23.07.03, 11:17
Dla noszącego obuwie czyli buty ważne jest aby były właściwe i to jako
numeracja i jako przydatnośc dla okoliczności .
Powiedzmy gumiaki w miejskim upale...
powiedzmy pantofelki na obcasiku w górkach...
Narciarskie butki w saunie naturalnej jak dziś...
Klapeczki na lodowisku...
i do tego wszystkie ciasne!
Chciałoby się coś powiedzieć, ale nie wiem czy wszyscy w butach...
trudny
Obserwuj wątek
    • kat.ia Re: Obuwie 23.07.03, 12:02
      wszyscy, wszyscy, niektórzy nawet w ocieplanym słomą :)))(to oczywiście nie do
      autora, broń Boże)
      • Gość: Ciupazka Re: Obuwie IP: *.it-net.pl 23.07.03, 13:22
        Zabocyliście krzesny trudny o kierpcach, ftore som na syćkie okazyje
        dobre...i o kapcach...we ftoryk ciepło, sucho, a i słoma jak by sie w nik
        nasła, to nie wyńdzie na wierch, ba haj! Telo.Pozdr.
        • trudny2002 Kierpce to 23.07.03, 20:00
          som kierpce.
          Jo jesce nie widzioł kierpca w sklepie na ftorym pisom OBUWIE..
          w sklepie na ftorym pisom BUTY tyz ik ni ma.
          Kierpce to sie mi widzi jest cosi co sie nosi!
          Ciupazka, a Ty mos kierpce cy ino o nik pises boś cytała?
          trudny;-))
          • Gość: Ciupazka Re: Kierpce to IP: *.it-net.pl 23.07.03, 22:34
            ... jak trza, to mom, mom syćko co trza i kie trza.
            Nawet sie w tym syćkim sama sobie widze, rzodko, bo rzodko... Ostatnio na
            rodzinnym zjeździe w Poroninie...

Opowiym ci, jaki śpas zrobiyłak na Wielgom Noc( wmieście ka siedze).
            Wyubiyrałak sie pieknie na sume, wiys, jakisi mie taki zol wzion, zek nie
            tam, ka trza, ba na poniywiyrce, i tak se myśle: zruce to ze sie, kie sie
            wyubiyrom po nasemu, kie se póde do kóścioła, kie se zaśpiywom Halelujo i
            to po nasemu( w chórze nie bee słychno). Nei cok namyślała, tok i
            zrobiyła. Posłak z wnukami, baby mi miyjsce zaroz zrobiyły i to zaroz z
            przodka przed balaskami, nei siedze, słuchom , co ksiądz godo... Kie mie
            jegomość wypatrzoł, kie nie zacnie witacke mi robić;" Witam gości z
            dalekich stron, aż spod Tater i tak dalej...' syćka głowicki wyobracali ku
            mnie, ba, nawet moi z bloku sąsiedzi, gębusie mało ze im pooździawiały, a
            jo myślałak, ze ze śmiychu pukne i to w kościele, ba haj! Nei co, widziis,
            jaki śpas moze zrobić nie ino but, juz nie godajęcy kierpce ...

Nie kozdemu kierpce pasujom, temu ik ni ma w sklepak, hale jak ta komu
            trza , to i wie ka kupić. Lekućkie, z cieńkiyj skórecki, hale do Krakowa
            to byś w nik obesed ino w jednom strone, a z powrotem to sie sło boskiem (
            bo skórki od spodka juz nie było), juz ta ciemno było, nifto nie widzioł,
            cyś gazda, cyś dziod, ba haj! . Nie, to brało sie je pod pache i dopiero przed
            urzędem, abo przed kościołem na nogi wdziywało. Temu tyz mogłeś mieć ik
            na roki... Rzemycki musom być, coby w tońcu kiepcusek nie straciył
            nogi, zreśtom nom wystarcyły kierpce, kapce i bacioki. A teroz...jeee, to
            ty sie ozgodoj.. Telo Pozdr.
            • Gość: A.Czesak Re: Kierpce to IP: *.ijp-pan.krakow.pl 08.09.03, 12:59
              Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

[...]
              Rzemycki musom być, coby w tońcu kiepcusek nie straciył
              > nogi, zreśtom nom wystarcyły kierpce, kapce i bacioki. A teroz...jeee,
              to
              > ty sie ozgodoj.. Telo Pozdr.

Ciupazko Roztomiylo!

Co tyz to som te bacioki?

Chinski ucony
              • Gość: Ciupazka Re:... Bacioki.. IP: 212.182.27.* 08.09.03, 14:06
                Piyknie witom chińskiego uconego! Nei, nie dziwota, ze nie wie, co to som
                bacioki, hehe. To som inacyj gumioki, to sie znacy do kolana gumowe
                obuwie, zwane gumiokami abo baciokami.A mogom być i małe, krótkie za
                kostke baciocki, ftore sie nakładało na kapce, kie w zimie była odwilz,
                coby kapce nie przemokły, bo w te w nozki zimno, i łatwo sie było
                przeziębić, ba jako. Telo. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka