donald-duck1 17.12.07, 01:25 Jasełka na krakowskim Rynku – "Ty Żydzie, gonić Żydka" wiadomosci.onet.pl/1659499,11,item.html Krakowianie - antysemitami ??? mieszkam od niedawna w Kraku i się bynajmniej za takowego nie uważam ! a wy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smokpodwarszawski Re: "Ty Żydzie, gonić Żydka" 17.12.07, 05:34 Tym nie mniej fakt miał miejsce i jest faktem. Ponieważ nie mówił tego pijany Kazio tylko było przedmiotem wsytępów i zabawy gawiedzi więc tego faktu nie należy pomijać. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 "Ty Żydzie, gonić Żydka", 17.12.07, 09:10 zwykłe draństwo, za które ktoś powinien odpowiedzieć, to pewnie sprawka szatana ? Nie można zwalić tego na tradycję, bo idiotyzmy trzeba zwalczać, no chyba ,że wracamy do średniowiecza. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4769216.html Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: "Ty Żydzie, gonić Żydka" 17.12.07, 10:44 To wstyd, że takie przedstawienia są pokazywane na Rynku, w dodatku z pieniędzy miasta, a więc również moich. Przy czym mam wrażenie, że bardziej w tym wypadku zadziałała najzwyklejsza głupota, niż antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: "Ty Żydzie, gonić Żydka" 17.12.07, 12:14 Czy określenie "Żyd" jest obraźliwe? Żydzi byli elementem Krakowskiej społeczności, mieszkali razem z Polakami. Nie wydaje mi się że przedstawienie miało kogokolwiek obrażać. Czy Żyd w jasełkach powinien być zamieniony na Izraelczyka lub całkowicie wyeliminowany? Nie. A może wyeliminować tura bo odezwą sie obrońcy zwierząt i zarzucą obrażanie przysłowiowego tura. Ileż to razy tur dostał drągiem po plecach? Taka jest nasza historia i kultura w której Żydzi odegrali dość znaczącą rolę. Mam wrażenie że est to przewrażliwienie i chęć "dokopania Polakom antysemitom". Wmówienie nam że nimi wogóle jesteśmy. A inną drogą to Żydzi nie posiadają poczucia humoru, a nikt raczej nie artuje z obozow koncentracyjnych ale o Icku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: "Ty Żydzie, gonić Żydka" 17.12.07, 12:22 precesja napisała: > Czy określenie "Żyd" jest obraźliwe? Żyd, Żydek - obraźliwe może nie jest ale lekceważące i przypomina mi sposób w jaki traktują nas Polaków na przykład Niemcy lub Rosjanie (Polacken i paljaczki). Nie widzę powodu, żeby się zaraz o to obrażać. My też na Niemców mówimy lekceważąco szkopy lub szwaby a na Rosjan pieszczotliwie kacapy. Nikt nie robi z tego powodu takiego rabanu jak Żydzi właśnie. Może są trochę przeczuleni? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen żyd - od zawsze w ludowej tradycji i szopce... 17.12.07, 15:10 i tyle... ps. a nasi kultywują tradycję Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: żyd - od zawsze w ludowej tradycji i szopce.. 17.12.07, 18:05 " a nasi" to znaczy? To jedno a drugie: Często tu ktoś mądry pisze: "Żydzi i Polacy". Dlaczego tak łatwo odebrać polskość Tuwimowi, Kopalińskiemu, Michnikowi, Dornowi? Żydzi i Polacy... rozumiem,że Dorn nie jest Polakiem. No i Polański, i wielu Wielkich Patriotów ginących za polskość w niemieckich obozach, w Katyniu, w Ostaszkowie. Maca i krew polskich dziatek.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: żyd - od zawsze w ludowej tradycji i szopce.. 17.12.07, 19:35 Wydaje się, że mówimy o różnych sprawach: narodowości i obywatelstwie. Nikt nie kwestionuje polskiego obywatelstwa wymienionych jak i przypuszczam oni sami nie kwestionowaliby swych żydowskich korzeni. Problem powstaje gdy ktoś z tego pochodzenia czy narodowości robi zarzut lub uznaje je za gorsze, samemu będąc bezmózgim, obojętne polskim, niemieckim czy rosyjskim bęcwałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir72 Re: żyd - od zawsze w ludowej tradycji i szopce.. 17.12.07, 19:38 > Problem powstaje gdy ktoś z tego pochodzenia czy narodowości robi > zarzut lub uznaje je za gorsze, samemu będąc bezmózgim, obojętne > polskim, niemieckim czy rosyjskim bęcwałem. Zdaje się, że to o precesji... jeszcze się obrazi ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: żyd - od zawsze w ludowej tradycji i szopce.. 18.12.07, 07:27 nasi z zielonek... żydzi, to żydzi, po co o nich w ogóle gadać, jakis problem stanowią, czy co? są z nami od prawie 10 stuleci, po kiego wała ktoś teraz próbuje robić z tego zagadnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Dalej... 17.12.07, 12:38 dmuchajcie w ten balonik oszołomy. Może go przestrzeli ochrona izraelskiej młodziezy która skatowała bogu ducha winnego krakowianina i która nosi ostrą broń po mieście. Im bardziej bedziecie tak robic tym bardziej was beda nie lubić. Ale chyba o to właśnie chodzi nie ? Żeby mozna sie poczuc dyskryminowanymi. Przedsiębiorstwo holokaust czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
karol.kowalik5 Dlaczego ganiają Dorna, Wassermanna i Bielana ?!! 17.12.07, 15:12 Ohyda !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karol.kowalik5 Re: Dlaczego ganiają Dorna, Wassermanna i Bielana 17.12.07, 17:05 Tak. Wildsteina, Gelberga, Ujazdowskiego i Nelly. Ohyda !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaccaranda re 17.12.07, 17:39 Absolutnie nie jestem antysemitka i uwazam, ze antysemici to osoby, które całe życie mają kompleksy i czegoś nieokreślonego się boją. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 Pitera też ma słowiański nos 17.12.07, 19:23 Zyd, Niemiec, Polak, Cygan, katolak, nikt z nas nie miał wpływu gdzie się urodził i jaką wybrali mu wiarę. Wolę mądrego Żyda, od głupiego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiak_w_krakowie Re: Pitera też ma słowiański nos 18.12.07, 00:12 pl.wiktionary.org/wiki/%C5%BCyd o co całe zamieszanie czy za chwilę będziemy poprawiali wszytkie nasze książki...lektury gdzie słowa Żyd padają ???? Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 gdyby krzyczeli , ty Katolu, gonić Katolaka ? 18.12.07, 03:42 pewnie zaraz do akcji wkroczył by prokurator i pewnie nie przyjmowałby do wiadomości ,ze oto rodzi sie nowa tradycja świecka. __________ co całe zamieszanie czy za chwilę będziemy poprawiali wszytkie nasze > książki...lektury gdzie słowa Żyd padają ???? < ale kto je wywołuje ? zawistny, zakompleksiony, bogobojny Polak katolik. Pierwszym takim znaczącym żydożercom ,był chyba Maksymilian Kolbe, to on zaszczepił miłość do bliźniego innowiercy. Podtrzymują tą tradycję takie sławy jak Rydzyk, Jankowski i ich sponsorzy typu Kobylański. Znałem i znam wielu Żydów i zawsze uważałem, ze to bardzo mądrzy i solidni ludzie. Osoby z domieszką krwi żydowskiej, można bez trudu rozpoznać, dziwie się tylko ,ze można krzyczeć Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: Żyd to nie katolak, pisze się z dużej litery 18.12.07, 22:59 Żyd - dużą literą tylko w odniesieniu do narodowości, tak jak Polak. W odniesieniu do wyznania - żyd, tak jak katolik czy muzułmanin. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: Żyd to nie katolak, pisze się z dużej litery 19.12.07, 08:25 laenia napisała: > Żyd - dużą literą tylko w odniesieniu do narodowości, tak jak Polak. W > odniesieniu do wyznania - żyd, tak jak katolik czy muzułmani < mózg na religii pięknie ci wyprali, są Żydzi którzy są ateistami albo chrześcijanami. Dominujacą religią wśród narodu Żydowskiego jest judaizm, a nie żydzizm. Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: Żyd to nie katolak, pisze się z dużej litery 19.12.07, 18:34 W odpowiedzi na twój poprzedni, obraźliwy i skasowany post, po którym został tylko temat, chciałam ci wyjaśnić pewne niuanse językowe, które znam ze 'Słownika poprawnej polszczyzny', nie z lekcji religii. Ale masz chyba zbyt nieskomplikowany umysł, by je pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Ojojojojoj, jaki wielki antysemityzm w tym Krakow 19.12.07, 15:02 Ajajajajaj Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Bardzo pouczające - polecam anonimowym bohaterom 19.12.07, 19:12 www.technoblog.pl/blog/1,84942,4739455.html H. PS: a temu trzeciemu jak zajechałem w pysk, to mu wszystkie kredki z tornistra wypadły. H. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz Re: Bardzo pouczające - polecam anonimowym bohate 20.12.07, 08:44 chcesz być trudniejszy od trudnego 2002 ? Odpowiedz Link Zgłoś