Dodaj do ulubionych

Po dowód z bloczkiem

IP: *.gemini.net.pl 21.12.07, 20:56
Dobrze wiedzą, że trzeba było to załatwić wcześniej. Ale oczywiście
przychodzą na ostatnią chwilę i dziwią się, że są kolejki. Kto jest
winny??? Pewnie urzędnicy!!! moi rodacy mnie osłabiają:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: g Po dowód z bloczkiem IP: *.2-0.pl 21.12.07, 21:59
      maja za swoje jak sie nie chciało wymienić dowodu wcześniej.
      co maja powiedzieć urzędnicy którzy chcieli by mieć jakieś urlopy na święta a
      przez tych ludzi trzeba siedzieć w pracy
      • Gość: Babeczka Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 27.12.07, 18:35
        dzięki tym ludziom mają jakąkolwiek pracę i w ten sposób powinno się na petenta
        patrzeć - osłabiają mnie moi rodacy coś wie w główkach poprzewracało czy jak,
        urzędy są dla ludzi a nie odwrotnie.
    • Gość: gość Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:07
      Było dość czasu. Niech teraz stoją w kolejkach ... cha cha cha ...
    • Gość: aqwa Po dowód z bloczkiem IP: *.n4u.krakow.pl 21.12.07, 22:27
      Ciekawe, że pewnej grupie ludzi zawsze brakuje czasu, aby załatwić rzeczy, które powinni. I zawsze winni są decydenci. Paranoja
    • Gość: antek felek Po dowód z bloczkiem IP: *.171.134.250.crowley.pl 21.12.07, 23:43
      niech sobie ludziska odpuszczą i umówią się przez neta po nowym roku
      we wszystkich lokalizacjach są wolne terminy
    • Gość: Flawian Po dowód z bloczkiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.12.07, 00:41
      Nie rozumiem do kogo mają pretensję. Szkoda że 31 grudnia w
      sylwestra nie przyjdą, przecież stary dowód jest ważny do końca 2007
      roku.
      • Gość: Babeczka Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 27.12.07, 18:37
        do kończ marce 2008 zanim coś napiszesz sprawdź
    • Gość: jaga Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 01:46
      przez neta? udostępnili juz taka możliwość?
      • Gość: mir Re: Po dowód z bloczkiem IP: 89.174.52.* 22.12.07, 07:54
        a ja załatwiłem dowód w lipcu :) szybko i bezboleśnie, żadnych kolejek :) Te
        kolejki pod urzędem to stado leniwców którzy nigdy nie mają czasu ha ha ha...
        niech stoją na mrozie skoro wcześniej nie chciało się d... ruszyc
    • Gość: ruben Po dowód z bloczkiem IP: *.n4u.krakow.pl 22.12.07, 09:03
      Wydaje mi się, ale jakoś od pół roku są w tramwajach takie małe plakaty
      informacją o konieczności wymiany dowodu, a o tym że trzeba to wiadomo od paru
      dobrych lat. Także zażalenie w budce z wodą sodową!
      • Gość: jolka Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.07, 14:58
        Ja mam ważny paszport a to też jest ważny dokument. Po nowy dowód przyjdę za pół
        roku jak nie będzie kolejek
        • Gość: Babeczka Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 27.12.07, 18:39
          i prawidłowo, koszmar jak komuś jest niezbędny ten dowód to niech wymienia, jak
          nie to po co bić pianę
    • Gość: grzesiek197 Po dowód z bloczkiem IP: *.n4u.krakow.pl 22.12.07, 09:30
      Dobrzeim tak a ten co powiedział że państwo powinno umożliwić wymianę to jakiś niespełna rozumu. Może państwo ma podejść do niego do domu
      • Gość: zgred skoro państwo ma do mnie interes IP: *.ksknet.pl 22.12.07, 09:51
        to niech samo do mnie przyjdzie. czy dowód z orłem, do tego nowy, to ma być
        zaszczyt? czy moze przyjemność? i dla kogo?, dla mnie niby?
        • Gość: ruben Re: skoro państwo ma do mnie interes IP: *.n4u.krakow.pl 22.12.07, 13:27
          W państwie ma się prawa, ale także obowiązki.
          Państwo nie ma do Ciebie interesu, tylko Ty masz do państwa, bo bez dowodu
          ważnego nie załatwisz pewnych spraw... więc zastanów się kto tu ma interes do
          kogo ;)
          • Gość: Babeczka Re: skoro państwo ma do mnie interes IP: *.chello.pl 27.12.07, 18:41
            interes ma ten co z tego coś wyniesie dla siebie a o ile wiem koszt 30 złotych
            od sztuki nie lada kąsek, za co ?? żeby móc nadal funkcjonować hehe dobre,
        • Gość: ruben Re: skoro państwo ma do mnie interes IP: *.n4u.krakow.pl 22.12.07, 13:28
          kurde, narzekania i postawy roszczeniowe... o wszystko... co za naród! :o
        • ar.co Re: skoro państwo ma do mnie interes 22.12.07, 15:38
          Nie chcesz, to nie wymieniaj. Jak od 1 I nie założysz konta w banku,
          nie odbierzesz poleconego na poczcie, niczego nie załatwisz w
          urzędzie czy będziesz czekał parę godzin na komisariacie, zanim
          policja sprawdzi twoją tożsamość - będziesz miał pretensje tylko do
          siebie. Państwo niczego nie żąda (nie ma kar za niewymienienie
          dowodu) - to tylko twój wybór.
          • Gość: vvv I tak ma być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 15:44
            a co państwu do tego czy mam ja konto w banku czy nie. Jak chcę to
            sikam pod wiatr i państwu nic do tego.

Może mniej tych zakazów a wszyscy bylibyśmy zdrowsi.
          • Gość: Karol Re: skoro państwo ma do mnie interes IP: *.net.autocom.pl 22.12.07, 19:42
            Chciałem ci przypomnieć że paszport jest również dowodem tożsamości, jak i prawo
            jazdy.

A skoro siejesz tutaj apokaliptyczne wizje, to uświadomię cię że w zeszłym roku
            do jednego urzędu gminy pofatygował się mieszkaniec, aby wymienić swoją
            kennkartę wydaną przez niemców w czasie 2 wojny światowej.
            Jak widać przez 60 lat ten świstek za które państwo chce z nas znowu zedrzeć nie
            zawsze jest potrzebny
            • Gość: Ania Re: skoro państwo ma do mnie interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.07, 15:04
              Paszport - tak, ale prawo jazdy już nie. Spróbuj coś załatwić na samo prawo jazdy.
    • Gość: mm Po dowód z bloczkiem IP: *.ghnet.pl 22.12.07, 09:43
      I bardzo dobrze, niech marzną! Dowód osobisty, prawo jazdy, PIT...
      zawsze niektórzy mają problem z czasem. Nie żal mi was
      leniwi "obywatele"!
    • Gość: obywatel Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:55
      Wymiana dowodow powinna byc umozliwiona kazdemu, nawet temu co
      stanie w kolejce 31.12. Po pierwsze to obywatela zmuszaja za
      OPLATA!!! wymiane dowodu! Czemu mam placic? Ja zlozylam wniosek 2
      mce temu i dowodu jeszcze nie dostalam! I niech ktos mi nie zarzuca,
      ze moglam wymienic dowod wczesniej? Mialam zlozyc wniosek w styczniu
      2007?? Dowod jest wazny 10 lat! To czemu mam wczesniej placic??
      Nie jest latwo wyjsc z pracy przed Swietami, u mnie trudno jest o
      dzien urlopu! I musialam go jeszcze stracic na sterczenie w kolejce!
      Mialam termin ustalony wczesniej, a mimo to najpierw ludzie nie
      chcieli mnie przepuscic, bo uwazali, ze to oni sa pierwsi, bo stoja
      od rana w kolejce, a potem byl poslizg przy okienku! No wiec o co
      chodzi? Jak widac urzednicy (moze nie Ci pracujacy przy wymianie, bo
      przeciez oni tylko grzecznie robia to co do nich nalezy i to za
      marne grosze), ale ktos ta cala machina rzadzi!! Przeciez mozna bylo
      pomyslec wczesniej, zeby jakos te wymiany przyspieszyc!!
      • Gość: taki jeden Nie gadaj głupot IP: *.lama.net.pl 22.12.07, 21:31
        Jeszcze miesiąc temu nie było kolejek, a urząd jest chyba od 2 albo 3 lat czynny
        do 18:00. Nie trzeba było brać dnia urlopu, bo można sprawę było załatwić
        spokojnie w 15 minut, po pracy. Ja byłem w sierpniu i dowód dostałem pod 3
        tygodniach. Jak ci się 4 liter ruszyć wcześniej nie chciało to miej pretensje
        tylko do siebie.
        Co do ludzi co tam pracujących to mam pełne szacunek i współczucie. Mnie by
        chyba szlag trafił jakbym musiał siedzieć cały grudzień, bez urlopu w święta i
        jeszcze soboty z tłumem złośliwych, mających pretensje o wszystko "obywateli"
    • Gość: obywatel Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:56
      A POZATYM PYTANIE DO URZEDNIKOW?? :) CZY MOZNA WYSLAC WNIOSEK
      POCZTA?? PRZECIEZ URZAD ODPOWIADA NA PISMO?? TO MOZE W TEN SPOSOB
      ZALATWIC SPRAWE? LICZY SIE DATA WYSLANIA... A WIEC... MOZNA ZDAZYC
      PRZED NOWYM ROKIEM?? :))
      • Gość: Ania Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.07, 15:07
        Wyślij pocztą... dojdzie w lutym...
    • Gość: obywatel cd Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:58
      p.s. a pozatym chyba tylko urzad miasta ma problem... Urzedy Gminy,
      przynajmniej tych podkrakowskich gmin, zalatwiaja sprawe
      blyskawicznie :)
      • Gość: kic Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 17:26
        Tylko ile mieszkańców ma gmina podkrakowska a ile gmina Kraków... różnica
        kilkuset tysięcy... :/
    • Gość: Karol Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.net.autocom.pl 22.12.07, 19:38
      Śpieszcie się owieczki,bo za 2 lata kolejna wymiana dowodów osobistych:

nt.interia.pl/newsroom/news/nowe-dowody-osobiste-juz-w-przyszlym-roku,971405
    • Gość: Duży Maju Pokrzykiwania opieszałych obywateli IP: *.lama.net.pl 22.12.07, 20:43
      Wymieniałem dowód babci pod koniec września - w UMK na Powstania Warszawskiego
      załatwiłem wszystko w 15 min. Najdłuższa kolejka była do kasy - aż 5 osób. :P
      Niech więc nikt nie gada, że "państwo nie umożliwiło im wymiany dowodów", bo
      czas stracony w kolejce i ew. nieprzyjemności, z jakimi spotkają się (czego im
      życzę), jeśli nie wymienią dowodu na czas, zawdzięczają TYLKO I WYŁĄCZNIE swojej
      własnej opieszałości!
    • Gość: eski A co będzie jak ktoś przyjdzie w styczniu? IP: *.fdk.airbites.pl 22.12.07, 21:33
      Mam pytanie. Co będzie jak ktoś przyjdzie w styczniu?
      Przecież chyba nie mogą odmówić przyjęcia wniosku, bo zawsze można
      wnioskować o dowód. A może jakaś kara? Tylko za co? Za nie złożenie
      wniosku? A stare dowody są ważne do końca marca, więc mandatu za nie
      ważny dokument dostać nie można. Ktoś wie jak to będzie?

Ps. Uprzedzając agresywne odpowiedzi typu "miałeś dużo czasu na
      wymianę" informuję iż to zrobiłem kilka miesięcy temu. To pytanie
      teoretyczne :-)
      Bo wydaje mi się że z tym ostatecznym terminem to tylko takie
      straszenie, żeby ta wymiana nie ciągła się w nieskończoność...
    • Gość: kowalski Poradnik "Jak wymienić dowód osobisty" IP: *.lama.net.pl 22.12.07, 21:50
      Znalazłem jakiś czas temu gdzieś w necie taki oto poradnik, więc przeklejam. Może sie komuś przyda.
      Tekst nie jest mojego autorstwa więc proszę się nie dopytywać szczegółów. Treść:

Ze względu na fakt iż mam pewne doświadczenie w tym zakresie postanowiłem stworzyć krótki poradnik jak szybko i bezboleśnie wymienić dowód osobisty. Może dzięki niemu ludzie nie będą stać po kilka razy w kolejce.

1. Akt urodzenia/akt małżeństwa

Czy się to komuś podoba czy nie, do wniosku o wymianę dowodu osobistego trzeba dołączyć:
      Akt urodzenia – jeśli jest się kawalerem lub panną
      lub
      Akt małżeństwa – jeśli jest się zamężnym, rozwiedzionym, lub wdowcem

Z dołączania aktu urodzenia (jeśli jesteśmy kawalerem lub panną) jesteśmy zwolnieni tylko wtedy gdy urodziliśmy się w tym samym mieście co składamy wniosek o dowód.
      Z dołączania aktu małżeństwa (jeśli jesteśmy zamężnym, rozwiedzionym, lub wdowcem) jesteśmy zwolnieni tylko wtedy gdy ślub (nie rozwód!!!) odbył się w tym samym mieście co składamy wniosek o dowód.

Akty urodzenia i małżeństwa można dostać tylko w Urzędzie Stanu Cywilnego gdzie jesteśmy zarejestrowani (tam gdzie sie urodziliśmy lub wzięliśmy ślub). Akt można załatwić na dwa sposoby:
      - idziemy osobiście
      - wysyłamy podanie pocztą (podajemy w treści datę urodzenia i resztę swoich danych jeśli chcemy akt urodzenia, lub datę ślubu i imiona i nazwiska współmałżonków) i prosimy żeby przesłali dokument do miasta gdzie mieszkamy i będziemy wyrabiać dowód.
      W obu przypadkach trzeba zaznaczyć że akt jest potrzebny do wyrobienia dowodu osobistego. Adres każdego USC można znaleźć w internecie. Każdy USC ma swoją stronę czyli tzw. BIP.

Sentencja rozwodowa (jeśli jesteśmy rozwiedzeni) jest w ogóle NIE POTRZEBNA. Akt zgonu współmałżonka (jeśli jesteśmy wdowcem/wdową) również NIE JEST DO NICZEGO POTRZEBNY.

2. Zdjęcia

Muszą być aktualne. Aktualne to znaczy niestarsze niż sprzed roku, nawet jeśli się nic nie zmieniliśmy, a już w żadnym wypadku nie mogą to być te same co w starym dowodzie
      Musi być też widoczne lewe ucho.

3. Zameldowanie

Kwestie zameldowania trzeba mieć załatwione PRZED złożeniem wniosku o dowód. Nie można tych spraw załatwiać równocześnie.
      Jeśli więc nie jesteśmy zameldowani (bo np. mieszkamy za granicą) a zamierzamy się zameldować, to najpierw trzeba się zameldować a dopiero potem wyrabiać dowód. Jeśli nie mamy dowodu możemy sie zameldować przy pomocy POLSKIEGO paszportu. Jeśli go nie mamy to możemy się zameldować przy pomocy Poświadczenia Obywatelstwa.
      (O tym jak je uzyskać patrz pkt 6)

4. Z wnioskiem trzeba iść osobiście

Nie można złożyć wniosku za kogoś, nawet jeśli ta osoba upoważni nas notarialne.
      Jedyny wyjątek jest wobec osób obłożnie chorych (zaświadczenie od lekarza I-ego kontaktu) lub posiadających I grupę inwalidzką. Wtedy dokumenty może złożyć ktoś z rodziny a potem urzędnik przyjeżdża w umówionym terminie do domu osoby i tam załatwia resztę procedury.

UWAGA: Nie we wszystkich miastach urzędnicy jeżdżą do chorych. Najlepiej zadzwonić do urzędu i się dowiedzieć czy coś takiego jest praktykowane.

5. Wniosek można złożyć i odebrać dowód w innym mieście niż jest się zameldowanym

Jeśli jesteś zameldowany np w Krakowie a mieszkasz w Gdańsku (bo np. pracujesz/studiujesz) to wtedy trzeba zrobić tak:

W urzędzie w Gdańsku piszesz podanko, że w związku z faktem iż mieszkasz/pracujesz w Gdańsku i nie możesz złożyć wniosku w miejscu zameldowania, to prosisz żeby urząd w Gdańsku przesłał twój wniosek z załącznikami do urzędu w Krakowie i drugie podanko, tym razem do urzędu w Krakowie żeby przysłali do Gdańska dowód jak już będzie gotowy.
      Nazywa się to POŚREDNICTWO W WYROBIENIU DOWODU OSOBISTEGO. Cała operacja trwa około tydzień dłużej niż standardowo (ze względu na przesyłanie pocztą).
      Podobno w tej sytuacji opłata za wymianę dowodu powinna być złożona na konto urzędu docelowego (czyli w Krakowie) ale niekoniecznie. Praktyka pokazuje że można wpłacić kasę też w miejscu gdzie prosimy o pośredniczenie (czyli w kasie w Gdańsku).

Numery kont bankowych też są na stronach urzędów.

6. Jeśli mieszkasz za granicą

Niestety, aby wymienić dowód trzeba wrócić to Polski. Wymianę załatwiamy wtedy w miejscu stałego zameldowania, lub ostatniego stałego zameldowania (jeśli nie jesteśmy nigdzie zameldowani). Czasowe zameldowanie jest tu bez znaczenia.

Jeśli mamy stary dowód trzeba go pokazać składając wniosek. Jeśli go nie mamy, musimy mieć polski paszport, ważny przynajmniej jeszcze 30 dni, żebyśmy zdążyli przy jego pomocy odebrać nowy dowód.
      Jeśli nie mamy dowodu ani paszportu musimy mieć dokument, który nazywa się Poświadczenie Obywatelstwa. Można go uzyskać w Urzędzie Wojewódzkim (tam gdzie się wyrabia paszporty, jeśli jesteśmy w kraju), albo w konsulacie RP w kraju, w którym mieszkamy.

UWAGA: Poświadczenia nie dostaniemy od ręki. Praktyka pokazuje że trwa to kilka tygodni. (w tym czasie sprawdzane jest, czy nie zrzekliśmy się lub nie utraciliśmy obywatelstwa).
      Jeśli więc nie mamy dowodu ani paszportu polskiego to lepiej poświadczenie załatwić przed powrotem do kraju.

• Gość: gosc z zagranicy Re: Poradnik "Jak wymienić dowód osobisty" IP: *.dsl.bell.ca 29.12.07, 05:38
        Dobre rady tylko malo zwiazane z rzeczywistoscia.
        Ja dowod zalatwiam od z gora roku (bedac zagranica).
        Odstalem w roznych kolejkach (akt urodzenia, akt slubu, potwierdzenie
        obywatelstwa) w sumie okolo 48 godzin. Rzetelnyvh informacji w urzedach nie
        uswiadczysz.
        Totalny balagan - cos co mozna by bylo zalatwic listownie w przeciagu dwoch tygodni
      • Gość: marta r Re: Poradnik "Jak wymienić dowód osobisty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:16
        z kad wziac wniosek o dowud osobisty?
    • Gość: Zielony Po dowód z bloczkiem IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 22.12.07, 22:22
      W takiej Norwegii czy W.Brytani nie ma dowodow ciekawe jak oni sa radza w banku
      czy na poczcie ??
      • Gość: H56 w życiu, nie stałbym w takiej kolejce IP: *.chello.pl 23.12.07, 11:24
        w 2008r bez problemu można będzie załatwić wszystkie sprawy, a w
        banku nadal będą honorować stare dowody, bo żaden nie narazi się na
        utratę klientów. Jak ktoś pracuje za granicą to bedzie specjalnie
        przyjeżdżał wymienić dowód ? zapomniano ,ze ludzie mają paszporty, a
        Urzędy, obowiązek / 17 zł/ wystawienia poświadczenia zameldowania.
        • Gość: Ania Re: w życiu, nie stałbym w takiej kolejce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.07, 15:13
          Zaświadczenie o zameldowaniu jest wazne 3 miesiące. A poza tym - jesteś pewien, ze żaden bank nie zaryzykuje? Bo ja nie :)
          • Gość: H56 Re: w życiu, nie stałbym w takiej kolejce IP: *.chello.pl 28.12.07, 19:58
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Zaświadczenie o zameldowaniu jest wazne 3 miesiące. A poza tym -
            jesteś pewien,
            > ze żaden bank nie zaryzykuje? Bo ja nie :)

< jestem pewien, właśnie w telewizorni wypowiadał się przedstawiciel
            jakiegoś banku i powiedział ,ze paszport całkowicie wystarczy do
            poświadczenia danych osobowych.
            Najgorsze jest to, ze w demokratyucznym kraju komercyjna teliwizja
            TVN, straszy ludzi wiezieniem`. Nie jest prawdą ,że na wezwanie
            policjanta musisz okazać dowód osobisty. Stan wojenny był w ubiegłym
            wieku, teraz nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów.
            Od marca osoby kończące 17 lat, będą otrzymywać dowody biometryczne.
            Państwo straszy karami, bo chce z obywateli jak najwięcej kasy
            wyciagnać. Niech się bujają.
    • Gość: trelemorele Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.07, 19:08
      Mam dowód w d...pie , nie muszę mieć kredytów, poleconych po kiego grzyba mi ich
      odbieranie ? Mam paszport jak dowód tożsamości , nie będę
      stać w kolejce dla dobrego samopoczucia biurokratów i marnować swojego czasu
    • Gość: Qwe Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 25.12.07, 21:03
      Ja mogłem wymienić dowód osobisty od 1.I 07 zgodnie z harmonogramem w załączniku
      do ustawy, w marcu tak wielu nie wymieniało, nowy dostałem po miesiącu, była
      kolejka przy odbiorze, ale niewielka.
      Współczucia dla urzędników. Pewnie gdyby ludzie mieli 30 lat na wymianę to i tak
      przyszliby ostatniego dnia.
    • lukilukk Po dowód z bloczkiem 29.12.07, 11:17
      Durnota nie wymarła jak widać.

1. Durni parlamentarzyści produkują durną ustawę o wymianie
      legalnego dokumentu na taki sam tylko że plastikowy i jeszcze
      wymagają aby za to zapłacić. Pytam po jaką cholerę sa w takim razie
      podatki a przede wszystkim jaki sens miała ta wymiana?
      W USA nadal można płacić w sklepach dolarami które wpuszczono do
      obiegu 100 lat temu. A zróbmy to samo w Polsce i zapłaćmy w sklepie
      przedwojennym czy powojennym złotym.

2. Następni durni stoją teraz w kolejkach bo nie mieli czasu przez
      rok aby załatwić sprawę spokojnie i bez kolejek.

3. ad.2 odnoszę wrażenie że po za nielicznymi wyjątkami stojący w
      tych kolejkach to kompletni idioci pozbawieni umiejętności
      logicznego myślenia którym można wmówić wszystko łącznie z tym że
      coś muszą zrobić bo sie świat zawali.
      Kto zabroni mi ustawić się przed okienkiem bez kolejki np. 2
      stycznia albo jeszcze później?

Byłbym za tym aby tych co głosowali za tą ustawą oraz tych którzy w
      ostatnich dniach roku stali po "nowy dowód" obowiązkowo
      wysterylizować. Nie płodzili by wtedy kolejnych idiotów którzy przez
      jakiś przypadek znajdą się potem w parlamencie i zafundują nam
      wszystkim w kolejnej dekadzie inny nowy "bigos".
    • Gość: Seba Po dowód z bloczkiem IP: 62.87.152.* 29.12.07, 11:22
      Popieram tych, którzy trzeźwo patrzą na rolę państwa i nie lecą
      ślepo do urzędów bo tak napisali na plakatach albo powiedzieli w
      telewizorze :-)
      Drodzy Państwo - trochę dystansu do (chorej) rzeczywistości!!

Najpierw wymiana tablic rejestracyjnych, bo wchodzimy do UE a tam
      mają wszyscy takie same i musimy robić tak jak robią wszyscy - otóż
      nie wszyscy w UE mają białe tablice rejestracyjne.

Wymiana dowodów rejestracyjnych bo stare były niefajne.

Wymiana praw jazdy bo stare były niefajne. Zrobili nowe prawa jazdy
      a zaraz po wejściu do UE znowu nowy model i teraz się nazywało
      europejskie bo ma 2 zdjęcia i flagę europejską - wcześniej nikt w
      państwie nie pomyślał, że wchodzimy do UE???

Wymiana paszportów na fajniejsze z laminowanym zdjęciem itd. itp.,
      wszystkie dokumenty superbezpieczne, najnowsze technologie a ci co
      podrabiają tylko się śmieją...

Teraz nowy pomysł narodowy - wymiana dowodów osobistych bo stary
      jest niefajny. Na przyszły rok ma być nowy wzór i znowu batem
      obywatela do wymiany dowodu...

A jeszcze książeczki zdrowia - kto nie będzie miał ten nie będzie
      mógł się wyleczyć... Obecnie nikt ich nie wymaga i umarły śmiercią
      naturalną, nawet nikt nie zauważył...

Przecież to jakąs paranoja. Ile z tych wymian było faktycznie
      konieczne i usprawniło życie obywatela, cokolwiek ułatwiło?? Fakt
      jest tylko jeden - TO WSZYSTKO KOSZTUJE!!! I TO NAS OBYWATELI!!!
      • Gość: Qwe Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 30.12.07, 09:45
        Książeczkę zdrowia powinieneś mieć,jak idziesz do lekarza na ubezpieczeniu z
        NFZ.Jak leczysz się prywatnie nikt cię o to nie zapyta.
        • billy.the.kid Re: Po dowód z bloczkiem 30.12.07, 11:09
          śmieszne-trza jeszcze udać się do urzedu skarbowego-złożyć jakiegos
          PIT-a ze masz nowy dowód.
          • Gość: H56 Re: Po dowód z bloczkiem IP: *.chello.pl 30.12.07, 11:18
            billy.the.kid napisał:

> śmieszne-trza jeszcze udać się do urzedu skarbowego-złożyć
            jakiegos
            > PIT-a ze masz nowy dowód.

< no właśnie, dlaczego nie robi tego Urząd Miasta ?
            mówią, ze koszt wymiany dowodu to 30 zł, ale dlaczego nie liczy sie
            kosztów za zdjecia, przejazdów do Urzędu Miasta, fotografa, USC, US ?
            nikt nie bierze pod uwagę ,ze zdecydowana wiekszość ludzi pracuje w
            godzinach otwarcia Urzędów, i żeby coś załatwić trzeba brać wolne w
            pracy. Polska to dziwny kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka