Dodaj do ulubionych

Podrożały leki w aptekach

IP: *.chello.pl 20.10.07, 02:37
A mnie się wydaje, że to efekt(!) "wrażliwości na ludzką biedę",
Boże się pożal lekarzy, aptekarzy, hurtowników i innej maści zwierząt z ludzką twarzą żerujących na ludzkiej krzywdzie.
Bójcie się niewiedzący, że jest wielu pośród Was, których dochód nie osiąga nawet 500 złotych. Otwórzcie oczy, bo ubóstwa, często z Waszego powodu, wokół jest zbyt wiele. A Wam jest dobrze!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: emeryt Podrożały leki w aptekach- dzieki PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 09:39
      PROTESTUJEMY !!!Miało być tanie Państwo.Będziemy pamiętać.
      • Gość: Grześ Re: Podrożały leki w aptekach- dzieki PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 04:48
        Precz zSośnierzem i całym tym gangiem -Religą , Piechą
    • Gość: klient Podrożały leki w aptekach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 11:04
      Jak to??? Ciekawe ile jeszcze inteligentnych pomysłów mają politycym
      żeby nam Polakom było lepiej??
      No koment!!

Mam nadzieję, że to nie manipulacja ze strony kocnernów
      farmaceutycznych... żeby zarobić.
      • turpin Re: Podrożały leki w aptekach (i dobrze) 20.10.07, 12:07
        > Mam nadzieję, że to nie manipulacja ze strony kocnernów
        > farmaceutycznych... żeby zarobić.

Wręcz przeciwnie, koncerny na tym stracą.

Leki 'za złotówkę' kosztowały złotówkę, ale tylko pacjenta. Resztę ceny,
        nierzadko idącą w setki złotych za opakowanie, dopłacał koncernowi Skarb
        Najjaśniejszej Rzeczpospolitej, czyli także Ty z podatków. W efekcie wielu
        ludzi chomikowało leki 'za złotówkę' i dotąd mamy najwyższe spożycie leków na
        głowę w Europie.

Nie, żebym przepadał za osobnym rządem, wręcz przeciwnie, ale to był akurat
        dobry ruch. Pieniędzy na ochronę zdrowia jest ile jest i lepiej wydać je na coś
        innego niż zapasy przedatowanych tabletek w babcinej kuchennej szafce.
        • makabi Re: Podrożały leki w aptekach (i dobrze) 20.10.07, 12:54
          to jest retoryka włądzy. Oni nie moga zrozumieć, ze coś co jest według nich
          tanie może być tańsze. To nie tak, ze do leku za 1zł skarb panstwa dopłącał
          reszte ceny. Refundowanie polega na tym, ze klient cenę (leki ryczałtowe,
          niezalżnie od ich ceny klient płąci np 3.50) albo skarb państwa oferuje dopłątę
          nie wiekszą niż ustalona przez rozporządzenie. Czy lek bęzie kosztował 110zł
          czy 99zł to ministerstwo dopłąci ustalona stawkę np. 55zł
          Leki za 1zł to demagogia ministrów i polityków. Jak sie leczy w szpitalu dal
          elit a zakupoy robi służba to sie nie zna problemów szarego człówieka.
          Jezeli starsi loudzie choikuja leki to daltego, ze boja sie iż za miesioać beą
          droższe, nie bęzie ich wtedy kiedy potrzebujea, nie zdarzą iść do lekarza po
          receptę, albo ne bężą mieli sioł na pójśćie do apteki.
          Tak naprawdę chodzi o reglamentacje leków. Kontrolowanie dystrybucji leków jest
          prostsze niz sprzwedaży cukru albo ziemniaków bo włąza do nich dopłąca. Tak
          naprawdę chodiz o to aby byą centralna dystrybujcaj wszystkiego. Rządzoącym
          zamarzył sie PRL rodem z podręzników Dzierzyńskiego, Berii i Lenina. Włądza
          miałą to co chcaiłą, a ludzie cieszyli sie, ze im na chleb wystraczyło...
    • makabi Podrożały leki w aptekach 20.10.07, 12:35
      Przecież skadś minister-lekarz musi znaleźć pieniądze dla marnowtrawiącej
      pieniądze służby zdrowia. Żeby było taniej to najpierw musi być drożej.
      Przecież kampanie propagandowe kosztuja.

Mam stałą aptekę. Personel wita mnie przy każdej iycie i raczej prawidlowo
      przewiduje po co przyszedłęm. Pozostawiam tam ok 200zł miesiećznie. Takie sa
      koszty lekarstw, które kupuję regularnie. Refundowanych i nie, bo przecież nie
      każdy lek jest ze zniżka. Wybierająć sobie ulubioną aptekę prekonał mnie np
      program rabatowy. Po zgromadzeniu odppiowidniej ilośi punktów proprcjonalnych do
      zapłącaonych rachunków mogłęm dokońać tańszych zkupó w tej aptece. Proste i
      wygodne. Dzieki tym rabartom oszczedzałęm ok. 5-8% miesiećznie. Teraz okazuje
      sie, ze za leki refundowane nie mogę dostać wcale żanych punktów rabatowych. To
      duzy cios dla mojej kieszeni. Ale co to obchodiz nobilitowanego profesora,
      ktorego pensja jest kilkakrotnie wieksza od mojej czy emerytury mojego teścia,
      któremu te leki kupuję. Pan ministert lubi sie odwoływać do znajomośći zdrowia.
      W końcu ostatnio autorytatywnie wypowiedział sie w filmie propagandowym, ze nie
      pozwoli na prywatyzacje szpitali. Apteki sa prywatne. Jezeli chca udzielać
      zniżek marketingowych to widać im sie to opłąca. A jeżeli NFZ ma kłopty to
      niech sobie zatrudni lepszych administratorów za publiczne pieniądze.
      Tanie państwo kosztuje, tylko ministrowie tego taniego państwa wola podłożyć
      główę pod topór aby zapewnić sobie prawo do Liberum Veto aniżeli zając sie losem
      proleteriatu. Czym sie rózni arogancja włądzy za PRLu od arogancji włądzy
      partii prawej i podobno sprawiedliwej ale tylko dla siebie.
      • Gość: Euzebiusz Re: Podrożały leki w aptekach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 16:13
        Rzeczywiście bardzo dużo zaoszczędzałeś: 5-8% = 10 do 16 zł/miesiąc.A ile
        wydajesz na papieroski, alkohol i inne używki ? Wstrętne te KAczory nie mówiąc
        o paskudnym Relidze. Tylko Tusk rozda leki za darmo, jak to w Irlandii bywa !!!!
        • Gość: mk72 Re: Podrożały leki w aptekach IP: *.acn.waw.pl 20.10.07, 22:27
          >> Rzeczywiście bardzo dużo zaoszczędzałeś: 5-8% = 10 do 16
          zł/miesiąc.

Rocznie to już może dać sumy trzcyfrowe...

? ile
          > wydajesz na papieroski, alkohol i inne używki ?

Skąd wiesz, że wydaje? Zresztą, nawet jeśli wydaje, ma prawo
          oczekiwać oszczędności na innych wydatkach, a w każdym razie -
          racjonalnego uzasadnienia, dlaczego na skutek widzimisię urzędników,
          ma teraz wydawać więcej. Ze strony ministra zdrowia, a zarazem
          kandydata PiS na posła, nie padły tu przekonujące argumenty.

> Wstrętne te KAczory nie mówiąc
          > o paskudnym Relidze. Tylko Tusk rozda leki za darmo, jak to w
          Irlandii bywa !!!

Tusk nigdzie nie obiecywał leków za darmo. Bzdura ! Tusk przedstawia
          system ekonomiczno - gospodarczy Irlandii jako pewien wzorzec dla
          Polski, co nie oznacza bezkrytycznego kopiowania wszystkich jego
          założeń w naszych realiach.

• Gość: kompletne zero Podrożały leki w aptekach IP: *.zicom.pl 20.10.07, 19:10
      h..j okło d..y dla polityków.bo w d..ęto dla nich przyjemność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka