr.
                • Gość: Pan X Re: Szwai, blok F IP: *.ghnet.pl 31.07.08, 08:24
                  Univers czały czas kłamie na czele z nowym dyrektorem technicznym
                  który mówi o końcu września. Rozmawiałem wczoraj z osobami
                  mieszkającymi w bloku D są załamani tym co dostali i mówią, że nikt
                  nic nie robi. Firma, która robi drogę, robi tylko jak im przeleją
                  jakąś kase nie ufają universowi wiec jak dostaną kase to robią jak
                  nie to nie. Univers nie ma kasy wiec budowa drogi idzie powoli a
                  raczej stoi.

Co do bloków to "buduje" je ekipa paru osobowa tzn tak od miesiąca
                  prawie nic nie zrobili w E i F bo kasy Univers nie ma. Ekipa mówi że
                  koniec roku to najwcześniej z oddaniem bloków.

• Gość: peter Re: Szwai, blok F IP: 83.142.186.* 01.08.08, 09:03
                    dzieki za odpowiedz..

odpuszcze sobie tego developera i poszukam mieszkania gdzies indziej..
                • Gość: gość Re: Szwai, blok F IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 14:35
                  marne szanse na grudzień - generalny wykonawca podobno rezygnuje bo
                  developer nie płaci - mogą być duże opóźnienia
                  pozd.
    • Gość: przemo Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.07, 12:52
      Czy ktoś wie kiedy realnie będzie oddanie meszkań w budynku C?
      Pozdrawiam
      • Gość: wujo Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 14:29
        Znając Univers to realnie co najmniej rok później niż pierwotny termin oddania.
        • Gość: przemo Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.07, 15:01
          A czy kupiłeś w budynku C? Czy jest ktoś kto kupił w tym budynku?
          Firma wykonawcza ma termin skończenia: listopad 2007 (z
          nieoficjalnych źródeł), ale co z drogą?? jaka ją chcą zrobic jak
          przyjądą przymrozki. Mają wydawać mieszkania (C) pod koniec roku
          (info nie od universu), ale jak sami nie dostaniemy toraczej nie
          uwierzymy.
          • Gość: lusia czy wpłacacie transze zgodnie z harmonogramem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:10
          • ajek1 Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? 03.03.08, 20:36
            kupilem - ale umowe podobno maja podpisac z nami dopiero ok 30 czerwca 2008 :(.
            Da sie cos z tym zrobic zebysmy mieli jakas rekompenste za opozninie w budowie ?
      • Gość: gosc Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 10:03
        Mam pytanie czy ktoś już otrzymał mieszkanie w budynku A, jak wyglądaja w tej
        chwili finalizacje pierwszych mieszkań? Pozdrawiam
        • Gość: kkk Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 10:30
          w odpowiedzi na twoje pytanie,
          z tego co wiem nikt nie otrzymał mieszkan w budynku A ani B, nie ma wody ani pradu w mieszkaniach a droga nie jest zrobiona,w srodku za barierki robia przybite deski, podobno maja oddawac jakos niedlugo mieszkania ale tak jak pisze nie za bardzo wiadomo po co skoro i tak nie da sie tam mieszkac , no chyba ze ktos teskni za starymi czasmi i lubi klimaciki barei.
          pzd
          • Gość: aaa Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 13:01
            Jak widać nic nowego... czy są może gdzieś w internecie jakieś nowe wątki na
            temat prowadzonej "inwestycji" przez tą "firmę". Jak na razie kłamstwo
            kłamstwem pogania. Zresztą w Polsce nie ma co winić przekrętów, skoro jest tak
            chore prawo.
            • Gość: agga Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.zax.pl 12.03.08, 17:09
              czy cos sie wyjasnilo w sprawie tej inwestycji? ja bylam dzis w biurze Univers i zapewniaja ze do konca roku oddanie budynkow, a stan budowy wyglada niezle. Tylko to forum mnie przerazilo....
              • Gość: ajek1 Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.chello.pl 15.03.08, 10:08
                przepraszam , chesz powiedziec ze do konca roku 2008 ??
                To chyba zarty !!! mam nadzije ze sie mylisz albo Cie oklamali w Universie.
                • Gość: agga Re: Czy ktoś kupił w budynku C?? IP: *.zax.pl 19.03.08, 18:39
                  tzn chodzi o blok E. jakies wczesniejsze chyba maja oddac wczesniej
                  • adria231 Re: A bo z budynkiem B? 03.10.08, 09:05
                    Dostaliśmy już klucze.Natomiast nadal nic nie wiadomo,co z aktem
                    notarialnym.Na wszelkie pytania odsyłaja do prawnika( którego zwykle
                    nie mozna zastac.Wyglada na to, ze ta sprawa mocno Smierdzi.Czy ktos
                    cos wie na ten temat?
                    • Gość: q Re: A bo z budynkiem B? IP: 217.147.104.* 03.10.08, 10:15
                      żadnego przeniesienia własności nie będzie do czasu jak nie skończa E i F.
                      • Gość: xcx Re: A bo z budynkiem B? IP: 83.220.105.* 03.10.08, 10:32
                        cały czas mówią to samo, rozmawiałem z prawnik, muszą skończyć tynki wewnętrzne
                        na E i F i wtedy przystąpią do przenoszenia.
                        • adria231 Re: A bo z budynkiem B? 03.10.08, 11:12
                          Ale tych tynków nie skończa chyba nigdy.Byłam ostatnio na
                          budowie,tam nie ma nikogo pracujacego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka