Dodaj do ulubionych

Nie mam słów..

IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 08:34
- Zima była bardzo długa, trwała pięć miesięcy. Trzeba
było grzać, a to kosztowało - usprawiedliwia decyzję
Filomena Serwin. - Poza tym wszystko można przeczytać
na przystanku - dodaje. Twierdzi również, że na
niektórych liniach, gdzie jest wiele przystanków,
wszystkie nazwy nie zmieściłyby się na jednej tablicy.
Podaje jeszcze jeden argument przeciwko tablicom. -
Często dzwonią do mnie ludzie i narzekają, że w
autobusach jest za dużo napisów. Twierdzą, że to ich
rozprasza.

Odebrało mi mowę...
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Nie mam słów.. IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.07.03, 09:12
      Może wróciła kilka lat temu z ciepłych krajów, z tego co wiem to zima zawsze
      trwa pięć miesięcy, to że 2001/02 trwała 3,5 miesiąca nie zwalnia nikogo od
      planowania, ale w naszym kraju zima zawsze wszystkich umie zaskoczyć znienacka.

A tablice rozpraszające pasaerów? Już nie mam siły się smiać, a pisac nic nie
      moge, bo nawet jak zażartuję to i tak bedzie źle
      • boldhead Właśnie wróciłem z Pragi... 29.07.03, 09:24
        ...to ze mowia tam z glosnikow, jaki przystanek i na co przesiadka to male
        miki. Sa jeszcze wyswietalcze z kolejnymi przystankami.

A po koncercie The Solling Stones spokojnie mozna bylo sobie wrocic nawet o
        3.00 nad ranem.

Wyslijmy "Ciotke" do Pragi niech sie uczy, niech sie uczy.
        • Gość: mouset Re: Właśnie wróciłem z Pragi... IP: 62.233.183.* 29.07.03, 20:06
          Dobrze boldhead że ująłeś w tym aspekcie sprawę, bo tak naprawdę Praga należy
          do Europy od dawna, a Krakówkowi jeszcze daleko:
          1. koncert Rolling S.? Gdzie? może w Pleszowie?? ROTFL
          2. szalety w mieście? gdzie? za to pełno straży miejskiej łojącej za "potrzeby"
          podczas gdy samochody kradną w najlepsze.
          3. informacja? a po co komu, już nie przyjadą więcej

Pojadą do Pragi
          • Gość: flip Re: Właśnie wróciłem z Pragi... IP: *.p.lodz.pl 29.07.03, 20:25
            Gość portalu: mouset napisał(a):

> Pojadą do Pragi

Otoz to. Pojada.
            No ale u was jeszcze nie jest tak fatalnie, jak gdzie indziej.
            • Gość: mouset Re: Właśnie wróciłem z Pragi... IP: 62.233.183.* 29.07.03, 21:01
              Znam kilka miasteczek poniżej 20 tys. tam dramat jest całą dobę , cały tydzień
          • boldhead szalety... 30.07.03, 10:21
            tez sa w Pradze, bardzo nowoczesne w kształcie słupa ogłoszeniowego do ktorego
            sie wchodzi do srodka. pakuje sie 5 czy 10 KCZ i sikaj w czystosci i spokoju.
            • bzyyk1 Re: szalety... 30.07.03, 11:07
              Dziwicie się, że tak jest? Prawdopodobnie pierwsze i ostatnie szalety miejskie
              wybudowano za prezydentury J.Dietla.On to kazał rozbudować je i wówczas
              powstał ten przy Siennej.Ten mądry prezydent rozwiązał problem braku pisuarów.
              Wysłał do Wiednia przedstawiciela magistratu, aby tam przyjrzał się ich
              działaniu(sic!). Budżet zarezerwował trochę kasy na ten cel i po paru latach
              (chyba dwóch) zamontowano je w naszym mieście.
              Przydałby się teraz tak mądry prezydent (i to nie tylko w sprawie toalet).
              • Gość: mouset Re: szalety... IP: 62.233.183.* 01.08.03, 22:03
                U nas problemu nie ma, za to jest pełno g....... ciekawe czemu?
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Nie mam słów.. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 22:12
      > - Zima była bardzo długa, trwała pięć miesięcy. Trzeba
      > było grzać, a to kosztowało - usprawiedliwia decyzję
      > Filomena Serwin. - Poza tym wszystko można przeczytać
      > na przystanku - dodaje. Twierdzi również, że na
      > niektórych liniach, gdzie jest wiele przystanków,
      > wszystkie nazwy nie zmieściłyby się na jednej tablicy.
      > Podaje jeszcze jeden argument przeciwko tablicom. -
      > Często dzwonią do mnie ludzie i narzekają, że w
      > autobusach jest za dużo napisów. Twierdzą, że to ich
      > rozprasza.

Pomnóż sobie liczbę linii razy liczbę brygad, plus jakiś zapas plus zniszczone
      tablice przez miłośników, a wyjdzie ci niezła suma, a to są konkretne
      pieniądze, tym bardziej że większość linii ma na rozkładach dokładny spis
      przystanków. Poza tym przynajmniej ja jakoś nie czuję metalowych tablic rodem
      ze stopiątek w Omniach.
      Poza tym jeszcze jedno. Ludzie na prawdę narzekają czasem na bardzi dziwne
      rzeczy....

Michał Wojtaszek
      • kuba203 Re: Nie mam słów.. 29.07.03, 22:15
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

> Poza tym przynajmniej ja jakoś nie czuję metalowych tablic rodem
        > ze stopiątek w Omniach.

No w Warszawie to syficznie wygląda :)

> Poza tym jeszcze jedno. Ludzie na prawdę narzekają czasem na bardzi dziwne
        > rzeczy....

Jak lubią, to ich sprawa :D
        • Gość: Locutus Re: Nie mam słów.. IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 29.07.03, 23:35
          Popieram przedmówców... jak w Wawie wsiadłem do mana i ujrzałem piękną
          aluminiową tablicę za szybką, to zwątpiłem... zwłaszcza że na ichnich
          wyświetlaczach jest wszystko, podobnie jak w naszych R&G w DD451-DD455...

Moim zdaniem powinno się zatrudnić jakiegoś informatyka, zapłacić mu te trzy
          patyki miesięcznie i zaprząc do przeprogramowania posiadanych wyświetlaczy...
          bo informacja o imieninach faktycznie bywa przydatna, ale chyba jednak
          wiadomości na temat następnego przystanku i trasy byłyby milej widziane...

Chociaż z drugiej strony zastanawiam się, czy jest to wykonalne w starszych
          sterownikach systemów informacyjnych, które są w większości autobusów... ale to
          powinien ocenić właśnie ekspert-informatyk, a nie biurwa, która po zajrzeniu w
          instrukcję obsługi stwierdzi, że się nie da...

Pozdrawiam.
          LOKI
          • mcjg Re: Nie mam słów.. 30.07.03, 11:36
            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Chociaż z drugiej strony zastanawiam się, czy jest to wykonalne w starszych
            > sterownikach systemów informacyjnych, które są w większości autobusów... ale
            to
            >
            > powinien ocenić właśnie ekspert-informatyk, a nie biurwa, która po zajrzeniu
            w
            > instrukcję obsługi stwierdzi, że się nie da...
            >
            > Pozdrawiam.
            > LOKI

Miałem kiedyś doczynienia ze sterownikami i wyświetlaczami zarówno R&G jaki i
            Pixela - faktycznie się nie da. W Pixelowskich wogóle, a w R&G do nowego typu
            sterownika trzeba dokupić dość drogi moduł "droga",a potem wklepać wszystkie
            odległości międzyprzystankowe, czasy przejazdów o różnych porach dnia i
            wprowadzić każdy kurs z osobna. Cały system obsługi to "czysty" DOS bez
            jakiegokolwiek wspomagania pracy.
            • Gość: Locutus Re: Nie mam słów.. IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.07.03, 01:47
              Znasz bajeczkę o greckim wodzu Tymitunie? Powiedz, jakim cudem we wrocławskich
              Volvo 7000A, które mają zamontowane właśnie produkty pixelowskie, jednak da się
              te przystanki wyświetlać w środku???

Natomiast co do tego R&G wygląda to na prawdę - ale myślę, że utalentowany
              informatyk by sobie z tym poradził i samodzielnie przeprogramował sterownik...

Pozdrawiam.
              LOKI
              • hyrek Re: Nie mam słów.. 31.07.03, 08:35
                Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Natomiast co do tego R&G wygląda to na prawdę - ale myślę, że utalentowany
                > informatyk by sobie z tym poradził i samodzielnie przeprogramował sterownik...

Jacy są informatycy w MPK to widać po stronie WWW
                • Gość: Locutus Informatycy MPK są "cacy" :,-( IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.07.03, 23:09
                  Ano właśnie :,-(

No to klapa, panowie. O informacji pasażerskiej możecie sobie pomarzyć.

Czy ktoś jeszcze pamięta gościa z Krakowskiej, który chciał się podjąć
                  przeprogramowywania za 100 zeta od autobusu? Czemu MPK przepuściło tę szansę?
                  Czy może w ogóle szansy nie było, a ów "ekspert" się tylko przechwalał?

Pozdrawiam.
                  LOKI
                  • kuba203 Re: Informatycy MPK są 'cacy' :,-( 31.07.03, 23:11
                    Wiesz, jak on ma to zrobić tak rzetelnie, jak rzetelnie dziennikarze GK piszą
                    artykuły, to może lepiej nie...
                    • Gość: Locutus Re: Informatycy MPK są 'cacy' :,-( IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.08.03, 02:22
                      Toteż się właśnie zastanawiam...

Ale z drugiej strony przecia w Polsce naprawdę nie brak młodych UTALENTOWANYCH
                      i PEŁNYCH ZAPAŁU informatyków... wystarczy ich zatrudnić, zwalniając obecną
                      ekipę informatyczną...

Pozdrawiam.
                      LOKI
      • Gość: mouset Re: Nie mam słów.. IP: *.cm-uj.krakow.pl 30.07.03, 14:05
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

Pomnóż sobie liczbę linii razy liczbę brygad, plus jakiś zapas plus zniszczone
        > tablice przez miłośników, a wyjdzie ci niezła suma, a to są konkretne
        > pieniądze, tym bardziej że większość linii ma na rozkładach dokładny spis
        > przystanków.
        No tak, tylko kto to czyta, a już do szału doprowadza mnie ciemnota wsiadająca
        tylko po to aby zapytać, nierzadko 1 sek rusza autobus i zaraz staje bo chce
        taki/taka wysiąść.

Poza tym przynajmniej ja jakoś nie czuję metalowych tablic rodem
        > ze stopiątek w Omniach.
        Tak no podstawowym mankamentem jest estetyka

> Poza tym jeszcze jedno. Ludzie na prawdę narzekają czasem na bardzi dziwne
        > rzeczy....
        W dzisiejszym Dzienniku pewnej pani wydawało się ze kierman na 152 włączył
        grzanie

>
        > Michał Wojtaszek
    • Gość: Zbigniew Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 08:43
      Mam już dosyć tłumaczenia znajomym, którzy do mnie przyjeżdżają wysiadacie na 6
      przystanku a jak po drodze się zatrzyma na przystanku na żądanie to na 7:)

Tabliczki powinny być !
      Może w Ikarusach w Wawie strasznie hałasują:) ale ja często na nie spoglądam to
      naprawdę ułatwia poruszanie się po mieście.

A argument, że takie tabliczki rozpraszają pasażerów jest conajmniej śmieszny !
      • Gość: misiek Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.crowley.pl 01.08.03, 08:46
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Mam już dosyć tłumaczenia znajomym, którzy do mnie przyjeżdżają wysiadacie na
        6
        >
        > przystanku a jak po drodze się zatrzyma na przystanku na żądanie to na 7:)
        >
        > Tabliczki powinny być !
        > Może w Ikarusach w Wawie strasznie hałasują:) ale ja często na nie spoglądam
        to
        >
        > naprawdę ułatwia poruszanie się po mieście.
        >
        > A argument, że takie tabliczki rozpraszają pasażerów jest conajmniej
        śmieszny !

nie wystarczyłby pożądny system informacyjny .... ( tak jak ostatnio pojawia
        się w jelczach ?? )
        • Gość: Zbigniew Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 10:22
          Gość portalu: misiek napisał(a):

> nie wystarczyłby pożądny system informacyjny .... ( tak jak ostatnio pojawia
          > się w jelczach ?? )

Zapowiadają przystanki?

Nie jeżdżę MPK od kilku lat więc nie wiem jak jest teraz, generalnie chodzi o
          to, żeby człowiek wiedził gdzie jedzie i gdzie ma wysiąść!

• Gość: misiek Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.crowley.pl 01.08.03, 10:30

> Zapowiadają przystanki?
            >
            > Nie jeżdżę MPK od kilku lat więc nie wiem jak jest teraz, generalnie chodzi o
            > to, żeby człowiek wiedził gdzie jedzie i gdzie ma wysiąść!

może być zapowiadanie przystanków!
            ale chodziło mi raczej o wyświetlanie trsy i poszczególnych przystanków na
            wyświetlaczach wewnątrz pojazdu...
            • Gość: Zbigniew Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 11:07
              Gość portalu: misiek napisał(a):

> ale chodziło mi raczej o wyświetlanie trsy i poszczególnych przystanków na
              > wyświetlaczach wewnątrz pojazdu...

To by było super !
              • kuba203 Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! 01.08.03, 15:22

> To by było super !

W niektórych autobusach to już jest :)
      • Gość: mouset Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.cm-uj.krakow.pl 01.08.03, 14:19

> Może w Ikarusach w Wawie strasznie hałasują:)

A wyobrażasz sobie taka tabliczke w manie, albo scanii?
        • kuba203 Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! 01.08.03, 15:22
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> A wyobrażasz sobie taka tabliczke w manie, albo scanii?

Ja sobie nie muszę wyobrażać, bo widziałem, i nie chcę tego syfu w Krakowie :)
          • Gość: Zbigniew Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: 80.48.20.* 01.08.03, 18:47
            kuba203 napisał:

> Ja sobie nie muszę wyobrażać, bo widziałem, i nie chcę tego syfu w Krakowie :)

Dla mnie lepsze tabliczki niż NIC !
            • Gość: mouset Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: 62.233.183.* 01.08.03, 22:02
              Trochu qltury Zbysiu, przyspawasz ramkę w scanii?
            • kuba203 Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! 01.08.03, 23:06

> Dla mnie lepsze tabliczki niż NIC !

Ja już wolę NIC :) Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić kierowcy pracowicie
              zmieniającego te tabliczki w takich liniach, jak np 100, 125, 131, 139, 239 i
              innych, które mają kilka różnych tras, a jaki stos tablic musiałby leżeć w
              kabinie!
              A tylko linia 131 ma w tej chwili 6 wariantów trasy! 239 ma ich 5, 125 4, nie
              mówiąc już o podmianach, to w ogóle jest nierealne :)
              • Gość: Locutus Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 02.08.03, 00:06
                Nierealne i paskudne... żądam zatrudnienia przez MPK informatyka z prawdziwego
                zdarzenia i przeprogramowania sterowników tak, żeby wyświetlały na tablicach
                informacyjnych kolejne przystanki oraz trasę we wszystkich autobusach.
                Niepotrzebne jest urządzenie pomiaru drogi, wystarczy, żeby notowane było
                otwieranie i zamykanie drzwi. A jak facet nie otworzy drzwi, albo zrobi to dwa
                razy, to zawsze może klepnąć w przycisk zmieniający przystanek ręcznie...
                ewentualnie algorytm może zawierać coś takiego, że między dwoma otwarciami
                drzwi musi upłynąć conajmniej 30 sekund.

Pozdrawiam.
                LOKI
                • Gość: mouset Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: 62.233.183.* 02.08.03, 14:06
                  30 sekund to za dużo dla Dobrego Pasterza
                  • Gość: Locutus Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 02.08.03, 23:48
                    No to 15 na przykład.
                    • Gość: mouset Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: 62.233.183.* 03.08.03, 00:58
                      O!
      • Gość: Jakub K. Re: Jestem za tabliczkami z opisem przystanków !! IP: 213.25.129.* 02.08.03, 18:24

> Mam już dosyć tłumaczenia znajomym, którzy do mnie przyjeżdżają wysiadacie na
        6
        >
        > przystanku a jak po drodze się zatrzyma na przystanku na żądanie to na 7:)
        >
        > Może w Ikarusach w Wawie strasznie hałasują:) ale ja często na nie spoglądam
        to
        >
        > naprawdę ułatwia poruszanie się po mieście.
        >
        > A argument, że takie tabliczki rozpraszają pasażerów jest conajmniej
        śmieszny !
        Też uważam, że powinny być takie tablice w autobusach. Nawet w takim KZK GOP
        są, chociaż pod każdym innym względem oni są do tyłu w stosunku do nas.
        • Gość: Locutus NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 02.08.03, 23:49
          NIE RÓBMY SYFU Z NASZYCH AUTOBUSÓW!!! Systemy informacji pasażerskiej
          (wyświetlacze), a nie chujowe tablice!!!

Pozdrawiam.
          LOKI
          • Gość: mouset Re: NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE!!! IP: 62.233.183.* 02.08.03, 23:59
            poza tym nie ma gdzie tych tablic przyspawać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka