auto-service 03.07.07, 20:24 Czy ktoś się orientuje po co są na tym rondzie światła? Jak są wyłączone to ruch odbywa się płynnie. Jak działają natychmiast tworzą się korki we wszystkich kierunkach. Kto jest odpowiedzialny za te usprawnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonki Re: Rondo Barei - niepotrzebne światła!!! 03.07.07, 20:27 Nie tylko te jedne. Ale firmy od sygnalizacji świetlnych są bogate i jak to się mówi "ostro lobbują". Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: swiatla sa potrzebne 03.07.07, 20:47 Zgoda. Ale białe, bo to nie dyskoteka. Odpowiedz Link Zgłoś
auto-service Re: swiatla sa potrzebne 03.07.07, 20:56 a potrafisz podać jakiś argument ZA dla potrzeby tych świateł. Wg mnie jak są włączone, to i piesi i samochody, wszyscy stoją sobie na czerwonym. Jak ich nie ma (świateł) wszystko idzie płynnie Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 03.07.07, 21:08 Ja sam zużylem już trzy klawiatury komputerowe pisząc o tych durnych światlach. Wszystko na nic. Jak psu w doope wsadzil. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 03.07.07, 21:20 Kto mi przyslal sms-a, że jakiś debil znowu wlączyl te światla i trzeba stać w korku? Sam dziś stalem. Qźwa - kilka miesięcy można bylo jeździć bez korków na pulsujących. Ale zlobbowany kretyn musi sie wywiązać z zobowiązań i wlączyl kolorowe. I stoimy, smrodzimy spalinami i placimy. A bęcwal sie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 03.07.07, 23:36 to jabys ty zyl w innym krajach, gdzie piesi sa absolutnie nr 1 i ma byc dla nich super bezpiecznie - pomysl o dzieciach a wiesz , jak ci sie spieszy to wstan wczesniej albo zrezygnuj z jazdy nikt ci nic nie karze mozna tez przeprowadzic sie np.do Bochni - nie ma korkow i jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 04.07.07, 07:24 Jeśli nie jeździsz tamtędy to na drzewo - liście odwracać! Wracając do tematu: małpopodobny debil włączył również światła na Rondzie Polsadu. Autobus jadący prosto od Ronda Bareji, pod wiaduktem w kierunku Meissnera pokonuje to cudowne skrzyżowanie na dwie raty! Szczytowe osiągnięcie krakowskiej myśli technicznej! Jest niestety tak jak przewidywałem. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=409&w=63763145&a=63830915 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=409&w=63593212&a=63600864 Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 04.07.07, 10:13 a sms-a to ja Ci przysłałem , bo mnie normalnie krew zalewała , a wiem jakim jesteś miłośnikiem tych świateł! Dzień wcześniej o tej samej porze przejechałem Dobrego pasterza w strzelców bez zatrzymania. A wczoraj 15 minut! Chętnie bym poznał statystykę wypadków i kolizji na tym "rondzie" Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 04.07.07, 11:12 Parę tygodni temu zgubiłem telefon i straciłem większość zapisanych tylko na karcie numerów. Dzięki za przekazanie wyrazów wspólnego cierpienia. Mnie najbardzej wkurza nie ten stracony czas i paliwo ale tępa głupota i ośli upór bęcwałów, którzy z jakimś maniackim obłędem uruchamiają tę sygnalizację, choć widzą, że bez niej skrzyżowanie funkcjonuje o wiele płynniej i ze wględu na niewielki ruch bez żadnego zagrożenia dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 04.07.07, 23:19 jezdze po calym Krakowie spedzajac w aucie od 3-4 godzin dziennie wstaje wczesniej o 1,5 godziny, na nikogo nie trabie brrr, cierpliwie stoje na swiatlach, usmiecham sie do innych , przepuszczam zniecierpliwionych taka jest cena cywilizacji oraz wyboru duzego miasta w USA jechalem do pracy ok.2 godzin w 1 strone , bo swiatla wszedzie , stop co chwila nie lubisz nie jezdzij swiatla absolutnie powinny byc na wszystkich skrzyzowaniach i rondach Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 05.07.07, 07:04 malpiarnia napisał: > nie lubisz nie jezdzij Lubię i będę "jeździjał", panie młotkowy. Gdzieś ty się polskiego uczył? A światła na Bareji wyłączyli:-D Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike wow 05.07.07, 10:32 czyzby ogromna siła opinii społecznej dała o sobie znać? (ktoś zadzwonił i ich zwyzywał?) Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 05.07.07, 21:52 a gdzie ja napisalem jezdzijal? panie korektorze Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 06.07.07, 06:49 Napisałeś panie młotkowy "nie jeździj". Nic nadzwyczajnego, bo takiej polszczyzny używają młotkowi. Swoją drogą musisz mieć niezłe wpływy u innego młotkowego w zarządzie dróg, bo dziś rano sygnalizacja na Rondzie Bareji znów była włączona. Ech, wy młotkowi... Podoba mi się, że tak się wspieracie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moniaskor Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 06.07.07, 07:18 Sorry, że się wtrącę, ale z tego co wiem, to "jeździj" się pisze (mówi), ale "Bareji" to chyba się nie pisze:) Pozdrawiam wszystkich wkurzonych na światła na Barei (tych za światłami też:) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: swiatla sa potrzebne dostawcom i urzędasom 06.07.07, 08:07 moniaskor napisała: > Sorry, że się wtrącę, ale z tego co wiem, to "jeździj" się pisze (mówi), ale > "Bareji" to chyba się nie pisze:) Owszem, młotkowi załatwili sobie nawet dopisanie formy "jeździj" do słownika poprawnej polszczyzny. Ja jej nie używam. Co do nazwiska Bareja. Wygląda na to, że może być pochodzenia hiszpańskiego. Spotkałem odmiany Barei i Bareji. Nie wiem, która jest poprawna. A możesz podać źródło, z którego czerpiesz swą pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: jeszcze do moniaskor 06.07.07, 10:14 "Warto również zapamiętać, że mówi się i pisze jeźdź, a nie jeździj (pamiętam, jak przed laty straszyły billboardy jednej z warszawskich firm taksówkarskich "Jeździj z nami"), domyśl się, a nie: domyślij się, uświadom sobie, a nie: uświadomij sobie. Czasem poprawne są podwójne formy: spójrz albo spojrzyj, nie pastw się albo nie pastwij się, porozum się albo porozumiej się (ciekawe jednak, że mówi się o wiele częściej zrozum to, a nie zrozumiej!). Dodajmy jeszcze, że trzeba mówić i pisać: nie łżyj, a nie łgaj, nie płucz, a nie płukaj, nie łap, a nie łapaj, nie kracz, a nie krakaj." Maciej Malinowski Mistrz polskiej oftografii Odpowiedz Link Zgłoś
moniaskor Re: jeszcze do moniaskor 06.07.07, 19:24 Na tym forum sporo się można nauczyć;), hm... tenże sam pan Maciej Malinowski: "To na pewno spore zaskoczenie dla niektórych Czytelników. Forma jeździj wydaje się naturalniejsza, łatwiejsza w wymowie. A jednak... Od czasowników na -ić tryb rozkazujący tworzy się przyrostkiem -ij tylko wtedy, gdy rdzeń czasownika nie zawiera samogłoski, np. kpij, bo kpić, czcij, bo czcić. W bezokoliczniku jeździć samogłoska jest, stąd rozkaźnik jeźdź, a nie: jeździj (np. Rzadko jeźdź okazją). Trudność z utworzeniem trybu rozkazującego nie dotyczy wyłącznie czasownika jeździć. Nieraz nie wiemy, czy powiedzieć: zdejm czy zdejmij?, ciąg czy ciągnij? domyśl się czy domyślij się? Sprawa rzeczywiście nie jest zbyt prosta. Przykładowo od czasownika ciągnąć tryb rozkazujący tworzy się przez dodanie do tematu ciągn-ę przyrostka -ij i dlatego obowiązuje forma ciągnij, a nie: ciąg. W wypadku czasownika zdjąć samogłoska -ą w rdzeniu wymienia się na -m w formie osobowej zdejm-ę, do której dodaje się końcówkę -ij, stąd w trybie rozkazującym mamy zdejmij, a nie: zdejm. Warto również zapamiętać, że mówi się i pisze domyśl się, a nie: domyślij się, uświadom sobie, a nie: uświadomij sobie. Czasem poprawne są podwójne formy: spójrz albo spojrzyj, nie pastw się albo nie pastwij się, porozum się albo porozumiej się (ciekawe jednak, że mówi się o wiele częściej zrozum to, a nie: zrozumiej!)." Daje do myślenia i zastanawiam się kto z Was używa tych niby poprawnych form w codziennych rozmowach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniaskor Re: Rondo Barei - niepotrzebne światła!!! 04.07.07, 21:28 Chyba ktoś wreszcie zajrzał na to forum i wyłączyli światła na Rondzie Barei. No i nie ma korków. Oby im się nie odwidziało:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Rondo Barei - niepotrzebne światła!!! 11.07.07, 22:06 I znowu wlączone! Ta sygnalizacja przypomina w dzialaniu ustrój socjalistyczny lub z dzisiejszych instytucji CBA: bohatersko walczy z problemami, które sama stwarza. Socjalizm stwarzal problemy w każdej dziedzinie życia. CBA walczy z aferami, które samo pracowicie wymyśla i preparuje. Światla na Rondzie Barei powodują olbrzymie korki, które najlatwiej zlikwidować przez światel tych wylączenie. To samo dotyczy ustroju socjalistycznego i CBA - zlikwidować! Odpowiedz Link Zgłoś