Dodaj do ulubionych

Demontaż linii kolejowej...

IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 28.07.03, 23:47
...do Kocmyrzowa jest nieunikniony. Już w tym roku ma się rozpocząć budowa
nowej drogi klasy G 2x2 o szerokości pojedynczego pasa ruchu 3,5 m. Nie znam
dokładnych dat, wiem tylko, że dodatkowa jezdnia ma zaczynać się przed
Kocmyrzowem i dochodzić do Krakowa (wiadukty w Grębałowie?). Nie ma tam
wystarczającej szerokości, aby zachować równoległy tor kolejowy, zapadła więc
decyzja o jego demontażu. Nie wiem czy to rozsądne posunięcie w chwili, gdy
coraz głośniej mówi się o szynobusach, o systemie kolei miejskiej i
pojawiających się planach rozbudowy infrastruktury tramwajowej. Szkoda, że w
sferze marzeń pozostaje tramwajowy jednotor z Grębałowa do Kocmyrzowa - z
powodu niedalekiego już braku toru oczywiście. Cóż, miłośnikom kolei (i nie
daj Boże tramwajów) zaczyna coraz bardziej przybywać sentymentalnych
wspomnień...
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 29.07.03, 00:05
      Cóż, trzeba się wybrać na wycieczkę, nie miałem złudzeń, ten tor nie miał
      racji bytu odkąd linia została zarżnięta przez PKP w 1964 roku :(
      • Gość: Yasioo Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.pradniki.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 08:39
        Gdybyś wybierał się na tą wycieczkę, to daj w miarę możliwości znać kiedy. Może
        udało by mi się znaleźć kilka wolnych godzin i przejść razem. Może ktoś jeszcze
        dołączy? Pozdrawiam.
        • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.07.03, 09:09
          Byłby to kolejny odcinek inspekcji
          • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 29.07.03, 21:29
            Pojedziemy, Yasioo napisz do mnie mejla, żebym znał Twój adres, dam Ci znać
            jak będziemy jechać :)
            • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: 62.233.183.* 29.07.03, 21:42
              dzisiaj.dziennik.krakow.pl/dzisiaj/i/Podhale/11/11.html
              Dopisuję kolejny cel do listy wypraw, linia Nowy Targ-Podczerwone
              • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 29.07.03, 22:03
                Możemy pojechać w jakiś łikend :)
                • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.07.03, 08:39
                  Zobaczę ile to kilosów
              • Gość: misiek Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.crowley.pl 01.08.03, 12:58
                ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=18261
                ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=18260
                ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=18258
                • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 01.08.03, 15:20
                  Qrde, panowie, jedziemy tam czym prędzej :)
                  • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: 62.233.183.* 01.08.03, 21:58
                    Te sfocone przejazdy były ciut wyżej jeszcze w 1995, a jakie są fajne byłe
                    stacyjki
                    • Gość: Yasioo Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 02.08.03, 10:16
                      Wydaje mi się, że nie doszło tam do większych zniszczeń podczas corocznych
                      powodzi. Poza tym mosty wygladają całkiem nieźle, więc mam nadzieję, że szybko
                      i bez większych nakładów uda się uruchomić tą linię. Kolej wokół Tatr to może
                      być hicior turystyczny :)
                      • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 02.08.03, 13:46
                        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> mam nadzieję, że szybko
                        > i bez większych nakładów uda się uruchomić tą linię.

Tak, tylko jest zasadnicza kwestia, czy wierzysz w cuda? Cudem było
                        odbudowanie Wieliczki (a wymagało to nieporównanie mniejszych nakładów), jeden
                        cud w ciągu kilkudziesięciu lat to i tak bardzo dużo :(
                      • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: 62.233.183.* 02.08.03, 14:12
                        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

Kolej wokół Tatr to może
                        > być hicior turystyczny :)

Po słowacku na pewno, gorzej z naszą stroną
                        • kuba203 Re: Demontaż linii kolejowej... 02.08.03, 14:15
                          Już widzę te tłumy zagranicznych turystów żądnych wrażeń z jazdy bonanzą,
                          ROTFL:)
                          • Gość: Yasioo Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 02.08.03, 15:29
                            Może i czasem w cuda wierzę, ale przy takiej ilości pesymistów w naszym kraju
                            chyba szybko przestanę nawet o nich marzyć. Panowie, jeżeli gdzie indziej się
                            da, to u nas też jest to możliwe, a przynajmniej jest na to cień szansy. Dziś
                            monopol PKP jest nie do przełamania, jutro zacznie się mówić o jego zniesieniu,
                            a pojutrze pojedziemy prywatnym pociągiem na prywatnej linii. I w to akurat
                            wierzę :)
                            • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: 62.233.183.* 02.08.03, 17:27
                              Kolejka turystyczna z N Targu do Kubina to byłby z pewnością lokalny hit,
                              patrząc na skalę handlu
    • Gość: azazel Re: Demontaż linii kolejowej... IP: base7:* / 10.10.84.* 29.07.03, 11:31
      a kiedy ma sie rozpoczac demontaz tej linii?? bo ja w krakowie dopiero od
      pazdziernika (a jesli dobrze pojdzie to od polowy wrzesnia) i chcialbym
      jeszcze ja zobaczyc.
      • Gość: Yasioo Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 29.07.03, 17:24
        Jak już napisałem nie znam dokładnych dat, ale ogólnie wiadomo, że sezon
        budowlany trwa do listopada. Jest więc nadzieja, że jeszcze zobaczysz
        nietknięte torowisko. Prace mają się rozpocząć jeszcze w tym roku, ale nie wiem
        dokładnie, w którym miejscu. Możliwe, że ze względów pogodowych i finansowych
        uda się wykonać tylko pomiary geodezyjne.
    • Gość: misiek Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.crowley.pl 04.08.03, 11:37
      oto jeszcze jedna fota ( tym razem budynku stacyjnego w Podczerownym ) z
      odcinka Nowy Targ - Sucha Hora :

ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=16797

- drugie zdjęcie przedstawia wyremontowaną stację w Łupkowie ( stacja graniczna
      ze Słowacją w Bieszczadach )

ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=16796
      - pasażerów w ciągu całego dnia do 10 ( na stacji są jedynie posterunki straży
      granicznej Polski i Słowacji ) - mam nadzieję że po odbudowie odcinka Nowy
      Targ - Sucha Hora ( jeżeli w ogóle to nastąpi ) stacje w końcu nie będą świecić
      pustkami......
      • Gość: mouset Re: Demontaż linii kolejowej... IP: *.cm-uj.krakow.pl 04.08.03, 13:04
        jeszcze były stacyjki w rogoźniku, Czarnym Dunajcu i Borze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka