Dodaj do ulubionych

Debata Gross - Michnik

24.01.08, 19:55
co można powiedzieć o emocjach tych,którzy powiedzą "ten żyd,"ten komunista"... dawno temu czytałem książkę komunisty.nazywał się ALLEG Henri.było o torturach jakie francuzi stosowali w Algerii,sam też był im poddany,.
w prologu napisał :
"Oskarżając zbrodnie francuzów,
Francji,Francji bronię.
I TYLE
Obserwuj wątek
    • Gość: japi Debata Gross - Michnik IP: *.tiaa-cref.org 24.01.08, 19:56
      to nie jest debata Gross-Michnik, oni mowia przeciez jednym glosem,
      z tym, ze Gross jest bardziej otwarty w gloszeniu swoich pogladow.
      • Gość: Krzysztof Loska Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:41
        Jestem zażenowany zachowaniem Pana Grossa. Byłem uczestnikiem spotkania. Pan
        Gross wykazał się niesamowitą ignorancją w stosunku do przybyłych. Nie chciał
        odpowiadać na pytania z sali albo odpowiadał półsłówkami typu :"nie" "nie
        odpowiem na to pytanie" "tak" "nie wiem" itd. Co więcej oddawał mikrofon np.
        Panu Michnikowi czy Pani profesor mówiąc by oni odpowiadali na pytania zadane
        jemu!!! Nigdy nie widziałem takiej ignorancji ze strony autora dla czytelników.
        Myślałem, że Pan Gross chce prowadzić rzeczową debatę, że chce bronić swoich
        tez. Tak naprawdę pokazał, że ma "głęboko" zdanie innych i całą dyskusję.
        Uczestnicy debaty, prócz profesora historii z Krakowa (nazwiska nie pamiętam),
        który próbował to wszystko obiektywizować to było towarzystwo wzajemnej
        adoracji. Jedyne interesujące pytania padały z widowni, a styl odpowiedzi Pana
        Grossa na nie opisałem powyżej.

Po drugie zachowanie organizatorów także było poniżej krytyki. Kilkaset
        zdezorientowanych osób tłoczyło się przed wejściem(w tym pracownicy UJ:
        profesorowie, doktorzy). Kiedy jeden z profesorów przy bocznym wejściu tłumaczył
        , że jest pracownikiem uniwersytetu i aby z tego względu go wpuścić, ochroniarze
        odwrócili się plecami... Nikt nie wiedział co się dzieje, dlaczego nie
        wpuszczają do środka. A wystarczyłoby by jeden z ochroniarzy krzyknął by iść do
        domu bo nie ma już miejsca na sali. Mnie udało się dostać na salę tylko dlatego,
        że porwał mnie tłum przerywający jeden z kordonów :). Totalna dezinformacja i
        dezorganizacja.
        • listekklonu Re: Debata Gross - Michnik 24.01.08, 22:05
          Ja z kolei byłam zażenowana poziomem pytań - "Dlaczego nie powołuje się Pan na
          źródła?"... buahaha, to było najbardziej rozbrajające ze wszystkich. Oraz z
          dziesięć różnych pytań, na które odpowiedź można znaleźć przerzucając z grubsza
          książkę. Podejrzewam, że nikt by osobiście nie zadał takiego debilnego pytania i
          padły one tylko dlatego, że były czytane przez prowadzącego z kartek od
          publiczności. Profesor z Krakowa o którym piszesz, to Andrzej Chwalba.

Jeśli chodzi o organizację, to zgadzam się w pełni. Zupełna porażka. Ochroniarze
          byli po prostu chamscy. Pewnie się przenieśli na UJ z dyskoteki w remizie.
          • jancior Re: Debata Gross - Michnik 26.01.08, 00:09
            Autor "Strachu", ktory zabral glos dopiero po 1,5 godzinie od rozpoczecia
            spotkania, z zadowoleniem oswiadczyl: - Jestem w komfortowej sytuacji, bo
            zgadzam sie z przedmowcami i na tym mozna by wlasciwie zakonczyc spotkanie.
    • Gość: clint_eastwood Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:04
      Edelman: "Człowiek to pazerna, zła bestia. Jeśli podsyca się ją
      możliwością zysku lub zemsty chętnie zabija".

Bez przesady panie Edelman. Przydałoby mi się trochę kasy, której
      brak spędza mi sen z powiek, ale jakoś nie zmieniam się w pazerną
      złą, bestię, która zabije by np. pozbyć się 30-letniego kredytu. Po
      prostu, panie Edelman, tak zostałem wychowany w polskiej,
      katolickiej rodzinie...
      • Gość: oczy szeroko otwar Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:39
        Właśnie chciałam zareagować na słowa Edelmana.widzę jednak, że nie
        jestem osamotniona w swych odczuciach. To dobrze. Więc na
        przykładzie tego faktu można przyjąć, iż Polacy mordercami nie są.
        Nieliczne wyjątki potwierdzają regułę. Co do Marka Edelmana to
        obawiam się, że on reprezentuje nację , która składa się właśnie z
        takich jak on "złych bestii"(jego słowa). Przerażenie ogarnia kiedy
        mówi, że wystarczy tę bestię podsycić możliwością zysku lub zemsty
        a wtedy zabija i to chętnie. Boże miej w opiece Polskę.
        • dalatata Re: Debata Gross - Michnik 24.01.08, 23:47
          wyjatki nigdy nie potwierdzaja reguly. wrecz przeciwnie. wyjatki
          dezawuuja regule.

co do wypowiedzi p. Edelmana, to moze jakbysmy przezyli to, co on
          przezyl, to bysmy tak mowili. kto to wie. czy on tez klamie?

Nie daj Boze takiej Polski.
        • Gość: Ronja Re: Debata Gross - Michnik IP: *.ghnet.pl 25.01.08, 12:53
          Przerażenie ogarnia, racja, ale kiedy czyta się słowa, takie jak te:

> Co do Marka Edelmana to
          > obawiam się, że on reprezentuje nację , która składa się właśnie z
          > takich jak on "złych bestii"(jego słowa).

albo te:
          > (...) nie zmieniam się w pazerną
          > złą, bestię, która zabije by np. pozbyć się 30-letniego kredytu. Po
          > prostu, panie Edelman, tak zostałem wychowany w polskiej,
          > katolickiej rodzinie...

Bo trudno mi odczytać je inaczej niż jako zwykłą podłość - albo kompletny brak
          zrozumienia wypowiedzi M. Edelmana. Swoją drogą ciekawam, czy autorzy powyższych
          słyszeli ją na żywo, czy też sugerują się wyłącznie wyrwanymi z kontekstu
          cytatami z "GW"...ja słyszałam i tak jak debata nie spełniła moich oczekiwań,
          tak uważam, że warto było pójść choćby po to, żeby dowiedzieć się, co ma do
          powiedzenia Ktoś, dla kogo pewne wydarzenia to nie pretekst do poobrzucania się
          błotem na forum, ale kawałek życia - życia pełnego bólu, jaki trudno sobie nawet
          wyobrazić.

Szkoda, że wychowanków "polskich katolickich rodzin" to nie interesuje.
      • rs_gazeta_forum Re: Debata Gross - Michnik 25.01.08, 01:53
        clint_eastwood napisał(a):
        > Edelman: "Człowiek to pazerna, zła bestia. Jeśli podsyca się ją
        > możliwością zysku lub zemsty chętnie zabija".
        >
        > Bez przesady panie Edelman. Przydałoby mi się trochę kasy, której
        > brak spędza mi sen z powiek, ale jakoś nie zmieniam się w pazerną
        > złą, bestię, która zabije by np. pozbyć się 30-letniego kredytu. Po
        > prostu, panie Edelman, tak zostałem wychowany w polskiej,
        > katolickiej rodzinie...

Nie zrozumiałeś Edelmana. Wychowany dziś, nie odczuwasz na co dzień tego, o czym
        mówi, nie byłeś wiele lat poddawany z jednej strony presji propagandy
        antyżydowskiej, z drugiej obserwatorem przez wiele lat pogardy dla ludzkiego
        życia, Żydów w szczególności, z trzeciej nie stanąłeś w takich warunkach przed
        możliwością łatwego wzbogacenia się. Więc nie powinieneś się tu stawiać za wzór.
    • Gość: shadelady Debata Gross - Michnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:13
      To nie jest też kwestia poglądów, skoro mówią jednym głosem...to
      kwestia pewnej poprawności...można pisać o kwestii polskich Żydów i
      tej wielkiej tragedii tak, aby nie czynić krzywdy większej niż ta
      zapamiętana...ale nikt nie ma też prawa zabronić Grossiowi pisać jak
      on chce..

ja tam wolę Irit Amiel, pisze i nie oskarża, a mimo to tnie jak nóż
    • turysta86 Żałosne predstawienie. 24.01.08, 20:21
      Hehehe, sami Żydzi, a oni nazywają to debatą. Żałosne.
      • Gość: ogrodnik po co było to zapowiadać?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:31
        pisemna relacja do bani, a relacja bezpośrednia za chińskiego boga
        nie chce działać!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ateista [...] IP: 139.48.149.* 24.01.08, 20:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: redhillka Debata Gross - Michnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:31
      żenujące i żałosne było to, że kilkaset osób które czekały pod auditorium max.
      na wykład/debatę o polskim antysemityźmie i reakcjach Polaków na Holocaust nie
      miało odwagi/chęci sprzeciwić się czy jakkolwiej zareagować na 10 (!) nopowców
      krzyczących przed wejściem "tu jest polska nie izrael" "Polska tylko katolicka"
      itp. w tej sytuacji pytanie o to dlaczego ludzie są obojętni wobec zbrodni
      faszystowskich pozostaje dla mnie farsą.
      • Gość: ni Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:54
        W jaki sposób Pani zareagowała?
      • listekklonu Re: Debata Gross - Michnik 24.01.08, 22:10
        Czy nie jest przypadkiem tak, że chłopcy NOPowcy tylko czekają na to, żeby ktoś
        ich zaczepił? Widziałam, że jakiś chłopak próbował się wdać z nimi w polemikę,
        to po prostu go zakrzyczeli. Zresztą żyjemy w demokratycznym kraju i nawet tacy
        idioci jak oni mają prawo głosu.
    • mi-c Debata Gross - Michnik 24.01.08, 20:33
      Pan Gross nie ma ochoty debatowac z historykami polemizujacymi(podkreslam to slowo)z jego ksiazka, o czym w wielu miejscach (poza GW) juz napisano. Stad organizuje sie debaty 'salonowego' towarzystwa wzajemnej adoracji. Moze przynajmniej publicznosc sie wykaze...
      Czy debata Gross - Wildstein nie rozwiazalaby problemu???
    • Gość: ahava Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:35
      Ile jeszcze czasu będzie trwać licytacja? Wszyscy już
      wiedzą, że każda strona ma coś za uszami, było to kilkadziesiąt lat
      temu i nie wiem czemu służy kolejne podsycanie. Wprawdzie są fakty
      historyczne i naprawdę bolesna pamięć ludzi (przenoszona na następne
      pokolenia bardzo często), ale jeżeli między nimi jest praktycznie
      ekwiwalencja,
      to nie ma sensu dosypywać do szal, które zawsze będą na równi. Ci
      którzy są ponadto (tak jak ja) potrafią rozmawiać ludźmi żydowskiego
      pochodzenia lub z Żydami bez problemu i mieć z tego satysfakcję.
      Nie przyklejajmy etykietek i nie generalizujmy narodów (uprzedzam
      temat, który bez wątpienia ukarze się na forum).
      Książka Grossa podobno (!-nie czytałam) zawiera liczne
      wyolbrzymienia w przedstawianiu faktów i statystyki, co nie zmienia
      faktu, że w Polsce był antysemityzm i jest nadal w dużo mniejszym
      stopniu, co też warto i pora zauważyć.
      Chyba czas na nowe stosunki polsko-izraelskie, które zbuduje już
      nowe pokolenie.
      Ivrit studentit
      • Gość: Aoryst Re: A ja się bałem Żydów IP: *.MAN.atcom.net.pl 24.01.08, 20:55
        Aresztowany w 1952, przesłuchiwali mnie polskojezyczni rosyjscy
        Żydzi. Niesłychanie przemyslnie. Na szczęście mdlałem, gdy już juz
        miałem podpisac zeznanie obciążajace z 1000 osób, z ktorych z
        widzenia znałem dwie
        • Gość: dokladny Bałeś się komunistów i biorąc pod uwagę ile Żydów IP: *.bmj.net.pl 24.01.08, 21:02
          Bałeś się komunistów i biorąc pod uwagę ile Żydów przeżyło wojnę, większość z
          nich to byli Polacy.
          • Gość: ??? Re: Bałeś się komunistów i biorąc pod uwagę ile Ż IP: *.chello.pl 24.01.08, 21:08
            a czytales cos w ogóle o PPR, o UB, o "polskich" (ciezko tak nazywac doprawdy
            tych agentów ZSRR) działaczach komunistycznych zaraz po wojnie?
            bo cos mi sie wydaje, ze nie bardzo...
          • Gość: j.w. Re: Nie. Nie wiedziałekm kto jest komunistą IP: *.MAN.atcom.net.pl 24.01.08, 21:14
            Ale w 1955, nie mogłem dostac żadnej pracy. Z kwitkiem osyłały
            m,nie "personalne" wiadomej narodowości. Nie ukrywały jej zresztą w
            rozmowie. Karały mnie za to że byłem Polakiem.
    • Gość: ??? Debata polsko-polska IP: *.chello.pl 24.01.08, 21:03
      z całym szacunkiem, ale "debata polsko-polska" z Grossem, Michnikiem i Edelmanem
      w głównych rolach to tak troche zabawnie brzmi ;)

poza tym - tak juz bez sarkazmu i ironii- co to za debata w ktorej głowne role
      grają najwieksi promotorzy i marketingowcy Grossa (Michnik i wielka kampania w
      GW)i osoby majace takie samo zdanie (Edelman).

Znowu cos w stylu "spotyka się Żakowski, Paradowska i Lis w TOK FM i zaciekle
      debatują"
      • Gość: chris30 Re: Debata polsko-polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:13
        A moze by tak posluchac, co mowi Edelman? Wtedy jasno widac, ze nie powtarza po
        nikim i ma swoje zdanie.
        • Gość: zwykła Polka Re: Debata polsko-polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:53
          Posłuchać Edelmana ? Przeczytaj wywiad z tym człowiekiem. Nie
          chciałabym go nigdy spotkać o szarej godzinie kiedy potrzebowałby
          pieniędzy na swoje wzniosłe cele.
          Wywiad jest na stronach gazety
      • Gość: bojsieboga Re: Debata polsko-polska IP: *.red.bezeqint.net 25.01.08, 16:21

A od kiedy Michnik Edelman i Gross nie sa Polakami?
        Czy sa gorszymi od Ciebie obywatelami Polski?
        Lista ich zaslug jest niebagatelna,Polska moze byc dumna z takich
        synow.A co Ty zrobiles dla Polski? Rozpoznales w tlumie 3 Zydow?
        Ta debata jest wlasnie o tej specjalnej perspektywie (zwanej
        antysemitysmem) do niewidzenia swiata bez pytania Zyd czy nie Zyd
        • mokradlo5 Re: Debata polsko-polska 25.01.08, 23:58
          nie zydz prosze, chodzi wlasnie o to,zeby udawac Polakow, albo
          polskie glosy. Michnik,Edelman, Gross, to komunistyczne smieci
    • Gość: gniewko_syb_ryba To może dla "równowagi" Ojciec Dyrektor IP: *.autocom.pl 24.01.08, 21:10
      zorganizuje "żydowsko-żydowską" debatę Bubel-Nowak... ?

;)))
      • Gość: ??? Re: To może dla "równowagi" Ojciec Dyrektor IP: *.chello.pl 24.01.08, 21:12
        zaraz Ci się dostanie za antysemityzm, ksenofobię i ciemnogrodziaństwo (jak
        każdemu kto ma od czasu do czasu inne poglądy niż GW) ;););)

PS- przedni żart :)

• fyzjer [...] 24.01.08, 21:17
    • Gość: Aoryst Debata Gross - Leszek Bubel!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 24.01.08, 21:18
      Byłaby najwłaściwsza. Obaj mówia to samo. Tylko że Bubek wstawia
      słowo Żyd zamiast słowa Polak, a Gross odwrotnie.
      Symetria wypowiedzi obu osobnikow zadziwiająca.
      Chocby te rasistowskie zdania Grossa o 'lnianowłosych
      analfabetach"...
    • Gość: Krzysztof Loska Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:18
      Jestem zażenowany zachowanie Pana Grossa. Byłem uczestnikiem spotkania. Pan
      Gross wykazał się niesamowitą ignorancją w stosunku do przybyłych. Nie chciał
      odpowiadać na pytania z sali albo odpowiadał półsłówkami typu :"nie" "nie
      odpowiem na to pytanie" "tak" "nie wiem" itd. Co więcej oddawał mikrofon np.
      Panu Michnikowi czy Pani profesor mówiąc by oni odpowiadali na pytania zadane
      jemu!!! Nigdy nie widziałem takiej ignorancji ze strony autora dla czytelników.
      Myślałem że Pan Gross chce prowadzić rzeczową debatę, że chce bronić swoich tez.
      Tak naprawde pokazał, że ma głęboko zdanie innych i całą dyskusję.
      • Gość: mieszkanka Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:32
        Niestety, mimo tego że podzielam poglądy dyskutujących w AM, debata bardzo mnie
        rozczarowala. Nie byla debatą - to po pierwsze. Irytowalo mnie to intelektualne
        "poklepywanie sie po plecach" w poczuciu pelnienia misji. Owszem, Ci panowie
        pelnią ważną rolę w polskim spoleczenstwie, ale ja idąc na tą debatę chcialam
        się czegoś dowiedziec. Niestety, niewiele powiedziano.
        Wazne rzeczy mowil Michnik. O roli polskiego kościola. O tym na jakiej osi
        powinna toczyć się dyskusja nad Holokaustem. Celne byly obserwacje Joanny
        Tokarskiej-Bakir. Skąd więc moj niesmak?
        Bo nie bylo to nic wiecej jak promocja ksiazki.
        I mial racje Edelman - za 3 miesiace juz nikt o niej nie bedzie mowil.
        Niestety. Nie doroslismy do debaty. Nadal sie jej boimy.
        • dalatata Re: Debata Gross - Michnik 24.01.08, 21:39
          Gość portalu: mieszkanka napisał(a):
          > Niestety. Nie doroslismy do debaty. Nadal sie jej boimy.

z tym tez sie zgadzam. niestety prof. Gross nie pomogl dzisiaj
          wszystkim tym, ktorzy chcieliby tej debaty.
        • Gość: 3po3 Re: Debata Gross - Michnik IP: *.chello.pl 25.01.08, 05:39
          Bo to tak właśnie wyglądały nasiadówki PZPR-owskie, które p.Michnik dobrze pamięta.
          W dzisiejszej demokracji zmieniło się tyle, że jak mówisz do obrazu, to on cię nie wyśle na Sybir.
          I nie ku nienawiści a ku rozsądkowi na chwałę przypominać trzeba młodym o wojennym STRACHU Polaków przed Niemcami, wojennym STRACHU przed Ukraińcami, wojennym STRACHU przed Armią Czerwoną
          i p o w o j e n n y m STRACHU przed funkcjonariuszami Urzędu Bezpieczeństwa, STRACHU przed żołnierzami KBW, STRACHU przed bandytami różnych narodowości, STRACHU przed Żydami z aparatu władzy komunistycznej: Zambrowskim, Bermanem, Mincem i in., STRACHU przed Żydami z aparatu bezpieczeństwa: Fejginem, Romkowskim, Mietkowskim, Różańskim czy Światłą, których pan Edelman uważa za szczególną odmianę narodu żydowskiego bo Nieżydów, którzy słysząc to pewnie w grobach się przewracają.
          Pan Edelman twierdzi, że przeżył bo był sprytny. I może to właśnie ta cecha, za którą kryje się często przebiegłość i nieuczciwość, leży u podłoża żydowskiej zamożności i wpływów, różnej w różnych grupach społecznych, wywołująca niechęć narastającą do Żydów przez wieki i w całej diasporze.
          Ps.
          Panu Edelmanowi - jako Polak - życzę długich i szczęśliwych lat w zdrowiu.
      • fyzjer [...] 24.01.08, 21:32
      • Gość: eloe Re: Debata Gross - Michnik IP: *.ghnet.pl 24.01.08, 21:34
        Zgadzam się. jak dla mnie "debata", a raczej spotkanie w celach promocyjnych
        książki było totalnym niewypałem. Brak przemyślanej koncepcji dyskusji, zbyt
        ogólne pytania zadawane przez prezesa Znaku, reakcje p. Grossa, który czasami
        zachowywał się jak rozkapryszony uczniak z podstawówki, bo nie chciało mu się /
        nie wiedział / nie umiał powiedzieć więcej niż " opisałem to w mojej książce".
        Przykre.
      • dalatata Re: Debata Gross - Michnik 24.01.08, 21:37
        zgadzam sie z Panem. ja bym powiedzial o arogancji, a nie ignoracji,
        ale i tak sie zgadzam.

to pan zadal mu wazne pytanie o mlodych ludzi i antysemityzm. i choc
        juz nie odpoweidzial polslowkiem, to zbyl pana. bardzo smutne to ze
        sie tak stalo. bo to bylo wazne pytanie.

ale co najgorsze sie stalo, to to, ze Gross zchowaniem jak
        promadonna dal do reki wiele argumentow anytsemitom. bardzo zle sie
        stalo.
    • Gość: ANF Co robil ksiadz wsrod NOPowcow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:35
      Stal kolo Biernata, pozował ze skinheadami do zdjęć, ewidentnie znał się dobrze
      z organizatorami albo był współorganizatorem.
      • Gość: ANF Oczywiście z organizatorami manifestacji NOPu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:51
        (faszyzującymi).
    • Gość: krakus Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:01
      Jst to nieco paranoiczne, ze debate o antysemityzmie w Polsce wszczal ostatnio
      Gross, dziecko kobiety ukrywajacej Zyda, a w sukurs mu idzie Szechter, ktorego
      najblizsza rodzina (na co sie nieodmiennie oburza) miala dosc istotny wklad w
      utrwalanie sowieckiego porzadku swiata. Dajcie sobie chlopaki spokoj.
      • Gość: chris30 Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:28
        A dlaczego piszesz "dziecko kobiety ukrywającej Żyda", zamiast wprost: Polak
        wedle praw polskich i rabinackich, bo syn pani Szumańskiej, szlachcianki
        polskiej, która wyszła za adwokata - Polaka pochodzenia żydowskiego, pana
        Grossa? Czy uznajesz, "krakusie" ustawy norymberskie, wedle których Żydem jest
        każdy, kto miał choć jednego Żyda wśród przodków? Jeśli tak, to wstyd mi, że
        mieszkasz ze mną w jednym mieście!
        • Gość: krakus Re: Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 10:10
          Strasznie sie Krzysiu goraczkujesz. Wylajtuj, bo sie spocisz. Po pierwsze primo,
          w czasie debaty w Kielcach Gross sam powiedzial, ze jest Zydem. A moze zaraz
          powiesz, ze on nie wie, a ty tak, i ze ci wstyd, etc. Wynika stad, ze bycie
          Zydem to stan umyslu, o czym pamietaj.
        • mokradlo5 Re: Debata Gross - Michnik 26.01.08, 00:06
          ta "szlachcianka' mogla byc Zydowka, co nie zmienia antypolskiego
          charakteru Grossa.Calosc przypomina farse, Zydzi gromadza innych
          Zydow na spotkaniu,gdzie Zydzi udajacy Polakow bija sie w piersi,lub
          oskarzaja. Michnik to dla mnie absolutny idiota.
    • Gość: student Debata Gross - Michnik IP: *.gemini.net.pl 24.01.08, 22:06
      "przed Auditorium Maximum stało kilkadziesiąt osób, których nie wpuszczono do
      środka ze względów bezpieczeństwa. Niektórzy stukali w szybę i coś wykrzykiwali."

wykrzykiwali WPUśćCIE NAS NA EGZAMIN!!!!!!!!!! studenci nie mogli wejśc na
      egzamin!!!!!! to jest jakiś skandal i ktoś powinien za to odpowiedzieć - audimax
      nie sklada się tylko z auli dużych gdzie był Gross ://///
      • Gość: art Re: rzygać się chce!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:28
        My polacy-to mordercy i głupcy, a żydzi, to biedny skrzywdzony naród, te majątki porobione min. w usa, to efekt geniuszu, a nie bezwzględnego wyzysku, a tak naprawde, jak pan edelman może żyć w tym kraju? ma swój izrael, kaziowi wielkiemu, podsuneli dziwke i teraz mamy jeszcze tylko pretensje, mnie jak się w izraelu nie podobało, to wyjechałem, a tak w ogóle , to jak w tytule, wyłączam subskrybcje wyborczej i będe omijał, to co wiem że żydowskie-po prostu rzygać się chce,chamstwo, zarozumiałość i nienawiść,
    • listekklonu Moje wrażenia :) 24.01.08, 22:19
      Całe spotkanie było bardzo interesujące, chociaż może trudno je nazwać debatą.
      Świetne było to, że poszczególne osoby mówiły z bardzo różnych perspektyw -
      historyka, etnologa, uczestnika wydarzeń. Bardzo mnie zaskoczył Michnik. Nie
      przepadam za jego tekstami, wydają mi się za trudne i przeintelektualizowane.
      Natomiast na żywo był błyskotliwy i charyzmatyczny. I mówił bardzo mądre rzeczy.
      Szkoda, że w ogóle nie było ciekawych pytań z publiczności. Same moherowe berety
      pytały, czy jak? No i przede wszystkim po raz kolejny rzuciło mi się w oczy, że
      ci którzy krytykują Grossa, w większości po prostu nie przeczytali jego książki.
      • Gość: Krzysztof Loska Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:52
        Chyba byliśmy na innej debacie. Nie było ciekawych pytań? Kilka czy kilkanaście
        na pewno się znalazło. Fakt, kilka było poniżej jakiejkolwiek dyskusji, ale tak
        naprawdę pan Gross nie odpowiedział na żadne! Myślałem, że idę na spotkanie z
        panem Grossem, nie Michnikiem. "Same moherowe berety"? Czyli dyskusja według
        Ciebie sprowadza się do pytań: "Czemu Pana książka jest taka wspaniała i czemu
        się wszyscy z Panem zgadzamy?". To nie prowadzi do żadnej dyskusji. Pan Gross od
        dyskusji uciekł. A to że przekazywał mikrofon innym namawiając ich by to oni
        odpowiadali na pytania zadane jemu, odmawiał udzielania odpowiedzi... To
        zostawię bez komentarza. To zachowanie godne Dody, nie profesora uniwersytetu i
        pisarza, któremu podobno zależy na prawdzie a nie na pieniądzach zarobionych na
        książce. Takie zachowanie najlepiej obrazuje chyba komentarz Pana Edelmana po
        którym sala wybuchła śmiechem(cytuje z głowy): "Prawda o tej książce jest taka,
        ze wydawnictwo Znak zarobi na niej pieniądze, a za trzy miesiące już nikt o niej
        nie będzie pamiętał". Może o to w tym wszystkim chodzi. Jeśli nie wiesz o co
        chodzi, to chodzi o... tak, pieniądze.
        • listekklonu Re: Moje wrażenia :) 24.01.08, 23:37
          Które pytanie było dobre Twoim zdaniem? Ja pamiętam tylko jedno przyzwoite, od
          studenta z AGH - jaki jest w ogóle sens rozgrzebywania tamtych spraw? Dle mnie
          kwestia ciekawa, szkoda, że nie została szerzej rozwinięta. Reszta pytań była
          że-nu-ją-ca. Jeśli ktoś się wybiera na rozmowę z autorem, to powinien przeczytać
          książkę. Odpowiedzi na właściwie wszystkie pytania do Grossa są zawarte w
          "Strachu". Podejrzewam, że zdecydowana większość uczestników spotkania już tę
          książkę przeczytała i nie bardzo wiem, po co Gross miałby ją jeszcze raz
          streszczać dla jakiegoś analfabety, który nie jest w stanie sam przeczytać tych
          300 stron.
          • dalatata Re: Moje wrażenia :) 24.01.08, 23:45
            Listkuklonu: mnie sie tez nie podobaly pytania, z wyjatkiem pytania
            p. Loski, ktore Gross rowniez zignorowal.

jednak to, ze na pytanie mozna znalezc odpowiedz w ksiazce nie
            znaczy ze p. Gross nie moglby nas zaszczycic odpowiedzia. co wiecej,
            jesli sie przychodzi na 'debate' z Grossem, to Gross mowiacy:
            zgadzam sie z przedmowcami, jest niepowazny, nieprofoesjonalny.
            stwierdzenie ze on nie rozmawia z tymi, ktorzy sie z nim nie
            zgadzaja, jest zalosne. bardzo duzo zlego zrobil dzisiaj Gross. i
            bardzo duzo dobrego dla antysemityzmu.

co wiecej, mysle ze na Princeton nie pozwoliby sobie na takie
            zachowanie. glownie dlatego, ze Princeton nie tolerowalby jego
            zachowania.
            • listekklonu Re: Moje wrażenia :) 25.01.08, 00:08
              > Listkuklonu: mnie sie tez nie podobaly pytania, z wyjatkiem pytania
              > p. Loski, ktore Gross rowniez zignorowal.

Niestety nie pamiętam pytania p. Loski. Czy mógłbyś mi przypomnieć o co chodziło?

Co do reszty - nie sądzę, żeby to co robi Gross mogło wpłynąć a jakikolwiek
              sposób na antysemityzm. Albo ktoś jest antysemitą, albo nie jest i kropka.
              Działania jednej, ani nawet 100 osób nie są w stanie tego zmienić.
              W pełni rozumiem, że Gross nie chce rozmawiać z Nowakiem, bo to jak taplanie się
              w gnoju. Ale już z takim Chodakiewiczem moim zdaniem mógłby podyskutować.
              Chodakiewicz to wprawdzie endek w stylu przedwojennym i w dodatku dość śliska
              persona, ale przy tym inteligentny facet i też z dobrym tytułem.
              • dalatata Re: Moje wrażenia :) 25.01.08, 00:35
                pytal o mlodych ludzi i Holokaust. to wazne pytane.

bedziemy sie roznic pieknie - ja mysle ze antysemita pobity
                rzeczowymi argumentami to widok, ktory moze zastanowi innych. chce
                tak myslec.

podzielam sentymenty co do Nowaka.ale oprocz niego jest cala masa
                innych ludzi, z kotrymi mozna rozmawiac. chocby zeby pokazac, ze
                mozna ich pobic.
                • Gość: Krzysztof Loska Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 01:16
                  Musze Cię rozczarować. Pytałem o co innego. Ciężko mi teraz z głowy wywołać
                  dokładną treść pytania, ale brzmiało mniej więcej tak: "Czy nie uważa Pan, że
                  czasem niechęć Polaków do narodu żydowskiego może brać się z faktu nierównego
                  ich traktowania? Salomon Morel, uznany za ludobójcę, gdy chciano go osądzić
                  uciekł do Izraela. Państwo izraelskie nie zgodziło się na jego ekstradycję,
                  tłumacząc, że ich prawo nie pozwala na ekstradycję własnych obywateli. Czy nie
                  uważa pan, że naród Polski przepraszając Żydów, zresztą słusznie, może
                  oczekiwać, że Żydzi przeproszą Polaków na mordach dokonanych na nich przez Żydów?"

Źródło wiedzy: pl.wikipedia.org/wiki/Salomon_Morel

Osobiście jestem zwolennikiem przeproszenia narodu żydowskiego za krzywdy,
                  których doświadczył z rąk Polaków. Aczkolwiek uważam, że nie może to być
                  jednostronne. Skoro Żydzi domagają sie prawdy, to także powinni potępić
                  złoczyńców w swoich szeregach. Tylko wtedy nastąpi obustronne przebaczenie.
                  • Gość: K.L. Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 02:00
                    Oczywiście miało być " za mordy dokonane" a nie "na mordach dokonanych". Chyba
                    muszę iść spać bo literki mi się plączą :)...
                  • rs_gazeta_forum Re: Moje wrażenia :) 25.01.08, 02:08
                    Panie Loska, w sumie nie dziwię się, że nikt na takim spotkaniu nie odpowiedział
                    na cytowane pytanie.
                    W Pańskim pytaniu ukryte jest założenie, że "niechęć Polaków do narodu
                    żydowskiego" powstała po wojnie, co jest jawnym kłamstwem, a samo pytanie czyni
                    obłudnym.
                    • Gość: Melon Re: Moje wrażenia :) IP: *.ghnet.pl 25.01.08, 02:35
                      A Pan też coś z kolei sugeruje i zakłada w swojej odpowiedzi na pytanie pana Loski :D Więc jak to jest, wielcy wszechoświeceni mogą, a my biedni szaraczkowie nie możemy nic zakładać?
                    • Gość: K.L. Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 03:37
                      Proszę czytać ze zrozumieniem. Zapytałem: "Czy nie uważa Pan, że czasem
                      niechęć...". Proponuje sprawdzić znaczenie słowa "czasem". Antysemityzm istniał
                      od zawsze, ja tylko zapytałem o jeden z jego przejawów. A właściwie nie nawet o
                      antysemityzm a "niechęć". Sam niczyich przeprosin nie potrzebuje, ani też
                      antysemitą nie jestem. Dyskutuję z każdym człowiekiem, niezależnie od rasy i
                      płci, który chce ze mną dyskusję podjąć. Uważam, że Żydzi mają prawo do prawdy i
                      przeprosin. Kluczowa jest druga część mojej wypowiedzi. O sprawiedliwości, o
                      potrzebie przeprosin obustronnych. Tylko tak można budować wspólną przyszłość.
                      Na pewno wspólnej przyszłości nie zbuduje się na oskarżaniach jednaj strony, a
                      braku skruchy z drugiej. Czy po kłótni idąc się z kimś pogodzić oczekujesz tylko
                      jego skruchy i wzięcia całej winy na jego barki, mimo tego, że winy są
                      obustronne? Tak na pewno nie da się zbudować zaufania.
                      • rs_gazeta_forum Re: Moje wrażenia :) 25.01.08, 15:34
                        Skoro akcentuje Pan słowo "czasem", to jeśli nie ma być ono tylko listkiem
                        figowym, powinien pan wcześniej zadać sobie pytania inne, acz o podobnej formie,
                        na przykład "Czy niektóre przypadki nienawiści do Polaków uwidocznione w
                        postępowaniu niektórych Żydów po wojnie mogły zostać sprowokowane przez niektóre
                        ...", w miejsce dwukropka na początek proszę wstawić parę cytatów z pism Grossa.
                        Wtedy być może zobaczyłby Pan groteskowość swojego pytania.

P.S.
                        Poza tym powinien Pan sam sobie zadać pytanie, skąd w Pańskich pytaniach pojawia
                        się takie przechodzenie do porządku nad odpowiedzialnością zbiorową, o którą tak
                        lekko pomawia pan "Polaków".
                        Dałem cudzysłów, bo nie wiem kogo Pan pomawia, być może swoich bliskich, bo
                        wśród swoich nie mam przypadków "niechęci do narodu".
                        • Gość: Melon Re: Moje wrażenia :) IP: *.ghnet.pl 25.01.08, 15:44
                          > Poza tym powinien Pan sam sobie zadać pytanie, skąd w Pańskich pytaniach pojawi
                          > a
                          > się takie przechodzenie do porządku nad odpowiedzialnością zbiorową, o którą ta
                          > k
                          > lekko pomawia pan "Polaków".
                          > Dałem cudzysłów, bo nie wiem kogo Pan pomawia, być może swoich bliskich, bo
                          > wśród swoich nie mam przypadków "niechęci do narodu".

Panie Filozof, może pan Loska powinien dokładnie wymienić osoby z imienia i nazwiska, które posądza o niechęć do Żydów?
                          Było pytanie o "niechęć do Żydów, spowodu nierównego traktowania obydwu stron" i powołał się tutaj na przykład pana Morelki. Nie ma żadnej groteskowości ani obłudy w tym pytaniu. Pan, panie Filozof, sam sobie dodałeś tą groteskowość i obłudę. Jakoś każdy wie o co w tym pytaniu chodzi...
                          Nie zmienia to faktu, że Gross na to pytanie nie udzielił odpowiedzi i nie udzieli.
                        • Gość: K.L. Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 17:25
                          > na przykład "Czy niektóre przypadki nienawiści do Polaków uwidocznione w
                          > postępowaniu niektórych Żydów po wojnie mogły zostać sprowokowane przez niektór
                          > e
                          > ...", w miejsce dwukropka na początek proszę wstawić parę cytatów z pism Grossa
                          > .

Odpowiedz brzmi tak. Mogły zostać sprowokowane. Co jeszcze bardziej wskazuje na
                          możliwośc sytuacji odwrotnej... Widać, że Pan nie umie czytać ze zrozumieniem.
                          Ja nie zaprzeczam sytuacjom o których pisze Gross. Przypominam tylko, że miały
                          sytuacje odwrotne. Gdy Żydzi mordowali Polaków.

> Dałem cudzysłów, bo nie wiem kogo Pan pomawia, być może swoich bliskich, bo
                          > wśród swoich nie mam przypadków "niechęci do narodu".

Czyta Pan w ogóle to forum? Nie spotkał się Pan z przypadkami niechęci? Proszę
                          poczytać kilka postów tu zamieszczonych. Część z nich została już skasowanych.
                          Oczywiście jesli nie ma się rzeczowych argumentów można odwoływać się do
                          obrzydliwych metod insynuowania antysemityzmu "bliskich". Czym zresztą Pan
                          potwierdza moją teze o nierówności zawartą w pytaniu. Jeśli Żyd mówi o Polakach
                          mordercach to jest poszukiwaczem prawdy, jeśli Polak o mordercach Żydach, co
                          także jest faktem historycznym, nazywa się go antysemitą. Brawo! Zresztą prosze
                          sobie poczytać recenzje książki Grossa z "Kwartalnika Historii Zydów" o którym
                          chyba Pan nie powie, że jest antysemicki...

www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=442F7CD2-AF06-4FF7-BF78-509E13B430E9
                          Może mały cytat:
                          "Już we wstępie zapowiedziane zostają niektóre wnioski mające płynąć z narracji nie−
                          sionej przez zapowiedziane rozdziały. Zasadniczym przesłaniem książki ma być to, że
                          przemoc antysemicka w powojennej Polsce była związana z wcześniejszym udziałem
                          (części) Polaków w nazistowskiej grabieży mienia żydowskiego i mordowaniu Żydów,
                          nie zaś z powojennym zaangażowaniem (części) Żydów w ustanawianie nowego ustroju
                          społecznego. Resztę wniosków sprowadźmy do trzech „pomniejszych” tez, a mianowi−
                          cie według Grossa komuniści mieli być: 1. dalecy od bronienia interesów społeczności
                          żydowskiej, 2. nieczuli na cierpienia Żydów i na akty przemocy wobec nich ze
                          strony Po−
                          laków, co miało zapewnić im większą popularność wśród mas ludowych, 3. w końcu lat
                          40. mieli pozbyć się Żydów zezwalając im na emigrację (s. XIV). Skoro Gross
                          przedsta−
                          wia niektóre zasadnicze wnioski już na początku, niech będzie wolno również
                          recenzen−
                          towi już na początku stwierdzić, że spośród tez „pomniejszych” teza pierwsza
                          jest całko−
                          witym błędem, druga jest ciągle dyskusyjna, a trzecia wydaje się również zupełnie
                          błędna. O tezie zasadniczej za chwilę."
              • mokradlo5 Re: Moje wrażenia :) 26.01.08, 00:10
                ty sam jestes sliski, w swoim belkocie
          • Gość: Krzysztof Loska Re: Moje wrażenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:16
            Jeśli wydaje Ci się, że pytanie studenta AGH było przyzwoite to muszę Ci
            podziękować, bo było to moje pytanie. Niestety nie uzyskałem odpowiedzi....
            • listekklonu Re: Moje wrażenia :) 25.01.08, 00:29
              > Jeśli wydaje Ci się, że pytanie studenta AGH było przyzwoite to muszę Ci
              > podziękować, bo było to moje pytanie. Niestety nie uzyskałem odpowiedzi....

Wybacz, nie zapamiętałam nazwiska, dzięki za przypomnienie:)
              Ja również żałuję, że Gross (albo któryś z pozostałych mówców) nie odpowiedział
              w bardziej obszerny sposób. Moim zdaniem to ciekawa i ważna kwestia.
    • Gość: O'Bama Gross - Michnik - Edelman IP: *.devs.futuro.pl 24.01.08, 22:20
      Debatowało trzech Żydów o Polakach.
      Wyniki debaty do przewidzenia.
      • fyzjer Re: Gross - Michnik - Edelman 25.01.08, 03:01
        Dobre! Trafna Obserwacja.. Tylko uwazam ze niepowinnismy im dac
        takiej platformy, jakim jest UJ, do wyglaszania polakozerczych
        pomowieniach.. ostatecznie to jest Universytet Polski!

Gość portalu: O'Bama napisał(a):

> Debatowało trzech Żydów o Polakach.
        > Wyniki debaty do przewidzenia.
    • Gość: derii Debata Gross - Michnik IP: *.blich.krakow.pl 24.01.08, 23:33
      Ja nie znam dogłębnie ani problemu, ani książki, ani pana Grossa i
      jego postawy.

Chcę tylko wyrazić moje głębokie oburzenie tym, co dzisiaj działo
      się na terenie Auditorium Maximum. Władze uczelni nie poinformowały
      jednego z wykładowców, który miał dzisiaj przeprowadzać egzamin, o
      tym, że sala, która została wynajęta 2 miesiące wcześniej została
      jednak wykupiona przez kogoś innego w późniejszym terminie.
      Wykładowca został źle potraktowany przez ochroniarzy, którzy
      odmówili wpuszczenia go na teren Auditorium. Studenci, którzy
      przyszli na egzamin, nie byli również wpuszczani i czekali na
      schodach w skandalicznych warunkach. Ludzie, którzy przyszli na tą
      konferencję ulegli najwyraźniej instynktowi tłumu i napierali na
      drzwi, przy okazji je niszcząc. Ostatecznie nasz egzamin został
      odwołany, a około 100 studentów musiało opuścić Auditorium Maximum
      bocznym wyjściem.

Chciałam gorąco zaprotestować przeciwko takiemu traktowaniu
      studentów przez Uniwersytet Jagielloński. Auditorium Maximum, które
      powinno być traktowane jako budynek uniwersytecki, po raz kolejny
      zostało wykorzystane w celach zarobkowych.
    • Gość: Melon Debata Gross - Michnik. Jaka debata? IP: *.ghnet.pl 25.01.08, 02:31
      Niestety, nie udało mi się wejść do środka, ale szanowny mój kolega Krzysztof Loska tam był i zdał mi dokładną relację. Ale po kolei...

To co pisze gazeta.pl jest po prostu śmieszne. "Debata została przełożona ze względów bezpieczeńśtwa...". Jakich względów bezpieczeństwa? Kilkanaście szczyli co się urwało z gimnazjum to jakieś straszne zagrożenie? Oni nawet nie próbowali dostać się do środka, więc nie wiem, komu oni mogliby zagrozić. No ale teraz wychodzi, jaki to pan Gross jest odważny, bo mimo tylu "niebezpieczeństw" postanowił wziąć udział w debacie.

Tyle, że co to była za debata, skoro na pytania odpowiadał zdawkowo (tak, nie, to już jest w mojej książce), albo po prostu oddawał mikrofon. Ten człowiek nie ma tak naprawdę nic do powiedzenia.

Listekklonu: nie było ciekawych pytań? Ja od szanownego kolegi Loski usłyszałem, że było dużo ciekawych pytań (sprawa pana Morelki, Żydzi w SB, 100 dodatkowych stron w wersji angielskiej). Oczywiście, były też debilne pytania (teoria Żydów rządzących światem, zajmujących wysokie stanowiska).
      I najważniejsze pytanie: po co ty wszystko?
      Pan Gross unikał odpowiedzi na te pytania, albo odpowiadał w jakiś zawiły, ciekawy sposób.

Według mnie, ta cała książka, to jakaś jedna wielka ściema. Owszem, te wydarzenia miały miejsce. Tyle, że ten cżłowiek, na cierpieniu Polaków i Żydów, chce tylko i wyłącznie rozgłosu i kasy. Dziwi mnie, że osoba, która ledwo potrafi sklecić dwa zdania, nagle uzyskała taki rozgłos.

A co władz UJ. Wstyd. Po prostu wstyd.
      Rozumiem, że nie wpuszczali ludzi. Zdziwiłem się, że nie wpuszczali studentów UJ, również tych, którzy przyszli na egzamin. Ale byłem wręcz zdumiony, kiedy pod drzwiami stał profesor, który miał ten egzamin przeprowadzić! To tak, jakby nie mógł wejść do własnego domu, bo jakiś łysy kark stoi mu na drodze.
      Ale był też piękny widok, jak profesor postanowił (tak jakby to przez niego nie odbył się egzamin), że da wszystkim wpisy. Mam to na komórce, po prostu coś wspaniałego.
      • Gość: dratewka Jaka debata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:30
        podobno wszystkie profesorskie gronostaje UJ przefarbują na czarno i uszyją
        szabasówki ?
    • fyzjer Gapisz sie w dzewo, a lasu nie widisz... 25.01.08, 03:07
      Aby zrozumiec ta debate, i nie tylko ta, ale wsztkie te co maja do
      czynienia z tematyka Zydowska i w ktorych udzial biora Zydzi, trzeba
      wiedziec cos o psychologii.. mowiac precyzyjniej, chodzi o roznice
      jakie wystempuja w psychologii meskiej i zenskiej..

Zydzi przyjeli psychologje zenska jako strategie do osiagniecia
      swoich celow.. przykladow tej strategii stosowanych przeciwko nam
      przez Zydow jest wiele.. np. ze Zydzi zawsze przedstawiaja siebie
      jako ofiare ale nigdy jako kata, domagajac sie wspolczucia,
      przeprosin, no i nie zapomnijmy o zadoscuczyniniu... zbrodnie lub
      wykroczenia przeciwko Zydom sa wyolbrzymiane przez Zydow ponad
      niebiosy, a te ktore Zydzi uczynili przeciwko nie-Zydom sa
      pomniejszane lub calkiem pomijane.. Jak sie bronimy faktami to te
      dowody sa totalnie ignorowane lub pomniejszane przez Zydow jako nie
      istotne lub falszywe... Jesli kiedykolwieg sie pokluciles z kobieta
      to wiesz dokladnie o czym mowa.. takze wyciaganie z szuflady
      historii wszystkiego, nie ma znaczenia czego, byle bylo
      wystarczajaco amunicji aby ciebie zgnojic i zniszyc.. jeszcze inna
      strategia to odwracanie kota ogonem.. zaprzeczaniem.. lub totalne
      zalewanie nas emocjami bez zadnych logicznych podstaw.. mozna to
      nazwac emocjonalnym szantazem... "oni nam nie pomogli tylko dlatego
      bo chcieli nasze buty"

Wezmy tez pod uwage ten fakt ze media, nie tylko w Polsce, ale te na
      zachodzie, sa glownie w rekach Zydowskich.. Ten kto kontroluje media
      kontroluje to o czym sie rozmawia no i takze ma mozliwosci
      przemawiac do mas.. W USA nie ma dnia aby nie pisano o Izraelu.. a
      tematy Zydowskie sa opisywane w kazdej gazecie Amerykanskiej
      • Gość: Everyman Re: Gapisz sie w dzewo, a lasu nie widisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 16:41
        Niezly wywod, chociaz uwazam, ze klucie kobiety nie jest eleganckie i wprowadza
        do dyskusji elemnty przemocy.
      • Gość: Observantny Re: Gapisz sie w dzewo, a lasu nie widisz... IP: *.bb.online.no 30.01.08, 07:37
        Ja tez ma do czynienie z odwroceniem kota ogonem i podobnie
        doszedlem do interpretacji ze moi dwaj partnerzy musieli miec glowe
        niewiasty..o co za trafne slowo NIE WIE STO roznych waznych rzeczy.
        Natniahu musial byc prawdziwym meszczyznom bo sie wycofal z zagrywek
        po spadku Jumbo do Atlantyku w dniu rewizyty Arafata u Clintona(w
        celu podpisania Aktu Pokkkkkoju..i upadku Concorde z Niemcami w dnu
        ladowania Arafata w Paryzu..
        To zupelne UFO ta cala debata i historia i "fakta na UJ.!!".to
        kommunism..to wszedzie moze sie zdarzyc. ale -
        Nic dziwnego, ze facet odpowiedzialny za III-antifade asysytent Bila
        C.dostal pokojowa nNagrod Nobla za fakta z ktorych mysmy sie smiali
        w szkole 1970 a Bush ma na karku 300 klamstw w mediach US i do
        Senatu o dowiodla spescjalma komisja..US.
        Jedno jest dzis pewne ze tu chodziwylacznie o pieniadze..
        Sa rozne wojny ale aforyzmy sa nia na miejscu..
        Np ze w milosci i na wojmie o wszystkim mozna klamac..i wszelkie
        srodki sa dozwolone..tylko, ze Na wolnym rynku istnieje tzw nie
        tylko rykoszet ale i cios w nos.
        To tylko EU moze sobie robic nastorje polityczne ze zrodel energii i
        bic przyslowoiwa piane..kiedy w miedzyczasie 3 Najwieksze kraje Azji
        inwestuja 10 razy wiecej w systemy ruruciagowe z Morz Kasspijskiego
        ba chyba nawet Polscy prywatnie doinwestowali sami co cale UE-grupa
        lublinska poprez Ukraine..czy sie myle?
        Sa narawde wieksze problemy dla operatorow polityki na Siecie niz
        robienie forsy tak prymitywnie i tak malej.
        Wionowajcy WW byli i sa II na wolnosci..Fiansowanie pochodzi z
        Babilonii. Nasi Zydzi z Zachodniej Europy
        "Holocaust" vel Inkwizycja nie tylko Mela Brooksa z miejscowosci
        RONDO w Hoszpanii Isabelli de la Grande i Karola
        talent i tworczosc od Boga i z mieszanek genetyki!
        Liceum pisalem empatyczne wypracowania na temat zbrodni
        nazistowskich i nidgy nie bylem ksenofobem.
        W tym samym liceum roilo sie od mlodziezy "roznego pochodenia i
        nigdy nie bylem swiadkiem zby ktos kogos obrazil jaks osobna
        obelga..a szokim dla mnie stalao sie oziebne potraktowamie mnie jako
        Polaka w Szwecji o ksenofobiczne antygojowskie potraktowanie Bogu
        winnego mlodzienca z Zoliborskiej mieszanki...kochasia w to mi
        grasia..
        ludzie w co sie bawic?? w Krew ..co daje fortuny czy ludzka
        symaptie co daje przjaciol.
        Tam gdzie wojna nie koniecznie jest nienawisc miedzy
        walczacymi..dopoty galgany nie wezma sie za propagande..
        Tego nauczyl mnie moj dziadek bo nidgy nie stal sie
        fanatykiem "tylko walki.."
        Poniwaz kierownictwo Izraela chce tylko walki nie ch sobi powalcza..
        Prosze bardzo
        Ja PEACE
        • Gość: Rafal Radecki Re: Gapisz sie w dzewo, a lasu nie widisz... IP: *.bb.online.no 30.01.08, 08:21
          a w ogole wymyslec cos takiego jak debate na temat gdzie byly obozzy
          zagaldy i kto to zrobil w Cywilizoanym Sweicie..to graniczy z
          paranoia alo cynizmem .
          kultura Zudowska zapalcila tragicznie za swe istnieie.
          Poproastu byli wczesniej niz inni.
          Obcy kontynentalnie!

Nalezy tu rozroznic milionowe zagubione jednostki i poziom
          intelkektualny setki tysiaca europejczykow od Administrowanego
          Kapitalu i lawosci biegnacych z Globalizacji.

Swiat nie daje sie zamknac w Kommune ..tak jak wielu osobom to sie
          wydaje.

Debata na temat cen ropy naftowej alternatywnej energii
          (dziecinada!!) i Klimatu jest proba Medii i Kommunikacji bo
          kommunizuje nas w jakis dziwny sposob ponownie a prawda jest gdzie
          indziej.. w pozadaniu WLADZY ze strony koncernow energii
          Bez itelektu Zydow i Polakow Rosjan Francuzow Niemcow Amerykanow
          Japsow i Czajnikow i Hindusow itp 192 narody maja umysly pzeroznego
          rodzaju..aby o nas pomyslec! ..one nas wykoncza.
        • Gość: Rafal Radecki Re: Gapisz sie w dzewo, a lasu nie widisz... IP: *.bb.online.no 03.02.08, 12:08
          Kto ponosi odpowiedzialność za publikowane na forum treści?

Uczestnik Forum Gazeta.pl publikuje swoje komentarze i opinie
          wyłącznie na własną odpowiedzialność. Agora SA nie ponosi
          jakiejkolwiek odpowiedzialności za treści zamieszczane przez
          uczestników na łamach Forum Gazeta.pl.
    • Gość: Przedwojenna Debata Gross - Michnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:33

List otwarty -
      Wasza Magnificencjo - Panie Rektorze Musioł,czy Pan rzeczywiście
      musioł skalać judaszowym grossem mury najstarszej polskiej Uczelni,
      z której Niemcy wyprowadzili jej Profesorów na męczeńską śmierć w
      obozach zagłady? A działo się to na dwa lata wcześniej, zanim w 1942
      roku zaskoczył Żydów niespodziewany dla nich holokaust.
      Historyczne dziedzictwo tej Uczelni, Panie Rektorze, zobowiązuje!
      Akademia Krakowska to także Uczelnia fundacji polskiego Króla -
      który na wieki przygarnął Żydów, wypędzanych z całej ówczesnej
      Europy. Dlaczego byli tam tak kochani, że aż u nas szukali
      schronienia? Przykro mi, ale nasuwa się zatruta myśl: Kazimierz
      Wielki i Konrad Mazowiecki zostawili nam paskudny, ciągnący się
      przez wieki kłopotliwy spadek.
      Wyrażam, jako Polka, najgłębszy WSTYD, że Rektor UJ, przez udzielenie
      gościny ludziom, których działalność jest tak kontrowersyjna i
      wzbudzająca tak gorące emocje, dopuscił do gorszącego seansu
      pogardy, poniżenia, bezczeszczenia naszego dziedzictwa narodowego.
      Bo to był PASZKWIL NA POLSKĘ, wygłaszany z bezpiecznym zapleczem
      poparcia, wręcz nobilitacji, Uniwersytetu Jagiellońskiego.
      Na Pana stanowisku, Wasza Magnificencjo, wymagane jest większe
      poczucie wyobraźni i odpowiedzialności.
      Łącząc wyrazy pogardy - Wielbicielka Korczaka, zapomnianego przez
      współwyznawców WIELKIEGO ŻYDA. Zbyt dużo wiedział...

• Gość: Wikipedia Re: Debata Gross - Michnik IP: *.bb.online.no 31.01.08, 09:37
        Liczba i tożsamość ofiar [edytuj]
        W materiale archiwalnym krakowskiego Zakładu Medycyny Sądowej
        figuruje jedna ofiara śmiertelna, 56-letnia Róża Berger, która
        zginęła od strzału oddanego przez zamknięte drzwi.[2]

Anna Cichopek, autorka opracowania Pogrom Żydów w Krakowie, zwróciła
        uwagę na fakt, że śmierć Róży Berger jako jedyna znajduje
        potwierdzenie we wszystkich źródłach dotyczących pogromu [3] ale
        podała liczbę pięciu ofiar śmiertelnych, na podstawie fotografii
        wykonanych jej zdaniem podczas pogrzebu żydowskich ofiar pogromu.
        [4]: Jedynym źródłem wiedzy o liczbie ofiar śmiertelnych ofiar
        pogromu są zdjęcia z pogrzebu, na których wyraźnie widać pięć
        trumien.[5]. Wg. Cichopek Polska Agencja Prasowa Polpress w dniu 14
        sierpnia podała informację o dwóch ofiarach śmiertelnych.[6] Autorka
        podaje ponadto że w 1946 roku, w USA opublikowano dodatkowo
        informację o zamordowaniu w pogromie krakowskim Anszela Zuckera.[7].
        Autorka nie zweryfikowała jednak źródeł i autora tej informacji.

Liczbę ofiar podaną przez Cichopek zakwestionował dr Julian Kwiek,
        autor opublikowanego wcześniej zbioru dokumentów dotyczących
        wydarzeń w Krakowie[8]. W wywiadzie prasowym powiedział: Nie znam
        dokumentów, do jakich dotarła pani Cichopek. Z moich danych wynika,
        że ofiara na pewno była jedna, więc trudno używać słowa "pogrom".
        (...) Cała sprawa jest pełna wątpliwości...[9]

Również dr Dariusz Libionka, redaktor naczelny rocznika "Zagłada
        Żydów", w recenzji z książki Anny Cichopek i w bezpośredniej
        wypowiedzi dla Wikipedii zakwestionował podaną przez autorkę liczbę
        ofiar. D. Libionka wskazuje m. in., że fotografie, na które powołała
        się A. Cichopek pochodzą z innego okresu i nie przedstawiają
        pogrzebu ofiar omawianego pogromu. Według niego PAP Agencja Prasowa
        Polpress podała, że w Krakowie zginęła 1 osoba a 5 zostało ciężko
        rannych. [10] Zdaniem Libionki należy przyjąć, że w pogromie
        krakowskim śmierć poniosła jedna osoba a kilka zostało ciężko
        rannych.
    • tees1 LOL, "debata" - chyba zgrany chor //nt 30.01.08, 14:22
      • Gość: Observant Re: LOL, "debata" - chyba zgrany chor //nt IP: *.bb.online.no 31.01.08, 09:22
        Ulzyj sobie i nam wyhasnij
    • Gość: annat Debata Gross - Michnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 22:57
      OBŁUDA I KONFORMIZM TO CECHY PANA MICHNIKA
      WIĘC NIECH NIE PLUJE NA KOŚCIÓŁ
      • Gość: UFO Re: Debata Gross - Michnik IP: *.bb.online.no 01.02.08, 23:13
        K...ale wy znacie.tego pana.
        Kto to jest ten Michnik??

Narod sie burzt u burzy i nie mze sobie z dziwakiem porozmawiac

Mækeligt
        • Gość: UFO 2 Re: Debata Gross - Michnik IP: *.bb.online.no 01.02.08, 23:16
          Gość portalu: UFO napisał(a):

> K...ale wy znacie.tego pana.
          > Kto to jest ten Michnik??
          >
          > Narod sie burzy i burzy i nie mze sobie z dziwakiem porozmawiac
          >
          > Merkeligt
          • Gość: Rafal Radecki Re: Debata Gross - Michnik jutro Ryga? IP: *.bb.online.no 02.02.08, 04:06
            Pisze UFO bo mysle ze zaskocze swiadkow tej debaty faktem , ze w
            Estonii zamordowaano w Rydze jakies 30,000 Zydow w jeden tydzien tak
            na szybko.
            To fakt i dzis napewno SZOK.?).bo grubo przed obozami
            koncentracyjnymi np.w Lubelskim ! dla Calej ludnosciEuropejskiej-
            pochodzenia Zydowskiego czy Cyganskiego od momenru rozpoczecia
            Calkowirej okupacji przez niemieckich Nazistow Ziem Polski(grubo
            przed Speerowsko-hitlerowskim pomyslem o Auschwitz) date podam jutro
            bo nikt jej jakos nie swietuje bo byscie eja znali i ibchodzili jako
            myslacy ludzie Europy..
            To byla Rzezi...i naprawde nie bylo pomyslu obozow zagaldy to byli
            Sasiedzi no nie..(tu pytanie czy ktos za to siedzial..?
            Czy w Nieczech ktos diedzial z a..Buchenwald...ten z lat latach 30
            tych.
            Tam jest d dzis lampowy abazur z Niemca zrobiony przez Niemca!

Konsternacja?? O co chodzi?? No tak naprawde o Ten Wielki Bratni
            Kraj CCCP
            Tak, ze sprytnie by bylo robic takie debaty wsrod odpowiednich
            miejscach ( a nie podJudzac ludzi na ludzi,to za stary i za bardzo
            prymitywny model i dziwi mnie fakt , ze to tak nadal prosto i bez
            winnych przechodzi.
            I nie wiem czego uczyla Ta Osobowosci- Profesor UJ ale bym zebal
            gokumentmie towarzystwo przy odrobinie znajomosci historii Nazizmu
            w ramach przyjazni jednych z dwuch najciekawszych narodow
            dzisejszego Swiata...i ich genetycznej mieszanki nie tylko w kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka