Dodaj do ulubionych

Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie

IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.07, 22:14
Słusznie, tak jak oni łamią wszystkie przepisy, to już majstersztyk.
Obserwuj wątek
    • Gość: crac.87 poza centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:17
      kto widział, by w cywilizowanym mieście normalnym środkiem lokomocji
      były busy - małe, niewygodne, brzydkie. Takie pojazdy powinny
      kończyć swój bieg na pętlach tramwajowych, nawet nie na kleparzu.
      BAdźmy normalni a nie małomiasteczkowi.
      • Gość: olkuszanka Re: poza centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:44
        taaaaaaa..."bądźmy normalni a nie małomiasteczkowi", w takim razie niech w
        miejsce busów pojawią się szynobusy!
        Ciche, ekologiczne,zapewniające połączenia z wszystkimi miastami powiatowymi
        województwa. Wtedy busy same znikną!
        • Gość: olkuszanka Re: poza centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:45
          A wszystkich Państwa zapraszam do wycieczki do Olkusza, i podjęcia próby
          dostania się do Krakowa bez korzystania z busa:)
          Powodzenia!
          • Gość: Krytyk Re: poza centrum! IP: *.t-mont.net.pl 26.11.07, 23:07
            > A wszystkich Państwa zapraszam do wycieczki do Olkusza, i podjęcia próby
            > dostania się do Krakowa bez korzystania z busa:)
            > Powodzenia!

Obecnie jest to bardzo ciężkie. Ale może odpowiedz - gdzie się podziały PKS'y?
            Dlaczego m.in. "wykorkował" PKS Olkusz? Bo konkurencja busów go wykończyła, po
            części słusznie, po części nie, albowiem nie od dzisiaj są znane metody busiarzy
            na wykończenie legalnego przewoźnika (podjazd na przystanek 5 minut przed
            kursowym autobusem, brak informacji przystankowej (rozkłady), nie wnoszenie
            opłat za korzystanie z przystanków, "lewe" obroty na kasie).

Dodatkowo - za odpowiednio niską cenę część ludzi wsiądzie do sterty blachy
            związanej sznurkiem.

Warto też przyznać sprawiedliwość, że tabor PKSu Olkusz w większości też był
            fatalny.
            • lucusia3 Re: poza centrum! 27.11.07, 15:07
              jak często jeździły te PKSy? Jak w "Daleko od szosy" 3 razy dziennie? Ile kosztowały bilety, jak sympatyczni byli panowie kierowcy, którzy czasami nie mieli przyjemności stanąc na przystanku, bo sie spieszyli i dla jednego pasażera szkoda było niszczyć opony hamowaniem. Informacje na przystankach tez były zawsze aktualne i czytelne.
              Ja jeżeli sie spiesze do domu, to wsiądę do wszystkiego, co ma przegląd (bo wbrew pozorom, te samochody bywają kontrolowane) i pojade, bez względu na komfort, bo mniejszym komforten jest czekać 2 godziny na "elegancki" PKS i sie na niego nie zabrac, bo silniejsi i bardziej zdesperowani mnie wypchną na koniec kolejki, a kierowca powie, że więcej nie zabiera.
              • Gość: krk pks kraków-olkusz to był wielki syf IP: *.2-0.pl 06.12.07, 23:24
                pamiętam traumatycznie pks na tej trasie - kierowca obrażony na cały świat, autobus w którym część spalin leciała do środka. To było raptem 10 lat temu. Dobrze, że konkurencja rozprawiła się z tym.

Ciekawe, kiedy nocna komunikacja w Krakowie zacznie działać na zasadzie wolnej konkurencji - to, co wyczynia ZDiT/MPK to kosmiczny kabaret.
        • Gość: qwerty Re: poza centrum! IP: *.chello.pl 27.11.07, 00:37
          właśnie; i wyrzućmy mpk poza centrum:) Na przejściu dla pieszych przed wiaduktem
          przy Hali Targowej autobusy regularnie wjeżdżają na pasy kiedy piesi mają
          zielone. Np. dzisiaj i wczoraj widziałam na własne oczy... tylko patrzeć jak
          dojdzie do nieszczęścia. Pomijając taki szczegół, że przy okazji jeszcze blokują
          ludziom przejście przez te kilka sekund kiedy się tam pali zielone, bo same się
          raczej pod tramwaj wpakować nie chcą.
    • Gość: Krytyk Sularz największym obciachem krakowskiej PO IP: *.t-mont.net.pl 26.11.07, 22:32
      Od radnego Sularza, szefa PO w Krakowie powinno się chyba oczekiwać podstawowej
      wiedzy w dziedzinie organizacji przewozów pasażerskich w Krakowie. MPK nie ma
      monopolu, bo MPK jest tylko przewoźnikiem który jeździ tam, gdzie organizator
      (czyli de facto Miasto Kraków) mu zleci.

Panie Sularz - wróć się Pan do szkoły, może poziom gimnazjum będzie
      wystarczający....
      • Gość: jas Re: Sularz największym obciachem krakowskiej PO IP: *.kolornet.pl 26.11.07, 23:26
        Sularz - lepiej nic nie mów bo tak to żenada
      • Gość: kamałasz Tajster myśli że jest Prezydentem i robi co chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 07:25
        Ja bym osobiście tajstera do gimnazium wysłał to dopiero nie do
        edukowany Błazen
        • Gość: ika Re: Tajster myśli że jest Prezydentem i robi co c IP: *.zetosa.krakow.pl 27.11.07, 16:56
          tajster nie myśli - on jest z prezydentem i dlatego robi co chce -
          Kto wie dlaczego ?
    • Gość: ursa Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.2-0.pl 26.11.07, 22:53
      To może z Olkusza busem na Kleparz/Dworzec PKP//PKS i stamtąd dalej MPK? Są
      jeszcze tacy, którzy jeżdżą wyłącznie MPK, w obrębie miasta, i czsem muszą
      czekać 10-15 minut na opóźniony autobus, bo właśnie na dowolnym przystanku na
      Alejach zatrzymuje się kilka busów. A autobus MPK stoi w korku i czeka na swoją
      kolej.
      Krew mnie zalewa.
      • Gość: miś Zlikiwidować MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 23:03
        Jadę czasem busem i krew mnie zalewa jak 3 autobusy mpk zajmują przystanek i bus
        nie ma jak stanąć. Zlikiwidować MPK! Wreszcie będzie MI dobrze.
        • Gość: Martika Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 23:23
          Dlaczego autobusem mogę a busem nie... Czy zdajecie sobie sprawę jak
          będą zapchane autobusy w centrum. Mam również wniosek w ramach
          niszczenia konkurencji - zlikwidowanie postojów taksówek... idąc
          dalej jakby wprowadzić zakaz poruszania się samochodami to dopiero
          byłby raj a i tak trzebaby dopłacać do mpk.
        • Gość: SpeX Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.lipska.net 27.11.07, 00:14
          >Jadę czasem busem i krew mnie zalewa jak 3 autobusy mpk zajmują przystanek i bus
          >nie ma jak stanąć. Zlikiwidować MPK! Wreszcie będzie MI dobrze.
          Tylko problem jest taki iż jak MPK wjedzie na przystanek to się zmieszczą te 3
          autobusy (od 12 do 18), a jak przyjedzie busiarz to na tym przystanku zmieści
          się tylko on, bo stanie zaraz na początku zatoki. Niech busiarz podjedzie do
          końca to wtedy na tym przystanku jednocześnie zmieszczą się i pojazdy MPK i busy
          • Gość: miś Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 08:45
            Zgadzam się z Tobą, jazda kierowców busów często pozostawia wiele do życzenia,
            ale za to powinna wziąć się policja. Zwłaszcza, że czasy największego zdziczenia
            mamy chyba za sobą :), większość już jeździ ok. Natomiast nie można z tego
            powodu wylewać dziecka z kąpielą i likwidować busy w centrum w ogóle. Ja
            rozumiem, że ktoś kto ma 20 min tramwajem do centrum nie rozumie sensu istnienia
            tych busów, ale trzeba zrozumieć i tych co mają dalej. Ja mieszkam kilka km za
            Wieliczką i czasem zdarzało mi się jechać busem do centru - zajmuje mi to około
            45 minut. Gdybym miał się przesiadać, spokojnie wyszłoby ponad godzinę.
            • Gość: havok Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.crowley.pl 27.11.07, 10:45
              Aleś ty korrwa biedny 45 minut bez przesiadki prosto do centrum z jakiejs wsi za
              Wieliczka. Ja z ruczaju na dietla/starowsilna musze sie czasem przesiadac 2 razy
              i jade tyle samo jak nie wiecej, bo se kretyni z busów przystnek zrobili na
              prawym pasie zaraz za rondem grunwaldzkim. Swięte krowy.
              • Gość: miś Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:03
                >Aleś ty korrwa biedny 45 minut bez przesiadki prosto do centrum z >jakiejs wsi
                za Wieliczka. Ja z ruczaju na dietla/starowsilna musze >sie czasem przesiadac 2
                razy

To walczcie z MPK, żeby zrobiło bezpośrednią linię, nie jest to wina busów tylko
                rachitycznego mpk, które rachunek ekonomiczny ma w doopie (przykład autobus z
                Wieliczki do... Borku). Od Wielickiej jeździ puściutki. Jakie trzeba mieć iq,
                aby go puścić tą trasą, a nie np do pl. Getta?? Krócej i zagęszczenie znacznie
                większe.

>i jade tyle samo jak nie wiecej, bo se kretyni z busów przystnek >zrobili na
                prawym pasie zaraz za rondem grunwaldzkim. Swięte krowy.

Tak stają i stoją pół godziny... Ile tracisz minutę, dwie? Nie przesadzaj. Po
                drugie jeżeli przystanek jest nielegalny - trzeba pogonić policję. Częściej
                Dietla jest zablokowana przez rozładowywane ciężarówki z dostawą, też im
                zablokujesz wjazdu do centrum?
                • Gość: kr Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 17:22
                  > To walczcie z MPK, żeby zrobiło bezpośrednią linię, nie jest to wina
                  > busów tylko
                  > rachitycznego mpk, które rachunek ekonomiczny ma w doopie (przykład
                  > autobus z Wieliczki do... Borku).

To nie MPK decyduje, gdzie i jak często jeździ. Wszelkie protesty należy
                  kierować do ZDiT pod władza leśnika.

> Tak stają i stoją pół godziny... Ile tracisz minutę, dwie?

Nic nie traci, bo WSZYSTKIE linie z Ruczaju jadące w Dietla jadą torowiskiem.
            • Gość: iza Re: Zlikiwidować MPK! IP: *.chello.pl 29.11.07, 17:00
              Jestem zdecydowanie przeciwna pomysłowi, abym za dojazd do miasta miała płacić
              dwa razy- raz w busie i drugi raz w mpk, ktore nie dość, że kosztuje więcej niż
              busy, to jeszcze nie wszędzie dojeżdża. Żeby wydostać się z centrum w stronę
              Wieliczki, musiałabym się kilka razy przesiadać. Busem mogę podjechać
              bezpośrednio płacąc za przejazd mniej, niż za tramwaj czy autobus.
      • Gość: SpeX Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.lipska.net 27.11.07, 00:11
        >To może z Olkusza busem na Kleparz/Dworzec PKP//PKS i stamtąd dalej MPK? Są
        >jeszcze tacy, którzy jeżdżą wyłącznie MPK, w obrębie miasta, i czsem muszą
        >czekać 10-15 minut na opóźniony autobus, bo właśnie na dowolnym przystanku na
        Ale przecież ZDiT nie zabrania i nie zamierza zabrać jeździć busom do centrum.
        Nic nie stoi na przeszkodzie by była trasa Wieliczka - RDA.
        • Gość: miś Dowiedz się ile RDA bierze za wjazd busa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 08:46
          Dowiedz się ile RDA bierze za wjazd busa. Ceny biletów muszą iść natychmiast
          50gr w górę, aby busiarzowi wyszło na zero.
          • Gość: spex Re: Dowiedz się ile RDA bierze za wjazd busa. IP: *.lipska.net 03.12.07, 02:15
            Ale jakoś bus do Jabłonki może jeździć z RDA, i jakoś ceny nie podniósł.
      • Gość: mrozik Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.crowley.pl 27.11.07, 10:08
        A czy MPK wprowadzi tańsze bilety pozwalające na przejechanie 2-3 przystanków czy oprócz busa proponujesz + 2,50 PLN w jedną stronę?
        • Gość: odpowiadam Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: 149.156.29.* 27.11.07, 11:23
          MPK niczego nie wprowadzi, bo jest tylko usługodawcą wykonującym zlecenia ZDiT.
          O cenach biletów decyduje Rada Miasta. Wbijże to to sobie do głowy.
        • Gość: vvv Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:27
          a czy mieszkając w Krakowie, jadąc 2-3 przystanki i przesiadając się na kolejny tramwaj lub autobus ma ktoś zniżkę?
          Pomyśl trochę
          • Gość: iza Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.chello.pl 29.11.07, 17:04
            Tak, ma zniżkę- kupuje bilet godzinny i przesiada się do woli.
      • Gość: ursa Re: Poza 2. obwodnicą! I ustrawnić transoprt MPK. IP: *.filg.uj.edu.pl 28.11.07, 14:08
        Dziś, 28.11. Przystanek podwójny na Alejach. B*** kierowca busa
        zatrzynmuje się na początku przystanku i spokojnie sprzedaje bilety,
        a za nim trabi autobus 179, za którym podjeżdża następny autobus MPK.
        K*** mać! (sorry)
        Niech jeżdża busy, skoro MPK nie ma odpowiedniego taboru dla ludzi
        spoza Krakowa, ale niech nie będą świętymi krowami!
        • Gość: krk Od tego jest policja IP: *.2-0.pl 06.12.07, 23:27
          od tego jest policja. Dzwoniłaś na 112 wtedy? Nie? To siedź dalej cicho i popłakuj na złych busiarzy.
    • karmelick Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie 26.11.07, 23:32
      A Policji polecam kolejne falowe kontrole busów.
      Przejazdy na czerwonym świetle, !!!
      wymuszanie pierwszeństwa,
      zatrzymywanie się w najbardziej nieoczekiwanych miejscach,
      przekraczanie dozwolonej prędkości,
      zaparowane szyby wewnatrz, kierowca nic nie widzi, jadąc ok. 60 na
      godzinę na alejach wyciera gumowywcieraczką swoją boczna szybkę.

Ludzie, przeciez prędzej czy później zginiecie w takim busie. Jak
      wjedzie w niego ciężarówa i bus się wywróci. Będzie miazga, zginą
      wszyscy.
      • Gość: aaa Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.chello.pl 26.11.07, 23:52
        karmelick napisał:

> A Policji polecam kolejne falowe kontrole busów.
        > Przejazdy na czerwonym świetle, !!!
        > wymuszanie pierwszeństwa,
        > zatrzymywanie się w najbardziej nieoczekiwanych miejscach,
        > przekraczanie dozwolonej prędkości,
        > zaparowane szyby wewnatrz, kierowca nic nie widzi, jadąc ok. 60 na
        > godzinę na alejach wyciera gumowywcieraczką swoją boczna szybkę.
        >
        > Ludzie, przeciez prędzej czy później zginiecie w takim busie. Jak
        > wjedzie w niego ciężarówa i bus się wywróci. Będzie miazga, zginą
        > wszyscy.

Zapominasz o jednej bardzo ważnej sprawie - ci ludzie czesto nie mają wyboru - PKS jesli jest to 3 razy na dzień, koleją (to już w ogóle szczęście jesli sie mieszka przy linii kolejowej) 2 razy dłużej. Więc zostaje bus. A tak swoją droga to przyczyna leży gdzie indziej - wszyscy wiemy, że sprawa busów jest solą w oku władz miasta dlatego, że na każdym terenie majacym jakikolwiek sens jako parkung dla busów w centrum trzyma juz łapkę developer z planami wybudowania jakiegoś komercyjnego koszmarku typu Angel City
        • Gość: tolo Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 13:31
          a gdzie jest powiedziane, że muszą kończyć bieg w samym Centrum? A może niech podjewżdzaja pod same drzwi, tak jak sobie zażczy pasażer. Od czego komunikacja miejska.
      • Gość: p Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 26.11.07, 23:54
        A wypraszam sobie - od 8 lat nie wsiadłem do MPK, bo tak się
        wystraszyłem - drzwi otwierajace się na zewnątrz na zakrętach pod
        naporem stłoczonych pasażerów, gdy już udało się wsiaść do 10
        autobusu po 2 godz czekania. i dalej do autobusów nie da się wsiąść.
        Pamiętam gdy jeździł pospieszny A, przeładowany - zlikwidowany.
        Pamiętam gdy jeździł pospieszny E, do którego ciężko było wsiąść już
        na Rondzie Mogilskim - zlikwidowany bo nierentowny, a z kompletem
        jeździł do Nowego Brzeska. Teraz co chwilę jeździ prywaciarz. Do
        Niepołomic zlikwidowany bo 10 lat temu za każdy wozokilometr życzyli
        sobie od Niepołomic o ile dobrze pamiętam prawie 4 zł, a chyba 3 zł
        kosztował bilet i dojeżdżało się donikąd, czyli do Pleszowa... Nie
        narzekajcie krakuski, bo gdyby nie busy to dziś płacilibyście za
        każdy bilet jednorazowy nie 2,5 zł, tylko 10 zł - trzeba by było
        zapłacić 2,5 zl za przejazd oraz oddać po 2,5 na pensje
        Majchrowskiego, Tajstera i Serwin. A ja i tak do KRK jadę
        samochodem, mam gdzieś MPK. A jak nie to wsiadam w busika, najnowszy
        model Merca (przejechane parę tys km) i za 3,5 zł przejeżdżam te 20
        czy 30 km. Zawsze to taniej i przyjemniej niż MPK. PS Ciekaw jestem
        czy dalej w MPK jet ten wszechobecny smród papierosów palonych przez
        kierowców jak było parę lat temu i czy dalej mają uciechę w
        Pleszowie jak zamykali z uśmiechem drzwi dobiegającym ludziom na
        przesiadce. W końcu poczekają tą godzinkę czy dwie, bo nie mają
        innego wyjścia - taki obraz MPK zapamiętałem i już mi się nie
        zmieni, bo do MPK NIGDY NIE WSIĄDĘ!!!
        • Gość: SpeX Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.lipska.net 27.11.07, 00:16
          >Teraz co chwilę jeździ prywaciarz. Do
          >Niepołomic zlikwidowany bo 10 lat temu za każdy wozokilometr życzyli
          >sobie od Niepołomic o ile dobrze pamiętam prawie 4 zł, a chyba 3 zł
          >kosztował bilet i dojeżdżało się donikąd, czyli do Pleszowa...
          To czemu CB który operuje w tamtych okolicach jeździ tylko do Czyżyn, a nie do
          samego centrum?

Widać da się dojechać busem tylko do pętli a potem MPK. Czemu nikt nie narzeka
          iż CB nie jedzie pod Dworzec?
      • Gość: p Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 26.11.07, 23:58
        A czy dalej w MPK jeździ ten dziadzio w różowych okularkach, co
        ikarusem na 139 wyciskał stówę po Alejach i śmigał z lewgo żeby z
        pichami wyhamować na przystanku?
      • Gość: havok Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.crowley.pl 27.11.07, 10:47
        > Ludzie, przeciez prędzej czy później zginiecie w takim busie. Jak
        > wjedzie w niego ciężarówa i bus się wywróci. Będzie miazga, zginą
        > wszyscy.

I będzie sok z buraków
    • Gość: Andi Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.chello.pl 26.11.07, 23:47
      Za dwa tygodnie spotykamy się u dyrektora Tajstera i zobaczymy, co z tych prac wynikło.
      - To samo! Znowu obudzi się z ręką w nocniku.
    • Gość: werdeta Musiymy zablokować ale Tajstera Cała polska z Nami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 07:31
      Dość Tyrani Tajsterosa górale nawet się na niego czają
      Podpadł całej Polsce
    • Gość: kapelunio Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: 195.20.2.* 27.11.07, 07:35
      chcą mieć magistrat poza miastem to i busy też tam chcą zaprzystankować. Zabawa
      w babę i dziada trwa. A PO niech nie umywa rączek, Oni zawsze dobrze radzą jak
      wszystko dociera do kresu wytrzymałości. Niby ich nie ma w Krakowie tych z PO.
      Co oni robią?
      Pouczają i każą czekać na cud. Oby im przyszło żyć na ulicy i pod mostem i
      ....wa z nimi Majstrami od siedmiu boleści.
    • Gość: zwodzisław bo to przekręt przygotowywany. IP: *.autocom.pl 27.11.07, 08:10
      Na początku miasto ograniczało MPK, teraz bierze sie za busiarzy. Chodzi o to by
      jakiś prominentny znajmy królika mógł zaoferować miastu alternatywną "lepszą"
      komunikację miejską konkurującą z MPK.
      Robi sie to powoli ale jak widać skutecznie. Cóż, chcieli mieszkańcy Krakowa
      czerwonego prezydenta to mają.

Tak sie robi byznesy.
      • Gość: gosc Re: bo to przekręt przygotowywany. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 08:21
        Proszę nie utyskiwać na busy, bo z punktu widzenia ekonomii, MPK
        powinno się zlikwidować. Jeżdżą, gdzie chcą, kiedy chcą a jeszcze im
        trzeba dopłacać.
        Poza tym, w sytuacji, kiedy linie strefowe jeżdżą rzadko (zwłaszcza
        w weekendy), wyjątkowo perfidne jest "dociskanie" busiarzy. A PKP
        zlikwidowała sporą część podmiejskich pociągów.
        Tyle jest busów w Krakowie, ile nieudolności naszego MPK.
        • Gość: kalmar Re: bo to przekręt przygotowywany. IP: 194.204.151.* 27.11.07, 13:52
          MPK nie jeździ gdzie chce i kiedy chce. Tak jeździ część busów. A
          MPK jeździ w miejsca w które go ZDiT wyśle. I wtedy, kiedy go
          wyśle .... I nie rozumiem? czy to wina MPK, że strefowe jeżdżą
          rzadko? (poczytaj sobie na przykład jak to z Malbusem bywa - i
          dlaczego MPK tam jeździ rzadko) I czy to wina MPK, że zlikwidowano
          podmiejskie PKP?? A i MPK z "pasterki" cię odwiezie, a busy
          praktycznie nie...
          • Gość: krk kręcisz z tym MPK IP: *.2-0.pl 06.12.07, 23:32
            MPK do tej pory jeździło tam, gdzie chciało - ZDiT "zamawia" usługi dopiero od roku, więc nie wciskaj kitów, stary, jakie to dobre jest MPK. To jest betonowa firma, tym bardziej betonowa im więcej reklam "fair play" zamieszczają na tramwajach.
            A w ZDiT nikt nie ma jaj /zwłaszcza Tajster/ żeby usprawnić komunikację. Takiego prezydenta wybraliśta, takich ma on doradców, "widziały gały co brały".
            Będą wybory samorządowe, to pomyślcie ludzie trochę, od samego narzekania jeszcze nic się nie wydarzyło.
    • Gość: Romek Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: 81.15.202.* 27.11.07, 08:34
      Komu przeszkadzają busy? Wiadomo - konkurencji! Na pewno nie tym
      ludziom, którzy codziennie muszą dojechać do pracy i chcą dojechać
      szybko i sprawnie. I jeszcze muszą wrócić do domu. Krytykantom i
      malkontentom polecam pojeździć sobie tak codziennie chociaż tydzień,
      wtedy szybko zmienią zdanie, bo teraz to takim gadaniem tylko innym
      zaszkodzą. Pomysł wyrzucenia busów na obrzeża jest skandaliczny i
      chory. Przecież to komunikacja publiczna. A komu wstyd, niech nie
      jeździ. Ja wolę dojechać z Olkusza busem do Kleparza w 50 minut i za
      15 minut być w pracy, niż dodatkowo godzinami tułać się po
      przesiadkach i wszystkie pieniądze wydawać na dojazdy!!!
    • Gość: Ewa Skanaliczne pomysły IP: 81.15.202.* 27.11.07, 08:44
      Proponuję pasażerom poprzeć strajk busiarzy, bo to skandal, żeby
      niszczyć to co dobrze funkcjonuje, a mogłoby jeszcze lepiej, gdyby
      nie Zarząd Dróg i Trasportu, który chce wszystko popsuć (jego trzeba
      zlikwidować wraz z tymi chorymi pomysłami). Busy to super ekstra
      wygodne, ciepłe i sprawne samochody, poniżej Mercedesa nie schodzące.
      I jeżdżą często, nareszcie przewoźnik jest dla pasażera, a nie
      odwrotnie!
      • Gość: aneta Re: Skanaliczne pomysły IP: *.chello.pl 27.11.07, 19:20
        To widać, że nie jąździsz busami hmm.. " wygodne!?, Ciepłe!?" może
        jeszcze "mili" kierowcy!!!
    • Gość: norma Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 10:15
      Typowo krakowskie podejście! Zamiast likwidować, wywalać poza
      centrum itp., należy to ucywilizować.
      Fakt - jeżdżą najbardziej po chamsku, jak tylko można, wymuszają
      pierwszeństwo itd., więc może niech się służby wezmą do roboty, a
      nie urządzają akcje, po których wszystko wraca do normy. Karać
      mandatami za wykroczenia i stan pojazdu, ale nie likwidować, bo
      miasto pod tymi rządami nic w zamian nie jest w stanie zapewnić
      dojeżdżającym spoza Krakowa.
      • Gość: 1spag Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.hers.adsl.virgin.net 27.11.07, 11:10
        a czemu wlasnie nie chca skorzystac busiarze z RDA ze drogo, a czy za przystanki
        i ich sprzatanie oni placa bo sadze ze MPK placi za to, skoro busiarze sa tacy
        mocni w gebie czemu nie zrobia z siebie spolki i jako spolka dysponujaca flota
        zaproponuja korzystanie z uslug RDA ale ze duzo bedzie jezdzic to z odpowiednim
        upustem. ale na przeszkodzie pewnie jest kilka rzeczy jedna z nich to ambicje
        busiarzy (ale tych co sa wlascicielami nie kierowcy) kto mialby byc pewnie
        prezesem takiej spolki, drugie to ze jednak koszty bo musieli by placic ich bola
        , rozumiem znaczenie busow jako srodka komunikacji ale nie przesadzajmy czemu
        oni nie pojda taka droga- odpowiedz jest jedna KASA. co do osoby ktora pisze ze
        to wycinanie konkurencji na rzecz jakiegos trzeciego rozwiazania to sadze to
        takie szukanie układu przez PiS
        • Gość: A Re: Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:25
          Każdy przewoźnik, który chce otworzyć linię, musi przedstawić m.in. zgodę na
          korzystanie z przystanków, a tego mu za darmo nikt nie da. A że nie ma rozkładów
          na przystankach? Kiedyś o to pytałem busiarza, to mi odpowiedział, że miasto
          zażyczyło sobie 300 zł od przystanku za prawo powieszenia rozkłada, więc oni
          grzecznie podziękowali, wydrukowali rozkłady wielkości karty kredytowej i
          rozdają każdemu, kto poprosi. A ostatni przystanek mają na prywatnym terenie i
          tam rozkład jest. Zresztą w Skawinie na przystankach też się ostatnio pojawiły.
          A co do RDA - jak sobie wyobrażacie, że bus mający 20 miejsc siedzących z
          biletem w cenie 3 zł (w tym 7% VAT) zapłaci za każdy wjazd 15 zł?
    • Gość: E319 Konieczne kontrole busów! IP: *.net.autocom.pl 27.11.07, 10:50
      Konieczne są kontrole busów przeprowadzane przez Policję i Inspekcję Ruchu Drogowego. Szczególnie pod kątem ilości przewożonych pasażerów. 40 osób w 20 miejscowym busie to chyba "lekka" przesada. A jest to normą. Jeżeli poprzez egzekwowanie prawa ograniczona zostanie ilość pasażerów w busach, to przewoźnikom przestanie się ten interes tak bardzo opłacać i podniosą ceny. Wtedy ludzie przypomną sobie, że w Krakowie jest dworzec autobusowy i może zaczną z niego korzystać.
      W tej chwili należy jak najszybciej pozbyć się busów z ul. Karmelickiej.
      • Gość: ASQW Re: Konieczne kontrole busów!,zgoda ale kontrole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:51
        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35821,4480679.html
        i wszystko jasn ktoś tu nam mydli oczy
      • Gość: A Re: Konieczne kontrole busów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:29
        Tu bym nie przesadzał, w ciągu dnia przynajmniej do Skawiny aż tyle ludzi nie
        biorą. Co innego ostatni bus, ale jak powiedzieć pasażerowi, że ma dymać 15 km
        piechotą? (Hint-> MPK kończy jazdę wcześniej niż busy, znaczy ostatni jest w
        zasadzie w Skawinie równo z ostatnim busem, ale konia z rzędem temu kto zdąży na
        niego do Borku na coś koło 23 gdy go ostatni bus o 22:40 z Dietla nie weźmie)
    • Gość: Łukasz Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.tpnet.pl 27.11.07, 11:12
      Najwyższa pora ukrócić hamstwo i bezczelnosc busiarzy . Stare i
      zuzyte przladowane busy , wpychajace sie na hama w kazdym miejscu
      miasta. Fora z Krakowa. Kto im daje dowody rejestracyjne dla takich
      rzęchów?? Czemu Policja przymyka na to oko??
      POPIERAM usunięcie busów z ulic KRAKOWA!!
    • Gość: Funfel jaśka Ja wam coś powiem Jak Tajster to napewno Łapówa !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:21
      Znając Tajstera i jego przekręty
      Wiadomo ktoś chce na tym zarobić.
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,4470273.html

i jescze biografia naszego tyrana
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,51922.html?slowo=Jan+Tajster&&sort=data_od%20desc
    • Gość: Krzycho Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:54
      A niech zlikwidują!!! Zaczną wszyscy jezdzic prywatnymi samochodami to już przez
      Krak w ogóle nie będzie przejazdu, a co tam... Ja osobiście dojeżdżam z okolic
      Wieliczki, zlikwidują busy, będę jezdił samochodem, koszt podobny mi wychodzi(a
      pewnie znajdę kogoś chętnego do podwózki, więc będzie taniej) .Busami wolę
      jezdzic, bo bez stresu, ale jak nie będzie wyboru... Obstawiam ,że wiele osób
      zrobi podobnie, więc miło się będzie stało w korkach. Czeka nas nie przejezdny
      Kraków w godzinach szczytu. Nie mówiąc o parkingach...MPK sobie daruje bo są tak
      zapchane ,że szkoda słów.
    • Gość: gosc Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.pixs.philips.com 27.11.07, 13:41
      ciekawe jak dostac sie do zabierzowa. Autobus jezdzi tam zadziej niz
      raz na godzine a busiki co 10 - 15 min. Coraz wiecej firm ma swoje
      lokalizacje poza miastem.
      • tim999 Re: lidzi też jest więcej 27.11.07, 14:45
        powiat krakowski, wielicki i myślenicki rosną łącznie o ok. 3000
        osób na rok, więc chętnych na dojazd jest coraz więcej. Ciekawe czy
        Tajster wogóle wie że województwo małopolskie (jako jedno z 4 w
        Polsce) staje się coraz bardziej ludne...bo śmiem twierdzić że nie.
    • Gość: dorota Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:13
      busy do krakowa mam średnio co pół godziny, godzinę ze swojej
      miejscowości, niezaleznie od dnia tygodnia, pks 2 razy na dzień....
      a jest to główna trasa na Bielsko. O czym tu mówić wogóle... i niby
      mam wysiadać gdzieś w pipidówie jak potrzebuje sie do roboty dostać
      do centrum miasta?? i tłuc sie jeszcze mpk?? super!!!
      Przecież miała byc dla prywatnych busów dostępna część dworca
      PKSu!!!
    • Gość: labradorczyk Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: 89.64.26.* 27.11.07, 14:26
      Tak naprawdę to trzeba z centrum usunąć i busy, i autobusy MPK.
      Zostawić tylko tramwaje, tak jak w Czechach (Praga, Brno).
      Funkcjonuje znakomicie.
    • Gość: baca Busy Blokujcie to miasto bezprawia przyk.Tajster IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:00
      Kraków Miastem bez prawia

Dziki Tajstera Zachód

Wio kasztanko
    • hoogo to przy drugiej obwodnicy są obrzeża miasta? 27.11.07, 15:32
      ja bym sie zastanawiał czy mogą wjeżdżać na drugą obwodnicę...
    • Gość: bartii Niech naucza sie normalnie zatrzymywac na przystan IP: *.chello.pl 27.11.07, 16:16
      Niech te busy naucza normalnie zatrzymywac na przystankach, na koncu
      calej dlugosci przystanku a nie na poczatku i blokowac autobusy jak
      to czesto bywa m.in. na kleparzu. Szlag mi trafia jak czekam na
      autobus, to bus blokuje poczatek przystanku, zamiast stanac na
      koncu. A jak nie umieja to sluszne wydaje sie przenisienie na
      obrzeza!!
    • Gość: erka Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 16:37
      Łatwo Ci mówić, bo nie dojeżdżasz codziennie do pracy 50 km.
      Wyrzucenie busów poza centrum to horror dla tysięcy ludzi.
    • Gość: Pasażer Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 17:34
      Od dwóch lat jeżdże busem do pracy. Muszę dojechać do centrum, tam
      pracuję. Mam dobrą pracę, mógł bym jeździć samochodem, ale... Jest
      to drogie, szkodzi środowsiku i najważniejsze: POWODUJE KORKI W
      KRAKOWIE!! W których ja stać nie chcę. Przeprowadziłem z kolegami
      takie badanie statystyczne, wyszło z niego, że w jednym samochodzie
      siedzi około 1,1 osoby. Więc ludzie, zamiast wyrzucać z miasta busy,
      które wiozą nieraz po 50 osób, warto zastanowić się nad
      ograniczeniem ruchu samochodów osobowych... No ale... Jak to, KRaków
      i radni itp nie jadą autem do pracy? Nikt nie jedzie autem? Busem -
      toż to nie do pomyślenia.
      Więc cóż, życzę wszystkim zdrowego rozsądku, a Ci co tak by banowali
      auta zapraszam do jazdy busem przez Kraków w godzinach 7 - 10.
      Pozdrowienia, życzliwy internauta.
      p.s. 3mam kciuki za tych walczących z ludzką głupotą - nie dajmy się!
    • Gość: si Busy poza centrum? Okaże się za dwa tygodnie IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.07, 20:25
      Jezdze busem,ktory,niestety,nie dojezdza do centrum.Za busa place
      5,50(ok.50-55km),za tramwaj 2,50,aby sie do tegoz centrum
      dostac..PKS cale lata wozilo ludzi na tej samej trasie za 10-12
      zl.Autobusy jezdzily puste,ludzie wsiadali tylko do busow(mimo,ze
      ciasno,kolana pod broda,czasami smierdzialo).Od okolo roku kurs PKS
      kosztuje tyle,co bus.Przezylam maly szok.Po ilu latach PKS
      zalapal,ze nie tedy droga?Ja osobiscie bardzo
      chcialabym,aby"moje"busy dojezdzaly do centrum.
      • sar-141 chcialabym,aby"moje"busy dojezdzaly do centrum. 28.11.07, 19:36
        najlepiej pod Sukiennice
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka