Gość: Aneta IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 22:19 Pierwszy raz musze skorzystać z bezroboicia-pomózcie,poradzcie co potrzebuje,co mogą wymagać i jak to wogóle wyglada w tym Urzedzie Pracy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viking73 Re: bezrobocie-co potrzeba zeby się zarejsetrować 27.07.03, 23:20 Jeśli jesteś absolwentką to wystarczy wziąć świadectwo ukończenia szkoły/dyplom, dowód osobisty i zdjęcie - bo pewnie chcesz wyrobić legitymację ubezpieczeniową. Dla absolwentów jest specjalne okienko (a przynajmniej w 1998 było). To nic przyjemnego te wizyty w Urzędzie Pracy - ja to, przynajmniej na tę chwilę, mam za sobą i życzę Ci, żebyś też nie musiała zbyt długo tam jeździć. Jeśli nie jesteś absolwentką a np. zwalnianą z pracy to pewnie musisz wziąć jeszcze dotychczasowe świadectwa pracy, ale to może Ci powie ktoś, kto się w takiej sytuacji rejestrował. Tak czy owak pracę musisz sobie załatwić sama, bo raczej nie masz co liczyć,że urząd Ci wtym pomoże - powodzenia i trzymam kciuki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: bezrobocie-co potrzeba zeby się zarejsetrować IP: *.markom.krakow.pl 28.07.03, 09:10 oo, a ja nic o mozliwosci wyrobienia leg.ubezp. nie slyszalam, dali mi tylko jakas karteczke, kt uprawniala do bezpłatnego leczenia= oznaczala ze jestem ubezpieczona. bylam w 2002, jako absolwentka, wchodzisz, po lewej [chyba ;)] stronie na korytarzu jest tzw informacja, stajesz w kolejce i bierzesz stamtad wieeeelka karte informacyjna kt nastepnie bedziesz wypelniać, pani jest sympatyczna i sensownie odpowiada na rozne ;) pytania, pozniej idziesz na dol, do piwnic i tam sie na pewno zorientujesz co i jak bo siedzi dziki tlum, siadasz i czekasz na swoja kolej, poprosza Cie do "boxu" -bo pokoj to nie jest i tam juz beda wiedziec. Ja bylam przed 8 i czekalam 2,5 godz, ale moze w czasie wakacji jest mniej ludzi?? aaa, papiery musisz miec juz wypelnione jak wchodzisz do "boxu" [status absolwenta przysluguje Ci przez rok od momentu ukonczenia studiow, rzeczywiscie jest specjalny pokoj w kt pozniej sprawdzaz oferty pracy + jakies obowiazkowe szkolenia [ostatnio slysze o takich] jak pisac CV, ze trzeba ladnie sie ubierac na rozmowy kwalifikacyjne, nie w dresy i nie przesadzac z make upem- hehe, w kazdym razie w sam raz dla absolwentow uczelni wyzszych ;)) ] jesli przepracowałaś rok na pełen etat to przysługuja Ci pieniążki, jesli nie to nic nie dostaniesz od UP. Musisz sie stawiac na wyznaczone terminy, chba ze dostarczysz im zwolnienie lekarskie - zwykle co 3-4 tyg musisz tam jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: bezrobocie-co potrzeba zeby się zarejsetrować IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 18:53 Bardzo Cie dziekuje-poczułam się pewniej teraz Odpowiedz Link Zgłoś