Dodaj do ulubionych

Finał Sacrum-Profanum

IP: 162.27.160.* 24.09.07, 12:41
ja wiem, czy nie pasują? ideą tegorocznego festiwalu była muzyka
amerykańska z jej musicalowym odcieniem także, a skoro Bernstein
amerykańskim kompozytorem był ... zawsze można powiedzieć "kicz, bo
ja bym zrobił inaczej"...
mnie się podobało
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornel Finał Sacrum-Profanum IP: 89.174.237.* 25.09.07, 10:29
      Nie zgadzam się z autorem. Narzekanie, że ten spektakl oparty na amerykańskich
      musicalach zapachniał kiczem i landrynkowymi kolorami, to tak jakby narzekać, że
      na koncercie rockowym głośno grają, a na jazzowym koncercie grają solówki na
      saksofonie. Amerykański musical na Broadwayu to właśnie kicz, kolory,
      efekciarstwo w postaci "latających" aktorów, jeziorko na scenie itd. Mnie się to
      też średnio podoba ale tak właśnie wygląda amerykański musical i Broadway.
      Pomysł z "transmisją" radiową bardzo fajny, szkoda, że wybrano Raczka, który
      może i mówi ciekawe rzeczy ale nie ma radiowego talentu, z pewnością znalazł by
      się ktoś lepszy w tej roli, jakiś 100% radiowiec, Mann, Sznuk, Gaszyński. Co do
      do narzekań autora, że w anglojęzyczny spektakl wpleciono wątek wzorowany na
      Romeo i Julii w języku polskim. No ręce i nogi opadają. To przecież świetny
      pomysł, żeby widzowie nie znający języka angielskiego zobaczyli przez moment o
      czym te musicale są, , że to nie tylko piosenki. Poza tym autor chyba nie wie,
      że West Side Story to "Romeo i Julia" przeniesione do Nowego Jorku, o czym jego
      twórcy jasno mówili. Nie ma co się dziwić, że "spotykają się niczym Romeo i
      Julia" bo oni są Romeem i Julią.
      Szkoda, że autor nie wspomniał o świetnej organizacji, autobusy, porządkowi itd.
      Bardzo dobre nagłośnienie. Warto też chyba wspomnieć, że świetnie zaprezentował
      się Andrzej Lampert.
    • Gość: siib Finał Sacrum-Profanum IP: 213.17.152.* 29.09.07, 15:11
      Zgadzam się z przedmówcami...również uważam ten cały spektakl za bardzo
      udany...i zupełnie nie rozumiem dlaczego pominięto Andrzeja Lamperta, bo moim
      zdaniem to właśnie On zaśpiewał najlepiej z wszystkich..Pozdrawiam wszystkich
      uczestników i tych , którym się podobało!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka