kultureprofessoren 28.11.07, 22:21 Ktos moze wie, czy po 31.12.2007 nadal bedzie mozna zlozyc wniosek o wymiane starego dowodu na nowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schutzengel1 jestem mile zaskoczony 29.11.07, 05:03 nastawiłem się na cały dzień stania, a, tu złożenie wniosku o dowód i wymianę prawa jazdy załatwiłem w niecałą godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 niezupełnie tak 29.11.07, 10:34 Do końca marca to ważne są stare dowody, a termin na złożenie wniosku jest tylko do końca roku Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.43 Re: niezupełnie tak 29.11.07, 12:18 ale ładny ptaszek ; niebieski...:) gosia Odpowiedz Link Zgłoś
omitsu Re: wymiana dowodów 29.11.07, 10:11 No właśnie, czy umawianie się przez internet w ogóle działa i jest czynne ? Dziś chciałam umówić się przez net, ale okaząło się, że coś tam nie działa, na tej stronie? Może zrezygnowali z tego? Skoro poprzednik pisze, że sprawe załatwił w godzinę czyli kolejek nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
cucinella Re: wymiana dowodów 29.11.07, 11:26 Co sie stanie jesli nie zdola sie zlozyc dokumenow o wymiane dowodu konca roku czy do marca 2008? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: wymiana dowodów 29.11.07, 11:42 Pewnie będą wyprowadzać i rozstrzeliwać;) Co się ma stać? Nie będziesz mogła funkcjonować w naszym pięknym kraju. Nie założysz konta w banku, nie załatwisz nic u notariusza, w urzędzie, w sądzie, itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: wymiana dowodów 29.11.07, 14:30 nie płaci się podatków darmo mpk etcetra Odpowiedz Link Zgłoś
kultureprofessoren Re: wymiana dowodów 29.11.07, 19:32 Dziekuje za uwagi o ptaszku, ja rowniez uwazam ze jest ladny :) Ale konkretnie. Nadal nie otrzymalem odpowiedzi co sie stanie gdy po 1.01.2008 bede probowal zlozyc wniosek o wymiane starego dowodu (bo tylko na te terminy mozna jeszcze umawiac sie internetowo z urzednikiem na zlozenie wniosku- tak przynajmniej wynika ze strony urzedu miasta). Zgodnie z tym co pisza jest obowiazek zlozenia wniosku do konca grudnia i jest to termin ostateczny...rozumiem wiec, ze w styczniu nikt z urzednikow nie przyjmie wniosku o wymiane dowodu, i co za tym idzie bez mozliwosci wyrobienia nowego dowodu zostane bezimiennym czlowiekiem stojacym poza systemem...a moze nawet i bezpanstwowowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: wymiana dowodów 29.11.07, 20:37 > Zgodnie z tym co pisza jest obowiazek zlozenia > wniosku do konca grudnia i jest to termin ostateczny...rozumiem > wiec, ze w styczniu nikt z urzednikow nie przyjmie wniosku o wymiane > dowodu, i co za tym idzie bez mozliwosci wyrobienia nowego dowodu > zostane bezimiennym czlowiekiem stojacym poza systemem...a moze > nawet i bezpanstwowowcem? Z tego co kiedyś czytałem, to owszem, przyjmą, ale możesz zostać ukarany grzywną. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto 2 wyjścia 29.11.07, 21:55 zawsze będziesz miał dwa wyjścia: albo cię ukarzą albo nie jeśli ukarzą to zapłacisz albo się odwołasz jeśli się odwołasz to albo ci uznają albo nie itp, itd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: wymiana dowodów 30.11.07, 07:16 Pozwolę sobie zauważyć, że niebieskiego ptaszka dostał Vertigo5... Za co - nie wiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
moniqua3 Re: wymiana dowodów 30.11.07, 14:54 Po pierwsze, zapisy on-line dzialaja-dzis mailam termin umowiony w ten sposob, wywoluja twoj numerek i wchodzisz, zostawiasz potrzebne dokumenty i gotowe. Jesli zlozysz wniosek po 31.12.07 zaplacisz grzywne i bedziesz czekal w kolejce, a to oznacza, ze bedziesz bez dowodu dlugi czas. Jak wiadomo jest w PL prawie niezbedny. Sam zdecyduj. Jesli nie masz netu, idz po termin osobiscie lub zadzwon: tu namiary: www.bip.krakow.pl/? dok_id=3276&sub_dok_id=3276&sub=procedura&proc=SA-10 Widzialam dzis babcie, ktore zapisywaly sie w okienku, tez nie ma kolejki bo wszystko jest zaplanowane i nie wchodzi nikt, kto nie jest umowiony. TOTALNY LUZ Odpowiedz Link Zgłoś
elfiefigle Re: wymiana dowodów 30.11.07, 23:50 do końca marca 2008 wydłużono WAŻNOŚĆ "starych" (książeczkowych) dowodów. Po tym terminie nie załatwi się nic posługując się tymże dowodem tożsamości. Nadmieniam, że można wówczas wykorzystać inny dokument ze zdjęciem stwierdzającym tożsamość (np. paszport). Wymianę można pewnie przeprowadzić także po podanym terminie, ale czy grozi za to jakaś kara, to nie wiem i mam to - prawdę mówiąc - w d... swoją drogą to jest granda, że trzeba zapłacić 30zł za coś, co państwo sobie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kultureprofessoren Re: wymiana dowodów 02.12.07, 01:27 Dokladnie granda. Swoja droga gdyby wiekszosc narodu nie poszla wogole wymienic dowodow, to moze wkoncu bylby to wyrazny sygnal dla politykow, ze narod ma gdzies te dowody i cala te wymiane (wiekszosc z nas ostro przeciez krytykuje wymiane, ale mimo to stoi w kolejkach i grzecznie placi). Wtedy musialaby sie zaczac dyskusja nt. sensownosci owej wymiany. Ale niestety potrzebna bylaby tutaj pewna masa krytyczna, ktorej zoorganizowanie nie jest juz mozliwe, bo wiekszosc bez zadnego slowa sprzeciwu wymienila dowody. Sprzeciw obywatelski nie ma prawa bytu, a szkoda!. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
prunio4 Re: wymiana dowodów 02.12.07, 13:01 będzie można.Ale na własne ryzyko. Składać wnioski będzie wtedy większość spóźnialskich, a w związku z tym: kolejki, nerwowe sytuacje, pretensje do całego świata(urzedasom się oj dostanie się za Możnych Rządzących), rękoczyny, obecność Straży Miejskiej i Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty.fonia Re: wymiana dowodów 03.12.07, 10:09 Uważam,że było wystarczająco dużo czasu na wymianę.Ci co tego nie zrobili sami są sobie winni.A reszta tylko przez nich cierpi.Ja musiałam wymienić swój dowód ze względu na zmianę nazwiska.Szlag mnie trafiał jak patrzyłam na zgraję moherowych babć.Robiłam to w czasie kiedy system on-line jeszcze dobrze nie funkcjonował,więc musiałam wystać się w kilometrowej kolejce z czteromiesięcznym dzieckiem na ręku.Nie muszę dodawać,że nikogo to nie obchodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
omitsu Re: wymiana dowodów 03.12.07, 11:30 Z tego co piszecie, jeśli ktoś nie zarezerował sobie wizyty telefonicznie (teraz nikt nie odbiera telefonów pod podany nr na rezerwacje tel) lub przez net (tam już nie ma miejsc na grudzień) musi sobie teraz rezerować wizyty tylko na styczeń ? Skoro nie ma kolejek, to rozumiem, ze nie przyjmują innych osób oprócz tych umowionych przez net i telefonicznie ? A jeśli osobiście się udam, bez uprzedniej rezerwacji, to zostanę obsłużna czy dostanę termin na styczeń ? Odpowiedz Link Zgłoś
azazela Re: wymiana dowodów 03.12.07, 17:50 niedawno skladalam wniosek po wczesniejszej telefonicznej rezerwacji terminu, dzwonilam we wrzesniu termin mialam na koniec listopada! ale do rzeczy jesli pojdziesz niezarejestrowana to cie obsluza ale z tego co zauwalaym jest tylko jedno okienko i zaraz po otwarciu urzedu juz bylo ok 20 osob (zalatwienie sprawy to jakies 5 -10 min na osobe, jesli masz poprawnie wypelniony wnisek) a wedlug relacji urzeniczek popoludniu jest jeszcze gorzej, wiec trzeba swoje odstac:D Odpowiedz Link Zgłoś